Hajen firar 40 år 2015

Vaknade av väckarklockan, trött,trött.Var mitt i en dröm om getingar som stack mig så jag var tvungen att hoppa i vattnet. skräcken jag kände var hemsk, och det var ingen grund pöl i drömmen, den var så djup och svart att ångesten var ett faktum.
Jag har ända sen jag var simkunnig älskat vatten, men då jag var ca 13 år (1975) var jag och min bror som då var 12 och såg Hajen på bio. Dvs 40 år sen i år. Ok, den är ju en Steven Spielberg produktion å han är ju bra på detta med att få folk rädda.
 
 
Hajen trailer; http://tjock.se/sinnet/art/328487/filmen_hajen_firar_40_r/
https://www.youtube.com/watch?v=U1fu_sA7XhE#t=176
 
 
Jag blev så rädd att jag än idag har svårt att bada i sjöar, hav, älvar mm, dvs där det oftast finns fisk =)
Som vuxen är man ju kapabel att vara förnuftig, men då det kommer till rädsla tar allt förnuft slut. Jag lärde mig snorkla för snart 20 år sen, för att jag ville ta tag i min okontrollerade vatten/dykskräck. Men nä, jag älskar ju vatten men förmår mig inte till att bada, snorkla och dyka längre.
 
Min Mor sa alltid att jag var som en fisk i vattnet, men sen jag blev skrämd av Hajen filmen badar jag i pool, bassänger å dyl, eller så badar jag inte alls.
 
 
Rädslan
 
Inlärningsteori
Man kan lära sig att bli rädd för något. (tex från skräckfilm) även en en fobi kan, helt eller delvis, vara inlärd. När man har blivit rädd för något börjar man ofta undvika detta. Undvikandet vidmakthåller rädslan,  dels för att man genom undvikandet känner sig lättad och dels för att man inte får tillfälle  att märka att det var ofarligt.
Ofta kan man se att rädslor lärs in indirekt genom att man ser hur andra beter sig,  som när ett barn ser att föräldrarna blir rädda då de ser tex en orm, spindlar, eller höjdrädslor mm  
Ytterligare ett sätt att lära sig en rädsla kan vara genom uppsatta regler,  som att "gå inte in i skogen, det finns så många farliga djur, hålor, stup där!".
 

Specifik fobi

Specifik fobi definieras som en starkt överdriven och irrationell rädsla för objekt eller situationer. Då den drabbade utsätts för det som denna fruktar leder det i stort sett alltid till omedelbar rädsla, som kan gå över i en panikattack.
 
 
När och om jag berättar om min rädsla, tycker ju de flesta att "väx upp" men så lätt är det inte med en okontrollerad rädsla.
 

Hajen, en av de bästa hajfilmer som är gjorda förstörde mitt vattenliv. Jag ser aldrig på skräckfilmer längre, för jag orkar inte med rädslan som detta ger. Många får en kick av dessa filmer, men att se rysare där människor blir jagade, misshandlade eller torterade mår jag bara illa av.
Jag tittar gärna på fantasy filmer, drama och en del action, men just nu tittar jag på jordskott (svensk)
 
Många tycker att det är löjligt med åldersgräns för filmer, men jag tycker personligen att man skulle vara ännu strängare. Hajen var 15 års gräns, men jag och min bror såg den på bio ensamma. Detta har förstört så mkt för mig, rädslan för vatten som jag en gång älskade att dyka och bada i.
 
 
Min bror var bara rädd första sommaren, men det gick nog över för honom, dock har han ju alltid varit en badkruka så jag vet faktiskt inte. Detta har vi aldrig pratat om.
 
 
Jag har även en rädsla för höga höjder, men den är inte så illa som min vatten fobi.
 
 
Nu dags att jobba.
 
 
 
 
 Be healthy, keep up, and be youMer Kärlek i varje steg – frid och tillit till ditt inre
 

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0