Augusti å sensommarvärme

Oj,oj vad dagarna rullar iväg i en himla fart.
Njuter verkligen av sensommaren, då det faktiskt varit varmt, soligt och helt underbart under 1,5 vecka nu.
 
Helgen som var tillbringade vi i stugan, med matlagning över elden, krocketspel och allmänt mys.
 
Det blir mkt umgänge med son och sonhustru och har lilla Nemi hos mig så ofta det går och så är vi ute och går vår sväng.
Idag hämtade jag henne efter jobbet, vi var ute och gick en timme drygt och hon sov väl halva tiden, var vaken resten. Vi kom hem och hon fick sitta i babysittern på köksbordet då jag lagade mat.
Idag blev det kassler gratäng med råris. mums.
Iaf så satt hon och jollrade, log och var med då jag fixade och småpratade med henne. Sambon satt också vid bordet och pratade. Nemi glad och uppmärksam.
 
Efter att vi ätit fick även Nemi mat, sen rap och bestämde att det kanske var dags att gå hem med lill gumman. Så vi gick in i sovrummet, la henne på mina kuddar och jag tog på mig andra byxor, då det blivit lite kyligare. Sen satte jag mig med henne och pratade och hon skrattade, jollrade och var bara så där bedårande som en liten baby kan vara.
 
Därefter bytte jag till långärmat på sötnosen och vi gick hemåt, så hela tre timmar fick jag rå om henne idag. Det är en helt underbart snäll liten baby, universum har varit generös till oss =)
 
På lördag blir det kusten, besök hos fina systerdotter på sjukhuset så hon får se Nemi och kanske få en liten positiv babykick.
Ska försöka komma iväg tidigt på lördag.
Jobbar ju hela fredagen då vi har stängningsdag, dvs vi jobbar och det är stängt för våra busungar. =)
 
Sambon blir hemma med kissarna och får titta till sonens misse Tyke också. Det blir en kort sväng, men det är inte helt enkelt då jag jobbar och det är djur som ska skötas om. Mor längtar också att få träffas och se Nemi som hon inte sett på 8 veckor. Nemi har ju vuxit massor och blir ju bara sötare och mer personlig för var dag som går.
 
 
Kissarna är nyfikna och nosar lite och kollar in Nemi. Igår när Nemi var här blev Chanti busig och började busa då vi låg på golvet jag å Nemi =) Nemi behöver träna sin nacke, så därav att vi låg på golvet, Nemi på mage.
 
"Barnets syn utvecklas långsamt och vid två månaders ålder kan barnet fixera blicken på cirka tre decimeters avstånd. Barnet ler nu när du pratar och skojar. Huvudbalansen börjar efter två-tre månaders ålder att bli något stadigare men det måste fortfarande stöttas och det dröjer innan barnet kan sitta själv."
 
 Utvecklingen går i snabbt tempo, så man får försöka vara i ögonblicket och inte missa ngt.
 
 
 Be healthy, keep up, and be youMer Kärlek i varje steg – frid och tillit till ditt inre

El bolags jättar-urk

Idag är jag ganska seg, men tänkte iaf skriva ner några rader.
 
Igår vart jag mkt arg & besviken. Min son m familj blev utan ström/el i förrgår, jag har försökt teckna ett nytt elavtal redan 27 juli men detta gick inte då förre ägaren av lägenheten inte sagt upp sitt avtal. Så först försökte jag teckna ett el avtal med vattenfall men fick en massa uppgifter att fylla i, men det gick då inte. Ok, då försökte jag i förrgår med Skellefte kraft som har lovordats så för sin goda service. Pratade med en mkt trevlig el försäljare och han lovade att det skulle inte vara ngt problem att sätta igång elen som igår då, utan några extra avgifter el dyl. Kom ngn el, Näpp!
 
Ringde upp Skellefteå kraft igen igår, -Nä, det finns inga uppgifter och du måste ringa Vattenfall som är det nätbolag som står för elen här,  Jahapp. Så jag som kund ska ringa och fixa så jag får elen, då jag tecknar ett avtal.
Ringde Vattenfall, som tyckte att Skellefte kraft var tvungen att göra en sökning, och då brast det för mig. Jag blev rosenrasande och tyckte det var för jäkla dåligt... Men nä, inte kunde de sätta igång ngn el igår, om jag inte ville betala 1600 kr för ngt Skellefteå kraft lovat skulle fungera.
 
Helt OTROLIGT dåligt måste jag få skriva. Blir så F..b nt läss på dessa stora bolag som egentligen fullständigt skiter i sina kunder bara de får in pengar. De lockas och lovordas men då det kommer till den enskilda kunden är man egentligen inget värt, en av många bara.
 
 
Att en familj med en lite baby ska måste vara utan el i tre dygn bara för att elbolagen inte kan ringa varandra sinsemellan och ordna upp sina egna härvor.
 
