Snön kom

I förrgår kom så vintern med den vita snön på backen. kylan kom också, så den ligger kring -10-11 på morgonen då jag ska cykla till jobbet. -Ja, jag cyklar till jobbet med vinterdäck på hjulen =)
 
Beställde mig faktiskt en cykelhjälm häromdagen, som sambon får ge mig i julklapp, hehe. Då slipper han fundera så mkt kring jul.
 
 
Sonen fyller ju snart år 29... å då är det bara ett år kvar till 30 =D
Förhoppningsvis har vi lyckats samla lite pengar så vi skulle kunna resa iväg på ngt skoj då. Men nu blir han först 29, och han har inte så lång önskelista iaf =) Så nåt ska vi väl lyckas ge honom som passar.
 
Tanken är kanske att han ska få sambons cykel å nya vinterdäck =)
 
 
Han skulle väl egentligen behöva en epa traktor el dyl, prutta runt här på samhället till och från jobbet å till affären ibland. MEN det är ju otroligt så dyra såna bilar är, dyraren än gamla beg bilar?? otroligt kan jag tycka. Dom har dem ju oftast bara något år eller så, för sen tar ju de flesta körkort. Sonen är ju iof lite intresserad av körkort, så han kanske blir motiverad att ta ett nu?
 
Men idag när jag cyklade från jobbet, så cyklade jag ikapp sonen som promenerade hem. Jag hoppade av cykeln å vi promenerade tillsammans en bit. Han tycker tydligen inte att detta med körkort är så viktigt utan förvånade mig å var mogen ang detta.
 
 
Imorgon är det ju halloween, så barnen som kommer på förskolan får klä ut sig om de vill. Kanske lite gofika med bakning och några nya lekar kan pigga upp lite. Vi har ju många lediga och en del sjuka denna vecka. Så då får vi passa på att göra ngt litet extra.
Kanske det blir en pumpa att skära i?? vi får se då kollegan handlar imorgon innan hon kommer.
 
 
 
 
Imorgon fredag ska jag få rå om guldklimpen min. Så imorgon blir det farmor myshalloween =) lugnt å stilla med andra ord. bara kärlek till barnbarnet.
 
 
 
 
Be healthy, keep up, and be youMer Kärlek i varje steg – frid och tillit till ditt inre
 
 

Sluta med hjälp

Champix

 
   
Bild

Champix påverkar nikotinreceptorn i hjärnan och gör att cigaretten blir mindre "god". Behandlingen ska också minska abstinensbesvären. Foto: Pfizer

Receptbelagt läkemedel för rökavvänjning. Champix ska vara ett hjälpmedel som minskar besvären av abstinens och göra det mindre lockade att röka.

 

 

Gör så här: Innan du börjar behandlingen med Champix rekommenderas att du bestämmer en dag när du ska sluta röka. Till exempel under den andra behandlingsveckan, mellan dag 8 och dag 14, när du inte längre ska tända en cigarett. Skriv ner detta datum på förpackningen. I studier har bäst resultat visats bland de som tagit rätt dos och fullföljt hela behandlingstiden.

Utvecklarna av läkemedlet har insett betydelsen av pepp och motivation. Här hittar du deras hjälpsamma sajt: Liferewards

 

Möjliga biverkningar: 

                    

Att sluta röka kan ge överraskande abstinensbesvär och det kan vara svårt att veta vad som är vad. Några av de vanligast rapporterade biverkningarna vid användning av Champix är huvudvärk, sömnsvårigheter, onormala drömmar och illamående. Läs mer om biverkningar på Fass-länken nedan.

Om du utvecklar oro, nedstämdhet, förändringar i ditt beteende eller får självmordstankar ska du kontakta din behandlande läkare omedelbart.

 

Varning för!

Brist på motivation är din största fiende när du slutar röka. 

Risken för återfall är som störst direkt efter avslutad behandling.

Tala alltid om för din läkare om du medicinerar med något annat läkemedel.

Förvärrade symtom från hjärta eller blodkärl har rapporterats hos patienter som redan har hjärt-kärlsjukdom. Tala med din läkare om du har haft det eller problem från njurarna.

 

Ibland kanske det är medicinsk hjälp som behövs.

 

En kommentar som provat:

Hej.Rökte i 40 år o försökte sluta hela tiden men misslyckades. Läste om Champix o fick det utskrivet. Efter en vecka slutade jag röka och har hittills aldrig varit sugen igen och det är 5år sedan!! För mig (o familjen) är det underbart att slippa gisslet!!

Håkan

 

Lycka till om du är på G att sluta med ditt beroende, kan användas av både män och kvinnor.
Men framförallt är det MOTIVATIONEN som är din största hjälp. Så för att lyckas krävs övertygelse och motivation. Men det finns även hjälp att få i form av läkemedel, både receptfria och receptbelagda.                

Det finns många olika metoder och strategier att ta till när man ska sluta röka. Sluta tvärt eller stegvis? Sätta upp och planera för ett slutdatum lite längre fram? Det gäller att hitta det sättet som fungerar bäst för just dig.

Men oavsett val av metod  så är stöd från omgivningen och motivation två av de viktigaste komponenterna för att lyckas med ditt rökstopp.

 Bild

De niktoninfria, Zyban och Champix, är receptbelagda och skrivs ut av läkare.

 
 
Be healthy, keep up, and be youMer Kärlek i varje steg – frid och tillit till ditt inre

För första gången tillsammans

Att få barnbarn är för de allra flesta stort, spännande och helt enkelt underbart.

Allt detta positiva är självklart och inte mycket att orda om. Men för de flesta far- och morföräldrar är det kanske inte bara enkelt att få barnbarn. 

