snart kristihimmelsfärd

Idag är det Tisdag den 31:a maj. Oj, vad tiden går fort. Jag har resfeber/utbildningsnerver inför imorgn, DÅ jag ÅKER! Sen blir jag borta från 1-6 juni, det ni. Och ingen möjlighet att skriva er en rad. Men lovar att det blir mkt att berätta då jag återkommer.

Igår morse ringde min (borgångde) X-tra pappas dotter Carina (som inte är bortgången) Vi är ungefär i samma ålder, hon är bara två år äldre än mig själv. Iaf var hon upprörd, då min Mor fått vattenläcka och dom hade blivit lite osams. Jag tror iaf att jag lyckades få henne lugn och då lovade hon att hon skulle ta tag i saken, ang läckan å hantverkare. Det känns ju bra, för det är lite svårt att göra det för mig 26 mil bort.
Ringde henne idag å kolla så hennes hemförsäkring fanns, vilket den verkade göra. Tack å lov.

Igår hade jag yoga för alla barn på förskolan. Det gick jättebra, och var riktigt roligt. Tror även att barnen tyckte så. Hade först 5-6 åringarna, sen dom mindre 4-5 åringarna. Sen på kvällen höll jag yoga för personalen, det kom endast en kollega!! EN, av 16 st. Det är helt otroligt. För det är så synd att dom inte tar vara på möjligheten. Men det går inte att tvinga någon annan, man kan bara hoppas att det vänder å blir bättre.

Idag var det massage på e.m. Jag var hem på min rast, sen åkte jag till massage lokalen och masserade tre stycken. Det gick ju bra. Känner mig dock själv lite trött i kroppen. Det nya yoga passet är tufft & nu ska jag iväg på utbildning där vi kommer yoga 3 ggr/dag äta enbart vegetarisk utrensar kost, stiga upp 04 för att börja dagen med s.k saddhana. Så jag kommer nog att vara rätt så mör efter helgen.

Är dock orolig för min kisse, kommer att sakna henne ngt fruktansvärt. Både gubben å kissarna förståss, men allra mest min egen kisse. Utan att utesluta någon annan =) Jag hoppas gubben kan ta på henne kopplet om vädret tillåter å låta henne lufta sig lite. Åker han till stugan hoppas jag att han är hemma med djuren några timmar under dagarna. Men jag får väl lita på att han sköter om dom ordentligt.

Jag ska på utbildningen, som ska hållas i Virisen/Tärnaby å här är lite bilder från deras hemsida. Egna bilder från mig får ni då jag återkommer.Utsikt över sjön


BastunInne i en stugaEn av stugorna

Ljus, värme, Kram & tjingeling å jag är åter den 6-7 Juni

Tar med mig en sån här bild, så jag kan titta på min lilla gumma.

Mors dag...

Helgen är över och det blev en film helg, helt enkelt. Vi har inte gjort mkt. Gubbens son P stannade inte längre än att han sov fre-lördag så ngt kalas, eller firande blev det inte. Imorse började jag ett nytt yoga pass, ett väldigt jobbigt fysiskt pass. Men jag tror det var ett bra pass inför utbildningen. Borde ha påbörjat det för 2 veckor sedan, OM jag hade haft det då. Hittade det nämligen igår på en sida som Yogi Bhajan har.

Idag Morsdag/söndag har gått ganska obemärkt förbi. Men vi har varit till svärmors grav och tänt en lykta på mors dag. Har även ringt min egen mor och till min son, som grattade mig =) Efter att vi varit på graven åkte vi till svärfar och fikade glasstårta.
Väl hemma igen så har jag tvättat och packat. Mkt att tänka på nu inför utbildningen. Ska få låna svärfars bil, som är högre än volvon, tror det kan behövas. Vägen till virisen, tärnaby har inte funnits så länge. Regnar det kan det ju bli rätt slirigt.

Har kammat Chanti idag och hon lossar otroligt med hår, suck! Vet inte HUR jag ska klara av att vara borta från min älsklingskisse i hela 6 dager. snyft. Samt att på utbildningarna vill dom att man inte ska ha så mkt telefonkontakt med yttervärden, för att man ska focusera inåt. Det blir böngryta & linssoppa, samt grönsaker under 6 dagar. För utrensning under kursen/utbildningen.

Veckans tänkvärda
Den som ställer många frågor ökar mångas visdom. Kinesiskt ordspråk

Ljus, värme, Kram & Tjingeling

Åååå vilken sötnos

Var iväg å handlade, samt lämnade in tipset idag. Köpte då pité tidningen å hittade där en annons på en söt blandrastik. Just en sån där go lite hund som jag gärna skulle kunna tänka mig själv att ta om inte gubben var så avig mot hundar. Iaf, då tänkte jag att detta måste ju vara den ultimata lilla hunden för min syster. Så jag messade syrran, men hon var då så stressad att hon inte visste om hon ville eller inte ville ha hund längre.
Iaf så kan man hitta annonsen på Piteåtidningen Lokus.

Sällskaps tik 1 1/5 år .Jätte fin hund med goda egenskaper,,Bra i psyket. lätt lärd.,följer med på allt.Jag säljer henne ,för jag har inte den tid hon förtjänar.Det krävs pälsvård på henne så som bad och kammning, Men löser inte hår.Pengarna är inte det viktigaste men däremot hemmet..Det ska finnas kärlek och tid till henne.Ring eller maila till mej om funderingar eller vad du/ni har att erbjuda henneHon har ett mkt tilltalande utseende, som jag bara älskar. Åååå, vad jag skulle vilja ha denna lilla fröken. snyft

frustration

Vaknade 06.15 av min jamande katt, tankarna for igenom huvudet...vad är det för dag, har jag försovigt mig? Men då jag insåg att det var lördag, pustade jag ut och faktiskt somnade om.
Gubbens son som är hos oss i helgen lovade vara hemma till kl. 01.00 Men kom inte hem förrän närmare 03.30 suck! Han fyller 16 på tisdag, och ett ögonblick tänkte jag att vi kanske skulle fira honom här, på söndag. Men slog bort tanken, då jag vet att det endast är jag som är intresserad av sånt. Fira och kanske fika ihop. Gubben ger sina barn pengar å thats it. Inget uppvaktande el sånt. Barnen kom inte heller hit å grattade honom då han fyllde 50 år, förutom älsta sonen som var med till Piteå. Så på den punkten är vi nog så olika man kan vara, natt å dag.

Jag älskar födelsedagar, att få ge är bland det roligaste som finns. Men då ska ju den man ger oxå tycka det är kul att få och kanske tycka om uppmärksamheten. Men jag kanske är lite udda? Kanske det är gammalt och förlegat att visa uppskattning och fira födelsedagar? Men, som udda person eller bara en av många (vad vet jag?) så tycker jag verkligen om att bli uppvaktad och få vara i centrum iaf en dag på året. Eller få hylla och ge ngn uppmärksamhet på sin dag. Tyvärr har det väl inte riktigt blivit så sen jag å gubben blev tillsammans, då han inte alls ser det som jag gör. Och han har lite svårt att förstå vitsen med uppvaktning & presenter. Visst blir jag både besviken och lite ledsen då han inte ids anstränga sig lite. För det är ju inte så att jag önskar mig dyra och omöjliga presenter, bara en liten ansträngning, kanske en blomma eller ngt jag kanske önskat mig.

Så iaf, att fira 16 åringen är nog ingen idé att ta upp ens en gång. Har ju nämligen försökt förr. Vilket inte fallit i ngn "god jord" som man säger.

Det är ju mors dag på söndag, och egentligen hade jag gärna åkt till mor å grattat henne. Men nu ska jag på utbildning på onsdag, så att sitta å köra 52 mil tur & retur till mor i helgen å sen på onsdag köra 25 mil till kändes lite tungt och ganska dyrt. Jag behöver oxå gå igenom de kläder jag ska ha med mig till utbildningen och ev. packa dessa.

Dagens rubrik är mer för den frustration jag känner över att inte ha ngn att prata med, då det gäller min son. Skulle behöva prata med någon då min oro för honom är rätt stor, och detta medför att jag inte mår riktigt bra.
Känner en inre stress då jag är över 100 mil ifrån honom, och han skulle behöva min hjälp. Jag vill finnas "här" för honom, stötta honom och hjälpa honom med det han har det tufft med. Men att ha allt inom sig är otroligt jobbigt. Att vara stöd för andra, har jag nog varit hela mitt liv. Men jag har dåligt med stöd för mig själv. Yogan är ett otroligt bra redskap, men att inte ha ngn som vet och känner min son och hans problematik är tufft. Kanske jag rent av behöver hjälp utifrån, en samtalskontakt eller dyl för just det problemet? Tyvärr är det ju nästan omöjligt att få till en sån kontakt. Men att själv orka, att vara stark och att vara ngn att luta sig emot är ju inte alltid helt lätt, då även jag behöver ngn att luta mig emot emellanåt.

Att vara förälder är ett livslångt åtagande, vilket jag ser som en gåva då det kommer till min son. Att få stå honom nära och vara en person han kan känna sig trygg med och som han vet älskar honom oavsett vad som sker i hans liv.

Stress och att hantera situationer kan leda till starka psykiska reaktioner för personer inom autismspektrat (Min son har en diagnos.)