 
 
 
 
 
Kall mat att ge sin baby och ingen rengöring av flaskor...
 
 
 
 
 
Natti natti
 
 
 
 
Be healthy, keep up, and be youMer Kärlek i varje steg – frid och tillit till ditt inre
å hoppas du slipper negativa influenser...

Sommar blues

Markoolio sjunger "ingen sommar utan regn" men...vi har verkligen fått smaka på just den sommar blusen i regn.
 
I helgen har vi multiumgåtts med barnen och barnbarnet =) Fredag vart det grilla och igår lördag hade vi kräftpremiär. Jag älskar kräftor, så gör också min son och som tur är Malin också. Min sambo däremot är mindre förtjust så han höll sig till räkor, men det spelar ju mindre roll.

 
Jag hämtade Nemi ca 11.00 hos barnen och vi gick vår runda på 1 timme, därefter gick vi till mig. Nemi sov tungt så hon låg kvar i vagnen. Själv bakade jag en lökpaj, gjorde en sallad och la upp kräftorna, och räkorna dukade och så var det bara runt 14.30 att invänta barnen för att njuta av maten.
 
De kom och vi smaskade och åt, lilla Nemi sov ända till i slutet och hade då sovit hela 3 timmar. Malin bytte på henne och klädde henne i festklänningen för dagen. Som Malin inhandlat då vi var i Piteå sist. Den var lite stor då, men på två veckor drygt har lillan hunnit växa i den och den passade så jättebra med vita strumpbyxor med rysch på lilla rumpan.
 
 
Kräftpremiär.
 

Kräftor, räkor, ägg, lökpaj, grönsallad
dryck; ramlösa, cola och sambon öl.
 
 
Den vackraste på festen var förstås barnbarnet, Nemi
 
 
 
Söt så det går inte beskriva
 
 
 
Trivs i sin babysitter och vill gärna vara med. Därför får vår prinsessa sitta på bordet så hon ser oss.
 
 
Rap dags i mammas famn och pratar med pappa
 
 

Pappa säger så många konstiga saker =) lyssnar intressant.
 
Solen sken till och från igår, men värmen som de lovar verkar inte riktigt vilja komma.
Även idag söndag är det en fin solig dag men +13 är väl inte så svettigt, och det fortsätter att blåsa.
 
 
Sommaren som aldrig riktigt nådde fram är det iår.
Saknar sommarvärmen som gör hela grejen med sommar, att man vill bada, sova i stugan, vara ute i shorts, sitta ute och äta de flesta måltiderna, påta i rabatterna där nu blommorna nästan gett upp, ute och cykla och vandra i skog och uppför fjälltoppar.
 
Lekfullheten kom aldrig fram iår som den gör vid sommarvärmen annars.
 
Känner en viss bedrövelse i att hösten redan knackar på och sommaren som skulle fylla mina energier är på väg att tyna bort =(
 
Tur att Nemi finns som ger mig glädje och hopp om att orka med hösten mm.
 
 
Det som känns tungt är då man inte mår så bra, för min del är att jag har svårt att bli av med den extra vikt jag lagt på mig då jag varit sjukskriven. Trots mkt motion och bra kost, så sitter kilona fast. Det stör mig enormt. Ok om jag nu bara satt i soffan som en soffpotatis, men så mkt som jag går och håller på borde ju kilona ge sig?? eller...
Hade ju hoppats att bli av med några kilo under hösten iaf, så jag kommer mig i några kläder =( Igår beställde jag ett par dyra jeans, å då baske mig är det bara att de där elaka, efterhängsna kilona försvinner...basta.
 
Nä, nu lite smoothies och sen en promenad.
 
 
 
  Be healthy, keep up, and be youMer Kärlek i varje steg – frid och tillit till ditt inre
 
 

Hajen firar 40 år 2015

Vaknade av väckarklockan, trött,trött.Var mitt i en dröm om getingar som stack mig så jag var tvungen att hoppa i vattnet. skräcken jag kände var hemsk, och det var ingen grund pöl i drömmen, den var så djup och svart att ångesten var ett faktum.
Jag har ända sen jag var simkunnig älskat vatten, men då jag var ca 13 år (1975) var jag och min bror som då var 12 och såg Hajen på bio. Dvs 40 år sen i år. Ok, den är ju en Steven Spielberg produktion å han är ju bra på detta med att få folk rädda.
 
 
Hajen trailer; http://tjock.se/sinnet/art/328487/filmen_hajen_firar_40_r/
https://www.youtube.com/watch?v=U1fu_sA7XhE#t=176
 
 
Jag blev så rädd att jag än idag har svårt att bada i sjöar, hav, älvar mm, dvs där det oftast finns fisk =)
Som vuxen är man ju kapabel att vara förnuftig, men då det kommer till rädsla tar allt förnuft slut. Jag lärde mig snorkla för snart 20 år sen, för att jag ville ta tag i min okontrollerade vatten/dykskräck. Men nä, jag älskar ju vatten men förmår mig inte till att bada, snorkla och dyka längre.
 
