In & Ut 2011

Tiden rinner iväg & det känns som allt mer snurrar runt i huvudet. Barnyogan gick otroligt bra, & det kändes så jätteroligt att se dessa 4-5 åringar göra yoga =) värmer hjärtat. Jag har nämligen fått lite nytt material, vilket underlättar enorm. Tackar så mkt min vän B för detta.

Igår kom även massagen igång och jag masserade 4 kollegor under e.m och efter det var det dags att starta upp personalyogan. Tragiskt att bara tre kom =( Men hoppas på att min chef ska inkludera fler inom barn & skola omsorgen. Visst är det ok att hålla yoga för få, men ännu roligare att hålla för större grupper, iaf runt 8 st hade varit trevligt.

Huset håller sakterligen på att rivas invändigt för att det nya ska få plats. Vi (jag) satt i måndagskväll och tittade på kökskakel, diskho, kranar, badrumsporslin som toa, tvättställ & kranar till det. Vad dyrt allt är...otroligt. Och för att inte tala om utbudet, finns hur många varianter som helst på dessa delar. Så såna företag måste ju gå lysande. Vi har ju bestämt på ett ungefär hur kakel och klinkers ska se ut i toa samt tvättstuga.

Golven har vi ännu inte valt, för han som ska visa detta lyser med sin frånvaro. Jag ska måla mitt yogarum snart/vitt och ovanpå väggarna ska jag mest troligt spika upp en grov panel som även den blir vit. en vägg kommer dock att bli samma som golvet, där jag sitter & förhoppningsvis kan leda yogaklasser i framtiden. Fönstrena är nu färdigmålade och idag ska jag väl dit & putsa dessa så dom får komma på plats.

Min mage krånglar och jag tror mitt magsår nu uppnått sin kulmen, så nu vill jag gärna gå på den där gastroskopin. Inte för att gå in på äckliga detaljer, men igår var det inte kul. Jag äter fortfarande min mungbönsgryta till middag och så äter jag dagens (inte så smakliga) lunch på jobbet. Det går bra, kruxet är ju att det hade varit ännu lättare att äta diet om jag inte behövt stå och fixa middag/+ matback åt gubben vareviga dag.

Ska till piteå på undersökning nästa vecka, så två svängar till kusten blir det. Tisdag och fredag. Himla massa soppa pengar går det. uch och energi att köra 50 mil t&r är ju inte så lätt jämnt. Men till Luleå stannar jag ju ngn dag om jag hittar en säng att sova över på =) Då mor min flyttar.

Dagens tänkvärda:
Den enda människa du kan ändra på är dig själv.
 
Ljus, värme, Kram & tjingeling

Fjärilar

Barnyogan startar idag och jag har fjärilar i magen. Barnyoga är jättekul att leda, men inför varje ny start känner jag lätt nervositet och aningen skakig i knäna. Vill ju gärna att barnen ska tycka om yogan. Jag kör en yogasaga och lite andning och efter det avslappning, vilket är det svåraste för de flesta (både vuxna & Barn) att släppa kontrollen.

Nu är det dags för frukost, havregrynsgröt, nötter, hallon och havre mjölk. Ska bli gott! Sen packa ner & cykla till jobbet.

Var snäll mot din mage.... Ditt känsloställe
Om magen är trög eller snabb bägge gör att du inte mår bra. Så lyssna på vad magen signalerar och fundera på dessa punkter.

.maten du äter innehåller för lite fibrer
.du dricker för lite
.du rör dig för lite
.oro och stress
.ändrade matvanor
.miljöombyte
.vissa läkemedel, som till exempel järntabletter.


Tänkvärt
"Fiberrik mat som gryn, grovt bröd, flingor, grönsaker, bär, rotfrukter och mycket vatten hjälper tarmarna att arbeta.


Nu är det dags att börja titta på tvättställ, toastol och diskbänk, diskho...vilket känns nervöst. Igår frågade svärfar om vi inte skulle installera centraldammsugare? hade jag inte ens tänkt på, men det är tydligen standard i nya hus, och det kanske är jättebra. Har dock ingen erfarenhet av detta.

Ha en bra dag!

Dagens tänkvärda
Den positiva tänkaren ser det osynliga, känner det ogripbara och uppnår det omöjliga. Benjamin Franklin.
 

Ljus, värme, Kram & Tjingeling

A gift from haven

What a gift to have a body! And what joy to be alive...

Tänk på det. Vi gnäller över massor av ting, känner oss inte tillfreds med livet vi lever...varför? Vad fattas dig, mig, oss? Är det hälsan som krånglar? Vad gör vi då för att må bättre, känna oss bättre, må så bra som vi skulle önska? Du, jag, Vi har redskapen, det gäller bara att hitta dom. Prova på vad som får just dig och ditt inre att le.
Le ofta, det ger dig en känsla av glädje och att känna glädje gör att vi känner oss mer tillfreds. Dvs; Bara du har redskapen och makten att finna glädje, att vara tillfreds, ANVÄND det.

Att accepter dig själv är inte att underkasta sig.Det är att försöka förstå fakta i livets olika situationer och först därefter beslutar man sig sig vad som ska göras åt saken.
Idag kommer jag att behöva fatta beslut. Ha tålamod med dig själv och var förtänksam. Lyssna noga på de goda råd du får till dig i din omgivning. Omfamna det du tycker om och låt resten mjukt åka dig förbi.

Idag vaknade jag 07.20 av att jag behövde gå på toa..suck. Sen kunde jag inte somna om, så jag gav upp 07.50 och då klädde jag mig och gick till mitt yoga rum. Jag älskar att ha ett eget krypin, där mina saker får vara ifred och där bara jag och mina energier oftast vistas. Chanti & Mango är ofta med mig å yogar, sover brevid mig eller vill leka då jag gör mina rörelser. Chanti vill gärna leka med min timer, vilket inte alltid är av godo =)

Efter yogan ringde jag upp min Mor för att höra om hennes gårdag, hon skulle iväg med en vän & äta samt lyssna på Håkan Juholt, mannen som blivit socialdemokraternas nya partiordförande. Hon tyckte att han var duktig och bra på att prata, lätt att lyssna på. Maten hade varit god, men den grillade fläskkarrén var visst seg.

Sen samtalet var avslutat tog jag tag i min mungbönsgryta. La mungbönorna i vatten igår och idag ska här kokas mungbönsgryta. Har ju 14 dagar kvar att äta denna renande gryta, mums.

Igår var vi till huset och jag fortsatte måla. Gubben & svärfar tog lös alla köksluckor och började riva underskåp. Det går inte fort, utan sakta men relativt säkert framåt. Kanske blir det att åka en sväng idag oxå, hoppas jag.
Skulle dock behöva storstäda här hemma oxå, men... vet inte när tiden ska räcka till?

På tal om tid. Detta att jobba heltid och sen ha ett hem att sköta kan vara rätt jobbigt. Och om ens partner sen förväntar sig att hemmet ska vara skinande blankt. Och även har lite förståelse för att jämnlikheten i hemmet inte är speciellt i balans, vad gör man då?

Man kan tänka sig att många av de kvinnor som inte alltid är nöjda med relationen kan vara det bland annat för att de gör för mycket av hemarbetet...
Tanken på hemmet ska vara som en oas för vila och återhämtning blir en fälla för oss kvinnor. Vi gör hemmet till en viloplats för resten av familjen, men själva sliter vi ut oss på våran ständiga arbetsplats.

- Trots allt prat om jämställdhet är det så att fördelningen av arbetet i hemmet fortfarande ofta är traditionell, att kvinnan gör mest. Det är konstigt att hemmavid accepteras arbetsförhållanden som kanske inte skulle godtas på jobbet. När arbetsbördan på jobbet blir orimlig finns fackombud, skyddsombud och lagstiftning att ta hjälp av. Så är det inte i hemmet.

48 procent av kvinnorna idag säger att de är ganska eller mycket stressade över att inte hinna med hemmet på det sätt de önskar, för männen är värdet 29 procent.

Vår forskning visar att politikerna missbedömt hur svårt och mödosamt det är att förverkliga jämställdhetsidealet i det dagliga livet. Resultaten visar att jämställdhet i vardagslivet kräver ett hårt, smärtsamt och riskfyllt arbete som ofta har negativa konsekvenser i form av missnöje, konflikter och stress 


Jag och gubben hade nämligen upp detta en dag. Han tyckte att vi borde städa mer! Jag funderade en stund och sen sa jag, -visst, (kändes ju hoppfullt) kanske kan du ansvara för diskmarskin och disk, då jag till 99% alltid lagar mat, gör hans matback, tvättar, hänger tvätt & lägger in tvätt, varje dag tömmer kattlådorna och för det mesta alltid handlar, dammsuger då jag hinner samt allt det andra, som att vattna blommor, plocka efter oss skura toa och tömma duschsilen mm! -näää, tyckte han, jag tycker vi ska hjälpas åt med disken (som jag utöver det andra alltid oxå gör till 80%) Men visst, han tvättar ju bilen ibland och vi turas om med gräsklippning och nästan med snöskottning... Han dammsuger ngn gång och som sagt plockar väl ut disk emellanåt... Men att få en uppgift som han ska ansvara för, det gick inte så bra. Men dock tror jag att han iaf "tror" att han hjälper till mer än vad han gör. Ibland e det inte lätt med självinsikt, eller...  Så antagligen är vi väl tillbaka på ruta 1. Vi jobbar heltid och jag fortsätter även hemma, sen får jag höra att det har förfalligt. Vilket nog kan driva de flesta över kanten...tror jag?"No one looks back on their life and remembers the nights they got plenty of sleep"
 


Vi fejjar & vi fixar...å inte syns det i den förväntades ögon


vardagsbestyr

Veckan går sin gilla gång och det har blivit torsdag. Idag har jag jobbat och vi har haft "skördefest" Vilket innebar att vi skulle smaka på det som odlats på förskolans gård. Våran flygel bakade morotsbröd, vilket var jättegott =) Sen var det lite vitkålssallad med svarta vinbär och broccoligratäng, och råa grönsaker. Smakade bra.

Idag har vi varit till Arvidsjaur och tittat på kakel & klinkers. Gick väl rätt bra och vi har väl så gott som bestämt hur vi vill ha det. Sen var jag in på varuhuset som det heter och fyndade två små vaser och lite pynt till dessa, det var ju ½a rea priset...billigt å bra.Fina va!? Ska passa bra i mitt nya kök sen, i huset.

