Björnar, Å nej...

Jag blir så upprörd.
Björnhonan som skadade en tolvåring i Funäsdalen i fredags flydde till skogs. Kvar blev björnungarna som riskerar att dö av svält om inte mamman kommer tillbaka.
Vad händer, jo tiden går och så händer DETTA! Övergivna björnungar har avlivats. De ungar som övergavs av en björnhona i Funäsdalen i Härjedalen i fredags har avlivats. De tre ungarna var på tisdagen i så dåligt skick att de inte kunde räddas, uppger polisen i Jämtlands län. SÅ J...a Tragiskt.

Borde det inte varit vettigaste att söva mammabjörnen och föra tillbaka henne till ungarna & idet Och sen lämnat dem ifred?! Då hade man ju även sluppit hantera ungarna? Och kanske hade dom överlevt. Men allt tar alltid sån tid, helt OTROLIGT.
Länsstyrelse och naturvårdare borde ju även ha detta som arbetsuppgift inte bara skjuta av djur. Det behövs inte fler "omhändertagna" björnungar i djurparker....


Hotet mot isbjörnen
Idag finns det omkring 20 000 - 25 000 isbjörnar i världen. Två tredjedelar av dessa riskerar att försvinna till följd av issmältningen i Arktis.

De smältande  isarna gör att isbjörnen med sina ungar får allt svårare att jaga sin föda. Isbjörnarna tvingas att simma längre sträckor för att söka sina byten och riskerar att drunkna av utmattning eller till och med att svälta ihjäl.

Kan du hjälpa? Gör en insats till de stackars björnarna. http://www.wwf.se
 
WWF arbetar aktivt för att stoppa klimatförändringen och för att rädda isbjörnen. För att lyckas med detta arbete är vi helt beroende av ditt stöd.

Havsisarnas avsmältning i Arktis har medfört att allt fler isbjörnar söker sig närmare människorna i jakten på mat. Isbjörnspatrullen kör bort isbjörnar från samhällena för att minska konflikterna.

Utvecklingen av projektet med isbjörnspatrullen i nord-östra Ryssland har gått över förväntan. Idag finns hela fem isbjörnspatruller och en valrosspatrull längs den ryska arktiska kusten. Två nya reservat är också på gång att bildas för isbjörnshonor och deras ungar. Den illegala jakten på isbjörn har uppskattningsvis minskat med nästan 40 procent i området sedan projektet startade för fyra år sedan. Isbjörnspatrullen är en så lyckad satsning att urinvånare i Alaska och Grönland nu vill starta liknande projekt.   
Räkmacka

Dagens middag blev en god nyttig räkmacka. På grovt bröd med nyttiga frön, ägg, avocado, en dutt majonäs, räkor och gurka. Även chanti gillade räkor, mums. Till den goda mackan blev det te att dricka till.

Idag har vi bakat Gáhkko bröd (samisk mjukbröd). Jag ÄLSKAR detta bröd. Jag visste faktiskt inte att detta var samiskt bröd, förrän nu när vi på förskolan skulle ha samiska tema dagar och baka just mitt favoritbröd, Gáhkko
Recept: samiskt pannbrödsrecept: 50g smör, 5dl mjölk, 0,25pkt jäst, 0,5tsk salt, 0,5dl socker, 1msk sirap, 0,5tsk hjorthornsalt, 1,5dl grahamsmjöl, 2dl rågsikt, 7dl vetemjöl + lite extra till utbakningen.Imorse började jag 06.15 att jobba. Tyvärr fick yogan ställas in, för jag orkade inte stiga upp 04.30 för att hinna mitt pass. Så jag steg upp 05.30, gjorde mig iordning och traskade iväg. i ryggsäcken hade jag packat ner fiberhavregryn & hallon för att kunna äta då jag kom till jobbet. Redan 06.25 kom första barnet, sen droppade dom in eftersom. Vi bakade runt 10.00 och barnen var jätteduktiga. Vår jätteduktiga Norsk samiska fröken Gry hjälpte barnen med deg och utbak. Underbart =)
Tidig lunch idag, då jag börjat tidigt och till Lunch tyckte chefen att jag skulle påbörja kartläggning av Hälsobehovet på jobbet. Det gick bra och jag hann flera samtal innan jag slutade kl. 15.00 idag.

ÖVRIGT: Jag är urläss på Hockey... Nu får det baske mig vara nog på all sport, är det inte skidor så e det Hockey, BLÄ. Jag vill bojkotta all sport NU!


Donald Brashear och Brian MacGrattan dansar hockeyvalsen
Bilden är tagen från: blogs.reuters.comLjus, värme, Kram & Tjingeling


utbildning

Till sommaren ska jag gå level 2. Medveten komunikation (Yoga)
Kursen handlar om; Som lärare har vi en landhöjning och att penetrera genom en medveten kommunikation. Upplev mästerskap i kraft av ordet. Denna särskilda modul hanterar vår projektion och effektivitet, utforskning av de grundläggande begreppen bakom medveten kommunikation.
Jag längtar. Men dessa utbildningar kostar en hel del. Så jag får se vad jag hinner skrapa ihop i penning väg.

Idag skiner solen utanför fönstret och jag är hemma på lunch. Vi har varit ute hela f.m vilket känns toppen såna här dagar.

Övrigt kommer antagligen inte dagen innehålla så mkt mer spännande än middag och tv innan kvällen.

Ljus, värme, Kram & Tjingeling

Yoga pass hemma

Mitt nya 40- dagars yogapass är ngt längre än det förra. Så jag får stiga upp ännu lite tidigare om jag ska hinna detta.

1. Sätt dig i lätt meditationställning, tona in med 3 ong na mo guru dev na mo.

2. Uppvärmning, tex sufiscirklar, rulla axlar, rulla nacken, framåtsträck 1 min på vadera.

3. Stå upp, med händerna rakt upp så överarmarna vidrör öronen. kroka i dina tummar. När du andas in böj dig bakåt, när du andas ut böj dig framåt ända ner till golvet med fingrarna, fortsätt 1-2 min. stå kvar 1 min i stillhet.

4. Bågskytten. Ställ dig med fötterna skulderbrett, tårna pekar framåt. vrid höger fot mot höger och flytta vänster fot 15 cm åt vänster. böj ditt högra knä så ditt högra lår är pararellt med golvet. böj vänster armbåge så att vänster hand är i närheten av ditt vänstra öra, med knuten näve. Håll ögonen öppna, titta rakt fram. din högra arm är utsträckt rakt fram med knuten näve, men lyft upp tummen och titta på den, som om du siktar. Andas långa djupa andetag. övningen är bra för dina nerver. Håll ställningen och pressa kroppen i 1-3 min innan du byter sida. slappna av och stå i stillhet under 1 min5. Grodan. Sitt ner på huk, (på tårna med lyfta hälar) så att dina hälar är tryckta mot varandra ovanför golvet. dina armar mellan knänan och fingertopparna i golvet framför dig. Följ med med huvudet i rörelsen. Andas in och sträck benen raka utan att hälarna går i sär eller att händerna lättar från golvet. huvudet sänks automatiskt. andas ut och kom ner i ursprungsställningen. håll armbågarna raka under övningen. Gör 26 ggr och gå direkt till nästa övning.
 

5. Sitt på golvet med benen sträckta rakt fram. dina armar är pararellt med golvet, med fingrarna pekande framåt och tummarna uppåt. Andas in och böj bakåt 30 grader och andas ut, och kom framåt 30 grader fortsätt med kraftfull andning 1-3 min.
vila på rygg 2 min

6. Stå på alla 4:a. när du andas in höj höger arm och vänster ben. andas ut och återvänd till ursprungsställningen (på alla 4:a) andas in och höj vänster arm och höger ben, andas ut och sänk. fortsätt under 1-3 min
Vila på rygg 1 min

7. Sitt upp med benen sträckta framför dig. stöd dig med armarna bakom ryggen. när du andas in höjer du höger ben, andas ut och sänk ner. andas in och höj vänster ben, andas ut och sänk. fortsätt altinera benlyft under 1-3 min. upplev att du drar in energi genom naveln som du håller stadigt under övningen. focusera på 3:e ögat (punkten mellan dina ögonbryn) Tänk Sat vid inandning och Nam vid utandning.8. Kobran. Lägg dig på mage, med händerna vid skuldrorna som om du skulle göra en armhävning. andas in och höj överkroppen men låt höften vara kvar i golvet, slappna av i axlarna. andas ut sänk försiktigt kota för kota, fortsätt långsamt under 1-2 min11. stretchställning. Lägg dig på rygg igen, lägg händerna under rumpan som stöd med handflatorna ner. lyft upp huvudet och hälarna ca 15 cm från golvet fäst blicken på dina tår och eldandas (långa djupa andetag, vid mens/graviditet) under 1 min. slappna av12. lägg händerna runt knäna, böj huvudet in mot knäna och rulla ryggen fram och åter under 1 min


13. Sitt i lätt meditationställning. sträck ut armarna pararellt med golvet. händerna är knutna med pekfingrarna utsträckta. rotera armarna i cirklar bakåt tillsammans med eldandningen. 1 min. andas in, håll andan och gör ett rotlås. kroka i pekfingraran framför bröstet och "försök" dra isär under 15 sek. andas ut, sträck armarna och mediter. UPPREPA samma övning 3 ggr med långfingrarna, ringfingrar och lillfingret utsträckta (istället för pekfingret)14. Ligg på rygg och vila ca 10-15 min15. Meditera 3-11 min med valfri meditation

LYCKA TILL!