 

Ångest

Nedstämdhet

Tvångsbeteende

Psykotiska tillstånd


Det kan på andra sätt vara knepigare att bara vara en vuxen i relation till min gubbes barn. Många ggr blir det missförstånd mellan mig å gubben då det kommer till barnen. Vi tycker väldigt olika på den punkten. Men å andra sidan har vi inte barnen på besök speciellt ofta. Upplever nog att dom kommer hit, då dom är läss att vara hemma hos sin mamma. Här är det ju rätt fritt från regler och dom kommer å går lite som dom vill. Dvs mindre vardagsrutiner å krav.

Idag är vädret grått å regnigt precis som hela dagen igår. Jag skulle ha lust att åka till arvidsjaur, men tvivlar på att gubben vill följa. Är så trist att åka ensam. Men ska kanske fråga honom då han stiger upp.


Ett utdrag från "Olika förändringsuppdrag..."

* I ett större förändringsarbete hade processen på ett par ställen kört fast ordentligt. Vi förstod inte vad som hade inträffat. Allt hade verkat så lovande. Men så en dag i kaffekön kunde vi höra nyckelhandläggaren; "det här är svårt, det är mycket som kan gå fel. Men om någon ska begå fel i den här processen är det inte jag. Den saken är klar". Vi förstod med detsamma

 

* Vi känner en familj som druckit förmiddagskaffe kl 11.00 i femtio år. Två koppar, med socker utan grädde, en smörgås, en kaka. På lördagar melodikrysset. Vi gjorde misstaget att störa denna rytm. Sedan dess är världen inte sig lik

 

* Vi besökte en kommun på västkusten för att under ett tvådagarsseminarium bekanta oss med varandra inför ett eventuellt större uppdrag. "I vår kommun, sa man, har vi aldrig förhävt oss eller överilat oss. Vi har varit sist med det mesta, skolmåltider, dagis, ja det mesta." Det blev aldrig något uppdrag

 

* Jag besökte en kommun för att med stadsarkitekten diskutera ett eventuellt uppdrag. Under lunchpromenaden berömde jag honom för kommunens kloka policy, att inte som alla andra kommuner riva stadskärnan och att man låtit den gamla trähuskärnan vara kvar. Förutseende, svarade han. Nej, vi hann aldrig komma till skott förrän vinden hade vänt.

Förändring

Det kanske också kan vara på sin plats att lyfta fram ett par olika begrepp och ställa dem mot varandra. Begreppet förändring betyder strängt taget enbart att något blir annorlunda än tidigare. Det säger inget om förändringens riktning. Det är ett värdeneutralt begrepp. Ordet utveckling innehåller i sig en riktning och en värdering. Det som utvecklas blir bättre. Det som förändras blir annorlunda.


Men bättre innebär inte nödvändigtvis mer. Ibland kan mindre men bättre vara utveckling. Men ofta tänker vi inte så. Vi bär i regel med oss en inre karta som säger att "mer är bättre än mindre". Men så är det ju faktiskt inte alltid. Ibland är kvalitetsfaktorn viktigare än kvantitetsfaktorn. Vilket är bäst att äga; ett dussin hötorgstavlor eller en Rembrand? Är mer alltid bättre än mindre eller...


 

En annan intressant fråga är hur stor förändring som måste ske för att vi ska uppfatta förändring faktiskt har ägt rum. När är en förändring urskiljbar, när kan vi inte längre låtsas som om att den inte skett och när har den i grunden kullkastat alla våra tidigare planer? Vi urskiljer tre begrepp, upptäckt, påverkan och genomgripande påverkan för den egna verksamheten. Det är viktigt att skilja mellan dessa tre begrepp. Upptäckt behöver inte betyda att det finns anledning att göra något. Påverkan kan betyda att vi på marginalen förändrar vårt beteenden. Men genomgripande påverkan innebär att vi kanske i grunden måste ompröva allt vi gjort tidigare. Det är nu förändring börjar bli svårt att ta i.

Ljus, värme, kram & Hej!


singing inthe rain

Dagens tänkvärda:
Det finns de som promenerar i regnet och De som bara blir blöt.....

Idag började jag jobba 07.15 gäsp, så tung kroppen var att få ur sängen...kanske för att det är fredag!?
Åkte till jobbet strax efter 7 och glömde både mobil och mina överdragsbyxor, som jag brukar ta med då vi är ute varje dag med barnen. Naturligtvis skulle vi på utflykt med barnen idag, vilket vi inte brukar göra på fredagar. Regnet duggade fint, dvs inget ösregn, men blött. Ångrade bittert att jag inte klätt mig för att vara ute.

Vi var ute med barnen under 2 tim, och då var jag genomfrusen, så var även en del av barnen. Alla har inte fått med sig ordentligt med kläder för att vara ute. Men vi kom till förskolan och det var lunch dags. Efter lunch var vi inne, för det var så blött å kallt ute. Vi hade lekpedagogik med barnen, heter så fint när man leker med dom =)
Inspirerar dom och får igång dom att leka.

Dagen i övrigt blir lugn. Vi åt pasta med kycklingkassler, täckt med ost å timjan. gott. Svärfar har återkommit efter sin tur till södra sverige, så han och hans vovve Sally var förbi å fikade. Gubbens yngsta son, är hos oss i helgen.


Något annat att baka inför helgen:
Receptet/Mjuk banankaka och morotskaka


3 stora eller 4 mindre ägg
1 dl flytande honung
3 1/2 dl dinkelmjöl
3 tsk bakpulver
1 dl mosad banan
1/2 dl kakao
2 tsk malet kaffe
0,75 dl kallpressad rapsolja
1 msk fint riven färsk ingefära
4 dl rivna morötter

Gör så här:
1. Börja med att sätta ugnen på 175 rader.

2. Ta fram en rund form med löstagbara kanter och smörj med lite extra rapsolja.

3. Blanda samtliga av de torra ingredienserna i en bunke. Rör ordentligt så att bakpulvret blandas runt.

4. Blanda ägg och honung i en annan bunke med oljan, ingefära och de rivna morötterna.

5. Häll sedan över mjölblandningen i äggblandningen och blanda runt till en jämn smet med en sked.

6. Häll hela smeten i formen och grädda i ugnen i ca 35 minuter. Om man vill kan man även strö riven kokos över kakan efter gräddning.

7. Låt kakan svalna och skär sedan upp den i små bitar eller ställ fram hel.

 

Ljus, värme, kram å hej...
 

snart sommar...

Idag, ska vara måttstocken för Juli;s väder enl gammal sed... eller... solen har ju iaf lyst, men det har blåst kallt, är det så kylig Juli blir, då blir det en depprimerande sommar.

Steg upp 06.15 idag, gjorde min yoga och är lite orolig för kursen/utbildningen i kommunikation. Varför, jo, när jag gick utbildningen till yogalärare och vi hade våra träffar mådde jag alltid så dåligt. Mycket rensas ju ut, men det hände alltid ngt på hemmaplan under de två år jag gick utbildningen. Så ja, jag är nervös och rent av lite rädd av flera anledningar. Inget kanske händer, jag kanske mår utmärkt och allt är frid å fröjd med mina nära å kära...
Men känslan finns där. Men jag ska vara positiv, se fram emot utbildningen å hoppas den ger mig många bra verktyg, helt enkelt.

Idag har dagen runnit på, utan några större händelser i mitt liv. Däremot fick min mor sin lägenhet som hon var å tittade på, vilket gladde henne. Hon var till Luleå och tittade, den första lägenheten hon varit å tittat på, å hon fick den. inte illa =) Nu ska bara papprena skrivas på och återsändas till Lulebo.

Nu ska jag strax i säng, är trött och fortfarande har jag känningar av huvudvärk =( vilket inte är ngt vidare. Men fredag imorrn, jag kan ju hoppas på en lugn helg. Med lite trädgårdsarbete å pyssel.

Ljus, värme, kram & Tjingeling


grannar med våra vilda djur

Idag skyndade jag mig till jobbet, skulle ha första massagen kl 07.45... 08.00 hade fortfarande inte kunden/kollegan dykt upp så jag fick efterlysa henne. Då hade hon strykit sig från listan, utan att meddela mig detta. Suck! Så där stod jag då, helt i onödan. Då sökte jag upp vaktmästaren och skaffade mig en nyckel till lokalen, för det har varit låst några ggr då jag kommit. Så, då fick jag ju det fixat iaf. Sen plockade jag undan, inte allt dock. Men jag lämnar inga personuppgifter, ifall ngn skulle gå in där medans jag var på förskolan. Väl på förskolan gjorde jag nya lappar för massagen, där jag tydligt markerade att man måste kontakta mig vid avbokningar.

Sen hade vi möte mellan 9.15-10.20 då jag var tvungen tillbaka, skulle ju ha en ny kund/kollega på massage 10.30 Och hon satt redan å väntade. Den massagen gick bra och hon var mkt nöjd, som hon sa.
Sen var det lunch å så bar det iväg till fritids att träna inför 6 års verksamheten till hösten. Jag var där ensam med våra 10 barn och två fritidspersonal. Slutade 16.00 idag och gubben kommer inte hem förrän 19.00

Så dagens middag blev ugnstekt lax, potatis och fisksås med rivna morötter å en knäckemacka. mums.
Pratade med Mor å berättade att brevet hon skickat, nu var framme hos rätt person. Sen hade det varit några å tittat på huset, men osäkert hur intresserade dom var. Hon har heller inte fått några svar ang lägenhet som hon väntar på. Syrran var å tittade på en som hon trodde Mor skulle uppskatta, men hon är fortfarande 4 på den, så man vet aldrig.

Nu till Naturen å Djuren!

För en vecka sedan dök den plötsligt upp, den ensamma lilla björnungen.