Mina undersökningar har gått bra, men skulle bli remitterad till Piteå på besök för att göra det mer grundligt. Här i Arjeplog är detta med läkare ett kapitel för sig. Stafett läkare, så dom kommer två veckor i stöten. Sen kommer en ny, så man får aldrig samma läkare...suck! Vet då inte vad det är för mening med detta system?
Men en fördel är väl att dom då skickar en vidare på remiss, så man ändå får en ordentlig undersökning...så småningom

Chantis klätterträd har nu gett vika, men lillan klamrade sig fast ända tills den gick av och trillade till golvet =)


Bjuder på ännu en bild av min vackra katt...Dagens bild

Nu kommer strax värmeljusen fram igen. Det är både rogivande och mysigt. Ler lite varje vår när jag putsar fönstren. Det är nästan svartare på insidan än vad det är på utsidan. Hoppsan, som det kan bli. Många värmeljus har brunnit här... men nu är det dags för höstputset, innan hösten & kyligare väder kommer på allvar.
Vill påminna om att vi ska komma ihåg att ta ett djupt andetag ända ner i magen och andas sakta ut. Smaka på luften- nu när den är frisk och lite kylig på morgonen. Det kan låta lite lustigt men hur ofta tar vi ett djupt andetag, sänker axlarna och känner efter vart vi har kropp och själ? Livet är en gåva, njut ditt andetag =) Å känn hur det sprider sig i din kropp
 
Dagens citat
"Varje utgång är en ingång till något annat." Tom Stopard

Tittar föresten på tv programmet där Ålder, utseende och attityd inte ska spela roll. I höstens stora talangjakt True Talen. Det är ganska bra och tycker jag blir väldigt berörd av många som sjunger och dessa öden.
Ska bli kul att höra vem som kommer att vinna. Kruxet är ju nu att TV publiken ska rösta & vi ser dom ju, så då är vi tillbaka på utseendet, kläder och attityder...Kan man egentligen göra program där detta inte kommer fram på ett eller annat sätt. Uttagningen är ju dold, men sen...då dom gått vidare, så ska dom ju formas till artister.

Ljus, värme, Kram & Tjingeling

oskattad!

Idag har jag skickat in mina svar på provet för Level 2 utbildningen jag gick i Juni. Är väldigt nervös över resultatet...fy, om jag inte har fixat det...
Steg upp 06.15 då jag började jobba först 08.30 idag. Gjorde yoga och meditation och sen klädde jag mig (kanske för sista ggn i år) i mina korta sommarbyxor =) Och det var bra för vädret var strålande idag. Dock hade vi en otroligt massa knott som bet mig vid förskolan.

Imorgon var det då dags att åka moppe till VC igen för en gyn undersökning, det absolut värsta jag vet. Strunt i gastroskopi, kan jag göra men gyn undersökning...blääää. Spelar då ingen roll hur gammal och "erfaren" eller ska man kalla det van jag blir, så är det en hemsk upplevelse. Ska gå till samma doktor, och hon var ju kvinna iaf. Jag går nämligen inte på några villkor till manliga gynekologer, dom är generellt för hårdhänta.

Var hem på lunchen idag, tog ut chanti och hon låg på altanen och mös, sen en kort promenad i gräset innan grannen kom tillbaka från dennes hundpromenad. När chanti såg hunden så var det järnet in till tryggheten i huset igen.

Kom hem efter att ha slutat 16.30 och vi gjorde mat. Jag äter min mungbönsgryta dagligen med en sallad till, gott!
Gubben äter "vanlig" mat.

Igår fick jag ett (otrevligt) samtal av en person. Han är i min ålder. Han började säga att "bara så jag vet" att min sons bil som står på MIN mors tomt måste bort innan min Mor flyttar! -jag frågade vad han hade med detta att göra? Då bilen faktiskt står på min mors gård och min mor och jag har full koll på detta ämne och då detta är ngt mellan min Mor och mig själv.- Ja, hans tvillingsyster var så upprörd och irriterad på bilen??? -Och? Bilen står bakom ett garage och är inte ens synlig för de som kommer å hälsar på, dvs hon bor inte så hon på ngt sätt ser bilen. I den tonen av att jag måste få bort bilen snarast pågick samtalet en kortare stund. Jag meddelade att bilen var bortlovad och att han fortfarande inte hade med saken att göra. Han tyckte iaf att han var tvungen att lägga sig i, då systern var så irriterad över detta.

Otroligt! är nog allt jag har att säga om saken. Jag ska inte på ngt sätt skriva vad dessa personer är kapabla till och vad de försöker göra och gör mot min Mor. Men kan säga att det är under all kritik. Sen när dom inte lyckas med sina förehavanden, då tycker dom att jag är en "god" hackkyckling och som nu, lägger sig i sånt de ej har ngt att göra med.

Men, han kom iaf av sig ngt då jag lugnt bara svarade utan att hetsa upp mig eller svara aggresivt tillbaka. Jag tänker inte sjunka till deras nivå, utan talade bara om att det var ordnat och att jag inte tyckte att dom hade med saken att göra då det inte angår dom.

Vid dödsfall verkar många människor bli väldigt underliga, eller så kanske de har varit så under ytan/masken hela tiden men ingen har lyckats se det, bara känt vibrationerna och den negativa energin. Jag har alltid haft svårt för dessa personer, men under väldigt många år inte direkt kunnat peka på ngt konkret. Vi har ju inte umgåtts, endast träffats ibland. Men nu har dom blivit synliga, bakom masken.

Ljus, värme, kram & tjingeling till er alla!IrritationsObjektet som upprör. En Opel -91 avställd & Oskattad
Sonens pärla =)

Vi är inte sjukaren våra hemligheter

Måndag och jobb. Steg upp ca 06.15 och gjorde min yoga. Kändes bättre idag, att yoga. Låg även på spikmattan en stund och vilade innan jag skulle åka på jobbet 07.30 men mitt i det jag klätt mig å allt, kom Mango in med en stor råtta i mun. Jaga ifatt honom, ta av honom råttan å sen tog jag moppen idag till jobbet. Skulle till VC för första ggn i Arjeplog, så dom kan inte klaga på att jag ränner där. Jag har ätit tabletterna Nexium för min mage, sura uppstötningar mm. Dom hjälper föga nu mera, så jag tänkte att det kunde vara dags med en koll. Doktorn tyckte det var hög tid att göra en gastroskopi...gulp.

En gastroskopi innebär att en läkare undersöker magens inre med ett så kallat gastroskop. Gastroskopet består av en böjlig slang som leds ner till magsäcken genom munnen. Läkaren kan även ta vävnadsprover och genomföra olika behandlingar med gastroskopet.

Man kan behöva gå igenom en gastroskopi om man till exempel har ont i eller besvär med magen. Undersökningen kan bland annat visa om man har en tumör, ett sår eller en inflammation.


Matstrupen (1), magsäcken (2) och övre delen av tolvfingertarmen (3) inspekteras med hjälp av gastroskopet.

När doktorn kände på magen, ömmade den på vissa ställen och hon trodde jag ev kunde ha ett bråck i diafragman.
Betyder; 
När den översta delen av magsäcken har glidit upp genom hålet i diafragman. Därmed kan inte diafragmans muskelfibrer pressa kring matstrupens nedersta del. Den nedersta delen av matstrupen står därför öppen istället för att vara stängd. Många människor har bråck utan att det har någon praktisk betydelse, men en del har också refluxbesvär.

Iaf när hon klämde på magen kände jag att jag hade rejält ont runt äggledarna? Så hon ville att jag bokade en tid även för att göra en gyn undersökning. Så den blir redan på onsdag morgon. Så då får vi se vad det betyder... Suck!

Annars har jag gjort schema på jobbet, för min tid på hälsan 50% Måndag-torsdag och fredagar har vi planering, så då är det ju bra att alla är med.
Jag får planera i veckan. Skulle även behöva göra klart mitt yoga prov för level 2, men det var så himla svårt. =) och boken är 215 sidor och boken är A4 stor.

Dagens tankar, Hemligheter; Om vi bär på hemligheter, hindrar det oss från att få frid i sinnet. Vi måste anstränga oss för att få bättre självförtroende, bli lyckliga och må psykiskt bra. Att avslöja våra hemligheter kan vara enormt stort steg, kan kännas riskabelt och även förödmjukande- men nödvändigt. När vi tar mod och berättar för andra hur vi innerst inne är, blir det en invitation till dem att göra desamma. Och när vi tar steget, skapar det starka band mellan oss. Och vi blir älskade för att vi just är ofullkomliga. Vår ständiga strävan efter perfektion bara förvärrar de hemligheter vi bär på och vi mår dåligt. alla har behov att känna jämnlikhet, gemenskap.

Dagens tänkvärda
Tvivla aldrig på framtiden, den har mycket att bjuda på!

Även om livet är likt en berg & dalbana så lover jag att det alltid kommer att finnas ngt nytt livet bjuder dig på.


yogalokalen växer fram

Lite bilder på den kommande yogalokalen. Idag började jag måla fönster och dörren är bytt. Först bilder före och efter så ni kan följa med arbetet och min yogalokal tar form. Vet inte riktigt ännu hur den kommer att se ut. Men i och med att dörren flyttats, så kommer man in genom carporten och slipper skotta runt hela huset för att komma sig in.

FÖRE rivning och dörrbyte.Furudörren som står där är nu flyttad och är dörr mellan garaget och lokalen. Här står den bara i tomma intet, dvs utan användning/över

Och NU
Gamla nedan...Alla hyller är utplockade och dom bruna garderoberna borttagna/rivna

NU


Dörren är flyttat till det ställe där de bruna garderoberna var. För att få mer rymd i rummet

Nu är även den vita hyllan under fönstret borta.

Ljus, värme, Kram & Tjingeling


livets syfte

Veckans affirmation, delar med mig min mer er.Idag vaknade jag av kl 04.00 av min telefon som pep att batteriet var slut, irriterad steg jag upp och gick på toa sen la jag mig igen. Det fortsatte pipa, så jag trodde det var gubbens mobil. Gick runt sängen och tröck på eländet för att försöka stänga av den, vilket misslyckades och medförde att gubben vaknade. Jag sa surt att han måste stänga av mobilen, då hans batteri pep. Han kollade på sin mobil och mumlade, -nä, det är nog din! Suck, upp igen å leta reda på min mobil. Och där låg den i hallen och pep helt oskyldigt...dubbelsuck, satte den i laddare å la mig igen. Runt 08.00 började chanti jama och ville ha mat, så då steg jag upp.

Regnet öste fullständigt ner från himlen, så jag kokade mitt vatten och gick för att göra yogan. Kände mig omotiverad, så jag gjorde en kortis och sen mediterade jag. Var klar runt 09.00 och ringde Mor. Det skulle komma ngn och titta på Roberts Opel som står hos Mor, men dom verkade aningen förvirrade. Jag förklarade på engelska (hon pratade bara det) att bilen stått i 2 år och att det var lite att fixa på bilen innan man kunde köra den, samt att batteriet var fullständigt slut.

Fick flera sms av personen, å dom tyckte att dom tar med ett batteri och startar upp bilen och kör den de 13 mil dit dom bodde. SUCK, jag försökte skriva att bilen stått stilla i 2 år och då måste ju olja bytas, bilen är oskattad och obesiktad, så man kan inte bara köra iväg med den. Förklarade oxå att stötdämparen bak oxå var kass. Tror ni dom förstod eller tog in det jag sa? Näää, inte kom dom till mor med ngt släp. Ett batteri i högsta hugg och dom tittade på bilen. Förvånade över att en bil som jag begärt 300 kr (annonskostnaden) för, inte gick att starta och köra med! Är folk tröga eller är jag totalt inkompetent att förklara?? Ja, jag bara undrar. Slutade med att dom inte ville ha den, då den inte fungerade! Dubbel suck.

