Debarking, förbjudet, olagligt rent!

Igår fick jag höra av min sambo om något som kallas för att bränna halsen på djur s.k Debarking =  ljudåtstramning,  Jag blev förskräckt, och sa att detta hade jag aldrig hört talas om (för det har jag inte) Då säger han att det är ”vanligt” Men…

 

Vad är det då jag skriver om?

 

Debarking =  ljudåtstramning/dämpning D.v.s. är ett kirurgiskt ingrepp som tillämpas på hundar och i vissa fall på katter. Där vävnad tas bort från djurets stämband för att permanent minska volymen av djurets läte, skall eller mjau. Metoden är olaglig som en form av stympning i flera europeiska länder inklusive storbritannien, Danmark och hoppas även att det ska bli så i USA. Debarking är inte lagligt i Sverige. Så hur kan det då vara vanligt?? Görs det ändå, trots att det är olagligt?

 

Vad händer, hur gör man? Debarking kan utföras via djurets mun, där en del av stämbanden tas bort med en biopsitång, ett brännjärn, en sax eller en laser. Den kan också genomföras med ett snitt i halsen och genom  struphuvudet, vilket är en mer inkräktande metod. All debarking kräver bedövning.  Risker och biverkningar inkluderar negativ reaktion på bedövning, är infektion, blödning och smärta. Det finns också en risk att den borttagna vävnaden växer tillbaka, eller att ärrvävnad blockerar halsen. Båda kräver ytterligare operationer, men med en incisional teknik. De flesta hundar som har genomgått en debarking har ett dämpat hest skall, hörbart upp till 20 meter.


Kroniskt omåttligt läte/ skall/mjau kan bero på felaktig socialisering eller träning, stress, tristess vilket är i stort sett huvudorsaken till alla skällande älghundar/jakthundar som ständigt sitter i bur utan närheten av sin flock. annan orsak kan även vara frustration.


Upp till 35% av alla hundägare rapporterar problem med skällande, vilket kan orsaka tvister och juridiska problem. Debarking är vanligare hos vissa raser, till exempel shetland sheepdog som är kända för att vara högljudda. Så med andra ord, skaffa inte en skällande ras om du inte vill ha en skällande hund.

 

Så, jag var som du ser tvungen att kolla upp detta ämne och nu vet jag iaf vad det är för något.


Grannen våran har två hundar som skäller konstant. Detta är i mina ögon inte hundarnas fel på något sätt, utan dessa lider av både stress och tristess. Då de är instängda i den där buren mer eller mindre dygnet runt.


Raseran de har är en stor hund, troligen en blandras av vad jag tror en sibirisk laika och möjligen sibiren husky? vet naturligtvis inte helt säkert, men hunden liknar dessa två raser. Den andra hunden är troligen norrbottens spets. Har dock inte sett den mer än hastigast. Den stora hunden har jag aldrig någonsin sett få gå ut ur hundgården! En så stor hund behöver både mkt plats och mkt motion... men får inget av det. Spetsen har dom mer på senare tid börjat ha instängd där, den har förr fått vara inne med familjen. De har en tredje hund oxå, som är inne jämnt, en "golvmopp" dvs en mindre ras. Så hundarna lever verkligen 3 helt olika liv i samma familj.


Norrbottens spetsen skäller å skäller å skäller sitt gälla skall hela tiden, så vi kan knappt sitta ute och njuta av vädret utan störs av detta skällande som gör att jag får huvudvärk då det är så högt, gällt läte som lixom inte upphör. och när den tar en kort paus, så skäller eller ylar den stora hunden. Tycker så synd om dessa stackars hundar. Men på något sätt har vi bestämt att försöka prata med grannen, dock verkar dom aldrig vara hemma?


För mig är det obegripligt att skaffa sig hund som man sen sätter i en hundbur, aldrig går ut med den eller njuter dennes sällskap på något sätt? rent ut sagt obegripligt idiotiskt!


Nu lämnar jag detta ämne och går in på dagens händelser.


Ja, inte så mkt har hänt just nu, men idag ska jag ta mig en ångbastu, sen hitta några kläder för att vistas ute i en byastuga i Jutis och avtacka en arbetskollega som slutat jobba. Där blir det lite vänskapsövningar, lek i skogen och matlagning, middag och avslutas med avtackning och sång. Detta lär ta upp hela denna dag. Men hoppas att det inte ska dra ut på tiden allt för mkt, har en sprängande huvudvärk idag.


Vet inte vad sambon ska göra, för att måla hus i ösregn vilket är vädret utanför fönstret går inte. Kanske att han städar lite här hemma, eller i sitt garage =) Annars får han väl göra precis vad han vill... =) slappa är ju inte så dumt det heller, han har ju jour i helgen.

Så, ev kommer det upp några bilder senare.

 


Önskar dig en trevlig dag, själv har jag då fullt upp denna regniga, blåskalla sommardag!

 

 Kärlek i varje steg – frid och tillit till ditt inre, tjingeling

 


kallt om händerna...

Oj så snabbt tiden går... iaf sen jag bloggade, sorry!
Jag har ju jobbat i veckan, vilket har gått bara bra. Idag stängde jag, så jag slutade 17.30 hade tänkt att jag efter jobbet skulle gå på en information ang hälsa, men kände mig för trött, helt enkelt.
 
Ingen direkt sommarplåga ännu utanför fönstret, men cyklar iaf till jobbet även om jag vissa dagar önskar fingervantar på händerna. sommar suck! Sommaren, snälla,snälla kom nu å värm våra kalla händer å fötter!
 
Så för att återgå till idag, så hemåt jag cyklade och svängde förbi brevlådan för att skicka Roberts papper, han har ju nu fått sin lägenhet. Den blir mitt emot sin Mormor, kan ju inte bli bättre =) Han stod som 6:e på kö, men han fick den, jippi. Vad är då nackdelen kan man undra? jo, för oss som kanske är sugen på lite fin utsikt, är lägenheten inge vidare. Det är en lägenhet i hörnet på huset, så framsidan ser man cykelförrådet, baksidan ser man ut över parkeringen, så...inge vidare kan man ju känna. Men, sonen är inte så intresserad av utsikt därför funkar det jättebra. För största plusset är ju att han har Mormor mitt över på nedre botten, där kan han sitta å njuta solen och surra med sin gamla mormor =) å kanske hjälpa henne med ett å annat och själv få sig ett litet skrovmål hemlagad mat.
 
