Snö- var e våren?

Valborg...hm, har alldrig varit med om en så snörik valborgsmässoafton som i år. Men å andra sidan är jag ju i Arjeplog... så, det kanske är så här? Men förra året -09 var det faktiskt nästan bart på marken då vi eldade vår majbrasa i stugan. Idag snöar det iaf, i massor å är enbart +-0 grader ute, burrr.
 
Så jag steg upp i morse, drack te å sen satte jag igång att sätta om resterande blommor, som vart kvar sist jag gjorde det (plantera om) sammanlagt 15 st som fick ny fräch jord. Det är bra att hålla på med blommor, plantera och jobba med händerna nergrävda i jorden då man så att säga behöver "jorda" sig.
 
När tankarna fyller hjärnan till brädden att mitt huvud känns som minst 2 stl för litet, då behöver jag vara i jord och inte tänka så mkt. Gubben åkte till sitt jobb å skulle fixa i bilen med stereon, så det passade bra att få stå där i tvättstugan å dona med blommorna.
 
Någon majbrasa blir det definitivt inte i år, det är för snöigt och inte intressant. Jag gjorde oss GI mackor då gubben kom hem, fortsatte ett tag till med blommorna. Dock tog jorden slut så jag fick swicha iväg till konsum (otroligt att det var öppet) å handla en lite säck jord+ lite annat smått.
 
Efter blommorna var omsatta var kl redan 17.15 så det var bara att börja med middag. Dagens GI middag bestod av ugnsbakade rotsaker, kött (till gubben) kycklingfilé åt mig, en fetaoströra med creme frech å olivolja samt kryddor, babyspenat. Ur gott. Till det tog jag en cider (ej GI) blev yr i knoppen, har ju inte druckit en cider sen annandagen. Gubben dricker öl.
 
Svärfar kom då maten var klar, å fick sig lite i magen han oxå. Han stannade å pratade fram till 19.30 Idag var dödsannonsen för svärmor i Norran och Pitetidningen. Resten av kvällen blir lugn, kanske lite film för gubben har då suttit å laddat hem några nya hela e.m.
Så, finns det ett skäl att fira Valborg eller e det bara för att bli av med en massa skräp??
 

Traditionen grundar sig på den Heliga Valborgs kult, mot häxtro och onda andar, som uppstod speciellt efter hennes död 779. En kvinna vid namn Valborg föddes år 710 någonstans i norra Europa. Enligt legenden var hon dotter till den store kungen Richard, men hennes namn påminner mer om att hon har en celtic, tysk eller skandinavisk bakgrund. Hon var avgudad på samma sätt som vikingarna hade avgudat våren.
 
Den dagen bär fortfarande hennes namn Valborg i den katolska almanackan. Hon förklarades inte som helgon förrän den 1 maj 779. På hednisk tid firade man i Norden en äldre högtid som var kopplad till de döda. Gränsen mellan de levande och de döda ansågs vara svagast under just denna natt. På många platser i Finland och Sverige firas helgen genom att bränna bål och på vissa platser med fyrverkerier och smällare. 
 
De vårsånger som vi sjunger när vi står runt Valborgsbålet är ännu yngre. De flesta är från 1800-talet och fick sin spridning genom studenternas vårfirande. 30 april är med anledning av kungens födelsedag allmän flaggdag i Sverige
Källa, . http://sv.wikipedia.org/wiki/Valborg  


Brasan från ifjol, ingen fara...trädet stod kvar efteråtGubben håller koll på eldenSvärmor, tittade på brasan (vi är i stugan) 
 
 
Mer Kärlek i varje steg – frid och tillit till ditt inre, till varandra ... <3

Dubbel snyft-tumörer!

Var en sväng till Luleå tisd-onsdag å med Tussan (kissen min) till veterinären på onsdag. Hon skulle ta bort knuten under magen som blivit större.

 

Jag var med henne till en veterinär i Arvidsjaur i nov el dec -09 för samma knut, då mkt mindre å han sa då att det var ingen fara. Gjorde en 5 min undersökning, ganska ointresserad av själva katten å tyckte vi kunde ta henne till en veterinär i Piteå el Luleå och han var av åsikten att det var nog ingen brådska utan ett 5 min ingrepp för att avlägsna den lilla knuten som säkert bara satt på huden!!!!

 

Han sa inte att det kunde vara ngt farligt överhuvudtaget. Tussans "vanliga" veterinär i Luleå, tog sig tid att verkligen undersöka katten. Han kom ganska snabbt fram till att det var en tumör och med dess oregelbundna form, så trodde han ganska säkert att den var elakartad samt att den spridit sig och hon även fått ytterligare en knöl. Så, han sa att visst kunde han operera, men då måste hon röntgas i G-stad.

 

Halva hennes ena sida var han tvungen att öppna och operation och eftervård skulle bli rätt jobbig och smärtsam för Tussan, med medicinering och dyl. Han trodde min lilla kisse har  ½ - 1 år att leva, men berodde ju givetvis hur pigg hon är. Just nu är hon fortfarande pigg å glad i mat, men om det sprider sig till tarmarna kan hon inte göra 2.an och då kan hon ju få väldiga magsmärtor, även lever och njurar kan utsättas för tumören. Hur orättvist får det vara?

Min lilla kisse som jag haft sen hon var pytteliten 7-8 veckor gammal. Vi hittade ju en kattgömma under barackerna då dom renoverade och byggde om min dåvarande arbetsplats-99, 3 små övergivna kattungar utan mamma.

Jag övertalades av min son som då var 12 år att vi skulle ta hem henne, då vår förra katt Freddy blev överkörd bara en månad innan. Jag gav efter, men Tussan var ett litet vilddjur och våran hund Rina (rottwailer/lab blandning) blev satt på plats ganska snart av den lilla kissen. Att vi kallade henne tussan var för att hon var lite som en liten tuss men stor som ett lejon i psyket.

 

Tillgivnare katt har jag nog aldrig haft. Men egen, inte alla får hennes kärlek om dom inte visade sig värdig den. Nu har hon bara en liten tid av livet kvar och jag ska skämma bort henne på alla tänkbara sätt, med god mat och mkt kel och uppmärksamhet.

 

 

Tussan ute i vårsolenVilar på sängen i extra rummet

 

 

Mer Kärlek i varje steg – frid och tillit till ditt inre, till varandra ... <3

veterinär sväng

Hej hopp. Idag ska jag köra till min mor, sen på onsdag ska Tussan få besöka veterinären i Luleå. Hon ska få ta bort sin knöl under magen.
 
Det var ju ett tag sedan hon åkte bil, blir intressant att se om hon fortfarande tycker det e ok. Så nu till dagens bestyr. Vädret e ok, men hade kommit snö inatt, men det verkar försvinna igen, vilket e bra då jag inte har några nya sommardäck på volvon.
 
Nu skriva köplista, duscha å sen packa katt å iväg.
 
Tussan min älskling
 
 
 
 
 
Mer Kärlek i varje steg – frid och tillit till ditt inre, till varandra ... <3

måndag 26/4

Morrn därute!
Hade ställt väckarklockan idag, behövde ringa veterinären för en tid denna veckan. Så jag steg upp 08.00 å ringde, upptaget tonen bipade i örat, så jag satt där å provade ett ex antal ggr å 08.25 fick jag äntligen svar.

