Klädbytardagar i April??

 
Vi i Arjeplog borde även vi hoppa på den nya trenden.
 

Vi i den rika delen av världen shoppar allt mer, trots överfyllda garderober. Det drabbar miljö och människor hårt i andra länder. Samtidigt så börjar många tröttna på slit-och-släng-trenden.

Second hand är både miljösmart och kul. På Klädbytardagen blir det ännu bättre. Det är en rolig, social och helt gratis aktivitet som ger konkret miljönytta. De plagg som man har tröttnat på eller som inte längre passar blir nya och roliga för någon annan.

Livet på kläderna förlängs och vi bidrar till en bättre miljö. 

När och var: Lördag 16 April


Boka en lokal på central plats dit det är möjligt ta sig utan bil. Om den 16 april inte funkar går det bra att ha klädbytet i nära anslutning till den dagen, fredagen, söndagen eller under helgerna före eller efter.


Så här går det till på ett klädbyte:

  • Du tar med dig max tio fina och fräscha plagg (antalet plagg kan variera lokalt).

  • För varje plagg får du en biljett som du kan byta mot ett nytt plagg.

  • Det är helt gratis.

  • På en del platser ska du lämna in dina plagg innan själva klädbytardagen. Exakt vad som gäller kommer att stå i den lokala informationen.

  • Plagg som ingen väljer skänks till en lokal second hand-butik. Du får inte tillbaka kläderna.

 

Klänning, oanvänd-NY
 

Klädbytardagen  blir miljövänlig

Nytt för i år är också att dagen på många orter sker i samarbete med Avfall Sverige som hjälper till att sprida budskapet under sin paroll Bli Miljönär! Klädbytardagarna har också fått Avfall Sveriges utmärkelse Miljönärvänlig.

Så här gör du om du vill arrangera ett klädbyte  

1. Bestäm dig vem du vill arrangera klädbytet med. En kompis, din skolklass, kommunen, din krets (Naturskyddsföreningens lokalavdelning) eller kanske på egen hand?

 

2. Släng iväg ett mejl till kladbytardagen@naturskyddsforeningen.se och berätta var du vill ordna ditt klädbyte. Du kan också ringa Jessica Andréason, 0739-44 99 10 om du har frågor.

 

3. Nu är det bara att kicka igång! Boka lokal, planera marknadsföring, fixa bord och galgar.

 

Visst vore det skönt att få vårrensa garderoben och samtidigt hitta sig ngt nytt?? samt att vi fått en loppis butik i Arjeplog nu.

 

 

 Nya stövlar stl 37-38

 

Idag skiner solen på eftermiddagen. Så det blir nog lite promenad. På f.m var jag med M å Nemi och gick ca 30 min, men då var inte vädret lika lockande. Nemi var trött och svärfar skulle komma och hjälpa till att fästa diskmarskinen.

Nemi fick bada idag och hon älskar verkligen att bada och leka i vatten. Längtar tills vi kan bada tillsammans igen, jag å Nemi. Blir lixom lättare att leka med henne då man själv badar med henne. Att stå vid baljan gör att man inte orkar så länge, stå böjd som en ostkrok vill säga.

 

Härligt då snön nu smälter och vägarna alltmer blir bara. Känns fint.

 

 

 Be healthy, keep up, and be youMer Kärlek i varje steg – frid och tillit till ditt inre


Påsk riset

Fjädrar till påsk eller inte? Själv har vi det fjäderfritt här hemma. Och i Kommunen verkar det inte vara så mkt fjäder dekorationer. Men det många inte tänker på då det gäller våra fjädrar är varifrån de kommer?
 

De påskfjädrar du kan köpa till exempel hos de stora livsmedelskedjorna kommer oftast från kalkonindustrin i USA och Kina.

– Det är en industri med stora djurskyddsproblem. Kalkonerna utsätts för väldigt aggressiv avel för att de ska växa snabbt.

 

På grund av aveln blir kalkonerna så tunga att de inte klarar att föröka sig själva. Deras överdimensionerade kroppar gör också att de lätt får plågsamma fot- och benskador.

 

Själva slaktmetoden är även den problematisk, menar Hanna Oskarsson. Kalkonerna hängs upp och ner på ett band som åker runt och så doppas deras huvuden i ett strömförande vattenbad för att de ska bli medvetslösa. Därefter får de halsarna avskurna.

 

– Men det är inte alltid det fungerar. Alla djur blir inte medvetslösa, kanske för att de rycker till när de ska doppas i vattnet till exempel.

Det förekommer också att levande fåglar, inte bara kalkoner, blir plockade på fjädrar. Något som är oerhört plågsamt.

 

– Ibland hör folk också av sig och undrar om påskfjädrarna är syntetiska, men vi har inte sett några sådana. Alla fjädrar som går att köpa i de stora butikerna är äkta.

 

Djurens Rätts rekommendation är att undvika att köpa påskfjädrar över huvud taget. Gör hellre eget pynt av färgat papper, tyg och så vidare. Säger Hanna Oskarsson, konsumentansvarig på Djurens rätt.

HUR elaka är inte mänskligheten, tar då aldrig slut? Vem tusan kommer på dessa makabra sätt att avliva ett djur, en levande varelse. Inte konstigt att våldet i vårt samhälle eskalerar då vi inte har några gränser för vår elakheter.
Djuren är inte bara slit och släng för våra nöjen skull...skärpning.

 

Påsken förflöt som vi trodde. Lugn och skön.

