en snäll kommentar ger dig ett leende i själen

Nu är jag återigen förkyld, hunnit vara frisk hela 2,5 vecka från den sista förkylningen...är jag trött på snörvel...yes, otroligt tröttsamt. Jag som varit friskheten själv jättelänge innan jag började på förskolan...

Idag måndag har jag iaf jobbat, sista timmen hade jag yogagympa med 5 åringarna. Idag var det riktigt kul och barnen fick delta med utformningen av passet lite mer och friare idag. Det tyckte dom om. Efteråt säger ett av barnen, som är lite "lillgammal" -Eva, jag tycker du är duktig på att jobba med barn. Kan man bli gladare än över en så snäll kommentar. Det värmer ju hjärtat.

Kom hem och hängde tvätt, satt en stund vid datorn och sen var det matdags då gubben kom runt 16.15
Idag blev det stekt kycklingfilé i bitar, champinjoner, purjolök, zuccini och kryddor, cayennepeppar, svartpeppar, curry, & Garam masala (indisk krydda) det fick sen puttra i lite vatten och en ½ kycklingfond. Råris till detta, och det blev både spicy å gott.

I övrigt har det inte hänt så mkt, är dock ledig imorgon och ska hinna göra lite räkningar och packa ner grejjer. Ska oxå försöka skura ur några skåp. Men, jag är som sagt inte frisk så det blir lite efter orken. Förhoppningsvis har jag ingen feber och då är det ju aningen lättare.

Jag vill ju på Zumba på onsdag, samt att flytten sker denna veckan så förkylning är det sista jag har tid med. Suck!

Motivering...


Har ni tänkt så här? Att Hälsa är kul! Grönsaker smakar gott, det är roligt att leka och röra på sig, motionera och man är gladare om man sover tillräckligt. Jag funderade på det här med motivation i går natt. Jag tror att vi ofta tänker negativt om hälsa & motion, om hur jobbigt det är innan vi når målen och vägen dit. Det är lättare och roligare att lyckas med de mål man har satt upp om vi tänker lite mer positivt och framförallt är snälla emot oss själva. Då lyckas vi!

Tex vänner…

Vi stöttar andra men slår allt för ofta på oss själva. Bryt den negativa skivan som surrar i huvudet och byt ut den mot en mer positiv melodi

Om jag skulle säga det jag ibland tänker/säger till mig själv åt mina vänner då skulle jag nog inte ha så många vänner kvar. Och ofta till människor jag möter försöker jag säga "att var snäll mot dig/sig själv"… Visst är det sant. Den du ska börja med att berömma är just dig själv!

Dagens tänkvärda: Man motionerar inte för att bli yngre utan för att bli äldre. Sagd av Okänd

Ljus, värme, kram & Tjingeling

 


Hånfull ironi, sakasmer

Idag ska jag skriva lite om ämnet ironi, & att vara sarkastisk. Vi är många som använder det, och förr känns det som om jag använde det mer ofta än vad jag idag skulle vilja säga att jag använder det i nutid.
Min son som har ett funktionshinder, förstår inte undertoner, ironi eller hånfullhet, så jag fick av honom lära mig att reflektera på vad jag sa och hur jag sa. Annars vart det fel i vår kommunikation. Tänk att vi får såna underbara barn/läromästare då vi är på fel spår...

Men för att förklara vad som är vad kommer det först lite klarhet här, som jag hämtat från wikipedia.

"Ironi är en stilfigur som innebär att det finns en skillnad mellan vad som sägs och vad som egentligen menas. Publiken skall även vara införstådd med detta. Ironi kan vara humoristisk, men behöver inte vara det.

Ett vardagligt exempel på ironi är att säga "Vilket underbart väder!" när det spöregnar och man egentligen inte alls tycker om regnväder.

Ironins konst förutsätter att budskapet är uppenbart för båda parter. Kroppspråk och tonläge kan användas som komponenter, men ironi fungerar även i skriftlig form.

Ironi kan också vara oavsiktlig. Man kan bland annat tala om "ödets ironi", när något på ett slående sätt går emot vad man planerat. En olycklig händelse är dock inte i sig ironisk.

 

Om en kommunalpolitiker drar ned på stadens renhållningsbudget och därefter halkar på ett bananskal, kan det ses som ironiskt. Att någon i allmänhet halkar på ett bananskal och slår sig är däremot inte ironiskt, utan bara en tragisk olycka.

 

En bitsk och nedvärderande form av ironi är sarkasm

En sarkasm är ett yttrande där något sägs på ett skenbart humoristiskt sätt med ett överdrivet, sarkastiskt tonfall med avsikt att håna den eller det man syftar på. Sarkasmens sakinnehåll är ofta en stark överdrift.

 

I Nationalencyklopedin definieras sarkasm som ett "yttrande som innehåller skarpt ironisk eller hånfull kritik", man kan också tala om sarkasm som sarkastisk kritik i en mer allmän bemärkelse; sarkasm är då en extra bitsk och nedvärderande form av ironi."

Min egen teori för att jag förr använde det, på det mer nedlåtande sättet var att jag hade en sämre självbild och en dålig självkänsla helt enkelt. Idag har jag ingen användning av det. Visst kan jag använda ironi, men på ett mer humoristiskt sätt och utan att vara elak mot någon annan. ok, jag är inte felfri, det kan säkert komma ngt gammalt ibland men det viktigaste är att jag inte längre har behov av det. Dvs behovet att vara mer än ngn annan, rädslan att inte synas om jag inte hävde mig upp i en annan sfär lixom.

Idag kan jag känna HUR respektlöst det är och hur det känns när någon annan använder det mot mig. Idag blir jag sårad och det känns verkligen inte ok att ngn trampar på mig. Förr var jag "van" att det slängdes omkring mig och tog inte alls åt mig, då jag själv slängde skiten omkring mig.

Idag kan jag uppleva det som kränkande kritik, utan att personen som använder det vågar stå för sin kritik. För att gå tillbaka till mitt eget dåliga agerande förr i tiden så berodde det på just detta, att jag vågade inte ge en konstruktiv kritik utan gömde mig bakom sarkasmer.

Rädslan att inte duga kan göra oss sårbara och småelaka och då kommer just elak sarkasm och hånfull ironi bra till användning. Som ung upplever jag idag att det var väldigt mkt av detta runt ikring mig. I min grund familj var man inte ärligt raka mot varandra eller gav någon konstruktiv kritik. Vi var vana att förtränga de riktiga känslorna, för man visste alldrig vem som skulle hugga en i ryggen.

Sen finns det en stor skillnad på konstruktiv kritik och att vara s.k "rak" dessa båda kan förväxlas. Att vara rak och ge kritik för att man själv tycker på ett annat sätt är inte att ge konstruktiv kritik, utan då innehåller det "raka" enbart av ens egna kritik över ngn annan. Tex. jag tycker inte om gula kläder (bara ett exempel), och så kommer en vän till mig å hälsar på, denna vän kanske har en nyinköpt gul jacka och i mina ögon är denna jacka gräsligt ful, för att jag själv inte tycker om gult. Om jag då anser att jag ska vara "rak" och helt sonika kritiserar jackan, och min åsikt om att den är ful. Säger tex; Men gud vilken hemsk jacka, har du varit på loppis? Och då tycker att jag har rätt att kritisera, då är jag egentligen inte rak med en konstruktiv kritik utan egentligen ger jag min kritik utifrån mitt eget tyckande, samt att jag nervärderar jackan och var den kunde vara köpt.

Om jag istället ger konstruktiv kritik så som; Åh, du har köpt dig en ny jacka, tyvärr är jag ingen fan (gillar ej) av gult, men på dig passar den riktigt bra. (för även om jag tycker gult är fult, är det ju andra som kan tycka den är fin, jag har ju inte den allvetandes sanningen på området, utan alla är vi olika) Då kanske vännen svarar; -Tack, jag har varit till en kvinna som gjorde en färganalys åt mig, förr trodde jag att jag inte kunde ha gult. Men färganalysen visade att jag passar riktigt bra i gult, så jag tog mod till mig och köpte jackan då jag såg den.

Att vara rak ger mig inte rätt att vara elak. Jag kan vara rak med en välmening bakom. Om jag verkligen inte tyckte att jackan passade min vän då kanske jag får säga det på ett mer inlindat sätt, för fortfarande kan vännen tycka att hon passar jättebra i jackan eller vad hon nu valt att sätta på sig. Min sanning av åsikt, ger mig aldrig rätten att vara elak för att min åsikt är en annan. Det är viktigt att respektera andra, oavsett vad andra tycker och gör. Om jag utgår från mig själv, hur jag vill bli behandlad och behandlar människor jag möter med eftertanke skulle världen se lite annorlunda ut. eller...

Rädsla att inte duga, ett dåligt självförtroende, en dålig självkänsla kan göra att vi agerar på fel sorts känslor och då sårar vi dom runtikring oss. Och även dom i älskar, kan komma ikläm. Pga att vi inte har självinsikten om varför vi är hånfullt ironiska, ger kritik på ett elakt sätt eller anser att vi har sanningen som övriga medmänniskor borde följa, dvs en sorts allvetare (gud) bättre vetande än personerna i vår omgivning.

Stärk dig själv, måste du så jobba med ditt inre? Gör det. För mig har resan varit lång och jag lär mig ngt varje dag. Det är lätt att tro att -jag är så här, andra får finna sig i det eller skita i att vara min/mina vänner. Då är det rädslan för förändring som talar. Man är helt enkelt så rädd att man gömmer sig bakom en mur av skydd som man genom sin uppväxt lärt sig gömma sig bakom, man har lärt sig ett överlevnads schema för att inte fara allt för illa. Men livet är mer än så, då du vågar släppa taget om det gamla mönstret öppnar sig nya dörrar till nya känslor och nya möjligheter. Ta steget...

Dagens tänkvärda;
Stanna upp i tanken innan du ger någon annan din åsikt, varför säger du det du gör? Är det för att göra gott eller för att hävda dig själv? Se din omgivning som dina läromästare istälet för mindre vetande


Himlen är blå

Helg och vi har fullt upp med små detaljer som ska fixas och spikas innan flytten som mest troligt sker under nästa vecka...ja, äntligen börjar vi se ett slut på renovering, fix och golv på plats. Ser riktigt bra ut, myser då jag ser saker och färger falla på plats.

Just nu är jag ute efter ett mindre renhorn, gubben säger att det nog inte blir ngt problem, vilket jag hoppas är sant. Då det gäller möblering så har naturligtvis inte alla bitar fallit på plats ännu, men det hoppas jag kommer nu eftersom.

Jag letade fönsterbrädes konsoler, men sen kom vi på att vi inga ska ha =) Vi ska försöka använda de gamla järnen som satt inne i väggen pga den list som är vid fönstret. Annars måste vi ha ngn typ av sockel bakom varje konsol för att den ska bli lika "tjock" som fönsterlisten. Ok, förstår om ni är ? frågande, men jag visar bilder senare =) Då faller allt mitt lösa prat på plats.