Jag som får ha mitt barnbarn ganska mycket, vilket jag älskar och är väldigt tacksam över.

 

Men det kan även uppstå rädslor, svartsjuka (en obefogad svartsjuka bottnar i rädsla för att bli åsidosatt), sorg och oro. Även gamla oförätter och problem kan dyka upp, upplevelser från förr som kan spegla ens känslor i nuet för både föräldrarna och mig själv.

Det kan vara svårt att prioritera. Som förälder som behöver mer stöd och hjälp kan man känna sig överkörda och åsidosatta och orolig över att inte ha full kontroll då barnet är borta.


När något stort och viktigt sker i livet behöver vi fundera på det som hänt och händer. Det är ett sätt att bearbeta och därmed mogna och utvecklas. Det kan vara bra att bearbeta även på andra sätt - prata med andra, läsa om andras erfarenheter, skriva ner det man känner men även viktigt att titta på den situation man själv befinner sig i. Ibland kan man även behöva professionellt stöd och hjälp.


Nu har vi ju tur att vi har det, för det kommer en stödperson från Piteå i början av November så vi kan prata. För ibland behöver vi nog hjälp av en utomstående då känslor dyker upp och förvillar vårt omdöme emellanåt.


Fick frågan om jag ville ha min guldklimp extra i fredags, och det ville jag gärna, då jag inte hade henne "min" helg. Hon hade inte sovit så bra under fredagen, mest korta slumrar berättade Malin.

När jag kom dit i fredags hade kattsanden tagit slut och efter en stund där tog jag å Nemi en promenad till affären för att pappa skulle slippa kånka på kattsand som kan vara tung. Vi lämnade så bara av varorna och gick vidare, hon somnade gott i vagnen å sov i den nästan en timma.


Vi åt middag senare och Nemi satt på bordet och deltog på sitt vis =)

Hade sen Nemi i min famn, då vi satt och slappa efter maten. Hennes ena socka hade åkt av och hon hade lite svart ludd mellan sina små tår. Då tänkte jag att det kunde vara dags att prova ta ett litet bad med min gullunge. Då detta inte är ngt vi gjort förr, så kändes det spännande att få dela detta med lilla Nemi. Spolade i vatten i vårt bubbelbadkar (man behöver inte ha bubblor igång) och gjorde iordning så vi hade handduk och ngt att kliva ur på, lagom temp på vattnet och inte så mkt vatten i karet.


Satte på musik (finns i vår bad/dusch) Nemi var strålande glad, vi badade, pratade och skrattade, hon njöt av vattnet och vi myste en stund tillsammans, sen satte jag igång duschen och hon kände på strålen. Jag höll henne nära mig å vi duschade tillsammans och det gillade hon.


Vi klev så ut och jag torkade henne först med sitt nya rosa badlakan, satte henne så i babysittern som jag tagit in i badrummet och där låg hon så nöjd och varm i handduken medans farmor torkade sig.

 

 
En glad och nöjd lite tösabit, efter vårt första bad tillsammans. =D
 
 

Mitt liv har nu ändrats och jag har ändrats sen jag fått barnbarn, därmed berörs även många andra. Det är inte ovanligt att vi känner mer gemenskap med vårt barn eftersom vi nu båda är föräldrar. Vi kan också känna mer gemenskap med andra, särskilt om de också har barnbarn.

Att bli farmor och farfar eller morfar och mormor tillsammans kan göra att vissa förhållandet blommar upp. Men det kan också hända att den ena, ens partner blir svartsjuk därför att den andra ägnar så mycket tid åt barnbarnen.

Det är en balansgång när man som jag ska vara både farmor och avlastning. Känslor är ngt som är svårt att bortse ifrån. Jag gör mitt bästa för att räcka till och framförallt att Nemi och de mina ska må bra i mitt sällskap.


Jag vet själv hur jobbigt jag emellanåt tyckte det var att min son var hos avlastningsfamiljen. Men samtidigt som ensamstående visste jag att jag behövde ladda mina batterier och sonen mådde gott och jag litade på att han blev väl omhändertagen där han befann sig. Men visst tog det tid att vänja sig att släppa lite på kontrollen av sitt barn, och det han gjorde med dem osv.

 

Min son behöver också avlastning som nybliven pappa, med ett funktionshinder i sig är vardagen inte helt lätt och även nu jobba heltid. Men samtidigt även kunna acceptera och känna sig bra som förälder trots att de har avlastning för sin lilla tös.

Att ta sitt ansvar är också att orka finnas där för sitt barn. Att annat får stå åt sidan då lillan är vaken. Att tänka på att vara en god förälder och föregå med gott exempel, tex. att äta tillsammans och vara i nuet, dvs inte försvinna in i den digitala världen då man äter sin mat. Och klara av de övriga svårigheterna som finns i ett hem och bli en ansvarsfull förälder, då kan man behöva hjälp och avlastning. Och våga lita på, att trots känslor som brusar upp är det bästa för sitt barn och sin familj att faktiskt orka.


Begreppet anknytning framställs ibland som mer komplicerat än det egentligen är. Anknytning är i grund och botten starka känslomässiga band mellan människor. Att man tycker om, men också att man känner tillit och förtroende för, varandra. Att gå att lita på är en grundbult i en god relation med sina barn och barnbarn.

 

I anknytningssammanhang spelar varken kön eller biologiskt släktskap någon roll. Vi är alla rustade för att ta emot ett litet barn.

Barnet har också förmågan att knyta an till fler än en, men inte hur många som helst. Man brukar prata om att det finns ett behov av ”specifik” anknytning – det utvecklas ju inga djupa relationer om vårdaren ständigt byts ut.