 

Jodå, Tussans "gamla" veterinär hade tid på onsdag kl. 14.00 perfekt. Gubben ska till skellefteå på utb å möte tisdag-onsdag, så då skulle han köra från skeå å hämta mig onsdag. Jag ska lämna min gamla bil till min kompis S, så ska han få ta över ansvaret och omsorgen om min volvo.

Jag å gubben kan inte ha 3 bilar på gården =) nu när han köpt pick up, vilket han e mallig och glad över. S vart utan bil då hans gamla golf gav upp, å han sålde den vidare.

Då tyckte jag att om han ville ha en trofast bilkamrat så skulle han köpa min volvo för en liten peng, å så beslutade vi. Nu är vägarna fri från snö och sommardäcken blev påsatta på volvon igår då jag städade den inför avlämning, oljan fylld på och den ser ren å fräch ut på in å utsidan.

Min volvo går som en pärla, men visst skulle den behöva nya lister runt om dörrarna för det brusar väldigt då man kör lite fortare. Den har startat utan motorvärmare hela vintern, trots -32 grader kallt...vilken ny bil gör det i dagens uppvärmda samhälle??

Men bilbesiktningen sa att den läckte lite olja pga den kalla vintern, men det var bara tillfälligt. Den klarade sig galant genom besiktningen trots många år på nacken. ok, volvon är ingen skönhet längre, lacken lite matt och den e sliten, som alla bilar blir av daglig användning.

Även gubben mazda pick up-91 är sliten, trots att den inte på långa vägar rullat lika många mil som min gamla volvo från -83. Nog bilpratat. Jag var otroligt trött på morgon då klockan ringde, drömde om allt möjligt i en salig röra. Men mkt har ju hänt så min hjärna jobbar för högtryck på nätterna med att sortera allt.

 

Pratade med sonen igår, han å kompis hade varit å spelat paint ball vilket han tycker är kul. Han bor bara hos sin kompis nu...inte alls hos Louise, vilket känns bedrövligt =( ja, ja inget jag kan påverka ändå. Förhoppningsvis gör dom det som ändå är rätt, även om jag tycker att dom ger upp.

 

Men det är lätt att tro att gräset är grönare på annat ställe, men i alla relationer hinner vardagen ikapp å det är så livet ser ut. Man behöver hitta guldkornen i vardagen, det är dom som gör att relationen lyser upp å klarar sig ett tag till.Gubbens pick up, då den stod å väntade på våren

Volvon =)

 

 

 

 

Mer Kärlek i varje steg – frid och tillit till ditt inre, till varandra ... <3

livet går vidare...

Hej! igår var en extrem jobbig dag, vaknade av att jag drömde migrän, men faktum var att det var ingen obehaglig dröm, Jag hade migrän!
Så jag pallrade mig upp å tog en migräntablett å sen tillbaks isäng.
 
Gubben steg upp och försvann ut, trodde han åkt på jobb, vilket jag vet att han skulle. Men han var ut en kortare sväng bara, men... så i fredags f.m hade jag lovat grannen att sköta deras hund "chip" medans dom åkte till Piteå på loppis fredag till lördag.
 
Men att vakna med migrän å inse att man har ett ansvar över någon annans hund, då var det bara att dra på sig kläderna kl. 09.00 å asa sig ut, där jag mötte gubben i dörren på väg in. lite kinkig blev jag över att han kunde erbjudit att gå första svängen, men inte ett ljud. 
 
Chip blev lycklig över mitt besök, å jag försökte hålla mitt huvud stilla men ändå få på honom kopplet. Det gick, så ut i solen, med solglasögon som enda skydd vid extrem ljuskänslighet då jag har migrän. Vi gick iaf en 30 min promenad å då var jag nära döden, så in med chip å av med kopplet, stappla tillbaka över vägen in in i sovrummet hemma å la mig.
 
Kom på att jag var nog tvungen att ta en ny tablett, så upp igen å tog en å sen fick huvudet landa på kudden. slumrade med värk å illamående till nästa hundsväng vid 13.30 så jag steg upp, tog på mig å gick till chip, lika glad denna gång att få gå ut.
 
Solen lyste som aldrig förr å hur jag än gick fick jag den i ögonen. Blåsten hade tilltagit å jag kände det som att baksidan av huvudet höll på att blåsa bort. Även nu blev det en 30 min promenad, sen tillbaks med chip å hem igen. Tänkte att nu skulle jag försöka vara uppe å gick för att ta mig en dusch. Gubben kom hem då jag stod i duschen, då hade han varit på jobb, samt till jobbet å fixat med däck å fäljar till sin nyinköpta pick up. Mitt ansikte kändes som att ngn slagit in näsan, öm och domnad.
 
Svärfar kom efter en stund å jag dukade fram mackor, ägg, avocado, pålägg, mm koka kaffe å vi fikade, vilket gjorde att det kändes ngt bättre i skallen. Han satt hos oss ngn timme innan han begav sig hemåt, jobbig tid just nu. Jag gick en e.m sväng med chip oxå, å då jag återvände stod hans husse å matte på gården å han bidde så överlycklig.
 
Sen slappade vi mest hela kvällen, gubben är lite off å har en hel del tankar i sitt huvud. Vilket är fullt normalt efter att förlorat sin mor. Vi var iaf tacksamma att vi fick sitta vid hennes sida på fredag, ta farväl och inse att hon inte skulle orka så länge i det skick hon då var i. Men hur förberedd man än är, så kommer dödsfall alltid att påverka å chocka oss att det hände.
 

Idag söndag e det dags att städa bilarna, gubben har svårt att sitta stilla å han behöver lite egen tid å drar sig undan. Jag ska oxå fixa lite med min bil, men har inte samma behov som honom. 
 
Mer Kärlek i varje steg – frid och tillit till ditt inre, till varandra ... <3

Sorg

Inatt, 00.15 somnade svärmor, gubbens mor stilla in efter en kortare tid av sjukdom. Det är sorg här hemma. Nu är det allt praktiskt som måste ordnas.
 
Hennes själ har nu lyfts upp in och tillbaka till universum. Farväl och tack för att jag fick lära känna dig kära svärmor.
 
 


Mer Kärlek i varje steg – frid och tillit till ditt inre, till varandra ... <3

Pippi akuten

Hur hemskt får det bli??? Steg upp efter en god natts sömn, först en sväng på toa å sen vidare i sakta mak mot köket för att sätta på vattenkokaren. 

Jag kikar in i V-rummet som ligger innan köket å där på golvet ligger en liten pippi, död =( Mango den rackarn, har varit in å bara lämnat pippin på golvet. Hm, varför? Tänkte han att den skulle bli frukost för Tussan eller för mig? Annars brukar han minsann vara snål om sina byten, å jag brukar få överlista honom för att ta av honom fåglar å möss som han kommer hem med. Fy för detta med katter å deras byten.

 

Jag älskar våra katter, men när dom är "duktiga" å kommer hem med döda djur, så e det faktiskt inge vidare. Här i Arjeplog finns en hel del fågelkörer ute och sjunger, så många medlemmar har fått sätta livet till. Ingen branch att ge sig in i om man är rädd om livhanken, eller dom kanske inte ens har ngt val.

