gräsänka...

Idag steg jag upp 06.00 och sambon åkte till skeå på möte och utbildning imorgon. Så nu är man ensam ett dygn.
Jag yogade och gjorde 22 min meditation, skönt.
 
Som ni anar så ska jag på jobbet idag.
 
 
Idag blir det nog gryta till middag med nudlar och grönsaker mm...längtar till jag kommer hem å får sätta igång.
 
 
Glad att min kära systerdotter fick en härlig massage stund.
 
 
Vad är taktil massage egentligen och vart sitter det taktila?
Det taktila sinnet, som ligger i läderhuden, utvecklas tidigt i fosterutveckling och täcker tidigt embryot långt innan andra organsystem har börjat fungera. Det taktila sinnet innehåller receptorer för beröring, värme, kyla, smärta samt tryck och vibrationer. Hjärnan, huden och nervsystemet utvecklas ur ektodermet i det embyonala stadiet. Muskler kommer från mesodermet och matspjälkning med lever och lungor ur endodermet.
 
Taktil massage innebär en ytlig och omslutande beröring med stora varsamma grepp. Perfekt för dig som är stressad och behöver en stund för dig själv eller för dig som tycker om mjuka grepp.
 
 
Skriver mer sen.
 
Önskar er en bra dag.
 
 
Kärlek i varje steg – frid och tillit till ditt inre och till varandra...kram <3
 
 

I can create

I can create my world as I choose!

Du är här för att skapa världen omkring dig som du väljer, medan tillåta världen - som andra väljer att det ska vara - även att existera. Men medan deras val på något sätt hindra dina val, din uppmärksamhet på deras val, inte påverkar din vibration och därför din attraktions synpunkt.

 

Detta drog jag idag. Jag funderar alltid på en hel massa och Universum gav mig svar genom ett draget kort =D Och jag tyckte det var ett bra svar.

 

Systerdotter skulle till min massage vän/kollega i Luleå. Jag lovade att bjuda henne på det. För jag tycker hon är värd en skön behandling och få bli lite ompysslad. Därför är min vän den bästa massören i Luleå, enl. mig.
Jag hoppas hon får en riktigt skön och behaglig stund och känner jag Maria rätt så blir det lite känslor oxå. För det är svårt att vara oberörd då man kommer dit. Men så skönt efteråt.

 

Idag har jag skickat efter en present, som jag sen ska skicka vidare till ett dop som närmar sig. Jag kan bara hoppas det faller i "god jord" som min Mor brukar säga. Betyder att jag hoppas det blir bra.

 

Idag har varit i återhämtningen tecken. För att jag ska kunna jobba imorgon.

 

 
Busig kisse (chanti)

 

Kärlek i varje steg – frid och tillit till ditt inre och till varandra...kram <3

 


Husk


HUSK Innehåller psylliumfröskal, helt fritt från socker, sötningsmedel, konserveringsmedel och är garanterat glutenfritt. Husk gör att smet håller bättre ihop. Låt stå och svälla en liten stund i t.ex. deg.
 
Ett brödrecept.


Receptet/ Fröbröd
3 ägg
3 dl riven västerbottensost (eller prästost)
1 msk majonnäs
2 msk keso
1 1/2 dl tsk bakpulver
1 dl sesamfrön
1,5 dl hela linfrön
1,5 dl solrosfrön
1 dl pumpakärnor

Gör så här:
1. ugnen 200 grader
2. Blanda ägg, ost, majonäs, keso och bakpulver i en bunke
3. Smeten är ganska rinnig, tillsätt frön tills den blir mera fast i konsistens (eller lite husk)
4. Bred ut på bakplåtspapper på en plåt.
5. Grädda mitt i ugnen ca 15 min eller tills brödet fått en vacker gyllen brun färg.
 
Jag hittade detta recept som jag ska prova på.
 
Ett annat gott bröd utan att det blir stenhårt hittade jag här på bloggen av en annan bloggare.
Jag blev väldigt glad när jag hittade detta enkla recept hos Pain de Martin. Ett recept på en deg som inte kräver degblandare. Väldigt enkelt alltihop och resultatet blir väldigt goda, och fina, frukostfrallor. Slår Pågen varje dag!
 
Frukostfrallor utan degblandare:
 
4 dl vatten
2 tsk jäst
9 dl rågsikt
1 ½ tsk salt
1 msk honung
 
Lös jästen i vattnet. Tillsätt rågsikt, salt och honung. Rör om ordentligt med slev och bearbeta det sista för hand. Låt degen ligga kvar i bunken och täck över med gladpack. Sen låter du den jäsa i kylen över natten.
På morgonen arbetar du ut den på mjölad diskbänk eller liknande. Knåda ut degen så den får formen av en rektangel, ca 10 cm bred och 40 cm lång. Vik degen dubbelt så rektangeln blir 5x20cm istället. Pensla med vatten, pudra med lite mjöl och strö över solrosfrön eller annat gott. Sätt ugnen på 275 grader och låt den tomma plåten ligga i.  Låt degen få vila under tiden tills du nått 275 grader på ugnen. Skär ut lagom stora frallor och lägg på den varma plåten. Frallorna brukar få fin färg efter ca 15 min.
 
Det smarta här som jag lärde mig från Pain de Martin är att låta plåten vara kvar i ugnen medans den blir varm. Ger fint resultat och inget fastnar. Smart!
 

 

Receptet/Kycklingpaj med soltorkade tomater 4 port

Pajskal:

2 dl sojamjöl

2 msk fiberhusk

½ dl dinkelsikt

100 gr smör

1 msk mjöl

 

Fyllning:

½ grillad kyckling

1 chorizokorv (finns även kyckling choritzo)

½ rödlök

6 cocktailtomater

4 soltorkade tomater

½ kruka färsk basilika

2 dl riven parmesan

3 ägg

2 dl grädde

Salt o svartpeppar

½ dl pinjenötter

 

Gör så här:

1. Sätt Ugn på 200 grader.

2. Blanda sojamjöl, fiberhusk o dinkelsikt o smör. Ställ kallt 30 minuter. 3. Tryck ut pajdegen i formen, grädda 10 minuter.

4. Skär kyckling o korv i pajskalet 5. Strimla rödlök o lägg i formen

6. Dela tomater, stimla soltorkade o hacka basilika. Allt i pajen… Toppa med parmesanost 7. Rör ägg, grädde, salt, peppar häll i formen. toppa med pinjenötter.

8. Grädda 25-30 minuter.

 

Är hemma idag då förkylningen inte gett med sig. Febern har gått ner, så kan jag så går jag å jobbar imorgon. Men jag går inte om jag har feber, det gagnar ingen och jag orkar inte vara en tillgång för barnen isf. Jag anser nog att det är dumdristigt att gå på jobbet och inte vara frisk, då smittar man andra och så ska jag hålla på med barn som kanske inte behöver mina baciller, räcker att jag blev smittad =/

 

Är trött, hostig och ett slemmonster. Träning är inte att föredra om man hostar upp missfärgade saker. NEJ!

Något som man kan göra, om man inte är för täppt i lilla näsan är att använda andningen.

 

Andas genom vänster näsborre. Håll för den högra med hjälp av höger tumme. Andas långa djupa andetag genom näsan, ända ner i magen, fyll hela bröstkorgen med luft.

Andas ut genom samma näsborre tänk att du tömmer först bröstet och sist magen.

Magen ska åka ut när du andas in och åka in när du andas ut.

Gör detta i 3-5 minuter och du aktiverar ditt parasympatiska nervsystem och du blir lugnare.

 

Bara att hoppas det släpper taget snart.

 

Tänkvärt
Idag kan jag mumla om min hälsa ...
eller glädja mig över att jag lever

 

 

Kärlek i varje steg – frid och tillit till ditt inre och till varandra...kram <3
 

 


Filmhelg

Söndagen likaväl som lördag har varit extrem stillsam. Igår lördag hade jag ingen röst, då jag provade ringa sonen, då undrade han om det var Darth Vader som ringde från stjärnorna... Så lät jag kanske inte, men det hördes inte så mkt. Så vila var väl gårdagens helgnöje.
 