Min Mor sa alltid att jag var som en fisk i vattnet, men sen jag blev skrämd av Hajen filmen badar jag i pool, bassänger å dyl, eller så badar jag inte alls.
 
 
Rädslan
 
Inlärningsteori
Man kan lära sig att bli rädd för något. (tex från skräckfilm) även en en fobi kan, helt eller delvis, vara inlärd. När man har blivit rädd för något börjar man ofta undvika detta. Undvikandet vidmakthåller rädslan,  dels för att man genom undvikandet känner sig lättad och dels för att man inte får tillfälle  att märka att det var ofarligt.
Ofta kan man se att rädslor lärs in indirekt genom att man ser hur andra beter sig,  som när ett barn ser att föräldrarna blir rädda då de ser tex en orm, spindlar, eller höjdrädslor mm  
Ytterligare ett sätt att lära sig en rädsla kan vara genom uppsatta regler,  som att "gå inte in i skogen, det finns så många farliga djur, hålor, stup där!".
 

Specifik fobi

Specifik fobi definieras som en starkt överdriven och irrationell rädsla för objekt eller situationer. Då den drabbade utsätts för det som denna fruktar leder det i stort sett alltid till omedelbar rädsla, som kan gå över i en panikattack.
 
 
När och om jag berättar om min rädsla, tycker ju de flesta att "väx upp" men så lätt är det inte med en okontrollerad rädsla.
 

Hajen, en av de bästa hajfilmer som är gjorda förstörde mitt vattenliv. Jag ser aldrig på skräckfilmer längre, för jag orkar inte med rädslan som detta ger. Många får en kick av dessa filmer, men att se rysare där människor blir jagade, misshandlade eller torterade mår jag bara illa av.
Jag tittar gärna på fantasy filmer, drama och en del action, men just nu tittar jag på jordskott (svensk)
 
Många tycker att det är löjligt med åldersgräns för filmer, men jag tycker personligen att man skulle vara ännu strängare. Hajen var 15 års gräns, men jag och min bror såg den på bio ensamma. Detta har förstört så mkt för mig, rädslan för vatten som jag en gång älskade att dyka och bada i.
 
 
Min bror var bara rädd första sommaren, men det gick nog över för honom, dock har han ju alltid varit en badkruka så jag vet faktiskt inte. Detta har vi aldrig pratat om.
 
 
Jag har även en rädsla för höga höjder, men den är inte så illa som min vatten fobi.
 
 
Nu dags att jobba.
 
 
 
 
 Be healthy, keep up, and be youMer Kärlek i varje steg – frid och tillit till ditt inre
 

BabyNytt - Barnskrik

 
Gäsp
 
Symtom och diagnos

 

Skriket det tydligaste tecknet.

Koliken börjar under de första två till fyra veckorna av barnets liv och för att nå sitt maximum vid ca 6-8 veckors ålder. Sedan minskar skrikigheten och efter 3 - 4 månaders ålder brukar den gå över. Sällan kommer koliken efter 8 veckors ålder.

 

Det brukar kallas för spädbarnskolik när ett i övrigt friskt spädbarn skriker intensivt, starkt och otröstligt i minst tre timmar i sträck per dygn mer än tre dagar i veckan. Oftast kommer skrikperioderna i intervaller med tydligt dygnsmönster, vanligen på eftermiddagen och på kvällen.

 

Barnet skriker ofta så mycket att det blir rött av ansträngning. Förutom att barnet skriker mycket kan det även verka som att barnet har ont i magen. Det kan till exempel, i samband med att det skriker, dra upp knäna mot magen eller tvärtom, spänna benen och sträcka dem rakt ut. Man kan ibland höra hur det bullrar och rör sig i magen. Barnet kan även verka ha svårt att bajsa. Men det är inte klarlagt om den här typen av besvär alltid är tecken på kolik.

 

Undersökning som kan göras.

 

Ett barn som verkar ha kolik och skriker hela tiden ska undersökas av en läkare, framför allt för att avgöra om besvären kan tyda på någon annan sjukdom. Spädbarn kan bete sig på liknande sätt om de har exempelvis öroninflammation, en infektion i magen eller urinvägarna, ett inklämt bråck eller om det är överkänsligt mot något födoämne, som till exempel komjölk.

 

Läkaren ställer diagnos utifrån hur man beskriver barnets besvär och efter att ha uteslutit andra sjukdomar. Det finns inget blodprov eller liknande som visar om barnet har kolik.

 

Barnets måltider.