 

Dom är födda till sång och bråd död av jaktgalna kissekatter som förvandlas till kallblodiga jägare under natt å morgontimmarna. Stackar pippin! Jag borde nog anordna en pippiakut där de kan få bli omplåstrade, de som lever eller bara sjunga av sig sina bekymmer...

Mangos pippi, lämnad i vardagsrummet.

 

 

Mer Kärlek i varje steg – frid och tillit till ditt inre, till varandra ... <3

 


I See You!

Avatar filmen!

Varför älskar jag bara denna film, Å många med mig? Vi såg den i helgen igen, å jag blir så uppslukad och berörd av filmen. Avatar är inte bara ett gäng blåa figurer som råkar ha en kärlekshistoria med en uppkopplad människa.

Avatar handlar om energi, kärleken till livet och allt levande. Jag tror vi behöver en sån här film för att den väcker och visar kärleken inte enbart mellan arten avatar och människan Jake, utan kärleken och sammhörigheten med Eeyva, deras gud, universumet mitt ibland dom.

Avatar är en mycket vacker film, och den visar att vi människor, likt Jake faktiskt kan lära oss att älska moder jord och den enrigi som finns kopplat mellan jorden, livet som lever där och vårt stora vackra universum. Är det inte dags att koppla upp oss?

 

Att bli mer andliga och fördjupa vår ytliga tro till något större? Jag tror då det gäller mig själv, att just uppkopplingen då man sjunger mantra inom yogan får en ännu större mening, att livet inte enbart är vardag å strävan. Det är så mycket mer som vi behöver kämpa för.

 

Fisken ute i havet håller på att ta slut, då blir havslivet väldigt utarmat, alla valar, sälar, fåglar som lever från havet och så människan. Är det rätt av oss att ta så mycket från havet att där inte finns så det räcker åt alla? Är det rätt att jaga våra djur i skogen? Jägarna har ju sina förklaringar att balansen måste upprätthållas? Men balansen i vår skog, den har skött sig själv i många miljoner år innan vi och jägarna kom och dödade.

Tex.Vargen måste dödas eftersom den tar jägarens byte!!Inte nog med att hetsjakt på varg har startats dessutom anser jägaren att det är orättvist? att vargen får jaga älg året runt när de bara får göra det en månad om året. Är det inte varg så är det björn mm

"Jakt är Sveriges största djurskyddsproblem. Långt mer än en miljon däggdjur och fåglar dödas av jägare varje år i vårt land. Dessa djur dör inte omedelbart efter skottet, mellan 15 och 30 procent av djuren skadeskjuts och får utstå ett onödigt lidande. Under älgjakten skadskjuts 14 procent av djuren, mer än 10 000 älgar, varje år. Trots eftersök med hund kan älgen få lida en längre tid innan den avlivas.
Hageljakt ger ännu fler skadskjutningar.

Eftersom större delen av jakt med hagel sker på mindre djur innebär denna jaktform ett utdraget lidande. I dag jagas omkring 60 arter, varav de flesta ger obetydligt utbyte i form av kött. De 60 000 rävarna som årligen skjuts ihjäl tas exempelvis inte tillvara alls. Forskare på Naturhistoriska riksmuseet har undersökt rävar och funnit att cirka 30 procent av de lite äldre rävarna hade skador efter hagel.
hämtat ur Aftonbladet.

 

Men många jägare kan faktiskt Inte ta emot informationen ( många protesterar högljudda mot siffror som visas upp, har alla möjliga försvarstal om hur det "verkligen" är då Dom är ute i skogen) Det är synd att de inte faktiskt kan förstå att allt lidande som sker i skogarna, är inte för att vi måste upprätthålla en balans. Vi människor har alltid jagat för att från början få mat på bordet, finns det skrifter om.

( När man läser om jägare, tycker många att dom blir hackkycklingar pga jakten. Det kanske borde vara en väckarklocka?) Men det finns även, i motsats till de köttätande de som levt och lever utan att äta kött. Det berättas att Siddhartha Gautama, som Buddha var döpt till, blev avlad och född genom övernaturliga händelser.

 

Buddhismen ses traditionellt som en väg att genom meditation uppnå insikt i tillvarons yttersta verklighet och genom detta nå frihet från lidande i världens eviga cirkel av återfödelse.Etiken i buddhismen skiljer sig nämnvärt från den i de abrahamitiska religionerna (kristendom, judendom, islam)  då dess mål är att ge levnadsråd till människor. Detta för att de ska kunna generera så bra karma som möjligt.

 

De fem vanligaste föreskrifterna (reglerna) är :

 

 1. Att inte döda - utan värna allt liv dvs. äta vegetarisk kost
 2. Att inte ta det som inte är givet - utan respektera andras ting
 3. Att inte ägna sig åt olämplig sexualitet - utan vara omtänksam och ansvarsfull
 4. Att inte ljuga - utan att tala sanning
 5. Att inte orsaka att andra människor missbrukar droger, eller själv missbruka dem - utan hålla sinnet klart

Sedan finns även:

 

 1. Att inte tala om andras fel - utan vara förstående och medkännande
 2. Att inte upphöja sig själv och nervärdera andra - utan övervinna egna brister
 3. Att inte undanhålla andlig och materiell hjälp - utan fritt ge när så behövs
 4. Att inte hänge mig åt vrede - utan vara överseende
 5. Att inte smutskasta de tre juvelerna - utan upprätthålla dem

Kött var inte vardagsmat och de flesta människor i södra Sverige hade i praktiken ett kosthåll som dominerades av vegetabilier, framförallt i form av spannmål. I t.ex. Skåne var den vanligaste maträtten gröt med öl. Det animaliska inslaget begränsades i dessa trakter till vissa större högtider.

På vintrarna sinade korna, varför inslaget av mjölkprodukter i kosthållet var begränsat även i norra Sverige. Det var endast bland Samer och nybyggare  i lappmarken som ett animaliskt kosthåll dominerade.En svensk som betraktas som föregångare för vegetarianism var Emanuel Swedenborg (1688-1772)  som genom sin religiösa uppfattning betraktade köttätandet som en manifestation av människans förfall ur paradieset ändå åt han bevisligen fisk.

För att återgå till filmen Avatar, så tror jag att jag köpta filmen känslomässigt så totalt pga livskraften som genomströmmar filmen. Djur och människor i harmoni.
Och bekräftelsen mellan Jake och Neytiri, I see you! Alla människor vill ha bekräftelsen, att bli speglad och sedd, älskad för den man är.

 

 

 

 

 

 

Mer Kärlek i varje steg – frid och tillit till ditt inre, till varandra ... <3

 


April 21:a

Idag skiner solen, det gjorde den även igår. Tänk så mkt mysigare det är med sol än snö som vräker ner?! Här hos mig är allt som vanligt. igår var jag å klippte mig. Det ser fint ut, men hon lyckades klippa håret spetsigt bak... Ett elände då man byter frissa.
 
Samt att hon flikade håret med kniv, som sagt ser bra ut några dagar, men mitt hår ser fort risigt ut då dom drar med kniv istället för rent med saxen klipper av stråna. Suck!! Jag vill heller inte ha en "spets" bak på ryggen, utan vill ha det mer rundat avklippt, men hon frågade aldrig å jag förstod inte att hon klippte upp det i spetsig V- format.
 