Ljus, värme, kram å tjingeling


dagen efter middagen

Vaknade idag av Chanti 05.00 igen, somnade om å 06.45 gick jag upp å gav dom mat, sen lugnt igen, somnade om efter en stunds tittande i taket å vaknade av telefon 10.20 =) La mig ju 00.30 igår. Liiite sovmorgon kände jag behov av.
Iaf så ringde brorsan, Å kom med en mkt bra idé. Han tyckte vi skulle hjälpa mor med lite pengar till el räkningen, då hennes ved tagit slut. Vintern har ju varit extremt kall å hon har eldat en hel del. Så vi skulle lägga en slant var, så hon kan använda sin el istället för ved.

Kvällen igår var trevlig, vi åt på matstället och jag får erkänna att det var mkt gott. Lax på musselbädd med en god sås (jag slapp att få hummersås) å till den ungsstekt potatis. Efterrätt, tårta =) mums. Sen gick vi till Harrys och fortsatte sitta där och surra. Jag intog hela 3 cider under den gångna kvällen, vilket var mer än nog.
Gubben hämtade mig, han har ju jour i helgen.

Idag mår hans mage inte så bra igen, hans humör påverkas och han har svårt att ta in det jag säger. Jag tror nämligen att han återigen är krasslig pga obalans. Men jag kanske inte  "pratar" som normala människor, då det gäller sjukdomar mm. 
Om jag ska titta på auyrvedan så är han en kapha, och med obalanser i sin kropp kan det avspegla.

Allmänt; ökad tyng i kropp & sinne. Som vidare kan leda till viktökning, allergiska problam(torr hud, klåda) problem med slemhinnorna (hosta mm) deprissioner, ogillar förändringar, kan bli slöa, långsam matsmältning och svaga hungerkänslor, Materalistiska. Kapha är enligt auyrvedan den stabila dochan. Orsaker till  kapha obalans: * understimulans, * tung och fet mat, speciellt på kvällen, * sover mkt, speciellt på morgonen.

En Kapha i Balans:

  • Solid kraftig kroppsbyggnad
  • Stark och uthållig, jämn energinivå       
  • Lugn, sympatisk och kärleksfull             
  • Tålmodig och trygg          
  • Fattar välgrundade beslut   

    Åtgärder: En Kapha person behöver regelbundet variera sitt liv för att balansera sin långsamma och ibland tröga energier. Viktigt med motion och stimulans. Börja gärna morgonen med att väcka upp huden tex skrubba med råsiden vantar innan duschen. Möblera om hemma, bryta gamla vanor är också aktiviteter som sätter fart på energin hos Kapha personer. 

Kl 18-22 Kvällens Kapha

Detta är tiden då naturen går till ro för att samla kraft och styrka till nästa dag. Detta är den idealiska tiden att varva ner för att gå till sängs, då vi drar nytta av naturens tendens till vila.

Kl 06-10 Morgonens Kapha

Denna tid passar bra för motion, eftersom du har mera kraft och styrka då. Att sova under morgonens Kaphatid skapar ofta en tyngdkänsla och tröghet. Det kan skapa slaggprodukter i matsmältningssystemet, ama. De flesta vuxna rekommenderas inte sömn under denna tid.

Förkylningsråd;

- Gå till sängs tidigare än vanligt under kvällens Kaphatid (18-22)

 

- Undvik att sova under morgonens Kaphatid (06-10)

 

- Håll dig varm, skydda speciellt öron, panna och fötter mot kyla och blåst.

 

- Välj varm mat och dryck

 

- Undvik Kaphahöjande mat, tex veteprodukter, fet och tung mat samt sötsaker.

 

- Undvik mjölkprodukter, även ost och glass

 

- Ta extra tid för avspänning-meditation

 

- Gurgla halsen med ljummet vatten och salt eller gurkmeja

 

- Blanda 3 mask honung, 1/2 tsk gurkmeja, 1/2 tsk mald ingefära ev lite svartpeppar. Ät en tesked av detta flera gånger under dagen.

 

Grapefruktkärneextrakt kan fungera mot oönskade bakterier och virus.

Näsolja, slemlösande för näsa och bihålor (även vid huvudvärk)

Kapha balans te 

Förkylningsdryck
Pressa saften av en citron.
Blanda i lite honung och skiva och stöt färsk ingefära i en mortel och blanda i. 
Ta en klunk av detta lite nu och då.

Gurgla halsen med ljummet vatten och salt eller gurkmeja om man har ont i halsen.Ljus, Värme, Kram & tjingeling från den "udda" tänkaren


Me and my ...

Lördag, vaknade först 04.55 av min misse chanti som var pigg och matsugen. Jag ignorerade henne, vilket inte alltid är en helt lätt uppgift. Då började hon riva ner tavlorna som står på en tavellist. Så, upp å ta ner resterande tavlor från listen och ta ner katten från byrån. Efter en stund insåg hon att matte tänker inte stiga upp ännu. Ok, hon lät mig sova ända till 07.18 och då gav hon inte upp. Då var det jag som fick ge mig efter att hon hela tiden skulle slicka på mina fingrar, jama och helt besatt i mina händer. Så efter 10 min av hennes påstridighet gav jag så upp. Det var den sovmorgonen!

Gav odjuren =) mat och sen släppte jag ut Mango. Gjorde mig hett vatten och tog tag i dagens yoga pass. Söndag ska jag byta pass, då jag har yogat detta i 40 dagar. Har inte beslutat mig för vilket pass jag ska börja med nu. Men ni får veta detta imorgon.

Gubben har genom jobbet fått sig en ny telefon, =) intresse klubben noterar. Iaf så steg han upp då jag yogat klart runt 09.15. sen suttigt vid datorn och letat info om sin nya telefon. Han är okontaktbar vid såna tillfällen. Så jag åt frukost runt 09.30 och gick sen för att tona håret, det var dags igen. Efter detta satte jag igång å rensa en låda med papper. satte även på en tvätt. Gubben suttit klistrad vid datorn lämnade denna efter ex antal timmar (ca 14.10) å satte sig i soffan å klura vidare på telefon funktionerna å ca. 14.20 undrade gubben om vi skulle åka en snabbis till svärfar... Hockyn började ju kl. 15.00 å då skulle vi hunnit hem igen.

Då hade ju jag satt mig vid datorn å betalade räkningar. Så jag svarade ok, men måste göra klart först. Hm, muttrade han... sen skyndade jag mig in i köket, värmde snabbt en pizza slice från igår, då magen kurrade. Då blev han ännu mer stressad, vi skulle ju ÅKA utbrister han. Ja, det tar 5 min, strax klar. Han går ut å muttrar.

Vi kom iväg, in till svärfar, gubben hjälpte honom med datorn, då han hade svårt att skicka bilder? varför kom jag inte på. Det tog inte lång stund, sen åkte vi igen, dvs vi hann inte ens ta av oss jackan så var vi ute igen. suck. Jag behövde handla, kl närmade sig 15.00 å då blängde han på mig, men... hm, han svängde hastigt in till Ica. Jag stressade in, handlade lite nödvändigt å ställde mig i kassan. Var det 4 pers i affären så stod naturligtvis 3 st före mig i kö!

Vi var hemma igen 15.07 och Hockyn hade faktiskt inte börjat ännu, alltid lite försnack innan dom kommer igång.
Själv ska jag nu fixa till facet och hitta några kläder att ta på mig inför kvällens middag med mina kollegor.
Blir en lugn kväll, är för trött för ngt annat. kör nog både dit å hem, för det blir säkert förlängning på Hockyn å då vill inte gubben avbryta sitt tv tittande.

Ljus, värme, kram å Tjingeling

Mathörnan, Arjeplog. Dit jag ska å äta ikväll.VårVinter i Arjeplog (utanför stugan)Dimma, Arjeplog

Vaffa vaffa våfflor

Idag e det Våffeldagen, vaffa vaffa =) Snabbt besök hem för att titta till de små liven. Ta en kopp te och kika in på bloggen. Jag har ju väldigt få läsare, men jag skriver mkt för mig själv. Så det är ok det oxå. Nu tillbaka för att grädda små våfflor åt de små liven =)

Skriver en rad senare.

