Tekniken… å vilka under

Ibland kan jag stilla fundera över alla våra tekniska prylar. Mobiltelefonen tex. Jag vet ju ingen exakt statistik över hur många människor under 30 som finns i Sverige just nu, men runt 35-40 % av befolkningen och det är nog den gruppen som möjligtvis har mest koll på all denna teknik, iaf 75-80% av dessa.

 

Den andra gruppen, vi medelålders mellan 30-60 år finns väl 65%  möjligen fler som möjligen är insatta i dagens mobila och datatekniska under. Men resten 60-100 åringar, hur många i den kategorin vet vad appar, twitter mm är för ngt?

 

De små nedladdningsbara programmen till smarta mobiler, så kallade appar, har blivit en storindustri som gynnar programutvecklare, konsulter och telebolag. Antalet nedladdade appar är i år tre gånger så många som förra året. Vad behöver vi dessa appar till. Sen behöver vi ju en utbyggnad av mobilnätet för att svara upp på detta.

 

Om jag som nu sitter i medelåldersgruppen köper en telefon, och så berättar försäljaren som oftast en kille i 23-29 års ålder hur mkt jag kan göra med den nya telefonen som inte längre har knappar utan enbart en touch funktion. Hm, alltså det första problemet börjar redan där. Varför har alla nya telefoner inga knappar? Kan man inte göra nya telefoner med knappar, måste alla ha denna touch skärm?

 

Ok, om jag vill ha en telefon där jag har följande funktioner som att ringa - sms:a - mms;a - ta skapliga bilder och kolla min mailfunktion då jag inte kan komma åt en dator, då är jag nöjd. Därför vill jag kanske inte lägga ner tusentals kronor på att ha alla andra nya moderna funktioner som jag inte ens klarar av. Erkänner, jag fixar inte dagens alla tekniska nymodigheter. Och hur många gör faktiskt det? Jag undrar.

 

Jag tycker givetvis att det är bra med den nya tekniken också, bara att den går väldigt snabbt och som den medelålders kvinna jag är hinner jag väl inte riktigt med. Och har heller inte riktigt det behovet av att förnya mig per tekniska prylar. Jag är både nöjd och tillfreds med lagom teknik. Hör jag till de ovanliga eller bara de vanliga småförvirrade folket.

 

Och när mobiltelefonerna får allt större skärmar suddas gränserna ut mellan telefon och pekplatta. Telefonsamtal är mer en bonus idag. Nackdelen med en stor skärm är givetvis att den som är van att hantera sin telefon med en hand måste lära om, antingen hitta ett nytt sätt att hålla den eller börja använda båda händerna. Tänk vilka problem som uppstår (ironi)

 

Nog för teknik idag…

 

Förutom tekniken har vi kört kartonger till huset, igår körde vi klädpåsar. Så vi har tömt nästan allt överflödigt i våra skåp, som vi mer eller mindre sällan använder. Sen har jag köpt en elektrisk grill idag, vi ska inviga den imorgon =)

Dagens måltid bestod av rester, för att tömma kylen. Så Janssons frestelse, kallskuret, lite köttbullar å rödbetssallad, ngt läss men nog slank det ner. Senare gjorde jag ostkaka till oss med vaniljvisp och hallonsylt, smakade mums.  

Önskar er alla som tittar in ett riktigt GOTT NYTT 2012

 

Vad önskar du dig av det nya året? Jag skriver mer om detta ämne sen.

Natti natti, nu är det kuddmys

Ljus, värme, Kram & Tjingeling


Arjeplog, vhats up?

I Arjeplog har det blåst massor senaste dagarna och i fjällen under tisdagen ökade vindstyrkan från 13 meter per sekund till 26 meter per sekund så blev sikten obefintlig på grund av all drevsnö. Så det fanns inget att göra för de som skulle åka på silvervägen. Man fick vända hemmåt eller vänta på bättra väder. Det har även kommit massor med snö, sedan juldagen har det kommit en meter snö Arjeplogsfjällen och bara mellan klockan åtta på morgonen och åtta på kvällen på tisdagen föll det 45,6 centimeter. Det är rätt mycket!

Sedan har vi haft vackra pärlemormoln på tisdagseftermiddagen som täckte himlen över Arjeplog. En fotograf som heter Grit Horther fångade dessa i vackra bilder som du kan titta på i Arjeplogarn.se under ovanliga moln. Det är ju väldigt ovanligt att man får se dessa moln, så är du nyfiken titta in där. =)

Även isarna runt Arjeplog är riktigt dåliga. Vindvakar, tunna isar och lite snö. Det är inte precis något bra snöskoterföre som den här vintern. Och även för skoterlederna ser det mörkt ut så länge vi har det milda vädret som håller i sig. Snöskoterföreningen går ut med varning, så vi får undvika isen. En 80-årig kvinna körde igenom isen med skotern vid Skierfa norr om Arjeplog, kvinna omkom när hon var på väg till sin dotter för att fira Julafton, hemskt! Räddningsstjänsten kom till platsen cirka en timme senare och lyckades bärga kvinnan med hjälp av en räddningsbräda, men hon gick inte att rädda. En riktig krutgumma som många kommer sakna och man bli chockad när sådant här händer.

Det har brunnit i en villa/fritidshus i Sädvaluspen, sju mil väster om Arjeplog. Den gick inte att släcka men ingen kom till skada. Och det är många viltolycker just nu efter vägarna, så det är viktigt att vara på sin vakt.

Vädret i Arjeplog idag, utanför mitt fönster. Det snöar och vinden är inte så kraftig idag. temp -8,5 grader.

Övrigt idag så har sambon åkt på möte till skeå med kollega för att ha möte. Hoppas de kör försiktigt.
Jag & Son (som ej vaknat ännu) Ska åka med lite grejjer till huset, känns gott!

Själv vaknade jag idag med huvudvärk, som inte riktigt vill ge med sig. Men jag hoppas ändå på en bra dag idag.
Här bjuder jag på lite bilder, först från Luleåbesöket och Mors tomtar.Mors tomtefönsterMors fina "riktiga" Julgran. Inte som våra konstgjordaGav fotobok och en ny tomte i julklapp till kära Mor, after eight av sonÅterlämnat tavlan som jag fick, då den tydligen blivit bortlovad förr.Ute på stan med son, hamnade på burger king för en pommesfrites & chiliceesSnöoväder som drabbat mitt fönsterNya fina mosaiken över köksbänken i nya huset =)I sovrummet, tapet med vargbården =)Julklappsbord och utdelning då jag kommit från sjukhusetSambon fick denna tavla av migGårdagens fynd på samhället, e dom inte söta? + julklapp av sonen; Alladin mörk chokladGårdagens middag blev efter sonens önskemål, Fisksoppa
MumsSonen testade inköpta linser som han ska ha i sin nya karaktär vid ett liveChanti slappar på hörnskåpet... mys

Dagens Tänkvärda
Livet är kort, bryt regler, förlåt fort, kyss långsamt, älska fullt ut, skratta hejdlöst och ångra inte det som gjorde att du log :-)

Ljus, värme, Kram & TjingelingBlogg... ORDINARY

Sov oroligt inatt
steg upp 08.15
gav kissarna mat
satt vid datorn med en kopp te
Gubben steg upp
gubben skottade snö
son steg upp

son feber 38 grader & hosta
Åkte med gubben till huset
Son hemma, vila
gubben skottade mer snö
jag städade lite i huset
vi åkte på apoteket
handlade även på ica
besök på banken

hem
spela yatzy med son-vann!
förrätt; janssons frestelse
Middag:pannkaka, sylt
(som fastnade på plåten )
Dator sök av div.hattar
Tv ½8

tvätt - hängt tvätt
diskat
dammsugit
fick julkort-tack!
Haft debatt med son
Tv med krim.Lewis
son ideligen messande med flickvän =)
Zzzzzzzzzz


Sonen hjälpt mig hålla chanti för ekipering av tovig päls.

Pratde med Mor i telefon- ingen vinst på DD i helgen =(

Imorgon blir det detta till middag:

Laxsymfoni
200-250 g lax
4 port ris
1 liten zuccihini
1 paprika
1 gul lök
färsk eller fryst dill
1 paket saffran
salt och svartpeppar
(turkisk yoghurt)

Koka riset tillsammans med en påse saffran. Dela laxen i tärningsstora bitar, salta, peppra och grädda i ugnssäkerform (eller stek på stekpanna). Dela grönsakerna i mindre bitar och stek i lite olja, salta och peppra. När alltsammans är klart, blanda riset med gönsaker, lax och finklippt dill. Servera med en klick turkiskt yoghurt.