Utöver föräldrar är det vanligt att det också uppstår anknytningsrelationer till far- och morföräldrar, liksom till syskon och förskolepedagoger. Nästan alla har förmåga till anknytning, men förmågan kan se olika ut, vara olika stark och också vara olika känslig för påfrestningar.

Utifrån anknytningsteorin så utvecklas självständighet tvärtom med utgångspunkt i en trygg anknytningsrelation. Att ha starka och nära band till någon gör att man också litar mer på andra människor, och därmed inte är rädd för att söka sig ut i världen.


Hur skadas anknytningsmekanismen?


Det har visat sig att det skapar en stor otrygghet hos barn att utsättas för upprepade separationer, eller hot om sådana, än att vara med om en enda definitiv separation (som vid adoption, eller dödsfall).

Men det är inte bara separationer som kan skada en anknytningsrelation. Om den vuxne alltför ofta inte svarar på barnets signaler, eller svarar på ett oförutsägbart sätt, kommer anknytningen att påverkas.
Därför är det viktigt att vara i nuet med sitt barn, att svara då barnet signalerar, gråt, skrik mm
Det räcker inte bara att vistas i samma rum, man måste vara delaktig och ge barnet närhet och trygghet.

 

 

Be healthy, keep up, and be youMer Kärlek i varje steg – frid och tillit till ditt inre

kidnappningen var planerad

Ja, jag har ju varit hemma några dagar efter en intensiv helg i storstan Halmstad/Göteborg och firat syster Anso som blev 60 (som vi "kidnappade) och syster Åsa som blev 56 år den 17 oktober.
 
A-S 59 år... å oklippt
 
 
A-S 60 strax och nyklippt, jättefin (på flygplatsen med förväntningar)
 
 
Ja, vad hände då?
 
Först åkte jag ner till Luleå och väl där hade jag bokat en massage till mig själv på "din egen stund" /hos Maria min vän. Jag fick först en klassisk massage för rygg och nacke/axlar som behövde en genomkörare, sen ovanpå detta en taktil massage och det var så underbart skönt förutom att axeln inte ville slappna av och värkte som tusan trots all härlig omsorg så där var jag 2 timmar.
 
Sen körde jag hastigt och köpte en barnmatstol, för att Nemi ska kunna sitta vid bordet och äta med oss då hon blir lite större, hon sitter inte riktigt ännu. Hon är ju endast 4 månader än.
Stolen var fin och den kan användas mkt länge.
 
https://www.youtube.com/watch?v=hP-bniG-PPk
 
Info stol; Hög kvalitet håller denna genomtänkta stol, den enda i testet med fullt justerbart sittutrymme. Bygeln kan ställas in efter barnets kropp så att även en bebis sitter stadigt och inte kan klättra ur.
 
 
Så efter att letat efter adressen för att köpa stolen, hämtat den och packat in den i bilen körde jag så till Mor, stannade hastigt till vid systerdotter som jag hann ge en kram å sen vidare då till mor som väntat länge =) Kl hann bli mkt och hon var nästan på väg i säng.
 
Vi pratade en stund och tog en yatzy, men la oss 22.00 då jag skulle åka dagen efter.
Johnny, systerson skulle komma och hämta upp oss och sen syster till flyget.
Syster A-S var lite nervös och hade väl inte sovit så djup denna natt, full med förväntningar och fjärilar i sin mage.
Hon trodde nog vi skulle hämta syster Å och ev bror G på flyget men inte trodde hon vi skulle åka iväg.
 
Så snopen blev hon då hon såg min väska och att Mor och Johnny inte hade ngt bagage. Men tog min förvånade syster genom gate och vidare mot Arlanda.
 
Vi fick vänta rätt länge på Arlanda så efter att vi käkat lunch som Mor betalade, satte vi oss att vänta. Då för att förvilla ngt satte jag mig vid Malmö gaten som inte var så långt ifrån Göteborgs gate, men så min syster inte skulle se igenom planen på direkten.
Då började hon prata om sin barndomsvän Agneta (skit tänkte ju jag då) Jag låtsades som att jag inte kom ihåg henne (dvs Agneta) speciellt mkt =) För Agneta skulle ju nämligen komma till Halmstad och överraska, hehe.
 
Ja, sen var vi ju ändå tvungna att gå till Göteborgs gate, å då föll väl polletten ända ner, att vi var på G till Halmstad.
Vi kom fram till Göteborg och där hade de ändrat som man fick gå en väldigt lång sträcka för att komma ner i ankomsthallen. Men väl nere så mötte syster Åsa och brorsdotter Malin upp. Jättehärligt att träffa dom, jag hade längtat så =)
 
Då blev det bilfärd genom all denna trafik som är i dessa större städer, med väntan då det blir trafikstoppningar å köer. puh... det slipper vi Arjeplog iaf =D
 
Kom fram till Halmstad och syster Åsa hade förberett mat. Hon hade även försökt ge sig på att göra biffar av Quorn färs, vilket inte går så bra. =) tanken var god. Men vi hade stannat på vägen, där köpte jag hallumiost, kycklingbacon å gjorde mig en mindre pytt. Det vart ju ganska sent att äta och det mår inte min krångliga mage så bra av, men det smakade ändå gott när vi inget ätit sen lunchen.
 