Tjingeling

stumbling plans

Gubben blev magsjuk i går kväll, han for upp som en raket runt 23.00 och då hade jag sovit ca 1 timme redan. Hörde honom på toa, suck! Stackarn, vet allt för väl hur jobbigt det är. Han hade ändå en relativt lugn natt om jag ska jämnföra med min vinterkräksjukan. Men oavsett styrka så är det otroligt energikrävande. På morgon skulle han åka å jobba, vid ett svagt ögonblick =) men jag tyckte att han skulle lugna sig och faktiskt vara hemma efter en sån natt. Innan jag gick till jobbet 07.45 hade han återigen besökt botten av toastolen, å erkände att det var nog bäst med vertikalt liggläge.

snubblande planer pga sjukdom. Så det som däremot var verkligt tråkigt var att Eva ringde runt 07.00 och jag fick berätta att gubben blivit sjuk. Så besöket kunde nu inte bli av =( snyft. Men ibland kanske det finns en mening med allt. Hon vet vad jag menar.

Idag har jag varit med mina ordinarie barn, vi har haft gympa och på e.m var vi ute i blåsten. Det har varit riktigt kraftiga vindar så vi höll alla på att blåsa bort i pulkbacken.
Dagen har annars varit rätt ok.

Ljus, värme, Kram å Tjingeling

Kan ngn ge mig en ny kamera?? bara undrar...

frånvaro av besök

Vädret växlar definitivt utanför fönstret nu, vår, snö, sol och slask omvartannat med kalla nätter.

Idag har jag varit på småis på f.m och till helgen ska jag ut och käka med kollegorna från jobbet. Jag upptäcker att ju mer dom vet om min hälsosida, ju mer intresserade blir dom av mig som person. Roligt att få frågor ang hälsa mm.

Kissarna är alltid glada då jag kommer hem på min korta lunch, ett evigt kelande å stångande mot mina ben. Chanti vill hemskt gärna slicka på mina fingrar, vilket inte är så där jätte kul egentligen. Men hon håller gärna i handen med tassarna och vill slicka inuti handflatan.

Imorgon torsdag får jag besök, ser jag fram emot. Är glad att jag har en å annan vän som iaf tar sig hit till Arjeplog och hälsar på. Mor har ju varit 2 ggr och syster Å har varit en gång, kul. Desvärre har ingen från Luleå kommit på besök =( har ju ändå 2 systrar, syskonbarn mfl som jättegärna får komma upp å hälsa på ngn gång.

Ljus, värme, kram & Hej!

In the middle of the spring, ich...

Känns just nu som att vädrets makter ändå är goda. Det känns som om våren är på "G"
Idag har vi varit i pulkbacken med barnen (jobbet) solen sken och vi hade med oss matsäck, dvs lite choklad och en macka typ. Ungarna gillar utflykter och som fröken är det inte så dumt att få vara ute i det fina vädret.
Efter att vi åkt pulka gick vi förbi hemma hos mig. 10 5 åringar som ville se på våra katter =) Jag hämtade ut Chanti och Mango kom ut av sig själv. Alla ville klappa henne å det fick dom, för hon var inte ett dugg rädd då hon satt i min famn. Modig lite fin fröken jag har. Mango var lite mer avaktande och höll ett behörigt avstånd. Inga barn fick jaga honom, så dom satt på marken och lockade, men han satt uppe på skotern och blängde bara lite på dom.
Efter jag satt in Chanti sprang hon som vanligt till sovrumsfönstret och alla barn stod utanför och vinkade åt henne. =)

Slutade 15 min senare idag då jag hade ett lite uppdrag. dö trött då jag kom hem så dagens middag fick bestå av varma mackor, he,he. Men både jag å gubben hade ätit rätt bra lunch idag, så ingen var vrålhungrig.

ljus, värme, kram å tjingeling

a, katterna löser hår tid...

Min plufsiga pälsklädda lilla chanti är snart naken, hon löser massor, tjogvis med sitt vita hår som fastnar på precis allt. Mango tappar även han, men hans hår syns inte lika mkt som chantis...som mer eller mindre tagit över hela huset med sitt hårande. I helgen försökte jag med hjälp ta bort tuvor från hennes päls, men husse var så nervös att göra illa henne så det gick inte. Han kunde inte hålla henne heller, för hon ålade sig och vart hispig i hans famn. Dom får nog ha lite chanti - husse tid med kelning tror jag.

Är på jobbet och försöker där få ngn ordning på själva kartläggningen av hälsan på jobbet, inte helt lätt att få ihop material. Sen känner jag av vibrationerna av missnöje från kollegorna, över den tid som är satt på hälsan. hela två dagar sammanlagt i veckan...hm.

idag är det konstigt väder, sol, snöblandat och blåst om vartannat. suck.
men, våren ska väl dyka upp, så snön behöver väl bearbetas.

Svärfar köpte mig ingen kamera från Kina, det var en mkt stor besvikelse =( Snyft.

ljus, värme, kram & tjingeling

Hämnd- eller inte...

Inom yogans filosofi ska vi alla försöka vända det negativa till ngt positivt. Om vi går omkring och är arg/hämndlysten stjäl det en hel massa energi från oss själva. Omger vi oss med negativa tankar, drar vi även till oss negativa tankar.

Jag tror att vi helt enkelt behöver ta ett större ansvar över våra negativa känslor, de spiraler som skapar ohälsa inuti vår själ. Goda tankar, glada sinnen drar till sig ljusa lyckliga känslor vilket i mina öron låter betydligt bättre & hälsosammare än alla dessa negativa känslorna vi bär omkring på.

Att ge igen, för orätter vi anser oss blivit utsatta för, kanske i andra änden enbart är otänkt, ngt glömt eller inte alls en tanke på elakhet... Därför kan det vara betydligt bättre att konfrontera den person man tycker man blivit oförrättad av.

God karma, hjälpsamhet, omtänksamhet om att hjälpa och försöka göra sitt bästa för sig själv och för andra i sin omgivning är ett bra sätt för att må bra. Dålig karma föder bara dåliga relationer, fienden och att du själv mår väldigt dåligt. Dålig karma stjäl din energi och din själ blir helt enkel lidande.

När vi blir otroligt sårade av vår partner kan hämnd kännas som det enda raka, men se upp för de oempatiska tankarna som tar över din reptilhjärna då du är i ett sårat tillstånd. Kanske gör du ngt fruktansvärt som du ångrar djupt då den förlamande känslan gett med sig.

Om du själv vet med dig att du är i balans, kanske du har en partner som du bör vara uppmärksam på.

Tecknen som avslöjar om din partner kan vara farlig

1. Han eller hon har plötsliga humörsvängningar. Kan uppträda hotfullt för att i nästa stund vara kall och samlad.


2. Din partner har hämnats förr och skäms inte över sitt agerande.


3. Han eller hon gillar att dra av benen på spindlar och flugor.


4. Sista dansen? Det kan vara klokt att tänka efter – före. Han eller hon kan själv ha blivit illa behandlad som barn och ser det som normalt att man har rätt att straffa andra.


5. Han eller hon är extremt kontrollerande och svartsjuk mot dig och har enorm koll på vad du har för dig.

Aggressiv hämnd är ett osunt beteende, menar psykoterapeuten och relationsexpert Eva Rusz.Tappad sexlust…

Mer än hälften, 52 procent, av brittiska män och kvinnor känner sig så överviktiga att de undviker att ha sex med sin partner.

Det visar en ny studie som Daily Mail skriver om idag.

Enligt undersökningen Sex in the nation, som omfattar 4 000 britter


Trötthet är värst

Men trötthet uppges ändå vara den största passionsdödaren.

72 procent av kvinnor och män har angett just trötthet som anledning till att ”slippa” kärleksstunden. Vidare har 34 procent skyllt på att de känner sig oattraktiva, 33 procent på illamående och 32 procent på stress.

Men den falnade lusten går att återupptäcka, enligt Catherine Hood.

– Par måste ta sig tid att återuppbygga intimiteten. Och för dom som skäms över sina kroppar kan det handla om något så enkelt som att ta på sig ett sexigt plagg i stället för att vara helt naken, säger hon till Daily Mail.


Om man hittar nyckeln
till problemet, och båda är villiga att jobba på att återfå samlivet, finns det knep.

– Man får angripa grundorsaken. Är det datorn som har blivit som en älskarinna, så kanske man kan försöka ransonera den tiden, säger Malena Ivarsson.