I övrigt är det uteaktivitetr vid huset. Idag började sambon om att jobba, men han å svärfar har fixat och bytt ut lite bräder på huset under veckan. Huset blir superfint i den nya färgen, samt att sambon köpte nya stuprör runt huset. Stuprör, kanske ni fnyser? men ooo så fint det blev, tänk vad de små detaljerna kan göra.
 
Snart är det visst dags för besök från södra delarna av sverige =) Tyvärr kommer de inte ända upp till mig, även om jag har finaste platsen att visa, he,he...men jag får försöka ta mig ner till kusten så jag får träffa dem.
Dom kommer ju få umgås en hel del i Luleå, så jag får väl se när jag kan klämma mig emellan och hinna träffas. Jag har ju inte semester ännu.
 
Nä, nu är det dags för sängen, för jag är sjukt trött. sambo har redan hunnit ner mellan lakanen =) han var lika trött som jag.
 
Kikade förbi en blogg innan, som var mkt om katt. Jag älskar ju mina missar otroligt. Fast just nu är jag super irriterad på grannens två hundar som sitter i hundgård å bara skäller å skäller. Suck!!
 
Chanti har ju varit ute i sitt sele och kollat runt ägorna =) Hon vill gärna vara ute och hon är väldigt nyfiken =)
sätter in lite bilder sen, när jag orkar...
 
Natti natti alla mina läsare!
 
 
 
Kärlek i varje steg – frid och tillit till ditt inre, tjingeling
 
 
 

minus Nyheter i blogg

Blogg.se har ju gjort om sidan, antagligen för att förbättra. Jag tycker dock inte om det. Översikten blir gryllig, dvs förr var det lätt att se alla funktioner, men nu är det irriterande. Suck!
Tyvärr är jag av åsikten att sidan var "bättre förr"
 
Men idag tror jag allt ska ändras bara för att ändras. Statestikkurvan är otroligt överarbetad, istället för den lätt överskådliga som var innan, den tyckte jag om. =( nä, inge kul!
 
Igår målades det på huset, Oooo så fint det blir. De blå knutarna till den ljus grå färgen passar perfekt. Det är kanon fint. Visar bilder sen, när jag hinner.
 
Idag måndag; Jobb igen, under 2,5 v ska jag jobba nu innan nästa ledighetsperiod. Det som är trist är att jag inte får jobba på "min" avdelning utan där behoven finns. Visst låter det vettigast, men det är trist. Längtar efter barnen på min avdelning, men, men.
Solen skiner inte idag =( men hoppas den kommer snart.
 
 
Kärlek i varje steg – frid och tillit till ditt inre, tjingeling

midsommar myt å mys

En midsommarafton på fornnordiskt vis börjar med att Freja, alias Helena Gunsdotter Ängebrink, tvättar gudabilden Frej ren inför firandet.

Urgammal är traditionen att plocka sju eller nio sorters blommor att lägga under huvudkudden för
att drömma om sin tillkommande.
Blommorna skulle plockas under tystnad, helst en sort vid varje gärdsgård eller vägskäl.

Midsommarnattens drömmar kunde ge besked om vem som skulle bli ens tillkommande. Därför var det viktigt att äta sånt som gav extra mycket drömmar, som t. ex. gröt med rejält med salt i. Midsommarnatten var också den perfekta tiden för skattsökning, men då var det viktigt att vara alldeles tyst så att inte övernaturliga makter kom en på spåren.

Du kan också lägga en ärtskida med nio ärter i eller ett par enkronor under kudden. Och om du lyckas hitta sju olika gärdesgårdar kan du hoppa över dem och därefter möta din tillkommande.

På sina håll skulle flickan ställa tre glas bredvid sängen innan hon somnade. Ett med vatten, ett med vin och ett med brännvin. Om mannen i drömmen valde att dricka vattnet skulle det bli ett lyckligt äktenskap, men lite trist. Tog han vinglaset skulle det bli ett lyckligt och festligt liv tillsammans och valde han spriten skulle hon skaffa sig en riktig fyllbult med allt vad det innebär.

Min dröm var att hitta min tillkommande och få gifta mig innan jag fyllde 50 år, men det gick visst inte… varför, vet inte jag?

Den lövade och blomsterprydda midsommarstången var vanligt i Sverige redan på 1600-talet.
Majstången var en fruktbarhetssymbol som
förmodligen kom från Tyskland på 1400- eller 1500-talet. Exakt hur majstången ursprung ser ut är svårt att säga, men nog finns det ett klart samband mellan att smycka med löv, Maja och majstång. Kyrkan gjorde tidigt revolt mot majstångsresningen eftersom det i dess spår förekom danser och festande med mycket dryckjom. Majstänger lyste med sin frånvaro under många decennier av1800-talet i de strängt religiösa delarna av landet.

Fanns det någon dragspelare i trakten brukade han vara självskriven för att ackompanjera dansen. Det är gammal fin tradition med dessa danser och sånger. På sina håll i landet har det förekommit att olika byar tävlat om att ha den vackraste eller den längsta stången. Det hände t. o. m. att man sågade ner varandras stänger för att få dem att bli kortare

Nu är jag åter på hemmafronten =) borta bra, men hemma ändå bäst. Saknat de mina här hemma, å de verkar ha saknat mig. Fick med mig lite blommor av min fina syster E, som jag körde upp tidigt, ringde henne vid 09.00 kände ett sting av dåligt samvete. Men, när jag skulle hem ville jag komma mig iväg under f.m. Jag grävde upp dem själv, så hon behövde bara peka på vilka jag kunde ta. =)

Under midsommarafton samlades vi hos syster A-S och hon hade fixat färskpotatis, dressing och en härlig sallad. Jag propsade på lite sill å pot innan de grillade och Mor hade gjort en midsommarjanssons som var jättegod. Senare blev det då grillat, potatis å sallad.