Barnet bör ha så mycket som möjligt av vårtgården i munnen och läpparna ska vara utvikta. Efter att barnet tagit tag, bör hakan ligga in mot bröstet och näsan vara fri från bröstet.

 

Barnet ska få äta när det verkar vilja äta. För barnet är matstunden mer än mat, det är också ett sätt att vara nära och få värme och trygghet. Det är bra med lugn och ro runt måltiderna. För att barnet ska känna trygghet är det bra med nära kroppskontakt, även när man ger barnet mat i flaska kan man till exempel ta av sig tröjan, skjortan eller blusen så att barnet får känna hudkontakt.

 

Vad kan man göra då barnet skriker?
 

Om barnet skriker mycket kan man försöka hjälpa det på många sätt. För att lindra det som kallas spädbarnskolik finns flera metoder, men alla metoder passar inte alla barn. Man får pröva sig fram med en metod i taget för att märka vad som verkligen har effekt.

 

Eftersom det inte är ovanligt att små barn skriker i perioder kan det vara bra om man först försöker förstå varför barnet skriker, så att man sedan kan prova sig fram med den metod man tror hjälper. Att barn skriker kan ha många olika orsaker.

Barn kan till exempel söka närhet och vilja bli buret, ha fått för mycket stimulans eller ha ont någonstans. Eftersom spädbarnskolik oftast förknippas med magbesvär är en metod att se till att barnet äter på ett sätt som kan lindra. Om barnet verkar ha mycket ont i magen brukar man till exempel också få rådet att prova att utesluta komjölk i sin egen mat om man ammar.

 

Barn brukar ta paus i ätandet när de själva känner att de behöver. En del vill också rapa, då kan man lyfta upp barnet så att det har lättare att rapa.

Felaktigt tag om bröstet. Barnet trutar med munnen och "smackar". Hakan ligger långt från bröstet.

Om barnet behöver mer närhet och vill suga mer skiljer det sig åt hur man kan göra om man ammar jämfört med om man ger barnet mat med nappflaska. Det gör inte något att amma några gånger extra eftersom barnet kan äta större mängder bröstmjölk än ersättning.

 

När barnet får modersmjölksersättning kan man inte trösta eller stilla sugbehovet genom att ta fram nappflaskan på samma sätt eftersom barnet då kan få i sig för mycket mat. Man får hitta andra sätt att stilla barnets behov. Man kan till exempel se till att barnet får närhet genom att ha det i famnen, gärna hud mot hud, och låta det suga på napp eller tumme, eller att man låter det suga på ens rena fingrar.

 

känslig mot komjölk

 

Om barnet får modersmjölkersättning och man misstänker att barnet är överkänsligt mot komjölk kan man också ta kontakt med BVC för att få överkänsligheten utredd av en barnläkare. Efter utredningen kan man i samråd med läkaren välja vilken modersmjölksersättning som är lämpligast. Man kan efter utredningen få komjölksfri ersättning på så kallad livsmedelsanvisning, vilket innebär att man får rabatt på ersättning från apotek.

 

Vad kan hjälpa?

 

Det allra bästa brukar vara att få vara nära. Många barn tycker om att bli burna i bärsele eller har en favoritaxel de vill hänga över. Ett bad kan ha en avslappnande effekt.

Man kan pröva att sjunga eller spela rofylld musik. En del barn blir lugnare av monotona ljud, till exempel bilmotor eller dammsugare.

 

Det finns speciella vetekuddar som fungerar som värmedynor efter att man värmt dem i mikrovågsugnen. En sådan kudde kan man lägga utanpå kläderna över barnets mage. Det är mycket viktigt att man håller i barnet eller är i närheten av barnet, och att man ser till att värmedynan inte är för varm. Små barn är mycket känsliga. Vetekuddar kan köpas i till exempel hälsokostaffärer. Man kan också använda något annat för att skapa värme över barnet mage, till exempel linda en yllehalsduk runt barnet.

 

Sluta helst röka.

 

Om man röker och ammar går små mängder av nikotin över till barnet genom bröstmjölken. Det kan påverka barnets tarmar och ge knip. Det bästa är att sluta röka helt.

 

 

Har man ett barn som är känsligt, som lätt påverkas av nya intryck och skriker mycket i perioder blir man som förälder uttröttad. Det kan göra att man har lättare att uppleva skriken som påfrestande och man kan bli mer stressad och orolig. Barnet märker det och skriker mer.

Barnet behöver lugn och ro och som förälder behöver man mycket stöd för att göra det möjligt. Man ska därför inte dra sig för att be vänner och släktingar om avlastning och be BVC om hjälp att få prata kring problemet.

 

 
Ej Nemi =/
 

Småbarnstiden kan vara påfrestande, så att be sina nära om hjälp ska man inte behöva skämmas över. Men idag verkar många tro att man ska vara superföräldrar.