Veckan har i övrigt känts lite tung, hade massage i torsdags, dagen desförinnan var ju onsdag och jag var givetvis på Zumban. Det var lika roligt denna gång, hon körde lite mer ben dena gång, kändes det som iaf, men ingen träningsvärk "what so ever" vilket förvånade mig, för jag tog ut mig allt jag kunde. Hm, undrar vad det beror på? ja, kul hade jag iaf å det var ju skönt att slippa träningsvärken, kan berott på att jag stretchade ordentligt och yogade dagen efter.

Tillbaka till tordag, då var det min favorit Tv dag med "once upon a time" och "revenge" =) strålande tv kväll. Fredag var jag så trött så gubben fick själv sitta å titta på tv, Da vinci koden. Själv la jag mig i sängen å tittade på the voice sverige... bra slötittartv helt enkelt. Somnade som en klubbad säl strax efter 22.00

Idag jobbade vi i huset till runt 17.30 sen hem å jag lagade middag, idag stekt kalkon, lök, vitlök, champinjoner å cremefrech till detta sallad Å ungsstekta rotfrukter. Efter middagen satte vi oss å fortsatte titta på en inspelad Tvserien (terra nova) Å nu är klockan mkt och dags att sussa kudden.

I övrigt tycker jag att det ändå går hyfsat med förändringen, men märker att jag blir aningen lat/bekväm då jag blir trött eller stressad. Då är det mkt lätt att falla tillbaka till "gammal" sorts mat. Så igår syndade jag till lunch, då jag inte hade någon lunch förberedd. Det är kruxet, att kunna hålla focus fast man är hungrig och inget finns hemma. Så, det blev 2 st stekt kycklingkorv med bröd, för att stilla hungern. Förändring är inte alltid helt lätt, trots att jag är både motiverad och beslutsam. Men det är enbart att lära mig av misstagen å fallgroparna. Övrigt i veckan har det gått bra, så jag får glädjas över det.

Det börjar bli ngt längre dagar, ljuset återvänder vilket får mig att må gott. Häromdagen då jag gick till jobbet var det gryningsljus, väldigt vackert var det på himlen, fick mig att må extra bra hela dagen.

Min kära syster Å har åkte till Thailand, vilket hon gjorde i tisdags. Hon ska vara borta under 3 v, det är henne väl unnt och jag önskar bara att hon får det riktigt skönt. Hon kommer hem lagomt för att sen åka till Tunisien med oss andra =) Egentligen borde man göra samma som hon har gjort, sparat semester och pengar för att åka nu mitt i vintern då man verkligen behöver sol och värme. Men...har man stuga är det inte så dumt att även få vistas där under några veckor på sommaren.


Dagens tänkvärda…
Ska du göra en förändring då ska du för att du vill,
för att du kan och för att du behöver det….


Ljus, värme, kram och TjingelingThailand

fredag, nä de finns även låångtisdag

Idag och med mitt nya schema kommer tisdagarna att vara lååånga 08.00-17.30 samt att jag har både yogajympa med 4-åringarna på f.m och personalyoga på e.m.
Om man är nyfiken på vad yoga kostar, så kan man titta runt och googla. Ett pass kan kosta allt från 100-180 kr för ett pass på ca 1,5 tim. Mina kollegor får GRATIS gå på yoga för vår chef, och det otroliga jag kan känna är att dom inte ens kommer och provar på det. ? det är lite ofattbart helt enkelt, i min värld.

Stress som är en vanlig "åkomma" på många arbetsplatser är enligt de som forskat inom yoga ngt man verkligen kan få bukt med. Jag själv har varit stressad under väldigt lång tid, blev sjuk då sonen var liten och var hos åtskilliga läkare och gick hos ännu fler sjukgymnaster, terapier och mental träningsgrupper men inget hjälpte.

När jag så började min utbildning till hälsovägledare var jag ändå bättre och tänkte att mitt eget intresse för hälsa kunde leda mig på en bättre väg. Genom utbildningen gjorde via LIA, lära i arbete. Jag var på smärtkliniken i Luleå 3 veckor, men tyvärr hade dom där inget nytt som jag kunde använda mig av. Men sen fick jag 4 veckor på ett nyöppnat yogaställe. Där fick jag prova på yoga i flera olika former, i stort sett dagligen. Jag upptäckte hur min kropp stretade emot, men hur sinnet så gärna ville.

Jag blev fast i yogan, hade äntligen hittat ngt som fick min kropp att reagera, visst var det jättetungt i början, motivationen var inte heller alltid på topp och den yoga jag startade med var ashtanga yoga, berättar lite om den här nedan.

T.ex Om DU är FÖR RASTLÖS FÖR ATT SITTA STILL OCH MEDITERA?

Och/eller för stel i höfterna för att sitta med benen i kors? Då kan Ashtanga vinyasa yoga vara något för dig. För denna yoga är ett verktyg som hjälper dig att "öppna din kropp"
genom att lösa upp spänningar i muskler och leder samt stilla den inre yjattrande dialogen.


Ashtanga vinyasa yoga är en dynamisk yoga, där du tränar upp flexibilitet, balans och styrka. Vilket jag i första han hade behov av i början av min yoga karriär.
Med en speciell andnings teknik tänjer du kroppens fysiska och psykiska gränser och höjer din koncentration och fokuserings kapacitet. Ett bra sätt att generera energi och balans till vardagslivet.Men det var bara en start av min yogakarriär, jag fastnade nämligen mer för Forrest yoga, som Ana Forrest har utformat.

Forrest Yoga är känd som en intensivt fysisk och internt fokuserad träning/praxis som betonar hur man genomför en omvälvande upplevelse utanför mattan och in i vardagen. Den praxis som utmanar studenter att få tillgång till hela sin varelse och att använda Forrest yoga som en väg till att hitta och sedan rensa den känslomässiga och mentala blockeringar som dikterar och begränsar våra liv.


"Jag utvecklade Forrest Yoga när jag jobbade med min egen läkning. Jag tog poser och ändrade eller skapade nya för att ta itu med dagens livsstil fysiska krämpor. Till exempel sjukdomar som våra kroppar är manifesterar på grund av vår livsstil -. Undre och övre ryggsmärtor, nack-och axel, tunnelsyndrom, tarmsjukdomar "

"Vi längtar också och behöver utmaningar, äventyr och en daglig diet av glädje. I mitt eget helande Quest, erkände jag min förlust av Anden. Genom Forrest Yoga får du din fysiska hälsa och styrka också en plats där för att välkomna hem Ande tillbaka. Och med detta menar jag inte en andlig praktik utan snarare att ditt autentiska jag. "

Forrest Yoga kräver inte styrka eller flexibilitet, det endast krävs en vilja att lära sig att känna autentiskt och svara ärligt. Den praxis som bygger på fyra pelare - Andetaget, styrka, integritet och din inre Ande.  Ana T. ForrestJag tyckte verkligen om Forrest yogan, då man i 32 graders värme mjukade upp kropp och leder och jag kände hur jag verkligen kom in i rörelserna efter lång tid av stela leder och värk. Dock finns ingen svensk utbildning för Forrest yogan, men hade det funnits, då hade jag gått denna.

Så istället gick jag vidare och upptäckte Kundaliniyoga av Yogi Bahjan, och har gått den 2-åriga utbildningen och ett av fortsättnings stegen, till sommaren hoppas jag kunna gå modul 2.
Livet är ett ständigt lärande =) Och någon gång kanske Arjeplogs invånare inser att yoga är en guldgruva, oavsett om det är jag eller någon annan som får möjligheten att lära dom detta.

Nu dags att sova, imorgon är det Zumba dags =)

Ljus, värme, kram & jingeling

En groda...

I parken i Luleå, blev årets djur en groda =) Jag tycker att fastighetsskötaren/konstnären som gör Luleås djur är otroligt duktig och hoppas han får riktigt med uppskattning. Barnen ser djuren, ställer frågor & förhoppningsvis blir de lite lärda om alla fina djur som vintertid dyker upp i Luleås statspark. Grodan ställs i dag på plats. Varje år sedan 1986 har det stått en skulptur av snö och is i Stadsparken.

Lite andra fina djursom visats i statsparken är bla den fina vargen 1996


och Renen med sina kalvar 2006Och den jättefina Kungsörnen på milleniumåret 2000Idag är det ju måndag, och då är det yogajympa för 5-åringarna. Dom e så goa, men barn är lite tudelade. Idag tyckte nog större delen av barnen att vi hade kul, men ett av barnen var inte riktigt på hugget, utan det gjorde ont än här å där. När jag sen frågade efter passet, då var som sagt de flesta glada å positiva och tyckte dagens pass varit kul. Hörde barnen sen där ute då de klädde på sig, för en av barnens mamma kom å hämtade sitt barn där. Hon frågade om det varit bra/kul med yoga?...Då hör jag högt hur barnet som inte riktigt blivit sedd då denna klagade på att det gjorde ont å var som sagt lite off idag. Nä, det var dööötrist idag =) med övertygelse och övertydligt. Ja, man kan inte tillfredställa alla, å tyvärr tar ofta det som är negativt över då man frågar =) men, men. 

Idag så har jag haft en ganska kort dag. slutade 14.00 idag och åkte sen med sambo till huset. Där har jag målat, bättrat på på lister som blivit skadade av spikskallar då svärfar inte direkt är ngn finsnickare =) utan bankar i rejält. Sen kunde vi ju tänkt på att köpt vita spikar som skulle spikas på de vita listerna...men, efterklok är lätt att vara.

Sambon å svärfar kopplade in spisen och satte upp min målade spalje =) blev bra. när sen skänken som jag målat i samma färg står där, blir den som pricken över i:et, hoppas jag... Sambon tycker att vi ska spara och använda köksbordet vi har... vi är inte eniga, kan jag säga. Det är en furuaktig färg i gummiträ! Jag som försökt bli av med allt furu;ich får väl finna mig i att det får följa med nu, tills jag lyckas, om jag lyckas övertala sambon att byta bord. Tom bordet vi har i stugan är finare än detta bord.Vårt gummiträ köksbord =)

Jag önskar att vi iaf köpte nya stolar, typ ngt sånt här, nedanIdag var det vägning efter 14 dagars kickstart, och vågen visade -3,4 kg inte illa va?! Jag är iaf nöjd, nu är det bara att fortsätta det nyttiga matspåret och motionera mera. Imorgon har jag yogajympa för 4-åringarna och jag har personalyoga på kvällen. Onsdag =zumba, å jag längtar. Får försöka hinna med en längre promenad med stavarna oxå =) då e jag nöjd.

Nu har det ju vänt, årstiden och vi går sakterligen mot ljusare tider, men dagens tänkvärda blir ändå:

Dagens Tänkvärda:
Bättre att tända ett ljus än aldrig så litet, än att förbanna mörkret. (det är ju inte ljust än)

Och att få tända några levande ljus är väl alldrig fel =) iaf inte i min ände av vårt avlånga land.

En bild på min mysiga kissekatt, älskar henne =) (å Mango förståss)"jag" slappar...