A-S Son med fam kom senare och vi umgicks under kvällen, skjutsade hem syster E och systerdotter L runt 20 snåret då de var trötta. Hade även själv velat lega hemma på min soffa, med en filt och värmedyna runt magen då jag hade en ihållande mensvärk =( men min Mors soffa är både hård och inte speciellt bekväm, så jag kunde lika gärna stanna med mor å syster ytterligare en stund.

Vi var dock hemma hos Mor runt 22.00 å gick ganska raskt å la oss. Så en mkt lugn och trevlig midsommarafton med släkten. Sambon min var ju hemma med kissarna och han roade sig med cyckeltur och samspråk med Tinapolis då denna var ute på promenad och stannade upp för lite samspråk med min rökande sambo. =)

Låter som om folk pratar om min 50 års fest på byn =) å den var inte speciellt häftig, kanske ovanligt för Arjeplog med musik ute och dans på gräsmattan.

Nu Tv soffans mjuka omfamning =) å kanske en film. Myys!

Kärlek i varje steg – frid och tillit till ditt inre, tjingeling


Semester

Har jag denna vecka. Ska antagligen bege mig mot kusten för att hälsa på då jag kan stanna någon dag. Midsommar till helgen, men det blir nog inte så mkt firande då. Sambon blir hemma med kissarna.

Idag körde jag en smörgåstårta till jobbet som jag gjorde igår, de blev glada. Får väl höra vad de tycker om smaken då jag återvänt.

Thats all folks.

Semestern swichar vidare mot kusten... så.. see you soon.Stugan i Lördags =)Kärlek i varje steg – frid och tillit till ditt inre, tjingeling

Nalta värme idá

Återhämtning idag, sommarvärme ute...så göttigt. Har satt ner blommorna i jorden som jag fick i present och flyttat på några andra =) Blir jättebra.
Sen softat på altanen och Chanti har fått vara med ute i trädgården. Sambo är för rädd att ta Mango med ut, så vi ska se om vi kan hitta en bra sele så husse känner sig lite mer säker att ta honom med ut. Egentligen hade vi tankar att påbörja lite slipning och så på huset, men sambon har förlorat en arbetskompis och nära vän i fredags så vi har inte riktigt hunnit ta in detta, då det kom så plötsligt. Därför har vi inte riktigt orkat ta tag i husmålningen idag.

Vi väntar besök av sambons andra arbetskompis med sin fam, som ska komma och uppvakta mig =) Så jag har återigen bakat en tårta/kaka.


Jättegod kladdkaka 

Med hallon och blåbär som tillbehör blir det super gott!

KLADDKAKA med Dajmgrädde

200 g smör
200 g mörk choklad
4 ägg
2 dl strösocker
2,5 dl vetemjöl
1 krm salt


2,5 dl vispgrädde
1,5 msk kakao
1,5 msk florsocker
2 förp dubbeldajm


1) Smörj en rund bakform med löstagbar kant, cirka 22 centimeter
i diameter.
2) Smält smöret till kakan i en bunke i mikron eller i en kastrull på spisen. Bryt ner chokladen i mindre bitar och smält försiktigt.
3) Blanda till en jämn smet och låt svalna lite.
4) Vispa upp äggen lätt tillsammans med sockret och rör ner chokladsmeten.
5) Blanda mjöl och salt, rör ner i smeten och rör till en jämn massa.
6) Häll smeten i formen och grädda kladdkakan i nedre delen av ugnen i 200 grader i 14–15 minuter. Låt svalna helt, kladdkakan kan gärna stå i kylen
över natten.

Daimgrädde:
1) Lossa kladdkakan ur formen.
2) Vispa grädden fluffig men inte för hård tillsammans med kakao och florsocker.
3) Krossa daimen grovt och vänd ner det mesta i grädden.
4) Bred grädden ovanpå kladdkakan och dekorera med krossad daim.
 


Min gissning kl 15.00 idag är att dom faktiskt kommer att ge mig en tebryggare =) Jag bad min sambo köpa en åt mig för 1-1,5 år sedan och redan samma vecka lyckades jag slå sönder kannan =( Och samtidigt som sambon köpte min köpte hans arb.kompis en till sin sambo. 19.10 idag Men jag hade heeelt fel =) Jag fick en ros och ett presentkort på 500 kr på glashyttan här i Arjeplog =) Jättesnällt.

Det blev film kväll med ghost rider (N. Cage) och den var riktigt spännande =) Bra film.

Idag tisdag reser syster hem från Luleå till H-stad igen, hann verkligen varken prata eller umgås speciellt mkt. Men, så är det ibland. Är glad att hon kom upp och iaf kom då jag fyllde år =)

Detta år verkar vara som Maya kalendern förutspått, mångas undergång. Min sambos vän och arbetskollega som hastigt gick bort i fredags, mina syskon som mår riktigt dåligt =(, min älskade systerdotters alla problem med sitt ben mm, å min vän som fick en stor strok i april. Stroke är ett samlingsnamn för hjärninfarkt (blodpropp i hjärnan) och hjärnblödning. Sambon båda söner som fått crones sjukdom i tarmen...
Ja, vart ska detta sluta?

jag balanserar på kanten...
Jag gillar iof att ha mycket att göra, få mycket gjort men detta gör också att jag hamnar på kanten och nästan trillar över. När det då även blir ett mentalt påslag av alla ting som sker runtomkring mig...

Måste jag brinna för att kunna brinnna ut...
målet är då att inte brinna ut så klart. Jag är nog medveten om min gräns och gör sådant som jag behöver för att orka/hinna med. Men jag kan ju inte skydda mig från allt som jag inte kan styra.