Vi såg film, sambon hade fixat Django, slaven som köps av en tysk prisjägare för att peka ut tre bröder som tidigare varit förmän på det plantage han var slav och som var brutalt elaka. Django som slaven heter följer med tysken och det blir en udda vänskap.
 
With the help of his mentor (tysken), a slave-turned-bounty hunter sets out to rescue his wife from a brutal Mississippi plantation owner.

Director: Quentin Tarantino
Writer: Quentin Tarantino
 
 
Jag kan rekomendera filmen, men...jag hade kunnat vara utan tortyrscenerna. De fick mig att må illa och hålla för både öron och ögon. suck! Allt detta våld.
 
 
IIdag söndag väckte mig kissen min mig redan 07.15 och ville promt ha mat. Så jag steg upp å utfodrade de små liven.
 
 
Mango
 
 
Chantis favorit sovställning i hallpuffen =)
 
Idag söndag har varit lika lugn som igår. Jag la mig på soffan efter att kissarna fått sin frukost. tittade på lite inpelat som jag inte hunnit se.
 
En efterföljare till Svärdet och spiran. Kingsbridge som har blivit en blomstrande handelsstad hotas nu av digerdöd och långvariga krig, men även av interna slitningar.

Kort efter att kung Edward II dött bevittnar fyra barn ett brutalt överfall på en riddare, som senare svårt sårad söker skydd i klostrets hägn. Den mörka hemligheten flätar samman barnens liv samtidigt som kaos och död förföljer riddaren och stör existensen i Kingsbridge som aldrig förr. England är på randen till ett förödande krig med Frankrike som kommer att pågå i mer än 100 år, och pesten som kommer att utplåna en tredjedel av kontinentens befolkning sprider sig över Europa.
 
 
Vetgirighet ställs mot maktlystnad och inskränkthet i en mustig och våldsam krönika över livet i en medeltida stad.
Denna gick på Tv efter jul å nyår, men som sagt, såg alla fyra avsnitt under helgen. Mycket bra.
 
 
Ikväll såg jag pojken som kallades PI
 
 
Pi och en bengalisk tiger vid namn Richard Parker. Att tigern är datatillfixad är helt omöjligt att se, men det är knappast det enda visuella underverk (regi) Ang Lee bjuder på.
Oavsett datatillfixad tiger så är det tigern jag blir förtjust i.
Pojken är ju påhittig men det är en långdragen film med allt innan själva livbåtsscenerna påbörjas. Sen blir även dom långtråkiga. Men visst var det fina bilder... men njä, ingen favorit där inte.
 
 
 Övrigt så går det bra utan socker och vi har ätit min goda fisksoppa under helgen, vilket var bra för min hals. Halstabletter (sockerfria) och varmt te har oxå varit helgens mest eftertraktade. Var tvungen att vila från yogan, då det kan bli sämre då man har ont i halsen av all slags motion, samt att jag inte kunde sjunga mitt mantra utan röst. så väldigt lite prat har det varit.
Jag gjorde även en almenacka åt svärfar idag och en liten fotobok, som han ska få av mig.
 
Nu sovdagzzz och hoppas jag kan jobba imorgon å att febern är borta.
 
 
Kärlek i varje steg – frid och tillit till ditt inre och till varandra...kram

Day by day i januari

Så här ser min dag ut:

- Jag börja dagen med varmt citronvatten (ökar fettförbränningen)
- Jag yogar och mediterar

- Jag minskar på mjukt bröd, vit pasta och ris  (svårt på jobbet, men drar ner på allt även där)
- Byter ut dåligt fett mot nyttigt  (det har jag gjort i många år, men det finns alltid fallgropar)
- Äta naturlig mat utan onödiga tillsatser  (alltid hemma)
- Tänka på fördelningen av protein, kolhydrater och fett vid varje måltid

- Försöker ta bort sockret

 

Cyklar T&R dagligen till jobbet å hem.

Yogar dagligen innan jobbet och mediterar.

 

Idag fredag blev det räksallad med ägg till middag. Blev jättegott, tur jag inte är förtjust i dressing, utan jag äter helst sallad som den är-naturell.

 

Lite barn på jobbet, jättemånga är däckad i förkylning. Själv hade jag ingen röst i morse, men nu endast hes.

Mina tankar finns hos min kära syster som ligger inne och mår inge vidare. även tankar till min tappra systerdotter, för att hon trots alla motgångar är en störtskön person =) Livet är just nu kaos, i familjen snurrar just nu, sjukdommar, ogjorda operationer, lunginflammationer, fall från hög höjd (min bror) Ja, allt är bara allt för mycket. Universum, vi ber om paus och lugn.

 

Inte så mkt Xbox nu när jul/nyår är förbi. Sambon ser hocky mellan Luleå-Skellefteå, mitt hopp är Luleå så klart. Men sambon håller på motsatta laget. Suck, vad det är trist med sport...

 

Till ngt annat...

Vill berätta att sångerskan LaGaylia Frazier yogar.

Hon är 52 år och bor numera i Stockholm. Läste om henne i tidningen "nära"

 

 

 

Sport jag har stenkoll på: Vet inte ALLT om NÅGOT, men jag vet ganska mycket om yoga. Yogan får mig att vara i nuet.

Motionerar: Yoga, yoga, yoga, med lite hjälp av balett och KANSKE löpning på gymmet.

Dansar helst till: Salsa, soul ... allt utom techno.

Läser helst: Just nu Maya Angelou.

Favoritråvara: Sushi.

Favoritfärg: Blå.

Återvinner: Min vattenflaska i plast till yogan.

Favoritdjur: Katter ... små och stora.

I min dvd-spelare: ”Sex and the City”.

 

 

 

Å sen lite tankar...

Kära ni, vi kan aldrig bry oss för mycket om varandra, aldrig uppmuntra varandra för mycket. Att se och verkligen lyssna på de människor som vi har runtomkring oss är nyckeln till förståelse och mer av det skulle spara oss alla så mycket jobbiga tankar, funderingar och konflikter. Så mitt lilla råd till er är idag att kommunicera med din familj, dina vänner och kollegor. Se din omgivning och lyssna in vad den har att säga till dig.

Jo det jag vill säga är att livet är inte alltid som det ser ut. Ibland läser vi av fel signaler hos varandra och därför är samtalet det allra bästa hjälpmedlet för att få veta sanningen. Ingen är tankeläsare, fast vi ibland önskar att det var så.

 

Å så 3 tips för att finna din egen inre kärlek!

- Ha tillit. Tro på dig själv och just din egna förmåga

-Ha HOPP, När tiden är inne sker det...

- Försök hitta det perfekta som finns just nu

 

Sist men inte minst...

Dagens tänkvärda

"Det enda vi aldrig får nog av är kärleken. Och det enda vi aldrig ger nog av är kärleken."Henry Miller

 

 

Kärlek i varje steg – frid och tillit till ditt inre och till varandra...kram

sugarbaby...

Skönt, värken har släppt från min trapezius muskel. Så jag antar att det var mer överansträngning av muskeln än ngt annat.
Jag jobbar och är väldigt trött just nu. Känns att jag inte får mitt socker. Idag var jag och handlade, oj så svårt att inte köpa ngt sött, bara ngt litet att stoppa i munnen och njuta en 30 sek...men jag stod emot.
 
Chefen var på jobbet idag, satt med oss i nya personalrummet.Hon blev aningen förvånad idag då jag sa att jag köpt en hypnos skiva mot sockerberoende. -Va! Är du sockerberoende? - Nja, men överkänslig svarade jag. -Trodde du var en sån sund person... -Hm, kan man inte vara sund då? Jag är sockerkänslig, som inte är helt lätt att bli kvitt. Men nu har jag klarat mig några dagar, men jag får givetvis "känningar" så som huvudvärk och irriterad.
 
Det handlar om hormoner i obalans, om signalsubstanser på vift och om en särskild känslighet som inte är alla förunnade. Det handlar inte om att jag/du/vi har dålig karaktär eller att du är lat och inte har försökt tillräckligt, det handlar istället om saker som händer i hjärna utan att man kan påverka det. Eller rättare sagt – utan att jag/du kan påverka det i stunden.
 