Middagen påskafton blev lyckad och Nemi fick sitt första påskägg, där hade jag satt nyttigheter till henne. Som hon gillade =)

 

Söndagen (påskdagen) var däremot tung. Mådde både illa och hade huvudvärk, trots att jag inte druckit en droppe alkohol så mådde jag uselt och var håglös och trött. Satt i hela dagen. =( Blev en vilodag och bara hängde i soffan. Blev en enkel middag med sill, potatis och ägg =)

 

Fortsätter med promenaderna och råkostsalladen blev bra, så nu äts det dagligen. =)

 

 

Be healthy, keep up, and be youMer Kärlek i varje steg – frid och tillit till ditt inre

 


Sakta värmer, lite blött å en annan knopp

Våren representeras ju olika beroende på vilken del av Sverige man bor i. Min bror skickade mig en bild förra veckan på knoppande krokusar i sin rabatt.
Själv skickade jag den vårlikaste bild jag kunde, som det ser ut här på min kommun.
 
 
Vårsolen har börjat lysa och så här såg det ut där jag befann mig, då brorsan skickade sina krokusar...så visst "rub it in" bara... suck. Men jag njuter vårdagarna ändå, då solen smälter snön till små rännilar och man kan känna sig glad av solens värmande strålar.
 
Men det är vår och våran finaste tid. Man visst, visst i skuggan dit inte solen når är det fortfarande luftkallt. Så enkel matematik, försök hitta de soligaste ställena =)
 
Igår gick jag rätt många steg, så jag ska ta tillfället och skriva hur duktig jag anser mig varit =) 21563 steg blev det under dagen.
10 000 steg ska man dagligen gå som kvinna i min ålder för att ha en god hälsa, så det känns skönt att fördubbla det. Duktiga jag =D
 
– Fördelen med stegräknare att själv lätt kunna kolla din rörelse, och att sätta upp mål för att öka din fysiska aktivitet, framhåller forskaren Anders Raustorp som lett en svensk studie.
 

Kvinnor:

Upp till 40 år - 12000 steg per dag

40 till 50 år - 11000 steg

50 till 60 år - 10000 steg

60 år och uppåt - 8000 steg

Män:

Upp till 18 år - 15000 steg per dag

18 till 50 år - 12000 steg

50 år och uppåt - 11000 steg

 
Hur går det med sockret kanske ni funderar, iaf de som känner mig. Jodå, nu har jag iaf gått ner 2 kilo på två veckor, sakta neråt...men ändå neråt. Har insett att jag måste äta mer sallad till middagsmaten.
Så imorgon ska jag göra en råkostsallad, det är lätt och enkelt att ha den stående klar i kylen.
Innehåll;
1 kg vitkål
1/2 purjolök
3 morötter
1 paprika
1/2 burk snitt gurka


Lag:
1 dl vitvinsvinäger
1 dl matolja
1 msk strösocker
Ev lite: salt peppar eller salladskrydda efter behag

 
Riv vitkål, morötter och purjolök i matberedare. Hacka paprika och gurka ganska smått..
Koka upp lagen och slå över grönsakerna.
 
 
 
Nemi nytt!
 
Lillan har fått pappas lära gå skor. En lädersko från kavat. Hon tittade på dom då vi satt de på fötterna och hon tyckte nog att de var lite konstiga =)
 
Men hon provade gå med sin gåvagn, den vi har hos mig. Vet inte hur det går hemma med gåvagn och skor =D
 
 
 
Pappas avlagda, utan pappas odör, hehe
 
 
Kan jag sätta i foten i vagnen? jag provar...
 
 
Det svänger om tjejen våran, he he

Ok, de får väl duga då, trots färgen... hmmm. Fanns de inte i rosa farmor?
 

Jag och Mamma M + Nemi är duktiga och promenerar. Idag gick vi till pappas jobb och tittade på kissarna och hästarna. Nemi ville gärna klappa.
 
Svärfar har ju varit borta några dagar så jag har skött hunden Sally också. Det har gått bra, men hon är lite orolig och har svårt att slappna av om vi inte sitter stilla i soffan. Då somnar hon under bordet =)
 
Sally ute med mig i spåren
 
Det är dels pga Sally det blev hela 21 563 steg igår. Men vi gick en långrunda då solen sken, dvs utan Sally, men sen var jag ju tvungen att gå med henne också.
 
 
Påsk. Idag skärtorsdag och fullt med folk i våra två affärer. Men vi handlade och nu är det gjort. Blir om vädret tillåter grillat med råstekta potatis på lördag, då vi bjudit hit son med fam och svärfar. Förrätt med lite sill, lax och ägg och fruktsallad till efterrätt.
Det blir en lugn helg med familjen alltså. Ev att vi rensar lite hos sonen en av dagarna.
 
 
Väder: Vi har haft fantastiskt fint väder med mkt sol. dock snöade det från ca 14.00 idag, men det är +3 grader varmt. Har blivit lite brun i ansiktet, för det e ju det enda som solen når. Resten är ju täckt av vinterkläder =)
 
 
 
 
Be healthy, keep up, and be youMer Kärlek i varje steg – frid och tillit till ditt inre
 

Imponerad

Bara ett kort litet inlägg. Jag är inte ett dugg intresserad av sport, det vet alla som känner mig =) Men i år kan jag ändå tycka om att titta på mästarnas mästare. Va! Jo, säkert.
Sen brukar jag väl inte ha ngn favorit i dessa program och jag har tittat på det sporadiskt, förr. Nu är det så att jag måste erkänna, jag har fastnat i årets program. Varför kan man ju undra. Jo, Peter Foppa Forsberg.
 