Idag cyklade jag till huset och det är dags att påbörja att måla fönster. Alla fönster är nämligen furufärgade. Hm, så vita fönster vill jag gärna ha. Började måla i yogarummet =) Gubben sov fortfarande då jag cyklade iväg efter att regnet äntligen avtagit vid 10.30
Svärfar var vid huset och höll på med dörren som ska byta plats. Ska nämligen inte ha kvar en dörr in i tvättstugan, utan dörren flyttas så man kan gå in i garaget, innan man går igenom tvättstugan.

Jag och gubben är lite oense om duschen som är i gamla bastun som nu ska vara "förrådet" Jag tycker vi ska ändra. Nu när vi gör om så att rören och beredare å sånt är inne i tvättstugan istället för i förrådet, om det nu ska sparas. I förrådet kan man ändå inte duscha, då blir det ju fuktigt i kläderna å som hänger/är där inne. Men, ids inte tjafsa om det, för han har bestämt sig å vem ids bråka med en tjurig oxe?

Gubben kom så småningom oxå till huset och hjälpte svärfar att få till dörren och ta ner fönstrena åt mig. Hann måla runt dubbelfönstert samt två fönster. Tiden gick fort. Åkte hem runt 15.15 och svärfar är bjuden på surströmming. Vi kom hem å jag plockade ur diskmarskinen, hängde en tvätt som jag satte igång innan jag for och sen hopp i duschen. kokade potatis och dukade fram, gjorde en sallad åt mig då jag inte skulle äta surströmming idag. Äter ju diet. Så munbönsgryta åt mig med sallad medans gubben & svärfar åt surströmming.

När det gäller inredning och dyl är det en djungel, känner att jag blir helt slut av att inte hitta det jag söker. men nu hoppas jag att jag hittat en tapet till köket, men finns den kvar? vet ej, då det är på nätet. Men vill gärna titta i såna där tapet böcker för att se om jag kan hitta ngt närmare än beställa.
Här kommer en bild på vad jag hittade på nätet, kökstapet. Ska ha i köket grå skåpluckor och roströd kakel med mörkt trägolv och liknande bänkskivor, en ny diskho. kyl/frys-vitt.

Snälla, motager gärna åsikter ang detta med inredning, behöver hjälp och era ögon. I slutänden så e det klart att besluten är våra, men med en ganska ohjälpsam gubbe då det gäller detta behöver jag bolla. Så skriv mig en rad!Å en NärbildKöket idag, bild nedan...På denna vägg vill jag ha den nya tapeten =)Eller är det dags att ta sängen och flytta ut i naturen? Ge upp helt enkelt...Ljus, värme, Kram & Tjingeling


ska du sluta röka?

Bäst hade det varit om du aldrig hade börjat, men efterklok kan man ju alltid vara.

För det första: LJUG inte för andra, för då ljuger du för dig själv. Tex; Någon i din närhet som du informerat att du slutat röka frågar hur det går? Och ingen vill ju vara misslyckad, så du drar till med en lögn -jodå, går fin fint. Sen känns det ännu dummare då personen upptäcker dig med en cigg i mungipan strax efteråt, å du som sa att det gick som smort... Då ska du hitta ännu en lögn, -jo, detta är första idag, trots att du mest troligt redan är på den 10:e! Så rannsaka dig själv? Är det ngn annan som gagnas av att du slutar röka eller är det du som behöver ta tag i ditt rökbehov? Rökare eller människor med beroenden är de allra bästa på att komma på varför man inte "behöver" sluta med sitt beroende. Det är ju hjärnan som tycker du ska röka, så hjärnan måste ta beslutet om du vill överge din kompis, cigaretten.

Av vilken anledning har du tänkt sluta röka?
För att blodtrycket är för högt?
Konditionen är i botten?
Din hy är grå och glåmig?
Du vill känna smaken i mun då du äter något?
Du vill kunna andas utan att hosta upp en massa slem?
Du vill hålla dig frisk, fri från otaliga förkylningar?
Du vill ha vita frächa tänder?
Du vill kunna kyssa din rökfria partner utan att du smakar som en askkopp?
Du vill helt enkelt inte bränna upp dina pengar?
Du vill inte alltid vara den som går ifrån, för att röka?
Du vill inte känna panik över att du bara har en cig kvar på kvällen innan läggdags?
Du vill helt enkelt bli kvitt ett beroende, som känns onödigt?

Vill du fortsätta röka?
Då är det enormt tufft att lägga beroendet på hyllan. Viljan att klara av att sluta är 90% och annat 10%
Så känn efter, vill du så kan du. Och det är bara du som fixar det.

Eller du kanske hör till skara som "Det händer inte mig" kategorin.
Jag får inte canser, KOL eller dåliga lungor, jag hör till undantagen. Kanske är du ett undantag idag, men kan du lita på att du fortsätter att vara undantaget ju äldre du blir? Hälften av alla rökare dör faktiskt av sitt tobaksmissbruk!

Hur tusan GÖR man?
De första dagarna du håller dig borta från nikotin kommer du att känna dig, irriterad, sur, arg, nedstämd, rastlös, få huvudvärk, svettningar, trötthet, olustkänslor mm Men efter de första 3 dagarna lättar detta. Så håll ut!
Det är ju ett tecken på att du har ett gift i kroppen som ska ut, och din kropp arbetar för att få ut skiten. När hjärnan försöker lura dig att återgå till dina vanor;

Drick ett stort glas vatten
använd hjälpmedel, nikotinplåster, n-tuggummi mfl.
tugga flourtablett eller vanligt tuggummi
gå ut och gå, bli av med rastlösheten
Andas långa djupa andetag
rita-måla-pyssla med ngt
borsta tänderna
gör tandvård, tandtråd, flossa, gurgla med munskölj
läs canserbrochyrer/ info om K O L och hur tobaksrök dödar
lukta på en burk med gamla fimpar, det är så omgivning känner då du röker


Tankar:
Efter en tid som rökfri kan vissa tankar försöka lura tillbaka dig i beroendet igen. Om och när du blir medveten om dessa är dom lättare att slå bort.
Några av de vanligaste tankarna;
Pessimistisk tanke "det kommer aldrig att gå, jag fixar det inte"
Mot-tanke; "Det är klart jag klarar detta, har jag fixat de första dagarna så klarar jag resten"
Nyfikenhets tanke; "Undrar hur det skulle smaka, ett os bara?"
Mot-tanke; "Det vet jag redan"
Testa dig själv tanke: Jag slår vad om att jag klarar av att bara röka en cig, ett pipbloss mm"
Mot -tanke; "Dumt och onödigt! Jag riskerar att få nya problem och är tillbaka till ruta ett"

Tips; http://logg.slutarokalinjen.org
Här kan du berätta om hur du slutat eller kommer att sluta med cigaretter eller snus. Du kan få inspiration och stöd av andra och läsa om deras strapatser för att bli rök- eller snusfria.

 

Det spelar ingen roll om du redan slutat och vill dela med dig av dina erfarenheter eller om du bara funderar på att sluta,

Det här händer i din kropp när du slutar röka:
  

20 minuter efter sista cigaretten: 

- har ditt blodtryck och din puls gått ner till en normal nivå
- har temperaturen i dina händer och fötter återgått till det normala
 

Åtta timmar efter sista cigaretten:

- börjar kolmonoxidhalten i ditt blod att minska och det livsviktiga syret får mer plats
- blir du mindre trött
 

24 timmar efter sista cigaretten:

- har riskerna för att du skall få en hjärtinfarkt börjat minska
 

Tre veckor - tre månader efter sista cigaretten:

- har din blodcirkulation och lungkapacitet förbättrats så mycket att det känns lätt att promenera
- har du fått en ökad blodcirkulation runt dina ryggkotor och därmed minskat risken för ryggbesvär 
- har din hud fått tillbaka en frisk rosa ton istället för den gråaktiga
 

Fyra - sex månader efter sista cigaretten:

- har de skador som rökningen orsakat i dina blodkärl börjat repareras 
- är risken för att du skall drabbas av en blodpropp avsevärt mindre än när du rökte 
- har flimmerhåren i dina luftrör återaktiverats och arbetar för fullt med att "städa" dina lungor 
- har du fått minskad hosta och slembildning
 

Ett - två år efter sista cigaretten:

- är risken för att du skall få kärlförträngning och hjärtinfarkt hälften så stor som om du hade fortsatt att röka 
- har ditt immunförsvar blivit allmänt bättre 
- är risken för att du skall utveckla allergier och luftrörskatarr betydligt mindre
 

Fem år efter sista cigaretten:

- är risken för att du skall få en hjärnblödning eller hjärtinfarkt lika liten som hos en icke-rökare 
- har risken för att du skall utveckla cancer i mun, hals, matstrupe, lungor, urinblåsa, njurar, livmoderhals och bukspottkörtel minskat betydligt.

********************************************************

Jag hoppas min sambo ska känna sig inspirerad att sluta röka, hans blodtryck är högt och hans hosta är inte rolig att höra. Men beslutet är hans.

Jag hoppas och önskar ju även att min son ska sluta röka. Han fick lunginflammation för 5 veckor sedan och är fortfarande sjuk. Han hade värden som om han skulle ha sjukdomen KOL. Så han skulle fundera på att sluta... Jag hoppas verkligen att han tar det beslutet.

Lycka till er som tänker sluta. Ta en dag i taget, så går du en dag närmare ett rökfritt liv och en dag extra att leva ditt liv.Ljus, värme, Kram & Tjingeling

Kändas okända sidor...

Idag har jag jobbat, hoppades att jag & gubben skulle åka på den där resan till Arvidsjaur och titta på kakel. Men nä...blev inte idag heller. Suck!
Jag har varit på en föreläsning av Specialpedagogiska skolmyndigheten ang barn med Neuropsykiatriska funktionshinder som är ett samlingsnamn för ADHD, DAMP, Aspergers syndrom, autism och Tourettes syndrom.

Det var en ok föreläsning, inget nytt som jag inte redan visste. Med tanke på den föreläsningen tänkte jag på detta att vuxna som har diagnosen har svårt att se sina egna fel och brister. Dom kan veta om dom, för att andra påpekat dessa, men dom har svårt att veta vad det betyder i sin helhet. Det brukar sällan vara svårigheter med självförtroendet men många ggr är självkänslan väldigt låg pga många år av olika misslyckande.

Min älskade son har det jobbigt just nu, men genom telefonkontakt med olika personer i hans omgivning hoppas jag saker och ting nu kan falla på plats.Visste ni att: Petter är svensk hiphoppare och slog igenom som soloartist i slutet av 90-talet.