Det som känns otroligt jobbigt är att det finns socker och snabba kolhydrater inte bara i godis och chips utan i väldigt mycket av den ”vanliga” maten vi äter idag. Ändå är lösningen och botemedlet väldigt "enkelt" – att äta helt vanlig mat! Mat som är så lite förstörd som möjligt och som innehåller all den näring vi behöver. Men bara för att lösningen är enkel behöver den ju inte vara lätt – att bryta en sockeröverkänslighet/ett beroende och göra en livsstilsförändring är ofta en vandring på en krokig och slingrig väg. Ibland är det jättejobbigt och tungt och ibland är det faktiskt hänförande vackert.
 
Kanske att du är överkänslig/beroende?
 

Testa dig själv genom att svara på dessa s k Screeningfrågor för sockermissbruk och sockerberoende. OBS! Tänk på att "sötsaker" kan ersättas med bröd, mackor, kaffebröd, pasta, flingor och dylikt.(kolhydrater=socker)

  • Har du, under senaste året, någonsin ätit mer "sötsaker" än du tänkt dig och/eller fortsatt använda "sötsaker" när du inte tänkt dig det?
  • Har du, under senaste året. försummat några av dina vardagliga åtaganden på grund av att du ätit för mycket "sötsaker"?
  • Har du, under senaste året, känt att du vill eller behöver ändra ditt sätt att äta eller handskas med "sötsaker"?
  • Har någon, under senaste året, t ex familj eller vänner, klagat på hur mycket eller när du äter "sötsaker"?
  • Har du, under senaste året, någonsin varit helt upptagen av tankar på när du skall få äta eller köpa "sötsaker"?
  • Har du, under senaste året, någonsin använt "sötsaker" för att lindra känslomässigt obehag, såsom nedstämdhet, ilska eller tristess?

Med fyra eller flera positiva svar finns en stor risk att du utvecklat ett missbruk eller beroende och då är en kartläggning viktig. Kontakta mig eller någon som är ADDIS©-behörig/Socker. Se www.4mkonsult.se.

 

Ända upp till 75 procent av oss har en medfödd ärftlig känslighet   för raffinerat socker, dvs vid intag av sockerhaltig föda svänger   blodsockret kraftigt. En fjärdedel av dessa är extremt känsliga.  
För oss sockerkänsliga kan socker i alla former, raffinerat vitt mjöl   och pasta vara lika beroendeframkallande som kokain eller heroin. Börjar   man äta kan man inte sluta, kroppens krav är obevekliga. 

 

Hur påverkas man?

Sockerkänsliga kan vara både under-, normal- och överviktiga.   De kan vara matmissbrukare men behöver inte vara det.
Att vara sockerkänslig   innebär att ha ett obönhörligt sug efter fel slags mat, som i   sin tur leder till kraftiga humörsvängningar och låga energinivåer.  
Den sockerkänsliga blir något av en "Dr Jekyll och Mr Hyde".  
Ena stunden kan hon ha depressioner och/eller aggressioner, vara våldsam,   oförutsägbar, glömsk och impulsiv. Hon kan ha kort stubin, vara   virrig och ofokuserad och prata mycket och fort. Men hon kan också vända   på en sekund och visa sig kreativ, klarsynt, charmig, energisk, lekfull   och kärleksfull. En sådan person är det jobbigt både att   vara och att leva med.

 

Kombinationen av svängande blodsocker, låg halt av betaendorfin –   som bland annat styr självkänslan – och låg halt av "må-bra-hormonet"   serotonin får oss att må både fysiskt och psykiskt dåligt.  
Att i det läget orka med att hålla diet eller motionera är ofta   omöjligt.
Hurtfriska kommentarer om att ta sig i kragen och börja   motionera är grymt mot en sockerberoende. De visar bara att den som säger   det inte begriper hur det här fungerar – vilket i och för sig   är förståeligt eftersom hans/hennes egen kropp inte alls reagerar på   samma sätt .

 

 

I svåra fall av abstinens påminner symptomen om de hos en patient   med Parkinsons sjukdom, som uppkommer när kroppen har för lite dopamin.   
 
Sett mot den här bakgrunden är det inte så konstigt att "sockerråttorna"   också löper ökad risk att bli alkoholister och narkomaner. Redan   från barnsben har deras hjärna reagerat annorlunda på socker,   vilket orsakat en "ombyggnad" av hjärnans belöningsbanor.   Genvägen är väl upptrampad.

Sötsakerna är det första   steget på vägen mot tyngre droger – och de är därmed   också ofta den sista och svåraste drogen att göra sig av med.  

 

Boktips

Se även boken "Den självläkande människan" av   Susanna Ehdin och boken "Mirakelhjärnan" av Jean Carper, för   mer information om sockrets skadliga verkan.

 

Nu sovdagzzzzzzzzzzzzzzzzzz

 

Kärlek i varje steg – frid och tillit till ditt inre och till varandra...kram

Ont i Trapezius

Tung i huvudet och en hiskelig värk i min trapetzius muskel, som jag av någon anledning sträckte idag då jag tränade. Just nu mer dimmig av tabletterna som jag måste ta för att jag inte ska så f..at ont.
 
Så idag har jag badat ångbastu för att värma muskeln, suttit med massage strålar på området, smörjt med linement (sambon hjälpte till) och käkat tabletter. Har även försökt trycka triggerpunkterna på axeln och stretchat för att lindra värken. Nu ska jag snart i säng och då ska jag lägga mig på spikmattan för att få genomströmning av blodet i ryggen.
 
Detta är ungefär allt jag pysslat med, för det är otroligt jobbigt att ha ont. Jag vet ju att man inte ska vara stilla, dvs frysa sitt rörelsemönster för då blir det enbart värre. Vila från belastning är en sak, men ni förstår vad jag menar hoppas jag.
Trapezius är en muskel som sitter i ryggens övre del, eller i den övre delen av bröstryggen.
 
 AJ,Aj ont, ont...
 
 
Kanske en muskelbristning, men det gör mest ont när jag skjuter huvudet snett framåt-höger med min axel sänkt.
 
Middagsmat idag blev det stekt lax, med rökt kalkon och fetaost med ugnsrotsaker och majs. Mkt gott blev det.
 
Nu sängdags och vila och hoppas jag får sova lite.
 
 
Kärlek i varje steg – frid och tillit till ditt inre och till varandra...kram

Magvärk - uppoffring dvs "besvärlig"

Jättekul ämne att berätta om, men nu har jag haft ont i magen under 2-3 veckor. I måndags hade jag riktig kramp, kan inte säga varför, men jag hade t.o.m svårt att gå på toa. Värkte så fruktansvärt i hela magtrakten, nästan som att föda barn för att gå på toa... ja, jag vet att det var kanske överdrivet. Men en liten stund visste jag inte om jag skulle svimma eller inte, snurrade i huvudet.
 

Jag har fått diagnosen IBS men tydligen så ska jag sköta det själv, genom kosten. Många människor lever ju med sjukdomen överkänslig tarm IBS (Irritable Bowel Syndrome), eller kolon irritable som den tidigare har kallats.


Det finns många symtom som är typiska för IBS:

  • Gaser och "uppkördhet" i magen.
  • Buksmärta som ofta ökar efter måltid men lättar efter det att man tömt tarmen.
  • Oregelbundna avföringsvanor.
  • Förändrad konsistens på avföringen.
  • matstrupe, magsäck, tunntarm, tjock- och ändtarm, har en ökad känslighet.

Stress!
Jag vill påminna Er om STRESSENS påverkan på magen… så tips är...

  • Meditera
  • Motionera
  • Lär dig Mindfullness
  • Sov mer
  • Släpp onödiga krav
  • Lite skitiga hörn hemma har ingen dött av! Och skulle någon påpeka saken, säg ”Varsågod!”, alternativt att Änglarna lämnar sina tofflor efter sig.
  • Skratta mycket
  • Vila på dagen om du behöver, men aldrig mer än 30 minuter



Dessa symtom kan alla känna av nu och då.  Som tillfällig förstoppning, diarré eller gaser i magen. Gaserna känns värst, för det är svårt när magen bubblar stup i kvarten och man vill inte gärna släppa sig överallt. För det luktar lik och föruttnelse. Det är tydligen en ärftlig sjukdom, att den beror på störningar i tarmens nervsystem eller muskelceller, eller att den beror på någon form av intolerans eller överkänslighet för olika födoämnen.