Idag ska jag ut och prova mina nya gå stavar med 6 kilos motvikt, kanske tar det mer än de vanlig? =)
Min klivia blommor, samt att även min andra klivia har knoppar =)
Detta imponerade på Mor å systrar, hehe...Nya mattan till Vardagsrummet, en billigare variant av kohud. Men har man katter så är dyra matter lite för dyrbart.Nu fotas vår vackra vy i stugan (helgen)Leker med hunden, å gömt sig snyggt bakom busken (lördag)Skönt att vara hemma efter en natts deportering. snarkar gött, må ni troKärlek i varje steg – frid och tillit till ditt inre, tjingeling
strength

I förgår drog jag ett änglakort för mig,  Face your fear. Every challenge is a blessing in disguise, a gift tahat makes us stronger, more consious and ultimately, more alive.
Möt din rädsla. Varje utmaning är en välsignelse i förklädnad, en gåva som gör oss starkare, mer medvetna och i slutändan, mer levande.

I helgen har jag haft kalas, så ni vet IDAG blir jag 50 år...gammal - ung..ich? ja, visst e det så. Över hälften av livet har passerat, huga.
Men jag har haft en super trevlig helg.
Börjar med fredag, då var vi och åt student middag med sambon, vars dotter tagit studenten. Nu flyttar hon till Kungsör.
Lite fakta om detta:

Kungsör har ett strategiskt läge i västra Mälardalen. E20 passerar strax utanför tätorten och tågen på Svealandsbanan stannar centralt. Till Eskilstuna är det 2,5 mil, en tågresa på cirka en kvart. Till Västerås är det 5 mil och Örebro 7 mil. Stockholm når man på en och en halv timme.

Vi åt på Kraja, ett av hotellen här i Arjeplog. Maten var ok, inga wow upplevelser, men den var ok...varken mer eller mindre. Där var vi ca 1,5 timme innan jag körde oss hem och var förbi och lämna svärfar hemma hos honom.

Kom hem och satte igång med silltårta, som behöver stå för att bli god. Sen bakade jag tårtbotten, men oj så mastig den här tårtan blev. Så när kakan svalnat beslutade jag mig för att ändra receptet och dela på den, för att sätta grädde och björnbär emellan. Garneringen fick jag lämna till lördag, för klockan tickade iväg i rask takt. 23.30 vart allt lite mkt, så kudden blev välkommen mot trötta kinden.

Lördag stag jag upp 07.15 och påbörjade dagen med frukost, garnera tårta och sen skalade jag potatis, lök mm för att sen göra två potatis gratänger. Sen skära & lägga köttet i marinad för kvällens grillning. Då dök svärfar upp 09.15 med två av sina resekompisar han träffat i Kina, dom ville ta en tur i huset och titta hur det blivit sen ombyggnaden, de tog väl 20-30 min innan de åkte, jag fick även ett ljus i present av dom (snälla och trevliga personer) Å då väckte deras besök sambon, så jag kunde bäddade jag rent i vår säng, gästrummet och satte in bäddsoffans bädd i gästis, som jag oxå bäddade. Tvättade oxå två maskiner tvätt och sen städade jag huset, och köksbänken var full av disk efter köksbestyret.
Och Då hann även gamla grannen dyka upp och jag fick en present, dom stannade dock bara 10 min, då de såg stressen lysa från mina ögon (antar jag) sen hann jag slänga mig i duschen för klockan närmade sig 13.00 och då skulle ju gästerna komma. Dusch och make up, slängde på mig lite kläder och svärfar fick skjutsa mig och sig själv till stugan där vi skulle mötas upp.

Sambon hade åkt iväg tidigare med kissarna till svärfars lägenhet, för att vi skulle sova där på natten. Och för att katterna inte skulle bli sönder stressade och smita ut, då dom är innekissar.
När jag kom hade tre gäster redan dykt upp. Mina syskonbarn Johnny & Magnus samt M:s sambo Sofia.
Strax efter kom de övriga 4:a från Luleå. Dom fick njuta stugans underbara vy, lite rundtur och sen åt vi silltårta, som uppskattades av alla. (tom av de skeptiska)
Sen begav vi oss till huset, när vi kom dit ville några åka upp på galtis pouda och kika på den underbara utsikten.Dom återvände och tyckte att jag hade gjort dålig reklam för Arjeplog... suck! Jag som försökt locka och pocka att dom ska komma =) ja, bättre sent än aldrig att dom kom på att det inte är så dumt här ändå.

Vi fikade tårta och surrade, Mor och syster som lovat ta med KUBB hade glömt detta hemma, snyft. Det hade definitivt varit läge för kubb efter tårtan =)

Men jag fick mina presenter efter tårtfiket. Av syskon; En klocka, blommor att plantera ute, en jättefin stor vacker blombukett, Och en underbar vers av min duktiga syster (har två som versar)
Av syskonbarn med sambos; En Stor Buddha figur (de från kina är tjocka, visar välstånd men inte de indiska) Även två mindre buddha att ha ljus i (fick jag oxå, söta i ask) två fina prynadskulor från Indiska tror jag, jättefina (hade tänkt köpa såna) och ett fint kort. Bilder kommer sen.
Av svärfar fick jag:

BungyPump stavar är den unika träningsstaven med cirka 20 cm inbyggd fjädring och med 6 kilos motstånd. Då får jag ut mycket mer av träningspasset än med vanliga gåstavar - starkare kropp, högre kaloriförbrukning, bättre flås. Dessutom: det mjuka anslaget skonar både axlar och armbågar.
Och så av min sambo, som verkligen överaskade mig. Jag fick en stereo, som jag kan ha i yoga rummet Tack! Men sen gav han mig även... 32 tum led tv =)


Ja, suck så snälla alla är. Senare vid 19 började vi grilla och jag värmde pot.gratäng, gjorde en gorgozola sås samt hackade en sallad. Johnny gjorde en balsamicosås som vart jättegod.

( Linda)

Recept:
1,5 msk socker
3 msk balsamicovinäger
4 dl rött vin
3 msk kalvfond
1 msk maizena
2 msk kallt smör


GÖR SÅ HÄR

1. Smält sockret i en kastrull tills det blir ljusbrunt. Tänk på att det bränns fort!

2. Dra av kastrullen från värmen och tillsätt balsamvinägern, vinet och kalvfonden.

3. Låt det koka ihop i ca 10-15 minuter utan lock.

4. Blanda maizena med några matskedar vatten och häll i den kokande såsen. Koka upp tillsammans.

5. Strax innan servering värmer man såsen och klickar i smöret.


Vi åt och drack gott och alla var nöjda och belåtna. Senare blev det musik på min nya stereo och vi dansade in min 50 års födelsedag på gräsmattan av toner från förr och nu, väldigt blandat med andra ord.