Börja dejta och uppvakta varandra igen. Hitta kontakten genom att gå på bio, käka eller bowla.

– Det man gör med kompisar, eller gjorde när man var nyförälskade. Många gånger behöver man ha ett relationellt närmande, innan man faktiskt kan vara fysiska. – Slutar man att beröra varandra ökar avståndet. Har det pågått länge, t.om i flera år, då kan man behöva hjälp, säger Linn Heed


Summan av dagens inlägg, var positiv, hämnas aldrig för det ger dig ingen lycka bara dålig karma. Älska mer och var rädd om din partner, även om han inte alltid är drömprinsen så var det han/henne du föll för en gång.

I övrigt har vi varit och hämtat Sally hos Erik och bjudit svärfar på middag. Vi ska dit en sväng efter att gubben sett klart hockyn, svärfar ville visa vad han köpt i Kina. Resan verkar ha varit mkt lyckad.

Ljus, Värme, Kram & Tjingeling

 


norrbottens tv

Jag skulle vilja tipsa om tv24 norrbottens sida, "Lyckopiller" http://www.24norrbotten.se
Gå in på tv24 och leta i tablån program, det finns massor där att läsa och titta på. Tex. Där finns recept och tips om inredning och mkt mer. Och Lyckopiller innehåller hälsorelaterade reportage, som jag personligen finner väldigt bra. Ta en titt!

Idag har varit en sån där dag av ren och skär återhämtning. Jag vaknade 05.00, somnade om till 06.07 då Chanti väckte mig. Gick upp å gav kissarna mat, sen tog jag två panodil eftersom jag hade en ordentlig huvudvärk som kändes från nacken. La mig å somnade om. Vaknade igen runt 08.30 men steg upp 09.00. Huvudvärken var tyvärr kvar, så jag tog ytterligare två panodil. Åt frukost runt 10 men 11.00 gav jag upp, tog en ½ migrän tablett och la mig på sängen där jag somnade, och inte förrän 14.30 vaknade jag, yr och lite dissorienterad. Steg sakterliga upp och eftersom piggnade jag till, nu fri från huvudvärken.

Efter en dryg timme var det dags att åka å handla, gubben ville inte så han vägrade. Jag undrede om vi skulle äta hempizza och det förslaget gick hem. Så jag tog bilen och körde förbi svärfar och tog in post, sen till affärn, handlade och tog ut det paket jag skickat efter med ett par brallor å en top. Köpte även lite lördagsmys.

Kom hem och när jag kom innanför dörren och plockade upp varorna kom jag ihåg att jag glömt handla en sak. Blev sen sårad då jag blir anklagad att med flit "glömt" vilket inte var fallet. varför är det så lätt att anklaga och så svårt att förlåta? Ibland undrar jag, känner man verkligen en person om man tror denne med flit glömmer för att straffa en annan? Jag kan bara gå till mig själv såklart. Jag skulle aldrig med flit låtsas eller medvetet låta bli att handla ngt bara för att vara dum/taskig. Skulle jag mot förmodan INTE vilja handla, så har jag faktiskt så pass råg i ryggen att jag isf säger nej. Jag menar, om jag anser att det skulle vara ngt fel att handla en sak, då säger jag det, skulle aldrig få för mig att låtsas glömma, finns för mig ingen vinning i det. Inte på ngt sätt.

Jag har ju mest legat idag, så gubben var ut en kort sväng med skotern i det väldigt fina vädret. Då jag kom hem efter handlingen, som jag var tvungen ut på bad jag om lite hjälp i köket, plocka undan å så. Men idag var det tydligen ingen bra dag, för jag fick ingen hjälp. =(

Vi åt pizzan, som vart väldigt god tycker jag. Sen blev det lite filmtajm. Merlin och the dragon slater. Ganska bra, för jag är barnsligt förtjust i såna filmer. Tyckte dock att just drakarna var lite dåligt gjorda, men handlingen var bra för övrigt. Är förtjust i Merlin. under filmen hann Mor ringa å kollade av vad vi fick på hästarna, hon hade missat detta. Sen ringde svärfar från köpenhamn, lät glad å saknade Sally. Jag frågade gubben om det fanns möjlighet att kanske åka å hämta henne så svärfar skulle bli glad å slippa åka då han rest så pass mkt, men det är tveksamt. Å Själv hittar jag inte. Ja, ja...nu har iaf gubben lagt igen ögonen, han sover film på soffan.

Ljus, värme, Kram & TjingelingSally i snön utanför stugan

fredá hela ...

Nä, men fredag idag iaf =) Efter en tids sjukdom känner jag mig inte allt för pigg. Men jag har jobbat två dagar och har klarat av det. Men nu är krafterna slut och tv tittande i soffan är det enda som sker ikväll.

Inatt runt 03.00 hade min busiga katt fått för sig att klättra upp på min massage bänk som står ihopfälld mot en vägg i sovrummet, inte vårt vanliga sovrum utan det brevid. Framför hade jag en verktygslåda och en pumptermos ståeende. När allt rasade lät det mer som om hon höll på att riva sovrummet. Jag for vingelkantigt upp och först fattade jag inte vad som skett utan la mig igen. När jag lagt mig började tankarna att snurra, var fanns chanti? varför var sovrumsdörren stängd? Upp igen och kollade in i sovrummet, mkt riktigt, där satt hon och såg allmänt förvånad ut. Tog katten och stängde till dörren.

Hade svårt att somna om, men jag gjorde det till slut, en tio minuter innan väckarklockan skulle ringa vaknade jag återigen av en duns. Nu hade hon lyckats ta ner en prynadssak från hyllan och den for med en smäll ner på byrån. Den är gjord av ett gipsliknande material, så hade den åkt i golvet hade den blivit mos.

Surt blängde jag på henne, men...hon jamade glatt och undrade om vi inte tänkte stiga upp ngn gång...snart?
väckarklockan ljöd och det var bara att inse, natten var slut och dags att stiga upp för fredagens jobb.

ljus, värme, Kram & tjingeling

17 mars-åter frisk ich...

Åter tillbaka på jobbet, just nu en snabbis hem på lunch. Jag trivs faktiskt väldigt bra på jobbet =) Idag berättade en kollega om en sjukgymnast som varit och visat ergonomiskt tänkande. Hon gick igenom vad som blev sagt. Micropaus, sitt ner och dra långa djupa andetag, rulla på axlarna - typiskt yogiskt , fniss. Och framförallt att vi ska ha barnen nära oss då vi hjälper dom på och av med kläder, det var heller inget nytt. Och tänka på ryggen då vi lyfter upp & ner stolarna på bordet då städ behöver komma åt, detta var heller inget nytt för mig snarare ngt jag själv brukar peka på. Har praktiserat på rehab, där lär man sig mkt. Och sen att jag haft värk länge, vilket oxå gör att man många ggr får lära sig göra rätt.

Nu är rasten slut.

Kom hem runt 16.30 och körde iväg på affären för nyanskaffning av diverse "förr" reviderade matvaror =) Skönt att komma sig ut oxå. Handlade och åkte hem, idag blev det rester av kycklingsalladen =) så mer avancerat än så bidde inte dagens middag. Städade undan, ringde sonen & sen lite tv titt. Följer en gammal serie som går i repris "Tillbaka till Aidensfeld" eller även kallad Heartbeat. Handlar om engelsk lantlig idyll på slutet av 60 talet =) Lättsam att fälja. Tycker det är så vansinnigt tråkiga program på tv i övrigt, helst nu när inte IDOL jay längre är på fredagarna att se fram emot.

Ljus, värme, Kram & Tjingeling - Var rädd om dig!


samtalsstil, eller...

Kvinnor och män förutsätts ha olika samtalsstilar, kön eller genus brukar betraktas som en avgörande faktorer vid kommunikation. Om en kvinna höjer rösten på jobbet och får frågan om hon har PMS. Eller en högt uppsatt chef skriker ”ni spelar som kärringar” på sonens hockeymatch…

Det finns en mäng olika undersökningar om detta med manligt och kvinnligt agerande då det gäller hur vi kommunicerar med och till varandra. Hur vi talar är ett inlärt beteende och det är där könsroller och fördomar kommer in. Kvinnor förväntas vara mänskliga och män sakliga.
– Den som vill komma till tals bör vara saklig. Det talar ofta emot kvinnor och vi bedöms ibland som mindre kompetenta på grund av vårt språk. Fördomar fördjupas om man inte förstår att en person kan vara både kompetent och mänsklig.

Men ofta sker misstagen eller kommunikationsfelen i vardagen och på hemmaplan. Jag läser ofta trådar på olika sidor om kvinnor som blir besvikna på sina män som aldrig verkar förstå att man ibland vill ha lite romantik i vardagen och bli uppvaktad, kvinnor som känner att dom vill bli uppskattade och sedda vid något speciellt tillfälle.