Den här rätten går att göra med kyckling oxå.

Tänkvärt
Du har inte misslyckats så länge du försöker 
 
Ljus, värme, Kram & Tjingeling


Div Julblandat

Jahapp, får väl börja med att jag efter jobbet i torsdags körde till Luleå, gick fint. Kom fram till Mor ca 16 och vi åt en good palt. Jag åt hela två st, och sonen klämde nog 4 paltar. Sen åkte vi då iväg på shoppingrunda till storheden, där jag hittade resterande klappar åt sambo. Köpte ett boch vattenpass med laser, 5 kalsingar. Robert köpte en tändare till honom. Sen köpte jag en skjorta åt sonen och mormor köpte honom en keps som han så gärna ville ha.

Sen körde vi hem till Mor igen och där stod syster Anso och väntade på oss. Hon var lite stressad över att vi var lite sen då jag sagt 19-19.30 till henne, och vi kom runt 19.30. Men vi tog en liten glögg, småpratade mm. De övriga kom dock inte, tidsbrist tror jag de led av. (dock inte alla) Men iaf så dök de inte upp vilket gjorde mig lite besviken, då jag hoppats få önska dom en god Jul innan vi körde hem igen. Men vi hade en lite jul, jag, Mor & son. Mor fick öppna mina klappar till henne; en minnes fotobok av hennes gamla hem i Gunnarsbyn, & en tomte. Sonen gav henne after eight 
choklad. Mor gav mig en fin lila mössa som hon stickat och två små tomtar.

Sen la vi oss runt 23 för att orka upp på fredag. Då vaknade jag ca 06.30 och då var Mor vaken och vi drack te (hon kaffe) väckte sonen runt 08.15 och lyckades få upp honom 08.45 iaf =)
Sen han ätit och vi var redo packade vi bilen och åkte till syster runt 09.30 där jag lämnade två säckar till röda korset. Men tror att hon gjorde några fynd i påsarna =) vilket var bra att ngt kom till användning av släkten. Hade ett nytt överkast där i som hon tyckte om.

Sen for vi en sväng på stan, men kändes mest som stress, vidare och handla innan vi åkte runt 14.00 mot Arjeplog.
Vi kom fram, och då packade vi in allt vi handlat innan vi gjorde lite tacos. För egen del blev det inte mkt mat under dagen så det smakade gott.

Lördag å JULafton
Vaknade 03.40 och såg lamporna tända, gick upp och hittade sonen i soffan tittades på film. Jag tro0dde han somnat framför tv;n men inte. Så jag gav lite förmaning om sänggående å la mig igen. Vaknade kl. 08.00 och värden runt ikring mig snurrade , jag stängde ögonen å tänkte ok... detta kanske går över, men varje gång jag öppnade ögonen snurrade allt likt den värsta karusellen runt, runt i en hiskelig fart. Jag tog mig snubblande och med ögonen stängda till toan, var så nödig så jag var tvungen upp. Kissarna ville ha mat, så även till köket stapplade jag utan att titta, öppnade bara ögonen som hastigast för att se vilken mat som skulle i vilken skål. tog mig sen till soffan, mådde kollosalt illa och värden runt ikring bara snurrade fortare.

För att göra en lång historia aningen kortare så runt 12 ringde vi jour och frågade lite, vid 13.30 fick jag en tid till doktorn. kl. 15.00 fick jag åka ambulans till Piteå lasarett. Ambulansen krockade med en ren som han anmälde till polisen innan vi körde vidare. Sen var det prover, skallröntgen å sen hamnade jag på medicin avd för observation. Blodtrycket var på 212/135 vilket är rätt högt. Normalt är trycket på 145/80 så dom var oroliga. Trodde först att jag hade kristaller som lossnat i örat vilket kunde orsaka yrsel. Men diagnosen blev stress vilket sköt blodtrycket i höjden som i sin tur orsakade yrseln.

Vet du hur TRÅKIGT det är på sjukhus, helst då man hamnar på en avdelning där ens "kompisar" i salen är urtidstanter på närmare 90+ och båda har ett akvarieliknande syrgasbubbel inkopplade hela tiden. Förvirrade och rosslar, hostar, kraxar värre än ni kan föreställa er. Suck! Stackars damer som oxå måste ligga på detta trista sjukhus under Julhelgen, knappt ngn personal och där man försöker vila ens huvud då huvudvärken är ett faktum av det höga blodtrycket och en förvirrad tant hela tiden tänder strålkastarna i taket, tjurar över att det e så mörkt (dagsljus) i rummet.

Så INGEN Julafton för mig å familjen. Men snälla som dom var väntade dom med julaftonsfirande till söndagen, då jag fick åka taxi hem igen. Då åt vi och firade med julklappsutdelning. Fick en jäätesöt tovad katt av sonen som man kan värma i micron. Av Mor fick jag även ett par stickade sockar & ett par gardiner. Gubben fick en tavla som jag gjort via smartphoto på canvas, en skjorta, ett grillgaller till stugan. Sonen fick en klocka av mig å gubben, en film som vi sett idag (bra) och 500 kr, en skjorta som han fick börja använda redan i Luleå. Han fick även resan till Norrland av mig & Gubben.

Vad fick jag då av min kära sambo... jag fick beställa vinterstövlar, som ännu inte kommit i rätt stl.

Sen har helgen bestått av julmat, yatzy med sonen, besök i huset och oro för en ung kisse utanför dörren som jamar och stryker sig mot vägen och oss om vi kelar med den. Vet att den inte bor så långt bort, men är rädd att dom lämnat den ute och åkt bort. Jag hoppas bara att den snart får komma in i värmen igen för den har varit här ute hela dagen.
Får ont i mitt djurhjärta och hoppas den snart hittar hem å att dom snart är hemma å tar in sin kisse. Den är bara några månader gammal. Tyvärr fanns inget namn eller telenummer på halsbandet, så vi vet inte vem som äger den lilla missen.

Julmatstips, då resterna hopar sig i kylen:

Kokt potatis, korv, köttbullar hacka och stek allt med hackad lök så blir det snabbt och enkelt en pytt i panna.

Julskinkan
tärnas och steks tillsammans med lök salt, peppar. Häll i örter och matlagningsgrädde. Koka pasta och blanda i.

Gravad och rökt lax
tärnas och steks lätt blanda ner matlagningsgrädde häll på pressad citron och krydda med färska örter. Koka upp pasta och blanda i. 

Dagens tänkvärda;
Lycka är inte något färdigt. Det kommer från dina egna handlingar.
Dalai Lama
 
Bilder kommer på klappar sen.

God fortsättning!

Ljus, värme, Kram & Tjingeling

Tiden tickar

Imorgon jobbar jag halvdag men hoppas komma iväg så snart jag är klar efter lunch. Men vi har massor av barn så det kan bli knivigt. suck! Hade varit skönt att komma iväg i någorlunda hyfsad tid. Just det , jag åker till kusten/Luleå för att hämta son och hinna säga God Jul åt min mor =) Å förhoppningsvis lite släkt om de orkar titta förbi. Min tid är knapp så jag hinner inte själv åka runt å hälsa på.

Men kommer ingen så ska vi iaf julfika på kvällen, lite glögg och kanske en yatzy tillsammans innan vi sen på fredag ska hinna handla julmat så jag oxå får lite julgott.


Numera finns även julskinka på veg vis =) dvs utan rumpan. Innehåller sojaprotein, sojasås, sojaolja och kryddor. Inte illa.
Men jag brukar puzzla ihop ett ganska tillfredställande veg ich julbord åt mig med det jag tycker e gott.
Så ät med måtta och må väl.Höres igen efter Julafton skulle jag tro.

GOD JUL Till er alla! Är dålig på att få iväg Julkort i tid om de alls kommer sig iväg =)
Ge de dina en extra julkram och var rädd om er.