Nu dags för sängen!

Nästan bästa födelsedagen jag haft =) Tack alla ni goda, söta och snälla som förgyllde den här hos mig!

Tack alla fina som skickat sms och kort =) ni är goa och tanken som räknas i mitt hjärta.Kärlek i varje steg – frid och tillit till ditt inre, tjingelingtermins avslut

Idag hade vi ett avslut på terminen för avdelningen. Vi åkte en stund till Rapatjärn, där man åt medhaven matsäck. En del grillade även korv efter att någon till slut fick upp eld, jag var inte delaktig i detta.Rapatjärn


Annars idag har vädret varit växlande och under avslutningen 17-19 sken solen mest hela tiden, lite moln emellanåt. vilket var härligt.

Sambon är dödligt trist och sitter å glor fotboll, fy f..n vad det är trist.

Fick lite roligt sagt av barn om kroppar

Skillnaden på tantkroppar och manskroppar är att Tantkroppar har flera hemliga rum i bägge ändar.
Max 6 ÅR


Kvinnor har kurvor, medan män har portfölj.
BJÖRN 6 ÅR


mammor består av äggstockar och så tänker de mer, säger pappa
SIRI 6 ÅR


En kropp är något som tar slut i skorna.
ALLAN 5 ÅR


Om man öppnar ögonen och det är alldeles svart, då är man medvetslös.... för är man död vet man inte att det är mörkt
Simon 5 Å!Kom hem å kände mig helt slut. Har även pratat med Lulebo ang lägenheten för sonen, så nu väntar jag bara på ett besked förutom att få hem de papper som krävs.


Drog ett änglakort: patience/ Tålamod
Trust in divine timing. you futur holds something far greater than you past/ Tro på den gudomligas tid. Din framtid håller någonting mycket bättre än ditt förflutna.
Så, det lät väl väldigt optimistiskt. =)

Snart närmar sig helgen med stormsteg, så jag känner en viss stress kan jag ju berätta. Vill ju att allt ska bli så bra som möjligt under helgen. Roligt att få visa upp vårt fina hus som jag mer eller mindre färgsatt och valt tapeter, bänkskivor, ljussättning, kranar, hoar, delvis maskiner, klinker å kakel. Naturligtvis är vi ju två som tyckt, det är ju ett gemensamt boende.

Vi trivs då väldigt bra i huset. Så gör även kissarna efter att Husse beställde det stora klätter/klösträdet. =)Mysigt kisse träd, båda trivs bra i det.


Kärlek i varje steg – frid och tillit till ditt inre, tjingeling


just d

Idag var det visst måndag, åh så Tröööött jag var då klockan ringde. Steg upp och tog en ångbastu/dusch, så skönt.
Åkte till jobbet och efter 09.00 fick jag en hemsk magknip, fick sitta på muggen en ½ timme tror jag.
Gjorde jätte ont i magen så snart jag ställde mig upp. Sen släppte det succesivt.

Ja, sen har vi haft verksamhets genomgång och utvärdering under e.m, blev 45 min övertid.

Igårkväll hade jag jättesvårt att somna, klockan hann nog bli bortåt 01.00 innan jag kom till ro. Tankarna virvlar och far om allt jag ska hinna göra innan lördag.
Ska nog ta en bunt post it brevid sängen å skriva ner saker jag kommer på, så slipper jag ligga å tänka så för att komma ihåg allt.
Igår kväll/natt hade jag en himla massa jag hade tänkt skriva om idag, här på bloggen. Tror ni jag idag kommer ihåg...nä... inte det. Kom iaf ihåg att be Mor ta med kubb och skriva upp lakris på inköpslistan gubben ska handla på onsdag.

Pratat med bror från sjukhuset idag, han är ju gullig. Han har tur att han har humor trots allt. Fick dock veta att syster oxå åkt in på sjukhuset idag då hon blitt aningen sämre och dom ville kolla vart det kom ifrån. Jag hoppas verkligen hon orkar komma till helgen. Skulle inte alls bli desamma om hon inte kom.

Pratat med Mor och syster Å idag oxå, Sen med sonen. Han har lite att klara ut för att få någon lägenhet. Hoppas universum är med oss och vi kan lösa det hela.
Ska ringa Hyresföretaget imorgon.

Idag fick jag även duscha ett av våra barn, han hade så mkt diarée att det hade kommit ur blöjan, över hela ryggen och ner på benet. Åh, så jobbigt det var för den lille stackarn. Men det gick bra sen då vi fått bort allt.
urk. Tur jag hade extra kläder på jobbet, för jag fick en del på mig, när jag var tvungen att hjälpa honom hålla balansen och tvätta samtidigt =)

Blir iaf inte att åka ner V.28 och hämta sonen för flytt. Han får lägenhet från och med 1 sept. Så då blir det att jag åker ner, i slutet av aug alltså.

Jag försöker få sambon att fixa mig lite musik till lördag, men det verkar gå lite dåligt =( typiskt.

Min son fick syn på en jacka på nätet, som han hemskt gärna ville ha. Visst var den fin?


Kärlek i varje steg – frid och tillit till ditt inre, tjingeling

Weekend...

Japp, söndag idag.
Vaknade av Chanti 07.00 somnade om, hon väckte mig igen 08.00 men slumrade igen 45 min och låg vaken kvar i sängen mellan 08.45-09.00 då bror ringde.
Berättade att vår älsta bror nu åter åkt in akut för såret som nyss är opererat hade gått upp, han hade blodförlust och var oerhört svag och problem med andningen. Nu låg han under kniven igen, och man vet återigen inte om han orkar fler operationer. Här sitter man då så där 150 mil ifrån honom och vet egentligen väldigt lite. År 2012 är nog ett av de tuffaste år jag upplevt, med nära och kära sjuka, vänner som får stroke och barn som får tarmsjukdommar, syskonbarn som är sjuka av både fysisk och psykiska åkommor. Hur gör man för att axla alla dessa tråkiga, hemska besked?
Jag upplever mig själv stark på många sätt, men allt detta som händer i en strid ström av nederlag tar otroligt ändå på psyket.