Den hade tappat bort sin mamma, och privatpersoner kunde se den skutta runt på riksväg 94 i Älvsbyn.

Den lilla björnungen som dök upp i Älvsbyn för ungefär en vecka sedan är nu död

Polisen avlivade den utmärglade björnungen utanför Lillträsk i söndags. Då hade den varit utan sin mor i en vecka. - Vi ska inte ha några djur som lider, säger Lars Lundman, viltsamordnare vid polisen.

Polisen har i en veckas tid följt med björnungen när han utan framgång sökt sin mor och vandrat från Kanisberget genom Korsträsk till byn Lillträsk utanför Älvsbyn.

På slutet såg den helt apatisk ut och i söndags var färden över.

- Vi lyckades till slut förkorta lidandet på denna björnunge som inte förenats med björnmamman, säger Lars Lundman, viltsamordnare vid polisen i Norrbotten.

Ska obduceras. Årsungen har skickats till Statens veterinärmedicinska anstalt, SVA för obduktion och den uppskattade vikten ligger på mellan tre och fem kilo.

I vanliga fall hittar bortsprungna björnungar tillbaka till honan och Lars Lundman hade goda förhoppningar om att så skulle ske. Han har rannsakat sig själv om vad som hänt.

Att föräldrar och barn klev ur bilarna för att komma nära "nallebjörnen" som sprang omkring nedanför Kanisberget förra måndagen ser han som högst olämpligt.

  

Man blir så ledsen när man läser om denna historia. Hur kan man kalla sig viltvådare när man låter björnungen gå en vecka innan man ingriper. Det var ju uppenbart redan efter något dygn att den inte skulle hitta sin mamma. Skulle vara intressant att höra vad viltvådare och polis har för förklaring till varför inget gjordes mycket tidigare, då hade björnungen besparats mycket lidande. Var viltvårdarna ens säkra på att det fanns någon björn –mamma i närheten att återvända till? Skulle de inte ha kunnat rädda den lilla hjälplösa björnungen? Det finns ju djurparker, eller är det så lätt att alltid avliva djuren. Inte länge sedan gjordes ju samma tabbe då ett barn föll ner i ett björnide. Mamman blev skrämd å lämnade sina ungar, efter en vecka avlivades även dessa. Hade man inte kunnat söva mamman och flyttat henne å ungarna till ett säkrare ställe?

 

Blir då rent förskräckt över hur viltvårdare å polis handskas med djuren… Men vi har ju både björn å vargjakt i landet, verkar vara svårt att hjälpa naturen. Bara låta naturen ha sin gång, menar viltvårdaren… men varför spårades inte mamman upp? Suck!Stackars liten, ingen lätt start på livet.


oviktigt vetande

Fortfarande ont i mitt huvud, strax jobb med massage. Lägger ut lite om horoskop... att tro eller förfasas...inte vet jag?

kinesiskt horoskop

Jag, enligt det kinesiska horoskopet: Tigrar är starka, nobla, oberoende och modiga, de är riktiga rebeller. De är lekfulla och romantiska, lite själviska och med kort stubin. Tigrar söker gärna uppmärksamhet. De är otåliga och får kickar av att ta risker och söker alltid spänning i livet.

Tigern har en svårmotsåndlig attraktion och är mycket generös och tar alltid rollen som beskyddare. Tigern frodas av uppmärksamhet och försöker dra fördel av de situationer den hamnar i. Tigern är en naturlig ledare och älskar att vara i centrum. Som rebell sätter den sig emot överheten och gör sig hörd om samhällets fel och brister, den ställer gärna till med protester. Även om man inte delar Tigerns åsikter så respekterar man dennes sätt att protestera.

Tigern är oerhört talangfull, på gott och ont, den är inte alltid ödmjuk och kan vara temperamentsfull. Tigern kan vara långsint och förlåter sällan en som sårat den. Men trots sina mindre bra sidor är Tigern kärleksfull och gillar att hjälpa till. Som älskare är Tigern passionerad och romantisk, men med en svartsjuk ådra. Tigrar är känslomänniskor och vill leva livet fullt ut.

 

Gubben min; Oxar är mjuka, fredsälskande och fysiskt mycket starka. De är konservativa, oberoende och respekterar andra för vad de är. De kan verka oromantiska men hyser mycket kärlek för ett fåtal utvalda. Oxar är envisa och tålmodiga, agerar efter övervägda beslut och gillar ej förändringar. Deras envishet får dem att verka buttra och tröga och de ber aldrig om hjälp, även det skulle behövas stundtals.

Oxar är extremt dedikerade och når framgång genom eget hårt arbete och tar inga genvägar. De tar sällan risker utan satsar på långsiktiga investeringar som är mer trygga. Oxar innehar ofta positioner som är ansvarsfyllda och de gräver lätt ned sig i sitt arbete. Ofta är de mycket bra ledare då de är lojala, trygga och förhastar sig inte i svårare situationer. Men Oxar är även temperamentsfulla och kan tappa humöret totalt och ta till våld om så krävs. Håll undan tills Oxen lugnat ner sig! Oxar glömmer heller sällan en tjänst eller en otjänst.

Oxen har även en mjukare sida och är mycket måna om familjen och sitt hem. Stabilitet och lojalitet är honnörsord i en relation. Oxar anses inte vara romantiska och har svårt att bemästra kärlekens spel. De är inte spontana och tar mycket lång tid på sig att skapa en intim relation, men väl där så är de för evigt trogna.

 

Passar vi ihop? Jag & gubben? När en Oxe och en Tvilling träffas måste de båda ta sig tid att förstå relationens dynamik och hur de bäst kan komma överens. De båda har mycket att erbjuda varandra och lära sig av relationen, men det kommer att krävas anpassning och ansträngning. Om relationen ska bli bra måste ägande Oxen lära sig att inte bara ge Tvillingen trygghet och närhet utan även den uppmärksamhet hon behöver. Tvillingen kan bli en mycket pålitlig och stabil partner.

Det bästa med relationen är den trygghet de kan ge varandra. Men för detta krävs att Oxen skapar möjlighet för Tvillingen att fritt ge den tryggheten. Så länge båda parter kommunicerar med varandra kan de uppleva en stabil och lycklig relation. slut.

Något jag vet, är att utan kommunikation dör även de bästa relationerna. Tur att jag ska på medveten kommunikations yoga kurs om en vecka =) kanske iaf kommunikationen från mitt håll kan växa och bli mer begriplig. Men lovar ju givetvis inget. Detta får tiden utvisa.

Ljus, värme, Kram & Tjingeling


dubbelt tillbaka

Har sovit dåligt många nätter nu, vilket resulterade till en sprängande huvudvärk på morgon. Gick upp å tog två tabletter, tänkte att om jag får vila lite till går det nog över. Nix, fick ringa jobbet å ta en timme komp på morgon för att få vila ytterligare, med en migräntablett som vapen. Jag kravlade mig iaf upp kl. 08.00 och vaskade av mig, för att piggna till. Tänkte att kanske står jag ut att jobba ändå. Japp, for på jobbet och vi har varit ute (tack) hela förmiddagen, vilket mitt huvud gillade. Vi gick nämligen till miljögården å lärde oss sortera sopor, vilken djungel att tänka på, suck. var tillbaka kl. 11.30 Lunch (potatisbullar idag) sen luch och Massage av tre st. idag. Iväg å handla efter massagen, sen hem...
Middag idag blev fusk pizza, på smörgåsbröd, kalkon, champinjoner, paprika, lök, kryddor & ost. Tomat till detta. Gott.

Igår hade jag ett samtal med sonen om matens vikt i guld =) Dvs, min son äter på tok för onyttigt och utan det energi & näringsinnehåll vi bör äta. Så till slut kom vi fram till att jag gör ett veckoshema och en lista på vad som skulle handlas och han provar detta under en vecka. Visst, det är inte så lätt att komma på mat, helst då man är ensam och helst vill att det ska vara gjort på 5 min.

Idag massage, 3 kollgor, imorgon massage av 2 som det ser ut nu. Får se om det blir bättre uppsluppning av hälsan, annars vet jag inte vad som sker... suck!

Dagens tankekort
Det du ger ut får du dubbelt tillbaka, välj därför att agera i kärlek
från vitt till svart ich...

Ibland kan det ju trilla ur en, en lögn. Då man I ett hastig ögonblick kanske tycker att sanningen inte är den bästa? Men jag har funderat lite på detta med en ”vit lögn” Vad är en vit lögn? Egentligen. En lögn man drar i högsta välmenande? Man blir gud för en sekund, och vet att någon troligen tjänar på att jag säger så här nu. Det är ju inte så farligt.

 

Men är inte alla lögner i så fall vita? Jag menar, om man drar en lögn är det väl rimligtvis med övertygelsen att det ska leda till något bättre än alternativet, dvs sanningen. Man tycker att man vinner på lögnen utan att någon annan skadas. Jag vet inte.

 

Om då någon ”skadas”, kanske t.om någon man tycker mycket om. Så kanske vita lögner snabbt förändrar färg från vitt till mörkare grått, dvs då samvetet väcks upp. Kanske inte direkt lögnen lämnade ens läppar, men förnuftets röst brukar kunna knacka på och få samvetet att vakna.

 

Är det då så svårt att ta upp saken. – äh, du det där jag sa… det var inte riktigt så utan jag kastade ur mig lögnen för att jag (kanske) blev ställd, stressad, hamnade in i ett hörn. Att be om ursäkt och rätta till, är det omöjligt? Vad kan hända, mer än att man faktiskt kan bli respekterad för att man rättar till saker & ting. När man ändå i magkänslan vet att den person lögnen var avsedd för, vet/gissar att det var en lögn och kanske mår dåligt av den?

