Avskaffa vintertid

Söndag hela dagen. Otroligt vad veckorna går fort fast man inte tycker det händer så mkt...
Dags att återställa klockan till vintertid...Fattar inte att vi håller på med detta. Kan inte klockan få vara sommartid alltid?? Fattar inte varför vi ska varje år, 2 ggr/år ändra klockan fram & Åter? Trist å onödigt.
Vem tusan kom på att ändra tiden? Någon Man förståss som tyckte han var listig, å klart det har med någon form av ekonomi att göra. Dubbel suck! (ursäkta männen, men oftast e det sant)

Mellan 1981–1995 började den svenska sommartiden sista söndagen i mars och avslutades sista söndagen i september. Vilket sammanfaller ungefär med vår- och höstdagjämning. (1995) kom sommartiden att förändras, och från och med 1996 har hela EU gemensam sommartid; som börjar sista söndagen i mars och slutar sista söndagen i oktober.  Totalt används sommartid i omkring 70 länder runt om i världen, mer än hälften av dem i Europa


Jag läste i GT expressen; När vi kom med i EU la vi på en månad extra och numera är det hela till och med reglerat i svensk lag, Förordning 2001:127 om sommartid.

Detta innebär att två gånger om året går svenskarna tillsammans med en fjärdedel av jordens befolkning och vrider klockan först fram en timme och sedan på hösten tillbaka en timme igen.
Ingen frågar varför, framför allt inte svenskar.
Alla bara gör det.

Kroppen har en inneboende dygnsrytm på 24 timmar. När den rubbas, blir sömnen lidande.
Enligt forskningsrapporten, som publiceras i ansedda tidskriften Current Biology, kan rubbningen i den biologiska rytmen påverka stora delar av befolkningen eftersom de går omkring outsövda.
Detta sin tur leder till sämre hälsa och kanske andra ännu okända konsekvenser för samhället.
– En timme hit och en timme dit spelar faktiskt roll, säger Till Roennneberg, som lett studien på 55000 centraleuropéer. För Tysklands del kan man jämföra det med att flytta hela befolkningen till Marocko på våren och hem igen när det är dags för vintertid.
Nedkokt är frågan alltså om sommartiden är bra eller dålig för människorna.

Det är lätt att i dessa klimathysteriska tider stirra sig blind på en eventuell energibesparing och bortse från ohälsoeffekter.
Många frågor behöver svar. Vi måste veta för att väga samman för- och nackdelar.
Vi ska inte gå över till sommartid vanemässigt för att vi tror att det är bra för oss.
Är sommartiden skadlig ska den avskaffas.

Vad har annars hänt denna söndag? Inte speciellt mkt faktiskt, jag har sorterat papper & mailat en massa frågor till berörda personer...får se vad det kommer in för svar?
Vaknade 06.00 men lyckades somna om 1,5 tim till. Steg upp å gav kissarna mat, sen fixat lite. Svärfar ringde å imorrn ska han åka å hämta våra målade köksluckor, längtar men är lite orolig över färgen. Jag hoppas dom fått den rätt.
Kanske ska jag stilla å lung måla lite i huset imorgon, behöves. Tänkte vara hemma en sista dag för benet å vila.
Känns mkt bättre, men jag vet att det är lätt att överanstränga det på jobbet.
Såg en westernfilm igår om Jesse james, hm...inte dålig, fina ynglingar att vila ögonen på.

Annars går livet sin gilla gång, har problem att reda ut chantis tovor, suck!
Jag har duschat å tvä'ttat kläder, bytt rent i sängen mm...inget annat än vanlig vardag på denna söndag =) Så som livet bara är.

När äre det är Halloween?? Den gick visst förbi utan bus å godis sugna ungar bakom dörren. skönt!

Halloween är en högtid som vi firar den 31 oktober. Halloween har sitt ursprung på Irland och delvis skottland. Via USA dit många irländska emigranter kom under 1840talets nödår.

Den kom (genom hård marknadsföring av detaljhandeln) till Sverige i början av 90 talet

Man firar Halloween genom att klä ut sig i spökkostymer och gå runt bland grannar för att be om ”bus eller godis” liknande den tradition vi har runt påsk å våra påskkärringar.

Firandet kan ses som etablerat och omsätter varje år cirka en miljard kronor i Sverige.
Varför inte behålla sommartiden året om? Jag gillar inte att skruva alla klockor hit och dit
Så jag röstar iaf på avskaffning av vintertiden. Låt det alltid vara sommartid i Sverige!!
tugas akhir pekan

Rubriken är på indonesiska... =)
Vädret var kanonfint imorse, hade gärna tatt på mig gympadojjorna å gått med stavar idag. Men nä, har ju den där jäkla menisken...men gissa, det är på väg att bli jättebra, så snart så.
Nu däremot är det mörkare, solen försvann för typ en timme sedan...suck!

Å vad roar jag mig med idag då. Hm, jo jag packar lite grejjer, dötrist. Jag fastnar alltid i lite pappers rens, å det är så trist så jag dör. Men tre kartonger har jag iaf packat, pratat med son å chefen ringde å frågade om jag levde el så. Gubben är å försöker byta damasker i bilen, han ringde oxå och var frustrerad över att det inte ville. Stackarn. Han var på jobbet ända till 19.30 igår, jag gjorde hempizza & vi käkade detta i vardagsrummet. Han var helnöjd, tyckte pizzan var jättegod =) bra. Men moloken över detta med bilen som inte riktigt går som han vill.

Mor har varit på Arcus loppis med syster idag. Systerdotter står där å säljer grejjer, stackarn. Pust. Men det är ju alltid skönt att få rensa.
Jag har beställt lite material till jobbet, för att ungarna ska röra sig. Vi har nämligen tillgång till en lokal en bit bort, där ska vi ha lite gymnastik, vilket ju jag gillar. Chefen godkände beställningen, gött!

Nä, dags att fortsätta packa, ska nog ta nåt annat än trista papper nu.

Vi har föressten en jättestor tjädertupp som flyttat in i bostadsområdet, berättade om detta för någon dag sedan. Så här stilig e han. Han går undan om man kommer för nära, men det är nog läge att respektera hans revir, man vet aldrig med tuppa... he,heLjus, värme, Kram & Tjingeling

disig oktoberfredag

Är hemma från jobbet pga av mitt knä, menisken som spökade med vätska och svullnad. Det är redan enormt mkt bättre av vilan, å kanske en å annan bön till universum gjorde undervärk? vad vet jag, mer än att det är mkt bättre nu.