I vuxen ålder fick Petter diagnosen lätt ADHD vilket han rappar om i låten Krafter tillsammans med Adolphson och Falk

"Tid ger erfarenhet brukar man säga men det är inte så lätt att inse den sanningen eller tanken när man är 12 år och har svårt att stava och fokusera i skolan. Jag är uppväxt i ett vanligt svenskt hem med en viss akademisk inriktning via min pappa som arbetade som arkitekt. Trygg kärnfamilj i hemmet men en otroligt turbulent skolgång eftersom jag alltid låg efter och sällan kom ikapp. Det var ett ständigt misslyckande följt av extra svenska och besök hos talfröken eftersom jag ansågs ha ett för otydligt uttal.

Jag tror alla barn är unika och speciella vilket betyder att skolan kan inte längre generalisera och förvänta sig att alla 13 åringar är 13 år. Jag var inte 13 år mentalt när jag fyllde 13 år samt att jag hade behövt andra verktyg och stöd för att inte hamna bakom i skolan.

Den dagen skolan inser det och får rätt resurser kommer fler ungdomar inte hamna bakom och känna sig värdelösa som jag faktiskt gjorde.

Nu med tiden bakom mig kan jag se tydligt och förstå varför jag inte presterade som förväntat."

Petter Alexis Askergren


Lite annat jag hittade i min gamla dators gömmer är denna. =)

Trohet:
Trohet svär vi varandra, trohet är att lova evig kärlek till varandra
Att älska varandra för evigt är trohet.
Kärlekens ljus brinner för dig och mig. Kärleken skall för oss blomma, vi skall älska varandra
i hopp och tro vi är varandra evigt kär
Jag kan inte ge dej guld och silver men jag kan ge dej hopp tro och kärlek.


Lev i nuet och lämna det gamla bakom dig!

Vi var tvungna att skrota gubbens dator...vi & vi, men Gubben var tvungen. Så nu använder vi Min gamla dator, som faktiskt inte alls fungerar så illa =)
Magen lever om en aning då man äter utrensande mat =) men än så länge e det inga problem.
Yogar nu igen regelbundet, vilket känns skönt.
Nu jobb och jag delar med mig av lite gamla texter som jag fann i min gamla dator =) håll tillgodo.


Min svaghet är min styrka, mitt mörker är mitt ljus, min rädsla är mitt mod.

Jag är min egen motsats, hur kan jag längta efter den ena sidan utan att först besökt den andra?

För att älska styrka måste jag erfara svaghet. För att åtrå ljus måste jag dväljas mörker.

För att utveckla mod måste jag förlamas av rädsla.

Jag är själv det hinder jag måste överskrida för att bli fri. Min begränsning är min möjlighet.


"Bättre ett enda meningsfullt ord som ger sinnesro. Än tusen ord utan mening"


Längtan!

Alla behöver vi någon

att krama mycket hårt

känna en hand som smeker

känna att detta är vårt.

 

Alla behöver vi någon

att smeka mycket ömt

någon som ler och gråter

älskar och allt förlåter

delar de drömmar vi drömt.

 

Alla behöver vi någon

att tycka mycket om

någon som längtan känner

kärast av alla vänner

livet blev skönt när du kom!

 

/Birger Franzén


Ljus, Värme, Kram & Tjingeling


Krach

Datorn har havererat, så tyvärr blir det en ofrivillig paus. Har dock påbörjat min rening med mungbönsgryta och linssoppa. Håll tummarna. Hade första yoga passet för kollegorna igår...

See you

Kram & tjingeling

Rädsla krymper världen och livet, man vågar inte prova på.

Söndag morgon, steg upp 07.15 gäsp, men kände mig utvilad då jag slängde benen över sängkanten. Igår däremot vaknade jag första ggn kl.03.00 med huvudvärk, som succesivt bara ökade. 05.00 var det dags för migräntablett nr 1 och vid 07.00 vaknade jag & gubben av att grannens hund skällde, å skällde i över 30 min. Då steg gubben upp & gick ut å ropade TYST, inget hände, så 5 min senare gick han igen ut å busvisslade & ropade. Då tog dom in hunden och det blev äntligen tyst. Å min huvudvärk var inge bättre så då var det dags för migräntablett nr 2. sov sen till 10 25 då gubbens telefon ringde & väckte oss.

Då mådde jag halvbra, men bestämde mig för att kliva upp. Vi åt frukost och drack lite te/kaffe sen åkte vi till "huset" dvs det kommande huset vi ska flytta in i. Där rensade jag ut gardiner, mattor och dukar. Sånt som svärfar har haft svårt att ta tag i, men nu är alla skåp tomma. Gubben & Jag bestämde oss för att flytta en av garderoberna till carporten, en som stått i förrådet. Svärfar dök upp, tack & lov, för det var inte helt lätt att flytta den där garderoben, tung och precis i måtten för att komma ut och sen in genom carportsdörren (lilla) på baksidan.

Sen rensade vi ut köksskåpen klart, så nu tror jag faktiskt det är dags att påbörja att plocka ut alla skåp & sånt. Svärfar är ivrig att sätta igång =) På ngt sätt har vi väl äntligen kommit övverens ganska väl om hur vi ska ha det i huset. Mina idéer är många och med lite jämkning så blir det nog bra i huset iaf.

Igår åt vi kräfter, räkor, lökpaj och sallad. Vi bjöd svärfar, men han var ärligt inte så imponerad av den här sortens mat. Men han åt ordentligt av lökpajen, salladen men tyckte själva räk/kräftskalandet var jobbigt.
Själv tyckte jag det var gudomligt GOTT, mums. Åt antagligen lite för mkt, var mätt hela kvällen. Vi tittade på en film, vilda westen som kommit ut i år.The gundown, men ibland retar jag upp mig på en del karaktärer (eller skådespelare) så jag tyckte inte filmen var jättebra men inte jättedålig heller. Den hade sina ljuspunkter. Fast i slutet blev det en totalmiss med tiden. hihi, men säger då inget om det, ifall ngn ska se filmen.

Så summan av en dålig start på lördag, blev ändå en bra dag och ett bra avslut. Sovit gott inatt och det känns finfint idag. Imorgon är det måndag, då ska vi ha planeringsdag på jobbet. Det är stängt för alla barn. Jag ska avsluta dagen med ett yogapass, Kriyan -Har Aerobic kriyan. Kruxet är att jag ville avsluta med dans och har inte hittat rätt musik ännu. Men får leta idag. Jag har endast gått igenom passet ensam två ggr, så jag hoppas jag får det att fungera iaf.

Idag ska vi antagligen fortsätta i Huset med lite av varje. Det finns ju fortfarande grejjer kvar och allt ska ju bort från golven. Men jag börjar faktiskt längta efter det färdiga resultatet, tror det blir riktigt fint faktiskt. Bara att hoppas att allt annat i livet oxå faller på plats. Att vara rädd, en fot här och en där blir bara ett halvdant försök. Att släppa vår rädsla är hälften vunnet.

Dagens citat
En pessimist är en sådan som skapar svårigheter av sina möjligheter.
En optimist är en som skapar möjligheter av sina svårigheter. Reginald Mansell 

Kräft/Västerbottens tårta


pajdeg:
4 dl mjöl
3 dl riven västerbottensost
3/4 tsk salt
150 gram smör rumsvarmt
1/2 tsk paprikapulver
1/2 dl vatten

Fyllning:
4 dl Creame Fraige
1 dl vardera av hackad dill och persilja
1/2 krm cayennepeppar
250 gr sparris färsk
200gr kräftstjärtar
2 rivna äpplen
1 tsk pressad citron
1 dl gräddfil
1 tsk salt

Gör så här:
1. Mixa ingred till degen och låt vila i kylen i 30 min.
2. Sätt ugnen på 200 grader
3. Kavla degen och lägg ner i form med löstagbar kant. Lägg på en folie film och fyll med ärtor för att hålla degen på plats.
4. Grädda i 20 min, ta bort ärtorna efter gräddningen och låt svalna
5. Blanda ingred. till fyllningen, utom kräftstjärtarna och sparrisen. Koka sparrisen och dela i bitar.
6. Blanda ner hälften av kräftstj. och sparris i fyllningen och häll ner i skalet.
7. Garnera med dill och resten av sparris och kräftor.

 
Veckans peppning
Delar med mig av en sida där vi alla kan få lite personlig peppning så här nu när mörkret faller på.
http://www.utbildning-co.se/sv/peppa/peppa.aspSugen på kräftor, pajen fattas dock på bildenInte ofta jag dukar med vit duk och mina fina tallrikar.


OBS: Datorn krånglar igen, kanske måste vi köpa en ny nu. Vi får hålla tummarna.

Ljus, värme, Kram & Tjingeling

Irriterande omgivning

OBEKVÄMT. Förr eller senare råkar man ut för en av dem, kollegan/orna vars främsta arbetsuppgift verkar vara att irritera omgivningen så mycket som de kan.

 

Nu är snart alla tillbaka från semestern och det är en person i hela arbetslaget som jag tycker försämrar hela stämningen på jobbet. Det som är jobbigt är nog för att personen styr & ställer andra i sin omgivning. Man blir stressad av dennes närvaro, helt enkelt. Jag får hela tiden känslan av att jag borde gjort ngt, dvs. plockat än där eller här eller på ngt sätt behövt vara steget före…

 

Chefen är också tillbaka, och jag tycker bra om henne. I vissa fall kanske jag skulle önska att hon tog upp vissa saker på ett annat sätt bara.

 

Nu har vi ju cirkulerat i arbetslagen, inte alla dock men vissa. Tror det är bra att rotera för ALLA. Men för min irriterande kollega, så roterar inte denna. Tycker nog att med många års erfarenhet att personen kan göra som denna vill, att denna person kan det mesta och ingen ska säga om att ngt ska förbättras eller förändras. Tycker denna person dock har en skev självinsikt och är trots många år i branschen inte alltid så pedagogisk, mer skrämmande mellan varven. Tom kan vissa metoder som används vara rent ut skadliga.

 

Idag har jag som jag skrev innan, huvudvärk. Den vill inte ge mig sig och en utrensning är nog det enda raka. Jag längtar efter bra och renande mat, helt enkelt.

 

 

Tips av CHRISTINA Elander, leg. psykoterapeut, organisationskonsult Betania Företagshälsovård

FEM TIPS FÖR HANTERINGEN AV JOBBIGA KOLLEGOR
1 Självreflektera. Vad är det hos mig som gör att jag stör mig så mycket?
2 Fundera på påverkan. Om jag irriterar mig på någon, påverkar det min arbetssituation?
3 Kommunicera. Kan jag sakligt ta upp frågan och säga till min kollega?
4 Håll det inte inom dig. Prata med en god vän eller personalchefen om ditt problem och ta till dig deras åsikter.
5 Skvallra inte. Undvik att tala med andra kollegor om ditt problem med din arbetskamrat, det lägger bara krokben för dig själv.

 

 

Ljus, värme, Kram & Tjingeling


Städning av insidan likväl som utsidan

Vi städar våra hem, toaletter, rensar våra avlopp när det behövs och situationen blir allt för ohållbar. Varför skulle vi inte behöva rengöra våran egen kropp på ett liknande sätt?