Själv ljuger jag nog ibland, men mest för mig själv. Det kommer att bli bra med kortare hår. Jag hinner det där imorgon. Alla uppdrag är lika roliga. Det är inte pengarna som är det viktiga, det är väl utmaningen. Jag tror nämligen på sanningen idag, även om jag kanske försöker försköna mina tillkortakommande ibland, dock enbart inför mig själv, och ibland för att självinsikten inte sitter där den ska.

 

Ska vi leva med transparens och öppenhet är det coolare att säga som det är än att slingra sig. Sanning är det nya inne ljuget. ”Jag såg att det var du men jag orkade inte svara”, typ. Prova själv. Det är skönt. Ett exempel på en "ok vit-lögn" är kanske: "ja, jag har ätit blodpudding", när man i själva verket inte kan med att äta detta och kanske inte vill såra den som hastigt kom på att bjuda på lunch. 
Denna typ av lögn skadar i de flesta fall ingen annan. Men enklare är dock att tacka nej - Tyvärr, jag har slutat äta blodpudding sen några år tillbaka. Men tackar ändå för din omtanke.

 

Vita eller vanliga, lögner ska man nog hantera som en sån där handgranaten pojkvännen snodde med sig från värnplikten någon gång på 80 talet. Inte pilla på för mycket.

 

Oavsett färger på lögner, bådar dom aldrig gott. Det kommer alltid tillbaka som en bumerang å biter dig därbak. Jag tror definitivt på sanningen och att ärligheten tar dig längst. Med den vinner du både respekt och tillit som annars kan bli väldigt svårt att uppnå om du baserar dina uttalande med vita lögner.


Är det värt besväret att bråka, när man upptäcker en vit lögn? Eller ska man se igenom fingrarna och låtsas att man köpte lögnen? Det är oxå knivigt. Men att bli utsatt för andras lögner är inte behagligt. Jag blir iaf väldigt sårad, ledsen och besviken då jag anar att personen inte kan stå upp för sanningen och gömmer sig bakom en lögn. Gäller det någon som står mig nära tar det givetvis hårdare än om en ytlig bekant sagt lögnen. 

När man blir ställd inför en fråga, där man helst önskade att svaret var bättre än lögnen, så bit i det sura äpplet. Förklaringen till beteende kanske uppväger sanningen. Ibland kanske man tycker sig vara på rätt väg och tycker sig fixa livet med en klackspark, härligt. Men stå för dina förehavanden, de val du gör, det är din väg du valt att gå. Försköna inte för att någon annan ska tro bättre om dina val eller din person.

Lev i nuet och lev för sanningen, då levs livet på ett betydligare behagligare breddgrad.

Ljus, värme, Kram & Tjingeling


Pinoccios näsa lärde honom att det var viktigt att vara sann, annars blev näsan väldigt lång. Så borde alla ha det =) så slapp vi onödiga vita/svarta lögner.


datorkrach

Japp, i Fredags krachade datorn. Men min duktiga gubbe har lyckats fixa den på bara 2 dagar. Han har dock suttit klistrad vid den.

Skriver imorrn, nu nanna kudden.

Gud har lyckats

"Det är aldrig fel att älska sig själv, för vi är perfekta här och nu"

"Tjejer, kvinnor sträck på er och var stolta så kommer ni gå långt, lyssna på ditt hjärta och du ska finna din egen väg "

Jag är vacker på mitt sätt. För gud gör inga misstag
Jag är på rätt spår, för jag är född så här

Göm dig inte i ånger. Älska dig själv och du är redo
Det finns inget annat sätt, än vägen du går

Ge dig själv visdom, Och älska dina vänner
Du tunnelbane/ maskros barn, jubla över er sanning

I osäkerhetens religion. Måste jag vara mig själv
Respektera din ungdom och livet framöver

En annorlunda kärlek är ingen synd
Jag älskar mitt liv, hoppas du älskar ditt

"lånade ord, tyckte dom dock var så fina"

Fortfarande sjuk, och det visste jag väl. Förkylning stannar sällan endast en dag... men hoppas iaf att det snart är över. Har hostat inatt, vilket stör nattsömnen.
Steg upp med gubben 06.20 och gav Chanti mat. Hon satt nämligen å jamade/stirrade på mig eftersom husse stigit upp borde väl ändå matte göra desamma, som hon vanligtvis gör...så varför ligger hon då i sängen då "jag" är hungrig. Sån var Chantis blick.
Men efter utfodringen gick jag å la mig igen, då jag är seg och inte frisk. Chanti gav oxå upp och kom till slut och la sig brevid mig, somnade även hon.
Steg dock upp 09.00 igen. Vattnat blommor och pysslat lite. Gubben kom förbi och hade varit och handlat. Glömde dock halstabletter åt mig =( Får väl klara mig utan då.

Hittade lite förkylningsfakta på nätet
Vila sig frisk, vid en kraftig förkylning gäller det att ta det lugnt första dygnet. Vid feber ska man vara hemma tills den har gått ner. Genom att stanna hemma undviker man också att smitta andra.
Vilan behövs,men det är bra att vara uppe och röra på sig. Däremot ska man aldrig idrotta med en infektion i kroppen

Gjorde en mjuk yoga och mediterade mer än yogade, då kroppen inte behöver det fysiska just nu, utan mer hitta balansen då kroppen är krasslig.

Pratat med min mor. Hon har skickat ett grattis kort till Vickan som inte kommit fram. Nu vet vi att syster B hade gett henne fel adress. Så brev går ju inte att spåra, så då e det bara att hoppas det ändå till slut når fram eller blir retur. Får väl se hur pålitlig posten är idag.

Nu lite mer städning, i mkt lugn takt dock.

Receptet/Björnbärs smoothie
100 gram björnbär
2 dl havredryck
1 tsk honung
1/2 tsk vaniljsocker

Gör så här:
Mixa allt i en mixer. Servera direkt.
Blåbär, svartavinbär är också gott.


SORG;
Sänder även en tanke idag till Lollos familj, denna dag då hon begravs. En underbar tjej/kvinna som kommer att vara mkt saknad av familjen sin, 2 barn och sin man samt annan släkt och alla hennes vänner. Ibland behöver gud lite hjälp, därför väljer han ut de goda som är allt för unga för att gå bort. Lollo var en mkt go och generös människa, kärleken till sin familj var stor, så stor att vi utanför nästan kunde ta på den. Hon lämnar oss med stor sorg och saknad. Men stannar kvar i vära hjärtan och minnen.

Ljus, värme, & varm kram


Ny lag, bra eller dåligt?

Den 1 juli i år träder en ny skollag i kraft samt en ändrad version av förskolans läroplan

Något helt annat som jag tänkt på. Det är detta med barn som har särsilda behov. Det har jag en hel del erfarenhet av (massor & ett stort eget intresse) och nu när jag jobbar med barn, kan jag även se det från annat håll.

Vi vill/ska gärna ha alla barn med oss på alla aktiviteter, dom ska integreras in i det "normala" Vilket jag reagerar på. Visst ska alla få chansen, men tyvärr har vi inte nog med resurser för att låta alla vara med. Jag menar, om ett barn med särsilda behov som bokstavsbarn inte får rätt handledning, stöttning och hjälp med förståelsen varför dom måste göra saker på ett visst sätt, tex sociala spelregler. Då blir många barn frustrerade och kanske som vi kallar det, spårar ur vilket leder till att barnen känner sig misslyckade och då har vi inte uppnått ngn gemenskap.

Många erfarna förskollärare, barnskötare mfl, tror många ggr att det räcker med erfarenheten och att dom har haft att göra med så många barn genom sin tid inom yrket. Tyvärr är det många ggr detta som sätter käppar i hjulen för dessa barn. Hur menar jag? kanske du tänker. Jo, genom att ha mkt erfarenheter (som många ggr är bra) tror "du" dig kanske tycka/veta att på det sätt du jobbar är av erfarenhet och utbildning och detta ska vara bra för alla.

Om man inte har utbildning inom neuropsykiatriska eller rent av levt med barn som har denna problematik, och som utifrån detta sökt hjälp och kunskap under många år. Då tror jag man har svårt att inse och att jobba på ett vettigt sätt för att barn i dessa situationer ska få den hjälp och stöd som krävs. Ofta tycker dessa personer att "ingen ska komma och säga att jag inte kan" Dvs. det blir personligt istället för proffisionellt.

Idag har vi statistiskt 2 barn i varje klass, som börjar 6 års verksamhet och upp till gymnasiet. Har du som förälder sökt hjälp och kunskap kanske ditt barn iaf klarar skolan fullt ut, men det är ett otroligt påfrestande jobb. Att slåss mot skolans resurser och deras brist på kunskap. Idag år 2011 ingår fortfarande inte barn med neuropsykiatriska funktionshinder som en del av pedagogiken för blivande lärare. Det kan man "välja" till om man vill. Dvs ligger på ens eget ansvar och intresse då man utbildar sig till lärare.

Tillbaka till detta med att alla ska få vara med. Tanken är jättebra, men... verkligheten är en annan. Är man ett barn med SB (särsilda behov) kanske du rent av inte frågar efter att vara med kompisar från 7-17 hela dagen. Och barn utan SB kanske inte vill ha med kompisen hela dagen, för att mkt händer runt ikring det barnet. Som aggresiva utbrott, slåss, spottas, knuffas, har sönder spel, leksaker och förstör inom leken. Naturligtvis för att barnet med SB inte har den sociala utvecklingen, kan inte spelreglerna och blir arg och frustrerad då han/hon inte förstår sina kompisar inom leken.