Igår var jag oxå hemma, och vilan har ju definitivt gett resultat. Men satt vid datorn nästan hela dagen och gjorde en julklapp, som krävde en hel del jobb via datorn. Och då min dator är relativt seeeg så tog det upp all min tid. Känns dock väldigt skönt att ha det gjort å hoppas jag inte glömt något nu med allt tjorv som var. Men detta med julklappar skall ju göras, så det var gött att ha två gjorda.

Mitt största problem är att min älskade son, min unge fyller 25 år i November. Guuud vad tiden går, tyckte jag nyss var 24 själv och fick barn, he,he... Jag hade ett förslag rätt så klart, men iochmed hans nuvarande situation blir nog inte det. Kanske ska jag försöka bjuda med honom med Mors resa i April? Det skulle han antagligen uppskatta, men vet inte om jag hinner få ihop så mkt pengar. Och sen finns det även andra ekonomiska aspekter då det gäller sonen, suck!

Annars kära ni så har snön smält, regnet har återkommit. Vad som är bättre vet jag inte riktigt. Skönt att slippa regn, men tidigt med snö...ja, det kvittar väl, antar jag.

Idag har klockan redan rusat iväg, steg dock upp lite efter 08.00 och mediterade, då jag inte riktigt törs anstränga knäeet då det blivit så bra. Kanske kan jobba på måndag igen =) Behöver pengarna.
Har ju som sagt beställt två julklappar via nätet som kostade en slant å jag har även beställt en bok om Mayakalandern å vad det innebär då den tar ...slut... Går jorden under eller får vi en ny chans 2012?
Intressant, intressant. På vattumannen hade de även en tarokortlek med "cats" som jag gärna skulle vilja ha, kanske ska skriva önskelista till sambon?? Han säger att han inte läser min blogg, så då kan han ju inte veta vad jag önskar mig... men tror ändå att han innerst inne vet, å vad det är...det vet bara han =)

Sen planerna för idag är att jag ska försöka kamma chanti, på andra sidan kroppen. Häromdagen fick jag faktiskt kamma henne ordentligt, men bara på en sida =) Men då är hon tovfri där just nu min lilla älskling.

Ibland kan jag bli lite "förskräckt" då jag letar något på nätet, google till exempel, å så kommer kanske bilder eller meningar som jag skrivit här upp där... å jag inser att även om jag sitter här i min kammare, bakom vår dataskärm så kan en himla massa människor läsa, använda å komma åt det lilla jag sitter här och skriver. Å sen för att göra denna insikt ännu luddigare, så är det väl även med universum. Jag tror att universum kanske inte lyssnar, men varje gång jag sitter/ligger här i mitt lilla hus i lilla Arjeplog och önskar, sänder min vilja, min tro, mitt hopp dit opp, så gör jag ett avtryck! Har kanske ni tänkt på det?

Jag var på områdesmöte på jobbet och där tog en av de lite "vassare" kollegorna upp att jag måste hålla min information ang hälsa å yoga på den lilla anslagstavlan. -ja, visst savrade jag, kanske kan vaktmästaren sätta upp en lite större anslagstavla där? -behövs det undrade hon, här är det ju ändå ingen som är intresserade av yoga! Du får väl sätta ihop informationen å dom som vill kan väl ändå läsa om dom nu skulle vara intresserade.
Hm, det var lite taskigt att höra tyckte jag, men sa inget mer ang detta. Men det är ju visserligen sant i nuläget att intresset är väldigt lågt. Tror dock att fler skulle vilja, men inte riktigt kommer sig för.

Jag ber till universum att det ska bli förändringar så att yogan kan lyftas fram i mer positiv anda. Och att fler vågar komma och prova på yoga.

I huset har dom nu sprutat på cementen på golvslingorna, och det känna som om vi nog får en hel del att göra snart, då det väl börjar rulla igång. Kanske ska svärfar å gubben lägga trägolvet själva men att vi tar in någon som tapetserar alla rum, å jag gör underarbetet. Vilket iof är den jobbigaste delen, men jag vill inte förstöra ngt med tapeterna som är så dyra.

Nu ska jag börja packa lite saker, har slängt in en tvätt å kanske ringa Mor nu innan jag sätter igång. Min förkylning mår nog oxå bra att få vara hemma å inte ute i det fuktiga, disiga vädret och en temperatur på +1 grad.

Dagens tänkvärda ord
Motgångar kan vara trappsteg till framgångar

Det är lätt att förfasa sig hur det har blivit, detta med fredagsmys. Men vid närmare eftertanke är det kanske inte så stor skillnad mot för förr? Personligen tycker jag nog ändå att det är roligare att ha en upplevelse tillsammans, för att kunna diskutera eller skratta åt något man upplevt samtidigt. Än bara ägna fredagen åt varsitt Tv program/film eller datorchatt eller ätandet av sin egen chips/godisskål. Gör något tillsammans med din käresta, vänner eller dina barn denna fredag!

Här i Arjeplog är det läge, om jag tittar ut genom fönstret att kura ihop sig tillsammans i soffan å se en bra film, uppleva närhet och filmens innehåll tillsammans. =) Får se om gubben är inna på samma linje?

Ljus, värme, Kram & Tjingeling


Dagens Diss

Är mitt knä. Jag var till läkare/sjukgymnast idag och han trodde det var menisken som blivit översträckt.

Meniskskador kan uppstå antingen som isolerade eller i kombination med ledbands- och/eller korsbandsskada. I mitt fall uppstod smärta i samband med översträckning av knät. Menisken har som funktion att agera som stötdämpare i knäleden. Om menisken tas bort ökar viktbelastningen på broskytorna upp till 5 gånger och koncentreras till ett mindre område av ledbrosket med ökad risk för förslitning (artros).

 

Kliniska symtom på meniskskada är som regel distinkta och karaktäristiska i motsats till t ex patello-femoralt smärtsyndrom. Om den skadade menisken är inslagen föreligger ofta låsning vid 20-30 graders knävinkel, och en oförmåga att sträcka i knäleden. Det smärtar dessutom vid försök att sträcka knät passivt. som i mitt knä.

Och i mitt fall svullnar både knäleden, och finnas en vätskefylld cysta (Bakercysta) i knävecket.

Smärtan sitter långt baktill mot knävecket, många meniskskadorna återfinns i meniskernas bakhorn,

 

Det är viktigt att jag inte överanstränger knäet innan funktionell styrka och rörlighet i knät uppnåtts, vilket kan ta till 4-5 veckor, min sambo tyckte att jag bara skulle få 4-5 dar på mig att återhämta mig.