5dar före dopparedan

Hallo därute. Idag hade jag sovmorgon, skönt tänkte jag och kurade ihop mig då sambon åkte till jobbet 06.30 sov skönt då helt plötsligt 07.00 telefonen ringer ilsket! Svärfar i luren undrar vilken fog vi ska ha i tvättstugan, då den ljusgrå inte fanns. Hm, sömndrucken å lätt dissorienterad i nattmössan så får det bli den grå som finns, den som är ljusast då till det vita kaklet. Ok -sov du? undar han då? Jo, jag har sovmorgon...
Så, tror ni jag kunde vända mig å somna om? Nä, självklart inte.

Steg upp och idag blev det yoga Å meditation. Messade till jobbet och hörde mig för hur dom ville ha yogagympan för barnen, men dom ansåg att vi var för lite personal så det blev inställt idag. Vilket känns väldigt trist. Hade varit kul att få önska mina små elever en god jul. Men, men.

Hade yoga för personalen dock mellan 17-18 och chefen var med. Hon nämnde att det ska bli förändringar igen. Så då får jag se vart jag då hamnar... Men det blir säkert bra i slutändan.

Idag har sonen landat i Luleå, vilket känns otroligt tillfredställande =) Själv blir det att hålla sig till på torsdag innan jag får åka å hämta honom upp till Arjeplog. Men hoppas på palt och kanske lite besök av syskon, syskonbarn om de har lite tid. För vi ska ju hinna julschoppa oxå efter paltätandet.

Imorgon tisdag är det lite glöggträff med jobbet, vi ska ha med en julklapp för 20 kr. Vad hittar man för den otroliga summan? Ja, efter att ha lagat mat efter dagens yoga, ätit , klippt svärfar som ska till Ungern imorgon så for vi å handlade på Ica. Jag hittade faktiskt en söt tomte för en ok slant, till tomten köpte jag physalisfrukt och packade ihop det till ett julpaket då jag kom hem. Så nu är jag redo =) för glögg i kåtan.

Vi var förbi huset oxå för att kolla fogen, förbättringsmåla lite här å där, blöt på fogen och beundra den otroligt fina bänkskivan som jag beställde då jag var i Luleå. Blev Sååå fint =) tom diskhon var tjusig =)
Imorgon ska Jocke sätta fast mosaiken jag valt, och den kommer bli underbart fin över bänken. Har vi tur kanske tapetseraren oxå är på benen efter sin sjukdom. Kanske kan han lägga fuktspärrsmatta i badrummet, då kan Jocke börja lägga klinkers på golvet...Oooo vad jag längtar.

Tapeterna lär ju inte komma upp i köket före jul, och jag tror dom sa att hantverkarna skulle vara ledig mellandagarna. Så, bara ta julledigt även för oss.

Nu sängen, jobb imorgon och massage på e.m.

Ps. Tack Linda för kommentaren =) jag tycker det blir bra. Och så hoppas jag att det kanske blir ett besök från er då allt e klart.Ds

Tänkvärt
Våga vara den du är och inte någon som du tror att du ska vara

Ljus, värme, kram & Tjingeling

Bensinmackar, varför? mm

Ibland kan jag bli aningen irriterad över detta "fantastiska" utbud som finns på bensinmackarna. Vi är i huset å renoverar (återkommer i ämnet) och jag stack igår iväg för att få in dagens dubbel, å skulle köpa korv åt sambo & svärfar. Och inget konstigt med det, men då jag kommer till macken, vad har jag att välja på när jag vill ha ngt litet till livs på en bensinmack? Dom har givetvis inga soyakorvar el liknande för mig som inte äter kött. Dom erbjöd goda varma sandwitch, men alla innehöll ngn typ av rött kött som jag då inte äter. Tex. jag kan äta vitt kött som kyckling, men med kycklingen hade de blandat in bacon! Varför? Naturligtvis är ju alla mackor färdiga när de levereras till bensinmackar, så dom som jobbar där kan ju inte rå för detta.

Hur kommer det sig att benisnmackar inte tänker på alla som inte kan/vill äta rött kött? Varför kan man inte erbjuda ngt alternativ som soyakorv/kycklingkorv på alla dessa ställen där de numera alltid finns korv till försäljning? Och har funnits ett antal år, borde inte menyerna uppdateras?
Något för alla lixom. Inte en enda macka som hade mörkt bröd med ngt pålägg som jag kunde äta. Så vad blir det, jo en söt bulle till en kurrande mage, vilket inte är ngt bra alternativ.
Naturligtvis kan jag ju ha bättre framförhållning mm, men om man nu är länge i huset och vill ha ett litet mellanmål och inte varit förutseende så är ju bensinmacken nära och kunde varit ett bra alternativ för "alla"

Idag söndag får det bli mer planerat mellanmål, tar med lite mackor och ngt varmt att dricka.
Igår blev golvet i gästrummet oxå klart, lister mm blev även de satta på plats. Gubben har kostat på nya fina lister =) Tyvärr blev inte bilderna så bra men nu ska ni i alla fall få se hur sovrum å gästrum blev tapetserade. Sovrummet är dock inte helt klart, då vi ska ha en bård på den enfärgare väggen. Sen ser man inte så bra att det är en metallic tapet heller, den enfärgade. Men det blev himla fint ihop.

Gamla tapeten i sovrummet


NYA tapeten och golv i sovrummet, visst blev det annorlunda =)Kameralinsen var prickig =( men här är inte heller listerna ditsatta, men det blev dom klar med igår.
Golvet är oxå underbart. Inget element kommer att vara under fönstret, då vi nu satt in golvvärme som värmer hela huset.
Här är heller inte balkongdörren klar, det kommer vara ljus panel på den.

Gästrum hade jag ingen bild i datorn på, men kanske i kameran så ni kan få se före å efter.
Men gästrummet blev riktigt fint, tycker jagSvärfar & sambo håller här på igår att lägga golvet.

Jag står ju nu och skrapar bort tre lager gammal tapet i vårt vardagsrum. Genom att blöta vatten och sen med en spackelspade helt enkelt försöka skrapa taperlagrena som finns. Jag kan enbart säga att jag har träningsvärk i alla ryggmuskler och ont i mina armar. Samt att även knäet värker av att stå och slita med detta.

En bild, FÖRE!


Och vad jag nu gjort, trots att denna bild är tagen på motsatt håll i rummet.Det ni även kan se här är att jag målat furuväggen vid öppna spisen vit, vilket gjorde en himla skillnad.

Vår tvättstuga börjar oxå bli klar, så här fin är den. Men inte helt klar ännu som ni ser. en förtitt =)Jag har ju även målat om vår furusäng så den ska passa bättre i sovrummet.
Nu är den vit =)Jag vart helnöjd, så även en förvånad sambo som inte riktigt hade kunnat se den framför sig i vitt.Kändes som en aldeles ny fin säng =)

Jag funderar lite på hallen och vad jag ska ha för en möbel där?
Hittade en bild, men jag vill typ ha ett sidebord med möjlighet att sätta skor i.
Kanske ngt i den här stilen? men skor på andra-tredje hyllan... får väl se hur jag löser det.Och så måste jag även visa att vi faktiskt fått snö, inte så mkt ännu vilket är ovanligt här uppe, men rätt skönt att det inte vräkt ner.Och bjuder även på en bild av min lilla vita ulltussChanti i sin favoritpuff.

Och en bild på vår herre i huset, MangoIgår var jag och sambo och tittade in på vår nya butik i Arjeplog. Kommer inte ihåg vad den hette just nu men en glasögon/klockbutik som en Tysk har öppnat här. Liten trevlig butik och jag hittade en julklapp därinne som jag blev mkt nöjd med. Sen gick vi på Järn affären (g:a Granns) Där dom öppnat en avdelning med sportkläder, mkt trevligt och fint var det där. Hittade även där en julklapp och provade en jacka jag gillade, men för ovanligheten så var det bara för stora stl:ar. Annars brukar alltid det vara så små stl, men de i mitten är alltid slut.
Iaf var det roligt att det öppnat lite nytt här, vilket jag och säkert många som bor här väldigt glada för.

Vår blomsteraffär slog ju igen i höstas, men även den är åter öppen i ny regi och allt hann hända under hösten, dvs hon hann öppna till dec. inte illa. Bra jobbat tycker jag. Nä, folks nu e det dags att åter åka å slita tapet så underlaget blir bra till den nya tapeten i vårt vardagsrum.