Ljus, värme, kram & Tjingeling

Mat, mat, Gi-mat

Idag har jag hunnit göra matsedel för nästa vecka =) imorgon är sista dagen på min kickstart å vägning imorgon. Förhoppningsvis är det ytterligare ngt hekto åt minushållet, känns då så runt magen.
Men jag fortsätter på den sunda vägen med Gi mat och erbjuder även dig som läser att följa lite Gi kost. Nu äter jag ju inte rött kött, dvs; gris, nöt, vilt utan endast vitt kött som finns i fisk & fågel.

Om du skulle vara intresserad av kickstarts veckans meny, skriv en kommentar så kan jag lämna ut även den. Det viktigaste är ens egen motivation. Hjärnan försöker fresta mig konstant, gäller att känna att man verkligen vill och inte börja-sluta var å varannan dag. Utan orka köra 14 dagar i ett sträck. Jag har syndat lite grann, men känner att jag i stort klarat mig bra denna gång.

kommande Veckans mat;

Tisdag

Frukost: 1½ dl naturell yogurgt, 1 passionsfrukt,  ½ dl nötter 1 kiwi vid sidan, te

Lunch: laxpytt, grönsallad, vatten, te

Middag: kyckling, ungsbakade rotfrukter, sallad, vatten

 

onsdag

Frukost: 2 ägg, rån, 1 frukt, te

Lunch: räksallad med coscous

Middag: Ugns torsk med wokade grönsaker, kokosmjölk

 

Torsdag:

Frukost: 1½ dl naturell yogurgt, 1 passionsfrukt,  ½ dl nötter 1 kiwi vid sidan, te

Lunch: kokos/lime soppa med kyckling

Middag: fiskgratäng med spenat, sallad, vatten

 

Fredag

Frukost: 2 ägg, rån, 1 frukt, te

Lunch: 2 små kycklingklubbor, grönsallad, vatten, te

Middag: (fläskfilé) kycklingfilé, ungsbakade rotsaker, sallad, vatten

 

Lördag

Frukost: 1½ dl naturell yogurgt, 1 passionsfrukt,  ½ dl nötter 1 kiwi på sidan, te

Lunch: kycklingfärs biffar, med blomkålsmos, vatten

Middag: spenat/broccolisoppa med creme frech, vatten, ost macka på finn crisp

 

Söndag

Frukost: smoothie, se paulins kokbok

Lunch: grönsakspaj, vatten, sallad

Middag: caecarsallad med ost macka


Meningen med vecka tre är att förbränningen i kroppen ökar med intaget av fler och rätt näringsämnen, har jag tur nu så har sötsuget gett vika. Men jag känner dock suget emellanåt ännu. Får nog slåss med det livet ut, men det är på en mer hanterbar nivå just nu.

Fördelen med att ha en matsedel för hela veckan är att man slipper fundera varje dag "VAD" ska jag äta idag?? Nu har jag grubblat en dag som sträcker sig över en vecka. Det gör ju även att jag inte fallar för frestelser. Lunch kan man alltid äta av rester om det blir över, men viktigt att ha en lunch oi åtanke om man inga rester har. Alltid bra att göra en portion extra för akuta matsituationer, dvs träning å man hinner inte laga middagen...eller nåt. Jag sparar alltid om det blir lite över, så ibland kan det bli pytt av olika rester, eller "smörgås/restbord" av rester. Inte alls dumt faktiskt.

Jag gillar ju att laga mat, så jag gör maten från bra råvaror och från grunden, då smakar det bäst. Därför ingen fara att frysa ner, då det förr inte varit i fryst format.

Övrigt idag så har vi packat, alla kartonger är fulla och nu är det snart dags att börja flytta dom till huset. Gubben har ju inte varit frisk i helgen så det blev inget golv lagt. Dock tar han semester nästa vecka för att få fart på allt. Bra!
Jag jobbar, så jag kanske kan ta ledigt i slutet av veckan, för att plocka in i skåp å dyl, eller skura skåpen hemma. Det finns mängder av jobb att göra, så det är bara att välja å vraka =)

Gubben har ju inte varit så pigg, så han la sig tidigt. Själv satte jag mig å såg filmen; Remeber me

Robert Pattinson spelar Tyler, en ung svår kille som är arg och besviken på sin pappa (Pierce Brosnan) för att han alltid sätter familjen i andra hand. Ally spelas av Emilie de Ravin från "Lost" och även hon har pappa-problem. Kärlek uppstår men det är självklart inte problemfritt. Deras respektive familjedraman ställer till det för de unga tu.

Filmen var lite seg, men tyckte ändå den var helt ok. slutet ngt överraskande men ändå inte. Jag förstod ju att ngt skulle ske, men det kändes ändå lite trist. Den är aningen för deppig, önskar att det funnits lite mer liv och glädje mellan alla sorger.
Nu är det dags att ta mig en dusch och sen krpa till sängs brevid min sovande sambo.

 Lite Statistik om kroppen

- det tar 7 sekunder för maten att komma från munnen till magen
- människans hårstrå kan hålla 3 kg vikt 
-  längden av mannens penis är lika med längden av hans tumme gånger 3 eller lika lång i slakt tillstånd som hans pekfinger
- lårbenet är lika hård som cement
- kvinnans hjärta slår snabbare än mannens
- på varje fot har vi runt tusen miljarder bakterier
- kvinnan blinkar två gånger oftare än mannen
- vi använder 300 muskler bara för att hålla balansen när vi står

Kvinnor har redan läst färdigt detta mail.

Männen tittar fortfarande på sin tumme/hand. :-)


 Ljus, värme, kram & Tjingeling

 


Saturday night in the dark Arjeplog

Utanför fönstret har mörkret sen länge lagt sig över oss, kylan ute är runt -10. Idag blev det dock inget packande, utan vi åkte till huset och där har jag skurat skåpen, har dock kvar tre ännu och dom tar jag imorrn.

Nu är jag trött, ska snart hoppa isäng och kura ihop mig för en skön natts sömn.

Har drömt massor den senaste tiden, mkt om huset vilket inte är förvånande =) Det har varit överaskningsfest å ångest blandat i en salig blandning.

Nått nytt i Arjeplog, ja 10 stackars renar fick sätta livet till, dvs dog då en personbil rännade rakt in i dom på onsdagkväll på väg 95 mellan Arvidsjaur och Arjeplog. Plåtskador på bilen men inga skador på föraren... Ibland blir jag rätt förtvivlad, då det sker såna här olyckor. Kör man i sån vansinnig fart efter våra vägar, som oftast är fulla av olika djur, då det nu kommit mkt snö i skogen!! Oansvarigt, han borde inte enl mig få ha körkortet kvar, om man mejjar ner så många djur på en å samma gång. 

Sen har ju biltestarna kommit till Arjeplog. Och här får man inte fotografera fräna, nya bilar..aj,aj då kommer stora långa lagens arm och ruskar om dig. Allt är ju hych, hych så ingen info läcker ut till konkurenter. Bilarna måste ju testas å då passar det bra i lilla Arjeplog. Hela samhället mer eller mindre lever på att dessa företag kommer under en del av vintern.

Lördgskvällen har bestått av Tv tittande, så nu är ögonen fyrkantiga av allt seende =)

Dagens frukost; 2 ägg och te. lunh; fisk 200 gr och grönsallad, vatten. Middag; spenat/broccolisoppa, en ostmacka, vatten. kväll; nötter framför Tvn & te.
Mår bra och allt funkar fint. Nu har jag söndag & måndag kvar & sen börjar jag med lite mer att variera med.

Förr fanns det Islandshästar i Våggatjolme som ligger 10 mil från Arjeplog. Tyvärr verkar det inte som om dom har kvar turridning där längre. Dock har dom allt annat att erbjuda turister. Vandring, fiske, helikopterturer mm. Så gör även Adolfström, som jag förr berättat om. Där har jag åkt helikopter upp på fjället & sen vandrat ner, ätit och sen åkt båt tillbaka. Mysigt

Vad kan man göra i Arjeplog vintertid? I Arjeplogsområdet finns det möjlighet till belyst längdskidåkning samt spännande utförsåkning med utgångsläge Galtispouda. Förutom dessa skidaktiviteter kan hotellen erbjuda skoteruthyrning och guidade turer, bilkörning på isbanor samt kulinariska godbitar i vår trevliga restaurang.

Eller så kan man kura ihop sig i en stuga, spela spel, umgås och bara njuta av livet. Jag längtar efter vår stuga, vi har inte hunnit med den alls då vi lagt all energi på huset. Men hoppas vi snart är klar med hus å flytt, så vi kan åka till stugan och koppla av.
sambo plockar sten i Bartaurevalle, ser ni utsikten?


Dagens tänkvärda.

"Man kan förstå mer om en person efter en timmes lek tillsammans, än efter ett års konversation" PlatonLjus, värme, kram & Tjingeling. Har du gett ett leende till någon idag? =)

fräcka fredag...film...

Kanske lite fräckt så här på fredag istället för tv å soffhäng? Ack, ack så fräck har den inte blivit. sambon förkyld och det e lite synd om honom, täppt i näsan och snorig... En annan har minsann inte fått känna efter, de omgångar jag varit sjuk. Då förväntas det att hus ska städas, saker ska målas och maten stå på bordet... Hur har det kunnat bli så här?

Jag kan givetvis inte skylla på någon annan, för jag tillåter ju andra att ha krav på mig, trots att jag varit sjuk. Säger jag inte Nej, så får jag väl skylla mig själv. Men nog har jag, som många andra en förväntan att omgivningen ska vara mer respektfull... kom på mig själv idag, att jag var respektlös mot sambon, eftersom han nu blivit smittat å känner sig dålig så ska ju inte jag behöva bemöta honom med annat än empati nu när han är sjuk.

Så, med den insikten får jag väl börja med mig själv! Man kan inte ändra på någon annan än sig själv, börjar man där är man ju en bit på väg, i rätt riktning.

En annan sak jag grunnat på är detta hur inkörd man är i manligt/kvinnligt och de roller man växt upp med hemma. Sambon har ju växt upp med en mamma som gärna plockade upp, städade och fixade. Det märker man på svärfar, han vill helst inte göra trista saker som är "kvinnliga" men han håller snyggt hemma iaf. kanske inte jätteduktig på att diska dock. =) Svärmor lämnade alldrig en kopp odiskad någon längre stund, så är även min Mor.

Så jag sköter det mesta hemma hos oss, sambon han glömmer att vi numera båda två jobbar heltid. När jag kommer hem lagar jag maten till 99% och 1% är om vi köper färdig mat. Förr när jag gick arbetslös eller mellan två jobb, så hade jag ju tid att sköta allt på en helt annan tid än vad jag har nu, så hans förväntan på mig är utifrån hur det var...
Men visst önskar jag mig lite mer jämnlighet...

Men jag har skrivit om detta med förväntan förr, att man träffar ngn och man har vissa förväntningar å då dom inte infrias, blir man besviken. Vissa grundförväntningar har kanske alla ändå, annars skaffar man sig ingen partner. Som delad kärlek, respekt, ärlighet, trygghet, empati-förståelse. Ändå kan jag bli väldigt frustrerad emellanåt, känner att jag drar ett stort lass och sällan får ngn credit för det, utan snarare det motsatta om jag inte hinner eller orkar. Att säga nej är inte heller så väl mottaget alla ggr, då jag försöker emellanåt.