Så iaf blev jag rekommenderad att sjukskriva mig och vara hemma en vecka, ska på återbesök nästa onsdag för att se hur det verkar. Blir det sämre ville han jag skulle återkomma innan dess. Sämre? Då dör jag väl av smärtan.

Jag åkte hem vid 14.00 idag men ska tillbaka till förskolan på områdesmöte.

Ljus, värme, Kram & Tjingeling


golvad

Och jag glömde ju att berätta, dom har börjat med vårt golv i huset, jippppppiiiii.
Ok, det tar kanske 3 veckor till innan vi får lägga på trägolvet, men till helgen kan vi vara i huset, börja slipa tapeter och kanske hinna måla lite mer.

Har vi tur kanske vi kan börja flytta in i slutet av nov eller börja av dec å fira JUL i vårt nya hus. Jag Längtar.

Bilder på hela renoveringen kommer senare, ska samla ihop så ni kan se hela förloppet. =)

Igår fick jag även kamma chanti ordentligt, jag hoppas jag ska slippa åka till veterinären, söva henne för att raka bort tovorna.

Ha en bra onsdag!

Ljus, värme, kram & Tjingeling

Hiss till en person

Igår dissade jag Svenljungas byråkrater, men jag måste även erkänna och hissa en person som på socialkontoret hjälpt min son. Ja, det är förvånande att på det stället hitta en engagerande och empatisk person. Men där var hon, och hon har hjälpt honom vid några tillfällen och jag har även pratat några ggr i telefonen med henne sen hon förstod att jag hjälpte sonen. Där satt det inte fast, utan hon har verkligen varit en klippa att ha att göra med. Så Hiss till henne på soc i svenljunga.

Nu hoppas jag bara att även AF kan ta sig i kragen å hjälpa till, men det ligger ju oftast i handläggarens händer. Vad hon/denne är för person och hur mkt empati och vilja som kan finnas. Det är lätt att skylla på att man inte kan, å regler mm när man inte känner för att hjälpa till, jag vet! Så det är bara att hoppas nu. Så fortfarande diss till AF å även till tingsrättens byråkratiska person som jag bemöttes otrevligt av.

Igår jobbade jag, och det gick rätt så bra. Jag har fortfarande ont i knäeet och på kvällen var det jättesvullet. Antar att jag skulle behöva ta det lugnt istället för att vara på jobbet... jag har ju även en elak hosta, men ingen feber, så det känns inte som om det var läge att vara hemma. Men idag onsdag ska jag ändå ringa VC och höra, om de lixom jag tror att detta går över, med knäeet.

Igår var det samiska, å jag måste säga att det är en himla hems gramatik. Jag känner mig som ett ufo i klassrummet. =) hade hoppats att det skulle inriktat sig ännu mer på att prata språket, då jag inte är intresserad av att skriva eller fördjupa mig glosor å dyl.
Men det är roligt, önskar som sagt att det bara var mer prat å så. innötning av ord osv.

Idag har jag massage på förmiddagen å sen i barngruppen. Om jag har tur kanske jag kan sitta lite med mitt schema, då jag nu ändrat dag på personalyogan.

Och ja, snön ligger kvar och på morgon hade vi -8,6 grader kallt...brrrr

Ljus, värme, Kram & Tjingeling


diss åt Svenljunga

jobbat idag. steg upp runt 06.20 då jag inte började förrän 08.30. skrev ett mail till AF i svenljunga innan jag åkte iväg, då sonen skulle dit idag. Jag tycker dom har varit dåliga på att ta vara på sonens intressen. Nu är han intresserad av att prova på en utbildning, och det som är viktigt är ju att han ska få hjälp där om han vill söka.
Men det är en himla byråkrati dom gömmer sig bakom, vi kan inte si, å det går inte så...bara munväder å gömma sig bakom regler å annat tjafs.

Han har måst vara utan ström i en vecka oxå, otroligt dåligt av vattenfall. Skulden han hade betalades in och dom lovade att strömmen skulle slås på, så snart dom fått sina pengar!! Jävligt dåligt. Ja, jag är sur, arg å irriterad på Svenljunga kommun å hur dom kan klanta till saker å ting. Jodå, min son har oxå ansvar men han har även ett funktionshinder som gör att detta med papper å räkningar är en otroligt svår å jobbig bit. Å förståelse å empati, det har dom inte utrustat Svenljungas byråkrater med.

Sonen har vågat sig iväg, till en helt ny kommun och försöker där klara sig. Men det har mest varit ett enda stort problem å trassel med ekonomi å annat. Under hösten har det varit extremt jobbigt för honom och jag har varit riktigt orolig. Nu har jag äntligen fått tag i en vettig person inom överförmyndarnämnden som förklarat att jag kan hjälpa sonen genom en g-fullmakt. Så nu har jag kavlat upp ärmarna å satt bollen i rörelse, å jag är på krigsstigen.

Dagen har annars varit som vanligt, yogagympa med 4-5 åringar, å knäet svullnade upp efteråt. Ingen p-yoga idag. Bra att ha flyttat yogan för personalen till måndagar, så blir det inte så stressigt att åka på samiskan på tisdagar.

Nu dags att sova snart, har varit jättetrött idag. Energin går åt till att vara upprörd över byråkratin i detta land! Suck!!!!!Svenljunga, bilden lånad från bostadsföretaget där, som inte är dissad.

Men som alltid, Ljus, värme, kram & Tjingeling

nattliga drömmar

Inatt söndag har jag haft lite olika drömmar. En av drömmarna var att min sambo skulle ha sex med en yngre kvinna, och detta för att han i drömmen inte kunde ha sex med mig.

 

Dröm om Otrohet
Även drömmar om otrohet är vanligt förekommande. Ofta står dessa för att du på något sätt är otrogen mot dig själv. Kanske har du t.ex. övergivit din känsla, det som du på något sätt känner är rätt för dig, eller din kraft till förmån för någon annan människa. Kanske för att bli omtyckt och accepterad!?

 

Min andra dröm som jag bara kort kommer ihåg var att jag drömde att jag var en man, att jag var skäggig och behövde raka mig. Men att jag ändå var kvinnlig?? hmmm

Man
Logik, handlingskraft, kanske intellekt. Den maskulina principen inom dig.

Drömmar: När olika personer förekommer i din dröm symboliserar de ofta, men inte alltid, olika aspekter av dej själv. Se dem som du i olika klädnader. Alla figurer spelas av samma skådespelare (du) men i olika kostymer (olika karaktärsdrag, handlingssätt, reaktionsmönster, attityder, självbild...)
Bilden av en man kan t.ex. visa på din logiska, pådrivande eller aggressiva sida. Bilden av ett barn kan handla om din egen försvarslöshet eller mana dej att minnas något särskilt från din egen barndom.