Då dyker det konstigt nog alltid upp en massa kommentarer som tex att du skall minsann vara nöjd och tacksam över att du fått ett par strumpbyxor från city gross i present, hur kan du som vuxen människa bara förvänta dig att din man skall  köpa en present till dig när du fyller år...och vi ska helst skämmas om vi önskade något lite mer speciellt som tex ett smycke... där det ligger lite tanke och kraft bakom

 Sedan läste jag om tjejen som ville ha en romantisk stund med sin soff-liggande man och fixar ett mysigt bad och gör sig fin, hon blir besviken när han förstör det som hon lagt ner sin all sin energi på genom att fisa i badet flera gånger och sedan bara skratta åt det. Borta var det romantiska som hon hoppats på. Då kommer kommentarerna: gud så knäpp hon är! Som sminkat  och gjort sig till inför badet.... Och hur kan man bara bli ledsen över något så löjligt... Ja, ursäkta att vi kvinnor försöker

Har inte sett någon som kräver presenter för flera tusen utan bara något gulligt och genomtänkt.. ingen som kräver att förhållandet skall se ut som en Julia Roberts film....utan bara lite uppskattning i vardagen ibland.. Varför är det så fel att önska något speciellt någon gång? Varför är det så fult att vilja att ens partner skall vara lite romantisk och bry sig om en ibland? Känns som det är så mycket stress och jäkt i vardagen, varför inte ta alla tillfällen som ges för att göra något gulligt för varandra?

Jag har varit sjuk några dagar nu, och det konstiga är att om det är tvärtom så vill gärna mannen bli lite ompysslad och jag iaf försöker alltid ställa upp så gott jag kan. Igår behövde vi verkligen handla hem mat, så jag kollade med gubben om han kunde handla? Ja, om jag skickade en lista via mail till hans jobb så skulle han åka iväg och göra detta. Skickade listan och får svar, kunde jag inte följa med, listan var lång & dyr. -nej, jag är sjuk, men om du behöver kan du revidera listan ngt så kanske det funkar. Dock poängterade jag att vi skulle ha kycklingsallad till middag och han skulle köpa grillad kyckling. Han kom hem med två påsar mat och ingen kyckling, för det fanns ingen. Då tyckte jag att han kunde ju ringt, så hade vi klurat ut ngn annan maträtt. Nä, sånt fick man ju räkna med här i Arjeplog att det inte alltid fanns. Ok, men om planen var kycklingsallad till middag, då måste vi ju laga ngt annat! Dels var jag inte pigg, utan hemma och sjuk. Jag tyckte han var dum som inte tänkte på att ringa mig och säga detta, nu var jag tvungen att stå och laga en helt annan rätt trots att jag är sjuk och inte i form. Suck!

Ja, detta manliga & kvinnliga kan iaf gå mig på nerverna som man säger. Det är som att ha ett vuxet barn som inte själv kan planera eller räkna ut "vuxna" tankar, som att ringa, planera en ny lätt middag då jag var sjuk, nä...bara överlåta det till mig. Han skulle då aldrig mer handla! Nä, lätt att gömma sig bakom att det blir fel, så kan ju jag ta allt ansvar att inhandla mat till familjen. Det är ju lättare för honom.

Idag ska jag dock göra kycklingsallad, men jag tar en kycklingfilé och steker denna, gör tärningar och blandar i salladen. Suck för dessa män och bristen på kommunikationen.

Ljus, värme, kram & Tjingeling


Var rädd om våra vargar!


slut lista... vita kläder

Tror att jag nu avslutar min lånade lista =) Visst fanns det några punkter kvar, om hur jag sover och vad har jag på mig då jag tränar mm.

Jag sover oftast bra, snurrar runt en del i sängen men tror jag får mina 7 timmar varje natt. Jag tycker det är viktigt att under vardagarna komma isäng innan 22.00 för då sover jag bäst. Tycker om ett svalt, mörkt sovrum och gärna rena sängkläder =) Byter nog rätt ofta. Jag har oftast på mig helt vita träningskläder då jag yogar inför klass eller är "ute" å yogar, är jag hemma, tidigt på morgonen är det mjuka kläder & det som finns till hands.

Vita kläder vid yoga; Genom att klä sig i vita kläder av naturmaterial stärker Du Din aura, ditt elektromagnetiska fält runt kroppen. Att ha något vitt på huvudet av naturmaterial sägs hjälpa Dig att integrera de energier som bildas. Därför kan ni ibland se yoga människor som har turbaner på sitt huvud. Helt enkelt för att ha kvar energierna och skydda huvudet mot för mkt intryck.

Idag är jag ännu hemma pga min förkylning. Vilket känns både jobbigt och trist då jag faktiskt längtar tillbaka till jobbet. Idag är jag yr och upplever huvudet fullt av "ludd" Är dåsig och hängig. Men känns väl ändå som om jag ska gå åt rätt håll och snart vara fri eländet. Är helt enkelt inte van att vara sjuk.

Ljus, värme, kram & Tjingeling

Var rädd om varandra.


Rovdjur eller inte...

Nu är debatten om varg återigen igång. Det sägs att vi behöver nytt blod till vargstammen och att det vore bra med finska vargar. Nu tar inte findland på sig att kontrollera dessa vargar, dvs om det finns sjukdommar och dyl i den stam som isf ska över till Sverige.

Det är bra om vi har en vargstam som är frisk och som kan producera nya små vargar. Dock finns det ett väldigt motstånd mot vargar, vi vill ha dom men inte så nära. Vi är rädd om husdjuren/hundar mm som blir attakerade.

Statistiskt vet vi dock att fler hundar blir dödade i trafiken än får sina liv tagna av rovdjuren i skogen. Jag tycker det är konstigt detta med vår syn på rovdjur, nu är jag ju generell och vill inte peka ut ngn grupp el dyl.
Men vi kan bege oss ut i skogen, provocera de vilda djuren vid ett möte, oavsett om det är älg, varg, lo, järv, björn el dyl och med hundens hjälp, eller annat stressa dessa djur i deras egen miljö och sen bli förvånade över att vi blir attakerade? En jägare kanske inte blir så förvånad, hoppas jag men många andra som vistas i skogen.

Om/när våra rovdjur även river, dödar vår "boskap" som fritt går lösa i deras miljö blir vi upprörda över att detta sker. Men för rovdjuren, de vilda djuren som är i skogen ser inte dom så stor skillnad på om människan råkar äga just detta djur som den ger sig på. Men gör dom det, ger sig på "våra" djur, då blir vi galna och hämdlystna och ska till varje pris döda detta monster, och påstår ofta att stammarna är för stora och okontrollerade som gett sig på "våra" tam (ich) djur.

Är det inte rätt naturligt om vi själva ska skaffa mat, ta det som är enklast? Så gör väl även djuren. Om det står tex en ren eller om det är en hjort framför sig då rovdjuret är hungrig, så står den ju inte där och kliar sig i huvudet och undrar om människan kanske äger en sån där eller inte. Eller... Tror ni att rovdjuren är så pass fundersam i sitt val av byte? Magen kurrar, ungarna i boet är hungriga och då ska djuret stå där och nonchalera det djur som står framför den, för att det kanske inte är tillåtet att äta just den sorten.

Hämtat från nätet;

Debatten kring vargens förekomst i Sverige är ju ett mycket laddat ämne. Det är få ämnen som skapar så heta diskussioner som när det tvistas om detta rovdjurs existens. Tidigare undersökningar angående attityder till varg i Sverige har studerat vilka attityder hela den svenska befolkningen har och sedan jämfört resultatet mellan människor i rovdjurslän och människor i län utan rovdjur.

 

Tidigare forskning kring människors acceptans och attityd till vargens förekomst har funnit två huvudsakliga ”åsiktsgrupper”. I den ena kategorin finner man gles-landsbygdsbefolkning, främst i rovdjurslän, som visat sig mest negativt inställda till vargens framväxt (Sandström & Ericsson 2009b, s. 9). I media representeras denna grupp inte sällan av jägare och boende som innehar tam- och boskapsdjur som utsätts eller riskerar att utsättas för vargattacker.

 

Den andra gruppen vilken delar mer positiva åsikter om vargens förekomst är människor som bor i städer.(Sandström & Ericsson 2009b, s. 9). Denna grupp beskrivs ofta som människor vilka lever långt från naturen och som därför saknar förståelse för hur vargen påvekar livssituationen för människorna på landsbygden (Linell & Bjerke 2003, s. 129).