Nu vill jag inte bara gnälla, men den fräcka fredagen blev en filmkväll med nötter (nyttiga) som snacks och sambon är duktig på en hel del saker som att han hade fixat en himla bra film. 

Shannons, en vanlig familj från år 2149 när planeten är döende som transporteras tillbaka 85 miljoner år till förhistoriska jorden där de går med Terra Nova, en koloni av människor med en andra chans att bygga en civilisation.Och kickstarten har gått jättebra denna vecka, faktiskt inte känt så mkt sug. Jag köpte t.o.m (ost) ceezecrunches till sambon, smakade två -ok, och sen lät jag det vara.
Känner mig pigg och har haft lite träningsvärk på insida lår efter onsdagens roliga zumba pass =)

På jobbet idag har det varit relativt lungt, vi har haft lite mindre barn och det märks. Barnen lugnar sig och det blir inte lika stimmigt. Vi målade idag, vilket dom tycker är roligt. 4 barn fick måla en stor bild, som jag sen klippte lite små tavlor ur, blir jättefint.

En annan favorit i serie har startat i höst. Revenge. Åh, detta tyckte jag var bra! Ruskigt bra till och med. Detta är TV när den är som bäst helt enkelt! En ung kvinna ska hämnas sin pappas nerfall och död så med hjälp av många sedelbuntar, fler lögner och mycket list börjar hon nästla sig in i den världen där dom skyldiga finns. två avsnitt har visats, så jag längtar numera både till zumba onsdag och Tv torsdag.

På torsdagar före Revenge har Kanal 5 köpt in succéserien Once Upon a Time. Nåja, succé är kanske för tidigt att uttala sig om men serien har blivit nominerad till ”tittarnas favoritdrama” i 2012-års upplaga av People’s Choice Award vilket bådar gott för dess framtid =) Jag tycker om den.

I Once Upon a Time får vi följa 29-åriga Emma Swan (Jennifer Morrison) som på sin födelsedag får besök av Henry, hennes biologiska son som hon gav upp för adoption. Naturligtvis gör hon vad varje vuxen skulle gjort och kör till hans hemstad, Story Brook, för att lämna honom. Det är här historien tar sin början.

Tiden står stilla i Story Brooks och invånarna är egentligen sagofigurer men vet inte om det själva utan har glömt sitt tidigare liv. DetTyvärr tror ingen på Henry förrän Emma bestämmer sig för att stanna och ta kampen mot hans adoptivmamma – borgmästare i staden men även den elaka drottningen som kastat förbannelsen över staden. I varje avsnitt får vi träffa nya invånare och lära oss mer om hur de egentligen kom till.

Produktionen håller högsta kvalité och seriens underhållning står utan tvekan Robert Carlyle för med sin udda och magiska karaktär.


Så, efter en trevlig fredags filmkväll å min sjuka sambo sovande i soffan är det strax dags för sängläge. Imorgon ska jag packa kartonger inför flytten.


Dagens Tänkvärda

Idag kan jag mumla om min hälsa ...
eller glädja mig över att jag lever å tar ett steg i taget


Ljus, värme, kram & Tjingeling... sov gött!


VILL DU MEN INTE ORKAR?

Idag är det onsdag, en vanlig dag mitt i veckan...men ändå just nu =) Jag är hemma på rast och ska inom kort iväg å ge massage åt tre kollegor. Så idag har jag haft ½ dag i barngruppen som idag var 16 små kottar.
Igår hade vi områdesmöte, och min förhoppning var att jag skulle kunna peppa till en gång tävling. Tyvärr verkade inte intresseta så stort som jag hoppades =(
Om någon som läser min blogg har några tips hur man ska få kollegorna på jobbet att vilja röra sig mer, så är jag öppen för förslag =)


Varför ska jag motionera då?

I princip finns ingen övre åldersgräns för effektiv motion. Även motion på en lägre nivå har en förebyggande effekt mot hjärtsjukdomar, risk för blodproppar, högt blodtryck och stelhet i muskler och leder. Begränsad motion stärker även immunförsvaret. Alltför kraftig motion (à la maratonlopp) kan däremot försvaga immunförsvaret.

Regelbunden motion förbättrar dessutom humöret, minskar stress och om man motionerar tillsammans med andra kan man utvidga sitt sociala nätverk.

Med enkla ord; Man MÅSTE röra sig för att må bra! 

Om jag inte har lust, inte vill eller inte tycker jag orkar... vad sker då?

Inaktivitet innebär alltså att vår muskelstyrka minskar, att vårt skelett försvagas samt att vårt ledbrosk och våra
ledband försvagas. Det enda som inte minskar särskilt mycket är vår aptit, vilket kan leda till att våra fettdepåer ökar.

Sama som du vinner med motion, förlorar du utan motion. enkel matematik =)

Idag har jag varit på Zumba, jättekul var det. Rebecca var riktigt duktig, och lätt att följa även om jag har svårt med motoriken =) Men jag köpte mig ett 10 kort, så nu blir det zumba på onsdagar och när vi väl flyttat har jag zumba även hemma i yogalokalen, så fort jag känner för det. Jag kan säga att jag svettades rejält, men det gör jag oavsett vad jag gör. Vi svettas för att kunna kyla ner kroppen vid ansträngning. skriver lite mer om ämnet... nedan

Det viktigaste för motivationen är som du säkert hört förr, en roligt motionsform. Som du själv har valt och som du finner rolig. Annars tröttnar du. helt enkelt.


Vad är då svettning ?

Hela kroppen är täckt med miljontals svettkörtlar, och de flesta sitter samlade i pannan, handflatorna, fotsulorna och armhålorna. När kroppstemperaturen stiger avger de här körtlarna svett till hudytan. Svett består huvudsakligen av vatten och salt. När vätskan förångas kyls huden av och kroppstemperaturen sjunker.


Vad händer om man svettas för lite ?

Om kroppen inte an svettas och kyla av sig själv är det ett allvarligt problem som kan leda till värmeslag. Frånvaro av förmåga att svettas, anhidros, kan bero på att svettkörtlarna är skadade eller blockerade till följd av en hudsjukdom eller ett brännsår. Sjukdomar som påverkar nerverna, t ex guillain - barrés synndrom, kan göra att kroppen inte reagerar på de signaler som i vanliga fall sätter igång svettning. Uttorkning eller vätskebrist kan också orsaka värmeslag liksom långvarig exponering för värme eller motion i mycket varmt väder.


Om jag inte vill svettas, känns skämmigt men vad händer då om man svettas för lite ?

Om kroppen inte kan svettas och kyla av sig själv är det ett allvarligt problem som kan leda till värmeslag. Frånvaro av förmåga att svettas, anhidros, kan bero på att svettkörtlarna är skadade eller blockerade till följd av en hudsjukdom eller ett brännsår. Sjukdomar som påverkar nerverna, t ex guillain - barrés synndrom, kan göra att kroppen inte reagerar på de signaler som i vanliga fall sätter igång svettning. Uttorkning eller vätskebrist kan också orsaka värmeslag liksom långvarig exponering för värme eller motion i mycket varmt väder.

DVS: Bättre att låta kroppen få svetta ut värmen, att inte svettas alls är med andra ord farligt.

Och Ibland svettas man jättemycket, ibland nästan ingenting samtidigt som grannen som har tränat exakt samma sak ser ut som en överkokt kräfta, dvs jag ser ut som en överkokt kräft och oftast är det min granne brevid som ser sval och oberörd ut =)
Varför blir jag då så röd i ansiktet, dels beror det på mina blodkärl och hur många muskelgrupper jag använder mig av samtidigt. Sen är det olika på kroppsbyggnad mm. Vi är helt enkelt olika och svettas olika, bara att acceptera.


Så – Vad som händer i kroppen när vi tränar eller gör något annat fysiskt ansträngande är att vi börjar aktivera våra muskler. När vi skapar muskelenergi får vi en bieffekt, det vill säga värme.

Det är inte så att vi bara börja läcka vätska i form av svett när vi rör på oss, utan det är blodet som värms upp och när blodet når de ytliga blodkärlen på huden värmer det upp svetten som sedan avdunstar. Och det är först när det avdunstar som vi kallar det för svett. Det gör att vi kyls ner.


Ett GI recept jag tycker om.


 

Fiskgratäng med räkor

2 portioner

400 g fryst torskfilé

½ dl gröna ärter

1 dl skalade räkor

1 dl grädde

1/2 msk hummerfond

1 fiskbuljongtärning

1 msk hackad dill

salt och vitpeppar

½ dl riven stark ost ( tex. Mellanlagrad prästost)


Gör så här: 

Sätt ugnen på 200 grader. Tina torskfiléerna. Smörj en ugnsfast form med smör och lägg i de halvtinade fiskfiléerna. Lägg ärter och räkor över fisken. Koka upp grädde i en kastrull. Tillsätt hummerfond och buljongtärning.

Rör ner den hackade dillen och smaka av med salt och peppar. Häll såsen över fisken, ärterna och räkorna och strö över osten. Gratinera i ugn i cirka 30 minuter.

Dagens tänkvärda
”Det finns dagar som är som trappor, man måste välja om man skall gå upp eller ner" (okänd)


Ljus, värme, kram & tjingeling


2 minus blir 1 plus

Jaha, både rätt nöjd & lite glad är jag idag. Startade morgonen med kall dusch, och vägde mig efter en veckas kickstart -2 kg =) trevligt.  åså fortsatte jag med ett morgon yogapass, sen frukost och snart iväg.
Känns som om jag faktiskt kan fortsätta även en vecka till trots mina små snedsteg och kolhydrats ångest.

Blir säkert ännu bättre då jag även kommer igång med min Zumba på onsdag, nu när förkylningen är på bättringsväg.

Jag vet, lixom de flesta att det finns inga genvägar till bättre hälsa. Man måste helt enkelt äta bra och motioner i balans. Det som du stoppar i dig ska även ut i motion. Så att jag gör en kickstart är helt enkelt för att få igång ämnesomsättning, förändra inuti kroppen så jag får fart på den igen, helt enkelt.

På jobbet ska jag presentera en gångtävling, som jag själv naturligtvis ska delta i. Man ska gå från sthl till sälen... fast här går vi väl ta ngt annat, 41 mil är det mellan sthlm-Sälen. Jag kanske ska promenera Arjeplog- Övik...
Hur som helst så har vi områdesmöte ikväll där jag då ska kolla intresset. Alltid kul om man kan göra saker i lag på jobbet. Och om man känner sig lite omotiverad får man kanske tänka att detta är en del av mitt jobb, att hålla mig frisk lixom.

Igår startade jag barnyogan, vilket dom tyckte var jättekul. Det gör alltid mig jätte glad =) Det är så roligt att yoga med barn, dom är antusiastiska och har inte några förutfattade meningar. Dom kör på, ibland kan dom tycka det känns extra på ngt ställe & där har dom kanske inte så mkt tålamod =) men för det mesta provar de allt.