Bror G skulle åka till Italien, så dom körde iväg på f.m. känns oxå jobbigt för det är han som informerat om bror S tillstånd hela tiden och nu är jag utelämnad till 3 led av info.

Igår var det lördag, jag putsade fönster, bytte gardiner, tvättade, satte om lite blommor, tog in renskinnen och gjorde fint, målade ett skåp som jag ska fortsätta måla idag...men det är endast +3 grader ute. suck! Härlig sommarvärme...njä
Känns som om jag måste hålla mig igång för att inte rasa ihop. Har en underlig rastlöshet och stress inombords och tårarna känns på gränsen av ögonlocket hela tiden.

Jag fyller ju år om en vecka nu, så jag har att göra. Men hoppas på något sätt att kalaset blir lugnt och mysigt snarare än vilt och hetsigt. Känner att jag har inte någon ork att medla vid berusade gräl el dyl. Jag hoppas alla som kommer känner att det är varandra vi måste stötta och vara rädda, måna om oss tillsammans. En mysig gemenskap är vad jag önskar till present av mina nära.

Mina planer är att gästerna kommer 13.00 till Arjeplog, då åker vi till vår fina stuga där vi intar lite lunch och fika. Kanske leker lite med dart, badminton och spelar lite spel som yatzy och fia med knuff för att umgås. En turnering med kubb sen hemma vid huset där vi grillar och myser. Jag hoppas min planering är ok för de som kommer =)
Det kommer en del människor, min släkt, några vänner och några vänner till svärfar dyker upp under dagen.

Nu lite fönstertvätt, sätta om lite fler blommor och sen önska att det blir varmare så jag får måla.
Kissarna busarMango hänger läpp på stegenTaget genom fönstret =) inte helt ok. skåpet jag målarRenskinnen vid öppna spisen, känns bra.Kärlek i varje steg – frid och tillit till ditt inre, tjingeling

ny vecka-torsdag

Måndag, nä...Torsdag och kropp med knopp känns så trötta för att kliva opp.
Men glad jag blir då det bara är två dar på korta veckan kvar, jippi.

Nu jobb och massage

ber en bön att universum ska ge min son en lägenhet till den 1 sept, please =)

Idag pratar de mårdhund på radio...

Dagens upplysning; Mårdhunden kommer ursprungligen från östra Asien men blev inplanterad i den europeiska delen av Ryssland på 20 talet som viltpäls. Därifrån spred den sig tack vare sin livskraftighet vidare västerut för att komma till Finland på 60 talet. Redan för 60 år sedan sågs den första mårdhunden i Sverige vid den finska gränsen. Det är dock inte ofta vi får se några i Sverige och tvärt emot vad man trodde så har den inte lyckats sprida sig i Sverige. 

Eftersom det knappt finns några mårdhundar i Sverige vet man faktiskt inte något om hur hur den påverkar vårt ekosystem, men man kan jämföra med vad som händer i Finland och övriga Europa.


Mårdhunden har ett mycket dåligt inflytande på framför allt amfibiefaunan/(groddjur etc...) och har lett till lokal utrotning av vissa arter. Det leder i sin tur att snokarnas mat försvinner och mårdhunden konkurrerar ut snoken. Den är även ett stort problem för fågelarter som lever i våtmarker.


Mårdhunden kan även bli ett stort problem för alla bärplockare då den är smittospridare av dvärgbandmasken. Dvärgbandmasken kan smitta via bär och svamp och skulle påverka våra skogsvanor på ett ytterst tråkigt sätt. I vissa områden skulle man inte kunna äta bären och svampen utan att koka dom väl vilket skulle hindra oss från att småäta medan vi plockar.


För att jaga de mårdhundar som finns i Sverige använder man en speciell teknik. Man fångar in en mårdhund, steriliserar den och märker den med ett chip.
Mårdhunden är allätare. Den äter små gnagare, grodor, bär, frukter, spannmål, insekter, as, ägg och fåglar.


Mårdhunden är både spridare och bärare av rabies och rävskabb.

Åsikterna går som vanligt isär, då jag letar efter information om mårdhunden. En del hävdar att djuret funnits väldigt länge i Sverige och orsakar inte alls så mkt skada som de flesta påstår?? Ja, vad vet man. Hur som helst är jag emot att djur dödas, och hoppas att uppmärksamheten kanske sprider lite mer kunskap om djuret. Tror inte vi bara ska se det som ett skade djur som sprider alla möjliga sjukdommar utan att ta reda på om det verkligen är på detta viset.

Kärlek i varje steg – frid och tillit till ditt inre, tjingeling


Past day

Vad har då hänt denna nationaldag rent allmänt?

Egentligen inte mkt alls. Men jag steg upp runt 08.30, gav kissarna mat. satte mig härvid datorn en stund med en varm kopp te. Ringde sen min bror på sjukhuset och det var roligt att han mådde bättre. Kul att prata med honom. Han tror dock att han snart ska få komma hem, men så snabbt lär det inte gå, men bra med positiva tankar =)

Sen ringde jag Mor men pratade med syster som nu är uppe å hälsar på. Dom satt å spelade lite yatzy. Igår var dom och tittade på lägenhet åt sonen min, och jag håller tår och tummar och skickar mina tankar och ber en bön eller flera för att han får lägenheten...pleas universum!! Den ligger mitt emot min Mor, och det hade som jag skrivit förr varit toppen.

Sen vart det lite fix, städ och tvätt. Hade en massage och bjöd sedan på fika =) sen tog jag tag i middagen, kycklingfilé, bakad potatis, gorgonzolasås och en stor sallad. Smakade mums, kan jag erkänna.