En LCHF kost
är alltså ingenting för mig då det har visats att fettrik kost kan förvärra symtomen. Det viktigaste är oftast inte vad man äter utan snarare hur man äter, fett kan med fördel reduceras i kosten.


Rekommendationen är att äta små måltider men vid flera tillfällen under dagen, 3 huvudmål och 2-3 mellanmål.

 

Magkramper kan vara fruktansvärt smärtsamma och frustrerande, i min erfarenhet är gör de mer ont, ju längre ner i tarmen de kommer. En vanlig anledning till kramper i tarmarna är gaser, som bildar fickor i tarmarna och trycker på. Försök att gå på toaletten när du behöver, och håll inte inne gaserna, då blir det värre!


Och sen på detta lider jag en Refluxsjukdom som ger ofta kroniska - återkommande - symtom. Det beror på grund av en försämrad funktion i tillslutningen mellan matstrupe och magsäck, det vill säga i övre magmunnen, läcker magsaft upp i matstrupen. Jag var ju på gastroskopi förra året och fick där veta att jag har ett magmunsbrock, så trots att dom skulle kunna operera, så får jag inte bort det, halsbrännan.


Även om symtomen försämras av felaktig kost och stress, finns i bakgrunden en kroppslig störning. För en del personer försämras symtomen efter intag av alkohol, citrusfrukter, choklad, pepparmint eller på grund av viss medicinering. Eftersom jag även lider av migrän och mycket spänningshuvudvärk äter jag huvudvärkstabletter, mediciner som försämrar min refluxsymtom.


För att lindra symtomerna är rekommendationerna:

  • Ät eller drick inte senare än tre timmar före sänggående (hjälper inte)
  • Avstå från snus och rökning (använder inget av det)
  • Var försiktig med kaffe, juice och alkohol ( dricker inget sånt här)
  • Undvik fet och kryddstark mat (gillar inte kryddstarkt och fett)
  • Ät fiberrik mat (gör jag, men då kickar IBS in och ställer till det)
  • Undvik tunga lyft och framåtböjningar (hur gör man det, när man jobbar med små barn?)

 


Sen är jag ju även laktosintolerant/överkänslig mot mjölkprotein.


Hos en del människor kan kroppen inte bryta ner mjölk- socker - laktos - beroende på att enzymet laktas mer eller mindre saknas i tunntarmens slemhinna.
Mjölk-sockret jäser i grovtarmen och orsakar diarre och kolik-smärtor. Laktos finns endast i mjölk. Mjölk ingår emellertid i många tillagade livsmedel och i
en del läkemedel.


Mjölk kan ersättas med " havremjölk"  t ex till flingor, gröt, matlagning och bakning. Alla mjölk-fria livsmedel kan ätas. Lagrad hårdost brukar laktosöverkänsliga också kunna äta.

 

Så, visst är jag en sån där "besvärlig" person som min Mor brukar säga. Förutom alla besvär jag har slutade jag äta "rött" kött 1998 då jag var väldigt sjuk av min mjukdelsreumatism. Min läkare rekommenderade att jag skulle sluta äta kött helt, men att "vitt" kött så som fisk och fågel var lindrigare för kroppen att äta.


Jag har aldrig ångrat att jag slutade med kött och nu skulle jag aldrig kunna tänka mig att börja om. För enligt den yogiska traditionen äter man inte kött alls, så egentligen borde jag sluta även med "vitt" kött, men då säger IBS magen Nej, för bönor är jättesvårt att äta då man har IBS, gaserna blir värre och jag får kramper. Så för att få i mig protein så är det en fördel att äta lite vitt kött. Och fisk är min favorit. Dock är Lax aningen för fet, får oftast må illa efteråt...men det gör jag av det mesta...så vad finns det för alternativ?

 

Förutom alla magproblem blev vi bjudna till ett 3-års kalas... oj... men sambon är så negativ till att åka bort så det lär nog bli att vara hemma. Varför ha socialt umgänge då man inte behöver? Suck!

 

 

 

Kärlek i varje steg – frid och tillit till ditt inre och till varandra...kram

 

 
Det är bara att ladda upp!
 

Middagstips

Lördag å middagsdags. Jag älskar ju att laga mat när det finns tid och ingredienser, så att säga.
 
Idag  har jag istället för att promenera till kalles, racat dit med sparken. Så superhärligt att sparka då det inte är sandat och underlaget helt perfekt. Det gick på ett kick (spark) hehe
Lämnade in tipset och sen till Ica och handla nötter och tomater, sen kickade jag hemåt igen, breställ i kurvorna, lovar =D
 
Min spark är röd och fin och har fått den av svärfar.
 
Sen kom jag hem, duscha och ställde iordning i yoga/massage rummet. Tände ljus och rökelse och satte på soft massage/avslappningsmusik.
 
Mina kunder kom tillsammans och jag masserade båda efter varandra. Första åkte efter sin massage, så då fick den andra mysa lite längre, samt att hon fick några yoga övningar som hon kan göra hemma.
 
Sen blev det då dags för middag kl. 16.30
 
Idag blev det kycklingfilé (går att ha biff/nöt oxå)
 
för 2 port:
 
"Biff/kyckling" med hasselbackssrötter och vinsås
 
2 skalade morötter
1 stor skalad rödbeta
2 skalade palsternackor
1 msk smör/olja
salt, peppar
50 gr fetaost
 
1 charlottenlök, finhackad
½ dl rödvin/ husets matlagningsvin
½ dl vatten
1 msk fond (kyckling el oxbuljong beroende på det kött du använder)
1 msk tomatpuré
1 msk örter el timjan, färsk
2 skivor kött/kyckling á 150 gr
½msk smör/olja till stekning
 
Servera med:
Grönsallad
 
Gör så här;
Sätt ugnen på 225 grader. dela rödbetan på längden i halvor, skär en tunn skiva av morötterna och palsternacka för att de ska ligga stadig. skär skåror, likt hasselbackspotatis i morötterna, palsternackan, å rödbetan. Lägg de på en smord plåt, eldfast form med lite olja i botten, pensla med olja ovanpå och sätt in i ugnen ca 20 min. pensla igen efter halva tiden. skär fetaosten och smula över grönsakerna då 5 min återstår. Koka vinsåsen, koka ihop lök, vin, vatten, fond, tomatpuré och kryddor, låt koka ca 10-12 min. sila såsen och smaka av med salt och peppar. krydda biffen/kycklingen och stek dessa färdiga ca 4-5 min på vardera sida , ngt mindre på nötkött.
 
Jättegott!!
 
Nu efter att vi ätit och är mätta och belåtna. dags för lite Tv.
 
 
 
 
Kärlek i varje steg – frid och tillit till ditt inre och till varandra...kram
 

Tillväxten av vår själ

Acceptera lektionen. När saker inte går vår väg, något viktigare för tillväxten av vår själ är i arbete.
Det var dagens änglakort som jag drog i f.m efter att jag yogat och mediterat.
 
Att släppa taget får jag ofta veta att jag ska göra, men då jag inte riktigt vet innebörden i det är det inte så lätt. Släppa taget av vaddå? Det liv jag lever, det jobb jag har, det ställe jag bor på eller vad?? Acceptera lektionen av vad? Lätt är det inte. Många ggr är det ju så att "jag" kanske borde veta, eller mitt jag i det undermedvetna vet men det har inte kommit upp till ytan... ja, livet är ju en snårig skog, så alltid är det ngn lektion man lär sig på vägen. 
 
 
Jag fick ganska jobbig träningsvärk då jag på det nya året påbörjade mitt nya yoga pass. Men nu går det jättebra och det är jättehärligt pass. Meditationen är 11 min + min andra meditation Wahe guru som jag påbörjade i Dec som blir klar sista jan. Så 22 min meditation gör jag just nu, utöver yogapasset på 35 min.
 
 
Därför iaf blir det väldigt lite blogga på veckorna, jag hinner tyvärr inte. Jobbar ju nu efter nytt schema, så jag har ganska sena tider.
 