Han har ju vuxit till sig och blivit riktigt snygg denna hockeystjärna. Hans ögon är fantastiska =) Så nu har jag sett alla avsnitt och väntade på hans dag.
 
Då jag såg programmet med 42-årige Peter Forsbergs långa och enormt framgångsrika hockeykarriär, smälte jag av ren beundran.

Programmet ägnades också med det kämpiga slutet för en stor hockey spelares karriär .

Efter otaliga skador och misslyckade operationer tvingades hockeylegendaren tillslut ge upp sin karriär mycket tidigare än han hoppats på, något han meddelade under en tårfylld presskonferens 2011.

Jag fick en klump i halsen, det var rörande och känslofyllt.

I programmet berättar han om känslorna, och när hans avskedstal från Denver och bilder från karriären visas upp blir Foppa märkbart tagen och ögonen blir glansiga.

– Jag hade försökt med 118 operationer kändes det som och jag fick inte ordning på det, säger Peter Forsberg i programmet och fortsätter:

– Avskedet från hockeyn, lite känslofyllt att sitta och se det. Det var ju slutet, det var ju den sista dagen som jag spelade hockey.

Han har haft en lång karriär och sen sitter Hanna Marklund (deltagare i programmet) och tycker han fick för mkt tid, mer än övriga. Och! Det är ju för Foppa iaf jag sitter och ser programmet, håller tummarna att det är han som vinner Mästarnas mästare.

 

Ja, nu har jag avslöjat detta =)

 

 
Peter Forsberg
 
 
 
 
Be healthy, keep up, and be youMer Kärlek i varje steg – frid och tillit till ditt inre

Polis business

I Onsdags var vi en sväng med svärfar till Arvidsjaur och Malin var in till polisen och fick göra sig ett nytt id kort. Hon har ju varit gift med sonen nu 1år, 1 mån och 10 dagar =) och fortfarande gick hon omkring med sitt gamla Id kort med sitt flicknamn =) Så det blev helt enkelt lite Polis business.
 
Men besöket gick snabbt och smärtfritt. Lilla Nemi hittade en låda med bilar i receptionen och det är gott med metall. Undrar om hon var en glad get i sitt förra liv? Och då åt hon plåtburkar och plast för det älskar hon att suga och tugga på idag.
 
Därifrån åkte vi till Ugglan varuhuset. Där hade de stylat om i butiken, men vet inte om jag tyckte det blev bättre? Iaf köpte vi en tavla där för 23 kr, för att sätta fast Mors sydda uggla på. Några krokar, lite smålådor att sätta små saker i för hemmet (sonens) och en ny potta som ska vara hos mig för lillan.
 
Sen blev vi bjudna på fika av svärfar. Tog en varm macka med kycklingröra... stod lixom inte vad som var i den, Men röran var gul som solen, av curryn (å jag gillar inte curry ngt vidare) Men jag åt upp den med lite sallad till för att jag var hungrig. Satte då igång magen också, då jag inga laktos tabletter hade med mig =) hmm.
 
 
Vidare till Dollarstore och lillan är fantastiskt snäll. Hon accepterar att man lyfter i och ur henne, upp och ner i vagnen =) Svärfar däremot tyckte inte det var så kul att hantera vagnen in och ut i bilen.
Barnstolen var lätt att fästa, så den var inga problem. Det enda är ju att jag vill ha en lite bättre lutning för henne så hon kan sova i den. Så jag fixade så vi kunde luta henne lite mer på hemvägen med hjälp av tre inköpta packtejp =)
 
Ok, nu har jag beställt en kil till bilbarnstolen så det blir säkert och enklare att luta den åt henne.
 
Det var ok väder och vi stannade även till lite utanför Arvidsjaur i en souvenir affär. Där hade min sambo med svärfar och svärmor stannat en gång i tiden då sambon var tonåring å de hade blivit de första att inviga deras bastu, he he.
Svärfar handlade dock en present, han ska ju på kalas snart.
 
 
Under helgen har vi så haft vintermarknaden. Tyvärr med mkt få knallar då 9 st lämnat återbud. Synd. För vädret har varit kanon fint, så det hade varit trevligt med fler stånd.
 
Ja, jag kryper till korset å erkänner mig skyldig. Kunde inte stå emot, så det blev en fylld munk till fikat på fredag. Dock ska erkännas, det var för sött. Blev lite äckligt, underligt hur fort det ändå går då man skärper sig några dagar. Så var det värt det? NEJ!
 
 
 Nemi fick klappa renen som de körde släde med. 20 kr runt parkeringsplatsen kostade det. Renen var van folk och Nemi bara älskade den. hon ville inte sluta klappa.
 
 
 
 
 
 
 
 
Skojigt mamma... älskar renen...
 
Idag söndag har lill trollet varit hos mig och sambon. Sambon får ta alla lyft mm, så nu har han och Nemi blivit bundisar =)
 
Idag fick hon då gå ut och prova snön, hon var lyrisk. Skulle äta upp den, ha ha. Hon har det hon gör om hon ska äta upp allt.
Hittade ju en sten på marken, å genast skulle den också in i mun...hon e för söt.
 
 
 
 
 
 
 
Bjuder även er på en bild av Brigitte Bardot look a like =)
 
Vår egen stjärna, Nemi
 
 
Vackert väder har helgen bjudit på, så vi har promenerat ute i friska luften.
 
