Detoxa, ett slö hens inlägg

Detox, bra mat:

Ekologisk mat. Vi får i oss 4–5 liter bekämpningsmedel och 6–7 kilo kemiska tillsatser via maten varje år.

Vatten. Drick helst 2 liter vatten eller örtte per dag.


Alla ekologiska grönsaker
. Ät mycket gröna bladgrönsaker, rödbeta och kronärtsskockor. Passa även på och lär dig äta "ogräs" som maskors, kirskål och nässlor.  Bra guide till ätliga växter i naturen är:

skogsskafferiet.se.

 

Råkost. Råkost har fått en renässans i dag med tillgång på nya, spännande livsmedel och goda recept. Sök på "raw food recept" på internet eller kolla in råkost.se.

 

Frukt går bra om du inte har ett överskott på jästsvampen candida, diabetes eller metabolt syndrom. Du bör dock undvika bananer och torkad frukt eftersom de innehåller snabba kolhydrater.

Alla typer av bär går bra att äta, gärna blåbär, gojibär och mullbär. Sockerfri tranbärsjuice är också bra.

Ät mycket nötter, frön och kärnor (melonfrön, solrosfrön, hampafrön, pumpafrön med flera).

Nyttiga fetter. Kallpressad linfröolja, jungfrulig olivolja, avokado och kokosolja. Det finns en detoxkur med kokosolja som huvudingrediens. Googla på kokosolja detox eller coconut oil detox.

 

Vitt kött som fågel och vildfångad fisk.

Olika typer av kryddor och örter är bra detoxmat,
t.ex. bovete, vitlök, ingefära, gurkmeja, kanel, kardemumma, kummin, cayennepeppar, basilika, salvia, timjan, lakritsrot, aloe vera (se lexikon på baksidan).

 

Fibertillskott, t.ex. psylliumfröskal och hela linfrön som legat i blöt över natten.

Alger som chlorella, spirulina, kelp och wakame.

Vetegräs och korngräs. Vetegräs förbättrar matsmältningen och näringsupptaget. Det ökar blodcirkulationen och kroppens naturliga avgiftning. Korngräs är – liksom vetegräs – basbildande.

 

Mat att UNDVIKA vid Detox

 

All raffinerad mat. Det inkluderar alla hel- och halvfabrikat. Undvik margarin, soja, dressing, ketchup, saltgurka, vinäger, ättika.

Alla snabba kolhydrater från bröd, pasta, socker, choklad (rå kakao går bra), saft, läsk, glass, godis, frukostflingor. Har du överskott på jästsvampen candida bör du även vara försiktig med frukt.

 

Kaffe. Förbered din detoxkur med att dra ner på kaffet ett par dagar i förväg eftersom man kan få huvudvärk och abstinensbesvär om man slutar med kaffe för snabbt. Drick örtte och grönt te istället.

 

Alkohol och tobak. Observera att även vin och öl räknas som alkohol och bör undvikas.

 

Mikromat. Ät inte mat uppvärmd i mikron. Det bör du undvika även när du inte detoxar.

Ta bort alla mejeriprodukter!

Undvik livsmedel som innehåller gluten det vill säga vete, korn och råg (OBS! vetegräs och korngräs innehåller inte gluten.)

Ät också mindre protein. Undvik framför allt rött kött. Viltfångad fisk går bra.

Antibiotika och olika mediciner kan motverka effekten av en detox, men rådgör alltid med en läkare.

 

Motion och vila

Motionera lätt. Promenader och yoga är bra. Om du fastar enbart på juice bör du undvika hård träning eftersom kroppen behöver all energi för att återhämta sig. När du motionerar smörjer du leder och muskler och rensar ut slaggprodukter. Att svettas, t.ex. bada bastu (ej torrbastu), är också en naturlig och effektiv detox.
Torrborstning är också bra.

Sist men inte minst: vila och slappna av så mycket du kan. När vi vilar och sover ger vi kroppen en chans att återhämta sig och reparera sig själv.