 

Även om många är negativt inställda till rovdjuret anser majoriteten att de inte är rädda för varg, 42 % anser emellertid att de är rädda. Resultatet visar också att övervägande delen inte anser att vargförekomsten utgör något hinder för dem att utföra aktiviteter i området, 16 % anser dock att vargen utgör ett hinder. Nästan hälften av alla tillfrågade svarar att de inte vet om de skulle röra sig utomhus i samma utsträckning om det blev fler vargar i trakten. Det betyder att attityder/rädsla och acceptans kan omvärderas på grund av vilka erfarenheter som människor får över tid.

 

Utredning har studerat hur farlig vargen egentligen är för människan, särskilt i Europa. Resultatet visade att anledningen Sida | 18 till att människor utvecklat rädsla för varg grundar sig i de dödsfall av människor som orsakats av främst rabiessmittad varg. (Linell & Bjerke 2003, s. 108).

 

Vargen äter allt från stora klövdjur till mindre däggdjur, fåglar och bär. I Sverige är älg det dominerande bytesdjuret och bytesvalet bestäms av vad som finns tillgängligt. Efter älg kommer rådjur som är det viktigaste bytesdjuret och därefter andra klövdjur (SOU 2007:89, s.148).

 

Den skandinaviska vargen är vanligtvis skygg och möten mellan människa och varg är ganska ovanliga. Vargen har både skarp hörsel och ett gott luktsinne och undviker oftast kontakt med människor. Vill du undvika möten med varg kan du prata eller sjunga när du går i skogen.

 

Att få se en varg är ovanligt – även i ett vargrevir. Om du möter en varg och den blir medveten om dig ger sig vargen normalt av, oftast på ett närmast sävligt sätt.

Om vargen inte ger sig av och du upplever situationen som obehaglig ska du tänka på följande:

■ Gå sakta och ljudligt därifrån. Du kan sjunga, prata eller ropa högt.

■ Om vargen följer efter – stanna upp och verka stor och farlig genom att hålla armar och väskor eller dylikt i luften. Ta hellre ett par steg mot vargen än från den.

■ Om vargen mot all förmodan skulle angripa ska du slå och sparka så mycket du kan.


Närvaron av en hund kan få vargar att övervinna en del av sin skygghet för människor. I vissa fall kan de då komma bara någon meter ifrån en människa. Personer som har befunnit sig i denna situation har uppfattat det som om vargarna är så koncentrerade på hunden att de närmast ignorerar närvaron av en människa. Om du möter en varg då du är ute med din hund gäller detsamma som vid andra vargmöten. Om vargen mot förmodan skulle angripa ska du uppträda på samma sätt som om du mötte en stor lösspringande hund. Försök alltså inte att gå emellan utan släpp lös hunden och kasta något mot vargen.


Meditation av min guru

Listan, har ju några punkter kvar upptäckte jag.
24. Favoritidrottare/guru: Min favoritguru är givetvis Yogi Bhajan. Han var själv mästare redan som pojke. En mkt karristisk man, med humor och pondus. 

Kundaliniyogan förblev dock en relativt teoretisk företeelse i väst ända fram till slutet av 1960-talet. Då emigrerade Yogi Bhajan från Indien till USA via Kanada.


Yogi Bhajan, eller Harbhajan Singh Puri, föddes 1929 i nuvarande Pakistan som då tillhörde Indien. Han utövade från tidiga år Kundaliniyoga, Tantra yoga och Gongmeditation under en mästare, Sant Hazara Singh. Yogi Bhajan blev själv mästare redan vid 16 års ålder. Han fördjupade sig även i andra yogaformer, som bla Hathayoga.

 

När Yogi Bhajan väl kom till USA 1969 och landade i Los Angeles mötte han den unga, sökande hippiegenerationen, många med drogproblem, och började öppet undervisa i Kundaliniyoga. Tidigare hade endast ett fåtal utvalda haft den möjligheten. Redan från början sa Yogi Bhajan:

-          Jag har kommit för att utbilda lärare, inte för att samla lärjungar.

 

Under åren som följde reste han runt i världen och utbildade människor till lärare i Kundaliniyoga, människor som sedan utbildade nya lärare, o s v. I mer än trettio år ägnade Yogi Bhajan sig åt att utbilda och inspirera och han hann författa ett trettiotal böcker. Alla Yogi Bhajans föreläsningar och klasser finns bevarade till eftervärlden i text eller ljud och de kundaliniyogiska teknikerna finns idag presenterade i mer än tvåhundra böcker och videos. Mer lär komma. Yogi Bhajan dog 2004.


Yogi Bhajan vigde sitt liv till en demokratisering av andlighet, undervisning till vem som är beredd att lyssna och villiga att träna. Han lärde "glada, friska, Heliga sätt att leva " för hushållen, den gemensamma man och kvinna som har familjer, utslagna, arbetare och har relationer. Den livsstil inkluderar en vegetarisk kost och tidig morgon och praktiserar Kundalini yoga och meditation.

"Varje själ har en roll att spela. Varje människa har något att säga. må medvetande råda så att vi kan komma genom slöjan av arrogans och okunnighet till glädje och lycka i livet. Må vi vara tacksamma att få vara vackra, givmilda och lycksaliga . "- Yogi Bhajan

 

Meditation
Sitta stilla och meditera. Vara närvarande på sensationer i kroppen. Öka din medvetenhet till att omfatta alla delar av din kropp och ryggraden. Konsolidera din närvaro genom att känna alla dina sinnesintryck samtidigt i minst en minut på slutet.

2-5 minuter eller så länge du vill.

Till slut: Andas in och andas djupt tre gånger. Höj armarna ovanför huvudet, sträcka på ryggraden, skaka armarna och skicka välsignelser till världen. Bär denna känsla av välsignelse och tacksamhet med dig hela din dag.

 

Ljus, värme, Kram & Hej!

 


Marknad i år

Gick ju förbi mig osedd! Ja, jag är hemma från jobbet idag, vilket är störande. Jag hade verkligen velat vara frisk så jag kunde fått hålla mitt lilla föredrag och presenterat mig. Det hade underlättat en hel del då man jobbar, att människor vet vem man är och att man kan ngt.

Solen strålar in genom fönstret, vilket iof alltid får mitt humör att bli ngt gladare än vid grått väder. Nu får jag ju dock bara sitta inne å titta ut på det vackra vädret.

Ringde jobbet vid 07.00 och berättade att jag var tvungen att stanna hemma. sen somnade jag om och gubben väckte mig runt 09.00 då han ringde. Jag bad om lite glass, huvudvärkstabletter & halstabletter och efter en timme kom han med detta. Tack snälla gubben.

Så dagen lär ju inte innehålla några chokerande hemligheter, host host.

Längtar att komma mig till Luleå, förhoppningsvis får jag ledigt att åka på yoga kurs i början av April. Har dock inte fått svar ännu. Mor och systerdotter fyller ju år oxå, så ett litet kalas hade ju varit trevligt, men jag har inget hört om ngt ännu.

Längtar oxå efter en riktigt rolig shopping runda, både för att ögonshoppa och kanske införskaffa ngt nytt. Hade behövt byxor, upptäckt att jag har för få par att byta med.


Marknad!

Lånad bild från PT från Arjeplogs marknad

Iår hade Arjeplog även konsert i kyrkan, motionsdans och pimpeltävlingen. Och man kunde vinna en bil, vilket jag behöver så vi hade tre lotter, men pga alla lotter inte var inlämnade...eller hur det nu var, så har ingen dragning ännu skett. Håller tummarna fortfarande =) Jag borde ju vara en klar vinnare då jag behöver den!! eller hur?

Ljus, värme, kram & Tjingeling


Tänk, jag lever ju!

Ja, till råga på vinterkräksjukan som slog ut immunförsvaret har jag på den åkt på värsta förkylningen. Typiskt. Jag hoppas och tror ändå att jag ska kunna återgå till jobbet imorgon, går inte det då missar jag kvällen föräldramöte, där jag skulle presentera mig själv och barn med särsilda behov.

Igår lördag växlade illamåendet till förkylningen, näsan började rinna och febern steg. Ont som bara den i vissa muskler så jag hade svårt att sova.
Tänk vad det ändå är skönt med sjukdommar, nu vet jag att jag lever och mitt system är utrensat från en massa slagg & sånt.

Har varit inne hela härliga, soliga helgen då vädrets makter lett mot oss med en strålande sol och +-0 gradig temperatur. Hade så gärna varit ut och gått eller ännu hellre åkt skoter och vistats i stugan några timmar, men så blev det inte denna helg dock.

Har läst 2 böcker, planerat utifall jag orkar gå på jobbet och så har jag plågat min söta katt med lite pälsvård, allt detta räckte för att bli trött och hängig.

Håll i hatten och andas lungt. Kram & Tjingeling så länge.

 host, host...