 
 
 
 
 
Systerdotter har nu påbörjat vandringen upp för Kebnekajse, ja inte bokstavligen. Men hon tränar i korridoren och en vacker dag så går hon själv igen. Håller alltid tummarna och ber till Universum om framgång till livet för henne. Så snart jag kan köra så ska vi besöka henne.
 
 
Mello!
Frans vann, Jippi. Behövde inte ens rösta, det gjorde alla andra som höll med mig, så jag sparade säker 9 kr =)
 
Dock tyckte jag att årets musik var väldigt bra i stort sett. Skulle väl välja bort 3 st direkt, men annars var det skaplig musik som vi säkert får höra på radion en hel del. Ace Wilder, Lisa Ajax och Viktoria var mkt bra, Panetos låt var svängig likaså David Lindgren. Men det var en som i mina öron var bäst, fastnade direkt utan ngn förväntan kände jag det direkt. Frans låt =)
 
Bäst under Mello har varit Jonas Gardell, oj vad jag har skrattat =) Mitt liv förlängdes säker med en vecka efter hans uppträdande...men snälla...Dramaten, fy vad urk... Det var ju sjukt trist. Men ok, lite finkultur in i stugorna blev det tydligen.
 
Kyrkis med M och Nemi imorgon. 
 
 
 
Be healthy, keep up, and be youMer Kärlek i varje steg – frid och tillit till ditt inre
 

Cirkulation, kärlek, Tv

Ser Farmen på Tv och iår blev det väl ändå en väldigt trist grupp av människor kvar... Mina favoriter var ju Sahra-Marie och Morgan å nu är de ute ur leken.
 
Bra regler iår att man inte får vara storbonde mer än tre ggr och inte fler än två veckor på raken. Synd är dock att årets killar inte varit så duktiga på att läsa på den där bondepraktikan. Jag är nog böjd att vara lite så själv, att det kan vara lite segt att läsa om sådant man inte är jätteintresserade av. Fastnar inte heller så bra.
 
Dock är det ju kvinnor där som verkar älska att förkovra sig i bondepraktikan, och i nuläget på Farmen verkar det ju vara ett säkert kort. Hade varit roligare om ngt skedde nu, så inte Fredrik åkte ut. Typ ngn annan tävling, som mätning, stapla ved eller dyl, så inte enbart bondepraktikan fick styra resten av tävlingarna... för det är så TRÅKIGT, som att titta på...då färg torkar =(
 
Nä, har inte så mkt ute liv, så därför ser jag snart varenda Tv serie.
 
Men Foppa, Peter F i mästarnas mästare...Inte så dum att vila ögonen på. Han passar bra i skägg och har en fantastisk blick. Lyckliga hon som är hans utvalda =)  Nu är han ju iof född -73 så han är ju lite lammkött, för mig, dock inte då han träffade Nicole som är 14 år yngre -mer åt rätt håll, hehe. Men vilken stilig man han har blitt. Jag är ingen sport intresserad svensk individ, men om jag måste välja ngn typ av sport så är väl hockeyn accepterad... Men i väldigt små portioner =)
 
Han blev den tredje svensken, efter B. Salming och M. Sundin att bli invald i Hall of Fame =)
Den 14 februari tillkännagav att han avslutar karriären. 
Han har sin matchtröja upphissad i Pepsi Center och därför är nummer 21 numera pensionerat i Colorado Avalanche. Forsberg debuterade under 2015 i kappseglingssammanhang då han deltog i årets upplaga av Datscha Fleet Race. Där placerade han och sitt lag sig på en tredjeplats av arton startande lag vilket får ses som ett fantastiskt resultat i debuten. Forsberg kommer framöver fortsätta med seglingen och bl.a. delta i ÅF Offshore race till nästa sommar.
 
Just nu ser vi han alltså på Tv och han leder i poäng. Så jag hoppas han vinner mästarnas mästare.
 
Tittar även på Gift vid första ögonblicket. Roligt att se utifrån hur man beter sig =) Rädslorna som sätter krokben, trots att man försatt sig i situationen för att förändras låser man sina öppna dörrar rätt snabbt och ens rädslor tar över och huvudet kickar in för att inte hjärtat ska få sig en knäck.
 
 


Kärlek är ju det vi alla önskar oss.
 
 
Hoppar då över till ett annat ämne. Kroppens cirkulation. Min Mor får ju hemska sendrag, kramper i musklerna och främst i benen. Jag var med henne på ett läkarbesök för snart tre år sen och han sa att hon behövde ut och gå.
 

Blodet transporterar livsviktiga ämnen till kroppens organ, muskler, leder och nervsystem. Systemet som håller blodet cirkulerande är livsavgörande, och styrs av hjärnan och det autonoma (automatiska) nervsystemet.

 

Ibland blir det stas eller till och med stopp. Kanske på grund av en spänd muskel, svullen led, propp, nikotin, av sjukdom, chock eller kyla. Ibland med allvarliga konsekvenser, ibland mindre allvarliga, men för den sakens skull inte mindre angelägna att åtgärda.

 

För att få fart på cirkulationen generellt i kroppen kan man till exempel ta en promenad, jogga, träna, gå i trappor, cykla eller simma. Och om det inte fungerar – söka hjälp för utredning och behandling.

 

Bra att göra för henne är att gå till en massör (just nu kan ju inte jag själv)

Bra metoder är bindvävsmassage och zonterapi?