Dagens tänkvärda:
Motgångar kan vara trappsteg till framgång

Min sambo gav mig en vink om att jag kanske låtit min negativa inre röst fått för stort utrymme, och jag ska definitivt ta det till mig. Även om han kanske inte sa det i dessa ordlag så var det detta han menade.
Jag känner nog att jag varit frustrerad över att det tar sådan otroligt lång tid med huset. Men ser jag på programmet byggfällan så ska jag nog inte klaga. =)
Men jag tror jag haft en hel del stress under hösten med många olika element samt husrenovering som påverkat mig. Och givetvis då jag inte heller just nu tagit mig tid för meditationer gör att mitt sinneslag lätt får en negativ klang. Detta är ngt jag måste se upp med. För innan jag började med yoga för nu 6 år sedan kände jag ofta att jag missade livets ljuspunkter och lätt hakade upp mig på det negativa som hela tiden finns runt om oss. Irritationsmoment som kroppen suger i sig och påverkar humör och definitivt ger ringar på vattnet som inte alltid är av godo.

Så, dags att ta mig i kragen, trots allt jobb så ska jag ta upp mediterandet igen. Det får mig att hitta min inre balans och jag vet hur himla bra jag mår av det. Så tillbaka i mitt liv ska yogan å meditationen nu, bums. Men vi är alla mänskliga och människan är lat av naturen. Så när jag har varit/är stressad har jag lagt på hyllan det som får mig att stressa av... konstigt, men sant.

Ljus, värme, Kram & Tjingeling


Hantverkare

I modernt svenskt språkbruk avses med hantverkare i inskränkt betydelse oftast yrkesgrupper med särskild kompetens inom byggsektorn, till exempel snickare, rörmokare, murare, golvläggare, elektriker o.s.v mfl.

Vi har ju några några stycken för att tapetsera, dra rör & vatten och lägga klinker & kakel på golvet.
Men det som är jobbigt då man lejjer andra är den långa tid det tar. Visst å självklart ska jobbet bli väl utfört, det är ju en av anledningarna till att jag just anlitar hantverkare. Men ... jag tror när man är på "jobb" hos någon (oss) att det lätt blir att dra ut på tiden. Dvs hantverkare verkar extremt duktiga på många sätt, men även att prata i telefonen med andra som kanske inte alls berör jobbet han håller på med, fika, åka å hämta sådant man "glömt" vilket händer ideligen, julbord med jobbet så man slutar efter ½a dagen å sen sjukdom mitt i allt.

Jag är ju en rätt händig person själv, så hade det inte varit för att vi skulle göra om hela huset, alla väggar så skulle jag tapetserat själv. Tycker för övrigt att det kan vara rätt trevligt. Men iom att vi gör om hela huset tyckte vi det skulle vara bra med hjälp. Men jag tror blodtrycket stiger för varje dag då det händer väldigt lite.
Jag kan ju klaga, vilket jag gör. Och jag klagar "av" mig även här. Eftersom jag VET då jag tapetserat en hel del hur lång tid det tar, hur viktigt underarbetet är mm så förstår jag att det tar tid...men INTE hur lång tid som helst.

Det är lixom inte ngt driv i dom, det pulemasas dagarna i ända. Två rum är tapetserade på en hel vecka?!!! Alltså inte medräknat underarbetet.

Jag trodde att i en sån här liten kommun, där de flesta vet vem alla är att det skulle gå undan mer. För detta är ju ngt dom kan å håller på med, hela tiden. Men det kanske är av den anledningen som dom tar det så "piano" som dom gör. Här stressar vi inte, det e lugnt... Trots att månniskor väntar på att få flytta in i huset.

Jag vet bara att detta håller på driva mig från vettet, denna väntan på det som ska bli gjort. Känner mig enormt frustrerad, kan ju vara en stor bidragande orsak till huvudvärk...

Nu till huset, å jobba... då alla andra verkar tagit rast!

Tjingeling


"pappers" arbetsmarknad

Idag ska jag skriva om mina tankar ang arbetsmarknaden. Jag blir lätt upprörd. Förr, dvs för 10-15 år sen & mer...  Då räknades ens erfarenheter, vilken personlighet, hur lätt du hade att lära, hur flitig man var, och även antal arbetade år som räknades då man var arbetslös och ville söka jobb. Visst var vissa yrken även då viktiga att ha en utbildning och kompetens till. Men kompetent kan man vara utan alla utbildningar om man har fallenhet för ett yrke. Idag finns inte en chans att få jobb om du inte har utbildning, papper på vad du kan. Man litar inte längre på mänsklighetens kunnande, utan det är papper på ALLT som räknas. Å de som då har papper på allt, ser generellt gärna ner på de lite mindre "kunniga" människorna utan papper.

Hur kan samhället ha förändrats så totalt? Det går inte att söka ett jobb längre om man inte har ngn typ av utbildning inom detta. Å då menar jag inte högteknologiska yrken utan de yrkan som man förr lärde sig på en "månad" genom att gå brevid eller prova på arbetet. Tex affärsbiträden, kioskbiträden, receptionister, telefonister, barbiträde och även barnskötare mfl. Själv tycker jag att jag haft en himmelsk tur som fått prova på flera olika arbeten, men även om man som jag har olika erfarenheter och är nyfiken på nya utmaningar så är inte arbetsgivare intresserade. Då kanske dom blir skraj & tänker att den där vet inte på vilket ben hon står på. Helt rätt, för jag står med båda benen och är flyttbar, inte rädd för förändringar och väldigt flexibel, det är min personlighet. Går den att bedömma, eller rent av dömma?

Tyvärr har arbetsförmedlingen den största makten, och när det går bra och rullar på så tänker man kanske inte så mkt på det. Men om man hamnar i systemet med olika faser, ve å fasa. Och alla dessa coatcher? hm, visst är det bra att AF skapar arbete åt människor men oj vad jag tycker det enl erfarenhet och information gått snett! Dessa personer kanske upplever att dom gör skillnad? Men vi som ska sitta där, mitt emot coachen med uppgiven känsla och hopplöshet och höra en del käcka kommentarer, vart lämnar det oss? Är vi ointresserade, svårplacerade, ingen go i oss eller bara de där hopplösa fallen som varken AF eller FK vill ha under sina vingar.

Helst av allt vill vi att hjulen snurrar och att människor är go & glada. Vi vill inte ha misslyckade historier i våra mappar, eller att försöka coatcha till ngt bättre.
Jag hade väldigt svårt att få jobb i Arjeplog, och jag försökte verkligen med allt jag kunde. Tog kontakt med arbetsgivare som verkade positiva men som senare inte kunde "göra" ngt. Jag har ju inget kontaktnät i Arjeplog, ingen som känner till mig å min grundfamilj vilket gör att i en liten kommun litar man lixom inte på utsocknes.
Här kan man ägna helsidor åt de som flyttat ut, men har svårare att välkomna de som flyttar in.

Nu har jag ju jobb, sen 1 år tillbaka, men det är lika svårt att få nya vänner som jobb här när man kommer utifrån. Eller så är det bara så att jag kanske inte själv gör tillräckligt för att få nya vänner, Vad vet jag?
Jag tycker iof om att vara ensam oxå, men det hade varit trevligt att kunna slinka in till ngn för en kopp te och veta att det vi pratar om kan stanna där. Här hör man mkt om andra, ibland eller för det mesta har jag ingen aning om vem det är, vem dom hör ihop med eller vem föräldrar som ... ja, ni kanske förstår.

Men för att återgå till detta med arbetsmarknaden, så vet jag inte. Är det så himla mkt tryggare att anställa människor för att de har papper på att dom ska kunna ngt, eller är vi bara rädd för fel val? Har vi slutat lyssna på magkänslan, de intryck vi gör eller lämnar vi över alla anställningar åt andra så dom enligt papprena får lista ut vem som passar var?

Min son har haft ett H.vete med AF. Och har man dessutom ett dolt funktionshinder verkar man bli behandlad hur som helst. Jag har med näbbar å klor försökt få kontakt med handläggaren som sonen har, men hon är frånvarande. Vill inte hjälpa till överhuvudtaget. Har fått vända mig till chefen hennes, men tyvärr blir det inget bättre. Dom skickar honom hit & dit utan ngn som helst förankring eller plan med sina beslut. Tills jag började att ifrågasätta. Nu har dom satt in en aktivetetspedagog! Ja, å det verkar äntligen som att ngt händer efter 2½ år.
Får se hur det blir med utbildning till våren? Ska bli intressant att se om han får gå den.

Nä, nu tillbaka å jobba. Ska ge massage.