Att rensa kroppen från gifter kan vara starten till ett nytt och rikare liv!

Kroppen har en förmåga att anpassa sig till de omständigheter som råder. Den mat du äter, de tankar du tänker, hur mycket du rör dig, hur mycket du stressar är några av de faktorer som påverkar din hälsa och som i förlängningen gör avtryck i din kropp. Kroppen har en själreglerande funktion och har även naturliga reningsorgan som huden, lungorna, levern, njurarna och tarmarna. 

Dessa hjälper kroppen från att göra sig av med restprodukter, stagnerat material, gamla celler, toxiner (gifter), tungmetaller mm. Det som kroppen inte använder i sin förbränning måste föras ut ur kroppen. Men vad händer när kroppen inte orkar med att rena sig fullt ut. Jo, kroppen blir självförgiftad vilket ofta leder till en hel del kroppsliga följder.

Varför mår en ren, frisk kropp bättre!

Din kropp kan under ett helt liv ansamla rester och toxiner av olika slag i din kropp. Detta kan börja redan i barndomen och successivt kan din kropp få allt mer med problem på grund av detta. Därför behöver du kanske grovrengöra din kropp och med jämna mellanrum. Hur du left ditt liv samt ärftliga faktorer spelar även in för din förmåga att hålla din kropp fri från gifter av olika slag.

En frisk kropp på alla sätt och vis är givetvis den bästa grogrunden för en forsatt dito! Vår mentala inställning har visat sig kunna påverka bakteriefloran i tarmarna, se probiotika. Att vara stressad samt lågt inställd har visat sig enligt bl.a. Japans forskning kunna gynna den ohälsosamma bakteriefloran före de nyttobakterier som matsmältningen har så stort behov av. Därför är även mental och psykisk hälsa viktigt för hur din kropp ska fungera optimalt kroppsligen ända ner på cellnivå. Våra olika sinnestämning anses påverka olika kroppsliga organ på ett positivt respektive negativt sätt.

Symptomer

Tecken på behov av rening av kroppen kan vara mindre symtom till rena sjukdomar. Olika tecken kan vara:

Matsmältningsbesvär

Tarmbesvär

Förstoppning

Diarré

Oregelbunden avföring

Uppblåst mage

Gaser

Illaluktande avföring

Klåda i anus

Dålig andedräkt

Illaluktande svett

Kronisk trötthet

Irritation

Depression

Hudbesvär

Fler infektioner och förkylningar

Återkommande huvudvärk

Värk och smärta i kroppen på vissa ställen, exempelvis i korsryggen, muskelsmärta

Allergi av olika slag

Astma

Reumatism

Intolerans mot såväl olika sorters mat

Minskad aptit

Vitgråa avlagringar på tungan

Övervikt

Försurning av kroppen. Se Se syra/basbalansen (hittar du på hälsosidor)
 
Dålig ämnesomsättning

Ökade rynkor

Ofruktbarhet 

Mm.

Det är stor vikt för kroppen att ha en balans på uppbyggnaden av vävnader (anabolism) och nedbrytning av vävnader (katabolism). Metabolisk obalans sker när den ena tar övertag vilket kan leda till de symtom och sjukdomar som nämns ovan.

Känner riktigt hur jag ställer in mig på att rensa ut gifter och skit som jag samlat på mig, allra helst då jag vaknar nattetid för att jag har huvudvärk. NU är det dags att ta tag i den här biten.
Har även bokat en tid hos doktorn här i Arjeplog för att kolla upp min dåliga mage, men inser ju att den är så förgiftad att några mediciner knappast hjälper.

Startar helgen med;

Jag ska äta uteslutande frukt, grönt, bönor och baljväxter, nötter och örter som innehåller mycket näring. Äta nyttiga fetter. Dricka mycket vatten och undvika (Kaffe, svart Te, Alkohol.) Vilket inte blir svårt. Ska undvika choklad och söt mat. Undvik kolhydrater med högt GI.

Ljus, värme, Kram & TjingelingSupergod mat, ska det bli (inget kött dock)Goda fetter finns i Lax


inrednings stil! Hjälp, vad är det?

Vi ska fixa nya golv och det innebär att vi ska ha nya färger i huset. Men som nyss fyllda 49 (ej 50) vet jag inte ens vad min stil egentligen består av. Jag vet naturligtvis vad jag trivs med, men direkt stil, har jag det?

Förr höll jag mig till det gamla antika, älskade det i flera år...men vi gjorde slut, antiken och jag och efter det avskedet är jag smått inredningsförvirrad.

Nya golv, fantastiskt...plankor i mörk färg skulle jag vilja ha...men sen då? Det är iof det enda mörka jag skulle vilja ha, sen vill jag ha ljusa färger...men inte enbart vitt.

Detta är mina golv önskemål;


Skulle dock aldrig välja den färgen på fåtölj & pall.Eller detta vackra golv, bortsett från det dom satt dit på bilden.Detta tilltalar mig, men VAR är då färgen?

Tycker inte om då det blir för grylligt, det stressar själen min. Men heller inte för kalt, de många kallar stilrent...Det tycker jag för det mesta är för spartanskt & lite tråkigt.
Gärna lite romantisk tutch i sovrum, häftigt i badrum, där ska jag kunna stå helst i timmar för att det ska vara riktigt mysigt. Köket är ju husets hjärta, i nuläget tycker jag om färgen;rost och neongrön...rostbrun/guld på kakel och ljusgrå luckor, kanske en enfärgad bänk och en härligt varm färg på tapeten, ngt orientaliskt? Till de mörka golv som ska väljas till hela huset.
Fiiint...

Hall? Där du välkomnas då du eller dina gäster kliver in? Vad ska man ha där? Har du några tips & förslag?? HJÄLP MIG. Ja, kök & Hall går lite ihop, så golvet blir desamma som köket, och skiljer sig med en spalje som jag funderade att måla i drivvedsgrått. Kanske fortsätter det orientaliska med ljusa ton bara?

Vardagsrum, finns en öppenspis som vi så småningom sätter in en kamin i, men den är vackert gammeldags tegelröd, skulle gärna vilja ha ved inne, för det är fint. Men återigen, vad tapetserar jag med där? Rummet är avlångt, hittade en bild på Ikea, men vi kommer inte att ha tv på samma sätt. Däremot är öppna spisen där tv:n på bilden är. Kanske knyta ihop genom att ha myshörna i ena sidan? ja, som sagt TIPS får ni gärna strö över mig =) Snälla, hjälp!Sen har vi sovrum 2 st och en tvättstuga som ska kaklas & klinkers på golv i både badrum & tvättstuga.

Min mor sålde en sån här lampa på auktion, men fick då inte veta att jag kunnat betala i efterskott. Så den såldes och det grämer mig ännu, 8 år senare. SnyftJag bara älskade de färgade prismorna...åh, vad den var fin.

NU är det upp till er läsare, få ni är, men hjälp mig med idéer är ni snälla.

Ljus, värme, Kram & Tjingeling


Detox dags

Nästa vecka tänkte jag påbörja en detoxkur på 3-4 veckor. Rensa ut gifter ur kroppen för att sen återgå till GI maten jag åt i våras. Många pratar bantning, men det är ngt jag inte längre förspråkar eller ens tror på. Däremot att förändra livsstilen med bra kost som just min kropp mår bra av. Sen gäller det att komma igång med träningen igen, förutom yogan då. Kanske ett tuffare yogapass i 40 dagar, eller ut och gå med stavarna iaf 3-4 ggr veckan under en timmes tid.
Min auyrvediska vännina sa en gång till mig "se maten som medicin". Inte så svårt eftersom jag aldrig haft någon större kärleksaffär med mat. Jag kan mkt väl laga till mat, men jag är egentligen ganska dålig på att hålla mig till mat som är nyttig för min kropp. En sorts hat/kärlek relation kanske...till maten.

Svårigheten med ett detoxprogram är ju min sambo, som jag då ska laga annan mat till? Hm...

Här är mitt detox program:

Detox kommer från engelskans ”detoxification” och betyder avgiftning, vilket också är precis vad det handlar om. Att detoxa innebär att du rensar din kropp på ”skräp” och gifter genom att utesluta mat som bland annat innehåller salt, socker, kaffe, alkohol och andra onyttigheter. Undvik också mjölkprodukter, vete, kött, fisk och kyckling.

Håll dig istället till mat som har en utrensande effekt, som till exempel grönsaker, frukt, quinoa, linser, olja, nötter, frön och vegetabiliskt protein. Det är också vikigt att man dricker mycket vatten under detox-dagarna. Här är det inga hårda träningspass som gäller, utan snarare handlar det om att vila och ta hand om sig själv.

 

Detoxa och...

Du blir piggare.

Du botar förkylningar och dämpar allergier.

Din hud blir mjukare och smidigare.

Ditt hår och dina naglar blir starkare.

Gaser, magont och svullnader i kroppen försvinner.

 

Undvik:

Alkohol, rökning och kaffe.

Minska på saltet.

Håll dig borta från halv- och helfabrikat.

Undvik socker, vitt mjöl, sötsaker, kakor, glass och lightprodukter.

 

Ät mycket av:

Ät massor med frukt och grönsaker.

Välj kolhydrater med lågt GI.

Ät gärna mycket vegetariskt, men glöm inte bort proteinkällor som till exempel bönor.

Drick mycket vatten.

Välj örtte och grönt te istället för kaffe.

 

Exempel på en detoxdag:

Börja dagen med en varm kopp vatten med citron, lime eller färsk mynta i. Ta en morgonpromenad, träna lite yoga eller meditera en stund.

Frukost: havregrynsgröt med äpple och krossade linfrön och en fruktsallad. Komplettera med sojamjölk istället för vanlig mjölk.

Mellanmål: Torkad frukt, mandlar och grönt te.

Lunch: Mungbönsgryta (se recept under)
Grönsallad med tomat, oliver, grönsallad, rödlök, fetaost, paprika och olivolja.

Mellanmål: Banan och morotsjuice eller en fruktdrink.

Middag: Het linssoppa, Golden Temple Dressing och en klick matyogurt. sallad till

Kvällsmål: En halv avokado med keso.

Innan sängen: Ta en kvällspromenad, ett varmt bad och avsluta dagen med en kopp grönt te eller örtte.


Yogisk Gryta (4 port)
Yogisk gryta, eller mungbönor med ris som den här rätten också kallas, är det mest populära receptet i kundaliniyoga.

Mungbönor och ris utgör grunden i den yogiska dieten, eftersom det är näringsrik och lättsmält mat som innehåller fullvärdigt protein. Välj basmatiris som är det mest lättsmälta riset. Lök, vitlök och ingefära kallas för "treenighetens rötter", och det är en kryddkombination som används i ett flertal av kundaliniyogans recept.

Dessa tre rötter anses stimulera den kreativa energin. Kryddkombinationerna ger Dig energi, verkar utrensande och kombinationen av de tre ingredienserna förstärker de välgörande effekterna.