Där behövs resurser, och det är där vi saknar dessa resurser. Fler borde utbilda sig till pedagoger för barn med särsilda behov, helst nu när alla inom förskolan ska vara utbildade förskollärare borde ett av kraven vara att läsa, lära mer om dessa barn. Jag tycker det är bra att gruppen som ska jobba med barn är utbildade, men även utbildade har inte alltid rätt kompetens. Tyvärr. Det är nämligen mycket värt att i tidig ålder upptäcka barns svårigheter, och på ett tidigt stadium kunna hjälpa och bemöta dessa barn på rätt sätt. När dom kommer till skolan är dom annars redan utstötta, osäkra, har dålig självkänsla och uruselt självförtroende.

Statistiskt har vi 60% av de som sitter inlåsta i våra fängelser, en gång var just barn med särsilda behov och funktionshinder. Vi behöver hjälpa tidigt istället för att spara resurserna till senare... Lev i Nuet!

Den 1 juli i år träder en ny skollag i kraft samt en ändrad version av förskolans läroplan. Förskolan blir en egen skolform med större tonvikt på lärande. Målen skärps för barnens språkliga och kommunikativa utveckling, matematiska utveckling samt naturvetenskap och teknik.

Samtidigt skrivs förskollärarnas pedagogiska ansvar in i den nya läroplanen. Förskollärarna får ett tydligt ansvar för att varje barn utmanas att nå målen. Den nya lagen ställer också ett uttalat krav på behöriga förskollärare. De som jobbar som förskollärare ska ha en yrkeslegitimation.

I Sverige tillbringar fler än åtta av tio 1-5-åringar stor del av sin vardag i förskolan. Det är viktigt att den svenska förskolan med sin pedagogik bildar en helhet med omsorg, fostran, lärande och lek. Under det senaste årtiondet har det pedagogiska uppdraget i förskolan fått en allt större betydelse. Flera undersökningar har understrukit vikten av pedagogisk stimulans som en grund för barnens fortsatta skolgång.

Lånad bild från skolverkets hemsida


sjuk vardag

Inatt sov jag rätt dåligt, vaknade flera ggr av att min hals ömmade och kändes tjock. När klockan ringde, insåg jag att idag var ingen bra dag att gå och jobba på. Huvudet kändes för tungt och halsen var igentäppt. Fick helt enkelt ringa in å sjukskriva mig, vilket inte alls känns ngt vidare =(

Sov till nästan 11.30 idag ? Då e jag inte pigg. Händer väl enbart när jag är sjuk iof. Regnet har silat ner på fönstrena fram till 13 men sen har det faktiskt klarnat upp, så nu kommer nästan solen fram. Blåser dock, så det är väl inte direkt varmt.

Idag händer det ju inte så mkt pga sjukdom, så jag slänger väl in ett litet recept för dagens middag om ni är sugna.

Avocado soppa med sting
(GI)

Avokado är rik på vitamin E och har en hälsosam fettsammansättning. Vitlök är rik på antioxidanter och chili sätter fart...

Ingredienser                       ca  15  min.  2 port.

2 st avokado

0,5 lime

4 dl grönsaksbuljong

1 vitlöksklyfta

1 st salladslök

0,5 chili

0,25 st koriander

Salt

Svartpeppar

Rapsolja, kallpressad

Tabasco

 

Tillagning

1. Skala avokadon och gröp ur innehållet i en mixer eller matberedare. Kläm över saften från limen.

2. Mixa med buljongen, lite i taget till en slät soppa.

3. Hacka vitlök, salladslök, chili och koriander grovt och mixa i det. Smaka av med salt och peppar.

4. Droppa gärna i lite kallpressad rapsolja vid servering. Bjud tabasco till den som önskar hetta.GLÖM INTE, Ät utefter tallriksmodellen, så klarar du dig bra!
Ljus värme kram & Tjingeling

Förskolans dag

Firade vi ju lixom igår, med vår hattparad. Vi omnämns i Tidningen Norran på detta sätt:
Hattparad för syns skull
Arjeplog
65 barn i regnkläder och reflexvästar med allsköns hattar dominerade gatubilden i Arjeplog på onsdagen. 
Dessutom bjöd barnen på underhållning i form av sång, såväl på samiska som på svenska.


Förskolans dag firas alltid på Arjeplogs förskola. Det kan ske på olika sätt. I år blev det en hattparad. Den gick från förskolan till Tingsbacka och tillbaks. På Tingsbacka bjöd barnen på sju sånger, däribland Arjeplogskarneval, Bä bä vita lamm och Imse vimse spindel. Sedan gjordes en paus utanför Ninas Boutique och där blev det mer sång.

Några hade med sig hattar, andra hade tillverkat sina på förskolan.
– Vi gör den här manifestationen för att visa att vi finns, säger Susanne Grundström på förskolan.65 barn, i åldrarna ett till fem år, med förskollärare på tåg genom Arjeplog. En häftig syn som fick trafiken att stanna upp.Själv går jag i mitten =)Utanför Ninas, vår enda klädaffär =) Fast jag har aldrig varit in dit.


regnruskig hattdag

Idag har vi haft HATT parad med hela förskolan. Vi gick allihopa i samlad trupp mot centrum, tingsbacka där vi gick in och barnen skulle sjunga. Vi har tränat och det har gått så bra, vilket det inte gjorde när vi skulle sjunga inför publik =) Barnen tittade storögt på de som samlades och mumlade lite, eller stod helt tysta och bara noterade att det var fullt med åskådare... då har man ju inte tid att sjunga.

Vädret var regning och grått, rätt så kallt och vi huttrade på både dit & hemvägen. Vi stannade även utanför Arjeplogs enda klädaffär och skulle sjunga även där...lika entusiastiskt som på tingsbacka. Tror inte barnen tyckte detta var så kul, faktiskt. Dom gillade konceptet att ha hatt på sig (en del iaf) men...det gick rätt fort över.

En del föräldrar hade ju kommit för att se och tog lite kort. Sen traskade vi då tillbaka till förskolan, å när vi väl var framme var dom rejält trötta å frusna. Men då var det dags för lunch iaf.

Själv skulle jag haft massage på f.m men bara en kom på detta, så då blev det att delta i hattparaden istället.

Idag jobber gubben över igen =( men trodde väl att det inte skulle bli jättesent iaf, så jag hoppas detta.
Att Välja det viktiga i livet…
kommer i förläggningen ge kraft och ork. Genom att visa för sig själv att man är något värdefullt mår DU bättre inombords och stressen din lägger sig.

Att offra något…
Att städa, jobba över, göra något som du egentligen inte vill är bara en liten sak i livet. Att inte leva upp till alla förväntningar är Otroligt mänskligt. Allt sådant går över. Ditt liv är något Du måste värna om. Det är du som ska överleva, leva här och nu, du vet inte om det kommer ngt sen, senare. utan lev JUST NU!
”Att säga Nej till något är att tacka Ja till sig själv”

Dagens middag;
Receptet/ Kyckling Carbonara (halveras för 2)
600 g strimlade kycklingfiléer
400 g spaghetti
140 g bacon, strimlad (eller byt till kycklingkassler el dyl)
1 finhackad, gul lök
2 pressade vitlöksklyftor
2,5 dl grädde
2 hårdkokta, hackade ägg
1 dl riven parmesanost
2,5 dl frysta ärtor
Cayennepeppar
Svartpeppar
1 dl finklippt persilja

Gör så här
1.Stek bacon knaprig. Krydda med svartpeppar tillsätt pressad vitlök mot slutet. Lägg åt sidan på hushållspapper.
2. Stek kycklingen tills den har fått fin färg, Fräs löken mjuk utan att den får ta färg. Krydda med cayennepeppar.
3. Koka spaghettin. Lägg i spaghetti och ärtor i en varm kastrull.
4. Blanda parmesanost och grädde tillsammans med kyckling, bacon och lök. Värm upp utan att koka.
5. Häll såsen över spaghettin, tillsätt äggen och rör om så att allt blir genomvarmt.
6. Klipp över persiljan på tallriken och servera genast, gärna med färskt bröd och en grönsallad.

Dagens tänkvärda:

"Stanna och lukta på blommorna"

Lycka gör dig vacker
Utmaningar gör dig Stark
Sorger gör dig Human
Misslyckanden gör dig Ödmjuk
Framgång Gör Att du strålar  Hattparad/bilder kanske kommer...

ljus, värme, Kram & tjingeling


Norges nationaldag

17 maj =) en månad innan jag själv har födelsedag. Har en dansk vän som jag vet fyller år idag, men har ingen kontakt med vännen längre. Grannen firar dock denna dag med flaggor på sin bil =)

Steg iaf upp 06.15 idag, gjorde yoga, låg på spikmattan. Idag skulle "min" avdelning på utflykt, vilken jag inte kunde följa på, då jag hade massage för personalen på e.m. Idag Masserade jag tre och slutade 15.30 skönt med tidig dag.

Tvättat och gjorde lite mer kycklingsallad som även idag blev dagens middag. Gubben kom hem vanlig tid, så vi kunde äta tillsammans.

Övrigt har vädret varit växlande, från regn till sol, å inget speciellt har hänt under dagen.