Tänkvärt!
När du arbetat hårt för att uppnå något, bör du ta dig tid att njuta av det


Jag hoppas att mina erfarenheter, slit och jobb jag lagt ner på att komma dit jag är, ska ge utdelning...papper till trots!

Ljus, värme, Kram & Tjingeling

Lackar mot ...hus

Hej på er. Idag ska jag bara som hastigast titta in och skriva några rader. Känner att bloggandet just nu blir aningen lidande då vi har fullt upp med huset. Saker å ting har ju börjat hända, vilket glädjer mig enormt. Tapeten är uppe i sovrummet å jag inser att jag snart måste börja bjuda på lite bilder. Även tapet i gästrum börjar bli klart, han påbörjade det igår så han är inte helt färdig ännu. Efter det ska han börja med köks tapeten å jag är jättespänd å se hur den blir uppe på väggen.

Klinkerplattorna kom på tvättstugegolv samt lilla toa golv igår, men fog ska tillsättas idag. Inget på väggarna ännu. Men...det händer ju ngt =) Svärfar å gubben har lagt golv nu i förråd, yogarum samt kök. Till helgen blir det i sovrummet vilket gör att sovrummet då blir klart å jag kan skura garderober å ta dit kläder =)
Jag har målat klart, så nu är allt sådant fixat =) är nöjd över resultatet.

Annars jobbar jag på som vanligt på jobbet och igår hade vi Lucia med våra fina ungar, allt gick jättebra. Har lite problem med en person på jobbet, men har tagit upp detta med chefen, så hon vet om problematiken. Inte helt lätt att få ngn status då det gäller vissa saker då jag inte är utbildad förskollärare i vissas ögon. Det är däremot skönt med en chef som lyssnar och förhoppningsvis tar tag i problemet.

Gubben har mkt på sitt jobb, så han flänger till skeå stup i kvarten. Är avundsjuk då jag själv har schopping abstinens, då det inte finns ngn s.k schopping i Arjeplog =) Visst har vi liiiite grann men det kallar jag knappast för schopping. Jag vill ha mkt att titta på, känna på och botanisera runtikring. Men hoppas mitt Luleåbesök blir av och att inte vädret står som ett hinder. Men univesum brukar vara god, så jag får väl be en stilla bön för fint väder.

Ingen Jul dock i vårt hus, varken här eller i nya huset. Lite svårt att få julstämning då man inte ens har tid att åka på julklappsletning. Sen blir det heller inget julstök, tiden till julbak mm är obefintlig så det doftar inte heller jul. Men kanske lite glögg till helgen. Jag å sambon har ju stått vid varandra i tre år till helgen, vi har nog ingen tid att "fira" men kanske en skål i glögg å en pepparkaka med mögelost, då blir vi ju även snälla =)

Jag bjuder på gårdagens bild på kissarna, dom är för fina mina små troll =) Det ljus som lyser för oss finns i deras ögon... gulle dom. Chanti & Mango på altanräcket igår.Här får ni ett recept på julig kyckling;


Julig kyckling

1 st kyckling
1 msk japansk soja  
1 tsk kanel, malen  
1 tsk anis, malen  
0,5 dl stjärnanis, krossad  
3 st apelsiner
3 st aubergine  
1 msk olivolja  
4 msk tomatpuré  
2 dl rött råris
4 dl vatten  
1 tsk salt

 
Gör så här:
1. Sätt ugnen på 250 grader. Gnid in kycklingen i soja, kanel, mald anis och stjärnanis. Picka hål i en apelsin och tryck in den i magen på kycklingen. Lägg i en ugnsfast form, klyv övriga apelsiner och lägg dem runt kycklingen i formen.

2. Skär aubergine i mindre bitar och blanda med olivolja och tomatpuré, lägg i en egen ugnsfast form. Sätt in båda formarna i ugnen och grädda mitt i ugnen i ca 45 minuter.

3. Koka riset mjukt, ca 20 minuter, blanda samman med aubergine.

4. Tag ut kycklingen ur ugnen och stycka den , servera tillsammans med det röda aubergineriset och en grön sallad


Dagens klokhet: " Lyckans fjäril sätter sig på axeln på den som har tid att vänta."
kinesiska ordspråkLjus, värme, kram & Tjingeling


Blandad fredagsnytt

Idag fredag vaknade jag 03.30 med migrän huvudvärk, så jag pallrade mig upp å letade fram migränmedicinen å sen snabbt tillbaka till sängen. Om du inte haft migrän, så kan jag säga att du vill inte uppleva den. Man sover inte utan man är i en form av smärtbubbla och hur du än försöker få vila så hindrar värken dig från att glömma smärtan. Så runt 06 ich lyckades jag slumra av medicinen som då tog den värsta smärtspetsen av migränen.

I sängen låg katterna tät, tätt inpå mig, vilket inte gör det helt lätt att sova. För jag sov i extra sängen inatt och den är bara 90 bred. Vid 9.30 var katterna väldigt hungriga, så jag tog mig upp å gav dom mat. Som tur var hade jag lyckats vända migränen från anfall till molande värk. Så jag klämde i mig två panodil och en dexofen och hoppades att jag skulle få ordning på skallen. TUR att jag tagit semester idag, samtidigt som jag ändå är väldigt irriterad över att ingenting händer med tapetseringen. Idag skulle dom ju påbörja tapetseringen av huset, tror ni de gjorde detta? nä...

Jag ringde svärfar runt 12.00 och tänkte höra hur det hela gick och om jag skulle behöva snabba mig till huset för att hjälpa till med tapeterna. Svärfar sa att det blir inget med tapeterna idag, för tapetseraren skulle strax åka iväg på julbord!!!! Grrrrrr. Här har jag tagit en semesterdag för att jag vill vara med då de tapetserar, pga jag har så många olika tapeter å val att jag är rädd att det kan bli fel. Å så blir det inget. Typiskt.

Ja, jag har iaf målat om vår säng, från furu till vit, blev jättefint tycker jag. Som vanligt kom sambon med kommentar och undrade varför jag lämnat en kant, som han tror ska synas ovanför madrassen. Jag tror däremot att den inte alls kommer synas, så därför blev den inte målad. Men, jag får väl måla den, så alla blir nöjda å ....

Jag har även städat här hemma idag, dammsugit, tvättat å hängt tvätt, plockat ur och i diskmarskinen och plockat undan lite. sen efter att jag målat sängen andra varvet åkte jag till huset å målade två baksidor på dörrarna som var kvar, och så slipade jag och målade spaljen, dock hann jag inte alla brädor men det blir imorgon.

Svärfar undrade idag då vi var i huset (gubben på möte i skeå) vad jag tyckte om trösklar mm. Då sa jag att det fick han ta med sambon, för jag har ingen åsikt i ämnet. -jasså, vaddå då undrade han. -Var bara glad att jag inte alltid måste tycka, svarade jag då. Jag vet att jag har många åsikter, mkt vilja och bestämda mål i mitt huvud, men ibland kan jag även känna att omgivningen även frågar om allt, så detta får dom besluta om.

Dagen har gått fort idag, trots molande huvudvärk känner jag att jag fått massor gjort. Så jag ger en eloge till mig själv, när ingen annan gör så =) Duktig jag!

Idag har det blivit lite mat, frukosten blev lite fil & flingor, lunch lite ris & en kycklingklubba utan ngt till, sen blev det en macka med kalkon och ost till middag. Känner att jag inte alls fått i mig tillräckligt med näring idag, men jag har lite dålig fantasi samt matlust då huvudet värker. Sambon kom hem runt 16.00 och han å kollega hade ätit skrovmål i arvidsjaur, därav ingen middag för mig själv.

Det skulle kännas nice att bli uppassad ngn gång när man inte mår så bra, men sambon gillar verkligen inte att fixa eller laga ngn mat överhuvudtaget. Men imorgon ska vi ut och äta med svärfar, han ska bjuda mig, sambo och sambons tre barn på Hornavanshotell på middag. Så då blir jag ju iof lite uppassad. Svärfar ska ju ut å resa över jul/nyår så detta blir som vår lilla julfirande innan han åker. Sambons barn är aldrig med oss under jul, så detta blir antagligen vad vi ser av dom. Men tur för mig, så kommer iaf min son till Jul och jag får rå om honom som är det bästa i mitt liv.