Man har tur om man får ett barn som inte mår dåligt med magknip eller kolik mm.

 

Idag har jag och Nemi varit ute och gått en dryg timme. känner mig rätt trött, men fick komma till sjukgymnasten efter jobbet, tack och lov.

 

 

 Be healthy, keep up, and be youMer Kärlek i varje steg – frid och tillit till ditt inre 


Past sweet weekend

Ja, nu är det ett faktum. Steg verkligen in i farmorsrollen denna helg, ljuvligt och sömnpåfrestande, haha.
 
Fredag hade vi beslutat att lilla barnbarnet Nemi skulle övernatta hos farmor dvs hos mig då. De kom med guldklimpen, skötväska med mat, napplaska, blöjor, tvättlappar, nappen, nallen, ombyten och inte glömma lilla pyjamasen =) har sett fram emot att få rå om guldklimpen.
 
Hastigt åkte jag å handla och gjorde mat innan föräldrarna lämnade över ansvaret för sin lilla dotter till mig, myyys.
 
Fick även instruktioner nedskrivna, noga och ansvarsfullt av föräldrarna =) Det är bra då man lånar, så man slipper ringa för varje fundering.
 
Kvällen gick bra, tog först en promenad med lillan, sen lite mat och blöjbyte för att så byta till pyjamasen =) så underbart söt den lilla är. Men så här kollrigt barnslig är kanske alla som får ett litet barnbarn i sina armar å få rå om henne helt själv. 2 månader är hon nu, den lilla.
Sen lite små joller med henne i soffan och mys. trött liten somnade sen på farmors bröstkorg, åhhh, snoza på en så fin tös är som crack =) får inte nog.
 
21.30 vaknade hon till lite så jag skulle ge henne mat för natten, då åt hon bara 30 ml, hmm. Iaf så sov hon till 03.20 och då gav jag henne mat igen, å trollet somnade gott om, efter mat och byte av blöja.
 
Själv hade jag svårt att sova under det tunga ansvaret, lite nervös att hon inte skulle andas, vaknade jag flera ggr och var upp och tittade till knytet som snusade ovetandes om farmors oro.
Ca 07.30 var baby Nemi vaken igen och åter dags för mat och ny blöja och joller prat i all dess djuphet med farmor om livets stora frågor.
 
8.30 var vi så ombytta från pyjamas till dagens outfit, kattbody och byxor, ute sken solen så vi var modiga och tog en vauka promenad på 1,20 h. Nemi snusade och njöt av vädret och farmor tog lite bilder på allt detta vatten som bara stiger. Det som förr var torrlagt är nu under vatten, ja inte allt men mkt.
 
 
Nemi har pappas gamla sparkdräkt idag
 
 
Då det nu blev så fint väderunder lördagen så beslutade vi att åka till stugan. Så vi packade ner lite mat och begav oss dit. tyvärr var sambon tvungen att fortsätta bygga tak på vår entré, tillsammans med svärfar så han blev hemma.
 
Jag, son med familj njöt av vädret i stugan, där vi grillade mat, spelade krocket (länge sen jag gjorde, men köpte ett i onsdags då jag var till Arvidsjaur) bus kul, lilla Nemi sov i barnvagnen till och från.
Sonen provade sitt luftgevär och slängde lite med kastspöet, då det även är mkt vatten i stugan.
 
Då det var dags att bryta upp, och guldklimpen inte hade kvar mat åkte vi hem. sonen ville dock gärna vara kvar så jag erbjöd dem att sova över och jag fick låna Nemi ännu en natt. Vi åkte hem och provianterade, sonen körde moppen dit och jag skjutsade Mamma Malin tillbaka, och Nemi stannade hemma med sambon en stund.
 
Återvände och vi gick ut och gick en kvällspromenad, och 22.00 var det dags för ny mat, sen sova, 02.15 mat , ny blöja och sen sova, 05.30 mat och blöjbyte och mer sova.
Själv hade jag sån jäkla värk i min axel, så jag fick inte mkt sömn alls. Sambon var borta och kom hem sent. Jag har inte sovit många timmar i natt , puh. Men inte alls pga guldklimpen, för trollungen har skött sig så bra och bara varit go och glad.
 
 
Fick några timmar efter sista matningen, men 08.40 steg sambon upp och då kunde jag inte sova längre, steg upp och gjorde iordning för mat åt lillan, pratade i telefon med Mor en stund. Sambon hämtade då lillan som börjat vakna och tog den klara maten och gav henne så jag kunde avsluta samtalet med Mor.
 
 
 
Nemi i babysittern, så fin =)
 
Sen lite ombyte, farmor åt frukost och Nemi satt i sin babysitter på köksbordet och höll mig sällskap. packade ner alla hennes saker, bredde mig en macka som jag tog med + varmvatten till Nemis mat och körde till stugan. Idag var det en mer mulen dag, så vi var inte så länge.
Barnen hade sovit ganska bra, nu har dom ju fått vila upp sig lite och har nya friska tag att ansvara för guldklimpen.
 