 
Ja, nu e det bara att låta det vara ett tag å klippa till det hos min egna frisör då jag är i Luleå. Luggen däremot vart jag nöjd med. Har läng tyckt att den varit trist, men nu blev jag nöjd av resultatet. Sen var jag en sväng på AF å hämtade lite papper ang massagen. besökte även ICA en sväng, å där blir man för det mesta ruinerad. Hade 120 kr i börsen å tänkte att det räcker nog, för det lilla jag köpte...hm, glöm det, 100 extra uppå de 120 jag hade.
 
Helt otroligt vad det är skillnad att handla i Arjeplog än i Luleå. Dubbel suck. Sen fick jag en faktura från ellos, som inte stämde, tyckte jag å ringde dom. Jag trodde jag skulle få 50% rabatt på en "valfri" vara, he, he...nädå, det gällde naturligtvis inte för det jag köpt, om jag läst det fiiiinstilta.
 
Så, antingen skicka tillbaka eller betala, J;a skit! Satt iaf på altan å njöt solen i 2 timmar, varmt å gott men ändå ingen värme i skuggan ännu. ½ meter snö kvar på backen, ifall ngn trodde vi fått vår el så.
Idag blir det en slappar dag igen, orkar bara inte ta tag i ngt, e lite läss på att vara så apatiskt uttråkad.
 
 
 
 
 
Mer Kärlek i varje steg – frid och tillit till ditt inre, till varandra ... <3

vår- omstyling?

Hej hopp!
Måndag å det snöar, -japp, det snöar utanför förnstret idag. Men som alla de visa säger, så behövs ny snö för att få bort gammal snö. hm, solen då?? räcker det inte med gammal hederlig solsken så det helt enkelt töar bort?
 
Ja, vad vet jag? e kanske inte så gammal å vis ännu då det gäller snö! Ja, idag är det måndag, helgen har varit stillsam, ingenting har egentligen hänt, utan vi har varit hemma å inte pysslat med så speciellt mkt överhuvudtaget.
 
Vi är duktiga å äter min GI mat, som jag tillagar, som då kan ta en viss tid...därför hinner vi inte göra så mkt annat. Matlagningen är tidskrävande innan man gjort den till en vana antar jag? Idag vaknade jag med fortsatt huvudvärk som jag led av hela söndagen. Trist som bara den, men kan vara ett tecken på att jag äter mindre kolhydrater, så det blir mindre socker till min sockerälskande hjärna...he he. Men nu efter lunch kände jag mig jättesugen på att göra om här hemma.
 
Ja, jag brukar få en sån där släng av "göra om" på våren. Känner att jag skulle vilja fixa om i vårt sovrum, där vi har en furusäng (urk) Är väldigt läss på furu, what so ever... Sänggaveln skulle jag då vilja måla om, men är i valet och kvarlet om jag vill måla den vit eller rent av väldigt mörk?
 
Hur jag än gör, behöver jag även tapetsera om och vad tusan gör man med alla garderober? Någon som har en kul idé hur man renoverar och piffar till garderober? Så ge mig några heta tips, pleas. Idag är färgen i sovrummet en ljungliknande, ganska mörk tapet, vita garderober av standard modell och sängen av furu. rätt mörkt faktiskt =( men, det kan ju vara skönt oxå, då sommarnätterna e ljusa här i norr. Men lite trist, kan jag känna.
 
Så jag får väl helt enkelt leta vidare i tips å trixs menyerna.
Sen behöver jag hjälp att bolla mitt projekt som jag skulle erbjuda ålderdomshemmet, å sånt var då inte lätt =(
nä, nu ska jag nog hitta på ngt att sysselsätta mig med.
ljus å värme, kram å hej!

Vitt e ju alltid trevligt, men kanske inte enbart?


Sänglådorna var mkt fina =)
 
 
 
Mer Kärlek i varje steg – frid och tillit till ditt inre, till varandra ... <3

Fet-mager =vad är rätt-fel?

Normala har vi ju ett uttryck. Och visst har vi tabeller för det normala. Som BMI, det är engelska för body mass index och betyder på svenska alltså kroppsmasse index. BMI är alltså ett mått på befolkningens vikt i förhållande till deras längd. BMI är ett väldigt bra mått på just vad en befolkning väger i förhållande till sin längd. Däremot är BMI ett mindre bra mått på förhållande mellan längd och vikt för en enskild individ. SÅ det SÅ.

Naturligtvis är det inte nyttigt att bli för mager ( Anorexia nervosa, Bullimi )Anorexi är en ätstörning som innebär att man bantar så kraftigt att man svälter sig själv. Man tycker att man är tjock och är mycket rädd för att gå upp i vikt. Anorexi är vanligast bland flickor i tonåren.
 
Vad som orsakar ätstörningen är olika från person till person, och oftast är det flera saker som spelar in. Anorexi börjar oftast med att man bantar. En del som har anorexi utvecklar också bulimi, en ätstörning som innebär att man först hetsäter och sedan försöker göra sig av med det man har ätit genom att kräkas eller använda laxermedel. 
 
Men alla kan potentiellt drabbas- uppskattningsvis är 1 av 10 drabbade av manligt kön. Dödligheten är hög, enligt vissa studier är det den psykiska sjukdom med allra högst dödlighet i procent. Eller för fet, för den delen. Obesitas är den medicinska benämningen på övervikt i sådan utsträckning att det är farligt för individens hälsa.
 
Obesitas är en tillstånd som kan medföra stora hälsorisker för den som är drabbad. Tillexempel ökar risken för att drabbas av diabetes och hjärt och kärlsjukdomar markant. Obesitas kan också leda till högtblodtryck och belastningsskador på främst knän och rygg.

Varför skriver jag om detta idag? Jo, för att jag började tänka på det då jag skrev föregående inlägg, så nu fortsätter jag på en annan tråd helt enkelt.

En händelse som hänt. Vi sitter ett gäng kvinnor/kompisar och pratar om allt möjligt, livet, män, drömmar (å jag känner min mage kurra) Värdinnan har dukat upp ett bord med allt möjligt gott, kanelbullar, crisp kakor, nötter mm. (Jag har inte hunnit äta middag idag) vi kommer kort in på mat och vad som är gott å dyl.

Å när jag ska plocka av det som bjuds, känner jag att dom andra kanske tänker, - aha det är nog därför hon har blivit så mullig, då jag tar för mig av kanelbullen och lite nötter, visst skulle jag vilja ta en sån där smarrig choklad crisp kaka också, men jag vågar helt enkelt inte.

Jag skäms över att jag blivit mullig, och visst är jag överviktig just nu, har samlat på mig lite volanger både här å där. Men när jag nu sitter här hemma å skriver, hör jag hur löjligt det låter. Varför skall inte tjejer/kvinnor våga ta för sig av det som bjuds utan all denna skam över hur man ser ut, rädslan över vad de andra ska tycka och lägga värderingar i det?