Imorse startade jag tidigt, då jag började 06.10 och öppnade förskolan. Idag har nämligen förskolärarna utbildningsdag. Så när jag slutade idag 14.30 gjorde jag mitt yoga pass då istället. Nu är det snart middag och den består idag av 1 lax bit med grönsallad, citron och lite olja. vatten att dricka till.

Har dock haft en enveten halsbränna under dagen, som jag inte riktigt förstår? Jag äter ju rätt så lite just nu, men, men har man ett stort magbråck kanske det kommer oavsett. ör det kan lika gärna komma då jag ätit mkt som ingenting... knepig historia det där med magbråck.

Annars så börjar huset nu ta form, igår satte vi handtag på skåpluckorna, vi har givetvis köpt nya. Det blev kanonfint. Jag tänkte vänta med bilder tills det är mer klart nu, så får ni lite före-efter bilder. När tusan flyttar vi då? Ja, jag är ju inte säker, för jag har varit tidsoptimist förr, men möjligen i början av feb... Hoppas jag.

Dagens Gi recept, för dig som är nyfiken.

Avokado med kräftstjärtar

Till 1 port.     ca  15min

 

Ingredienser

0,5 st  avokado

7 st kräftstjärtar

Dill

1,5 msk kesella, mager

Saladslökar

2 msk citronsaft 

Salt & peppar

 

Tillagning

1. Blanda samman kesella, dill och kräftstjärtar, citron och salladslök. Smaka av med salt och peppar. Spar 2 stjärtar och lite dill till garnering.

2. Dela avokadon direkt innan den serveras. Häll i röran och garnera med kräftstjärtar, dill och några ringar salladslök.


Näringsvärde per portion:
Energi: 142 kcal
Kolhydrater: 4 g
Protein: 9 g
Fett: 10 g

Energifördelning:
Kolhydrater: 10 E%
Protein: 27 E%
Fett: 63 E%

Ljus, värme, kram & Tjingeling


Ditt & datt, en vinternatt...

Idag började jag dagen med ett kortare yogapass, avslappning och avslutning. Sen gjorde jag te och kollade min matlista vad jag skulle tillreda till frukost. Idag blev det två ägg med majonäs & te. Sen målade jag resterande delar på min skänk innan jag å sambo åkte till huset.

Där slipade & målade jag lite, sen satte vi igång att sätta gångjärnen till skåpluckorna på plats =) å vad det blir fint. I början var vi aningen tröga (sambo mest) men sen löste det sig, när vi förstod att det var viktigt att se så nedre luckor inte kom på övre skåp, då stämde lixom inte hålen =)
Sen satte jag dit knoppar på lådorna som gubben satte ihop. Jag å svärfar hjälptes åt att få ihop spaljen igen, vi tog ju isär den då det inte gick att måla den då den satt ihop.
Bytte även knoppar på garderoberna i sovrummet, blev oxå fint.

Vi var hem runt 13.45-15.00 och åt luch, gjorde broccoli/spenatsoppa som jag sen mixade. innehöll även lök och vitlök. Var helt ok. Vi fick även besök av paret som ska köpa detta hus av oss, dom kollade tapetvåder å mått, därför blev lunchen lite längre.

Idag har jag haft sug efter kolhydrater, för till middag åt jag grillad kyckling med sallad å sambo fick biff, potatisklyftor, sallad. Satt å trånade efter klyftpotatisarna och föll för frestelsen å åt 6 bitar av klyftpotatisen...mums
Inge kul att göra kickstart, man får avstå så mkt gott... hm


Dagens tänkvärda
Lyckan gör dig Söt
Utmaningarna gör dig Stark
Sorger gör dig Human
Misslyckanden gör dig Ödmjuk
Framgångar gör att du Strålar


Bjuder på ett jättegott GI recept med Lax.

Nötpanerad lax med squashtagliatelle

Hyvlad och lättkokt squashtagliatelle är ett fräscht alternativ till pasta.

Ingredienser   4 port

600 g skinn- och benfri laxfilé
1 tsk salt
1 krm svartpeppar
1 msk smör-&rapsolja (laktosfritt, för mig)
1 dl hackade hasselnötter
2 ½ dl mellangrädde (laktosfritt, för mig)
rivet skal och saft av ½ citron
2 pressade vitlöksklyftor
1 dl riven Svecia ost
2–3 squash, ca 700 g

Gör så här

Sätt ugnen på 225°. Skär laxen i 4 portionsbitar. Salta och peppra. Pensla ovansidan med smör-&rapsolja och doppa i nötterna.  Blanda grädde, citron, vitlök och ost i en ugnssäker form. Lägg i fisken.  Stek i mitten av ugnen 10–15 min.  Hyvla squashen med en potatisskalare till långa tagliatellestrimlor.  Lägg dem i ett durkslag och häll över kokande vatten.

Strö över riven ost och garnera med citron vid servering.

Ljus, värme, kram & tjingeling


Fallgropar

Uch, idag har det varit svårt att hålla kickstartens meny... Suck! Igår hade nämligen sambon köpt hem både godis och chips (smaken jag gillar) Så, jag syndade med 4-5 godisar och säker 5 chips bitar. Det värsta är att jag bara tänker på sött och slisk för tillfället. Det är som om hjärnan skriker om slisk. Men det är väl inte så konstigt, jag är ju oftast duktig på veckorna men då helgen kommer brukar vi ha fredags gott och lördagsgott, så hjärnan är van...

Sen äter jag varannan dag mer & varannan mindre för att få igång ämnesomsättningen. Idag åt vi frukost; 1 ägg, 1,5 dl yogurt, en finn crisp samt te. Lunchen blev ungstekt röding med grönsallad, 1 skiva finn crisp, vatten och lite smält smör med citron till fisken (jättegott) Middag idag var enbart fruktsallad med 2 dl yogurt. Har druckit te och även idag trillade jag dit på 5 chipsbitar då gubben åt detta framför tv:n. Ok, inte syndat jättemkt, men blir så ilsker på mig själv. För det påverkar givetvis kroppen.

Övrigt så har jag målat min köks skänk idag. Chanti & Mango har givetvis varit med och övervakat =)

Gubben har jour, så han har varit iväg några omgångar. Sovit lite dåligt pga förkylningen men annars flyter det på i huset. Lister kommer på plats å sakta men säkert kommer luckorna en å en på plats.

tänkvärt

"Det är en konst att se det vardagliga med nya ögon"

Ett gott kycklingrecept:

Kyckling med cashewnötter

4 kycklingfileér
¼ dl kinesisk soja
1 msk olja
2 små röda lökar 
200 gr champinjoner
2 tomater
1 msk fisksås
2 msk ostronsås
salt, peppar
½ dl cashewnötter
limeklyftor

Gör så här:
1. Strimla kycklingen och blanda med sojan låt marinera 15 minuter.
2. Bryn kycklingen i oljan. Strimla löken och dela champinjonerna i bitar blanda i kycklingen.
3. Dela tomaterna gröp utr och strimla dessa och blanda i.
4. Blanda i 1 msk fisksås, 2 msk ostronsås, salt, peppar Strö över cashewnötterna och servera med limeklyftorna

Får nog börja bjuda på mer GI recept, tror jag =)

Ljus, värme, kram & Tjingeling


Hemorojder

Ja, inte för att jag har några, men såg ett tv program om våra "pinsamma" kroppar där en man i 30-35 års ålder hade en otroligt äcklig hemorojd knöl vid ändtarmen. Och ja, dom filmade hans hemorojd samt operationen han genomgick. Jätte äckligt. Dock blev han riktigt bra från sina hemorojder efter sin operation. Själv har jag inte behövt lida av denna åkomma. Min sambo kommenterade tv inslaget med; -Han får ta det lugnt med analsexet!

Är det vanligare för de som har analsex att få Hemorojder, analt framfall, högre smittorisk, fissurer, anal inkontinens osv är skador som kan uppkomma för den som penetreras analt?
Jag googlade i ämnet och fick upp att det tydligen var så. Jag trodde min sambo överdrev.

Förutom tv program så är det den 4e dagen på min kickstart, och det går förvånandsvärt bra. Kan vara att jag har bestämt mig. Igår gjorde jag en smoothi på spenat, apelsin, mango, lime, riven ingefära och vatten för att boosta min förkylning. Jag var jättesnorig igår, och faktiskt har jag fått sova inatt. jippi. Så även idag släpar jag mig till jobbet för att snora ner lite fler små kottar å kollegor. Jag har inte feber, så då går jag. Vet faktiskt inte vad som egentligen är klokast? För vi är dåligt med personal, så man vill ju hjälpa till. Men att gå så här förkyld till sitt jobb? ja, inte vet jag. Men alla är förkylda, så det kanske inte spelar så stor roll ändå, i slutändan...

Nu jobb!

Ljus, värme, kram & tjingeling

i begynnelsen

Dvs, Igår satte jag igång min kickstart, vilket ska ge min kropp förutsättningarna för ett bättre mående. En kickstart är bra för att väcka upp kroppens ämnesomsättning, och rensa ut lite gift vilket gör att man kan känna sig lite off de första dagarna. Men detta håller jag enbart på med under 14 dagar. Igår var alltså den första.

Min dag såg ut på följande vis;
Frukost; citronvatten, te + 2 kokta ägg med majonäs (ni läste rätt)
Lunch; 150 gr ört sill, 2 kokta ägg och sallad
Middag; 250 gr kycklingfilé/biff av nöt (valet är ditt) med en grönsallad, olivolja + citron

Dagen gick jättebra, inga konstigheter och motivationen är på topp.

dag 2 Onsdag Frukost; citronvatten, te, 1 stor apelsin (inte lika mätt som igår)
Lunch; 250 gr kycklingfilé med grönsallad på broccoli, kokta ärter och gröna grönsaker, olivolja + citron
Middag; 100 gr skivad (skinka) men jag använder skivad kalkon, sallad med pumpafrön, olivolja+citron samt 2 dl naturell yogurt på 3-4% fett, 1 skiva finn crisp utan smör/pålägg

Idag känner jag mig mer hungrig än igår, men det går. Har återigen blivit förkyld vilket är jobbigt. Hade huvudvärk efter jobbet och en näsa som boksavligen rinner utan förvarning. Så jag fick ta beslutet att hoppa zumban vilket inte var ngt lätt beslut, men... bättre att orka jobba imorgon, så det blev att spara på krafterna.

Jag har ett rätt kort yogapass på 20 min och en lite längre meditation på 20 min just nu. änner att behovet av andlighetens balans är ett måste för tillfället.

Som jag anade så har mitt hälsojobb på jobbet dragits ner drastigt, vilket jag inte tycker om. Men jag får ta ett snack med chefen, för detta känns trist.

Huset börjar bli färdigt, tapeterna hade kommit upp så nu är det enbart att foga klinkers å kakel kvar. Samt en hel massa jobb som vi då ska göra själva. Sen ska ju rörkillen komma å koppla in vatten till toa mm. Golvet i v-rum är eller inte lagt, men det gör ju svärfar & sambo.

Så, tid till sjukdom finns faktiskt inte i mitt liv just nu. Det är verkligen flera år sedan jag varit så här drabbad av sjukdommar, den ena avlöser den andra Suck!