 

Å, just det. Såg ju melodifestivalen, men hoppades lite på att låten som kom på 3:dje plats Oh my god kunde fått vinna. En mysig, trallvänlig och glad låt som fastnade iaf i mitt huvud.

Bay


vinter döden...

Vinterkräksjukan! Jag blev illamående, fick kräkningar, diarré, buksmärtor, huvudvärk, yrsel och feber..kunde inte bli värre. Viruset är tydligen synnerligen smittsamt och vanligt förekommande då man jobbar inom förskola. Smittade personer kan sprida smittan upp till två dygn efter att man varit symtomfri, finns de som smittat ännu längre.

Under torsdag jobbade jag helt som vanligt, kom hem & lagade middag. Vi åt och allt var i stort som vanligt förutom att jag var synnerligen trött, längtade till sängen och beslutade mig för en tidig kväll. Jag la mig runt 21.30 men hade trots tröttheten svårt att sova. ca 22 blev jag illamående och var tvungen upp för att kräkas, kom lite men inte så farligt. La mig igen och kort stund senare upp igen, men nu exploderade magen innifrån, våldsamt. Från båda håll tömdes kroppen ur, under 24 timmar har jag tömt allt vad vätska i kroppen heter.

Jag är nu helt slut, fortfarande idag lördag har jag inte kunnat äta, det kommer upp så fort jag försöker. Lever på flytande föda, men dricker jag för mkt är det kört och upp kommer det. Effektivt sätt att förlora 4 kg på, om inte annat =) Men kroppen lär nog ta tillbaka detta genom den fasta födan så fort jag kan äta igen.

Jag fick även hämta Sally runt 10 idag, trots att benen är som gelé och huvudet lätt ur funktion. Gubben hade diarré och vågade sig inte iväg. Var även tvungen att gå en runda med Sally så hon fick göra sitt. Kom in efter en 20 min och då ramlade jag ihop i soffan, för det var en stor kraftansträngning efter ett hektiskt dygn med detta hemska virus. Nu hoppas vi att Erik som ska sköta Sally när svärfar är i Kina, snart dyker upp. Kissarna är inte så glad i vovvar och Sally är inte så avslappnad i deras sällskap heller.

Hoppas ni alla därute slipper viruset av årets vinterkräksjuka, den är inte att rekommendera.

Ljus, värme, Kram & Tjingeling
lekande barn

Idag är det torsdag och återigen får jag erkänna att jag e så trött... känner mig helt slut i kroppen och i knoppen. Inte för att vi har haft fullt med barn eller så, utan är bara så mentalt trött. Ögonen svider och tandpetarna har blitt för vassa att hålla upp ögonlocken med, suck. Idag var det en veg.pyttröra till lunch, i stort samma som igår!! ja, fantasin saknas definitivt i det där köket som gör mat. Barnen fick en kebab aktig sörja med kokt potatis och faktiskt kokta morötter. Men om vi ska titta på näring & dyl är maten under ALL kritik. Iaf, vi var ute i solen före lunch, pulkåkning mm och efter maten lekte dom inne till mellis. Då gjorde vi semlor tillsammans, dvs semlebullen gjorde vi ju i måndags så nu gjorde vi bara var sin semla med grädde och mandelmassa och vi åt inne på avdelningen aldeles för oss själva.

Efteråt fick jag idag hoppa in i köket och sköta disken efter mellis, och runt 15.15 kom jag ut på gården. Vi hade då bara två barn kvar från vår avdelning men vi hjälps ju åt, så totalt kanske det var ute 20 barn och 4 vuxna. Jag  fick trösta två barn i omgångar, då dom var väldigt sugna på de två lastbilar som finns på förskolan. Barnen var i 2-2½ års ålder så det var inte lätt att trösta å säga att snart skulle dom få köra, och att turas om är ju inte alltid helt lätt när man är mitt i en lek. Sen åkte vi madrass och jag hade madrassen full av barn som ville åka i mitt knä =) så vi försökte så gott det gick att få plats, även om armar & ben stack ut. Imorgon är det marknad i Arjeplog. Vi ska dit med barnen, som ska sälja tvålar som dom gjort. Får se hur detta ska gå? Sen efter lunch ska vi & åka pulka på berget, för att vi ska komma ut från förskolan lite på lovet.Hemma är gubben ledig, han har varit ut med skotern två ggr i veckan & luftat den lite, samt på utflykt till en stuga som dom renoverat för allmänheten. Han tyckte det blivit fint där.
Kvällarna består av lite tv och tidiga kvällar då jag är så trött att ett ålderdomshem ligger i lä, på trötthetskalan...

Vädret i veckan har varit soligt, tempen legat runt 0 grader men det blåser en hel del. Idag har det dock varit rätt blåsfritt vilket varit otroligt skönt då vi varit ute.

På Lördag åker svärfar till Kina, jag hoppas att han kan köpa en digitalkamera till mig, så jag kan börja fota igen. Min gick sönder då mitt lilla gudbarn tappade den i golvet, rakt på linsen. Efter det började den skorra så underligt och korten blev otydliga med extra streck som inte skulle vara där.

Och om ngn undrar så ja, jag saknar Jay i Idol...tomt utan honom...snyft.Ljus, värme, Kram & Tjingeling

igår...fettisdag

Igår var det fettisdag. Vi bakade semlor på jobbet med barnen =) sen gjorde vi klara semlorna igår tisdag, med mandelmassa å grädde, mums. Vi hade områdesmöte på jobbet.

Övrigt lunkar vardagen sin gilla gång.
Stiger upp 05.45 och yogar, jobber, hem å fixar middag, tv å sova...livet e stenkul =)

Natti natti, kanske mer blogg till helgen.

Ljus, värme, kram & tjingeling

To dream about...

Listan; Nr 21/ Detta skulle jag vilja utöva. Om jag hade modet och kunde träna upp fingrarna skulle jag vilja klättra i berg. Jag älskade att klättra då jag var liten/ung, sen blev jag tonåring & då kunde man ju inte hålla på med sånt =) Och som tjej var det ju ingen sport man höll på med för 30 år sen, sport och träning över huvudtaget var ju inget vi i våran familj pratade om, sånt kostar oxå pengar. Jag red under ngt år då jag var i 13 års åldern, det är oxå ngt jag tycker är kul, helst då western ridning. Jag skulle även vilja prova ett Triathlon. Tex: välja grenar som jag tycker är roliga. Cykling, stavgång/lättare löpning och bergsklättring kanske... Eller något annat.

Egentligen skulle jag vilja vara på ett läger, där man fick träna, äta nyttigt, få massa bra tips och verkligen få en enorm kickstart på livets möjligheter. Jag hoppas kunna skrapa ihop pengar till i början av Juni och åka på en forts. på yoga utbildningen, modul 2. Men allt inom detta är ganska dyrt. Jag tror att jag hela livet velat idrotta i mkt högre grad än vad jag gjort. Har ju inte alltid varit frisk i kroppen pga reumatiskt och min svåra migrän. Samt att vara mamma tog ju upp hela mitt liv i 18 år. Men nu känner jag mig pigg, nöjd och inspirerad att hitta nya utmaningar.

Idag steg jag upp och gjorde min yoga, gav kissarna mat och gjorde mig klar för dagen. Gubben har en veckas ledigt... men jag har ju just börjat jobba, så att ta ledigt nu skulle nog knappast uppskattas.
Lunch idag: veg pytt som var smaklös, rårivna morötter till. Hem på rast åt jag en macka med gubben som just stigit upp. Han känner sig lite krasslig. Vilket även massor av barn gör på jobbet, så idag var vi bara tre barn på tre fröknar, lungt. Så vi passade på att baka semlor och städa.

Middag; rester från igår, så det blev korvstroganoff med ris.


Mjuk Äppelkaka

Idag var jag jättesugen att baka, gubben med son som fyller 25 kommer hit idag. Tänkte att jag måste ju ha en god efterätt. Så då hittade jag denna mjuka äppelkaka, som jag ännu inte smakat bara bakat i nuläget. Hittade receptet då jag googlade på bloggen; http://kakomaten.blogg.se/. Tror den blir gooood. Jag tänkte från början bara baka en sockerkaka och ha grädde till, men upptäckte att jag bara hade vaniljvisp i kylen, så då blev det denna kaka istället. Får väl meddela senare hur den smakade.

Mjuk Äppelkaka*
Ugn: 175º

Det här behöver du:

200 g smör
2 dl strösocker
4 ägg
 "Finrivet skal av ½ citron"
(jag hade ingen citron så jag hackade i mörk blockchoklad ca 2 rader choklad )
1½ tsk bakpulver
3 dl vetemjöl
1 dl potatismjöl
1 msk kardemumma

Fyllning:
4 syrliga äpplen
2 msk socker
1 msk kanel

Servering:
Florsocker
Vaniljvisp eller lättvispad grädde

Gör så här:

Sätt ugnen på 175º

Smörj och ev mjöla en rund form med avtagbara kanter.