Plockade bort och gjorde köket fint och tog sen tag i sovrumsfönstret. Putsade detta in-mellan å utsida, hängde upp nyinköpta gardiner, blev helt ok.
Sen en kopp te och film.

runt 21 ringde en av mina vänner och vi surrade i 45 min, och hoppas denna kommer då jag har kalas =)

Nu säng, så sov så gott!Kärlek i varje steg – frid och tillit till ditt inre, tjingeling

Today at the gray National Day or Venus day

Så strilar regnet återigen ner från en mkt grå himmel.

I Arjeplog firas dagen i kyrkan, startar kl. 12 med att alla barn får flaggor målade i ansiktet, sen är det utdelning av stipendier, lite sång å musik, lite tal och avsklutas med godisregn...


idag är ju även svenska flaggans dag, och som firas den 6 juni varje år och är en helgdag numera. Nationaldagen firas till minne av dagen då Gustav Vasa valdes till Sveriges kung år 1523. Även 1809 års regeringsform  (som gällde fram till ikraftträdandet av 1974 års regeringsform) utfärdades den 6 juni.


Tidigare firades 6 juni som svenska flaggans dag och det var först 1983 som dagen fick status som nationaldag och från och med 2005 är nationaldagen även en helgdag.


Men nu kan vi även tillägga att 6 juni 2012 passerar planeten Venus framför solskivan, en mycket sällsynt astronomisk händelse. Det dröjer nämligen 105 år tills nästa Venuspassage sker (år 2117)! Venuspassager inträffar i par med åtta års mellanrum. Förra gången var 2004 och årets passage är alltså den andra i paret, och därmed den sista Venuspassagen vi har en chans att se i våra liv.


I Sverige är det bara allra längst i norr, där det är midnattssol, som det går att se hela Venuspassagen. Det betyder att man i t ex Kiruna kan se hela passagen.


Venus är den enda planeten i solsystemet som har döpts efter en gudinna. Venus är romarnas motsvarighet till den grekiska kärleksgudinnan Afrodite. I nordisk mytologi heter kärleksgudinnan Fröja. Enligt astrologer och esoteriker innebär passagerna av Venus framför solen något av en andlig revolution, en ny nivå av intuitiv medvetenhet, och anses stödja återintegreringen och framträdandet av den gudomliga, feminina principen på vår planet. Kärlekens gudinna återvänder.

utifrån Maya-kalenderns energier

Jorden är med andra ord en Global Hjärna med två halvklot och nästa fråga som det är värt att titta på är varför ljuset eventuellt skulle komma från Norr och inte längre söderut på linjen.


De kosmiska Yin/Yang-polariteterna har introducerats på jorden just efter denna linje, som skickat ut pulser från Västeuropa över planeten. Resultatet har blivit att under vissa av Maya-kalenderns energier har här uppstått en speciell kreativitet, som på ett viktigt sätt bidragit till att forma jordens historia.

Sverige, Danmark och Norge (liksom naturligtvis också Tyskland och Italien) ligger alla efter denna linje och det är lätt att i Mayakalendern se hur dessa länders historia och roller på ett avgörande sätt har påverkats av denna linje.

 

 

Man kan med stor rätt säga att de nya energierna kommer från öster och gynnar uttrycken för den östra hemisfären, men saken är den att eftersom de skandinaviska länderna är belägna på gränslinjen för den nya Yin/Yang-polariteten så kommer de att få ett speciellt kreativt uttryck just här. Eller, med andra ord så kommer vissa av dessa energier att få ett tydligt speciellt uttryck just här och sedan spridas över världen. Genom att vi har haft fred under så lång tid i Sverige är det få länder som har ett horn i sidan till oss och vi kan komma att tjäna som en omlagringsstation, eller ett relä, i synnerhet för nya sätt att vara eller tänka som skall förmedlas till det västra halvklotet.

 

Det är viktigt att inse att om vi helt fokuserar på individuell upplysning kan vi riskera att det blir så få som blivit upplysta innan 2012 att vi i alla händelser inte överlever som art. Dagens upplysningsvåg är med andra ord en del av en kollektiv process, just den gudomliga skapelseprocess som kartlagts av Maya-kalendern och man bör inte missa detta.


The Oneness Celebration 6-8 juni är en händelse – en global meditation, som är en del av just denna kosmiska skapelseprocess. Den vänder sig till alla som vill delta i harmoniseringen av den Globala Hjärnan, skapandet av Gaia harmonica, alldeles oavsett var de befinner sig i sin individuella utveckling, följer för väg, tror på eller hur de ser ut.

 

Kan vi förmedla att ett deltagande inte innebär att man behöver ge upp någonting av det man redan har i form av tankar, idéer eller trossystem? För att detta skall lyckas så kommer det att krävas att var och en av oss vågar lite mer när det gäller att sprida budskapet och tar initiativ som underlättar ett deltagande för bredare grupper av människor.


Om ljuset skall komma från norr så har vi faktiskt inte så lång tid på oss. Egentligen om vi skall ha ett enkelt riktmärke så skall mänsklighetens Upplysning och den Globala Hjärnans harmonisering vara förverkligad redan till nästa Venustransit som inträffar den 6e juni 2012. Detta är återigen ett mycket tydligt tecken till Norden eftersom denna Venuspassage kommer att inledas på den danska nationaldagen den 5e juni och fullbordas på den svenska den 6e juni, två länder som skiljs åt av den linje som skapas av Världsträdets stam.

När solen denna morgon går upp över Stockholm kommer planeten Venus att synas exakt mitt på solskivan och det är upp till var och en att svara på om dessa sammanträffanden är meningsfulla eller meningslösa. Ingen kan tvingas. Alla väljer fritt, men hur man väljer betyder nog trots allt mycket för vilken sorts framtid vi kommer att skapa för jorden.
ladda ner gratis från nätet på hemsidan www.OnenessCelebration.com


Så idag uppmanar jag er alla att meditera, koppla upp er till universum och förena er i den globala meditationenKärlek i varje steg – frid och tillit till ditt inre, tjingeling


dripp dropp

Ja, härligt...NU är sommaren här, så regnet strilar å strilar nerför våra fönster.

Idag-jobb. Vi ska fira Sveriges nationaldag imorgon så idag blev det flaggmålning av svanska flaggan och bakade rulltårta för morgondagen.