Varför ska vi gå omkring och ha den här skammen inom oss. Kan vi inte älska oss själva som vi är? Eller sitter detta så djupt rotad i varenda kvinna sedan 1800 talet? Eller är det något nytt som kom då media spred ”ryktet” om att alla kvinnor/tjejer skall vara näst intill modell smala? Men om jag ställer en motfråga, varför ska vi vara så smala, är det inte vackert med kurvor?

Lita att ta i, och inte ett benrangel som inte har några former alls? Fast om jag skall vara ärlig så tycker jag inte ens kropps form spelar någon roll så länge man har hälsa eller? Jag tror inte heller man skall gå och drömma om en kropp en benstomme inte är bygd för eller? Jag äter nyttig mat, har påbörjat en månad med GI kost, men mest för att min mage är i olag. Klart jag blir glad om jag förlorar några kilo, men jag rör på mig, jag yogar varje dag och mediterar, men ändå finns rädslan att inte duga där hela tiden.

Duga för vem egentligen? Den enda jag ska kunna älska förutsättningslöst är ju mig själv. Men min ”värsta” fiende är min dåliga negativa skiva, som upprepande talar om att jag måste se ut på ett visst sätt för att duga. Det allra konstigaste är kanske att skivan aldrig är nöjd, oavsett om jag vägt 53 kg eller 76 kilo. Den omgivning som sen är hårdast att döma förutom mitt jag är mor, å syskon.

 

Vi har växt upp med att ska man vara ”fin” och duga, räknas helt enkelt då är man smal. Punkt. Men… Livet är inte smal eller tjock, det är en hel del händelser däremellan som påverkar våra kroppar. Mår jag inte bra, är arbetslös (ej nyttig för samhället) då reagerar min kropp att dra på sig extra kilo.

 

Ett mönster som suttit i sen ungdomen. Duger jag inte ute i samhället med den kompetens jag skaffat under livet, hur ska jag då kunna älska och tycka om mitt liv som arbetslös i en liten kommun där jag ingen känner. Visst, rädslan triggar och volangerna samlas. Vad tycker du om din kropps form? Är du nöjd? Om inte varför?

Här e några bilder.

Var rädd om er å älska dig själv lite extra.


Vad är rätt och vad är fel? Finns det eller kan vi vara precis som vi är? Eller är ett liv med svångremmen hårt åtragen livets väg? Några kommentarer?...

 

 

 

 

Mer Kärlek i varje steg – frid och tillit till ditt inre, till varandra ... <3

snyft

Nää...så trist det känns. Min älsklings gubbe (min son) och min favorit svärdotter ska separera...uch, fy och blä. Men, visst har jag hört på de två att det varit jobbigt emellanåt, det ska erkännas.
 
Men jag vet oxå att då man som dom haft knapert ekonomiskt under jättelång tid, så tar det energi från varandra. Ingen orkar i längden, och man börjar se fel och brister i allt runtikring relationen.
 
Jag tror dock att min son har hittat sin prinsessa och jag tror att prinsessan faktiskt har sin prins i min son. Att separera och återhämta sig, se in i sig själv och hitta sina egna värderingar och vart man vill i livet på vart sitt håll kan faktiskt få tillbaka gnistan.
 
Om prinsessan slipper gnata och tjata på prinsen om de vardagliga små sakerna hela tiden, vilket kanske bottnar i den dåliga ekonomins gifter. Kanske kan hon i lugn å ro se honom igen som hon såg honom en gång i tiden. Alla har problem och kriser i sina förhållanden, man lever sällan som prins å prinsessa under vardagens gnet.
 
Men med en dålig ekonomi blir inte ens helgerna det andningshål man behöver för att se varandra i ett ljusare skimmer. En helg med lite romantik (och min son vet vad romantik är) kan göra en avgörande skillnad mellan vardag och helg.
 
Min svärdotter tar även på sig att sköta den tunga biten som består av deras ansträngda ekonomi, samt allt annat i hemmet. Det är bara att titta på programmet Lyxfällan. Drar man inte åt samma håll, delar man inte den ekonomiska bördan så går man till slut under, vilket jag tror har skett för min son och svärdotter. Att separera kan vara en ny start för de två.
 
Min son behöver inse att han faktiskt behöver städa, tvätta, och sköta ekonomi. Trots att jag tyvärr har sett hur dåligt det gått för honom förr att klarat detta, så kanske han mognar och inser att det är trevligare att bo fint och klara sin ekonomi på egen hand oxå.
När man ser två människor som min son och svärdotter passa varandra så bra, blir jag väldigt sorgsen över att det tar slut. Jag hoppas dock och tror att får de se allt från var sitt håll och får tänka på sig själva ett tag, kanske dom med nya krafter kan hitta tillbaka med nya idéer och nytt förhållningssätt till att sköta hemmet gemensamt, istället för att bara den ena måste bära det tunga ansvaret.
 
 
Men det är inte lätt att ändra sig, man måste hitta igen till sin självkänsla att man är bra som man är, men man kan alltid förbättra sin bild av sig själv vilket drar andra till sig. Man blir inte omtyckt om man inte tycker om sig själv, man blir däremot som en magnet om man tycker om sig själv, då vill andra människor vara i ens närhet.
Vi kan slå på oss själva i det oändliga, men vi har jättesvårt att se det vackra i oss själva. Att säga ngt snällt till sig själv sitter så långt inne.
 
Men skivan som upprepar likt ett mantra alla våra brister verkar alldrig ta slut. Kanske måste vi tvinga oss till det positiva och omfamna oss i livet. Vara glada för att vi är vi, alla är unika och alla har en alldeles speciell plats på vår jord. Jag kom lite utanför ämnet, men jag tror att det påverkar oss alla. Denna dåliga självkänsla som alla verkar bära på.
 

Att idealen idag är att vi ska se smala ut... varför? Är verkligen smala människor vackra aoutomatiskt? Eller får vi det bara inpräntat i huvudet från det vi är små? Varför inte bara leva och älska livet som det presenterar oss. Oftast tror jag, iaf då det gäller mig själv att jag går upp i vikt då jag inte trivs med livet.
 
Det blir lite som Mia Törnblom säger, vi skaffar oss airbags för att inte bli "sedda". Men om vi har låg självkänsla så kommer vi ständigt att vara rädda för att misslyckas. Vi kan inte ens uppskatta det vi lyckas med, för vi hittar alltid några fel vi kunde gjort bättre. Tänk vad livet skulle vara lättare om vi inte hela tiden slogs mot vårt eget negativa jag!

Så, iaf för att återta tråden till prinsen å prinsessan. Jag hoppas dom kan stärka sina egna "jag" öka sin självkänsla, få ordning på vad som är målet för deras egna liv, vart dom ska sträva och hur det ska gå till då blir livet lite lättare att leva.
 
Är man förvirrad och osäker på om man stretar åt samma håll, då springer man enbart runt i ett ekorrhjul, vilket dom två faktiskt gjort pga dålig ekonomi, och faktiskt en skopa handlingsförlamning.
Och jag hoppas att dom kommer sig ur hjulet och tar tag i saker och ting som behöver ta tags i.

Min son har en dröm om eget företag, min svärdotter likaså. Är det en dröm dom ska förverkliga gemensamt, för drömmarna är trots allt aningen olika men kan kombineras. Men deras fokus på vart dom är på väg behöver klarna.
 