I måndags hade vi utbildningsdag på vår pedagogiska dokumentation, vilket var jättebra. Det känns lite som om vår kursledare har diskuterat en aning med chefen, låter lite så på henne nu. Hur menar jag? tja, det är ju bara mina egna reflexioner, så jag vet ju inget. Men i måndags då vi var på förskolan och gick igenom lokalerna och sen samlades, så tyckte hon lite skarpt att även fredagar jobbas till 17.00... ja, ingen idé att förklara närmare, men nya schemat är lagt så att 5 delar på alla sena tider på fredagar om man inte är förskollärare. Vi är 14 som jobbar. Vi 5 som då fått alla sena tider tycker väl inte det är jätte rättvist...precis.
 
Övrigt har veckan knogas på, fick ut min friskvårdstimme på tisdagar, så jag då hade jag en massage kund på kvällen. annars är det sena kvällar, middag lite tv å sova som står på veckoagendan.
 
Jag tittar in på några bloggsidor som jag följer under veckorna, men hinner inte sitta och skriva så mkt själv.
 
Pratade med systerdotter om min Novell som finns under mina texter här på min bloggsida. Jag tog död på flickan My, men får nog tänka om...så jag hoppas det snart finns tid att "gör om-gör rätt" på denna. Skriva är ju ett skönt sätt att koppla av på.
 
Idag är det lördag, så jag ska promenera bort till Kalles kiosk och lämna in tipset på DD/V75 idag. Min syster brukar göra detta men skulle på annat så hon hann inte. Jag har lite dåligt med pengar just nu, men vann på trisslott efter jul som jag ska lämna in, då får jag lite pengar där. Gick på tok för mkt pengar då jag körde till Luleå då Mor var sjuk, samt att sonen fick låna då han i sin tur fick så lite ersättning för dec iom helgdagarna.
 
Övrigt blir det två massagekunder och en klippning av svärfar idag. så vila hade ju varit efterlängtat, men det väljer jag ju själv förståss. Så ingen att skylla på än mig!
 
 
Mitt nyårslöfte jag gav till mig själv är att dra ner på socker så jag kan bli sockerfri mitt sötberoende. Det går si och så, men kämpar mot mitt begär varje dag. Finns ju frestelser precis överallt och så har jag en sambo som skulle göra desamma, som mitt löfte. Men han köper gärna hem slisk och choklad, smågodis...hur lätt är det på en skala att sitta brevid då han mumsar, istället för att hålla igen? Så igår trillade jag dit på 5 lösgodisar. suck!
I måndags var det kladdkaka med grädde som chefen gjort och i onsdags vart det en blåbärsmuffin som en annan avd bakat å bjöd på. Ja, men det är lika bra att se mitt mönster, annars kan jag inte bli kvitt det.
 
Jag har dock gett mig själv dispans 1 gång i månaden, då det kan vara ok med mörk 77-80% choklad, vid min mens veckan. Annars är risken stor att hormonerna får spunk och slår ner ngn stackare...pga begär av choklad.
 
Min strävan är ju att dra ner på kolhydrater, äta mkt grönt (vilket jag gör) för grönt älskar jag. däremot älskar jag även potatis, så jag ska dra ner på det intaget, pasta blir det sällan likaså ris, så det är potatisen jag inte kan låta bli. =) Men lite får man ju äta iaf. =D
Har mkt bra recept, men återigen så är det just detta med tiden som är knepig. Men nu när vi får nya köket i personalrummet kan jag ta med mig vettigare mat än det vi får på förskolan, alla dessa halvfabrikat min mage inte tål. samt allt socker som är i maten.
 
 
Det är otroligt vackert ute, kanske tar jag med mig kameran då jag ska gå till kalles...
 
 
 
 Kärlek i varje steg – frid och tillit till ditt inre och till varandra...kram
 
 

Barn, Napp eller ej?

 
Många föräldrar funderar och undrar hur dom ska göra med att använda napp till sitt lilla barn. Bäst är kanske att följa sin instinkt som mamma...
 
Men dock, Enl. min yogaguru Yogi Bhajan, menar han att vi aldrig skulle sätta en napp i ett barns mun. Hans huvudpoäng var att det negativt påverkar ett barns hjärna att suga och får ingenting. En tanke jag själv inte funderat på förrän nu då jag arbetar på förskola och så många barn har napp.
 
Många småbarn som alltför ofta tystas av en napp hämmar din baby att prata till den grad att även barnet sätter napp i munnen av sig själva, vilket hämmar verbala svar och språkutveckling i allmänhet. Min känsla är, att föräldrar och vårdgivare gör detta för att många gånger få lugn och ro, i stället för att ta reda på den verkliga anledningen till barnets skrik. För barnets bästa, som behöver lära sig att verklig komfort kommer inifrån.
 
Jag kan själv tycka att barn kan behöva någon typ av tröst om det är oroligt vid sänggående, men att ständigt ha denna napp i munnen är inte av godo.
 
En helt annan tanke - kanske ska du prova något bärredskap som bärsjal eller ergonomisk bärsele? Amning är ju inte bara mat, utan också närhet och trygghet, och barns snuttande kan ju vara ett uttryck för just det behovet av att vara nära. En del barn är väldigt nöjda bara de får kroppskontakten. Ofta är det fördelaktigt med en sådan sjal/sele där barnet sitter direkt mot kroppen, dvs där det inte är något tyg/material mellan dig och bebisen som det är på en del märken. Om barnet sitter i bärsjal/sele så får du ju också händerna fria och kan röra på dig.
 
Många barn på förskolan vill ha denna plastmoj i munnen hela tiden. Dom begränsas i sin lek med andra, då det blir svårt att prata. Även alla dessa snuttefiltar som finns idag? Varför? Dom släpar på de där trasorna och händerna är upptagna av att hela tiden hålla reda på napp och snutte. En del föräldrar verkar inte begränsa användandet alls, så det blir svårt att kunna sätta bort sakerna utan gråt.
 
Barn vill ha trygghet och närhet, inte en substitut i munnen för sin Mors bröst.
Är man 1 år och ammningen är över, vänj då även av ditt barn från ett ev napp användande, låt inte barnet gå med napp upp till 3-4 års ålder. Det hämmar barnet, och det vill vi väl inte?
 
 
 
 
 
Kärlek i varje steg – frid och tillit till ditt inre och till varandra...kram
 

Närhets Rädsla

Varför tröttnar man på sin partner, efter första tidens förälskelse? Egentligen kanske vi inte "tröttnar" även om det kan kännas så. Tiden då attraktionen mattas av sammanfaller ju med att relationen börjar bli NÄRA. Ofta handlar problemen om att man tycker det känns läskigt att komma någon nära och kunna vara sig själv i dess närvaro.
 
Många relationer tar slut pga rädslan, upp till 40% av oss har problem med nära relationer.
 
I början, då vi just träffas kan vi vara oss själva, men då är ju ens partner inte så nära, ju längre relationen pågår ju närmare kommer vi varandra. Många kan känna sig rädda att bli lämnade, inte duga som man är, väcka separationsångest eller att själva närheten är ovan och lite läskig. Många som kanske inte fick den närhet man som barn hade rätt till, vet man inte hur man ska hantera som vuxen.
 
Om man inte längre kan känna någonting för sin partner, varken lust, eller längtan så beror det ofta på att man är känslomässigt avstängd. Då gäller det att koppla på känslorna igen, kroppen tänder på sexuella situationer och fantasier. Det är viktigt att våga vara i nuet och "fejsa" det som skrämmer och känns obehagligt.
 
Det är viktigt att våga berätta för varandra vad man känner, tycker och tänker om sex och närhet. Men bra är om man inte börjar prata just i sängkammaren, där får man agera och släppa kraven på perfektion. Ingen av oss är perfekt, låt känslorna få spelrum, rör och berör varandra. Låt det vara bökigt och knöligt och ta plats. Lossa upp och ha inte locket så hårt på.
 
Kontroll hämmar sexlusten, var bara dig själv och njut av varandra.
 
Många fördjupar även sin sexualitet med en längre relation, när inte rädslan stoppar dig.
 
Män har svårare att kommunicea i ämnet. De flesta män vill hitta en lösning på problemet, även om det sitter i sig själv eller i ens partner. Att hitta lösningar är lixom deras specialitet. Vi kvinnor tycker att kommunikationen är medlet, så det är inte alltid helt lätt att hitta den gyllene medelvägen.
 