Å ett tips, Goji bär
Jag blir glad av den röda färgen som desa röda bär har. Gojibär, eller ofta bara goji, säljs i Sverige torkade eller som juice. Gojibär är rika på vitaminer, mineraler och antioxidanter. Bären lyser intensivt röda av olika karotener och både smak och utseende liknar något russin. Traditionellt används goji kinesisk läkekonst och de har blivit populära inom livsmedelsindustrin där de ofta räknas in bland superfrukterna.

Dessa bär ger ifrån sig sin näring och kan upplevas lättare/godare att äta om de är uppvärmda och tillagade istället för torkade som vi här köper dem. Du kan med fördel blanda i dem i grytor, i gröten, koka riset eller Couscoussen med 1 msk bär. Jag har dessa bär i salladen, jättegoda!

Dagens klokhet
"Vår största glädje är inte att aldrig misslyckas, utan att resa oss varje gång vi faller " Confucius

Ljus, värme, kram & tjingeling


Husnytt & nya löften...

Idag har vi haft planering hela dagen och stängt för barnen på förskolan. Vi har gått igenom kvalitetsarbete och brytit ner det till vad det betyder för oss. Sen har jag hastigt bytt avdelning, vilket känns lite konstigt. Jag har knytit an till barnen på den numera "gamla" avdelningen och nu vips blir det ny avd och nya kollegor igen, pust.
Jag kan känna en viss oro över mitt hälsoarbete, vilket kan komma ikläm nu.

Helgen har bestått av att måla om lilla toan i huset, den blev vit istället för vit med blåa blommor. Jag ska försöka hitta en väggdekor att sätta upp där så småningom. =) sen har jag rivit tapeter i vardagsrummet.
Idag när jag var till huset hade dom äntligen satt upp kökstapeten  Stort =) smile
Det blev kanonfint, är jättenöjd.

Kanske blir dom färdig med tapetsering och stora toans kakel/klinker. sambon tar ledigt ons-fredag och kanske blir golvet i v-rummet klart snart... Då kanske vi kan börja städa till helgen =) och kanske, kanske kan man börja fundera på inflytt inom någon vecka el två... Hihi

Ngt Annat: Ibland kan jag känna mig lite oroad då man hör hur ngn som man har en relation till, som fått höra en version av en händelse eller hur ngt varit utan att ta reda på helheten. Och utifrån det sen höra hur denna person kan dömma utan att ha en helhet. Och visst är det så med människor, vi dömmer så himla lätt andra människor utan att vara öppen för att man faktiskt inte har all fakta.

Vi tror ofta att vi vet. Vi utgår från att andra beter sig efter en mall som vi känner till och förstår. Människor som irriterar oss tillskriver vi ofta just den agendan och intalar oss att de gör det med ont uppsåt. Givetvis reagerar vi då därefter, om de inte håller sig inom den allmänna mallen. Men vad vet vi, egentligen, om deras motiv? Det vanligaste felet vi begår är när vi tolkar en persons handlingar är att det handlar om oss. Och våra system går igång och vi "vet" precis hur & varför och hur alla andra egentligen borde agera...
Ibland kanske vi borde stanna upp och reflektera över hur vi agerar och reagerar, och varför =)


Och så... Har du bestämt dig för någon förändring för det nya året 2012?
Det har jag. Det blir Zumba på onsdagar och GI kost fram till den sista Mars =)

Här kommer några tips på hur man gör sina målbilder kraftfulla och ger dem dragningskraft:
  • Stäm av med dig själv om målet är något som DU vill. Är det din väninna som tycker du ska tappa ett par kilo eller byta partner, eller din man som tycker du ska dra ner på rökningen, blir det svårt att motivera dig. När du vet att målet är DITT, bestäm dig!

  • Tänk "till" istället för "från". Låt det nya och goda locka, för den motivationen ökar ju närmare målet du kommer. Se till att det du vill uppnå är klart och tydligt, inte bara det du vill lämna bakom dig. Annars blir det lite som att sätta sig i en taxi och be den köra "inte till Askim i alla fall", eller bara be honom köra. Du behöver veta exakt vart du vill. Annars blir det svårt att komma dit.

  • Tidsbestäm målet. När ska du vara där? Sätt gärna upp delmål med kortare intervaller. Och se till att ha något i belöningsväg för dig själv vid tids posterna. Vid slutmålet, ha ett rejält tack till dig själv redo.

  • Hur vet du när du nått målet? Vad är det som är annorlunda? Sätt siffror och tydligt mätbara kriterier. Tänk inte "trappa ner på rökningen", sätt antal cigarretter per dag och tidsintervaller. Inte "gå ner i vikt" utan ett vikt- eller centimetermål, och datum. Ja, det känns lättare att tänka "ändra lite", men så luddiga mål blir lätta att tappa bort på vägen. "Trappa ner lite" kan ju till sist handla om att inte ta det sista blosset på alla 20 cigaretter man röker på en dag, eller hur? Eller så "går jag ner i vikt" för varje toalettbesök.

  • Vad behöver du göra för att nå målet? Alltså, förändringens pris. Stäm av åtgång av tid, pengar och andra resurser. Är löftet träning, se till att du har tiden till det, och håller tid till det. Är löftet att tappa kilon, vilka förändringar i kost och motionsvanorna krävs för målet? Är målet ett nytt jobb, vad behöver göras och hur lång tid krävs?
  • Vad är anledningen till att du inte redan gjort förändringen? Är motion tråkigt? Nyttig mat ointressant? Cigarretterna en social grej? Tänk ut ett sätt att hitta motion som är roligt för dig, mat som smakar bra och är nyttig, och varianter för socialt umgänge utan cigarretter. Ja, det finns.

  • Kom ihåg att hinder är det vi ser när vi tappat målet ur sikte.

  • Ta första steget mot det nya målet redan nu. Bestäm dig för vad det första steget bör bli, och ta det. Inte "imorgon", inte "på måndag", inte "efter denna middagen/helgen/festen/cigarretten/godispåsen/etc...", gör det nu.

Lycka till med dina löften. Och med alla andra mål du vill sätta upp för dig själv.


Ljus, värme, kram & tjingeling


Normalt...eller mindre kaos

Har inte bloggat på några dagar då datorn & tangentbord inte velat fungera. Mitt härliga trådlösa och ergonomiska tangentbord har gett upp. känns otroligt konstigt att skriva på ett platt. hm, värdsliga problem, eller hur.

Har läst en mkt bra bok, läste ut den för några dagar sen men den väckte tankar och jag ska dela med mig av några =) Detta med normalt, dvs ordet normalt... är ju en fingervisning på ngt mellanting mellan kaos och överdrivet...eller?
Iaf, så ska vi ju sträva efter att vara så normala som möjligt här i värden. Men ingen är ju där. Vi strävar dock efter normaliteten, vad det nu är?

Vi ser filmer, med lyckliga slut vilket vi tycker om. Så det är ju normalt, att tycka om lyckliga slut. Men i verkliga livet, finns det några lyckliga liv, överhuvudtaget? Visst, jag tycker att många kan verka lyckliga, en stund. Men med vardag, jobb, relationer till andra människor, så verkar inte lyckan vara så långvarig.

Vi letar efter balans i tillvaron, ändå lämnar vi bort våra barn för att kunna arbeta. Vi lever med en ständig stress att hinna med allt, hinna förverkliga oss själva, hinna ha familj, hinna med att träna, hinna med våra hobbys, vänner, föräldrar och allt det där andra i vardagen. Varför skaffar vi barn? Själv kände jag mest då jag var småbarnsförälder att jag inte ville gå till skolan/jobbet och lämna honom, gick med ständigt dåligt samvete över att inte få tillbringa min tid med mitt barn. Jag är nog iaf en av de mammor som försökt klara vardagen trots att det ekonomisk inte var en dans på rosor, som singel mamma. Men för mig var kvalitetstiden med mitt barn det jag värdesatte och jag valde att arbeta deltid under hans uppväxt.

Jag kan tycka att samhället missar poängen med att vi ska föda barn och befolka värden, om vi ändå ska låta andra ta hand om vår avklomma. Vem tar bäst hand om sitt barn? Troligen en frisk och sund förälder. Men då är jag tillbaka till detta med normalt. Vi kommer ju alla ifrån föregående generation, och den har gett oss förutsättningar för att leva livet vi fått. 

Vuxna människor som bär på det inre sårade barnet, har ofta blivit hindrade i sin naturliga utveckling. De har fått lov att anpassa sig i en dysfunktionell familj med t ex droger, (alkohol mfl.) psykisk sjukdom, religon som gått över styr eller annan typ av beroende som gör att familjen inte fungerar som den borde. Detta skapar ofta problem i vuxenlivet vad gäller gränssättning, överdrivet ansvar och svårigheter att skapa ett lyckligt och värdigt liv.

Men alla har vi mer eller mindre en dysfunktionell familj om man tittar på statestiken. Det är naturligtvis inte heller alla familjer som blir sedda som dysfunktionell för det kan ju ligga en ytterligare generaton bakåt i tiden. Det finns knappast någon familj som inte har ett arv med någonting som påverkar vårt liv.

Det (dysfunktionen) kan liknas vid ett slags handikapp som barnen bär med sig då de ofta kan få det svårt att förstå människor med ett mer sundare fungerande känsloliv. De barn som har vuxit upp i en något så när harmonisk familj förstår ofta inte heller de disharmoniska. Det blir alltså som om de här personerna kommer från två olika världar.


Kanske bär de även bilden av att ha vuxit upp i en s.k normal familj, att det bara varit lite problem emellanåt, för det är ju svårt att veta när man vuxit upp i det och har familjen som enda riktmärket för vad som är det rätta. Man kanske inte förstår det förrän man är vuxen och inser ett å annat.


Även om barndomen är en ganska kort del av hela vårt liv, så är de i den vi lär oss de grundläggande förhållningssätten till världen och andra människor. Barnen återskapar som vuxna de mönster de har lärt in som barn. Ju mer dysfunktionella dessa mönster är, ju mer ”handikappad” man är då man inte kunnat spegla sina känslor i sina föräldrar eller den omgivning man vuxit upp i. Man har redan som liten fått en ryggsäck som man inte vet hur man ska handskas med. Man försöker "överleva" och anpassar sig för att på något sätt få sina grundläggande behov tillgodosedda.


När man som vuxen sen söker relationer till en partner har man allt detta redan med sig i bagaget. Det kan ta lång tid att hitta sitt jag, det verkliga jaget bakom det falska anpassningsbara jaget man skapat som liten.
Många tror att man är i sitt "jag" då man inte har en aning om att man kan ha ett falskt jag. Det låter underligt om det är första ggn du stöter på detta, men med tiden inser man, iaf jag att det falska jaget har tagit en enorm kraft och tryckt ner mina möjligheter att nå mitt sanna jag. Jag är tacksam att jag nu vet om det och kan jobba med att hitta mitt inre jag. Tycker du som läser mina rader att nu håller hon på att spåra ur alldeles, så får du givetvis tycka och tro precis vad du vill. kanske kan jag väcka en tanke hos dig, om inte...så är det så.


Dysfunktionella relationer är nästan som giftormar, hanterliga till en början, då de är små och du har kontroll men dödliga i slutändan.