 
Mkt vatten i stugan, vår brygga höll på att smita ut till havs =) och rensbordet får man vada ut till.
 
 
 
Sonen ringde på kvällen och sa att hon inte sovit mkt alls sen de kom hem och hon hade varit ledsen den lilla. Jag tipsade om en kvällspromenad i vagnen, så sonen skulle ev ta en sådan.
 
Nä, nu lite Tv och hoppa i säng. Imorgon blev det 9-13 jag ska jobba.
 
 
 
 

 Be healthy, keep up, and be youMer Kärlek i varje steg – frid och tillit till ditt inre 


Små barns ångest

Läste i familjeliv och tänkte att detta är ngt man ska tänka extra på då man har små bebisar.
 
”Ett skynke för vagnen kanske känns som tortyr”

Ett av de viktigaste orden som småbarnsförälder är just Objektpermanens.
Vad är det? Kortfattat, att begripa att saker finns, även när man inte ser dem. Som människor till exempel. Att mitt barn finns även när jag inte ser det, och vice versa. Svårt att ta in för de flesta vuxna (tänk vad knäppt att människor lever sina liv, trots att du inte ser dem!) men helt omöjligt för småbarn. Förmågan att greppa objektpermanens börjar utvecklas först kring 1,5 år. Innan dess är det: syns inte, finns inte.

 

Känner du inte till det är det lätt att ha orimliga förväntningar på små barn.
Då man kan se föräldrar som går och drar en barnvagn och samtidigt pratar i telefon, det med telefon är kanske inte värsta. Men om barnet är instängt under skynken, myggnät och dyl och barnet gråter utan att få uppmärksamhet. Ev ser man bara små fötter som sticker ut, vilket skvallrar om att det är ett litet barn, kanske några månader gammalt.

Vad händer för barnet? Medan föräldern småsnackar om ditt och datt genomgår barnet tortyr. Ja, det är hårda ord, men det finns ingen bättre beskrivning av vad som faktiskt pågår. För vad kan vara värre för ett några månader gammalt barn, än att vara instängd i mörkret, utan att veta var sin anknytningsperson är.

För hur gärna vi än vill intala oss att barnet visst har koll på att föräldern är alldeles intill och allt är ju lugnt, fattar inte en så liten bebis det. I deras värld är föräldern/mamman borta, och de är ensamma, ensamma, ensamma. Och är det något små barn inte vill så är det att vara ensamma. Någonsin. Då gråter de, för att någon ska höra deras rop på hjälp från ensamheten.

Desamma gäller om du går ifrån barnet, lämnar det en stund ensam, vilket ger samma panikkänsla...du/ni är borta. Det låter kanske överdrivet att inte kunna lämna sitt barn, men visst kan du det om barnet sover, dock att du finns där då det vaknar.

Man kan inte bara gå iväg, som du gjorde innan barnet fanns i era liv, nu är det viktigt att förstå att det lilla barn som nu anlänt till familjen är av stort behov av din/er närvaro under 24 timmar om dygnet.

Om din baby kunnat kanske denne ringt missing people och undrat vart ni försvunnit, men liten och hjälplös som en baby är...väntar denne och gråter om denne är rädd för ensamheten.

 

Ja, det är skitsvårt att vara förälder. Men vi kan inte förvänta oss att små barn fattar saker på samma sätt som de som är några månader äldre. Din ettåring kanske inte förstår att du fortfarande existerar när du inte är närvarande. Har vi ord för saker är de lättare att begripa. Så detta är ett viktigt ord att lära sig som småbarnsförälder. Plötsligt blir det lättare att förstå varför ett småbarn inte låter en gå på toa ifred. Nej, det är inte alltid praktiskt. Men vem har sagt att det skulle vara lätt att vara förälder?

Sen finns det ju alltid olikheter bland alla individer, en del små barn kan vara ensam en stund och andra kan det inte. En del barn vill vara nära och burna hela tiden och andra inte. Så visst gäller det att lyssna av sin lilla bebis men även förstå dess gråt.


Då jag själv är ute och går med lilla Nemi och jag har myggnätet på vagnen, vilket är nödvändigt så hon inte blir biten av mygg mm, så sjunger och pratar jag med henne tills hon somnar, detta verkar lugnande på henne. Hon vill vara nära och gärna buren, och trivs väldigt bra i bärselet.

 

 Hur söt som helst, och glad för närheten.

 
Idag skiner SOLEN, toppen.
 