Jag älskar dom båda, så otroligt mycket och hoppas så att dom ska kunna komma vidare och inte bara lämna för att det är "lättaste" utvägen. (jag skriver "lättast" inom situationstecken pga att jag VET att lätt är det aldrig att separera)

Kärlek till er båda, min prins å prinsessa
Min egen prinsessa:
 
Denna bild har son och svärdotter gjort via ett datorprogram, hur deras dotter skulle kunna se ut =) söt va!
 
 
 
 
Mer Kärlek i varje steg – frid och tillit till ditt inre, till varandra ... <3

Vad är din verklighet?

Du behöver inte bli religös
men definitivt behöver du bli spirituell
för din skull, finn din själ
ta reda på vart du kommer ifrån
vad gör du här, vert e du på väg
titta på din livskarta

Var och en av oss har tre sinnen *negativa sinnet * positiva sinnet och * neutrala sinnet
Varje sinne har 81 chackra som samstämmigt processar våra tillkortakommande, rädslor och projektioner. Frågan är inte vilken religion du tillhör.
 
Frågan är om du har en aning om vad din verklighet är. Är du verkligen medveten om vem som skapade dig? Du är en varelse och du måste vara en konsekvent person.
 
Mestadels är du rädd att vara spirituell, för i det ögonblick du blir spirituell trasslar du till det i religionen. Det finns 3 biljoner människor som tror på bibeln, väldigt få av dom tror på budorden och lever efter dom. I bibeln finns tio budord. Dom är budord, inte en frågeställning, inte ett frågeformulär, dom väntar inte på ditt svar.
 
Dom säger gör si, gör så... Läs dom ibland, fundera över hur mycket du lever efter dom? Du behöver inte bli religös men du behöver definitivt bli spirituell, så för Guds skull hitta din själ. Dags att ta reda på vart du kommer ifrån, vad du gör här och vart är du på väg.
 
Lever du i ett materiellt låtsas jag där det yttre styr vem du är och vill vara? Se över din livskarta, för vårt uppdrag är enkelt. Året av Aqvarius är nära -den kan inte undvikas. Det finns människor som vill tro och uppleva det spirituella, som behöver en helande hand, behöver åtagande, starka karaktärer och ett stort hjärta.
 
De behöver en person som är lika stor som oändligheten, högt bakom skyn och djupt bakom jordens centrum -som är allting. Du vill vara det/den du vill, INTE det du inte vill! Det finns två saker av allting.
En du gillar och en du ogillar. Vad väljer du?
 

Text av Y.Bahjan


 
 
 
Mer Kärlek i varje steg – frid och tillit till ditt inre, till varandra ... <3

Åter vardag efter påsk

Hej hopp! Nu är det återigen måndag och påskledigheten över. Vaknade 06.30 av en eller två goa morgonpussar från gubben som skyndade iväg till sitt jobb. Så, jag somnade om igen å vaknade 07.40 Låg kvar å kelade med Tussan, min katt.

Helgen har varit otroligt lugn, skön och trevlig å tillsammans med gubben har vi njutit den underbara solen. Lördag åkte vi en sväng till stugan på skotern men var lätt oroade att underlaget skulle ge vika, då solen värmde och snön tinade. Men det gick bra, vi kom oss både dit å hem och hann även grilla lite korv då vi var i stugan.

 

Söndagen stannade vi dock hemma, solen värmde även idag så vi satt ute på vår veranda och njöt i var sin solstol och lyssnade på ljudbok samt läste. Var även till svärmor å hälsade på en stund, hon var go å glad men trött.

Var även förbi svärfar å sally för en pratstund. Livet med GI mat går riktigt bra, det är jättegott. Men visst, jag måste ändra lite i recepten då jag inte äter nöt-gris-lamm-vilt kött. men många av recepten fungerar alldeles utmärkt.

 

Smoothie är en av favoriterna som man får äta till mellan/kvällsmål. Magen min har blivit ngt bättre redan på dessa 4 GI dagarna. Även gubben är nöjd över maten å tycker om den. Idag ska jag göra yoga, alldeles strax å sen ut å gå.

Sol även idag med + 3 grader i skuggan, vilket är helt ok =) Sen får jag försöka hinna sätta om någon blomma eller två idag, det är HÖG tid att hjälpa dom stackarna till en ny jord. Dom fick stå över i fjol då vi hade så mkt annat, jag å gubben.

Dagen är kort så nu är det bäst att sätta fart.


Å min son å svärdotters kissar

Grillade i stekpanna

Underbar sol vid stugan

 

 

 

Mer Kärlek i varje steg – frid och tillit till ditt inre, till varandra ... <3

snöar- aprilväder

Hej hopp! Idag började jag dagen i stugan, vi åkte dit igår då solen sken i massor. Vi grillade hamburgare/kycklingburgare och vi bastade.

Vi har inte ngt indraget vatten i stugan/bastun så gubben fick ta skotern å åka till forsen å hämta. Bastun är vedeldad och det blir himla hett å skönt, så huden rullar ihop sig. Men gud så skönt det e. När vi var klar å tvättat oss, så skulle gubben hälla ut vatten hinken på en ca 30 liter. -nej, nej ropade jag, häll den över mig. Sagt å gjort, stod ute på bastutrappan i bara mässingen å gubben hällde allt vatten över huvudet mitt =) härligt.

 

Sen in å värma fötterna som blev kalla på bron, torka sig å sen in i stugan. Där spelade vi lite fia med knuff, yatzy. det blev 1-1 på fia å gubben vann 2 omgångar yatzy då han fick just yatzy båda omgångarna, suck!! Det var oootroligt varm i stugan, så när vi la oss höll vi på att kvävas av värmen.

Men idag som sagt, vaknade jag vid 09.00 i stugan, vädret mulet utanför. Å så på med lite kläder å streta ut mot utedasset, nä vi har ingen innetoa heller i stugan, utan ett gammalt hederligt, dock mkt fint utedass...det har vi. Gubben vaknade oxå och vi kokade vatten på gasolköket (ingen el heller) å drack te och kaffe.

 

Sen samlade vi ihop våra saker och körde hem på skoter. Åt frukost hemma å sen till svärmor å hälsa på henne på sjukstugan. Idag var hon pigg och glad. Åter hemma ringde jag mor min å kollade läget, gubben åkte tillbaka till stugan för han hade glömt mp3 spelaren.

Han var borta en 2 timmar å jag fixade diskmarskinen, diskade upp pannorna, satte igång en tvätt. Sen har bara dagen rullat på utan överraskningar. Jag beslutade mig dock för att påbörja 1 månad GI mat. Så imorgon ska jag å handla å hoppas det finns det jag behöver.

Gubben får vara med vare sig han vill eller ej, då det är jag som lagar mat =) Men nu är jag läss att se mig i spegeln å känna mig uppsvullen som en melon. gubben å jag har ju pratat lite motion å dyl, men än är det så mkt snö. men jag ska börja om med mina promenader igen, förutom min dagliga yoga. imorgon är det yogakurs igen =) två veckors uppehåll så nu tar vi upp den igen. G

ubben ska få en guld stjärna av mig oxå, han har slutat röka och har nu hållit upp 1 vecka och 2 dagar; GRATTIS gubben. Ok, inte helt fri från nikotin, då han snusar. men att sluta röka är otroligt bra ändå. Han luktar ju gott igen.