 
Vi satt hos bror och surrade, sen åkte syster å Malin hem runt 22.30 och 23.30 gick vi nog alla till säng.
Fredag hade jag önskat att få åka till Ullared/Gekås. Så vi steg upp tidigt och syster kom strax efter 08.00 men vi beslutade att först besöka bror S, så detta gjorde vi. Och då blev det inte förrän ca 10.30 att köra till Ullared, och jag var chaufför då syster Åsa just opererat axeln sin, å var lite ofärdig så att säga. Syster A-S hittar inte i Halland, så körningen blev min uppgift. Går ju bra då man hittar och har bott där nere =)
 
Väl i Ullared parkerade vi bilen, men det är inte helt lätt då det är måååånga bilar där som ska rymmas å få plats. Och jag glömde parkeringsljuset på bilen, men vi var inte därinne så länge så det gick bra.
 
Syster med sin shoppingvagn efter besöket.
Jag hade en lång lista, men hittade inte allt jag hoppats på, men kalaset gick ändå på 4000 kr, vips.
 
Körde därifrån vid 13.30 så min shopping var iaf effektiv på så kort stund (visst hade jag velat stanna längre, men mkt skulle hinnas med denna dag) Vi lämnade syster A-S hos bror Mikael och vi körde vidare till Halmstad och handlade inför kvällen taco.
Vi började sen att förbereda maten och Åsa åkte till tågstationen för att hämta vår hemliga gäst Agneta. A-S kom tillbaka runt 18.00 då vi sagt att det var matdags, å då hade inte Åsa hunnit tillbaka.
 
Då vi så stod där samlade i köket å surrade kom Åsa och Agneta, -Men vad står du nu här å pratar om?, säger då Agneta från dörröppningen till A-S som stod och berättade ngt för fullt. A-S min var oslagbar, hon stirrade och tappade hakan och utbrast efter ngn sekund -Men, VAD gör du här? vad roligt, hej hej osv.
 
Sen blev det återkoppling av gamla minnen och vi hade väldigt trevligt med många gapskratt så tårarna rann =D
Vi satt upp och surrade till 00.30 men sen la vi oss. Vi visste ju att vi skulle till Göteborg dagen efter, det visste ju inte syster.
 
Jag vaknade 06.00 och steg upp, sen kom bror och Agneta. Vi smög och jag gjorde en provisorisk tårta =) till syster och kaffe kokades. Sen sjöng vi "jag må du leva..." för syster som precis vaknat men ej hunnit ut ur rummet. Så vi "tog" henne på sängkanten.
 
60 ÅR Hipp Hipp Hurra... =) =D hihi (ville inte riktigt vara med på bild)
 
Sen började vi lixom packa, men hon fick vakna till och dricka kaffe innan vi berättade att nu var det dags att packa igen. -Förvånad tittade hon på mig -Allt? Ska vi packa allt?
-Ja, packa allt. Å jag som hade jätte mkt kläder från Ullared packade för brinnande livet så allt skulle få plats.
 
Sen träffade vi resten (Åsa, Daniel, Anneli och Malin) vid tågstationen 10.00 och där stod bror S och vinkade av oss.
Vi åkte så tåg mot Göteborg igen och kom fram, checkade in på hotellet vid stationen och lämnade väskor i ett väskutrymme då våra rum ej var klara kl. 13.00
 
 
Vårt hotell låg vägg i vägg med centralstation
 
 
 
 
Vi gick då en sväng på stan, men vi hann bara ett fåtal affärer. Sen tillbaka på hotellet där vi tog en liten slummer för att orka med nattlivet i Göteborg.
 
Hotellrum

Fanns ingen utsikt dock, men vi skulle ju bara sova. Så för 620 kr/natt var det helt ok. Några hade synpunkter på frukosten, då det inte riktigt fungerade med påfyllning å kaffet.
 
 
Vi gick iaf på Harrys och åt. Vi fick in maten och jag tog för en gångs skull fich and chips... trodde jag. Fick in en fiskpinne iof i bättre kvalitet än affärens, men ändå. till den skulle det enl menyn vara krossad friterad potatis, kom in hela oskalade och friterade-en besvikelse. Tycker inte om skal på potatis =/
Fish and chips (engelska för "fisk och friterad potatis") är en maträtt bestående av vit fisk /torsk är vanlig som doppas i frityrsmet och friteras för att sedan serveras med tjocka bitar av friterad potatis. Ofta blandas öl i frityrsmeten.
 
Syrran A-S tog en hängmörad biff, Åsa hamburgare och det tyckte iaf dom var jättebra. Och det kan jag väl tycka var viktigast att födelsedagsbarnen fick god mat, mina systrar.
 
Men fler än jag var besviken på maten, och detta uppmärksammade kyparen så han bjöd A-S och Åsa på var sin choklad efterätt som var väldigt god (fick smaka)
Sen bjöd brorson Daniel systrarna på var sin drink, som var mkt god men väldigt isig =) så båda blev väldigt frusna, haha.
 
Vi gick sen vidare till Clarion hotell (gamla posten) Göteborg. Det finns två restauranger och barer, bistro, bar och grill samt en pool på taket med utsikt över Göteborg. Nu var vi bara på bottenplan för på Harrys hade dom rekommenderat stället för att kunna dansa. Tyvärr var musiken helt kass =( men vi blev kvar där då det under en kort stund  (kanske paus) spelade några vettiga låtar innan det var över. Vi köpte oss var sin drink, å jag köpte en galiano shot, jättegod och otroligt länge sedan jag drack en.
 
En populär shot. Ursprungligen gjord på Anisette istället för Galliano år 1987 av Bosse Bergström, som medverkade i en kaffedrink­tävling. Det ursprungliga namnet var Hot shot.
 
 
Gamla "posten" Göteborg

 
Vi gav upp tidigt och gick så mot hotellet runt 01.30 där vi samlades i mitt å Malins rum för lite eftersnack. Vi orkade helt enkelt inte ränna runt och leta nya ställen.
 