 
 

 Be healthy, keep up, and be youMer Kärlek i varje steg – frid och tillit till ditt inre 


Över_flödet

Det kan tyckas som en halv semester att jobba ½ tid, och visst är det en fördel. När jag nu har så att säga två "jobb", ett betalt och så hjälper jag ju familjen att komma tillrätta =)
Dock lyser ju sommaren med sin frånvaro då det kommer till sol och värme.
Hoppades att vi iaf skulle få en solig sen...sommar, men det regnar mest, ibland bara grått och en stackars dag då och då lyser upp, men de dagarna är lätträknade.
 
Det är otroligt mkt vatten och trycket från vattenmassorna är stort, och genom dammluckorna i kraftverken forsar det ca 390 kubikmeter per sekund ut från Hornavan. Snösmältningen är väl en anledning, men även allt regnande, så nu får det gärna upphöra att regna.
 
 
Bryggan i stugan har släppt, så vi har fått ankra fast den längst med strandkanten, trots stora stenar på bryggan hjälpte inte detta.
 
Detta var i början av juli, nu var vattnet i jämnhöjd med bryggan, så den lyfte.
Visar bild sen.
 
 
Jag är som vanligt ute med lilla Nemi då vädret tillåter och sist plurrade jag med skorna då vattnet var ända upp på ankeln då jag skulle gå gångvägen bakom kyrkan. Inte kul att vara kall och dyngsur om fötterna när man ska promenera.
 
 
Titta på sidorna, på bilden nedan. Själv trodde jag att jag skulle klara mig utan att bli allt för blöt, men jag lovar...
skenet bedrog =//
 
 
 
Tog bilder dagen efter också, det är massor av vatten.
 
 
Så här högt är vattnet i stugan också.
 
 
Om du tittar så står träden som annars är "torrskodda" nu under vatten.
 
Bilden nedan, samma träd i annan vinkel.
 
Jag och Nemi tog en sväng på el ljusspåret också på väg hemåt, där fann jag hjortron efter vägen. Dock inte mogna ännu.
 
 
 
Mitt i natten sprang gubben ut och fotade vår nya belysning som han och svärfar satt upp på huset =)
Dom lyser riktigt fint, tycker jag.
 
 
Ok, ok...klart jag måste lägga in en bild på söt tösen, Nemi mitt hjärte barnbarn =D
Så fin liten kicka, så jag får hicka.
 
idag somnade hon sittande då jag pratade med henne i mitt knä. Hon log och log å ögonen bara föll ihop.
 
Idag var hon klädd i den rosa zebra overallen farmor gett henne.
 
 
Vi var ute och gick 49 minuter idag, då gumman var hungrig då jag kom. Så då fick jag ge henne mat och hon bidde så trött, så när jag klätt henne och lagt henne i vagnen somnade hon bums.
 
Jag är en lycklig farmor som fått ett så härligt, snällt litet barnbarn. Imorgon ska hon få sova hos farmor för första ggn, då Mor och Far ska få lite vuxentid. Hoppas dom tar vara på den och inte bara hänger framför datorerna och låter speldjävulen ta över hela kvällen.
 
 
Näpp, nu är det sovdagzzz.
Fina systerdotter är nu "hemma på sjukhuset" i Norr igen. Och då hon var lastad med remisser hoppas jag inte Norrbottens landsting kan nonchalera detta.
 
 
 
 
 Be healthy, keep up, and be youMer Kärlek i varje steg – frid och tillit till ditt inre
 
 

En premiär

 
Söndag och jag har tagit/fått mig sovmorgon idag.Regnet fortsätter att piska nedför rutorna och det är rogivande att sova till och jag sover bättre än då det är varmt. (om jag ska hitta ngt positivt i allt regnande?)
Och övrigt =) Å som alla vet (som tittar in här) är min kisse Chanti väldigt morgonpigg och har ett hiskeligt högt Mjau som hon kör på repet tills hon får upp sin matte ur sängen.
Imorse har hon använt sitt mjau med försiktighet och inte alls tagit i från tårna =) duktig kisse, så jag har sovit ganska bra fram till ca 08.15 Visst har jag vaknat några ggr från kl. 06.00 då hon suttit på sängbordet och mjauat viskande i mitt öra, men då har det räckt att jag lätt föst ner henne därifrån och hon skuttar iväg.
 
Ja, jag erkänner också att jag var tvungen att ta en insomningstablett för min axel värker nattetid, igår jätte mkt och jag ville få sova lite bättre en natt. Idag värker den istället då jag klev upp.
 
Har kört ett mjukt yogapass på morgonen och känner mig ändå pigg och utvilad.
Idag hotar sambon (som ännu sover) att vi skulle ta och rensa i förrådet inne. Kruxet är väl att jag hittar men inte han. Men visst, jag skulle verkligen behöva skohyllor därinne.
 