Ljus, värme, Kram & Tjingeling


bara måndags vardag

Måndagkväll och snart dags för skönhetssömn, iaf vila för kropp å ögonlock...skönhet är väl för de yngre =)

Imorse steg jag upp 06.25, lite sovmorgon. Hade faktiskt möjlighet till sovmorgon då jag började jobba 10.30-19.00 idag. Men jag steg upp då gubben for på jobbet. Gjorde min yoga och förberedde lite för kvällens middag, kycklingsallad. Var å handlade gurka å isb.sallad. Den isb. sallad jag köpte igår var dålig inuti. Suck.
Fixade iaf salladen, packade väskan med yoga grejer, då jag skulle ha både barnyoga och personalyoga idag.

All yoga gick bra, var trött då jag kom hem så det var skönt att salladen var klar. Fixade även lunchlåda till gubben, en stor matlåda ifall han blir sen även imorgon. Han har inte kommit hem från jobbet ännu, dom har mkt nu. Han ville ha en kall öl då han kom hem, så han skickade ett mess å bad om detta. Trött som jag var efter jobbet kl. 19.00 var jag väl inte allt för sugen att åka iväg å handla, men...snäll som man är, så gjorde jag detta. Vill ju gärna vara bussig då han jobbar å sliter så hårt.

Kissarna är nog lite purkna, chanti sover mest och jag antar hon tar tillbaka busandet med liv å lust inatt istället.
Vädret idag har varit ännu gråare än igår, men vi var ute en timme iaf med barnen i ösregn...suck, kall å blöt vart vi. Men bra ändå med frisk luft =)

Annars rullade dagen på som vanligt, jag hoppas min kära brorsdotter Vickan fick en bra dag trots frånvaro av sin mor (som åkt på jobb) å far (som knappast var dit å grattade en vardag)

Nu bär det iväg till säng å krypa ner under svalt täcke...mmmmmmmmm

Ljus, värme, kram å tjingeling


Victoria alias Drmajk

Idag är det Victorias födelsedag. Så henne jag vill hylla & Gratta trots att jag är många mil bort.
Till sommaren kanske jag får träffa (dig) henne. Och kanske, kanske, kanske vill hon (du) komma till Norrland & hälsa på?

Ett stort fyrfaldigt Leve för Vickan, -Hon leve; Hurra, Hurra, Hurra, Hurra... barabampampanpa.....


Ljus, värme, Varm Kram & Tjingeling


Vardag & varg katastrof

Idag e det söndag, det gråa vädret har varit dominerande hela dagen. Konstigt vad man blir loj då vädret är grått. Iaf steg jag upp 08.10 hm, nästan som igår, intressant. Iaf, så var det inte Chanti som väckte mig...eller nästan. Hon är ju lite jamig på mornarna så jag brukar kunna somna om, men tror det är bra att inte sova så länge, brukar inte bli piggare av det.

Steg iaf upp, vilket är det normala då man vaknat å känner sig pigg. Vilket jag oftast gör då det är helg iaf. Kokade vatten och satte igång med yogan. Snart dags att byta program, och den 1 juni åker jag ju på utbildning, medveten kommunikation (yoga utb) i Laisaliden (Tärnaby)

Dagen idag har annars inte varit speciellt händelserik, utan vältigt chill (loj, lat mm) Har varit kallt i huset då gubben snålat med värmen och ställt om till sommar från vår, så vi har haft 16 grader inomhus, lite kyligt faktiskt då ingen sol värmt från utsidan. T.om gubben tog på sig extra sockar.

Vi var en sväng till svärfars hus, spolade lite i kranarna mm och jag letade en hatt. Ja, vi ska ju ha hattparad på onsdag med barnen. Typ förskolans dag. Blev en cawboy hatt av skinn =) fick lägga i en skarfs, så den inte skulle vara så stor på mitt huvud.

Annars har det varit innomhus sysslor, tvätt, lagt in ren tvätt i garderoben och varit på affärn å handlat. Blev tacos till mat idag. gott.

Blir nog en tidig kväll, känner mig trött idag. Köpte två nya tidningar då jag var iväg å handlade, en som hette; Hälsa & Fitness och den andra PS Psykologi.

Jag måste komma igång med stavgången igen, känner att konditionen är väldigt låg just nu. Skulle vilja börja springa så småningom, för det är så skönt då man väl kommit igång med det.

ANG Varg. Först tar naturvårdsverket beslut att flytta på den han varg som kallas för dockasvargen. Vargen är s.k vandringsbenägen, vilket gör att vargen traskar från dalarna tillbaka till sitt revir hemma. Kruxet verkar vara att vargen hade "sällskap" av en hona och det kan vara anledningen att den återvände. TYPISKT att dom inte kollar upp detta, så att man då skulle kunna flytta båda vargarna. HM!

Så det TRAGISKA; Under söndagsmorgonen beslutade Naturvårdsverket om skyddsjakt och bara någon timme senare var Dockasbergvargen avlivad.


Anledning; -Den är i ett område där det finns renar som håller på att kalva och det är en plats som är svårt att övervaka. Vi vill inte ta allt för stora risker, förklarade Per Risberg, biträdande chef på viltförvaltningen, Naturvårdsverket, när beslutet var taget.

Vandringsindivid
Men på Naturvårdsverket ångrar man inte det tidigare beslutet att förflytta vargen till Dalarna.  -Nej, tanken var att en flytt skulle få den att stanna där nere. Det var en genetiskt värdefull varg, och tanken var att den skulle bidra till mångfalden. Men inget är 100 procent, den här valde att gå tillbaka, menar Risberg.


Jag tycker det är så Otroligt tråkigt att vi måste avliva våra svenska vargar. Vi vill ta in vargar från andra länder för att stärka den svenska vargen, ändå kollar man inte upp ordentligt om varghannen träffat en hona. Hade detta varit undersökt och fastställt hade det varit betydligt bättre att flytta båda och att dom i dalarna kunnat fortsätta sina liv tillsammans.

Varg-Hund? Det är ju trots allt så att vargen är samtliga våra tamhundars stamfader. Tamhunden av i dag är närmast att betrakta som en underart till vargen. De båda kan para sig med varandra och få fertil avkomma.
Givetvis ”talar” de också samma språk, även om vargens är mer innehållsrikt och subtilt.

Vargen är ett mycket socialt djur som lever i en flock där rak rangordning gäller. I ledningen finns oftast ett alfapar, alltså flockledaren och hans tik. Flocken i övrigt består av fjolårsungar och årsungar. Det gör att storleken på en vargflock sällan är större än 15 djur.VargenDockasvargen försöker rädda sig.... snyft

Kärlek, ljus och värme. Ömmar så för våra vargar.

Kram & Tjingeling


vår krattning

Idag steg jag upp 08.00 och vaknat säkert 3-4 ggr innan dess. Steg iaf upp och gav Chanti mat, Mango ville ut så han struntade i att äta innan.

Jag gjorde min yoga, avslappning och meditation, då hade klockan hunnit bli 10.00 och det var dags för lite frukost. satte igång en tvätt och runt 10.30 steg gubben upp. Jag klädde mig och gick ut för att kratta. Gubben tog bilen och skulle till stugan å dra lite grejjer. Grann tösen Agnes kom å pratade medans jag krattade och Chanti fick vara ute, satt i sitt koppel och tittade på. Men oj så tungt det är att kratta, suck.

Gubben kom tillbaka efter ngn timme, då hade jag med sällskap av lilla Agnes kört ett skotkärrelass och tömt detta, nästan fyllt ännu en skottkärra. Varför blir det så mkt skräp på gräsmattan?

När gubben kom tog jag lös Chanti och vi gick en runda, så hon fick utforska välden kring huset. Utan elaka hundar som jagar henne. Hon blängde lite åt grannens hundinhängnad och tog en annan väg än åt deras håll.
Dom var dock inte hemma idag.

Så tog gubben krattan och krattade han oxå, upp med alla kottar runt granen våran.
Lite grillning runt 16.00 och njöt av det och tillbehör, ungspotatis, sallad och gorgonzola sås. mums.

Nu åter till lördagen med gubben.

Ljus, värme, kram å Hej!

fruktansvärt möte

Fredag och började jobba 07.15. Både jag & gubben snozade klockorna och tyvärr blev det enbart en kortyoga "Sat Kryan" imorse, då jag låg till sängs ända till 06.30 gäsp. Slutet av veckan & jag känner mig aningen sliten.

Skulle ha hunnit duscha, men det blev en snabb tvätt och håret i flätor. Så nu är det kväll & ska strax ställa mig i duschen å tvätta burret. Cyklade till jobbet och fick idag vara på en annan avd (1-4 åringar) trevligt. Fick rå om favorit pojkarna en stund. Lite barn idag, så dagen har iof varit rätt lugn.

Igår läste jag i piteå Tidningen vi har på jobbet att ålderdomshemmet, som jag skickade mitt PM projekt förslag till, (Om yoga och massage för pensionärerna) använt detta och påbörjat yoga för pensionärerna, ledd av sjukgymnasten! Det kändes väldigt snopet, måste jag säga. Dels för att jag lagt ner en hel del jobb för att få fram fakta och information och sen lagt fram detta förslag och idén till ålderdomshemmet. Vet inte om jag kan göra så mkt åt det, men visste inte att det var tillåtet av dom att göra så.