Lite vyer från stugan.

Bastun


Grillplatsen


Stugan i mörkret, på väg tillbaka
efter bastubadet.

 

 

 

 

Mer Kärlek i varje steg – frid och tillit till ditt inre, till varandra ... <3

Mor fyller år

Idag e det annandagpåsk å min mor fyller 78 år. Jag var till henne förra helgen, så idag började jag dagen med ett samtal å sång i telefon.
 
Vi systrar gav henne ett "presentkort" att gå ut å äta (betald) valfri middag tillsammans med oss.
Hon blev glad och tyckte det skulle vara roligt. Vi skrev en helg i maj, så jag hoppas det blir i slutet av maj då vi har födelsedagar här både 1:a å andra helgen i maj.
 
Gårdagen var lugn, vi var ute å körde skoter å sen till stugan för att njuta väder å grilla korv. Jag gjorde upp eld i vår tunna som vi har där, men det var rätt mkt snö där i.
 
Slutade med att efter 2 timmars eldande, fick jag hämta stekpannan inifrån stugan å steka korven över elden, då det inte blev ngn glöd. Men jag kan säga att korven var mkt god efter så lång väntetid.
 
Vi kom inte hem förrän vid 18.00 tiden å fortfarande lyste solen. Gudomligt skönt väder å vi har alla blitt lite färgade i ansiktet av den. Jag lagade middag, snitzel, stekt potatis, sås och lite grönt. Gubben å son åkte till hans jobb och bastade och själv tog jag mig en dusch här hemma.
 
Idag är det en ny solig dag utanför fönstret å planerna är inte klarlagda för dagens aktiviteter.
Fortsättning följer...
 
 
 
Mer Kärlek i varje steg – frid och tillit till ditt inre, till varandra ... <3

påsklörda

Ja, efter en tung natt utan sömn har dagen varit seeeg. runt 05.00 slumrade jag till, å vaknade igen 06.15 slumrade sen till 10.00 med flera uppvaknanden. steg dock upp efter 10, å tog mig en dusch.

Hade ett jobbigt samtal med gubben, å hade funderingar på att åka till mor. Vi kom till en överenskommelse där han lovade mig en del förändring. Så då stannade jag hemma iaf. Gjorde middag: fläskfilé å pot gratäng med lite förätt av gårdagens middag, en skiva skinka, ½ ägg, samt lite jansson.

 

Till mig själv blev det kycklingfilé då jag inte rött kött äter. Så ibland äter jag kyckling, men försöker dra ner även på den å rikta in mig på det vegetariska. Det är dock svårare att få tag i veg. produkter här i Arjeplog. Middagen blev iaf lyckad, alla mätta å nöjda.

 

Vi bjöd även svärfar på påskmiddag, då svärmor ligger på sjukhemmet. Vi lovade åka dit å hälsa på henne imorgon, men det var osäkert vilken tid då vi ev. åker ut med skotern om vädret tillåter. jag var jättetrött så vid 18.30 somnade jag framför tv:n. Gubben väckte mig, å jag gick in i sovrummet å somnade om. vaknade vid 20.30 igen.

Gubben tog sig en wischky å han å son tittade på red neck stå up komedi. Min son har tittat på såna filmer i tre års tid så jag är lite off till dessa. visst är dom betydligt roligare än svenska stå up komiker, men man blir ändå rätt mätt. Därför satte jag mig här å skriva av mig lite. Vad kvällen har i sitt sköte, vet jag ej men den är iof snart slut.
 

I din hand du håller mitt hjärtas brand

 

 

 

 

Mer Kärlek i varje steg – frid och tillit till ditt inre, till varandra ... <3

å i veckan

har jag inte skrivit så mkt, så en kort resommé av den: Måndag åkte vi till Luleå, och där har vi varit månd-torsdag.
Tisdagskvällen fick vi ju låna systerdotterns lägenhet å onsdag fick vi ett hotellrum. Stora som skokartonger, hmm. sovit uruselt nu i tre nätter å längtar hem. Var på tjejträff onsdagkväll med mina gamla kurskompisar från healinggruppen, jättetrevlig men var lite avslagen av både dålig sömn och att det tar på krafterna att vara på sjukhuset så pass mkt som vi varit.
 
Jag stressade in på willys å handlade lite då jag väl var i Luleå, det är ju väldigt mkt billigare i Luleå än i Arjeplog då man ska handla mat.
 
Tyvärr hann jag inte till syrrans son, då lilla Tilda fyllde 2 år, den 1 april. Jag hade presenten i bilen, men fanns helt enkelt inte tid å tillfälle att åka dit, tyvärr.
 
Men hon får ett paket då jag far nästa sväng. så, nu är alla uppdaterade på vad vecka i övrigt har innehålligt. Katterna vart väldigt glada då vi kom hem, mkt kel å kliande å dom är nära hela tiden, släpper oss inte gärna ur sikte nu.
 
Måste dock försöka få en veterinär tid till min Tussan, hon har en knut under magen. Inte bra! 
 
 
GLAD PÅSK!

 Ingen påsk utan en stor "höna"

Jag hoppas för hennes skull att bilden
är en photo shop konstruktion. eller...GLAD PÅSK önskar jag er alla.
 
 
Mer Kärlek i varje steg – frid och tillit till ditt inre, till varandra ... <3

långfredag 2

Idag har det varit en uppåner dag i mitt liv.

Döm om min förvåning då gubben i förrgår beslutade sig för att sluta röka!! Jag tänkte i mitt stilla sinne att det kanske inte var rätta tillfället att göra en beteendeförändring då gubbens mor är väldigt dålig och vi vet inte hur länge hon kommer att leva.

 

Hon fick diagnosen lungcancer, därav gubbens beslut att fimpa. Idag är det tredje dagen, och för de allra flesta som vill sluta röka är den tredje dagen ofta den absolut jobbigaste, ÄVEN för omgivningen.

Så idag har han bitit av mig huvudet flera ggr, t.om så illa att jag blitt upprörd & jag börjat gråta. Han har dock efter en stund kommit å bett om ursäkt, för att han tagit i, men inte riktigt för det han säger. Men, jag ska stå ut.

För naturligtvis är det är guld värd för hans egen hälsa, han har hostat på morgonen tills han spyr å orken har varit dålig länge. Jag tycker definitivt att han är riktigt, riktigt duktig som slutar röka, mitt i kaoset över sin mor.

Samt att jag själv som är icke rökare får en gubbe som faktiskt luktar ngt annat än askkopp. Idag kom även älsta sonen Kim på besök, jättekul. Vi åt lite påskamat, sill, potatis, janssons frestelse, påsk skinka å ägg =) Mmmmm gott, gottigott gott. Jag har inte gjort janssons frestelse på många år, då jag oftast åker till min mor under påsken, dock inte i år. Iaf fick jag godkänt av gubben å kim för min jansson, tyckte även själv att den var riktigt god.