Ska åka till kusten den 22:a dec och julhandla, mysa med Mor och son då vi ska ha en liten minijul för oss. Mor ska sen fira jul med mina systrar & barnbarn. Jag & son åker så hemåt den 23E för att vi ska fira jul här hemma i Arjeplog.
Känns det som Jul? Julstämning å så...nä, inte med ett husprojekt där inget händer & man enbart känner irritation över all tid som rinner iväg med dessa hanverkare. Och när det tar sån tid kostar det massor med pengar & då blir ju sambon stressad och irriterad. Så ekorrhjulet snurrar på å julen kommer väl å går.

Igår hämtade jag ut en trimmer för att kunna klippa chantis tovor. Provade idag och den verkar fungerar riktigt bra =) Men hon hatar ju då man ska försöka ta bort, kamma tovor på henne. Ändå måste det kännas skönt att bli av med dom, då dom säkerligen luggar henne. Det blir nog bra när vi fått bort dom och kan fortsätta kamma igen, utan hemska tovor. Just nu ser hennes päls ut som en liten skabbräv, men ack så vacker ändå. =)

Ikväll kommer sambon son K, han skulle komma förbi och säga hej, men ska sova hos svärfar. Han har ju hunden raiko med sig (rottwailer hane) Och kissarna är väl inte överförtjusta i glada, nyfikna, jättehundar. Chanti är ändå rätt så cool då det kommer till hundar, men Raiko är ju rätt så stor. När han var valp, så var hon jätterädd för honom då hans kroppspråk berättade att han så gärna ville busa, busa & busa. Chanti stirrade storögt och satt upp på katträdet förstenat, även flera timmar efter dom gått.

Imorgon blir det att jobba i huset, möjligen att K hjälper till med golv, så sambo inte får sån träningsvärk =) Sen middag på kvällen.


Ljus, värme, Kram & tjingeling

kyligt

Molnen har väl delvis blitt mindre påträngande, men ständig huvudvärk som har hållit hjärnan fången i nu 5 dagar tar på energin. Yogagympan för barnen var bra, och som jag trodde blev jag lite gladare, iaf fick jag ha tankarna fullt koncenterad på barnen. Hade även ett pass för personal på e.m 17-18 =) skönt att komma igång med det igen.
Min trötthet kan ju bero på att det är så mkt just nu. Husrenovering, sons ekonomi, jobb, egna privata problem mm

Idag har jag återigen gett massage till 3, så jag har nu rätt konstant 9 massager i veckan. Kruxen som jag upplever är ju att jag själv skulle behöva få massage då jag ger så många. Min kropp tar stryk.

Pratade med svärfar idag, på torsdag e.m kanske de påbörjar tapetseringen av huset. 6 rum ska tapetseras, två rum (toa & tvättstuga) ska få klinker & kakel. Kanske ,kanske att vi kan flytta in efter nyår??? Hoppas =)

Jag behöver åka en sväng till kusten, men det är svårt att veta när det är ett bra läge. Känner mig låst, då vi har mkt som ska fixas med hus å dyl. Men måste ju ändå åka ner för att julhandla mat mm, då dom inte har "mat" här i Arjeplog. Dvs mat som har det där extra som inte finns här helt enkelt i deras sortement. samt få stilla schopping suget och iaf få inhandla en julklapp eller två och önska syskon, syskonbarn mfl God Jul å så.

Idag funderar jag skarpt på att köpa jay Smith & von bensons skiva. Jag hade föredragit Jay solo och lite mer blandat med hans otroliga röst. Men jag vill ändå köpa skivan, behöver nöta på en ny då förra cd snart är blank av allt spelande =)

Julklappsskor. Beställde ju mina underbart fina vinterskor på Brandos, men dom hade ju inte min stl då jag behövde byta upp till en större stl. Men hittade inga som var jämförbara i utseende där, men har letat vidare och kanske blir det på ett annat ställe en grön sko i skinn och pälsfoder, får se vad gubben säger. Ja, om han vill beställa fler skor... Det vart ju en del tjorv med Brandos. Men ett par gröna passar ju iof den gröna vinterjacka jag köpt redan =) Tyvärr vart jag inte jättenöjd med jackan pga känns som jag blir stor som ett tält i den. Säkerligen varm men jag kommer att se 10 kg tyngre ut då jag har den. Men, varför klaga om man är varm?

Och nu, onsdagmorgon behöver man faktiskt tänka varmt, idag visade tempen på hela -15 grader kallt, känns jättekyligt. Burr. Men nu är det dags att gå till jobbet, har massage på f.m vilket blir en bra start.

Ha det gott därute i vinterskruden =)

Ljus, värme, kram & Tjingeling
Galet intryck

Imorse vaknade jag av underligt mörka tankar. Steg upp senare än gubben som åkt till jobbet, själv börjar jag 09.00 måndagar. Vilket känns både bra å lite tungt. Jag gjorde min grötfrukost på bovete, hallon och hackade nötter. Så dags att sätta mig att äta, men upptäcker att det inte finns en droppe mjölk (havre, laktosfri) att ha till gröten. Suck! Fick äta utan, men det gick ju oxå.

Idag har jag en mörk magkänsla, som inte riktigt vill ge med sig. Själv tycker jag det är viktigt att lyssna på den inre rösten, dvs den magkänsla jag har. Men idag känns det tungt, vill inte riktigt, törs inte heller för den skrämmer mig. Jag ska inte tala om varför eller vad den gäller, för då kommer jag in på minerad mark.

Ibland kanske man bara är lite galen, huvudet/magen (magen är vårt känslocentra) spelar en ett spratt? eller så är det bara så att vissa saker man anar, vill jag egentligen inte få svar på... samtidigt som jag går åt om jag inte får svaren. För med svar kan jag utgå från det rätta och agera därifrån istället för att agera utifrån känslan som jag inte vet är korrekt.

Vi ställs inför val i livet, och vi påverkas mkt av dessa val. Vi ska även ge andra chans att agera utifrån sina val vilket givetvis gäller desamma för omgivningen gentemot dig själv. Men om vi döljer de val vi gör, vi försöker smussla helt enkelt. Fortsätta som om valet vi gjorde inte ska påverka ngn annan än mig/dig själv. Men är valet ngt som faktiskt berör fler än dig själv, kanske man behöver dela med sig av sitt val så alla kan utifrån ditt val välja sitt eget val utifrån sin egen bild. Väldigt invecklat detta.

Jag tror många ggr att vi egentligen försöker lura oss själva, när vi väljer att inte kommunicera. Att tro att ens liv kan vandra utan gupp och hål i livets väg, då är det dags att vakna upp.

Min känsla efter natten ger mig oro, en mkt stark sådan. Samtidigt kan det vara en annan sorts väg, vad vet jag? Jag är en hoppfull person men har blivit besviken och förd bakom ljuset en å annan gång vilket har gjort att min tillit till människor inte är lika stor som förr. Ändå kan jag känna sorg över att jag inte har den naturligt i mig längre (tilliten) Men å andra sidan ska vi ju förtjäna att bli litade på, likaväl som att vi inte ska dömma förrän motsats visas.

Dock är mina tankar mörka efter natten, djupa insikter och rädsla över livets väg och vart den tänker föra mig. Bara jag kan ta ansvar för mitt, bara jag kan göra de val som ska vara bra för just mig. Bara jag vet att val inte alltid är enkla för visst har jag empati med andra som har sina svåra, men dock egna val att göra.

Jag önskar ibland att jag inte var lite galen utan spritt språngande tokig, fri från omvärden och riktigt ogredig i mitt huvud som ibland ger mig så tunga tankar. Att känna att det hade varit skönt att fly, tagit en snara om halsen å sparkat bort pallen... ok, jag vet att just det är en egoistisk tanke då jag aldrig skulle göra det. Men det finns endast en anledning i mitt liv för att inte göra det. Den är dock så stark att det aldrig kommer att hända. Men mörka tankar får mig till botten av det svarta, hålet och meningslösheten kan svälja mig hel efter en sån här natt.

Men, nu ska jag på jobbet, jobba med barnen som är ljuset och innan dagens slut hoppas jag mörkret har stängt portarna och jag är mitt normala igen.

(Ljus), värme, kram & ta vara på din dag!

placebo livet

Är eller kan vi vara själviska, dvs vara den i livet vi bryr oss mest om? Det kan vara lätt att glömma bort sig själv, mer för vissa än för andra. Kanske man tror att det är själviskt att tänka på sig själv i första hand, men tänk om det är helt tvärtom? Att det är mer själviskt att uppoffra sig själv, kanske t.o.m. bli lite offer eller martyr.