Bindvävsbehandling. Det är en reflexologisk metod och fungerar inte som vanlig massage där man behandlar cirkulationen direkt. Istället drar man i huden med speciella grepp och stimulerar olika zoner. Detta påverkar nervsystemet och därigenom kroppens eget sätt att öka blodcirkulationen i hela kroppen.
 
Det är skillnaden mot vanlig massage som istället ökar genomblödningen lokalt i muskulaturen. Det kan göra lite ont till att börja med, då man ska få igång cirkulationen och man jobbar utan olja.
Den här massagen är mer som töjningar i huden, och då halkar man ju av med olja. Man blir avslappnad också, ett  lugn kan infinna sig efteråt.
 

– I zonterapi jobbar man med små zoner i händer och fötter. Här utgår man istället från skelettet och drar i hudens bindväv. Reflexzonerna är större och det är inte så hårt tryck som vid bindvävsmassage. Man ska inte ner i muskeln, bara i huden.

 
Önskar alla läsare en bra dag. Nu till sonen och sonhustru för att träffa Piteå besökarna.
 

Sockertips.
Vill man gärna ha ngt sött under dagen, ät först och ta ngt litet till efterätt, då är insulinet redan igång och man äter mindre av det goda =)
 
 
Be healthy, keep up, and be youMer Kärlek i varje steg – frid och tillit till ditt inre
 
 

VC besök och förbättrad kunskap

Tog stygnen idag, hon som avlägsnade dessa var lätt på handen och van =) Har träffat henne förr, en trevlig "syrra"
 
Var även till sjukgymnasten idag, men där pratade vi bara om träningsprogrammet och så mätte hon min rörlighet nu efter en vecka.
Vi gick även igenom operationen mm.
 
Nu ska jag träna småskaligt i tre veckor innan jag ska tillbaka. Jag är dock väldigt spänd och stel i ryggmusklerna.
Men jag kan inte ligga på mage, då värker axeln för mkt så det blev ingen massage idag iaf.
 
Var förbi hos sonen m. fam och Nemi sov då jag kom. Vi tittade på ekonomitavlan som Ida haft med sig. Själv kan jag tycka den var lite väl enkel, men man kan alltid förbättra och fixa.
 
Matade lillan sen då hon kom upp och vi käkade panpizza efter att M hade skurat ugnen. =)
 
Letade en duk sen när jag kom hem och hittade den blå duken jag visste jag hade. Då kan vi byta duk på bordet imorgon, då vi får besök från Piteå.
 
Köpte mazariner idag, tänkte det var en bra kaka att köpa då jag inte tycker om dom. Trodde bara att det var gamla tanter som gillade mazarin kakor, men visade sig att både son och sonhustru också gillade dom? Hmmm. Ja, jag blir iaf inte sötsugen. Men besöket består ju av två personer + M å R så då får de väl sliska i sig, var sin då.
Möjligt att jag och M går en fm promenad om Nemi är i form =) Vi ska ju väga oss tillsammans på onsdag.
 
I morse var jag dock väldigt trött, ringde VC 7.30 och beställde tiden för att ta bort stygnen. La mig igen, sov 30 min, så ringde dom och jag fick min tid. somnade om ytterligare 60 min innan jag orkade upp denna morgon, puh.
En sämre natt helt enkelt. Vaknat ofta då jag behövt ändra sov ställning.
 
 
 
Idag fick jag min beställda bok om kattuppfödning.
Vill köpa mig en ny familjemedlem och kanske om det passar sig, para den kissen i framtiden.
Men mycket att tänka på.
Måste registrera mig på SVERAK och det är massor att sätta sig in i. Men det är ett stort intresse, så jag vill verkligen satsa på en renrasig Sibirisk katt / Neva masquerade är en ”maskad” sibirisk katt, (följ länk) det vill säga ansiktet, öronen, benen och svansen har en mörkare färg medan kroppsfärgen är generellt ljus och ögonen är blå - till skillnad från de traditionella färgerna hos en sibirisk katt.
 
 
Pälsen är mycket tät - relativt kort på ryggen och lång kring hals, bröst och bakben. Överpälsen är vattenavstötande och känns något hård vid beröring. Svansen är medium lång och tjock med rundad svanstipp och täckt runt om med kraftiga hårstrån.

En neva masquerade kräver relativt lite pälsvård eftersom den inte tovar särskilt ofta

 
Jag söker kattunge men är inte desperat. Nu ska det bara bli en renrasig och jag ska efter råd av andra uppfödare faktiskt vänta och se.
Då "min" katt kommer, så blir jag väl förälskad som jag alltid blir i mina fina djur.
 
 
 
Dock vill jag gärna ha en ljus kattflicka, inte helt vit som Chanti. För Chanti var Chanti och hennes plats kan INGEN ta. Men gärna en ljus maskerad kisse =) typ; Blåsköldpaddmaskad,  Blåsilver agoutimaskad eller Brunsilveragoutimaskad (shaded)
 
 

 
Nu när jag är sjukskriven och ska hålla mig lugn, så har jag ju tid att läsa min nya bok å förkovra mig inom avel.
Nemi fick också en ny bok, med beställningen. Den får hon se när hon kommer, eller så blir det födelsedags bok? Får väl se, hon är inte så intresserad av innehåll i böckerna ännu, mer att stoppa dem i munnen =)
 
Idag blev hon 9 månader, det lilla trollet.
 
 
 
Be healthy, keep up, and be youMer Kärlek i varje steg – frid och tillit till ditt inre

Helgljus att tindra för?