Igår vart det så surströmmingspremiär hemma på altanen, regnet till trots. Gubben var lyrisk för han verkligen älskar surisar. Själv åt jag en av dessa sura strömmingar, då min mage inte längre pallar.
Sonen kom också med lilla familjen. Malin åt sill istället. Vi hade lyckats spara en sillburk med senapssill som hade gått ut datum och det t.om rök ur burken då hon öppnade denna. Men modigt smakade hon, men erkände att den var inte någon höjdare precis. Surströmming har hon också vågat sig på att smaka, men det föll inte hennes smaklökar på läppen =(
 
 
 
 
Jag hade bestämt mig för att göra Nemi en lampa, så jag skickade efter material mm och igår satte jag mig så att pyssla och göra denna lampa.
 
Varsågoda, här blev resultatet.
 
 
 
 
Men smaken är som baken så den blev inte hyllad så jag får njuta av min skapelse på egen hand =) Gör inget, för jag tyckte verkligen om den själv, så även katten Mango som gärna tog en brottningsmatch med fjäder lampan. Den var väl ganska lik en retfull fågel, matte?
Det blir till att gömma den i yogarummet så den får leva i fred.
 
 
Nemi var så klart med på sin första surströmmings premiär, iklädd den fina bamse overallen farmor gett henne. Söt som en liten karamell och så glad denna dag.
 
 
 
Fick en present av Nemi (langad genom mamma sin)
 
Så fin =)
 
 
 
 
 
 
 
HUR jag än vänder och vrider, så blir inte skylten upprätt??? underliga fenomen ibland.
Varför det sker, är en gåta. Bilden är inte vänd så här i sparade bilder, men då jag för över den hit. suck. Får kolla om sambon har ngt att tillägga, så kanske jag får den rätt sen? Jag lyckades till slut, men fick minska stl på bilden massor, så den skulle vara rätt väg.
 
Det står iaf så här på den fina skylten, så ni inte får nackspärr och kräver skadestånd av mig sen.
 
Farmor
Du är kärleksfull och jag litar på dig,
av hela mitt hjärta
Jag känner mig alltid bekväm och tillfreds
tillsammans med dig
 
Du är den jag älskar,
lite mer för var dag som går.
Du är ljuset i mitt liv.
 

Så fint. Hoppas bara att jag kan leva upp till dessa ord under de år framåt i tiden, lovar att göra mitt bästa.
Skrev en dikt till Nemi på hennes Namncermoni/dopdag
Jag ändrade lite i den jag skrivit ner här förr.
 

Det är som ett mirakel
du lilla barn som blivit fött.
-du kom ut, en liten mänska
 som ingen av oss mött!

Ett flickebarn så vacker
din doft så helt underbar.
Och det är nåt visst med blicken
som känns sällsamt vis och klar.

 

Ett sånt hav av ömsint kärlek
som ur bröstet plötsligt väller fram
för detta lilla under
som ännu vägs i gram.

 

Du lilla Nemi
Nu välkomnas du till världen

Jag har en särskild önskan
Att skicka med dig på livsfärden

Jag önskar att du får ett helt fantastiskt liv
…att där finns mycket kärlek
Som ger dig kraft i dina kliv

 

Att ditt sinne ska bevaras
Rent och öppet såsom nu
…att du alltid är tillfreds
Med att just du är bara du

 

 

Helt perfekt som nu.
 
 
 
myser i farmors soffa.
 
Fick av Malin två mobiltagen bilder av go tösen =)
 

Dress for success
 
 
Söt som en karamell denna fina unge =)
 
Och dagens inlägg avslutas med fler bilder, en på mina fina pelargonier och Chanti som provade cykelvagnen jag köpt så jag kan ut och cykla med Nemi, kanske även med Chanti?? man vet aldrig =)
 
 
 
 
 
Hängpelargon, klarar sig bra trots regn, då den hänger lite under taket.
 
 
 

Ska vi åka nu?
 
Bjuder er även på min blommande orkidé =) så vacker i sin blomning just nu
 
 
 
Och, jag lovade ju en bild på the Johansson Brothers in action.
 
 
 
Här spelar de ett "gig" hos systerdotter. Vi blev mäkta imponerade över så naturliga talanger.
För söta dessa två busungar.
 
 
Jag håller tummar och tår i kors för att det ska bli bra för systerdotter som är i Uppsala.
Visst önskar vi alla att mirakel ska ske, helst i hast
men visst kan det ske även i små steg.
Att tro att läkning och omsorg ska gå i ett huj, är det risk för missmod och sorg.
Ta det hela med ro, goda krafter försöker få dig hel, med ny lust och hoppfull försiktighet.
Tänker på dig, min systerdotter som får kämpa så varenda dag
Vi hoppas på bättring och att du snart kan rida iväg på nya outforskade stigar
 
 
 

 Be healthy, keep up, and be youMer Kärlek i varje steg – frid och tillit till ditt inre 


RSS 2.0