Den viktigaste personen i Ditt liv är ju Du! Den viktigaste relationen du har i ditt liv är den med dig själv. Om du inte kan älska dig själv, hur ska då någon annan kunna göra det? Om du inte kan ge dig själv det du behöver, unna dig själv det du är värd, varför tror du då att någon annan skulle göra det?

Om alla vuxna tar hand om sig själva så behöver de inte kräva, behöva något från sin partner utan kan i stället mötas som vuxna, balanserade, likvärdiga älskande. Vägen dit kan vara mer eller mindre lång, men första steget är att se att relationen till dig själv är den viktigaste du har. Det är den du har med dig in i alla andra relationer och det är bara dig själv du kan förändra, ingen annan.


Intimt 


Det intimaste mötet i en relation sker när vi älskar. Det är då vi ska komma varandra allra närmast, det är då kärleken slukar upp oss. Om det är den här enigheten som är kronan på verket i vår vardagliga relation, hur viktig är den då inte för själva uppbyggandet av relationen? Det är kanske här vi ska titta när det dyker problem, oavsett om de ser ut att höra till något annat område i relationen?

Att fråga sig själv och varandra varför vi egentligen har sex kan vara ledtråd. Om du och din partner älskar med varandra av helt olika orsaker kan det kanske var en förklaring till att ni har svårt att mötas. Har du ställt dig själv frågan: Varför har jag sex? Har du svarat på den frågan? Vet du varför din partner har sex, eller inte vill ha sex? Kanske man skulle kunna fråga någon det redan vid inledningsskedet av en relation? Varför inte?

Någon har sex för att de längtar efter samhörighet, någon vill ha barn, någon annan vill ha det skönt och någon vill bli upplöst i det gudomliga. Någon vill mötas för att hela sig själv och världen och ytterligare någon annan vill ha utlösning. Så många olika syften som kanske spelar en roll i relationen, men ingen har frågat. Om syftet med det ultimata mötet är så olika, hur kan man då få de att fungera? Kanske en början är att undersöka om man är där av samma anledning och om man inte är det, kommunicera hur man kan få det att fungera tillsammans.

 

Att prata med varandra

Det finns några ord som är magiska i kommunikationen människor emellan och speciellt i parrelationer.

Vad behöver du?

Prova att ställa den frågan till din partner så ska du få se på mirakel. Ofta vet människor att de är missnöjda, men inte riktigt varför. Vad är det grundläggande behovet som missnöjet kommer från. Vad är det de innerst inne vill ha och längtar efter? Klagomålet och missnöjet är kanske bara ett symptom. Vad är längtan, behovet som ligger under?

Vill du få en ännu större skillnad så kan du ta ett steg till. Se vad det är du längtar efter, vad ditt behov är och uttryck det till din partner. Säg: Jag behöver från dig att du hör av dig till mig när vi bestämt att ses och något annat dyker upp (eller vad det är som gör att du känner dig besviken) Istället för att du gång på gång blir sur och besviken kan du säga vad du behöver på det här enkla sättet och oftast hör partnern det på ett helt annat sätt än om det kommer som en anklagelse, och han/hon har inga problem alls att uppfylla ditt behov.

 

Vem väljer- vad?

Kan du välja vem du ska älska, har du något att säga till om när det gäller vem du blir kär i? Ibland hör man någon säga: - Hur kunde jag bli kär i honom? – Vad såg jag i henne egentligen?

 

Vi kanske också väljer en partner som påminner om våra föräldrar eller någon som på något vis har en egenskap, ett karaktärsdrag eller beteende som vi behöver möta för att hela något i vår barndom, och vi blir attraherade utan att förstå varför.

Tanken och sinnet kan försöka säga vem som skulle kunna vara en passande partner, men går det att från den platsen övertyga hjärtat och kroppen? Det finns människor som säger: - Nu ska jag aldrig mer falla för den och den typen… och sen händer det igen, kanske tills de lärt sig något karmiskt eller helat något gammalt trauma. Vad tror du? Vad är det som händer när du möter någon och märker att kärleken får ditt hjärta att expandera och du dras som en magnet till en viss person?

Dagens tänkvärda vart långt =)

Ljus, värme, Kram & Tjingeling


slagsmål

 

Det är inte alltid så lätt att vara jägare, skulle jag tro att vår katt Mango tycker. Han är ju en riktig jägare utan gevär så att säga. Hans byten är antigen ngt han ska äta upp eller som han vill ge till vår katt Chanti för att leka/träna med då hon är en innekatt (döv). Men igår låg det en hermelin vid soptunnan? Mango har tydligen råkat på hermelinen och dom har definitivt haft ett riktigt slagsmål, för den stackars hermelinen hade mistat ett av sina framben. Men jag tar hellre ett slagsmål mellan djuren än att jag tycker om de mäniskojägare som finns. Oddsen är ju alltid till oss människor om det gäller jakt. Jodå, visst finns det skäl att jaga så det inte sprider sjukdommar mm. Men tyvärr är nog största nöjet att få döda ngt. Men jag går inte in på detta nu.Igår var vi i huset, jag betsade tre dörrar och gubben & svärfar la golv i förrådet, blev jättefint. Men trodde väl inget annat heller. Även dörrarna blir fina. Från att ha varit furu så får dom nu en körsbärsröd bets vilket gör att dom blir jättefina mot golvet.
Vaknade dock med huvudvärk igår, så jag låg på soffan under f.m och då blev inte så mkt gjort. Men piggnade till runt lunch & gubben kom å hämtade mig.

Svärfar har lyckats ta bild på tjädertuppen som bosatt sig inom Arjeplogs samhälle =) Jättekul, för då kan jag snart lägga upp en egen bild på fågeln här på bloggen.

Läste oxå att det har startat en facebook sida om och kring Arjeplog, som tydligen är mkt uppskattad. Själv har jag ingen facebook sida och kommer inte att skaffa mig någon, vad jag vet idag.

Så några bra (ich) å dåligt om just FB...
kanske Bra:
man kan kolla runt vad folk gör, det är säkert kul ibland.
man kan tydligen hitta/prata med folk man annars inte snackar med eller är så nära med. tex vänner/bekanta som man inte skulle få för sig att ringa men lätt kan kommentera dess status på. (jag undrar, om du inte frågar efter dessa personer irl, varför här?)
man kan även dela mig sig lite vad som sker i ens liv. (finns ju fler alternativ)
man kan kolla bilder och annat från vänner/kompisars liv.
man tycker säkert att man vet mer vad som sker i människors liv. (beroende på vad de delar med sig av)

Kommunikation slutar aldrig att utvecklas och jag är hoppas på fortsättning, men vet inte om FB är enda alternativet.

Dåligt:
Folk har även mer koll på vad man själv gör, var man är osv (man väljer givetvis hur mkt man lägger upp, men det är nog lätt att skriva dit för mkt)
Man kan lättare "hittas" av folk som ”snokar” efter en, Ex som inte släpper taget, arbetsgivare som vill kolla upp en osv.

Man kan lättare trilla dit, dvs att flirta & vara mentalt otrogen mot din partner, du har ju tillgång till dina ”vänner” och kanske har du ditt konto för dig själv? Du vill vara privat och på så sätt stänger ut din partner och öppnar upp för annat… (men det kan ju börja oskyldigt, då du ändå har en partner som inte förstår dig…)

Mitt privatliv är kanske inte lika privat längre? Det du egentligen inte ville skulle komma fram…
Man tävlar om sin popularitet, hur många vänner man har är tydligen en status. Oavsett om dom är vänner eller ej. (mängden berättar att just du är en lyckad, uppskattad person)

Man blir beroende av att hålla sin facebooksida konstant uppdaterad
Man är gammalmodig/ute/inte uppdaterad/udda om man inte har facebook?
Statusarna betyder nog mer i människors liv än vad man tänker på! fyller de verkligen ett socialt behov?


Jurister på Forbrugerrådet, Danmarks konsumentorganisation, har granskat Facebook ur ett juridiskt perspektiv och kommer fram till följande:
1. Annan lagstiftning gäller.
Facebook lyder under Kalifornisk lag, vilket gör att du ovetandes accepterar flera saker som du inte är van vid.