Om man inte hittar lösningen - agera, om man inte hittar orden -agera, vänta inte på den perfekta lösningen, problemen blir enbart större och paren glider isär. Sex är som limmet i relationen, utan närhet och sex löses limmet upp och man går åt var sitt håll.
Mänga män inser inte att utan kommunikation förstår inte kvinnan hans motiv, hans agerande eller brist på agerande. en dag ger hon upp och går. Mannen hittar oftast en ny partner om närhet är skrämmande, för det är hans lösning. Att vara nära ngn är inte helt lätt.
 
I början när man är i förälskelsens rosa dimma och närhet enbart består av duracellkanins sex, då är vi modiga och vi kommunicerar och vänder och vrider på fantasier och lekar. Men sakta smyger så närheten in, vardagen och ansvaren och sexet bli mindre desperat och det är då vi inser att närheten hunnit ikapp. Vem tycker egentligen om mig då jag är jag? Kan någon annan göra det på riktigt och mena det? Och ha sex trots närheten?
Om sexet försvinner helt, men känslorna består, då får man bara göra det. kroppen fungerar om du släpper tankarna och prestationen, men det är då modet att våga kommer in i par relationen.
 
 
Hur får man igång sex igen efter en tid av torka?
Tänk hellre, jag skulle vilja mer, oftare så därför provar vi. Tänker man negativa tankar, nä jag vill inte och så ska man utföra ngn typ av prestationssex-funkar inte.
Var spontan om lusten faller på. vänta inte alltid på att lampan ska släckas och kl är sovdagz, hångla ofta och mer.
Exprimentera. kanske dags att plocka fram fantasierna som ni pratade om i början, prova på ngt nytt. klä dig sexigt så känner du dig sexig, bygg upp förväntningar med sms om vad du vill hitta på...
Var fnissig och påhittig, ibland kanske du ska låtsas att det är en nyförälskelse och ni egentligen inte känner varandra. finns många tips man kan få om man letar.
 
Om det är kroppsliga fel, vänd dig till en läkare. Det är mer vanligt än du tror.
Om det är psykologiska, ring en psykolog och boka tid eller en familjerådgivare. Ibland kan ju ens problem få ringar och man kanske inte vet vart det startade. Att prata med någon är alltid en bra lösning, bolla dina tankar och behåll dom inte enbart i ditt eget huvud. Få input av ngn annan kan ge dig många svar på dina egna frågor.
 
Ha sex, det är bra på många sätt för hela kroppen och sinnet. Njut mera och lev längre.
 
 
Kärlek i varje steg – frid och tillit till ditt inre och till varandra...kram
 
 

utskriven från sjukhuset

I min laptop hade jag skrivit ett inlägg, men orkar inte starta upp den nu när jag är hemma igen. =)
Så det får blir en resumé istället.
 
På torsdag skjutsade jag sonen till sitt jobb och åkte vidare till sjukhuset och var där igen redan kl. 08.15
 
Denna vecka har det blivit tidigt då jag skjutsade sonen först. Utom på tisdag, då jag var till min vän Anki och fick mig en marma behandling på morgonen innan jag åkte upp till mor.
 
Om marma; Marma är punkter där kropp och sinnet som livligast kommunicerar och punkter som står i relation till andra delar i kroppen (triggerpunkter). Stress och orenheter sätter sig i dessa punkter.
Enligt Ayurveda finns det 102 energipunkter (marmapunkter) längs meridianerna i vår kropp, vilka stimuleras med lätt tryck och speciella marmaoljor. Behandlingen anpassas efter ditt aktuella behov och är djupt avslappnande, löser upp fysiska, psykiska och känslomässiga blockeringar samt sätter igång kroppens egen läkande intelligens.
 
Det var en mycket behaglig behandling, så jag åkte därifrån avslappnad och nöjd.
 
För att återgå till torsdagen, visste jag inte vad som skulle hända. Men när jag kom skulle Mor duscha, så jag satte mig att vänta. Hon var ganska snabb så det blev ingen lång vänta. Vi pratade lite och hon blev sen lite trött. Då satte jag mig att överklaga till Q-park för böterna dom gav mig utanför sjukhuset/akuten. Där ute vid akuten fanns som vanligt inga platser då man kommer dit, så jag fick ställa bilen på sidan av för att kunna följa Mor in då vi kom i fredags.
Då var hon oxå i så dåligt skick att jag inte kunde lämna henne för att åka runt hela sjukhuset för att pakera där.
 
Ronden kom, till de två andra patienterna, men sjuksköterskan kom och sa att vårdplaneringen inte kunde ske förrän 14e!! Så då beslutade vi tillsammans med syster att hon kunde åka hem och under helgen skulle syster hjälpa till, behovet av vårdplanering fick skjutas upp ifall hon behövde den sen.
 
Hon är dock på bättringsvägen, vilket känns otroligt skönt. Jag blev chockad och rädd då jag kom för en vecka sedan. Jag är van att se min Mor relativt pigg för det mesta. Visst har även hon ups and downs, men så dålig har jag aldrig förr sett henne. Därför känns det riktigt bra att det vänt å går åt rätt håll. Men jag inser att hon är gammal och skörare än vad jag intalar mig. Vilktigt att inse detta.
 
Så efter vissa turer fick hon så åka hem på torsdag efter lunchen. Jag följde med henne hem och bäddade rent i hennes säng samt delade upp tabletterna vi hämtat på Apoteket.
Doktorns order var att hon behövde ut och röra sig lite varje dag, tror dock att hon inte ville höra detta. Varför; jo, infektionerna minskar om man får gå ut och röra sig lite, dock inte då det är mer än -10 grader ute.
 
Hon behöver rent allmänt ut och röra sig, för hon har extremt dålig kondition vilket gör att lungkapaciteten minskar. Efter att hon flyttat till lägenheten går hon sällan ut om hon inte måste, möjligen för att ta bilen dit hon ska. Detta är inte bra.
 
I onsdags var hennes syster Gun med man och hälsade på henne, så var även syster och systerdotter oxå på onsdag. Syster mår inge vidare, så ny cellgiftsbehandling påbörjas på måndag. Systerdotter är en vardagshjälte, som stöttar sin Mor men har det så jobbigt själv, hon har vingar den tösen. Hon har gjort så mkt förändringar att hälften hade varit nog, sen måste hon slåss för att få en operation av sitt krokiga ben med den ytterst dåliga huden på det benet. Fattar inte vad sjukvården av idag håller på med. Borde det inte gå framåt?
 
Som Mors besök, två läkare och ingen skickar henne till röntgen eller tar henne på allvar under veckan, ytterst illa. Vet inte ens om hon överlevt den helgen, vilket är mkt skrämmande.
 
hemfärd för mig. Jag kramade henne iaf och hann träffa sonen på parkeringsplatsen, gav honom en kram och fick en bunt papper med mig hem =) sen körde jag dvs åkte från Luleå vid 14.00 tiden för att åka hem till Arjeplog igen
 
Kom hem, vilket var skönt. Vi åt grillad kyckling och pommes, som gubben fixat så jag slapp laga mat. Skönt. kissarna blev glada och dom har varit mkt keliga sen jag kom hem igen.
 
Idag lördag ska jag nu städa ut julen.
 
Mor låter bättre då jag pratar med henne, så tillfrisknandet är på G.
 
 
 
 Kärlek i varje steg – frid och tillit till ditt inre och till varandra...kram
 
 

På sjukhus

Sitter just nu på avd 61 på s. sjukhus. Kom hit vid 09-00 idag. Min Mor ligger nu här, just nu sover hon en stund.  Därför passar jag på att kolla lite mail och skriva en rad här på bloggen.
 
Tittade in till Aja (brorsdotter) och hoppadespå nya bilder från besöket hos sin far, för att kunna visa Mor. Det fanns en ny bild, men hoppas nu när familjen är hemma att fler kommer. Är roligt att dela med Mor, när hon är vaken å orkar.
 