Ibland är det så att vi möter en person som vi vet kommer att göra oss illa, vi känner det på oss, signalerna din magkänsla säger så - men ändå så har vi fått en relation till den här personen.

 

Har du någon gång varit så attraherad att du lät dig styras av de starka känslorna och inte kunde avbryta relationen fast du visste att du borde - och blev skadad. För det här ”kärleks”giftet bedövar tillfälligt den känslomässiga hungern, du inbillar dig att just den här personen är din själsfrände. Men det kanske enbart beror på att ni delar ett liknande mönster från barndomen, och det känns tryggt och bekant. Så trots signalerna att relationen kan vara skadlig för dig, ger du dig hän och låter det rosa förälskelseruset omge dig för en tid.

om vi tar oss ur den skadliga relationen och vi inte tittar in i oss själva, upprepar vi mönstret om och om igen. Får vi som människa förändras? eller vill vi vara som vi är, regida och utan möjlighet att förändra oss själva? Är vi rädda för förändring, blir vi skadade av att förändra oss eller ger förändringen oss utrymme att öppna nya dörrar och finna andra relationer där vi inte behöver finna oss själva i någon annan. En häsosam relation är att först hitta den i oss själva, sitt eget jag. När jag hittat mig själv kommer jag vara mer mottaglig att finna en partner som är i balans, om jag själv befinner mig där.

Dock finns det mängder av fallgropar, så det är ju inte helt lätt att finna sig själv, älska sig själv precis som jag är... ingen är perfekt, det är bara att se på alla vackra filmstjärnor, vad måste dom inte göra för att vara vackra? Får dom leva ett lyckligt liv, bara för att utsidan är fin att titta på? Jag tror inte det finns en enda människa som jag kan kalla "normal" för det normala är vår olikhet, att vi är skapta till olika personer, med olika värderingar, olika kroppar och olika tankesätt. Vi dras till olika saker och jag tror de flesta letar någonstans efter lite andlighet för genom den, kanske vi kan titta inåt istället för utåt.

När vi pratar om förändringar, tänker man oftast på stora dramatiska sådana men det kan mycket väl räcka med de små förändringarna för att du ska märka och känna skillnaden. 

Och om du tex önskar dig en partner/ en ny relation, gör ett collage över de saker du värderar mest i livet så har universum lättare att skicka den rätte i din väg. =)

Dagens tänkvärda, från filmem Harry Potter
"Happiness can be found, even in the darkest of times, if one only remembers to turn on the light." - Dumbledore
 


Ljus, värme, kram & Tjingeling

 


Farväl...

Idag åker sonen hem, snyft. Men jag har ändå fått rå om honom 1½ vecka vilket känns bra. Vi har ätit god mat och han har fått välja. Tyvärr har det ju varit väldigt snöigt väder och vi har bara kunnat köra skoter en gång, men han fick iaf provköra =)

Han åker runt 16 idag så vi ska väl spela ett parti yatzy eller nåt nu när han stigit upp. Han ska ju även packa och fixa lite sånt. Så nu tänker jag inte sitta här och slösa tiden. =)

Tänkvärt
I Am Great, I Am, I Am and So Are You
 

Ljus, värme, Kram & Tjingeling

svart sjuka...

Jag funderade över detta med svartsjuka och vilka uttryck den kan ta sig. Jag skriver om detta rent allmänt och har ingenting med nuet att göra. Jag reflekterar över mitt liv och hur jag utvecklas.

"Svartsjuka är en känsla som innebär en oro för en rival. Psykologin hävdar att känslan kan komma ur gamla barndomsminnen. Som att bli helt eller delvis övergiven, till fördel för ett syskon t.ex. Dålig självkänsla spelar en stor roll i sammanhanget. Svartsjukan gör att man betraktar sig som förlorare redan innan konflikten (slaget om partnerns gunst) uppstått.

Enligt en dansk psykoterapeut härrör svartsjuka till en känsla av otillräcklighet eller att känna sig utanför. Det enda botemedlet är självaktning. Män och kvinnor är lika ofta svartsjuka, men deras svartsjuka tar sig olika uttryck."

Jag har varit svartsjuk (den kan ligga där å lurpassa) och blivit utsatt för svartsjuka. Inget av det känns vidare bra. Att vara svartsjuk är inte heller kul, jag känner mig då otillräcklig och misstänksam. En ilska som bubblar inuti mig. Vart kommer känslan ifrån och varför uppstår den? Jag vet att jag ingenting kan göra för att få min partner att ändra sig, utan jag måste helt enkelt bearbeta mig själv. Vill "han" agera utifrån sina känslor, finns ju inget jag kan göra. Jag måste bygga upp min egen självkänsla och jag behöver lita på mina instinkter.

Att bli utsatt för partnens svartsjuka är lika jobbigt. Men jag vet oxå att jag förr kunde vara lite slarvig i relationer. Att träffa den man tror är rätt, är även ett letande. Och det är där jag varit slarvig. För om jag letar, finner jag ingen utan jag har gått för snabbt in i en relation utan de rätta känslorna, vilket naturligvis blir otryggt för den andre. Så att bli utsatt för svartsjuka kan oxå vara att man inte är i balans.

Och det gäller ju även mig själv, när jag är i obalans. I en relation bör man ju vara i någotsånär balans, dvs vilja ungefär samma saker och hitta en gemenskap där ens behov och trygghet får plats. Vilka behov har man som människa? Vi har för det första ett stort närhetsbehov, annars kan vi ju vara ensam/singel, vi behöver spegling och bekräftelse, uppmuntran och stöd och framförallt se varandra. Om bara den ena får bekräftelse, då är man givetvis i obalans.

Några av de viktigaste behoven är nog dessa:

– Behovet av att känna sig behövd.
– Behovet av att bli berörd, smekt och omhållen med kärleksfull närhet.
– Behovet att av bevittna kärlek och intimitet.

– Behovet av att känna sig speciell och respekterad som en unik person ( för vem vi är och inte vad vi är eller har).
– Behovet av att få äga våra känslor som glädje, lust sorg och ilska.
– Behovet av at äga sina tankar och sin intuition.
– Behovet av att känna sig trygg och ha stöd.

– Behovet av att bli inspirerad och motiverad att lära.
– Behovet av att veta att det är okay att göra misstag och att lära från dem.
– Behovet av att få uppmuntran och stöd i att separera.
– Behovet av att få fasta och kärleksfulla gränser.

Vad händer om vi inte ger varandra detta?
Vad händer om man inte själv uppmärksammar och uttrycker sitt behov?

Å andra sidan – vad händer om vi ger varandra detta?
Är det då vi funnit eller har den funnit mig/oss? dvs kärleken... Blir vi hela människor först då vi funnit partnen som speglar oss. Och när vi väljer de människor som ska lära oss vad vi behöver på vägen, är det fel eller är det även ett behov för att hitta sin egen inre väg.

Jag tror ju inte jag är ensam på något sätt, med mina tankar. Jag tror vi alla som kommit att växa upp i en familj där speglingen inte alltid varit helt korrekt, då familjen varit disfunktionell på något vis. Då tar det betydligt längre tid att finna sig själv, sin egen själ att lita på. Ens egen balans är redan i gungning från den dag man föds. Sen ska man leta förebilder som kan ge mig den spegling jag behöver för att hitta in i mitt eget inre. Vi längtar efter andligheten, men den är inte alltid helt lätt att finna då själen är satt i frysfack för att jag är så bizzy för att kunna överleva, kontrollera mina virriga känslor.

Vi väljer ju vägen, utifrån att tro att vi på något sätt ska får bekräftelsen att vi nu går på rätt väg. Vi kan även lura oss att vi är lyckliga om vi putsar det som finns på utsidan, nya kläder, märkeskläder för att tillhöra, nytt hus och nya fina saker, dyra bilar och ja, allt det där som ytligt sett gör att vi från andras håll kan verka "inne" och omtyckt. Men glömmer att det är oss själva vi behöver tycka om, älska sig själv helt enkelt. Det är först då vi kommit en bit på väg. Ingen utifrån, varken människor eller saker kan ge oss lyckan, självförtroendet eller den goda självkänslan om vi inte gör det för oss själva.

Visst kan vissa människor få oss att må gott, ge oss verktyg. Men även de som får oss att stanna på fel plats för länge, i tro att vi mår bra. Men de som är osjälviska ger oss chansen att se inåt, se vad det är vi vill uppnå. Jag har träffat en å annan människa på senare år som verkligen gett mig stöd och låtit mig utvecklas i min takt, dom är jag tacksam att jag träffat på min väg av olika val. förhoppningsvis traskar jag framåt, även om det är baby step så vill jag tro att jag lär mig något hela tiden.

Nu är det dags att ta tag i vardagen, som isig oxå behöver sitt. Jag ska betsa min skänk och försöka få liv i den trötta sonen som vänt på dygnen.

Ljus, värme, Kram & Tjingeling


döden... fisk & lite random

Jag är stark eftersom jag är svag.
Jag är vacker för jag vet mina brister.
Jag är en älskande eftersom jag är en kämpe.
Jag är orädd för jag har varit rädd.
Jag är klokt eftersom jag har varit dum.
- och jag kan skratta, för jag har känt sorg


Stå inte vid min grav och gråta
Jag är inte där, jag sover int.
Jag är tusen vindar som blåser,
Jag är den diamant som glimmar på snö,
Jag är solen på den mogna säden,
Jag är den milda höstens regn.
När du vaknar på morgonen så -hysch
Jag är den snabba upplyftande rusningen
en av de tysta fåglar som i cirkeln flyger.
Jag är den mjuka stjärnan som lyser på natten.
Stå inte vid min grav och gråta,
Jag är inte där, jag är inte död.
Min själ är enbart fri, från kroppen jag lämnade där

-okänd

 

Dagens tänkvärda
Ditt leende avgör hur du ser och tänker om värden runt dig
Japanskt ordspråk

Mat receptet/Fisk och rotsaks gratäng med örter och potatismos

600 g färsk eller djupfryst fiskfilé. t ex torsk. kolja eller sej
4 dl matgrädde
1 dl ströbröd
1 1/2 dl hackade örter. t ex gräslök. dill eller persilja
1 msk saft av pressad citron
1 tsk salt
1 krm peppar
1 morot
1 palsternacka
1 bit. ca 7 cm purjolök

Potatismos
800 g potatis
1 msk margarin
2 1/2 dl Solhavre (el mjölk)
1 tsk salt
1 krm mald vitpeppar
2 äggulor

Gör så här:
1. Tina fisken och den är djupfryst.
2. Skala och skär potatisen till moset i mindre bitar. Koka potatisen mjuk i lättsaltat vatten i en kastrull. Låt potatisen rinna av och pressa eller mosa den. Tillsätt margarin och varm Solhavre. Vispa till ett luftigt mos och smaka av med salt och vitpeppar.
3. Tillsätt äggulorna och blanda väl. Fördela moset runt kanten i en ugnssäker form.
4. Rör samman matgrädde, ströbröd, örter och citronsaft. Salta och peppra.
5. Skala och skär morot och palsternacka i tunna skivor. Skölj, ansa och strimla purjolöken.
6. Fördela grönsakerna i botten på formen. Fördela fisken på grönsakerna.
7. Häll över grädden.
8. Tillaga mitt i ugnen i 200°C, ca 30 min tills fisken är färdig och rätten fått fin färg.