Dagen efter steg vi upp till hotellfrukost, packning igen, umgänge, och så det trista avskedet =´(
 
Flyget hem gick i ett, ingen tid att vänta på Arlanda utan vi åkte 15.25 hemma på Kallax 18.10 och Johnny kom å hämtade oss. Åkte till Mor och fick där middag, gott. Vid 19.30 körde jag så hemåt mot Arjeplog och trafiken var stilla och inga djur ute på vägarna.
 
Dock enormt trött, så det blev bära in väskan på 31 kg på måndag och stupa i säng.
Tur att jag bytt schema å började 09.30 på måndag.
 
Thats it folks!
 
 
Resumé; En himla kort, intensiv, trevlig och händelserik å ganska dyr helg. Hoppas bara att kära syster A-S blev nöjd och hade det kul och trevligt med oss runt omkring henne.
 
 
 
Be healthy, keep up, and be youMer Kärlek i varje steg – frid och tillit till ditt inre
 

Tyvärr kungen

HMK Carl XVI Gustaf är en av gästerna vid firande av Silvermuseets 50-årsjubileum den 16 oktober. Och tyvärr så är jag inte hemma just då.
 
Vår vikinga konung.
Så Konungen får klara sig utan mitt celebra sällskap =) sorry.
 
Jag kommer att vara frånvarande, men återvänder hit igen den 19 oktober, tror jag.
 
Vart jag ska? Jo, syrran fyller 60 år och mer tänker jag inte avslöja.
 
Kommer sakna mitt lilltroll Nemi oerhört mkt. Så idag tog jag henne från 15.00-18.00 trots att jag har jättemkt på agendan. Men klarar mig inte annars.
 
Svärfar är nu tillbaka i byn, så då är det under kontroll.
 
Ni får leva å må utan mina sporadiska inlägg. sambon får vara kattvakt åt husdjuren och jag hoppas allt löper på som det ska utan min närvaro.
 
 
mysungen, Nemi
 
 
 
 
Be healthy, keep up, and be youMer Kärlek i varje steg – frid och tillit till ditt inre

Baby booster bilder

Igår var jag lite seg fortfarande, men var en sväng till stugan.
Mellan 17.50-19.00 hade vi strömavbrott, mitt i det jag skulle titta på DD =( så syrran fick messa mig DD resultatet. typiskt. Det var kolsvart över hela samhället och det var nog varierande tider som alla fick strömmen åter. Blev levande ljus i hela huset, mysigt iof och ljudbok i öronen =)
 
 
Men idag kände jag mig pigg och på banan igen, skönt.
Steg upp 07.30 och gjorde yoga samt plankan å benlyft som jag nu hållit på med sen 3 sept.
 
Sen blev det smoothies till frukost och sen satte jag igång att göra gryta. Enkel köttgryta till sambon då jag snart ska ner till kusten då syster fyller 60 år.
 
Uch vad kött luktar pyton, när det är rått och jag måste hantera det. =( blä. Men, jag skar det i grytbitar, brynte och gjorde grytan klar. Så nu har sambon matbackar för en vecka. Rätt skönt att det finns mat klart. Är ju inte alltid man är sugen under veckan att laga storkok, ibland är man ju bara sugen på en härlig sallad. =)
 
Iaf pep jag sonen och undrade om jag fick rå om tösen idag, mitt barnbarn och min ögonsten. Det fick jag.
Handlade på vägen dit, för även de skulle laga gryta idag, lånade lite soya av mig.
 
Hämtade så tösabiten och vi gick vauka svängen på 1,5 timme. Hon sov 30 min av tiden, inte mkt. Men jollrar och ljuder för fullt nu.
 
Så nu förärar jag alla mina följare med några sötnöts bilder av min älskling Nemi, nu 4 månader.
 
Hemma
 

 
Ute
 
 
 
Höst
 
 
Tre svanar flög över oss, fastnade dock inte på bild i mobilen... så himlen blev ensam på bild
 
 
 
Min nya hårfärg, sen jag var hos frissan. askblond
 

Detta är dock inte mitt hår, bara färgen till höger som stämmer överens.
 
Avslutar med en till Nemi bild.
 
 
 
Yogar på yogamattan hemma hos sig, fått bilden av mamma Malin.
 
 
Vädret har varit toppen idag, nu ska jag strax gå hem med min guldklimp som för tillfället ligger i min säng och sover efter en full rulle dag med farmor =)
 
 
 
 

Detoxa, ett slö hens inlägg

Detox, bra mat:

Ekologisk mat. Vi får i oss 4–5 liter bekämpningsmedel och 6–7 kilo kemiska tillsatser via maten varje år.

Vatten. Drick helst 2 liter vatten eller örtte per dag.


Alla ekologiska grönsaker
. Ät mycket gröna bladgrönsaker, rödbeta och kronärtsskockor. Passa även på och lär dig äta "ogräs" som maskors, kirskål och nässlor.  Bra guide till ätliga växter i naturen är:

skogsskafferiet.se.

 

Råkost. Råkost har fått en renässans i dag med tillgång på nya, spännande livsmedel och goda recept. Sök på "raw food recept" på internet eller kolla in råkost.se.

 

Frukt går bra om du inte har ett överskott på jästsvampen candida, diabetes eller metabolt syndrom. Du bör dock undvika bananer och torkad frukt eftersom de innehåller snabba kolhydrater.

Alla typer av bär går bra att äta, gärna blåbär, gojibär och mullbär. Sockerfri tranbärsjuice är också bra.

Ät mycket nötter, frön och kärnor (melonfrön, solrosfrön, hampafrön, pumpafrön med flera).