Lök är känt för att rena blodet, ge energi och stimulera matsmältningen. Vitlök fungerar som en naturlig form av antibiotika och bekämpar bakterier och virus. Ingefära stärker nervsystemet, lindrar stressymtom, stimulerar matsmältningen och hjälper mot förkylning. Ingefära är också känt för att hjälpa mot menstrationskramper och ryggsmärtor.

 

Gurkmeja är bra för huden, slemhinnorna och lederna. Svartpeppar renar blodet, stimulerar matsmältningen och driver ut gaser ur magen. Chilifrukter innehåller mycket C- och A-vitamin och är bra för blodcirkulationen och matsmältningen.

 

2,5 dl mungbönor
1 msk malen koriander
2,5 dl basmatiris
1 tsk spiskummin
4 dl vatten
1/2 tsk svartpeppar
1 msk smör eller olivolja
1 tsk malen kardemumma
1 tsk salt
1/2-1 tsk chilipeppar
2 hackade gula lökar
1/2 msk salt
8-10 vitlöksklyftor
3/4 dl hackad ingefära
smör eller olivolja att steka i
1 tsk gurkmeja
1 msk garam masala


Valfria grönsaker, t ex:
4 potatisar, 1 zucchini, 1 bukett broccoli

Lägg mungbönorna i blöt kvällen innan. Skölj mungbönorna och koka dem på låg värme i 25 minuter. Skölj basmatiriset och låt det ligga i vatten 10 minuter. Häll riset i en kastrull med 4 dl vatten, 1 msk smör eller olivolja, 1 tsk salt och sätt på locket. Låt riset koka i 10-12 minuter på låg värme utan att röra om. Hacka lök, vitlök och ingefära, eller kör i mixer, och stek i smör eller olja tills blandningen är mjuk. Tillsätt kryddorna och stek några minuter till under omrörning. Skär grönsakerna i grytbitar och förkoka dem i några minuter.

Blanda samman mungbönorna, basmatiriset, kryddblandningen och grönsakerna och låt koka upp. Servera med tamari eller soyasås och naturell yogurt.

Tamari är en smakrikare soja som finns i hälsokostbutiken.


Yogisk linssoppa

4 personer:

3 dl linser,
5 dl vatten,
1 tärning gränsaksbuljong,
olivolja,
1 gul lök,
1/2 tumlängd färsk ingefära,
2-3 vitlöksklyftor,
1/2 tsk gurkmeja,
1/2 tesked malen koriander,
1 tsk garam masala,
1 tsk spiskummin.

1 Koka linserna på låg värme i minst 45 minuter och ta bort skummet på ytan. Hacka lök, vitlök och ingefära. Häll olivolja i en stekpanna och stek blandningen i ca 10 minuter. Bland i de övriga kryddorna och låt steka några minuter till. Blanda ner kryddblandningen i soppan och låt koka.
Denna soppa blir ganska stark (om du inte minskar på mängden kryddor förstås) och denna hetta kan med fördel mildras med hjälp av sallad i dressing (du toppar då soppan Med salladen):

 

Salladshuvuden och ruccola med Golden Temple Dressing

Dressingen håller sig i kylen i 3-4 dagar:
8 tomater,
1,2 dl äppelcidervinäger,
1,6 dl Tamari,
1 rågad matsked honung,
1 struken matsked torkad basilika,
4 vitlöksklyftor,
valfri mängd olivolja. Skär tomaterna i bitar och mixa med vitlök, honung och Tamari. Tillsätt resterna av ingredienserna. Sätt i oljan sist.
Man kan också tillsätta 1/2 tsk svartpeppar. (Inget salt för Tamarin är salt i sig.)

En påminnelse...

Det finns så mycket gott man kan få ur yoga. Jag har skrivit det förr och jag skriver det igen, jag önskar att jag hade mött yogan redan  som barn för tänk alla övningar jag skulle ha hunnit göra! =)) Åh andra sidan är jag tacksam att yoga kommit in i mitt liv över huvud taget men framför allt att jag tog beslutet att gå utbildningen till lärare i kundaliniyoga. Det österländska synsättet är så klokt. Att betrakta helheten är något vi här i väst måste anamma på än bredare front än vad som görs idag. 

Inom Kundaliniyoga arbetar man mycket med det tredje chakrat, navelpunkten. Det är viktigt att utgå från den och ha en stark sådan. Härifrån utgår din inre energi, om du utgår ifrån navelpunkten i alla lägen är du i balans. Detta chakra är i höjd med naveln. Först måste man stärka detta chakra för det ger en kraft och styrka att ta tag i eventuella problem vid övriga chakror.

En kollega som tränar Poweryoga (som kommer från ahtangayoga) lyste upp och berättade att även de arbetar väldigt mycket med detta parti. De olika yogaformerna är sprungna ur samma källa så det är inte alls konstigt. Det som gör kundaliniyogan speciell är att man bl a pratar mycket om chakrorna och att man arbetar mycket på dem.

Om du har olika fysiska problem så ta dem på allvar och ge inte upp förrän du fått ordentlig hjälp. Dock skall man vara medveten om att om man vänder sig till den österländska medicinen så krävs det en del av en själv. Det är i slutändan bara min kropp som kan läka sig själv.

Ljus, värme, Kram & Tjingeling


glömska

Idag var jag tvungen att stiga upp 06.15 och ringa jobbet, hade inget schema hemma så jag hade ingen aning om när jag ska börja jobba på morgon. Visade sig att jag hade värsta sovmorgonen...började 09-17 typiskt. Ja, är man väl uppe är det ju inte lätt att bara lägga sig och fortsätta sova, så jag gjorde yoga och mediterade på spikmattan.

Ska leta upp ett nytt yogapass, för nästa vecka på måndag har vi planeringsdag och då ska jag hålla yoga. Därför vill jag själv gärna köra passet först några dagar innan. Men berättar mer om passet, då jag beslutat mig för vilket jag ska göra.

Söndagen förflöt i ett lugnt tempo. Vi packade ner hammoken och tog den till svärfars hus (vårt kommande hus)
Lämnade lådor och trådbackarna i huset som jag köpte på Ikea. Var förbi jobbarkompisen med pinnstol och krukor som hon beställt. Tittade in i hennes hus, och hon hade jättefint. Fick en nostalgisk känsla då det var ett exakt likadant älvsbyhus som jag bodde i under min uppväxt i gammelstad. Även om vårt var större, hallen var inte likadan men köket =) roligt.

Sen hjälpte vi svärfar att hänga upp tavlor och gardiner, så nu är det färdigt och klart att bo där, hemtrevligt och mysigt och det mesta uppe på väggarna. =) Han själv verkar helnöjd.

Själv tjafsar jag och gubben om ditten & datten i huset vilket verkligen inte är kul. Men nu fick jag iaf klart för mig, då jag frågade Vad vi ska byta och förbättra i kök och badrum, sen är tvättstugan inte helt klar i planeringen känns det som. Jag längtar att få göra iorning det rum som så småningom ska bli en mindre yoga lokal. Kanske kan jag starta ett eget företag på sidan av mitt jobb, med lite tid för yoga och massage där, och förhoppningsvis få in en slant.

Idag är vädret grått, grått, grått. Igår när vi skulle ta upp och plantera om en buske samt en ros började det ösregna, typiskt. En buske kom i jord, förhoppningsvis kommer rosen i jord idag?


Ha en bra dag!
Ljus,värme,kram & TjingelingMånga mil, Ikea eller till Mora?

Igår åkte jag med svärfar till Ikea/Haparanda. Vi tog släp med oss då svärfar skulle köpa ett furuskrivbord från blocket som fanns i Boden. steg upp 05.50 och gjorde mig klar, å svärfar hämtade upp mig 06.45. Så idag lät jag yogan vila, kände att jag skulle bara bli stressad eller måst ha stigut upp ytterligare en timme tidigare. Och efter en vecka tillbaka på jobbet med tidiga mornar lät jag mig själv få sova den timmen istället.

Körningen gick bra, svärfar tog första biten arjeplog-älvsbyn, där vi stannade och tog en kopp te/kaffe innan jag tog över ratten och vi körde mot Råneå där vi plockade upp min Mor som stod där och väntade. Jag körde sen vidare och vi stannad 1 mil innan Ikea och fikade en macka och Te/kaffe för att inte vara svulten (hungriga) som norskarna säger då vi äntrade ikea =)

Vi kom fram och startade först på skokanonen, tradition då vi åker dit (jag & Mor) Men dom hade väldigt utplockat och ganska tråkigt. Så inga skor till ngn av oss. Sen till Intersport där jag letade fjällrävenbyxor att ha på jobbet. Hittade dock ett par andra byxor som jag investerade i, men dock inte "rätt" typ av byxa som jag tänkt. Jag tror den byxan blir bra iaf.

Sen blev det då dags att gå in på Ikea. Jag skulle ju handla lådor och se om jag hittade en lösning till skåpen, så att jag kunde dra ut lådorna istället för att stoppa in på hyllor i skåpen. Så svärfar tyckte att jag kanske skulle se om dom hade bara insats till skåp, typ lösa trådbackar med fästarnordning. vilket jag gjorde och hittade både lådor och trådbackar vilket minimerade priset enormt. Det är ju alltid glädjande. Jag tittade även på bänkskivor, kakel till köket och fick lite idéer. Köpte även krukor till A-L på jobbet, som oxå ska få en pinnstol av mig. Hon ville nämligen få tag i en, å jag hade ju såna hos Mor, så hon tog med en nu.

Sen köpte jag en ny yogafilt, ett yogaskinn och en mugg till jobbet =) så jag kanske får behålla den själv. Det var allt för mig. Svärfar handlade desto mer smått & gott och Mor fyndade ngt tyg och lite annan smått. Det var även rätt utplockat på Ikea, och när jag frågade efter en ikea katalog, förstod jag ju varför. Byte av säsong och ny katalog utkommer om 2 veckor...öhhh, jaha... =) men spelar ingen roll, var ju nyfiken att se på lösningar, å jag fick ju ändå en del tips.

Klockan var 17.00 då vi var klara, vi åt inne på Ikea vid 15.00 och det var helt ok, men rätt dyrt. 100kr för mat med en smörgås till. Men gott var det efter att ha gått halva ikea =)

Jag körde då vi begav oss mot Råneå igen. Väl där stannade vi lite, köpte oss en glass och dricka och jag bjöd svärfar på kaffe så han inte skulle få abstinens på vägen. Vi lastade av Mor & hennes pryttlar, kramades & vinkade Hejdå . Fortsatte mot Boden och svärfars skrivbord. Väl i Boden hittade vi direkt, skönt, vi lastade på och sen var det hemåt som gällde. När vi närmade oss arvidsjaur (3 mil ifrån) började det att regna och då vi hade släp ville inte svärfars bils farthållare fungera. Jag använder gärna farthållaren då jag kör längre sträckor då jag får ont i fotleden och tårna domnar då jag sitter å håller forten på gasen längre stunder. Så när vi kom fram till arvidsjaur stannade vi och åt en ham/kycklingburgare och bytte sen så svärfar fick köra sista delen Arvidsjaur-Arjeplog. Jag hade ju kört mesta delen iaf.

