samtalsstil, eller...

Kvinnor och män förutsätts ha olika samtalsstilar, kön eller genus brukar betraktas som en avgörande faktorer vid kommunikation. Om en kvinna höjer rösten på jobbet och får frågan om hon har PMS. Eller en högt uppsatt chef skriker ”ni spelar som kärringar” på sonens hockeymatch…

Det finns en mäng olika undersökningar om detta med manligt och kvinnligt agerande då det gäller hur vi kommunicerar med och till varandra. Hur vi talar är ett inlärt beteende och det är där könsroller och fördomar kommer in. Kvinnor förväntas vara mänskliga och män sakliga.
– Den som vill komma till tals bör vara saklig. Det talar ofta emot kvinnor och vi bedöms ibland som mindre kompetenta på grund av vårt språk. Fördomar fördjupas om man inte förstår att en person kan vara både kompetent och mänsklig.

Men ofta sker misstagen eller kommunikationsfelen i vardagen och på hemmaplan. Jag läser ofta trådar på olika sidor om kvinnor som blir besvikna på sina män som aldrig verkar förstå att man ibland vill ha lite romantik i vardagen och bli uppvaktad, kvinnor som känner att dom vill bli uppskattade och sedda vid något speciellt tillfälle.

Då dyker det konstigt nog alltid upp en massa kommentarer som tex att du skall minsann vara nöjd och tacksam över att du fått ett par strumpbyxor från city gross i present, hur kan du som vuxen människa bara förvänta dig att din man skall  köpa en present till dig när du fyller år...och vi ska helst skämmas om vi önskade något lite mer speciellt som tex ett smycke... där det ligger lite tanke och kraft bakom

 Sedan läste jag om tjejen som ville ha en romantisk stund med sin soff-liggande man och fixar ett mysigt bad och gör sig fin, hon blir besviken när han förstör det som hon lagt ner sin all sin energi på genom att fisa i badet flera gånger och sedan bara skratta åt det. Borta var det romantiska som hon hoppats på. Då kommer kommentarerna: gud så knäpp hon är! Som sminkat  och gjort sig till inför badet.... Och hur kan man bara bli ledsen över något så löjligt... Ja, ursäkta att vi kvinnor försöker

Har inte sett någon som kräver presenter för flera tusen utan bara något gulligt och genomtänkt.. ingen som kräver att förhållandet skall se ut som en Julia Roberts film....utan bara lite uppskattning i vardagen ibland.. Varför är det så fel att önska något speciellt någon gång? Varför är det så fult att vilja att ens partner skall vara lite romantisk och bry sig om en ibland? Känns som det är så mycket stress och jäkt i vardagen, varför inte ta alla tillfällen som ges för att göra något gulligt för varandra?

Jag har varit sjuk några dagar nu, och det konstiga är att om det är tvärtom så vill gärna mannen bli lite ompysslad och jag iaf försöker alltid ställa upp så gott jag kan. Igår behövde vi verkligen handla hem mat, så jag kollade med gubben om han kunde handla? Ja, om jag skickade en lista via mail till hans jobb så skulle han åka iväg och göra detta. Skickade listan och får svar, kunde jag inte följa med, listan var lång & dyr. -nej, jag är sjuk, men om du behöver kan du revidera listan ngt så kanske det funkar. Dock poängterade jag att vi skulle ha kycklingsallad till middag och han skulle köpa grillad kyckling. Han kom hem med två påsar mat och ingen kyckling, för det fanns ingen. Då tyckte jag att han kunde ju ringt, så hade vi klurat ut ngn annan maträtt. Nä, sånt fick man ju räkna med här i Arjeplog att det inte alltid fanns. Ok, men om planen var kycklingsallad till middag, då måste vi ju laga ngt annat! Dels var jag inte pigg, utan hemma och sjuk. Jag tyckte han var dum som inte tänkte på att ringa mig och säga detta, nu var jag tvungen att stå och laga en helt annan rätt trots att jag är sjuk och inte i form. Suck!

Ja, detta manliga & kvinnliga kan iaf gå mig på nerverna som man säger. Det är som att ha ett vuxet barn som inte själv kan planera eller räkna ut "vuxna" tankar, som att ringa, planera en ny lätt middag då jag var sjuk, nä...bara överlåta det till mig. Han skulle då aldrig mer handla! Nä, lätt att gömma sig bakom att det blir fel, så kan ju jag ta allt ansvar att inhandla mat till familjen. Det är ju lättare för honom.

Idag ska jag dock göra kycklingsallad, men jag tar en kycklingfilé och steker denna, gör tärningar och blandar i salladen. Suck för dessa män och bristen på kommunikationen.

Ljus, värme, kram & Tjingeling


Var rädd om våra vargar!


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0