Igår satt jag och sonen här och underhöll lilla Mor, med lite yatzy =) som hon ville spela, lite prat och så såg vi skidor på Tv...tänk vad jag (å son) offrar oss...hehe. Menar enbart att sport är inget ngn av oss två tittar på, men Mor är ju ganska intresserad, så då vill man ju stå ut en stund. När vi då trodde det skulle ta slut efter slalom, längskidor dam å herr nä...då blev det skidskytte, då gav vi upp och kramade Mor och lämnade henne i sportens värd.
 
Jag å son åkte hemåt och var förbi och handlade lite på hemvägen. Han gick till sig och jag till Mors lägenhet. Först tänkte jag att jag kanske skulle hälsa på hos ngn, men mentalt var jag för trött så det blev dummburk. Son med flickvän kom senare och vi spelade oxå yatzy, då fick jag revanch å vann =D
 
La mig runt 23.00, vet inte varför jag såg tv så länge, hade nog kunnat somna vid 21 redan. Men då la jag mig å somnade. Vaknade efter 30 min med jobbig hosta och halsont, tog lite host medicin och somnade om och fick sova hela natten. skönt.
 
Imorse skjutsade jag sonen som skulle och jobba på sin skogspraktik. dvs jobb utan lön med aktivitetsstöd och fortsatt fattighet. Men visst är det skönt då man får göra ngt då man varit arbetslös länge. Tycker dock att AF kunde försöka hjälpa till med utbildning med inriktning mot framtidsjobb eller praktik på en riktig arbetsplats där  möjlighet till jobb kan finnas.
 
Sen åkte jag tillbaka till lägenheten, där jag nu på morgonen lagade köttsoppa som jag satte i mindre potionsbyttor så Mor har då hon får komma hem igen. Behöver göra upp mjölken som datumet gått ut på, får väl bli fläskpannkaka i frysen oxå åt henne.
 
Väntar på besök av syster E som ska på kontroll idag, hon och systerson skulle nog komma förbi Mor här på avd efteråt. Jag hoppas hon inte blivit sämre utan att det hellre är ngt dom kan hjälpa till att fixa.
 
Nu vaknar Mor, så nu ska jag återgå och vara lite sällskaplig.
 
Kväll;
 
Idag fick Mor biff, potatis och sås till Lunch. Hon tyckte det smakade bra idag, så hon tog en bit biff å lite potatis och räckte mig -smaka, sa hon givmilt. Jag skakade på huvudet, efter 15 år utan kött -Tack Mor, jag äter inte kött! -Ja, visst ja säger hon och skakar på huvudet. Nej, inte helt lätt att komma ihåg=)
 
Syster kom aldrig idag, så Mor kände sig besviken. Hon väntade hela dagen på besöket, men ibland verkar det vara svårt att puzzla ihop. Misstänker väl att systers eget besök var jobbigt och orken kanske tröt.?
 
Men Mor var in och tog sig en dusch med hjälp av en sköterska, det tyckte hon var skönt och såg lite gladare ut trots att det kostade på orken, så hon vilade efteråt och försökte återfå lite andningen.
 
Det kom lite te å bulla vid 14.30 och även jag fick mig en bulle. Då kom det in två män och monterade ner Tvn, så dom blev utan Tv på avdelningen. Hon ligger med en annan äldre kvinna och en äldre man, så totalt tre är dom. Men det kan ju vara skönt att få slö titta lite på Tv när man är sjuk... knasigt.
 
Senare orkade hon spela yatzy med mig, hon vann vilket gjorde henne glad. Men idag orkade hon bara ett parti. Sen såg vi lite på Tv4 play om en kvinna med dubbel identitet. Hon tyckte det var ett bra program.
 
Jag åkte hemåt till lägenheten vid 17 idag, Kan meddela att sjukhusstolar inte är speciellt sköna, så träsmaken i baken är där som ett frimärke på brevet.
 
När jag kom hem bjöd jag över sonen med flickvän på lite köttsoppa och ett parti yatzy =)
Pratat i telefon med Mors syster Gun varenda dag då hon ringt och frågat om Mors tillstånd. Idag ringde även min farbror och hörde om tillståndet. Alla är oroliga och det är ju skönt när folk bryr sig. På onsdag skulle nog moster Gun komma å hälsa på om Mor blir kvar.
 
 
Vet inte när jag kan resa hem ännu, då Mor fortfarande är så dålig.
 
 
Kärlek i varje steg – frid och tillit till ditt inre och till varandra...kram
 

Akut sjuk

Jag är nu i Luleå och på  fredag när jag kom mer eller mindre slängde jag mig på telefonen å ringde 1177 för sjukvårdsupplysning. Mor var väldigt medtagen och sjuk då jag kom, så jag började näst intill gråta då jag såg hennes insjunkna kinder och hennes  hopplösa och trötta blick. Hon höll sig knappt på benen.
 
På 1177 förklarade jag läget med att hon nu varit sjuk drygt 2½ vecka, träffat en läkare nyårsafton, ännu en på onsdag som gett henne penicillin men INTE skickat henne på lungröntgen!! Vilket för mig är otroligt. Vad händer med sjukvården av idag? Struntar de i människor eller har de blivit blasé då de träffar många äldre som insjuknar under storhelgerna?
 
Iaf tyckte sköterskan i Kiruna att jag skulle åka in med henne till akuten, så jag klädde på min Mor som var mkt svag och sakta tog vi oss ett steg i taget till min bil. vi parkerade utanför akuten, där det givetvis inte fanns några parkeringsplatser. Hjälpte Mor in och vi berättade för sklterskan som satt där vad och varför vi kom. Mor fick tack och lov komma in direkt i ett rum, och de började undersöka henne.
 
De tog EKG, Blodtryck, tre rör blod och dom försökte ta ett annat prov inne i venen men det misslyckades då Mor skrev till av smärtan det orsakade. Läkaren var ned och frågade en hel del. Tur att jag var med och kunde svara på frågorna samt tala om hur hemskt dålig hon var motför sitt vanliga pigga jag. Sen blev hon hämtad upp till lungröntgen, tillbaka till akuten och vänta på besked om provsvar.
 
Då passade jag på och gå ut till bilen... vad hade hänt? Jo, en p-bot!! Men så jäkla typiskt. Finns inga p-platser och jag vet inte HUR dom tänker... Ärdet en sport att tjäna 800 kr på varje bil som lämnar in människor på akuten?
Q-park som  tydligen är pigg på att bota bilar måste ju tjänaen förmögenhet. Kommer dock att överklaga. återkommer om det sen-
 
Idag lördag passade jag på att städa lägenheten åt Mor, damma mattor, dammsög, tvättade kläder och igår bytte jag i sängen. Tvättade även badrumsmattan som hade spår av sjukdomens baksida, dvs går inte in på detaljer. Tömde kylen på gammal mat och bar ut soporna. vattnade hennes blommor ikväll så de stackarna överlever, vädrat hennes yäcke så det ska kännas frächt till hon kommer hem.
 
For upp till Mor vid 10.30 och stannade med ett uppehåll då jag for till storheden och handla ngt att äta, tidning till Mor och hittade en verktygslåda åt sonen.
Tillbaka på sjuklhuset och vi kröp ihop i Mors sjuksäng och tittade på bilder i min laptop. Vi tittade på bilder från Tunisien och fnissade lite åt en del, vi tittade även på bilder från Western Farm som vi var och åt julbord på, och såg den jättebra schowen. Mor blev lite gladare. Passade oxå på att visa lite bilder på Alicia, barnbarnets lilla tjej i göteborg.
 
Ptatade även med sjuksköterskan om proverna, vad dom visade och dom var på väg åt rätt håll, dvs hon blir starkare. Hon har legat med närings-å antibiotika dropp från igår kväll, samt fått syrgas och så en mask med ånga som hon fått för att slemmet ska lossa i lungorna och för att andningen ska gå lättare. Hon hade inte sovit så mky under natten men var glad och tacksam över attnu få hjälp.
 
Idag har hon smakat lite lunch, men middagen tyckte hon var mkt smaklös och trist =D Bra att hon börjat smaka lite mat. Hon har ju inte fått i sig tillräckligt på länge. 
 
Ikväll fick hon flytta till lungavdelningen, så jag misstänker att hon får stanna till måndag iaf. Hon är ju på långa vägar inte frisk och hon behöver vara under uppsikt.
 
Nu sova, ska till sjukhuset imorgon igen.
 