Nyttiga fetter. Kallpressad linfröolja, jungfrulig olivolja, avokado och kokosolja. Det finns en detoxkur med kokosolja som huvudingrediens. Googla på kokosolja detox eller coconut oil detox.

 

Vitt kött som fågel och vildfångad fisk.

Olika typer av kryddor och örter är bra detoxmat,
t.ex. bovete, vitlök, ingefära, gurkmeja, kanel, kardemumma, kummin, cayennepeppar, basilika, salvia, timjan, lakritsrot, aloe vera (se lexikon på baksidan).

 

Fibertillskott, t.ex. psylliumfröskal och hela linfrön som legat i blöt över natten.

Alger som chlorella, spirulina, kelp och wakame.

Vetegräs och korngräs. Vetegräs förbättrar matsmältningen och näringsupptaget. Det ökar blodcirkulationen och kroppens naturliga avgiftning. Korngräs är – liksom vetegräs – basbildande.

 

Mat att UNDVIKA vid Detox

 

All raffinerad mat. Det inkluderar alla hel- och halvfabrikat. Undvik margarin, soja, dressing, ketchup, saltgurka, vinäger, ättika.

Alla snabba kolhydrater från bröd, pasta, socker, choklad (rå kakao går bra), saft, läsk, glass, godis, frukostflingor. Har du överskott på jästsvampen candida bör du även vara försiktig med frukt.

 

Kaffe. Förbered din detoxkur med att dra ner på kaffet ett par dagar i förväg eftersom man kan få huvudvärk och abstinensbesvär om man slutar med kaffe för snabbt. Drick örtte och grönt te istället.

 

Alkohol och tobak. Observera att även vin och öl räknas som alkohol och bör undvikas.

 

Mikromat. Ät inte mat uppvärmd i mikron. Det bör du undvika även när du inte detoxar.

Ta bort alla mejeriprodukter!

Undvik livsmedel som innehåller gluten det vill säga vete, korn och råg (OBS! vetegräs och korngräs innehåller inte gluten.)

Ät också mindre protein. Undvik framför allt rött kött. Viltfångad fisk går bra.

Antibiotika och olika mediciner kan motverka effekten av en detox, men rådgör alltid med en läkare.

 

Motion och vila

Motionera lätt. Promenader och yoga är bra. Om du fastar enbart på juice bör du undvika hård träning eftersom kroppen behöver all energi för att återhämta sig. När du motionerar smörjer du leder och muskler och rensar ut slaggprodukter. Att svettas, t.ex. bada bastu (ej torrbastu), är också en naturlig och effektiv detox.
Torrborstning är också bra.

Sist men inte minst: vila och slappna av så mycket du kan. När vi vilar och sover ger vi kroppen en chans att återhämta sig och reparera sig själv.

Efter Detox

Försök att behålla dina nya, goda matvanor så gott det går. Om du vill återinföra mat som du saknat så gör det försiktigt och etappvis så du inte stressar kroppen för mycket. Gör om testet på holistic.se/detox och se skillnaden. När man mår bra är det allt för lätt att glömma hur man mådde innan.

 

Drick mer vatten

Under en detox är det bra att dricka mycket vatten, gärna med lite mineraldroppar i.

 

Te

Vi rekommenderar även grönt te. Grönt te framställs på ett mer skonsamt sätt än svart te och innehåller större mängd vitaminer och fytonäringsämnen. Läs mer om grönt te på den fina hemsidan omte.se.

 

Upprensaren

Rör ner 1 msk psylliumfröskal i ett glas med 3 dl vatten. Drick med en gång. Psylliumfröskal är 98 procent fibrer och sväller upp rejält. Det ger tarmen en bra motion och skrapar rent tarmväggarna och tarmfickorna på ett effektivt sätt. Använd alltid mycket vatten, juice eller annan vätska tillsammans med psylliumfröskal. För lite vätska kan orsaka kramp i tarmen. Psyllium säljs även malet under det engelska namnet husk i livsmedelsbutiker som ett alternativ till mjöl. I en detoxdrink är det bättre med det grövre psylliumfröskal som finns i hälsobutiker.

Leverena

Juice från 1 citron och 2 apelsiner blandas i ett glas med 1 msk kallpressad olivolja. En enkel drink som hjälper till att rena levern.

 

PHenomenal balans

I en juicecentrifug kör du 2 selleristjälkar, en gurka, en zucchini och ett äpple. Lägg det i en mixer och mixa med en näve persilja och en avokado. Om du inte har en juicepress kan du mixa allt i en mixer tillsammans med 3 dl vatten. Skär allt i bitar först och häll det genom en trådsil innan du serverar.

 

Basmera

Häll 3 dl potatisvatten i ett glas tillsammans med 2 msk björkaska-extrakt (finns i  hälsobutiker).

 

 
SuperDetox?
 
Detta är en effektiv spirulina detox-kur som hjälper till att detoxa din kropp och öka ditt välmående. Denna 100 % naturliga produkt hjälper dig att må bättre och tillför mängder av vitaminer, mineraler och antioxidanter till din kropp från 6 stycken kraftfulla naturliga och ekologiska ingredienser.

 

Jag tyckte denna text innehöll allt jag ville förmedla då det gäller Detox, så jag har kopierat den från  http://holistic.se/produkter/index.php?kat=detox

och lagt upp den här. Dels då jag inte mår så bra själv idag.

 

Kör jag Detox? -Nej, inte ännu, men funderar på att göra en kur, eller bara köra Detox pulver på morgonen för att må bättre. Är inte så bra på att Detoxa, då jag ofta får väldig migrän.