Har känt mig konstig, mår inte så bra. Allt börjar landa och jag inser att detta år kommer bli oerhört tufft på många plan.
Känner av gallstenarna, så det värker ordentligt i ryggen.

Svärfar var förbi en sväng, med Sally. Hon är mer gnällig då hon är här med sin husse än då jag har henne själv.

Har tackat ja för sonen till en lägenhet, mitt emot sin Mor-mor =) kan bli riktigt bra. Hon ser egentligen inte så mkt, men tillräckligt för att han ska hålla sig i skinnet =) sen har de ju båda användning av varandra. Han kan få lite lagad mat och Mor lite hjälp med tunga saker som ska bäras eller dyl.

Sambon har installerat skrivaren vi köpt =) var visst aniongen krångligt, men tjurig som han är så fick han givetvis till den.

Inte mer att förtälja idag, så ha det gött!

En bild från vårruset, medaljen =)

Kärlek i varje steg – frid och tillit till ditt inre, tjingeling

I´m Back in metropolen igen

Vi är hemma igen efter skellefteå turen.
Blev en hel del shoppat, många bra att ha grejjer. Ny skrivare med skanner, ny papperskorg som är utdragbar till köket, nya lampor till yoga rummet, nya amplar till trappen, färgat papper, ljuslykta utanför yoga ingången, kattsand, ny vädrings/torkvinda, läsk för fest, lister att göra tavelramar av, ny GI kokbok, hänglås, olja att olja altanen i stugan, pensel, ny flagga på huset och lite annat krafs =)

Vi kom till skeå och vi umgicks med sambons ex + man, sonen som är sjuk men nu fått medicin. Vi var ut och åt på resturant Viking, där vi åt pasta med kyckling, vitlöksbröd å sambon åt kött på pinne och sambon bjöd oss alla =) snäll sambo. Sen åkte vi till lähenheten vi hyrde över natten som sambons jobb äger, de andra ville kolla hur den såg ut =) Vi satt där ca 1 tim, åkte sen till sambon son och tittade på hans lilla etta å vidare därefter till sambons ex för att kolla lite bilder å tjöta en stund till. Vi var hemma i lägenheten runt 00.30

Idag vaknade jag runt 08.00 men lyckades somna om till 09.30 väntade på att sambon skulle vakna, men det tog tid så jag åt frukost. Då runt 11.00 vaknade han så till liv. Vi packade ihop och åkte till lakkapä och handlade, se ovan. Sen mötte vi de övriga; ex+ man + sambos son, vi blev bjudna av dom på fika på ett litet fik, handlade klart på Ö.B och därefter styrde vi bilen hemåt. hemma kl.17.00

Sambon har varit duktig och skruvade fast sopkorgen under bänken, så man lätt kan dra ut denna när man slänger el ska tömma sopor. Han har även skruvat upp lamporna till yogarummet, jättefint.

Nu soffhäng och ladda för ny arbetsvecka.

Bror har tagit sig upp över berget, och har förflyttats till infektion avd där han antagligen kommer att få ligga ett tag.
Han är sig själv igen och slänger ur sig ett å annat, suck. Men det är sån han har blivit. Lite bitter och besviken på livet och vi runtikring. Tråkigt att han inte förstår att det är han själv som knuffar bort oss från hans liv pga sitt beteende.
Inte alltid lätt att älska någon som gör allt för att vi inte ska göra så.

Jag är iaf gladatt han tog sig upp, men tyvärr kan det bli en mkt lång tid av rehabilitering, men nu ska han hämta krafter.

Nu när vi köpt en skrivare med skanner ska jag plita ihop en liten bok till min bror, och hoppas han ändå uppskattar den.Kärlek i varje steg – frid och tillit till ditt inre, tjingeling

Försommar...

Idag var jag hemma från jobbet, har iof hostat halva natten, så jag har inte så dåligt samvete för det. Dvs; är inte helt frisk ännu, men tanken var ju att gå å jobba idag. Glad att jag beslutade mig för att vara hemma iaf.

Min brors kritiska läge är väl ganska stabilt låter det som just nu, men inget är ju säkert. Hans kropp har tagit en hel del stryk under hans liv, så även katten får slut på liv när det 9e är förbrukat.
Han kommer att få ligga kvar på sjukhuset under en lååång tid, då de var tvungen att operera bort hela höftkula och är inte säker på om de fått bort allt, hans höft är mkt skör.
Infektionsrisken är oxå ett problem, så nu är det bara att vänta och se hur hans kropp reagerar. Jag ska ju åka ner för att flytta upp sonen, så då får jag passa på att besöka brodern oxå.

Jag har som sagt sovit sisådär, hostat och en hel del oro gör inte nattsömnen till det optimala. Men idag har jag varit till stugan och vår/försommarstädat. Blev lite krattning, dammtork, dammsug och avtorkning av golv, lite fönsterputs. så Skönt att få det gjort. Då jag anlände till stugan låg en död fågel på verandan, uch...stackars den. Är ju även hundvakt till svärfars hund, och då passade det bra att vara i stugan med henne, så blir det inte så oroligt hemma hos kissarna.
Grillade även lite korv till lunch. Å Svärfar kommer hem i morgon lördag.Sally idag


Och imorgon lördag åker vi antagligen ner till skellefteå och hälsar på sambons son som oxå varit sjuk sista tiden och legat på sjukhus, suck!

Vädret idag har varit minst sagt växlande, sol å varmt stundvis, molning å lite blåsigt, haglat och allt under dagenidag.
Sen såg jag tre älgar vandrade/simmade över älven. spännande att se dessa fina djur så tätt inpå sig.Älgarna idag, två var lite modigare så den tredje syns inte på bilden.


Knipan har oxå återvänt och fixat sitt bo i holken. Holken har vi nu "stärkt" upp med spännband, så den inte ska falla ner på marken =)Knipholken, innan vi förstärkte den. knipholken ser inte så stor ut, men den är iaf 40 cm hög.
Sally idag, vilar


Kärlek i varje steg – frid och tillit till ditt inre, tjingeling

RSS 2.0