Idag är det så lördag. Natten till idag sov jag, helt otroligt bra faktiskt. vaknade runt 06.00 men tänkte att nä, vad tidigt. Vände mig och somnade om till 8.37 =) Länge sedan jag kunde sova så bra. Resulterade i lite luddig huvudvärk, hjärnan undrade nog vad som hänt??
 
Men måste nog påstå att jag inte varit piggare idag, utan seg och inte riktigt kommit igång med ngt alls =(
 
Blev smoothies till brunch =) rensade lite tidningar & sånt. Sen så gick jag till sonen efter 13.00, Snön föll ner från skyn men ganska milt väder -3 grader.
 
Nemi och jag dammsög lite, (dammsög med vänster arm, tog det extremt lugnt) Nemi gillar dammsugaren,  så hon fick känna lite med handen på insuget, vilket hon tyckte var lite läskigt =) Fick ge henne mat runt 15.00 då var hon jättehungrig, och sen fick jag mig en kopp te och två skorpor med ost. Var hos sonen m fam till 1600 ich, då gick vi allihopa för att handla. Jag stannade på ICA och de gick vidare mot konsum.
 
Det är tungt att handla då jag promenerar sen, för även vänster arm blir trött av att bära. I vanliga fall altinerar man ju oftast, men jag får/kan inget bära med min högra just nu.
Kom hem med det lilla jag handlat (färs, yoghurt, pistagenötter, tror det var allt) och sen lagade jag middag. Sambon hjälpte till med att hacka grönsaker och lök då det blev tacos idag, smakade mums. Fördelen med tacos är ju att det är mkt grönsaker i och jag blir oftast väldigt mätt och belåten, mindre risk att synda då.
 
 
Relationer. Det räcker inte att man tycker om varandra, det är vad man gör och hur man beter sig som avgör hur man trivs i sina relationer.
 
Kommunikation är inte en helt lätt nöt att knäcka, missförstånd och antydningar, ev gliringar gör inte kommunikationen lättare. Visst kan det kännas lättare att vända andra kinden till för stunden, men det tar även energi.
Om man förutsätter att den andre ska kunna gissa sig till vad man tänker och känner, istället för att berätta det. Och även tror sig veta/gissar vad den andre tänker och känner, istället för att fråga. Det är inte en hållbar inställning till kommunikation.
 
Eller man ger upp: När det dyker upp oväntade hinder har man en tendens att lätt ge upp, iställe för att fortsätta kämpa på och försöka hitta möjligheter till att lösa problemen, då låser man relationen som inte kommer vidare.
 
 
Bra kommunikation: Då man fokuserar på att försöka hitta en lösning på problem/konflikter som dyker upp, snarare än att älta problemet och dess konsekvenser i all oändlighet. Man ser till att ställa och svara på frågan ”hur kan vi lösa det här så att båda mår bra?”.
Ja, hur som helst... kommunicera så kommer man långt istället för att stånga huvudet i väggen.
 
Är man i ett låst läge i sin kommunikation, kan det vara bra att vända sig till en tredje part.
 
 
Vi spelade på DD idag, tyvärr vart det ingen wow utdelning. 62 kr, hmmm
Ja, det är iaf roligare att få ngt än inget. Så man ska glädjas åt det lilla.
 
Igår ringde jag min bror S, han blev glad att höra ifrån mig då det var ett tag sen vi pratade med varandra. Han hade besök av en gammal kompis vilket kan göra att de hamnar lite åt det blötare hållet =) Han har lite svårt att inse då han lägger till lite för mkt i sina berättelser, numera låter jag det bara glida förbi och ler lite åt detta fenomen. Älskar ju honom ändå. =)
 
 
Mor mådde bra idag också, då jag även pratade med henne. Vi spelar ju DD tillsammans
 
 
Systerdotter klarade inte resan så bra mellan Umeå och Sunderbyn, återigen hade det gått hål i magbrocket. Det är för J..kla trist att det hela tiden händer ngt negativt.
Jag hoppas bara att läkarna kan se till att det skötts nu och att hon inte behöver flyttas runt som en bricka i ett dåligt spel.
Vid en sån här stor operation krävs ju en del från sjukvården, även om man har eget ansvar också. Men de måste fixa så hennes smärta lindras och magsåret nu läks ordentligt.
 
Ja, nu är det visst andra chansen på Mello, men jag är så läss att se Mello så jag ids inte ens titta. För min del hoppas jag att Frans If I Were Sorry vinner med sin låt. Han överraskade med både bra röst och text.
 
 
Molly Sandéns låt var väldigt Loréen lik, så det kändes lite ut tjatat. =(
Är det Dannys chans till pay back då inte han vann mot L? (han är ju en av låtskrivarna) Ja, liten fundering bara. Har inget emot Danny, men så arg/besviken som han blev det året Loreen vann, har iaf inte jag sett honom.
 
Nä, lite stund till framför Tvn. sen isäng. Kanske mitt ljus i helgen, guldklimpen min kommer på besök imorgon??
 
Kan bocka av dagen utan att trilla dit på godis idag. Dock innehöll dagens två skorpor rätt mkt socker i helhet, nu åt jag enbart två. Sambon käkade min favorit choklad och jag höll mig!! jippi. Dock åt jag nötter och popcorn, det är ju helg.
Snart ny vecka å då blir kvälls snackset, mandlar eller morötter.
 