 

Vi har även varit å besökt gubbens mor idag, hon var trött och vi stannade inte så länge för hon behövde sova. I övrigt har jag kort pratat med min egen älsklings son, han var på Gekås i Ullared å behövde en slant för att köpa sig en slips! ja, han börjar bli vuxen min lilla älskling (23 år) Dom skulle till Falkenberg på 40-års kalas =)

 

Deras kattungar ser goa å fina ut, tittar in på min svärdotters blogg för att följa de små livens framgångar. Nu ska jag se om gubben med son bränner ner huset, dom försöker få bort klistermärken från Kims skoterhuv. H

an ska sätta dit andra dekaler.

Ski Doo

Kattungar (bild av Louize)


Visst e dom goa? =)

 

 

 

Mer Kärlek i varje steg – frid och tillit till ditt inre, till varandra ... <3

 


påsk, lååångfredag

Idag ska jag skriva lite om förtroende, påsktider å påsk kärringar till trots.
Hur kan man övervinna misstänksamhet och finna förtroende? jag antar att,
 
Genom att ta risken och själv visa mer förtroende. "Förtroende mot förtroende" är en lag i det mänskliga livet,som måste komma till användning dag för dag. Den som visar förtroende, får även ta emot det. I varje fall får man inte på grund av egna negativa erfarenheter "dra alla människor över en kam".
 
Det råder stor misstänksamhet i vår värld. Många människor misstror andra människor, bara för att de en enda gång blivit besvikna. Då man fått ett förtroende vill man helst till varje pris undvika att missbruka detta, men ibland sker det.
 
Kan bero på olika faktorer i livet, men trots detta ska man givetvis in i det längsta försöka att inte svika förtroendet. Men, vi vet alla att detta ibland sker. Nyss gjorde det detta för mig, jag svek ett löfte jag lovat. Pga oro och i den situationen av vanmakt som kom över mig, avslöjade jag något för en person jag lovat att inget säga till.
 
Förlåt, jag ångrar givetvis att jag svek, finns inga ursäkter som uppväger sveket. Jag föll för ett lyssnande öra och svagheten tog tag i mig. För att fortsätta skriva om förtroende... Den som är utan urförtroende saknar livets fundamentala säkerhet.
 
En sådan människa känner sig alltid osäker, angripen och hotad av andra. För denne är det svårt att visa intimitet i någon form. Hon/Han kan inte öppna sig, vara hjärtlig, förtroendefull, dvs. hon har kontaktsvårigheter.
 
 
Det finns risk för att sådana människa lätt isolerar sig och blir en enstöring. Vilket man givetvis till varje pris vill undvika att utsätta ngn för, att missa det förtroende man skapat. Den som kan visa förtroende, känner sig sällan ensam. Förtroende är viktigt, det behöver ju inte vara kritiklös, blind tro. Den som en gång kämpat sig fram och bestämt sig för att bemöta omvärlden förtroendefullt, kommer att bli förvånad, när hon upptäcker, att den tidigare misstron ofta var orsaken till många svårigheter.
 
Så snart du litar på dig själv, kan du konsten att leva. Att ge är att få något tillbaka. Jag vill oxå skriva att jag erkänner mitt misstag, över att jag svek ditt förtroende. (du vet)
En lista för att undvika att svika ett förtroende:

flera sätt att förlora förtroende:

 1. Du håller inte överenskommelser, löften och åtaganden.
 2. Du ser efter dig själv först. Andra bryr du dig om endast när det gynnar dig.
 3. Du är inkonsekvent beträffande vad du säger och hur du beter dig.
 4. Du undviker att förmedla kritik vidare.
 5. Du väljer att ljuga.
 6. Du söker syndabockar och skyller på andra istället för att erkänna dina egna misstag.
 7. Du dömer och kritiserar istället för att ge konstruktiv feedback.
 8. Du sviker förtroenden, du skvallrar och talar skit om andra bakom ryggen på dem.
 9. Du förringar andras talanger & kunskaper
 10. Du låter bli att stötta andra i deras utveckling.
 11. Du kompromissar aldrig.
 12. Du vägrar att axla ansvar
 13. Du vägrar att vara privat – erkänna dina brister, svagheter och eventuella problem.
 14. Du odlar sarkasm, nedvärderar humor och ignorerar allt som är ”bra för andra”.
 15. Du betraktar andras förslag, åsikter och kritik som personliga påhopp.
 16. Du är inte uppriktig
 17. Du inser inte att en konflikt kan vara konstruktiv – du undviker konflikter till varje pris.
 18. Du fullföljer inte åtaganden som du varit med och kommit överens om.
 19. Du ägnar dig åt dolda förhandlingar i syfte att skapa pakter som du kan kontrollera.
 20. Du låter inte nåd gå före rätt, och du dömer andra utan att lyssna på deras version först.
 21. Du ber aldrig om ursäkt.

 

Du kan inte kontrollera andra människor, och om du försöker kommer det paradoxalt nog att rasera ditt förtroendekapital. Men om du helt och fullt accepterar de människor vars förtroende du söker, kan det förtjänas på tre sätt.

 


1. Lita på dem
Människans sociala nätverk byggs på ömsesidigt utbyte. Inom varje gemenskap skapar vi outtalade förhållningsregler – om någon behandlar mig väl, är jag ”skyldig” att behandla henne på ett likvärdigt sätt för att gemenskapen skall fortleva. Och samma regler gäller alla former av gemenskaper, från det västerländska julfirandet till Don Corleone’s makt över sin ”familj”. Vi är m.a.o. förprogrammerade att behandla andra så som de behandlar oss. Vill du förtjäna andras förtroende, börja med att lita på dem.


2. Var värd att litas på
Det kan låta trivialt, men det är det inte. För att förtjäna andras förtroende, bevisa att du är värd förtroendet. När allt annat är lika, litar människor på dem som de anser har gjort sig förtjänta av det. Och människans förmåga att bedöma huruvida en annan människa är värd att litas på eller inte, är vida mer sofistikerad än vad vårt språk kan ge uttryck för. Det handlar om att attrahera, inte övertyga; du kan helt enkelt inte övertyga andra att lita på dig, du får dem att vilja göra det.


3. Lyssna
Det enskilt viktigaste beteendet för att förtjäna andras förtroende är att ge dem din fulla uppmärksamhet. Lyssna koncentrerat och fördomsfritt. Lyssna på det som sägs och det som inte sägs. Och förstå det du hör. Men det handlar egentligen inte så mycket om vad som sägs, det handlar om att skänka bort uppmärksamhet. Genom att göra det, visar du respekt. Och genom att visa respekt erbjuder du något mycket kraftfullt och attraktivt i det sociala utbytesspelet.

 

Den som får din uppmärksamhet, och därmed respekt, kommer att återgälda ditt agerande genom att förära dig sitt förtroende. För att dessa tre förtroendestrategier skall fungera måste de tillämpas utan dolda motiv. Om du söker andras förtroende enbart i syfte att gynna din egen sak, kommer det inte att lyckas. Att lita på andra, att agera på ett sätt som förtjänar andras förtroende och att verkligen lyssna är att dela med sig av sig själv utan att förvänta sig någonting i gengäld.

 

Lyckas du, kommer du att förtjäna andras förtroende. Men om ditt motiv är att bli en förtroendeingivande person, kommer du att misslyckas. Det är det som är förtroendets paradox.

 

Mer Kärlek i varje steg – frid och tillit till ditt inre, till varandra ... <3

RSS 2.0