Vi var hemma som jag beräknat runt 22.30 och då skulle vi lasta av svärfars grejjer och så skulle jag ta bilen hem. Gubben väntade på oss där med Sally (hunden) som blev överlycklig då vi kom tillbaka. Han hjälpte till med avlastningen och hade även pyntat lite hemma hos svärfar medans han väntade på oss. Sen åkte jag & gubben hem och lät mina grejjer vara kvar i bilen då kl hunnit rinna iväg till 23.30 då var jag rätt slut, i både kropp & knopp. La mig ganska snabbt och har sovit som en nedhuggen stock inatt =) har inte hört Chanti (som alltid busar nattetid) en enda gång förrän kl 07.00 imorse. Men då kliade jag henne bara, och hon la sig att sova med mig i sängen, tättintill. Mango kom oxå, la sig på andra sidan tättintill så jag vart omringad av våra små pälsdjur. Vi sov alla fram till 08.30 och jag steg upp och gav de små mat och Mango ville ut.

Idag ska vi ta lådorna och insatserna som jag köpt och prova få ihop dessa i huset. Ska messa A-L och leverera pinnstol och krukor till henne. Dagen är grå utanför men inuti känns det bara bra idag.

Milmässigt körde vi drygt ca 70 mil igår, kanske en tripp till Mora =) inte undra på att man blev stel i kroppen av allt sittande i bil.

Ps; i morgondimmans sömniga tankegångar igår, glömde jag kameran hemma som skulle föreviga denna dag och de tips jag tyckte var bra och som gubben skulle få se genom bilder, blev ingenting av med det. ds

Ljus, värme, Kram & Tjingelingupside down

Jobbat idag, öppnade 06.15 imorse, jättegäsp. Tog bild på min ritade barbapapa =) ingen skönhet, men det får duga. Vi ska ju ha barnen barba oxå, vilka ännu inte är fixade.En av de andra avdelningarna valde Bamse, å han bidde så fin. S som ritade Bamse är jätteduktig på att rita. Där ligger jag definitivt i lä.Bamse

Slutade 13.00 idag och när jag kom hem åkte vi på återvinningen för att slänga skräp. Regnet som strilade ner ville inte ge sig, så vi åkte trots att vi bidde blöta och det som skulle kastas på pickisen var rysligt blött. Hanskarna surnade snabbt och det blev blött å småkallt om fingrarna.
Sen var vi en sväng förbi svärfar. Han hade sovit över i den nya lägenheten och sovit väldigt bra. Sally (hunden) har inte riktigt aklimatiserat sig till det nya ännu.

Vi åkte förbi frasses och köpte pizza, lat idag efter första arbetsveckan. Vi käkade och sen satte jag mig framför datorn och började leta köksinredning. Jag hittade ett 40:s brett skåp som jag tänkte skulle passa till pannskåp. Men insåg efter ett tag att det var opraktiskt med ett så smalt, så jag letade vidare och hittade ett annat. Det fanns i två stl och kunde sättas ihop med låddelen och det andra bredare kunde stå på andra sidan spisen, priset för två var bara ngn hundralapp dyrare än det förra.

Det är inte heller helt lätt att försöka förbättra ett gammalt kök med så små medel som möjligt, då gubben blir hispig stup i ett över de ändringar jag föreslår. Ibland går det tyvärr inte att bolla idéer med honom, säger jag att detta "skåp" var bra, vi pratar om det å tex lägger in det i önskelistan. Då är det lixom beslutat, och han kan inte vara öppen för förändring om jag sen hittar ngt annat som kanske kan vara bättre och mer praktiskt. Då hamnar vi i diskussioner som inte är kul.

Meningen är att jag på lördag ska åka till Ikea med svärfar och min Mor som vi ska ta upp i Råneå. Men just nu är det iaf bestämt att han behåller hela den gamla inredningen, inget lådbyte eller skåp som underlättar i köket. Men om gubben tycker att det känns bra så ska jag ju inte lägga energi att försöka förändra ngt som han anser sig vilja ha kvar. Det kostar ju bara min energi, helt enkelt...
Så, imorgon åker jag med till IKEA och handlar väl om det är ngt som faller mig själv i smaken, en utflykt helt enkelt. 

Nu är det en vecka kvar till att besluta mig för om jag vill stanna kvar på jobbet eller inte, min anställning går ju ut den 15 sept, och en månads "uppsägning" eller nyanställning bör ju ske under v.34
Livet är en berg&dalbana, å man vet aldrig hur det ser ut i nästa stund?

Just i ögonblicket känns det lika bra på insidan som det grå vädret med sitt regn på utsidan. Underbart är kort.Men i badrummet får vi det bra =)
Balans!
Den inre balansen skapar du i dina inre rum. Där finns din personkärna, kärleken, visionerna och ansvaret. Där finns ditt samvete och din inre kompass. Din personkärna behöver du ta hand om och vårda. För att nå inre balans behöver du tillåta dig att styras alltmer av viljan att vara dig själv. Om du vill uppnå någonting annat än en skenbar balans, är det nödvändigt för dig att göra medvetna val, att välja ett livsinnehåll som bygger på ditt personliga engagemang. När du grundar dina val på vem du är, din inre kärna, blir du också en mer integrerad person.


Du kan ta små steg i önskad riktning. Men det är viktigt att komma ihåg att du inte når balans, du blir inte nöjd, enbart genom att fylla på med nytt livsinnehåll. Och du kan inte satsa hundra procent på arbetet, familjen och egna intressen samtidigt. Det är nödvändigt att urskilja, prioritera och välja bort för att ha tid och ork kvar till det du helst av allt vill just nu. Du har mycket att vinna på att utveckla din inre balans. Du blir inte lika lätt att styra och utnyttja. Det blir svårt att övertala dig att ständigt jobba över, eftersom du inte har behov av att fylla ett existentiellt tomrum med arbete. Du är inte beroende av att driva upp tempot och riskerar inte att bränna ut dig. Med en inre och yttre balans kan du ge dig själv en inre vilopunkt, en inre trygghet. Viljan att vara dig själv, den inre balansen, har ingenting med själviskhet och egoism att göra.

Den handlar om kärlek och självaktning och är en förutsättning för att du ska kunna leva ett självständigt liv och skapa ömsesidiga relationer till andra. Vi behöver andra människor, liksom alla människor behöver bli sedda och respekterade för sin egen skull och inte bara för vad de gör. Annars blir det väldigt tomt inombords!


Här är några exempel på vad du kan göra i vardagen:

· Ta hjälp av naturen. Vandra i skogen, sätt dig på en sten och betrakta ljuset som letar sig in mellan träden.
· Meditera eller tänd ett ljus och fokusera på lågan en stund innan du sluter ögonen.
· Lyssna till musik.
· Läs god litteratur.
· Förkovra dig. Delta i en studiecirkel.
· Lär dig Yoga, eller qigong, tai chi.
· Det viktiga är att bejaka att du har en inre kärna.
Att säga ja till dig själv, att visa dig själv vördnad.

Dags för mig att göra en meditation, så ha en trevlig kväll!

Ljus, värme, Kram & Tjingeling


Rörigt glassugen

Nu har jag längtat flera dagar på isglass, ja...det finns inte så mkt i glasshimlen som är laktosfri. Men i Arjeplog har man enbart piggelin i frysdisken, å det är lite trist att inte få en annan smak. Kanske en glassmarskin skulle vara ett bra inköp?? Hmmm

När glassen inte tillfredsställer min  erfarna tunga gråter de floder av frätande barnablod, men när rätt glass hittar hem i den snåriga smaklöksrabatten spelar de små korpulenta barnen på stråkar och harpor så vackra att Gud är tvungen att stanna upp och pusta ut en liten stund.  Fint va?!Morgonen blev det en lång meditation på cd, låg på spikmattan och hade en hemsk huvudvärk, suck. Annars Idag- jobb, har ritat barbapapa & barbamama som vi ska sätta upp på väggen i samlingsrummet. Sen ska barnen få varsitt barba"barn" med sitt namn och födelsedag på. Det blev ganska ok, kan jag tycka. Inget jättesnyggt, men det duger väl...hoppas jag.

När jag kom hem åt jag en macka, sen slängde vi oss in i garaget och tog tag i en grovrensning av sakerna som är ditstuvade. Konstigt vad det är svårt att slänga...fast jag inte rört i grejjerna på snart tre år, så är det svårt att bara slänga. Suck. Varför är jag ett sånt sparande monster? Hade jag det kanske illa i mitt tidigare liv? Lite ägodelar mm...ja, vad vet jag? Men vi verkar nästan alla vara sparsamma i min grundfamilj, dvs svårtattslänga syndromet.

Men i dagens samhälle där många lever under tidspress är det avgörande att skapa en fungerande struktur och ordning i vårt hem, så att vi får tid åt att leva här och nu och ägna sig åt det vi verkligen vill. Att kontinuerligen rensa ut och göra sig av med saker som skapar stress och stagnation är en grundförutsättning för att må bra. Och för många känns det kanske som ett allt för stort projekt att ta tag i en utrensning, eller kanske inte heller är intresserade  eller orkar att skapa en grundstruktur – var börjar jag, hur får jag tid och vilka lösningar är praktiska? Hur vet man?

 

Hittade dessa tre tips…hjälper det att? Vet inte…

 

1. Bojkotta förvaringsgrunkor för de organiserar inte i röran! Tvärtom vad de lovar; de både skapar och vidmakthåller problematiken! Visst hjälper de att slänga saker om dessa saker är pengar, men förutom detta: Nada! Visst, det känns temporärt och förrädiskt bättre, ett tag, efter att de nya kartongerna i matchande färg är ställda på rad ovanför skrivbordet. Men säg den känsla som varar för evigt och därtill är utan variation. 

2. Säg nej, "nej och tack för den tid som varit” till abonnemang som inte används fullt ut. Säg även ”nej tack” till klenoder, prylar, rariteter som INTE eftertraktas och säg även "nej" till bonusgåvor som följer annat tjaffs.

3. Tillämpa slängmetoden SpaderEss som går till på följande vis: Lägga pinaler som är svåra att skiljas ifrån i en etiketterad kartong. På etiketten skrivs: Skatter? Förse kartongen med tejp. Om kartongen förblir obesökt det påföljande året ska kartongen slängas! utan att impulsen som signalerar "Titta in i kartongen, bara litet" *Den impulsen kommer garanterat att infinna sig under året och/eller året har passerat och det hög tid att slänga skiten* Det är nu som det är tid att var tappar, knyt på den synliga manteln, ta kartongen trots ångest och kval och släng skiten!!!

Du kommer säkert sörja innehållet ett tag, kanske hela 15 minuter, men det går över. ”Tummis” och på heders ord! Knepet "Ett annat sätt att se på oordningen" kan även komplettera ovanstående trix och knep.