 

Jag började må väldigt illa igår då jag kom hem, hade inte känt ngt på jobbet men blev så illamående och yr att jag var tvungen att lägga mig. Blev ingen middag och fick besöka toan två ggr under natten. Inte speciellt våldsamt, men huvudvärk, illamående och mer uppstötningar/kräkningar.

Så idag fredag är jag hemma och känner mig vital som en disktrasa =( mår urk. Försökte mig på frukost då jag tänkte jag fått i mig så lite, men nä... det ville inte kroppen ha och upp kom den. Så det blir en slö och slapp dag och ta hand om sig själv. Försöker få i mig te. Det blev en ofrivillig typ av Detox. Nä, men jag ska ska ta tag i detta, dvs Detox. Ibland tror jag man behöver rensa kroppen på gifter, så kanske man slipper magsjuka, kroppens sätt att säga att nu är det mkt gifter i kroppen, vakna.

 

 

 Be healthy, keep up, and be youMer Kärlek i varje steg – frid och tillit till ditt inre

 

 


En hyllning till dig.

Emellanåt kan man känna sig lyckligt lottad och däremellan undrar man vad som händer och sker?
 
En del räknar huruvida man har betydelse i ens liv, Jaha, tex; Nemi nr 1, Robert nr 2 osv...
Men egentligen, kan man räkna sina närmaste i en skala? Jag vet att alla vill känna sig närmast någon annan, ha betydelse och vara just den som kommer i första hand.
 
Vem kommer i första hand då? För mig är det så att den som står mig närmast är oftast den som har behov av min hjälp eller omsorg, så därför varierar naturligtvis detta. Så är det för de flesta, tror jag.
Men kärleken, den måste väl vara prio ett?
Vilken kärlek, då det finns många jag känner kärlek till? Jag har ju relationer med många. Jag har en partner, jag har en son, sonhustru, mamma, barnbarn, systerdotter, syskonbarn, syskon, kissarna ja, många relationer som jag känner stark närhet, kärlek och vänskap med.
 
Jag kan inte säga att jag vill välja vem som står mig närmast. Visst är det ju så att jag alltid älskat min son, så den kärleksrelationen Mor å Son har funnits längst, men nu har jag fått ett barnbarn och kärleken väller över i mitt hjärta.
Mitt hjärta finns även mkt starkt för min älskade systerdotter, som får leva så lite av det liv hon kunde leva om det inte varit för alla negativa händelser i hennes liv som dels orsakas av hennes hälsa.
 
Nu har jag inte frågat henne om lov, då jag skriver detta inlägg. Kanske måste jag radera? men jag chansar.
 
 
Hon är en tuff, stark (ja, man är tuff även om man inte alltid känner det), Varmhjärtat, kärleksfull och så otroligt fin. Innan allt det tråkiga har hänt var hon också glad, tjusig partypingla (att avundas) sprallig, social, shoppoholiq (även idag, tror jag) lite smågalen med en mkt stor portion av humor. 
Undrar om sambo fortfarande dreglar då de kelar =) Dock är han nog nöjd då han har sin matte hemma.
 
Shopping glad
 
 
 Här kunde du göra stan osäker på egna ben gumman.
 
Om jag skulle HYLLA någon så är det du min kära systerdotter, är tacksam att du inte ger upp, är tacksam att du finns i mitt liv, är tacksam att just du är du och du VET att jag älskar dig minst lika mkt som ngn av alla andra som du kallar mina nära, för du är mig NÄRA.
Naturligtvis kan jag eller ngn annan inte ersätta din älskade Mor, min storasyster, men jag hoppas du känner att du kan ringa och prata och ventilera din oro med mig och syster. Vi finns här.
 
 
Kärlek till hästar har hon och de är inte kräsna. Ett citat från L:s blogg. "Hästar är verkligen terapi för själen. Visst kan en puss från en människoman vara trevlig men en hästpuss slår nog allt ;) en slät, äkta, len och varm mule. Har man bara ett äpple i fickan så är man fullkomligt accepterad för den man är."
 
Hästar förväntar sig inte att man är sminkad, har rätt outfit, mm, hästar är nöjda då man pysslar om dem, ger dem ngt gott att mumsa på, lyssnar på allt man säger utan att säga emot, frustar bara om du blir för långrandig och glömmer att klappa dem i ditt långa tal.
 
2010 rockade hon loss på fiskekyrkan, som inte ens finns kvar längre. Men denna underbara människa har haft många motgångar pga sin reumatism, värk, ben som brutits, och inte läkt, psoriasis som täcker hela hennes hud numera. Och sen den ena efter den andra infektionen. Numera får hon kämpa, dels mot sin vikt och hoppas fortfarande på knäledsoperation. Jag räknar inte upp allt, för detta är ju bara en del av hennes livs strävan.
 
 
En midsommar tjej från 2009
 
och med hennes kära hästkompis Thåtte
 
 
 Med sina bröder.
 
Du är en toppentjej
Vacker som en drottning oavsett yta vännen.
 
 
Lånat av dig.Dagens Aforism : Att älska sig själv är början till en livslång kärlekshistoria
 
Och du vet; Hon står vid din sida när livet är hårt, även om du inte ser henne längre.
 
 
Dikt
 

Nog finns det mål och mening i vår färd,

men det är vägen, som är mödan värd.

Trots allt så skulle du inte vilja vara utan

den insikten som din värk och motgångar ger dig.

Tacka för den insikten.

Ditt liv hade varit fattigare utan.