 
 
Kärlek i varje steg – frid och tillit till ditt inre och till varandra...kram
.
 
 

Förkylningar

 
Jag dricker ingefärsté med brunt socker. Ingefära har goda antiinflammatoriska egenskaper då den innehåller ämnet zingerone. Det är dessutom bra för våra knasiga magar då det motverkar diarré och stimulerar både mage och andning. Ibland dricker jag honungsvatten med pressad citron i, och ibland pressar jag citron över ingefärstéet.

Jag undviker amerikanska dunderkur-förkylningspiller av typen ”Coldcap”. De innehåller nämligen någon form av NSAID-ämne som smärtstillande, antihistamin och hostmedicin, vilket förvisso är väldigt effektivt (man blir verkligen frisk direkt!), men min mage fixar inte NSAID-ämnet.

Jag använder mycket hellre kinesisk örtmedicin som man löser upp i en kopp kokande vatten och dricker. Här har Kina definitivt vunnit över USA, och min mage mår inte alls illa av den kinesiska medicinen. Det går att köpa sådan medicin hos kinesiska akupunktörer med apotek och de kostar ungefär 100 kr för ett paket med tio påsar, men det är det värt.

Om jag blir sjuk försöker jag sova så mycket det går och hålla mig varm.

Hosta är svårt att bli av med. Inte ens läkarna vet vad man ska göra för att bli av med den. Jag kan dock konstatera att min mage inte gillar hostmedicinerna som man kan köpa receptfritt på apoteket. Istället är den bästa hostmedicinen jag testat laktristabletter som en vän och kollega gav mig en gång. De var ungefär en halv centimeter breda i diameter och kolsvarta och smakade lakrits. Kanske finns det något liknande i hälsokostbutikerna? Har dock inte hittat igen den.

 

Idag fredag åker jag till Luleå igen. Mor är sjuk och behöver ha någon hos sig som håller reda på vad hon äter, om hon äter å får i sig ngt, får i sig sin medicin och allmänt pysslar om henne dygnet runt när hon nu är dålig. Känner att det är hopplöst att gå här hemma, då hon är sjuk och behöver hjälp.

Vill helst inte att syster E är där, då hon i sig inte är frisk och inte bör dra på sig virus och baciller. Syster A-S är ju inte heller kry efter sin lunginflammation, så dom kan behöva avlösning. Därför åker jag ner idag igen.

Vi hade lite barn på jobbet, så ingen kommer sakna mig. Det var skönt med en mjukstart, men Mor är viktigare då jag ändå inte riktigt behövs på jobbet idag.

 

Ha det gott!

 
Kärlek i varje steg – frid och tillit till ditt inre och till varandra...kram

 

 


Vardagen knackar åter på

Morrn! Idag är det då dags att återgå till vardagen och börja jobba igen.
Sambon låg ju jättelänge igår f.m och ville inte kliva upp, så inatt vart det jättesvårt för honom att sova... så han har varit upp å ner ur sängen otaliga gånger. Jag som då steg upp 08.00 igår, gjorde yogapasset jag berättade för er här, har sovit gott med viss störning av sambons vandrande.
Jag har dock lite träningsvärk bakom låren idag efter det nya passet. =D Men det känns bara bra, då vet jag att det tagit där det ska.
 
Igår var det en lugn dag med lite av vardagsbestyren som man måste ta tag i. Jag gjorde även lite utbildningsuppgifter som ska vara klara till den 14e. Bra att jag tog tag i detta, upptäckte att jag måste leta fram lite data. Så för en gångs skull är jag inte ute i sista minuten. Bra gjort av mig =D
Middagen bestod av rester och sen blev det lite Tv. Vi såg dock det sista avsnittet av trollkaren Merlin. Säson 5 avsnitt 13 var tydligen det sista de gjort, snyft. En bra serie, för mig som gillar fantasy.
 
Kissarna är morgonbusiga =) Dom är nog både glada och ivriga att vardagen är tillbaka. Dom sover ju oftast då vi jobbar, men när vi är lediga stör vi deras sömnrytme oxå. Dom är ju mer på benen då vi är hemma och lediga.
 
Så, nu är meditationen gjord (idag yogar jag då jag kommer hem) frukosten uppäten, teet urdrucket och tandborstningen klar. Bara att hoppa på cyckeln och trampa iväg till jobbet och de nya barnen =)
 
Önskar er en fin dag på det nya året.
 
 
Kärlek i varje steg – frid och tillit till ditt inre och till varandra...kram

Den första morgonen på 2013

 
Livet utanför fönstret är fortfarande mycket tyst och stilla, sambon sover å ensam är jag vaken...å kissarna.
Idag är det då 2013... jag skålade in det nya året tillsammans med sambon, jag med ett glas samarin och han med en öl i handen. Varför samarin? ja det representerar väl min mage och mitt mående 2012...
 
Vi åt gott, jag gjorde entrecote på planka åt sambo å svärfar med potatismos, stekt bacon, sparris och en blomma tomat. Själv åt jag med kycklingfilé, dock utan bacon.
 
Sen spelade vi Xbox - Kinekt med svärfar =D Vi spelade Bowling, jättekul. Svärfar lärde sig snabbt och vann ngn omgång. Han hittade sin speciella stil som fungerade.
Själv gjorde jag en vinst på mitt eget bästa, så även jag förbättrade spelet mitt.
 
Paus och gubbarna tog sig en whiskypinne och då gjorde jag mig en Irich coffee (kaffe, whisky 3cl, farinsocker, toppat med en klick laktosfri grädde) smakade mums. Men därav min mages protest. Jag dricker ju varken kaffe eller alkohol normalt så magen protesterade över detta svek av intag. =/
 
Vi spelade några omgångar till med Bowling och vi provade även diskus (inte min gren) och spjut som jag däremot är bäst och ännu obesegrad i.
 
Svärfar traskade hemåt med Sally vid 23.30 för han ville hinna hem innan allt smällande började vid 12 slaget. Sally blir (som många andra hundar) aningen oroad av allt smällande.
Själv ringde jag sonen strax innan 24 och vi önskade varandra Gott Nytt... och hans mat och fest med polarna var i full gång och allt gick bra där.
Vågade inte ringa någon annan då de flesta var/är sjuka. Så jag skickade sms under dagen till nära, kära och vännerna =)
 
Mor var till doktorn igår, hon hade svullna bronkiter, dvs luftrörskatarr som är ett virus. Feber, hosta, ömmande muskler och svårt att andas var symtomerna vilka Mor hade alla dessa. Och pga hon är rökare var det visst inte så ovanligt att man kunde få detta, samt att det var smittsamt. Få se om jag åker på det...virus är ju som attan på att smitta. Ännu känner jag då inget av det, så bara att hoppas.
 
Imorgon onsdag börjar jag jobba igen, nu på ny avdelning. Nya kollegor och barn som jag inte jobbat med förr. Samt att den ena går på barnledighet under våren. Så då kommer väl ytterligare en ny kollega. Troligen blir det jättebra, men jag hade gärna varit kvar på min gamla avdelning. Det är det jag måste skaka av mig och kavla upp ärmarna och vara positiv till det nya. Det blir ju nya utmaningar med fler mindre barn då våra 4 åringar får en egen avdelning.
 
 
Det som blir min största utmaning är mer tid i barngrupp och ingen friskvård för kollegorna. Dvs 100 % i barngruppen, vilket känns lite si och så. Ska jag kunna göra mitt bästa måste jag oxå orka. Det är stor skillnad att jobba ca 60% barngrupp och 40% friskvård. Då friskvård är det jag helst jobbar med.
 
 
 
Hitta din inre lotusblomma i år...
 
 
 
Mango och Chanti trängs i fönstret för att se på fåglarna vi matar. Deras Tv - natur.
 
 
 
 
 
Kärlek i varje steg – frid och tillit till ditt inre och till varandra...kram
 
 

NU

Gott nytt År 2013
 
Happy New Year
 
سنة جديدة سعيدة
 
Честита Нова Година
 
Ευτυχισμένο το Νέο Έτος
 
新年好
 
새해 복 많이 받으세요
 
Godt Nyttår
 
onnellista uutta vuotta
 
bonne année
 
с Новым годом
 
Feliz Año Nuevo
 

RSS 2.0