Kom sen hem runt 15.30 och Chanti ville så gärna ut. Tog på henne kopplet eftersom solen sken och vädret var skapligt. Vi var ute & gick, grannes flick Agnes kom å pratade lite, sen sprang hon hem igen. Grannen ropade å frågade om hundarna deras (2 Jack russel) fick lukta lite på Chanti. Så jag & gubben som då oxå var ute tog med henne över dit. Satte ner henne en bit ifrån, för att hon själv skulle få avgöra om hon ville gå närmare.

Grannarna har en inhängnad åt hundarna, så dom var lösa därinne. Vi stod där och pratade en stund, hundarna skällde å gormade men chanti var inte rädd. Men så plötsligt lyckas först den ena hunden krypa under gallret som inte var fäst vid marken, sen den andra bakom och gav sig på chanti. Hon satt ju i kopplet och jag släppte detta för att hon skulle kunna springa iväg. Detta hade kunnat sluta i en total katastrof. Chanti sprang runt vårt hus, hundarna skällande efter & sen jag. Micke gensköt dom på baksidan då dom kom runt, och lyckades trycka ner hundarna i rabatten då Chanti försökte ta sig över räcket på altan.

Hon kom över, men var chockad och dissorienterad, så hon förstod inte hur hon skulle komma in, trots att balkongdörren var öppen försökte hon klättra på dörren på fel sida. Då var jag framme hos henne och fick upp henne i famnen å kunde släppa in henne i huset. Mango hade i virrvarret hört Chanti och kom till undsättning, gubben hann få tag i honom innan han flög på hundarna. =) skulle rädda sin "lillasyster"

I chocken å förskräckelsen hade Chanti sprungit blint genom buskar & även "släppt sig" så pälsen hade spår av diarée och hela hon luktade rädsla, min stackars älskling. Då hon lungnat sig ngt höll jag henne tätt intill mig, kände hennes skenande hjärtslag och försökte lugna hennes chockade kropp. Efter ett tag, så blev hon ändå lugn och nu flera timmar senare är hon trygg igen. Har borstat pälsen och Mango har hjälpt henne med tvättningen, den raringen.

Så dagens hemskaste äventyr slutade iaf gott, pust. Idag blev det snabbmat efter chocken, dels för att gubben fick ett presentkort på Frasses i present =) Jag tog en veg pizza, åt hälften. Gubben ett superskrov.
Gubben såg Hockey och Sverige vann över tjeckien, vilket gjorde honom glad. Sen tittade vi på tv och nu är det strax dags för sängen efter duschen.

Ljus, värme, Kram & TjingelingChantiMina älsklingar, Ying & Yang =) tillsammansGubbens blommor =) fina va?

Yoga tips, bli yogini

Några tips för att komma igång med yoga:
1) Börja med att gå en terminskurs på någon yogastudio. Om det inte känns helt rätt så pröva olika yogastilar. Själv gillar jag bäst kundaliniyoga, hathayoga och Forrestyoga

2) Yoga hemma med hjälp av olika yogafilmer eller cd skivor som finns ute på marknaden. Det ger en fantastisk push att yoga på en fin yogastudio, men ska du hinna med att yoga varje dag och ha råd med det, då måste du kunna yoga hemma. Själv hade jag stor hjälp av yogaljudböcker i början.

3) Yoga regelbundet – helst varje dag. Det är bättre att göra en kort serie som solhälsningar och en tre minuter lång meditation varje dag än att göra ett långt yogapass en gång i veckan. Men gör inte yogan till ytterligare ett måste eller en prestationsövning.


Här får du ett tips:

Hur du gör:

Sitt på hälarna i klippställning. Res dina armar uppåt så att överarmarna är tätt intill öronen. Fläta samman fingrarna utom pekfingrarna som hålls tillsammans och pekar uppåt, tummarna är korsade (vänster över höger för kvinnan och tvärtom för mannen). Använd mantrat Sat Nam. När du säger Sat drar du in naveln mot ryggraden, när du säger Nam slappnar du av naveln. Andningen sköter sig själv genom munnen under övningen.

 

Viktiga detaljer:

Håll en rytm av ca: 8 kontraktioner på 10 sekunder. Raka armar tätt intill öronen. Andningen reglerar sig själv. Du kan bygga upp tiden till 31 minuter, detta skall göras sakta och försiktigt så att du ökar tiden lite i taget, vila altid på rygg efter denna övning. Tänk på att lägga stor vikt på att dra in naveln.

 

Effekter:

Sat Kriya är en av dom säkraste vägarna att resa Kundalini. Den skyddar kroppen mot sjukdom. Det är en bra "terapi" för att arbeta igenom djupa rädslor och fobier. Transformerar energi från de lägre till dom högre chakra. Sat Kriya är grundläggande innom Kundaliniyoga och är rekomenderad att utföras minst 3 minuter varje dag. Sat Kriya stärker det sexuella systemet och stimmulerar flödet av energi i dessa områden.

 

Detta påverkar också psykologiska problem kring sexualitet. Ställningen hjälper till att kanalisera den sexuella impulsen mot skapande aktiviteter och läkande i kroppen. Människor som är ur balans eller har psykiska problem kan få ut mycket av att göra Sat Kriya eftersom denna typ av problem alltid är relaterade till den "lägre triangeln" (som är dom 3 lägre chakra)Allmäntillståndet förbättras vid regelbundet praktiserande eftersom dom inre organen ges en rytmisk massage. Hjärtat blir starkare genom den pumpande rörelsen från navelpunkten.


Yoga är ett fantastiskt
system för att må bra, utvecklas som människa och hålla sig i form fysiskt. Det finns en rad vetenskapliga undersökningar som visar att yoga minskar stress.

Du kan använda yoga som ett sätt att hantera det moderna livets stress och påfrestningar, men den verkliga resan börjar först när du inser att yoga är en andlig väg för din personliga utveckling.

 

Att vara öppen för yogans mystiska sida ger dig mer än om du betraktar den som en gymnastik som vilken som helst. Det handlar om ett filosofiskt system som funnits i tusentals år så att förminska det till gymnastik är bara begränsande


En svängom & some weekend pictures

Idag onsdag, steg upp 06.00 men har varit vaken typ var & varannan timme av att chanti har busat heeela natten. Gjorde min yoga, & gubben åkte till jobbet. Idag massage på f.m vilket känns jättekul att jag nu får göra och att det äntligen kommit igång. Hade chefen på massage bordet idag =) så vi får väl se om hon återkommer.

Idag har solen lyst, varm & go. hela +17 i skuggan, men det kan fortfarande vara kallt på nätter och morgon. Men vi har varit med barnen på 6 årsverksamhet/fritids idag. Så vi har varit ute hela e.m vilket är jätteskönt.

Det blir att slappa tv idag/kväll och en tidig kväll. Blir rätt så trött när jag masserar.

Å så lite om Trädgården...
i årtusenden har man känt till naturens och trädgårdarnas helande verkan. Att den ger lugn och ro. Är en plats för vila, men också en källa till hopp och livsglädje. Tex. terapiträdgårdar som härstammar från USA och har funnits i Finland sedan 1960- och 1970-talen. Men jag kan även känna av en del måsten nu när solen lyser och allt annat töat fram. Nu ska det krattas och fixas, så gräset gror och blir sitt gröna jag igen, rabatterna ska oxå fixas, så det nya kan komma opp. våren är härlig men med våren kommer många måsten, allt för många.
Att sortera och välja vilka som är viktigaste. För denna tid ska njutas och inte bli en tid i stress för allt som inte hunnits med. Men krattningen får bli på göra listan i helgen.

Tänkvärt
"Vill du bli lycklig? Bli då trädgårdsmästare" lyder ett gammalt kinesiskt ordspråk.

Nu lite bilder från helgen, & ett bildbevis på att gubben dansade med mig =)

ChantiUtsikt från rummet, Piteå 7 majbild från showen 7 maj i PiteåMer show, utan luftgitarrerna =)Sist men inte "minst" gubben & jag dansar =)


show å mat i piteå

Vi var på piteå havsbad i helgen, lördag till söndag. Vi hyrde ett familjerum så vi alla tre (jag, gubben & kim) kunde vara tillsammans. Det som är underligt med piteå havsbads priser är att Kim som skulle sova i bäddsoffan fick betala lika mkt som oss som fick säng. Dom hade glömt lämna en kudde åt Kim oxå, så jag fick "göra" en av det ena täcket som fanns extra. 1395 för show, buffé, övernattning, frukost samt bad är egentligen inte så dyrt. Men showen var väl ingen jätte succe, att spela luftgitarr på playback imponerade inte. Visst sjöng dom en del själva, men musiken var enbart playback. Å alla sjöng väl inte helt rent, lite för högt och en å annan tonmiss.

Maten, buffé var heller ingen "hit"! Det fanns dock en del att välja på, men potatisen var under all kritik. Sen är det ju mina smaklökar och min laktosintolerans som oxå spelar in och som jag inte kan skylla buffén på. Men, lite tråkig var den. Räkorna smkade just ingenting, kycklingspettet för starkt och det enda som var riktigt gott var fisken, men då fanns ingen potatis till. Då den potatis "gratäng" ich dom gjort inte var god, var mer som en janssons i utseende och smakade inte gott.

Efterrätt fanns det en del att välja på, så den var väl helt ok.

Dock det som gjorde helgen för min del var att vi hade så trevligt tillsammans. Visst försvann gubben å sonen mellan varven, vilket då inte var så kul, men i stort var det en mkt lyckad helg. Gubben som påstår att han inte kan dansa, kunde visst så. Han dansade med mig, för första ggn vilket höjde mitt humör massor. Även Kim dansade, vilket var kul.