 

Dock på din sida jag står

även om jag inte alltid dig når

Jag ser din vånda, din värk din ångest

och då önskar jag din börda kunna lätta

du inte allt vill för oss berätta

Du tror det för oss underlättar

 

Men kära du

Inget skulle kännas bättre än om vi fick dig hjälpa

till en bättre hälsa

Vi naturligtvis inte är så medicinskt kunniga

men sjukvården är ju ganska flummiga

 

Önskar att du tog luren

och slog oss en signal för ditt tryck kunna lätta

så vi för dig kunde stunden underlätta

Din kropp är så förändrad

men din själ finns ännu kvar

Vi ser dig ändå

trots trasiga ben och sår

 

Vi älskar dig gumman

Jag älskar dig

du behöver inte alls gömma dig

Förlåt för en klumpig dikt

vill bara ge dig lite insikt.

 

Kram gumman

 

Ibland funderar jag om du min systerdotter borde skriva en bok om allt du varit med om, dina känslor, hur det påverkat hela ditt liv och de konsekvenser som blivit pga frånvaro av god sjukvård, mm. =) Vi kanske skulle skriva den tillsammans? eller om du har en vän som är duktig på att hjälpa dig skriva allt, du har ju massor av material. Det finns ju böcker om att leva med smärta, men din situation är ganska unik. Kanske det skulle hjälpa dig i ditt inre arbete med allt?

 

 

 
 

Och så ett litet höst recept.

Rysk svampröra

 

4-6 port

1/2 l blandsvamp

1/2 l vatten

2 msk salt

Till servering:

2 dl smetana eller creme fraiche (laktosfri)

1 stor röd lök

salt, svartpeppar

 

Gör så här:

Rensa svampen och skär den i skivor. Koka upp vatten och salt och lägg i svampen att koka cirka fem minuter. Sila sedan bort spadet och skölj svampen hastigt i kallt vatten. Inte så mycket att sältan försvinner. Låt svampen rinna av i en sil eller durkslag och pressa försiktigt bort det sista vattnet.

Skala och finhacka löken. Blanda den med smetana eller creme fraiche och rör ner den avrunna svampen. Blanda väl. Skeda upp röran på rostade brödskivor och garnera med lite dill.

 

 

 

  Be healthy, keep up, and be youMer Kärlek i varje steg – frid och tillit till ditt inre

Oktobers första helg

Då var vi så här, inne i oktober. Denna månad fyller mina systrar år, näää de är inte tvillingar. Min Mor hade bara tajming (eller pappa) då vi föddes. För vi töser är alla födde på datumet den 17:e, dock blev det juni, oktober och november. Så ena syster fyller 60 år, hehe och andra syster fyller ojämnt (56)
 
Jag hör att en viss syster börjar känna av sina 60 nerver... men lugn, allt löser sig.
 
Idag startade marknaden, med ett hemskt stormväder. Så efter jobbet skulle jag träffa sonen med familj för att kika på marknaden, men knallarna hade gett upp redan kl. 14.00 endast ett fåtal kvar. Jättetrist. Men alla presenningar flög visst all värdens väg.
 
Så efter den lilla marknadssvängen gick vi på Frasses. Jag var vrålhungrig, då lunchen på jobbet idag bestod av ngn klistrig vegetarisk röra? med ris. Barnen fick en köttgryta, å jag skulle väl ha ngt liknande.
Så jag vart långt ifrån mätt eller nöjd. Hann knappt ha min rast idag heller då det var späckat schema med både utflykt och 3-kamp idag, puh. Och vädret som verkligen var emot oss. Barnen var dock duktiga.
 
Så det blev Frasses, som jag bjöd son och sonhustru på och Nemi följde med och somnade i vagnen den lilla raringen. Trots att jag åt upp min mat vart jag inte speciellt mätt, tyckte det var snåla portioner idag.
 
Sambon är på företagsfest och grillar helstekt gris, UCH.
Så därför blev det ingen middag hemma idag.
 
Har pratat i telefon med syster Å som skulle på bio med bror G. De skulle se: Black Mass, den nya filmen om Whitey Bulger. Johnny Depp spelar alltså Bulger, och enligt trailern så verkar han äntligen ha återfunnit sin mojo/groove eller vad det nu kallas för skådisar.
 

”Black Mass” har ingen lättsam ton som motvikt till de obehagliga hot- och våldsscenerna.

Som titeln antyder är det gangsterskildring som skräckfilm och med Bulger som monstret. Depps Bulger har stålblå linser, tajt svart klädsel, fläckiga tänder, en flint som övergår i hårt bakåtslickat hår, och han är inte ens den biffigaste gubben på kvarterets irländska pub. Mest ser han ut som en lodis från beatnikeran.

Men han är blixtrande gatusmart, har en osviklig förmåga att få korn på folks svaga punkter och tvekar inte en sekund att plåga och mörda – gärna för egen njutningsfull hand.

 

Klart är att fallet Bulger döljer en långt större skandal, särskilt då hans yngre bror William tronade på en politisk tungviktsposition samtidigt som James styrde undre världen.

Den centrala monologen i ”Black Mass” lyder: ”Det är inte det man gör, utan när och var man gör det. Och vem man gör det med eller mot. Om ingen ser det har det inte hänt.” Maximer för psykopatens tidevarv.


Johnny Depp      Vs                                      James ”Whitey” Bulger

 
Vilken förvandling, inget tjusigt med Depp, inte ens hans vackra bruna ögon fanns kvar.
 

Sett Idol och myst med kissarna, druckit te och nu trötter. Dags att spana in sängen. Imorgon ska jag vara farmor för min guldklimp Nemi som ska sova över hos mig.
 
 
 
 
 
 
 Be healthy, keep up, and be youMer Kärlek i varje steg – frid och tillit till ditt inre

RSS 2.0