Barn
Det oskyldiga spontana barnet eller det kuvade barnet, ditt inre barn.
Hur ser barnet i din dröm ut? Glatt och fritt eller bundet eller utmärglat? Vilken ålder har det? Vad hände dig i den åldern?

Häromdagen drömde jag om ett av barnen på förskolan, jag drömde att han dog. Var upprörd av att ingen såg hur dåligt han mådde…


Barn som dör = ditt inre barn, lek och spontanitet, förnekas och får inte plats i ditt prestationsfyllda liv.

Har du svårt att komma ihåg dina drömmar?


5 tips hur man kan komma ihåg

- Ha inställningen att drömmar är viktigt.
- Bestäm dig för att du ska komma ihåg en dröm när du vaknar.
- Skriv gärna på en lapp "Jag kommer ihåg mina drömmar när jag vaknar" och lägg under kudden.
- Ha penna och papper bredvid sängen och var beredd att skriva ned din dröm.
- När du vaknar, ligg kvar och blunda utan att röra dig, för att memorera drömmen innan du reser dig.


Drömmar är något vi alla har, men samtidigt något som ytterst få av oss förstår. Somliga är intresserade och vill försöka lära sig vad drömmarna betyder - eller kanske vad de speglar hos oss - medan andra inte tycker att man ska rota i sådant; de vill låta det vara ifred på ett halvt undermedvetet plan. Ytterligare några har inte alls tänkt på att drömmarna kanske kan ha ett budskap eller spegla ens vardag. Jag känner även till människor som aldrig minns sina drömmar. Själv tror jag att våra drömmar avslöjar det vårt undermedvetna jobbar med, vart vi är på väg.


(bilden hämtat från google bilder)

Nu till något helt annat.


Jag älskar ju mina flingor till filet varje morgon, då jag inte äter gröt. All-bran flakes. De spröda flingorna är fiberrika, men innehåller visst massor av socker…typiskt.

 

De dolda sockret är det som är absolut svårast att få bukt med.

 

Idag har jag enbart mediterat då knäeet värker och det var svårt att göra yogaövningarna i mitt nuvarande yogapass.

Även idag har jag packat kläder, har klippt sambon och vi var en sväng till svärfar på fika, å tittade till huset.

 

Annars har söndagen varit lugn, lite teleprat med Mor hann jag också med.

Kollade så att sonen var tillbaka efter att ha spelat live i Borås.

 

Idag var chanti ut och fick sig lite luft igen, hon är snäll och sticker inte från altanen.

 

Imorgon får jag se hur det går med yogan, jag får instruera mera och göra mindre själv.

 

Ljus, värme, Kram & Tjingeling


Torrt eller blött

Torrt eller blött Kan ha en vidunderlig skillnad. Idag låg jag länge eftersom natten varit lite tuff, kroppsligen. knäet har värkt som attan och så har jag haft en smärta på höger sida, antar att det är de där gallstenarna som gör att halva höger sida kändes smärtsam halva natten. Tror dock inte det var ett gallstensanfall, men ont hade jag. Så efter några värktabletter å gett kissarna mat somnade jag framåt morgontimmarna.

Kl 09.00 ringde det en maj-britt som vi inte känner och väckte oss. Suck! Men vi lurade till en stund till och runt 10 steg jag upp. Det är jättelänge sedan jag låg så länge. Men benet/knäet har värkt hela dagen idag. Men iaf för att förtälja er att då vi steg upp var hela Arjeplog klätt i helvitt. Japp den kalla, vita, blöta och ibland ganska vackra vinterskruden har lagt sig på marken. Inte en endaste torr fläck.

Chanti fick går ut på altanen, nu var det ju länge sedan snön låg på marken, så jag vet knappt om hon minns den =) men tassarna vart kalla å blöta då hon gick på det där vita, så hon häll sig på de mera bara partierna. Sen har lilla fröken hjälpt mig att packa =) inte alltid kul att ha henne närvarande, men...hon är en glad, nyfiken kisse med stor portion av viljan att vara i händelsernas centrum.Chanti idag, snön ligger vit på markenBilden tagen runt 12.00 idag
Chanti hittade lite snöfria fläckar under sommarmöblerna som står kvar på altanen.Även Mango är ute å får sig lite frisk luft =) den snyggingen!

Igår fick jag veta att min mor tydligen gett bort samma tavla två ggr. Jag fick en tavla av henne sist jag var i Luleå å hjälpte henne, vilket jag vart jätteglad för. Den tavlan jag fick är en tavla som hon haft hängande i köket i hennes hus. Jag har alltid tyckt om den, men har väl inte velat vara för på och fråga om jag kunde få tavlan. Men blev så jätteglad då jag fick den. Men i går fick jag veta att hon tydligen redan hade lovat den åt min syster, som nu undrade vart tavlan tagit vägen?? Min mor börjar verkligen bli glömsk... antar jag. Men det är bara att ta tillbaka tavlan till Luleå, så min syster får den då hon tydligen blivit lovad den före jag fick den =) sånt e livet.Mor hemma i sitt hemtrevliga nya vardagsrumTavlans motiv var en hink, en väldigt enkel men fin tavla.

Här kommer lite fler bilder på några möbler jag blev intresserad av då jag sist var i Luleå.En sittbänk till hallen önskar jag migEtt sidbord att ha i hallen när man kommer in å behöver lägga ifrån sig sina nycklar å dyl.Hittade även på K-rauta dessa fina vattenkannor...fiiina

Idag har jag packat ner kläder och tömt tre garderober och vi har hämtat ner allt från vinden, så det nu är i garaget.Chanti har hoppat i kartongen jag håller på att packa in i, hon kände ett behov av att kolla in sladdarna lite extra noga =)Rätt många påsar blev packade idag, trots ont i knä.Mango myser i sin husses famn.

Jag hann även bädda rent i sängen idag och vi lyxade oss, eller vi syndade och for å köpte en pizza, då jag inte kände för att laga mat idag.