 
 
Be healthy, keep up, and be youMer Kärlek i varje steg – frid och tillit till ditt inre
 

Relevans i vardan

Idag är det så torsdag. Vi skulle egentligen ha haft möte idag, men det blev inställt pga sjukdom...inte från vår sida då.
Steg upp 07.30 och tog mig en dusch, inte helt lätt då man är enarmad. Men kör lite små träningsövningar men tar det väldigt lugnt den här första veckan. Råkade vrida armen utåt två ggr idag och det gör extremt ont.
 
Tänkte på systerdotter att ungefär den smärtan ggr 2 får hon kanske lida nu efter operationen. Ja, hennes operationen hade gått bra enl läkaren, hon fick extra blod och extra vak pga blodförlust och smärtor.
Tyvärr skulle de visst skicka hem henne från Umeå redan idag!! Ja, allt ska ske snabbt, för då ett annat landsting ska betala då går det undan =( Hoppas hon fick åka bekvämt. Hon blir ju väldigt låst då båda benen är opererade. Suck. Men vi håller tummarna att det nu går mot ljusare tider.
 
 
Även idag blev det promenad så stegen ligger på ca 12-14000 steg/dag.
Har jag lyckats hålla mig från sockret? Inte helt, erkänner jag. Igår blev jag så där sjukt sugen, så då hittade jag två småkakor, så dom slank ner. INTE ok. Måste köpa ngt att ta till vid kris.
 
Idag åt jag en morot då suget kom, tyvärr stillar det inte suget men gör att man kan hålla sig en stund extra.
 
Kruxet är om jag hoppar över en måltid. Idag blev det smoothies till frukost-utan sött i. Men då blev det fyra skorpor hos sonen till "lunch" med ost. Det är inte det optimala, för då blir jag sugen på kvällen, kroppen har lixom fått för lite.
Middag blev 1 kycklingspett, ½ hallumiost, champinjoner, sallad och lite stekt potatis. Smakade mums.
 
Idag då jag kom till sonen så var badrummet färdigstädat, jättefint blev det med röda duschdraperier. Tyvärr gick inte tvättmaskinen ha som de vänt den då den hoppar och far i badrummet.
Sonen har fått en spruta idag då han var på läkarbesök och såg och var nog ganska knäckt, stackarn.
 
Nemi ville nog stanna hos farmor en stund idag, men hoppas få låna henne till helgen. Sambon har lovat lyfta och hjälpa till då. Så får barnen lite egentid och jag får lite farmor tid med guldklimpen min.
 
Idag då hon åt lunch, spelade jag in henne med mobilen. Sen fick hon se sig själv och blev jätteglad. Hon gillar att se sig själv, i spegeln och mobilen =) Hon är en så otroligt fin liten tjej.
 
 
Igår då jag gick med Nemi hem en sväng då hon somnat i vagnen och jag skulle lämna lite matvaror, så gick jag förbi ett av "mina" barn från jobbet =) Hen ropade och viftade till mig och riktigt studsade för att jag skulle se och hälsa =) För söt.
 
Ja, axeln värker ganska mkt ännu, men värst är sömnen. Har ju behövt äta insomningstabletter sen förra operationen då jag gått med värk och svårt med sömnen. Nu har jag varit tvungen att höja dosen, vilket inte känns ngt vidare. Jag har ju haft en mkt god sömn, men denna axel historia har fördärvat detta =(
Jag hoppas verkligen nu att värken ska ge sig, så jag kan gå en fjälltopp till sommaren =) Vilket är mitt mål just nu.
 
 
Bytt miniatyr bild, är ju ljus numera inte brunett =)
 
 
 
Be healthy, keep up, and be youMer Kärlek i varje steg – frid och tillit till ditt inre

Sött och socker, barn & kyrkis

Några dagar nu sen operationen den 25:e och jag mår rätt bra. Har givetvis j:igt ont i axeln emellanåt å mest nattetid men inte hela tiden. Så jag håller tummarna på att det kanske ändå blir bra.
 
Igår var jag med Nemi och mamma M på kyrkis. Vi kom dit runt 09.30 då dom öppnade, vi var först. Sen kom lilla Sune med pappa och vi fick en lite stund då det var lite lugnare =) bra start för Nemi.
Sen ramlade fler barn och föräldrar in och det var kul att se att Nemi minsann kunde ta för sig och var en modig tjej. Inte rädd eller satt i varken mitt eller mammas knä.
 
 
Vad är då kyrkis? Det ser lite olika ut, vart man bor i landet men i A-plog ser det ut ungefär så här: Kyrkis vill ge föräldrar och barn en chans att mötas och trivas tillsammans i en gemytlig miljö. Där kan man sitta och samtala om smått och stort som gäller barnen. Det kan ibland kännas bra att få dryfta problemen med någon annan.
Då kanske man upptäcker att problemet inte var så stort. Det serverar enkelt fika till självkostnadspris och det finns möjlighet att värma mat till småttingarna om man behöver. Du behöver inte anmäla dig, utan Du kommer och går när Du har tid och lust. 
 
På andra ställen erbjuds det lite mer; Där anordnas lek, skapande verksamhet, sago- och sångstunder med mera. Och på en del ställen har man personal som håller i vissa delar.
 
 
Kommentar av en förälder; "En del  kommer hit för att barnet ska få lite stimulans och det är roligt att hen får vara med andra barn. Hen brukar vara på dagis, men nu är jag ledig ett par dagar. När det är kyrkis så passar vi på att gå hit. Hon tror att öppet kyrkis är ett bra tillfälle för föräldrar att träffa varandra och knyta kontakter."
 