Men jag har iaf läst boken "rensa i röran" vilket fått mig att kunna kasta mer idag än vad jag förr kunde =)

Ljus, värme, Kram & Tjingeling


vem? Barba...

Ni som känner mig, kanske drar på smilbanden då jag nu skrev om teets positivitet. Jag får ju ofta höra en å annan gliring ang mitt te drickande. -När ska du bli vuxen? -Sånt där blask, kan det vara nåt? mm

Jag älskar grönt te, yogi te och har faktiskt aldrig hittat och kunnat smaka vitt te, som enligt forskare anser att det tom är ännu ett snäpp nyttigare än det gröna.

Idag är det onsdag, och imorse började jag 08.00 vilket var skönt. Då hann jag både yoga och meditera. steg upp 06.20 och då kände jag mig väldigt pömsig.
På jobbet flöt det på bra, kom på att vi skulle ha barbapapatema på vår avd Galaxen.
Vad-Vem är barbapapa?

Barbapapa själv är en vanligtvis päronformad, skär varelse med förmåga att ändra sin form till praktiskt taget vad som helst. Färg, struktur och massa verkar dock ej kunna ändras så om Barbapapa till exempel ändrar form till en kanin kommer han att se ut som en stor skär kanin.


Barbapapa föddes i en trädgård när Per vattnade sina blommor (i senare översättningar har Per bytt namn till Jakob). Efter många underhållande äventyr träffar han också på en hona av samma art kallad Barbamama. Barbamama är svart och har mer kvinnliga former. Även hon växte upp ur jorden på samma mirakulösa sätt. Tillsammans producerar de sju barn, på ett mer traditionellt sätt genom att Barbamama lade sju ägg, som lades i jorden för att utvecklas.

Iaf för att återgå från ämnet barbapap så var vi på Kraja och badade med tre barn, tre "fröknar" en av fröknarna var nämligen en han, och far till ett av barnen som vi hade med oss.

När jag kom hem tog jag ut Chanti på en promenad runt huset, så hon fick lite luftning. Sen lagade jag middag och efter det åkte vi till svärfar en sväng, för att hjälpa till med diverse.
Tyvärr fick gubben ett larm (han har jour, sista dagen idag) Så vi fick bege oss hemåt efter så där 45 min.
Har hängt tvätt och vikit tvätt och nu är det läge för soffslppning och förhoppningsvis ett mord i midsommer. Tror det är ikväll, hoppas det.

Sen skönhetsömnen...eller sova, kalla det vad du vill.

Ljus, värme, Kram & Tjingeling


Te-drickarnas revansch

Te - oavsett sort - är en vinnardryck. Det innehåller massor med arom och i stort sett inga kalorier.

 

Nu får te-drickarna revansch på allvar. Forskarna blir mer och mer övertygade om teets alla fantastiska hälsosamma effekter som gäller allt från cancerförebyggande till att det är nyttigt för hjärtat.

Teet har också alltmer blivit en lyxprodukt med egen status. Både som ett antistressmedel och som en symbol på att man tar hand om sig själv och tänker på sitt välbefinnande.

I motsats till kaffe är te inte något som du sköljer ner medan du stressar vidare. Te är till för ro och försjunkenhet.

Många spa-anläggningar bygger också på en särskild filosofi, till exempel ayurveda-spa, där du erbjuds en särskild växt som stämmer överens med din kroppstyp och din sinnesstämning. Andra ställen komponerar teet och ger det namn efter det tillstånd som det sätter dig i.

Te har dessutom ett högt innehåll av mineraler och antioxidanter som skyddar mot de fria radikalerna i kroppen som annars kan ge allvarliga sjukdomar som till exempel cancer. En del försök tyder ändå på att antioxidanterna i te är effektivare än de i till exempel C- och E-vitamin, medan andra undersökningar visar att två koppar te om dagen är tillräckligt för att ge dig ett värdefullt tillskott av antioxidanter.

Svart te

·                Skyddar mot cancer

·                Minskar risken för åderförkalkning

·                Är bra för hjärtat

·                Renar kroppen

·                Stärker immunförsvaret

Rött te

·                Förebygger cancer

·                Sänker kolesterolhalten

·                Skyddar mot hjärt-kärlsjukdomar

·                Hjälper mot uppblåst mage

·                Bekämpar infektioner

Grönt te

·                Skyddar mot cancer

·                Sänker kolesterolhalten

·                Bra mot reumatism

·                Skyddar mot alzheimer

·                Stimulerar viktminskning

 

Det gröna teet kommer från Kina och Japan och är gjort av samma blad som det svarta teet. Men bladen behandlas på ett sätt så att de bevarar de supernyttiga växtämnena, katechinerna, bättre än i svart te. Därför är grönt te något av ett mirakel för din hälsa. Ämnet EGCG i grönt te hindrar cellerna i hjärtat och hjärnan att dö efter en hjärtinfarkt och främjar läkningen av celler så att man återhämtar sig snabbare.

Amerikanska forskare har kommit på att grönt te ökar ämnesomsättningen och kan främja viktminskning. Grönt te innehåller naturliga antihistaminer som motverkar svullnad och irritation till följd av allergi.


Dragtid: 2-6 min

Vatten: 70-80 grader

Dagsdos: Max fem koppar

 Vitt te

·                Förebygger cancer

·                Kan dämpa feber

·                Motverkar vätskeansamlingar

·                Bekämpar infektioner

·                Stimulerar matsmältningen 
Ljus, Värme, Kram & Tjingeling


Nice med het ånga

Som sagt, semestern tog slut i ett huj...hann ju inte ens ha semester...ska man inte vila och återhämta sig vid semester?? bara undrar. Idag har jag jobbat 07.30-16.00 och dagen gick riktigt snabbt, men vilken värme. Jag njuter av sommaren fortfarande.

Gubben kom hem runt 16.15 och efter en macka i magen åkte vi till svärfar och kollade in de nya möblerna på plats. Blev riktigt bra =) Ska ta bilder, å dela med mig. Skåpet i hallen blev jätte nice, spanade själv in det. Men jag visste inte vart vi skulle ha ett sådant.

Sen hem å laga & äta middag, idag rester. Men inget fel i detta, är rätt skönt att äta rester emellanåt. Gubben blev dock utan matback, vilket sällan händer, men det var ok enligt honom själv.

Vi kikar på ångduch/bubbelbad till badrummet. Finns en del att välja emellan. Då tänkte jag praktiskt idag, att det kanske inte e så bra att färga hår i en sån där manick? Kanske blir ful av färg... Får väl se vad som sker.

Kombinerad ångbastu & massagebadkar


Jag tror ibland att hjärnan våran behöver en kick eller två. Nu har vi ju fullt i hjärnan med renovering, vilket verkligen ger hjärnan en rejäl kick. Färger, planering, funderingar och att smälta allt som sker. I motsats till saker som förr varit i tankarna, finns ändå där men satt åt sidan för tillfället. Känner att läget inte är det rätta för dessa funderingar.

Enligt forskare så ger dom ibland kreativa tips på kickar för hjärnan:
Tex; Gör något oväntat, som att köpa en helt ny typ av tidning. En du aldrig skulle köpa i normala fall. läs den, även om den verkar pest från början =) Tex om du gillar tidningar riktade till dig som kvinna och köper en manligt inriktad tidning som motorsport el dyl =)

Gå nya stigar; Gå en helt annan väg än den du brukar gå hem/köra hem. Det stimulerar hjärnan och kreativiteten att få nya intryck, att se nya ställen. Andas in och verkligen se vad du passerar.

Eller överaska med en kurs:
Titta på höstens utbud av kurser, kolla in kvällskurser. Gör det ngt annorlunda än det vanliga sättet att välja. Slå en tärning eller två, beroende på hur tjock höstutbudet av kurser är. slå tärningarna och gå på den kurs tärningen visar. Det är ett sätt att tänja på gränserna, och kanske märker du nya sidor hos dig själv. Du kanske trivs aldeles utmärkt med att påbörja en kurs att snida knivar, dreja, dansa afrikansk dans eller vad nu tärningen ger dig för förslag. Du kommer antagligen att träffa en ny sorts människor, som du annars kanske inte skulle ha mött. Hjärnan blir mer syresatt av det nya och oväntade...

Har du tid för din själ? Kanske är det dags att lyssna inåt?
Gör en meditation eller bara lyssna på en medans du stilla slappnar av
lyssna på en talbok,som tar dig på djupet
Avslappning på spikmattan
Var nöjd med dig själv och det du åstadkommer
Gör dina relationer bättre och starkare
"Fake it, Til you feel it" Tvinga dig själv att le, även om du inte har lust. det smittar

Dagens frukosttips:

Supergod och färgstark frukost

2,5 dl naturell soyayogurt

2 msk havregryn

1 st blodapelsin

5 st valnötshalvor

10 st sötmandlar

1 msk pumpafrön

1 msk russin

En färgsprakande och riktigt enkel frukost fylld med vitaminer och mineraler som bara gör dig gott!
Smaklig frukost.Ljus, värme, kram & Tjingeling


Ny månad å åter på jobbet

Augusti, redan... suck! Vad tiden går fort. Igår var första dagen efter semestern, tillbaka på jobbet. Var TRÖTT! Och yogan blev lidande, blev endast en kort meditation, å jag kände mig nog mer stressad att hinna den än vad den gav...men hoppas att det på ngt sätt ändå landade i universum. Åkte på jobbet å kl.07.00 var jag där, inte en unge så långt ögat kunde nå. Bara en kollega som satt å bläddrade i pitetidningen.

Hm, lite småprat om semestern, men mkt ytligt. Denna kollega är lite stängd mot mig, vilket jag fått för mig beror på att hon har en skada i sin höft och vill gärna ha det som sin "bakdörr" å få vara borta från jobbet när hon känner sig lite "lat" Vad har det då med mig att göra. Jo, eftersom jag är anställd för att det är så mkt sjukfrånvaro blir jag ett "hot" mot henne, på sätt å vis. Kanske mer omedvetet men jag tror det är där oviljan att prata med mig ligger. Hon gick för övrigt hem 2 tim tidigare än hon skulle, vilket inte heller är ovanligt.

Barnen var iaf goa, när de väl droppade in. Fick många kramar idag =) jag slutade runt 15.00 å for med svärfar å köpte möbler till hans lya. Han köpte en skönare tv fotölj, ett hallskåp (mkt fint) och en bäddsoffa till vardagsrummet, där även gäster kan sitta då de hälsar på (å sova i då de stannar över natten)

Sen var killen som ska göra borrning och sånt förbi och det pratades offert. bara 250000 kr går sånt på, + allt annat som ska fixas å bytas. Så runt en miljon räknade vi ut igår att kostnaden kommer att ligga på innan det är klart. Suck. Men förhoppningsvis blir det fint då det är klart.

Ljus, värme, Kram & Tjingeling

Ps; sonen landade hemma igår, å resan hans hade gått bra.ds Tack igen systerdotter för att du skjutsade honom. =)

RSS 2.0