Har surrat med min syster i telefonen i en timme å då passade gubben på att surra med systerns sambo lika länge =)

Nu lite tv soffa å hoppas vi kan se en film. Igår såg jag filmen om Jane Eyre, den nyaste.
Handling; Efter att ha vuxit upp på ett hem för föräldralösa barn hamnar Jane Eyre som guvernant hos den mystiske Mr. Rochester. På hans isolerade och imponerande egendom fascineras hon av den tungsinte ägaren som snart har vunnit hennes hjärta. Men allt är inte som det ser ut att vara på det hedomgärdade Thornfield. Här döljer sig mörka hemligheter och det viskas om sedan länge begravda svek. För att Jane ska kunna finna lyckan hos sin älskade krävs all hennes viljestyrka, allt hennes mod – och inte minst en brinnande kärlek.
Skådespelare: Michael Fassbender, Jamie Bell, Mia Wasikowska

MEN, jag fick inte se slutet!!!!! Typiskt. Den var dock jättebra, om man gillar denna typ av film. Min sambo var inte ett dugg imponerad. Men jag älskar dessa typer av film.
Ljus, värme, kram & Tjingeling

ännu en dag

fredag, skönt. Jag steg upp 06.10 å jag hann yoga ett kortare pass för jag skulle hinna göra tårta att ta med på jobbet innan jag började. Tårtan blev klar i tid å gubben var snäll å hämtade mig, så jag tog mig till jobbet med tårtan. Vår kollega Elin har gått på barnledighet å väntar sitt andra barn. Idag hade hon fått vara på VC å vänt på barnet så det låg rätt och med huvudet neråt.

Det fick även jag göra då jag väntade sonen -86, som inte ville vända sig. Så jag vet att det inte är någon angenäm upplevelse.  Men tårtan vart uppskattad och vi hann med lite planering. Under dagen fick jag även ge lite massage till en kollega som trodde sig fått en propp i benet, nä det hade hon inte men var lite spänd i muskulaturen och dåligt energiflöde i meridianerna. Så kamomillte och att promenera, samt massera benen själv på kvällen.

Jag hängde även upp ett cykelhjul i taket på förskolan =) vi hade lindat det i plastband och barnen har smyckat det med pärlor trädda på piprensare å det blev jättefint. Jag hängde upp det och när jag är klar, kliver jag rätt ut från bordet jag stod på, för att jag trodde att jag stod på ett lägre bord!! dumma jag. Jag sträckte ledbandet och har ont bakom knäet, riktigt ont vilket gör mig tjurig =( Har suttit med en kudde under knäet för att avlasta, men måste nog massera och smörja in med linement innan jag går isäng.

Imorrn blir det att försöka börja packa ner lite saker, det går nämligen inte att vara i huset just nu =)

nu zzzova.

Ljus, värme, Kramiz & tjingeling

Anna på 7:an

Idag började jag kl. 07.00 och vi hade miniröris med barnen på spegelsalen. När vi kom dit var det upptaget trots att vi bokat den. Men det löste sig ändå, dock blev vi lite sena pga detta. Jag äter inte pedagogisk lunch med barnen då jag har massage efter lunch. Så jag slutade i barngruppen 10.45 kom väl iväg runt 11.00 hem å hitta på lunch, så det blev gröt idag samt en energidryck. Iväg å masserade två kollegor och sen tillbaka på jobbet. Där hämtade jag pengarna som vi lagt till kollegan Elin som gått på barnledighet.

Hann göra ett kort med barnen till Elin, som alla skrev på. Sen vidare för att köpa presentkort å handla för att baka tårtbottnar, en rulltårtebotten & en nötmaräng, som jag var lite nervös över. Sista gångerna har marängen svikigt mig. Men idag tror jag det blev ok. Imorgon får jag göra klar tårtan å hoppas att min gubbe hämtar mig så jag kan ta den med till jobbet.

Ikväll fick vi besök av Patrik & sambo + barn. Dom ska köpa vårt hus, där vi bor nu, så dom ville mäta och kolla. Så dom var här i 2 timmar, vi fikade å dom mätade. Deras hund, en gammal worster kissade på golvet, 2 ggr. Suck! Men ingen skada gjord, det var bara att torka upp. Tror att det var spänningar pga att hon är så rädd för katter. å vi har ju två. =)

Idag har jag ont i kroppen? känner att halsen återigen är irriterad, vaknade nämligen inatt å var tvungen att gå upp å dricka vatten. Kändes som en jätteklump som fastnat. Är jättetrött i kroppen. Hostar å känner mig seg. Men hoppas att det snart blir bättre igen.

Anna Skipper har börjat om med programmet "Du är vad du äter" i tv7. Såg det idag å jag blir vid varje avsnitt taggad att börja träna, ändra kosten till det bättre mm. Konstigt att det hinner gå över till veckan därpå?? hjärnan är rätt underlig. Hur kan man känna sig så "Nu j..ar ska jag börja träna kondisen igen..." å sen dalar peppet redan till dagen efter? Kan man inte tillföra ngt som håller fast de nyttiga tankarna och lobotomera negativa tankar?? Suck...ja, jag vet iaf att dom ska börja med dansen zumba även här i Arjeplog. 


Är du redo att festa dig i form? Det är precis vad det Zumba programmet handlar om. Det är en spännande, effektiv, lätt att följa, latin - inspirerade, kalori - bränning dans fitness - parti som rör sig miljontals människor mot glädje och hälsa.

När deltagarna ser en Zumba klass i handling, kan de inte vänta med att ge det ett försök. Zumba klasser har exotiska rytmer satt till hög energi latin och internationella beatsNu Zzzzova.

Ljus, värme, kram & tjingeling


blandat om Benny

Jag tycker att Benny Haag är en superskön person, med mkt humor. Hämtade detta från hans sida, som säger så mkt om dagens drickande som är så "glömd" eller rent av gömd...

"Om man häller all alkohol som dricks i Sverige idag i en stor container, som har förmågan att omvandla innehållet till starksprit, så dricker varje man över 15 år, i genomsnitt, motsvarande 70 cl starksprit i veckan. En helflaska! Varje vecka!! Vi läser varje dag i tidningarna, och ser på nyheterna, om ”vansinnesdåd” och våldtäkter och mord och barn som torteras till döds av sina vårdnadshavare. Vad vi inte blir upplysta om är att alkoholen väldigt ofta är närvarande. Varför detta ”glöms bort” kan man fundera över. Men faktum är att ”Mannen som misshandlades till döds av tre män på Kungsgatan,” Bobby, Anna Lindh, Olof Palme alla hade varit i livet idag om det inte hade varit för alkoholen.