 
Glad och framåt är Nemi minsann, ganska trött efteråt dock =) Så jag och M gick på konsum å handlade, traskade sen mot mitt men Nemi somnade så vi var ute och gick en timme innan vi kom hem till mig. Jag väckte henne troligen då vi gick förbi kollegan A:s hus och hon kikade ut. Så samtalstonen blev lite hög, då vaknade Nemi.
 
Men väl hemma hos mitt gjorde vi lunch. Mamma M värmde till Nemi ngn stroganoff och katrinplommon till efterrätt, jag å M värmde panpizza i ugnen med extra ost och sallad till detta. Smakade mums.
Åt gröt till frukost, annars hade jag nog inte stått mig så länge. =)
 
Nemi fick ta hem pottan hon fått av mig som stått här och igår satt hon på den och lyckades göra nr2 =) Det är bättre att sitta då man som hon har lite hård mage, så pottan var toppen.
 

9 månader bara, det är mycket tidigare än de flesta föräldrar ens funderar på att sluta med blöja och mycket tidigare än de flesta föräldrar i Sverige gör idag. Fördelarna med att börja sitta på pottan tidigt är åtminstone tre:

1. Det blir ingen brådska. Barnet hinner få pottrutin långt innan du som förälder tröttnat på blöjor.

2. När barnet börjar kissa på pottan tömmer det blåsan helt vilket minskar risken för urinvägsinfektioner.

3. När barnet börjar bajsa på pottan kommer det att gå lättare än att bajsa i blöja eftersom det är lättare att bajsa i sittande än i stående.

 

Det är viktigt att inte ha någon brådska. Det tar ofta tid att lära sig sitta på pottan, att förstå att det ska kissas och bajsas där, och att tycka att det är en bra idé. Kamper kring pottan skapar bara dåliga associationer kring den för barnet – undvik dem.

 
Väldigt många barn i förskoleåldern har problem med förstoppning, eller kissar på sig dagtid eller nattetid. Upprepade urinvägsinfektioner (särskilt hos flickor) är också vanligt. Många barn med de här problemen går inte på toaletten regelbundet. Viktigaste långsiktiga behandlingen för alla de här problemen är att gå på toaletten regelbundet, var tredje timme.
 
 
Socker, socker å sött: Nu har vi/jag tagit ett beslut igen. Från och med onsdag den 2/3 ska jag försöka socker detoxa mig. så det ska vara sockerfritt i möjligaste mån mellan mars och maj.
 

Anledningen till varför en sockerdetox är bra att göra är för att det är ett sätt att dämpa sötsuget och få en kickstart till nya vanor. Att vara fri från socker kan ge en mängd olika hälsofördelar som att man blir piggare, får finare hy, bättre immunförsvar och mindre krånglande mage (om man har det). Om man helt enkelt vill minska på sockret, men har svårt att göra det kan en sockerdetox vara rätt väg att gå.

 

En annan anledning till att göra en sockerdetox är att bli av med ett ohälsosamt ätbeteende när det kommer till socker. Själva poängen är alltså att sluta äta saker som smakar sött vilket innebär att man inte ska ersätta sina dåliga vanor med något annat som också smakar sött, t.ex. sötningsmedel, mängder av frukt m.m.

 

Det finns också de personer som är sockerkänsliga, vilket betyder att man har ett högt sug efter socker och dålig mat. Det betyder inte att man för den sakens skull är sockerberoende. Sockerkänslighet är något man föds med och det kan också utvecklas till ett beroende.

 

Oavsett om man är sockerkänslig eller sockerberoende kan det vara svårt att sluta med de sockervanor man dragit på sig under många år. En sockredetox kan då vara på sin plats men det är inte säkert att det hjälper helt och hållet. I det fallet kan det vara viktigt att skaffa sig så mycket kunskap som möjligt i ämnet.

 

Nedan nämner jag vilka saker man kan behöva undvika under en detox. Jag skulle säga att socker i alla former samt sötningsmedel, frukt, ”naturligt socker” och vitt mjöl behöver undvikas helt. När det gäller de andra punkterna gäller det att hitta sin nivå. Jag brukar gå efter det enkla mottot ”det jag har en tendens att överäta av ska jag utesluta”.

 

Undvik alltså:

Alla typer av kakor, godis och bakverk, läsk, saft, sötad müsli, olika typer av barer som innehåller socker m.m. Dolt socker finns i en mängd olika saker som färdiga såser, kryddblandningar, juice, fruktyoghurt, korv osv.

Om man vill äta lite frukt i alla fall är bär ett bättre alternativ, men ät det inte varje dag. Det blir lätt en ersättare för det vanliga sockret och man blir inte av med sitt negativa ätbeteende.

Undvik torkad frukt och juice.

Undvik alla lättprodukter som lättyoghurt, lättmjölk m.m. Fruktyoghurt är också ett stort nej!

Det går bra att äta feta mjölkprodukter som keso, mjölk, gräddfil och yoghurt. Även ost går bra, men om man har en tendens att överäta mjölkprodukter är det bra att hålla nere på dem i alla fall. Mjölkprodukter kan trigga sötsuget, så se till att det inte blir för mycket!

Håll nere på mjölmaten som kan vara väldigt lurig.

 

Det viktigaste att utesluta är det synliga sockret i första hand, börja där och sen kan man fördjupa sig i alla detaljer.

 

Idag skiner solen och det känns ju alltid bra. Väntar nu på att höra ifrån systerdotter och få veta hur det gick igår.

 

 

 
Be healthy, keep up, and be youMer Kärlek i varje steg – frid och tillit till ditt inre

RSS 2.0