Rör smör och socker vitt och pösigt.
Tillsätt äggen ett i taget och rör smeten slät.
Tillsätt citronskalet.(Chokladen)
Blanda samman mjöl, bakpulver och kardemumma och sikta ner.
Rör varsamt smeten slät och bred ut hälften i formen.
Skär äpplena i klyftor eller tärningar. Fördela jämt över smeten.
Strö över socker och kanel.
Täck över  med resten av smeten.

Grädda kakan i nedre delen av ugnen i ca. 50 min.

Sikta över den kalla kakan lite florsocker vid servering.

Servera med vaniljvisp eller lättvispad grädde.

 


20. Det här åt jag idag; Fortsättning på min lånade lista. Havregrynsgröt till frukost, med bär, linfrö och branflakes. Lunch; rester från igår, ½ kycklingfilé, sallad, gorgonzolasås (väldigt lite kvar, kanske 2 msk) stekt potatis. Till middag är det beställt korvstroganoff idag, så det blir det även fölr mig men gjord av kycklingkorv. samt laktosfri grädde, mjölk i.

Helgen har varit skön, lugnt och fridfullt och jag har återhämtat mig efter veckans migrän. Idag måste jag även försöka lirka med Chanti så jag får ta lite knutar av hennes päls. Hon hatar pälsvård.

I övrigt har jag under dagen tvättat 2 marskiner tvätt och hängt in ren tvätt, satt igån en disk i Diskmarskinen och plockat ur den. Sen har jag duschat och plockat undan lite grann. Nu ska jag till affären och inhandla ett stycke korv till gästerna, så det inte blir för lite mat.

Ljus, värme, Kram & Tjingeling


Hallelulja

It's the best version ever. Har nog alldrig hört den så underbart fin...ÄLskar denna (tack Louise, som hade den på din blogg)

Espen Lind, Askil Holm, Alejandro Fuentes, and Kurt Nilsen.

http://www.youtube.com/watch?v=vRhm4dB7UDg&feature=player_embedded


http://www.youtube.com/watch?v=vRhm4dB7UDg


The New Guitar Buddies 

Hela lagarbete mellan dessa killar började på en fest för producenten företaget. Några månader senare spelade de en av de största konserter i Norge. Kurt Nilsen är det vinnande tävlande i World Idol. Espen Lind är en av de bästa text författare i Norge. Alejandro Fuentes kom på tredje plats i den norska Idol tävlingen 2005 och Äskil Holm .. Tillsammans utgör de "De Nye Gitarkameratene" en stor turné i Norge under 2006 med lanseringen av CD / DVD "Hallelujah - Live"


Vi är alla menade att lyssna, så som barn gör
vi föddes för att manifestera guds/universums härlighet
som är inom oss.
Den är inte bara i några av oss, den är i oss alla.

Och när vi låter vårt eget ljus skina, ger vi omedvetet andra människor tillåtelse att göra desamma. när vi är frigjorda från vår egen rädsla, frigör vår närvaro automatiskt andra.

Det är vårt ljus, inte vårt mörker som skrämmer oss mest.
Vi frågar oss själva; Vem är jag som tror mig vara briljant, storslagen, talangfull, fantastisk?
Egentligen, vem är då du, som INTE skulle vara det?

Hallelulja

 

Ljus, värme, Kram & Hallelulja för oss!


mitt i veckan-med fortsättning

Tyvärr har jag inte orkat uppdaterat min blogg pga:
I onsdags var det en tung dag, jag vaknade med huvudvärk som höll i sig hela dagen. Var hem på lunch, hann slumra 5 min på en huvudvärkstablett, vilket gjorde att jag ändå stod upprätt till 16.30. Skyndade mig hem, illamåendet hade börjat, munnen kändes kletig som om saliven tjocknat, huvudet sprängde och när jag väl kom hem, kallsvettig var det enda jag hade i huvudet-säng, vila, migrän medicin på momangen. Tog mitt stolpiller och somnade kl. 17.00 vaknade flera ggr, försökte ta mig upp men huvudet hade liggande planer. Så var min dag, mitt i veckan.

Torsdag oxå en huvudvärksdag som jag trotsade alla gudar och var på jobbet hela dagen. Men det gav resultat för min chef kom 16.10 och jag fick ett nytt anställningsbevis ända fram till september, jippi. Sen skyndade jag mig hem, gjorde mat och satte mig framför tv;n innan jag la mig 21.00 zzzzzzzzzz, tog även tors kväll en migräntablett och hoppas att jag snart ska bli fri eländet.

Fredag; tack & lov är migränhuvudvärken borta, nu bara "medel" huvudvärk av en mer hanterbar sort. Gubben for till rebnis (tror jag det heter) Där ska hans son (som nu fyller 25) dyka upp med 3 vänner... dock skulle dom komma tidigt men i skrivandets stund och nyss pratat med honom har dom ännu inte (21.50) dykt upp. Gubben sitter där ensam, huggit ved och eldat bastu och varit redo sen 11.00 i f.m;s.
Själv har jag jobbat och slitigt. Dock en lugnare dag med mindre barn, vilket gjorde att jag kunde sluta en stund tidigare.

Även om jag är fredagstrött så har jag sett lite tv. Dagens middag bestod av en hastig veg.pan pizza i portionsform. Dvs ingen ork eller fantasi idag dock. Jag är ju ensam hela helgen, men imorgon ska jag laga ngt gott =) har jag tänkt. Svärfar körde mig till affären & hem eftersom gubben har bilen. Snäll svärfar har jag =)

På affären köpte jag en yoga tidning, gissa om jag blev glatt överaskad att hitta en sån i Arjeplog, jippi.
Så imorgon ska jag sätta mig och läsa alla bra artiklar.

Pratade med min syster i telefon, länge sedan vi hade ett långt samtal, passade bra då vi båda var ensam hemma på var sitt håll.

Väntar på att min lilla brorsdotter V ska göra klar min header till bloggen =) Hon har börjat på den och nu går jag lixom i väntans tider. Spännande!En del av den, ser lovande ut =)

Ljus, värme kram & Tjingeling!

lazy days

Jag fick sluta kl. 15.00 idag. Kom hem & Chanti ville så gärna gå ut, så jag tänkte ok gumman. Plockade fram kopplet, men Chanti blev som galen, ville inte ha kopplet på sig så hon rev mig ordentligt för att slippa. Ok, då får du vara inne, när inte matte kan få på dig kopplet. Såg ut som om hon förstod =) för hon slutade jama vid dörren. Synd, vet inte varför hon tycker så illa om kopplet, men en anledning är kanske att hon aldrig har halsband el dyl på sig inne, & nu under vintern har det blivit längt mellan utevistelserna, så hon strejkade helt enkelt.

Så, vi la oss på soffan och jag läste lite bok, kände att jag var helt slut, så jag var tvungen att kliva upp efter en stunds läsande för att göra mig lite te och vakna till liv.

Idag blev det rest middag, jag har ingen ork och fantasi att laga mat i nuläget, så gubben fick pommes frites & hamburgare och själv värmde jag en pizza slize som fanns kvar.

Kvällen lär tillbringas framför tv-burken för inget annat orkas med. trötttt.

Till helgen kanske Gubbens son kommer med ett gäng kompisar. Gubben skulle kolla med jobbet sitt om dom kunde hyra en stuga uppe i fjälls, en som jobbet äger. Sonen K blev eld å lågor så förhoppningsvis går det att lösa. Roligt att kunna göra sina barn glada. Han fyller ju 25 till helgen så det blir väl en del dryck för pojkarna. Gubben följer nog med och umgås med dom.

Ljus, värme, Kram & tjingeling

att unna eller missunna

18. En fredagskväll unnar jag mig gärna..: God mat och ev lite god choklad, 70%:ig gärna med nötter i. Jag är galet glad i mörk choklad och nötter ihop. Och även var för sig =)

jobbar på små avd idag, det är roligt med variation, men är inte lika trevlig personal där. Tyvärr =(
Men mkt pyr tydligen under ytan, missnöjje med löner mm, den får men inte den andra skvaller. Sånt tycker jag är mkt tråkigt. Sån liten arbetsplats borde man kunna vara sams på, men det finns alltid någon/några missnöjda vad som än sker. Dom har bara bestämt sig för att livet nog är lite mer orättvist för dom. =(

Sol och fint väder idag -5 grader ute, å jag får sluta kl: 5.00 idag, Hurra =))

Ljus, värme, Kram & Hej!Älskar solen och naturen, å det e så vackert nu

RSS 2.0