Inför "valet" är samtliga partier rörande överens om att jobben, och framför allt ersättningsnivån när man inte har arbete, är den viktigaste frågan. Det är lögn! Den viktigaste frågan inför 20.. års valrörelse är spriten. För vad spelar det för roll om du jobbar heltid, deltid eller är arbetslös, har 70, 80, eller 90% i A-kassa om din dotter våldtas på en skitig madrass av tre män någonstans i Sverige. Ingen minns något nästa dag eftersom dom var så jävla fulla. Vad spelar det då för roll?" www.bennyhaag.se/scen/fullt.php

forts. Kort om boken "onskan"

Vad gör man, hur gör man, ska man göra någonting alls? När man utsätts för våld, när man mobbas, när andras brutalitet inte tycks ha några gränser. Kan man luta sig mot en ickevålds princip? Eller måste man slå tillbaka för att få ett stopp på grymheterna?

Erik är hårt uppfostrad hemma av sin far och samtidigt härdad av skolans villkor med gängbildningar och våld. På grund av sitt brutala uppträdande blir han relegerad och skickas till en internatskola. Det visar sig snart att villkoren på den nya skolan är ännu värre, det är en värld full av hierarkisk ordning, grupptryck och pennalism. Temat i Ondskan kretsar kring hur man i en värld av våld kan komma fram till en lösning och vad det får för effekter. Det är en pjäs om att växa upp och att hantera sin situation. www.bennyhaag.se/scen/fullt.php


Benny Haag skriver att han fick på sig ett par ”alkoholglasögon” när han slutade dricka. Med de glasögonen på läste han Katarina Wennstams Flickan och Skulden och noterade samma sak som jag noterat: det är alkohol inblandad i nästan alla fall hon beskriver. Varför vågar vi inte prata om det?

Nej, det var inte mitt fel. Jag är inte skyldig: Han, den där som våldtog mig i ganska exakt fyra timmar, är skyldig. Mer än något annat önskar jag att andra flickor, kvinnor, pojkar och män ska slippa dela just den erfarenheten med mig, erfarenheten av att kränkas på riktigt. Enligt en undersökning från Karolinska Institutet som publicerades 2006 är alkohol den drog som triggar våldshandlingar mest. Det är kanske dags att sluta ljuga om spriten nu. Nerkortat från (expressen, kultur av Ann Heberlein)

Jag läste systerdotters blogg och blev så inspirerad att hämta ngt matnyttigt om Benny Haag. Jag "mötte" Benny H första ggn då han spelade in en ungdoms såpa på TV som hette  Xerxes från 1988. Jag var dock inte ungdom då utan nybliven mamma åt min son, då 2 år. Men att se såpor var livets höjdpunkt då man gick hemma.
Tyckte att Benny var jätteduktig skådis och har alltid "gillat" honom.

Nu säng och jobb tidigt imorgon.

Ljus, värme, Kram & Tjingeling


snön är närvarande

Idag när jag & gubben steg upp hade vi marken vittäckt av snö. brrr. Jag som hoppades att det skulle dröja ännu en tid, men, men. Nu är den här och vi har mkt grejer ute som egentligen borde satts bort för vintern.
Men vi kan ju inte sätta upp saker på vinden, då vi ska flytta och i huset är det jättefullt med allt byggmaterial och nya saker som kommer hela tiden.

Igår var det yoga, men gruppen är liten och få kommer. Jättetrist.
Varför ska man yoga? Anledningarna varierar givetvis, men inte fel att fundera.
Människor upplever yogans positiva effekt på många olika sätt. Resultaten kan vara båda fysiska och mentala. Många känner av de positiva effekterna omedelbart genom att delta i en grupp en gång i veckan eller att träna själv en stund varje dag. Men för att få det mesta av sin yogaträning krävs dock lite självdisciplin, kontinuitet och engagemang. Precis som med all träning.

Först och främst är effekten av regelbunden yogaträning att du upplever mindre stress och bättre förmåga att handskas med kraven i ditt vardagsliv. Under träningen behöver de utmanande och krävande ställningarna all din uppmärksamhet. Det finns ingen tid att tänka på annat.

För det andra är det många fysiska resultat. Din kondition blir bättre, du mår bättre och trivs bättre i din kropp. Du blir smidigare och starkare och sover bättre. Cirkulationen i din kropp och hormonbalansen kan förbättras, vilket ger bättre hälsa och mer energi.

Värk och spänningar i rygg, axlar, nacke och huvud blir avsevärt mindre eller kan försvinna helt. Dessutom gör yoga dig mer balanserad och fokuserad på det du vill göra samt mindre mottaglig för stress, problem och oönskad påverkan. Du lär känna dig själv bättre och det gör det lättare att slappna av i mötet med dig själv och andra människor.

Allt detta händer såklart inte efter din första yogalektion. Fördelarna med yoga kommer så småningom och är individuella. I gengäld håller resultaten i sig, om du fortsätter att praktisera.
Dvs en investering i dig själv på sikt.

Provar man bara en gång, är det ingen gång. Prova en termin och du kan utvärdera vad som skett i din kropp och kanske i din knopp. Ibland måste man över en tröskel för att nå resultat. Men yogan ska givetvis tilltala dig och det finns runt 20 olika former av yoga i Sverige. Kanske iaf en 5-6 ilika precis där du bor. Större chans till variation har du om du bor i storstäderna förståss. Här i Arjeplog finns två olika, min egen kundaliniyoga och min kollega på jobbet kör power yoga (Achtanga)

Nu massage åt kollegor och sen jobba, jobba. Har lovat baka åt en kollega som gått på barnledighet. Hon kommer på fika på fredag, så jag får nog sätta igång snart.

Ljus, värme, Kram & Tjingeling


Today is the day for you!

idag var jag trött, kändes tungt då kl ringde kl. 06.00. Men steg väl upp kvart över och jag gjorde min yoga. Sen skulle jag maila ang com hem för Mors räkning och tiden bara sprang iväg. helt plötsligt var den 20 i 8 å jag hade inte hunnit äta frukost, fixa burret eller klä mig. Panik å ett snabbryck för att bli klar. Jag hann =)

Idag har jag funderat en hel del om jag verkligen vill jobba på förskola, har känts som om jag hamnat lite på fel väg. Jag tycker det är hemskt bra att få ha yoga och massage för barnen å kollegorna, men ioch med detta blir min roll i huset lite knepig. Har skrivit om detta förr, men jag känner mig splittrad. Idag hade jag barnyogan och tycker det ger otrolig glädje, men tror det hade varit lättare om jag bara var yogafröken å inte fröken på avd oxå.

Får väl avakta och se om det blir på ngt annat sätt?? Önskar så att jag hade kunnat gå en barnyogautbildning. För detta vill jag jättegärna fortsätta med. Men vi håller ju på med huset just nu, så vi hade varken tid eller pengar för att jag skulle kunna åka iväg på utbildning. Önskar att det blir i framtiden.