Efter Detox

Försök att behålla dina nya, goda matvanor så gott det går. Om du vill återinföra mat som du saknat så gör det försiktigt och etappvis så du inte stressar kroppen för mycket. Gör om testet på holistic.se/detox och se skillnaden. När man mår bra är det allt för lätt att glömma hur man mådde innan.

 

Drick mer vatten

Under en detox är det bra att dricka mycket vatten, gärna med lite mineraldroppar i.

 

Te

Vi rekommenderar även grönt te. Grönt te framställs på ett mer skonsamt sätt än svart te och innehåller större mängd vitaminer och fytonäringsämnen. Läs mer om grönt te på den fina hemsidan omte.se.

 

Upprensaren

Rör ner 1 msk psylliumfröskal i ett glas med 3 dl vatten. Drick med en gång. Psylliumfröskal är 98 procent fibrer och sväller upp rejält. Det ger tarmen en bra motion och skrapar rent tarmväggarna och tarmfickorna på ett effektivt sätt. Använd alltid mycket vatten, juice eller annan vätska tillsammans med psylliumfröskal. För lite vätska kan orsaka kramp i tarmen. Psyllium säljs även malet under det engelska namnet husk i livsmedelsbutiker som ett alternativ till mjöl. I en detoxdrink är det bättre med det grövre psylliumfröskal som finns i hälsobutiker.

Leverena

Juice från 1 citron och 2 apelsiner blandas i ett glas med 1 msk kallpressad olivolja. En enkel drink som hjälper till att rena levern.

 

PHenomenal balans

I en juicecentrifug kör du 2 selleristjälkar, en gurka, en zucchini och ett äpple. Lägg det i en mixer och mixa med en näve persilja och en avokado. Om du inte har en juicepress kan du mixa allt i en mixer tillsammans med 3 dl vatten. Skär allt i bitar först och häll det genom en trådsil innan du serverar.

 

Basmera

Häll 3 dl potatisvatten i ett glas tillsammans med 2 msk björkaska-extrakt (finns i  hälsobutiker).

 

 
SuperDetox?
 
Detta är en effektiv spirulina detox-kur som hjälper till att detoxa din kropp och öka ditt välmående. Denna 100 % naturliga produkt hjälper dig att må bättre och tillför mängder av vitaminer, mineraler och antioxidanter till din kropp från 6 stycken kraftfulla naturliga och ekologiska ingredienser.

 

Jag tyckte denna text innehöll allt jag ville förmedla då det gäller Detox, så jag har kopierat den från  http://holistic.se/produkter/index.php?kat=detox

och lagt upp den här. Dels då jag inte mår så bra själv idag.

 

Kör jag Detox? -Nej, inte ännu, men funderar på att göra en kur, eller bara köra Detox pulver på morgonen för att må bättre. Är inte så bra på att Detoxa, då jag ofta får väldig migrän.

 

Jag började må väldigt illa igår då jag kom hem, hade inte känt ngt på jobbet men blev så illamående och yr att jag var tvungen att lägga mig. Blev ingen middag och fick besöka toan två ggr under natten. Inte speciellt våldsamt, men huvudvärk, illamående och mer uppstötningar/kräkningar.

Så idag fredag är jag hemma och känner mig vital som en disktrasa =( mår urk. Försökte mig på frukost då jag tänkte jag fått i mig så lite, men nä... det ville inte kroppen ha och upp kom den. Så det blir en slö och slapp dag och ta hand om sig själv. Försöker få i mig te. Det blev en ofrivillig typ av Detox. Nä, men jag ska ska ta tag i detta, dvs Detox. Ibland tror jag man behöver rensa kroppen på gifter, så kanske man slipper magsjuka, kroppens sätt att säga att nu är det mkt gifter i kroppen, vakna.

 

 

 Be healthy, keep up, and be youMer Kärlek i varje steg – frid och tillit till ditt inre

 

 


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0