Sött och socker, barn & kyrkis

Några dagar nu sen operationen den 25:e och jag mår rätt bra. Har givetvis j:igt ont i axeln emellanåt å mest nattetid men inte hela tiden. Så jag håller tummarna på att det kanske ändå blir bra.
 
Igår var jag med Nemi och mamma M på kyrkis. Vi kom dit runt 09.30 då dom öppnade, vi var först. Sen kom lilla Sune med pappa och vi fick en lite stund då det var lite lugnare =) bra start för Nemi.
Sen ramlade fler barn och föräldrar in och det var kul att se att Nemi minsann kunde ta för sig och var en modig tjej. Inte rädd eller satt i varken mitt eller mammas knä.
 
 
Vad är då kyrkis? Det ser lite olika ut, vart man bor i landet men i A-plog ser det ut ungefär så här: Kyrkis vill ge föräldrar och barn en chans att mötas och trivas tillsammans i en gemytlig miljö. Där kan man sitta och samtala om smått och stort som gäller barnen. Det kan ibland kännas bra att få dryfta problemen med någon annan.
Då kanske man upptäcker att problemet inte var så stort. Det serverar enkelt fika till självkostnadspris och det finns möjlighet att värma mat till småttingarna om man behöver. Du behöver inte anmäla dig, utan Du kommer och går när Du har tid och lust. 
 
På andra ställen erbjuds det lite mer; Där anordnas lek, skapande verksamhet, sago- och sångstunder med mera. Och på en del ställen har man personal som håller i vissa delar.
 
 
Kommentar av en förälder; "En del  kommer hit för att barnet ska få lite stimulans och det är roligt att hen får vara med andra barn. Hen brukar vara på dagis, men nu är jag ledig ett par dagar. När det är kyrkis så passar vi på att gå hit. Hon tror att öppet kyrkis är ett bra tillfälle för föräldrar att träffa varandra och knyta kontakter."
 
 
Glad och framåt är Nemi minsann, ganska trött efteråt dock =) Så jag och M gick på konsum å handlade, traskade sen mot mitt men Nemi somnade så vi var ute och gick en timme innan vi kom hem till mig. Jag väckte henne troligen då vi gick förbi kollegan A:s hus och hon kikade ut. Så samtalstonen blev lite hög, då vaknade Nemi.
 
Men väl hemma hos mitt gjorde vi lunch. Mamma M värmde till Nemi ngn stroganoff och katrinplommon till efterrätt, jag å M värmde panpizza i ugnen med extra ost och sallad till detta. Smakade mums.
Åt gröt till frukost, annars hade jag nog inte stått mig så länge. =)
 
Nemi fick ta hem pottan hon fått av mig som stått här och igår satt hon på den och lyckades göra nr2 =) Det är bättre att sitta då man som hon har lite hård mage, så pottan var toppen.
 

9 månader bara, det är mycket tidigare än de flesta föräldrar ens funderar på att sluta med blöja och mycket tidigare än de flesta föräldrar i Sverige gör idag. Fördelarna med att börja sitta på pottan tidigt är åtminstone tre:

1. Det blir ingen brådska. Barnet hinner få pottrutin långt innan du som förälder tröttnat på blöjor.

2. När barnet börjar kissa på pottan tömmer det blåsan helt vilket minskar risken för urinvägsinfektioner.

3. När barnet börjar bajsa på pottan kommer det att gå lättare än att bajsa i blöja eftersom det är lättare att bajsa i sittande än i stående.

 

Det är viktigt att inte ha någon brådska. Det tar ofta tid att lära sig sitta på pottan, att förstå att det ska kissas och bajsas där, och att tycka att det är en bra idé. Kamper kring pottan skapar bara dåliga associationer kring den för barnet – undvik dem.

 
Väldigt många barn i förskoleåldern har problem med förstoppning, eller kissar på sig dagtid eller nattetid. Upprepade urinvägsinfektioner (särskilt hos flickor) är också vanligt. Många barn med de här problemen går inte på toaletten regelbundet. Viktigaste långsiktiga behandlingen för alla de här problemen är att gå på toaletten regelbundet, var tredje timme.
 
 
Socker, socker å sött: Nu har vi/jag tagit ett beslut igen. Från och med onsdag den 2/3 ska jag försöka socker detoxa mig. så det ska vara sockerfritt i möjligaste mån mellan mars och maj.
 

Anledningen till varför en sockerdetox är bra att göra är för att det är ett sätt att dämpa sötsuget och få en kickstart till nya vanor. Att vara fri från socker kan ge en mängd olika hälsofördelar som att man blir piggare, får finare hy, bättre immunförsvar och mindre krånglande mage (om man har det). Om man helt enkelt vill minska på sockret, men har svårt att göra det kan en sockerdetox vara rätt väg att gå.

 

En annan anledning till att göra en sockerdetox är att bli av med ett ohälsosamt ätbeteende när det kommer till socker. Själva poängen är alltså att sluta äta saker som smakar sött vilket innebär att man inte ska ersätta sina dåliga vanor med något annat som också smakar sött, t.ex. sötningsmedel, mängder av frukt m.m.

 

Det finns också de personer som är sockerkänsliga, vilket betyder att man har ett högt sug efter socker och dålig mat. Det betyder inte att man för den sakens skull är sockerberoende. Sockerkänslighet är något man föds med och det kan också utvecklas till ett beroende.

 

Oavsett om man är sockerkänslig eller sockerberoende kan det vara svårt att sluta med de sockervanor man dragit på sig under många år. En sockredetox kan då vara på sin plats men det är inte säkert att det hjälper helt och hållet. I det fallet kan det vara viktigt att skaffa sig så mycket kunskap som möjligt i ämnet.

 

Nedan nämner jag vilka saker man kan behöva undvika under en detox. Jag skulle säga att socker i alla former samt sötningsmedel, frukt, ”naturligt socker” och vitt mjöl behöver undvikas helt. När det gäller de andra punkterna gäller det att hitta sin nivå. Jag brukar gå efter det enkla mottot ”det jag har en tendens att överäta av ska jag utesluta”.

 

Undvik alltså:

Alla typer av kakor, godis och bakverk, läsk, saft, sötad müsli, olika typer av barer som innehåller socker m.m. Dolt socker finns i en mängd olika saker som färdiga såser, kryddblandningar, juice, fruktyoghurt, korv osv.

Om man vill äta lite frukt i alla fall är bär ett bättre alternativ, men ät det inte varje dag. Det blir lätt en ersättare för det vanliga sockret och man blir inte av med sitt negativa ätbeteende.

Undvik torkad frukt och juice.

Undvik alla lättprodukter som lättyoghurt, lättmjölk m.m. Fruktyoghurt är också ett stort nej!

Det går bra att äta feta mjölkprodukter som keso, mjölk, gräddfil och yoghurt. Även ost går bra, men om man har en tendens att överäta mjölkprodukter är det bra att hålla nere på dem i alla fall. Mjölkprodukter kan trigga sötsuget, så se till att det inte blir för mycket!

Håll nere på mjölmaten som kan vara väldigt lurig.

 

Det viktigaste att utesluta är det synliga sockret i första hand, börja där och sen kan man fördjupa sig i alla detaljer.

 

Idag skiner solen och det känns ju alltid bra. Väntar nu på att höra ifrån systerdotter och få veta hur det gick igår.

 

 

 
Be healthy, keep up, and be youMer Kärlek i varje steg – frid och tillit till ditt inre

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0