Men,  Gud skapade oss med 2 öron och 2 ögon och en mun läste jag i ett utskick och jag tycker det är rätt coolt. Bara för att jag är splittrad och lite ur focus så kan jag även lyssna och se en mäktig känsla och en bra kunskap.

Vissa pratar utan att höra vad frågan är utan dom kör på som vanligt. Nä, va lite klurig och tokig ibland å kanske också våga fråga lite mer och vara lite mer nyfiken på andra med dina ord och tankar.

Jag reflekterade för inte så länge sedan om detta vad man vill ha ur en relation. Men en relation är inte uppbyggd på vad du ska "ha" eller önskar dig utan vad du kan tillföra i en relation. Vad kan du ge? Om fokuset ligger på dina önskemål (jag har själv haft dom) så blir man bara besviken, för vem är det tänkt som ska leverera detta till dig? Är man inte öppen och beredd att kompromissa, hitta nya vägar, kanske tom jobba med sitt inre, för att kunna växa i en pertner relation, då blir det oftast "pannkaka" av alltihopa.

Visst har vi förhoppningar, önskningar och förväntningar, men ju mindre såna vi har, ju lättare har vi att fungera i "här och nu" istället för att leva i en fantasi vi önskar att vi befann oss i. Sen kanske man ska drömma tillsammans för att förväntningarna ska bli mer synkroniserade med den partner man vill ha sin relation med.
Det blir inte alltid som man tänkt sig, föreställningen om det perfekta förhållandet kan ställa till problem istället för att stadga det. Bäst är att ta en dag i taget och hoppas just den dagen blir så bra som möjligt. Med både din och din pertners ansträngningar.

Receptet/Ungnsbakad chilikyckling med rotfrukter

4 port
600 g kycklingfilé
1 tsk salt
1 krm svartpeppar
2 msk smör

2-3 palsternackor, ca 400 g
2-3 morötter, ca 400 g
2 msk hackad gräslök
1/2 msk olivolja
rivet skal av 1/2 citron
salt och peppar

Currysås:
200 g champinjoner
1/2 gul lök
1 msk smör
1 tsk curry
1/2 hönsbuljongfond
2 dl vatten
2 dl crème fraiche gourmet äpple&pepparrot

Gör så här:


1. Sätt ugnen på 125º.
2. Salta och peppra kycklingfiléerna och bryn dem runt om i smör. Lägg dem i en ugnssäker form.
3. Skala och skär palsternackor och morötter i mindre bitar. lägg runt om kycklingen.
4. Blanda ner gräslök, olivolja och citronskal. Smaka av med salt och peppar.
5. Dela champinjonerna i mindre bitar. Skala och hacka löken. Stek svamp och lök i smör i en stekpanna. Blanda ner curryn och låt den fräsa med ett par minuter. Tillsätt buljongfond, vatten och crème fraiche. Koka ihop till en simmig sås, ca 5 min.
6. Häll över kyckling och rotsaker gratinera i mitten av ugnen 175º, ca 30 min.

Dagens tänkvärda...
Antingen gör du som du alltid gjort eller så gör du det på ett nytt sätt, då kanske något bättre kan börja hända.
   
Komihåg, en kram är en billig gåva men med värme 1000en falt uppskattad. Är kramen för mkt så är ett leende ännu billigare, och kan skänka glädje till den du möter. Ibland behövs så lite och kom ihåg, idag är en av de viktigaste dagarna i ditt liv, vet du hur morgondagen blir?

Ljus, värme, Kramiz och Tjingelingokt weekend

I helgen var jag till Piteå & sen vidare till Luleå.

På väg mot Piteå mellan Arjeplog & Arvidsjaur höll mitt liv på att ta slut. Körde i 110 utefter vägen, gryningen var på väg och ni som brukar köra bil tidigt på morgonen vet att ljuset kan vara klurigt. Å mitt när jag sitter å kör dyker det upp en tjäderhöna vid min vänstra sida, i fronten av bilen. Av ren reflex väjer jag för den stora fågeln så jag inte ska krocka med den. Detta resulterar i att jag håller på att tappa kontrollen över bilen i farten 110 km... Fatta hur tur jag hade att inte universum ville ha mig upp ännu. Jag for över hela vägbanan, hit & dit innan jag fick bilen att sluta svänga. Hjärtat klappade och jag vart helt torr i munnen.Tjäderhöna, lånad av Bo som tagit bilden


I Piteå var jag och gjorde ett ultraljud över buken, och det visade att jag hade gallsten! Suck, men inte förvånande. Körde sen därifrån och stannade till i öjebyn där jag köpte ett par termobyxor, visar bild sen, för dom var lite roliga än enbart svarta.

Sen körde jag till Luleå och gick på massage hos Maria (dinegenstund.se) Å hjälp vad ont det gjorde, jag hade mkt skit i kroppen, å ont ska väl med ont fördrivas. J...a vad det kändes. Men fick sen en taktil massage vilket uppvägde all smärta puh, då vart jag sååå nöjd och belåten å totalt avslappnad så tom tårarna efter tjäderhöne mötet trillade lite kort. Chocken släppte.

Sen till Beijers å tittade på köksbänk, valde en grå granit sten å diskho totalt 16100 + att frakt tillkommer. Så inget billigt kök blir det.
Därefter dags att åka till Mor som våäntat hela dagen. Vi käkade (iaf jag) åt lite rester, tror Mor lurades å sa att hon ätit...men idag sön fick jag veta att det hade hon ju gjort på dagen. Suck!

Helgen har egentligen bestått av att hjälpa mor med diverse. Å lördagen ängnades åt att handla nödvändiga grejjer för oss båda. Vi shoppade mellan 09.45-16.00 å var totalt sluuut. Men jag gjorde potatisgratäng, gorgonzolafylld kycklingfilé och sallad. Mmm gott, blev ett glas cider till detta. Systrarna kom och vi satt å smuttade likör, å jag sopade mattan med dom i en virvlande yatzy =) iaf en omgång, Mor vann andra ggn. Sen soffprat om livets vedermödor fram till 23.00 å då var det sängen som lockade.

Söndag steg vi upp 07.00 och vi städade hela min mors vind. Sen åkte vi en sväng till Byggmax å hon fick en sänggavel tillsågad. Svich iväg till syster A-S som imorgon fyller år, men fick bjuda på tårta idag. därifrån till Willys å handlade en massa mat å sen hemåt. Tog tre timmar å utan några djur som stod på vägen, tack å lov.