2. Du är alltid med. Det är inte möjligt att gå ur Facebook. En gång med – alltid med. Du kan avaktivera profilen, men inte radera den fullständigt.

3. Du tror du vet, men... Facebook kan själva ändra villkoren för ditt medlemskap, utan att du accepterar det eller ens vet om det.

4. Din krets är en affärsidé. Du lämnar ut dina vänners upplysningar om du levererar en applikation till någon i din krets, det ger applikationernas tillverkare automatiskt tillåtelse att hämta in information om dem.

5. Helt privat finns inte. Bilder är allas egendom på Facebook, vem som helst kan lägga ut bilder på dig och du kan lägga ut bilder på vem som helst. Vill du begränsa insynen på just dina bilder kan du välja att de bara får ses av dina ”vänner”, men mer privat är så kan du inte få. (om du då har 100-1000 s.k vänner, då är dom inte så privata längre)

6. Du är någons affärsidé. Dina upplysningar som du lämnar på Facebook får användas fritt av affärsmännen bakom Facebook och de som kan intresse av dem, som annonsörer och dylikt.

7.Facebook är inte säkert. Sidan blir ofta angripen av hackare. Använd inte samma lösenord som du har till banken och liknande, eftersom det är enkelt för en hackare och gå in och hämta det.


Så, trots allt så är jag inte på något sätt emot kommunikation utan tror helt enkelt inte på facebook. Den sidan får vara för min del. Jag tycker dock det är lite tjatigt att ens omgivning inte accepterar att alla helt enkelt inte vill/har lust att vara på just FB. Vet hur många av gubbens bekanta tjatar på honom, vilket jag tycker kan vara respektlöst. Har man valt att inte vara på FB, så måste det ju ändå kunna få vara så? Vill man visa bilder eller text, jamen det finns mail och andra sätt att visa detta. Hur svårt kan det vara?

Nä, nu ska jag iaf åka till huset igen och hoppas kunna måla lite dörrar.

Ljus, värme, kram å fortsatt trevlig söndag, Tjingeling

Rakt in i Dec

Japp, nu är det julmånaden december, vilket kan ge både ångest och en del lycka. För mig i år, blir det kanske varken eller, men en stor julklapp hade varit att få huset klart... Men, men, men... imorgon ska gubben och svärfar faktiskt lägga vårt GOLV, japp (nickar då jag skriver) härligt, härligt.
Själv så ska jag måla om spaljen, som jag redan målat 4 ggr, men den blev inte alls bra. Så svärfar hjälpte mig att dela på hela spaljen, så bräderna blev lösa. Blir bättre att slipa ner allt å börja om från början.

Men så är det, vill man ha det bra så blir det att jobba extra på saker å ting. Jag vill nämligen ha en flytvedsgrå färg på spaljen, men när det rinner och inte blir jämnt, så är det bara att börja om från början. 2 pelare är oxå målade och dom blev jättebra. Så jag vet att färgen kommer att funka.

Jag kan bara villigt erkänna att jag längtar till det nya huset är och blir klart...snart.

I veckan har datorn tjorvat, därav mitt uppehåll. Samt att tröttheten har varit påtaglig. Sovit dåligt på nätterna. Natten till idag tror jag att jag fick en ½ sides bihålssinnflammation =) ja,ja vet att det inte fungerar så. Men vaknade 02.30 med en jäkla huvudvärk på höger sida, spände i bihålan och värkte i tandköttet på höger sida samt värkte på hö sida nacken... hm...underligt och mkt obehagligt. Var upp å tog tabletter och har faktiskt trots en molande huvudvärk jobbat hela dagen. Men oj vad jag tycker "våra" barn har varit ljudliga... säkert inte mer än vanligt, men då man e lite ljudkänslig låter allt så högt.

Det som känns jobbigt är att jag igen blivit förkyld...otroligt. Jag som varit frisk hur länge som helst, men att jobba med barn och alla virus som är där, påverkar ju oss alla. Barn som vuxna, men jag kännar mig trött på sjukdommar. Vet att jag varit välsignad från detta med förkylningar länge, men det är bara att bita ihop och hoppas det snart blir bra igen.

Jag längtar, längtar även till huset pga av mitt nya yogarum, att få ha ett aldeles eget yogarum =) ingen vet hur underbart det känns, eller det kanske man gör...men jag längtar så otroligt mkt till detta =) Få inreda och sen kunna öppna upp dörren för eventuella yogabesökare, och då hoppas att det kommer några modiga själar =)

I dag satt jag å gubben vid matbordet (blev fisk idag, gott) och pratade om detta med ungdommar. Idag går ungdommarna med benen lite brett isär, beroendet på storleken på hänget. På min tid var byxorna så tajta att man tog på sig dom fuktiga efter tvätt och låg på sängen och pressade sig i sina byxor. Detta gällde killar som tjejjer =) Och många av "oss" kan inte andas rätt idag. För vad händer när man vänder på sin andning? Jo du använder inte hela dina lungor när man pressar in sig i supertajta brallor. Du kan helt enkelt inte använda din andning fullt ut, vilket dagens ungdommar förhoppningsvis gör då de inte haft dåtidens bekymmer.Dagens unga kanske istället får ryggproblem då man inte kan gå ordentligt pga byxorna inte sitter uppe =) Vad vet jag?!

Som utbildad hälsovägledare tänkte jag här skriva lite om just ryggen, som många har problem med.

Ryggsmärta
Att förebygg ny ryggsmärta är faktiskt för många inte alls någon omöjlighet. Tvärtom finns vanligen mycket goda möjligheter. När man precis har haft ont ska man ta chansen medan motivationen är på topp.

Motionera
Särskilt viktigt är att motionera regelbundet. Ingenting har så stor verkan när det kommer till att förebygga ryggsmärta. I väldigt många fall räcker detta för att man ska drabbas mycket mer sällan och få tydligt mindre besvär man ändå får ryggvärk.

Ta åtminstone en promenad tre dagar i veckan. Annan bra motion är simning, stavgång och cykling. Besök ett gym och få instruktioner för hur du kan träna upp musklerna i rygg, ben och mage. Många ggr ger svaga magmuskler dig problem med ryggen. Pilates, yoga och styrketräning är bra att hjälpa dig då du har problem eller vill ha en stark rygg.

Lyft på rätt sätt
Just tunga lyft är en av de vanligaste orsakerna som utlöser ryggsmärta. Genom att lyfta rätt förebygger man problem. Ett vanligt fel många gör och som kan orsaka ryggsmärta är att vrida och lyfta samtidigt. Detta kan orsaka stor skada på ryggen.

För att lyfta rätt gör man så här:

Stå nära det du ska lyfta.

Böj knän.

Ta ett ordentligt grepp om föremålet.

Lyft rakt upp utan att vrida i en jämn rörelse.

Håll det du lyfter nära kroppen.

Flytta dig till platsen där föremålet ska ställas.

Böj knän när du ställer ner föremålet.

Rätt hållning är viktigt
Har man problem med ryggen är det viktigt att titta på sin hållning. Dålig hållning ökar risken för att drabbas av ryggsmärta. Dåligt är hopkurade axlar, låsta knän och huvudet nedsänkt. Det belastar ryggraden.

En god hållning undviker onödig belastning:

Ha fötterna lite isär.

Ha knän raka.

Höll hakan något indragen.

Axlarna ska vara bakåt.

Kontrollera din hållning under dagen och rätta till den.SBU har utrett vad som fungerar mot ryggsmärta. Viktigast är att röra på sig. Här hittar du deras sammanställning: Akut rygg- och nacksmärta. Artikeln är skriven populärvetenskapligt och det man tar upp är riktigt bra. Länk; http://www.sbu.se/sv/Press/Arkiv/Pressmeddelanden/Samordnad-behandling-bast-vid-langvarig-smarta/

Ryggsmärtor har även dåtidens ungdommar, dvs de som föddes på 60-70 talet. Dom har ryggproblem, kanske pga snäva byxor =) ? då de inte kunde böja sin ben, av rädslan för att spräcka sina tajta jeans =)

Nog om mina tokiga funderingar ang detta ämne. Kanske fick du ngt tips om du nu råkar ha en problemkropp med ryggvärk. Hoppas du hittar ditt sätt att läka och få tillbaka livet.

Nu lite TV å sen ska jag å mina trötta ögon och slitna kropp leta upp sänghalmen.

Ljus, värme, kram & Tjingeling

RSS 2.0