Idag blev det blandad fisk i ugn, med sås och potatismos samt majs & morötter. Jättegott vart även det.
Imorse var jag helt död, kändes det som. Näsan har varit täppt inatt och jag hade drygt 38 graders feber. Så jag tänkte att det är bäst att sjukskriva sig så de hinner finna en ersättare för imorgon. Men det var tydligen väldigt få barn så dom trodde att dom skulle klara dagen ändå.

Jag har ont i revbenen efter all hosta, pust. Men under dagen har jag lite försiktigt plockat bort grejjer och fått in skänken i blåa sovrummet, där jag ska betsa den grå. Då passar den bra i nya köket sen.
Min son har skottat snö, vilket var extremt jobbigt. Det har snöat vansinnigt och han var duktig och skottade allt det tunga. Stjärna i himlen för att han hjälp till.

Svärfar kom hem från ungern igår kväll, och jag bjöd honom på middag idag. Han berättade lite om resan och han var helnöjd. Även han var lite förkyld.

Ha det gott!

Ljus, värme, Kram & Tjingeling


Fantastiskt!

"Försiktigt titta på dina tankar, för de blir dina ord.
Hantera och titta på dina ord, ty de blir dina handlingar.
Fundera och titta på dina handlingar, för de har blivit dina vanor.
Bekräfta och titta på dina vanor, ty de skall bli dina värderingar.
Förstå och omfamna dina värderingar, för de blir ditt öde. "

- Mahatma Ghandi
Ljus, värme, Kram & Tjingeling... Nu e det 2012


2012... vill du vara Sattvisk?

Yogan har ju kommit och tagits emot av västvärden på ett mkt öppet och utvecklande sätt, vilket glädjer mig enorm. Nu hoppas jag att jag kommer att kunna övertyga de nyfikna/öppensinnade i Arjeplog om yogan och hur bra den faktiskt är för oss. En ny lokal kan vara tröskeln in, jag ber en stilla bön för att det kan bli så.

 

Många människor har börjat känna en stark längtan efter andlighet, och nu vill man kanske plocka ihop sin godispåsen själv, istället för att köpa en färdig påse med bara en sorts godis. Vi har blivit medvetnare om omvärden och dess erbjudanden

 

Lite Gott från The Yogi Bhajan biblioteks lärdomar!

År 2012! Vi har varit förutseende inför övergången till Vattumannens tidsålder i över 40 år och nu är det här, det är ett underbart nytt kapitel i våra liv. Vi kan använda energin i ålder till att förändra och upplyfta oss själva och våra samhällen. Det är en spännande tid att leva på denna planet.

Nyår är alltid en tid av eftertanke, tillbakablickande och målsättning. Energin är helt mogen för oss att kasta våra gamla paradigm och projektioner och ta in nya, fräscha insikter och energi. Denna effekt är verkligen förstorad genom energin i Vattumannens tidsålder, så nu är en perfekt tid för återfödelse.

 

Fem Sutras (lärosatser) för Vattumannens tidsålder

1. Se, att du finns i varje annan människa
2. Det finns en väg genom alla blockeringar
3. När du är tidsmässigt pressad, börja, och trycket kommer att försvinna
4. Förstå genom medlidande, annars missförstår du tidsandan.
5. Vibrera kosmos, och kosmos kommer att göra vägen fri.

 

Efter 5126 år är resan genom Maya­kalenderns nio nivåer av medvetande genomförd i och med 28 okt 2011.

Vi har nu enligt Maya-filosofin till fullo lyfts upp på en ny nivå av medvetande. Ett skifte som inte bara händer här på jorden utan genom hela universum. Yogiskt sett påverkas vi och våra medvetanden av astonomiska fenomenen och genom yogans övningar och meditationer kan vi absorbera och integrera detta på effektivaste sätt.

 

En stor del av kundalini yogan handlar om att utveckla dessa Vattuman-energier och vårt medvetande. Yogi Bhajan uttryckte det:

 

"Vi går in i Vattumannens tidsålder den 11 november 2011. Det blir en ny tid. Hela psyket förändras. Du måste rena sinne, kropp och själ för att kunna vara äkta, oskyldig och sattvisk (ren). Höj dig själv till att vara änglalik. Denna tidsålder som du kommer att tjäna är en ålder av medvetande och upplevande." Nu är vi där...

 

Något som inspirerar mig mycket är Sattva. Sattva betyder som jag nämnde ovan, renhet. Man talar bland annat om sattviska föremål och sattviskt levnadssätt inom Ayurvedan. Man kan även vara en sattvisk person.

Sattviska föremål:
Hit räknas till exempel färsk frukt, blommor och vackra rena kläder i naturmaterial. Det är en av anledningarna varför jag själv alltid (och de som lär ut kundaliniyogan) har vita kläder av bomull eller lin.

 

Sattviskt levnadssätt:

-Följa den naturliga dygnsrytmen - stiga upp senast klockan sex och gå och lägga sig senast kl 22.

-Äta vegetarisk, ekologisk och gärna närproducerad mat, men också äta på rätt sätt: lagom mycket, bara när man är hungrig osv.

-Undvika allt som är skadligt eller nedbrytande, såsom kaffe, svart thé, alkohol, nikotin och vitt socker.

-Undvika onödigt eller slentrianmässigt användande av mediciner: Man försöker ta hand om, och lyssna till sin kropps behov, innan det utvecklas till sjukdom.

-Undvika våldsfilmer, gräl och osämja (att reda ut oklarheter eller prata ut är en sak, att skrika och kasta saker omkring sig är en helt annan)

-Ta väl hand om sin kropp med promenader, asanas, meditation, pranayama, nässköljning och oljemassage.

Sattvisk person:
En sattvisk person är vänlig, tolerant och närvarande i nuet.


Lämnat 2011 å in i Nya året 2012

Ja, då var det nyårsdagen, och första dagen på detta nya spännande 2012. Allt från 2011 är bakom mig så nu ska jag bara se det ljusa, positiva och härliga i det nya året.
Vaknade inte förrän 09.30 eller, jag vaknade flera ggr under morgonen men valde att ligga kvar, då vi faktiskt såg king kong inatt från 2005 som slutade 03.05King kong gjordes för er som är intresserad redan 1933. 
King Kong bor på Skull Island tillsammans med bland annat dinosaurier och mänskliga infödingar. Han upptäcks då ett gäng kapsejsar med sin båt ute vid ön och hämtas till New York av filmmakaren Carl Denham som visar upp honom som "världens åttonde underverk". Dvs ännu en man med detta storhetsvansinne att visa upp sin ”fångst” och vad han upptäckt för omvärden. Gorillorna slår sig på bröstet då de vunnit en kamp, så gör även denna Carl Denham, vilket han får ångra.

Kong rymmer dock och tar med sig Ann, flickan som infödingarna offrade till honom, men som han valde att inte äta upp. De två blir vänner och Ann vägrar att ställa upp på Carls idéer om en show. Men då Kong rymmer för att leta upp henne, då finner hon honom. De upplever en del tillsammans i staden innan krigsplanen når ikapp dem och bombarderar apan med skott. De flyr tillsammans och i finalscenen klättrar Kong desperat upp längs den upplysta Empire State building. Ann försöker desperat men förgäves rädda honom från krigsflygplanen som till slut skjuter ned honom från byggnaden för att sedan falla mot en säker död.

Varför kan den aldrig sluta lyckligt istället. Att Kong hittar en väg ut och flyr tillbaka till sin ö. Och att Ann hittar en hona åt honom istället och Kong får leva vidare. Mer harmonisk.

Det som var jobbigt i denna film var ju att hela ön var full av förvuxna/jätte djur, och de vanliga små krypen hade blivit i jätteformat. Så när manusförfattaren skulle iväg och rädda Ann från Kong på ön, ramlade han och övriga ner i en jättegrop och där var det givetvis fullt med äckliga jättekryp. uch. Det jag inte fattar, om det hade varit så. Varför tog inte filmteamet med sig några såna exemplar istället för att släpa hela gorillan Kong till NY?
Kan ju säga att jag var inte skraj då Kong brottades med dinosarie, men ville inte titta då gubbarna slogs mot jättekryp, blä, blä, blä.

Och hur många ggr jag än ser på Kong så gråter jag då han blir illa behandlad, ja jag vet. Blödig som bara den, men det är jag glad över. =) Det visar bara att jag har sån otrolig empati mot de mindre lottade.

Vi tog oss ut och körde skoter till stugan, så sonen fick prova på lite innan han åker igen. Det var kallt -18 grader
men roligt att komma sig ut en stund.I Stugan, håller på att bli mörkt.Sonen försöker få i backen, men det visade sig helt omöjligt.

Nyårsafton för övrigt flöt på bara bra. Jag köpte ju en elektrisk grill, så vi stekte kött & Kyckling på denna och åt en massa onyttigt gott till det.
Gubben tog sig en stund med stängda ögon på soffan innan nyåret skulle ringas in. Jag & son spelade yatzy =)Ny grill.

Vi hade köpt kinesiska lyktor för att skicka upp i himlen vid midnatt, dom var jättefina. Och så kunde man ju önska sig ngt för det nya 2012 då lyktan svävade iväg upp mot himlen.Önskelykta på väg upp mot himlen... =)Nyårs smällare.

Mango gömde sig under soffan, då han inte tyckte om att det small omkring honom. Chanti var orolig för Mango, då han förr aldrig gömt sig under soffan, å hon förstod inte varför. När man inga smällare hör är det ju inte konstigt att hon blir lite förvånad över nya beteenden från Mango.

Köpte ju en lite budda i Luleå då jag var där. Gubben kallar honom för skalleper, från filmen ronja rövardotter.
Så vad blir det för nyårslöften önskningar och mål för detta 2012?

Ja, jag ska from den 10 jan inte äta några sötsaker/fika eller slisk, utan ska äta mer sunt, och se till att tallriken aldrig är utan en god sallad. Detta ska jag hålla på med under de tre första månaderna av året, och går det bra kanske jag fortsätter efter semresan till Tunisien. Jag känner bara att jag är i behov att rensa ut sockret från blodet. Enda förbehållet är att jag kan bli så vansinnigt chokladsugen runt menstuationstiden. Så jag har det som undantag, dvs inga fredags/lördagsmys med sött utan bara 70% choklad vid behov =) Annars får inte gubben det så lätt.

Sen är min högsta önskan att huset blir klart inom snar framtid så att jag kan öppna upp och få ha yoga. Så önskan är ju många nyfikna yoga kunder som vill bli mjuka, smidiga och hitta en bra träningsform för leder och sin mentala hälsa. Själv ska jag även, om det nu blir så att Arjeplog kör igång med Zumba delta i detta.
Trots att jag yogar vill jag ha lite annat som stärker upp min kondition.

Thats it folks.

Ljus, värme, Kram & Tjingeling


RSS 2.0