Dagen efter var det hotellfrukost, inget att klaga på där. Åkte mot skellefteå runt 11.00 och var in på willys å handlade. Sen till Kims mor på kaffe/te och runt 13.30 åkte vi hemåt.
Katterna hade skött sig å blev jätteglada att få hem husse å matte.
Gjorde smörgåstårta till gubbens 50 års dag då jag kom hem.

Måndag. steg upp och yoga, åkte å köpte blommor från mig & syster till gubben som han fick då han steg upp 10.15. Idag måndag fyller han som sagt 50 år. Han fick även trisslotter av syrran och han fick Tors hammare i silver av mig. En rätt tung hammare, men enkel å jättefin. Blommor av grannarna, presentkort på frasses och nikotintuggummi av sin chefskollega med fam. Sms av vänner men ingen fler kom. så halva smörgåstårtan är kvar. Jättetrist.

Yoga på jobbet, först med barnen sen med kollegorna 17.30-18.30 och det funkade bra.

Idag tisdag och jag påbörjar nu massage för kollegorna.

Ljus, värme, Kram & Tjingeling
Bilder kommer sen...

Havsbad & snö

Idag är det lördag, var för trött igår för att blogga men gör ett kort innlägg nu. Vaknade igår fredag och allt var åter vitt, vitt, & vitt ute. Snön hade ramlat ner från himlen. Suck.
Blev att göra snögubbar med barnen så idag har jag ont i armmusklerna =) kanske bra det med.
Slutade tidigare igår, tog en timmes komp. Städade lite.

Nu väntar vi på Mango som borde pallra sig hem. Vi behöver komma oss iväg så vi hinner bada mm å ska hämta gubbens son Kim. Vi åker en extra sväng på 14 mil för att hämta sonen. Men det blir kul. Vi ska dela rum alla tre, lika bra att samlas annars blir vi väl splittrade under kvällen...kanske.

Ha en skön helg, Ljus, värme, kram & Tjingeling nu ska vi fira gubbens 50 års dag.

Uljaboda vindkraftverk, gubben var dit igår å lagade ngt. Tog en bild därifrån.Snön vräker ner, fredag 6 maj

Snyft, vart tog våren vägen?


Änglar

På Livets väg
Vi möter människor som antingen passerar oss snabbt eller följer oss en längre bit eller rent av följer oss hela livet/vägen fram. Vissa blir på en gång sanna vänner att dela glädje och sorg med.

Vänner är tysta änglar
som lyfter dig på fötter
när dina vingar har problem
att komma ihåg hur det nu var att flyga

Receptet

Enkel Thaigryta med kyckling och kokosmjölk

4 Portioner

3 st kycklingfile
1 röd ök
1 buljontärning av höns
2 burkar kokosmjölk (400g)
1 paprika
1 burk vattenkastanjer(skivade)
1 dl vatten
Sambal Olek
2 tsk Ingefära
1 tsk curry
Gurkmeja
Peppar
Salt


Gör så här:
1. Skär kyckling i ganska små bitar.
2. Hacka löken och paprikan.
3. Fräs till kycklingen,
4. Häll på kokosmjölken och vatten.Låt koka upp.
5. Häll i alla kryddorna och paprikan Låt koka 10-15 min tills kokosmjölken tjocknat till som en sås.
6. Lägg i vattenkastanjerna och servera med ris el nudlar


En bris av en kyss

Så ofta vi går genom livet
Utan att stanna upp och njuta av dagen,
Och vi tar var och en för givet
När vi färdas på vår vägen eller stigen.

Vi slutar inte att stressa, skynda och lägga måsten på hög
Allt vi då kan missa,
Men om vinden skulle blåsa mjukt i ditt ansikte
Du kommer att känna likt en ängels kyss.

En kyss som är sänd från himlen
En kyss från ovan,
En kyss som är väldigt speciell
Från någon som dig älskar.

För i smärta och sorg
En ängels kyss kommer att hjälpa dig igenom,
Denna kyss är mycket privat
För den är menat för endast dig.

Så när hjärtat är tungt
Fylld med tårar och smärta,
Och ingen kan trösta dig


Kom ihåg den gång .....
Den milda brisen vid din kind
Brisen du tog för given var av änglarna dig given


Du kunde den ej missa
Trots att du någon sörjer
Änglarna finns runt omkring
Ta dig bara tid att fånga brisen du kände en gång


maskros och glädje

Sovit ensam, gubben kvar i skellefteå. Känns alltid så tomt å ensamt utan gubben vid min sida. Katterna däremot låg tätt, tätt intill mig så det var svårt att vända sig i sängen. Det var iof varm å gott och jag var lite frusen. Somnade sent, var inte helt lätt att somna. Vaknade av Chanti 05.20 och då var det ingen idé att försöka somna om, då jag skulle upp 05.30. Började jobba 06.15 idag juh.

Det känns kallt i luften, och det är lite svårt att veta vad jag ska ta på mig. Vi är ju ute en hel del på förskolan och det är inte kul att frysa. känner mig frusen, in i märgen. Vet inte varför, om det är ngt i kroppen eller bara för att vädret slutat vara varmt? Det ger sig väl...

Idag har jag bokat lägenhet åt mor, en 3:a på Hertsön. Hon vill helst ha på bottenvåning och det är alltid svårt att få. Men vi får se vad som sker.

Pratat med chefen idag, hon vill gärna ha kvar mig =) trevligt. Själv är jag osäker. Mkt beror på hälsan och hur detta går på jobbet, sen kanske jag ska gå ner till 75% istället för heltid? Mkt att fundera på...

Idag har vi varit på cirkus med barnen, vilket dom blev inspirerade av. Det är alltid trevligt med utflykter. Vi äter på skolan med lågstadie barnen denna vecka, nästa år ska dom ju börja 6:års verksamhet och klara matmiljön själva. Men Uch så högljudt det är. Jag blir helt trött i skallen då vi är där och äter.

På tal om mat, här är ett av mina favoritrecept.

Receptet/Flygande Jakob 4 port

3 dl grädde (i mitt fall, laktosfri)
1 dl chilisås
1 hönsbuljong (blandas i grädden)
1 krm cayennepeppar
1 dl jordnötter/ saltade cachewnötter
1 st grillad kyckling (om skinnet avlägsnas, tänk på att krydda med kycklingkrydda)
2 st banan
1 nypa flingsalt
ev. 1 paket bacon (valfritt)

Gör så här:

1. Sätt ugnen på 225°.
2. Ta bort skinn och ben från kycklingen.
3. Skär kycklingköttet i mindre bitar. Skala och dela (ev. mosa) bananerna på längden.
4. Lägg kycklingköttet i en ugnssäker form
5. Vispa grädden. Rör ihop grädde och chilisås. Lägg i bananerna, (blanda) ovanpå, Smula i buljongen och bred det över. Smula över flingsaltet.
6. Stek bacon, lägg den ovanpå
7. Grädda i nedre delen av ugnen i 20 min. Tag ut kycklingen och strö över jordnötterna.
8. servera med sallad och råris

Dagens tänkvärda; Delad glädje är dubbel glädje.


En dikt Från Självförtroende i förändring av Gullmay & Pekka Idman

En del plantor har växt i asfalten

På skuggsidan

Men har från någon någonstans

fått en otrolig styrka

De kallas maskrosbarn...

konst...igt

Idag "försov" jag yogan. Började 07.30 och vaknade inte förrän 06.40 dvs 1 tim yoga skulle inte hinnas med. Suck! Men får väl vara glad att det inte händer speciellt ofta.

Gubben har åkt till skeå, jag saknar honom.

Har jobbat, och vi har tema måla på jobbet. En känd konstnär är på besök hela veckan, barnen ska få måla och på fredag blir det venissage.
Personalen får oxå prova, men vet inte om jag orkar? Skulle vara imorgon 18-21 och jag börjar jobba 06.15 så då får jag INTE försova mig.
Vill ju inte heller lämna kissarna ensam så länge. Får se när gubben återvänder, han kanske tycker om att njuta tv & ha lite egen tid. så jag/vi känner väl efter imorgon =)

Idag var det områdesmöte, jag hade sittande yoga, och jag tror ändå att dom fick en upplevelse av hur det kan kännas. Hoppas jag.
Sen var det andra frågor och jag var hemma runt 19.50 å har sett lite tv sen dess, samt pratat med mor om ev. lägenhet. Jag har iaf bokat henne på en 2;a på bv. För det vill hon helst ha.

Nu sovdags, tidig morgon imorrn.

Natti natti, ljus, värme, Kram & tjingeling1 maj -11

Kärlek är när kommunikationen fungerar och balansen återställs efter ett inferno av kaos.

Skönt.

Jag känner mig mer positiv idag, trots att jag egentligen inte vet ngt om utgången. Känslan över att balansen är mer "stabil" infinner sig.

Solen skiner utanför fönstret, gårdagen slutade med ett besök hos grannen tillsammans med gubben.
Fick iaf se en falnande majbrasa och fyrverkeri i luften. Trevligt sällskap, skön avslutning och en positiv morgon/f.m

Förändringen är oundviklig men inte alltid till ngt sämre, i detta fall kanske ngt riktigt positivt.

Grillade med gubben i stugan och förändringens vind smekte kinden.

Imorgon åter till arbetet, ska ha sittande yoga på områdesmötet, trevligt.

Ljus, värme, Kram & Tjingeling

Systerdotter; -Tänker på dig min vän, stilla funderar vad som sker då du så mkt får uppleva. Jag hoppas du snart är bättre igen. Pratat

RSS 2.0