Är nu jättetrött men dags att sova.
Var gott å komma hem till gubbe å kissar. kurrr,kurrr.

Ljus, värme, Kram & Tjingeling

signalfel & dopamin

Beroende och missbruk: Signalfel i hjärnan ökar sug efter socker och droger

 

När glutamat och dopamin inte samarbetar som det ska i hjärnans signalsystem ökar den kick som alkohol, socker eller andra droger kan ge. Det visar en ny svensk-kanadensisk studie på möss som publicerats i den ansedda tidskriften Journal of Neuroscience

 

Studien bidrar med en ny viktig pusselbit kring mekanismerna bakom både substansmissbruk och fetma.

 

Våra data tyder på att hjärnan blir överkänslig mot belöningar när denna samsignalering av glutamat och dopamin inte fungerar.

 

Beroendesjukdomar är ett stort samhällsproblem och det saknas tillräckligt kunskap om hur de uppkommer och hur olika substanser påverkar hjärnan.

 

Hjärnans belöningssystem ger oss känslor av välbehag och lycka, t ex när vi ätit och druckit något gott, haft sex, eller tränat. Njutningen uppstår genom att vissa signalsubstanser, främst dopamin, frisläpps i hjärnan

 

Men detta belöningssystem kan också ”kidnappas” av andra belönande substanser, t ex alkohol och missbrukardroger som kokain. Dessa ger belöningskänslor i början, men är så starka att nervcellerna i systemet kopplas om och ett beroende uppstår. Även mer naturliga ämnen, som sockerrik mat, kan ge upphov till beroendelika tillstånd.

 

Forskarna har nu gått vidare med att studera dessa mekanismer i samband med människors missbruk och försöka hitta direkta samband mellan låga VGLUT-nivåer och beroende.

 

Några kännetecken för alkoholberoende är att man föredrar att dricka i ensamhet, och att man dricker för att lindra symptom eller som tröst. Den beroende söker ständigt efter berusning, och behöver dricka mer och mer för att uppnå samma berusningseffekt. Även om man har bestämt sig för att inte dricka mer så gör man det ändå. Missbruket av alkohol leder till problem med att komma ihåg hur föregående kväll slutade.

 

Den som dricker kan lätt bli retlig och arg och väljer ofta att avstå från andra saker för få vara hemma och dricka. Blanka ögon, sluddrigt tal, fumlig motorik är vanligt hos den som dricker. Att vara retlig, irriterad och starta gräl för att känna att man har ”rätt” till sitt drickande, det är de andra som inte förstår är mycket vanligt. Man dövar helt enkelt sitt eget ansvar och skuld gentemot sina nära och omgivningen.

 

Ju mer man missbrukar alkohol desto mer alkohol ”tolerant” blir man, och det ökar i sin tur abstinenssymptomen. Den som drabbas känner sig sjuk och svag, får svettningar, darrningar, frossa, ångest, sömnstörningar, illamående och kräkningar.

 

Eftersom alkohol är depressions & stressframkallande leder det dessutom ofta till att den som dricker tror att det krävs mer alkohol för att dämpa depressionen och stressen man upplever, vilket naturligtvis är helt fel.

 

Detta gör att den som är beroende av alkoholens effekter också förlorar förmågan till naturliga lustupplevelser. Det enda som hjälper är en ny dos av drogen. Efter en tid av alkoholmissbruk minskar känslan av njutning. Drickandet övergår till att blir tvångsmässig.

 

Den som är beroende utvecklar en överkänslighet av de effekter som alkoholen ger, och får också allt svårare att avstå från den. Hjärnan reagerar dessutom med starka betingade reaktioner på det som individen har lärt sig att förknippa med alkohol. Suget efter alkohol kan bli mycket svårt av till exempel ljudet av flaskor som klirrar eller ljudet av en ölburk som öppnas.

 

Vilka risker innebär höga alkoholmängder för kroppen?

Tendensen är tydlig, ju tidigare man börjar desto snabbare och allvarligare blir skadorna. Alkohol kan bland annat orsaka hjärtsjukdomar, högt blodtryck, leversjukdomar, sjukdomar i mag- och tarmkanalen, sjukdomar i bukspottkörteln, hudsjukdomar, nervskador, psykiska sjukdomar och sjukdomar i muskler, leder och skelett. Riskerna är också större att drabbas av cancer i munhåla, svalg, luftstrupe, matstrupe, ändtarm, bröst och lever. Alkoholmissbruk leder dessutom ofta till olyckor.

 

Viktigt är för den som har missbrukat och vill sluta att lämna allt gammalt bakom sig som missbrukar vänner, krogar o pubar. Att satsa allt på en ny livsföring, bättre hälsa. Att alltid säga nej till alkohol vare sig det bara handlar om en liten mängd. Att se ljust på saken och att låta allt ta sin tid för det tar tid att få alla de människor att börja tro på att den som börjat bli nykter alkolist inte återgår tills sitt gamla jag igen. Med att hålla upp en längre tid så blir det också lättare att att inte tänka så mycket på suget efter alkohol. Det blir efter hand till en skön upplevelse att få se när nära och kära ser att det går bra för den som tidigare missbrukat. Att skaffa nya vänner

 

Rekommenderat är att den som har missbrukat skaffar sig ett intresse som kan bestå, då är det också lättare att slå ifrån tankarna på alkohol och koppla av och njuta av livet istället för att grubbla för mycket.

Att bara få vara sig själv utan att påverka sin kropp med något som är overkligt kan vara en skön njutning.

Att få känna att man är till 100% verklig och att allt man säger kan man stå för. Att inte behöva komma med en massa lögner för att skydda sitt begär. Att ha ett bra socialt liv med bra vänner och sin familj.

 

Att vakna nykter utan ångest eller sug och slippa bakfylla. Att våga ta bilen utan att ha i baktankarna att polisen kan ta dig eller köra på någon. så lätt det är att leva ett nyktert liv, och kan inte göras bättre än att avhålla sig från allt vad droger omfattar och vad mycket problem det kan ställa till med. Kan du inte ta itu med ditt drog begär sök hjälp på någon mottagning vårdcentral eller lokalt sjukhus

 

Abstinens från fet mat kan ge ångest och sockersug

Vissa individer blir lättare beroende av god mat än andra. Apotekaren Johan Alsiö visar i en ny avhandling hur råttor som blev överviktiga av mat med mycket socker och fett fick ett starkt sockersug och ångest när de återgick till sin vanliga kost Hjärnans belöningssystem aktiveras av både välsmakande mat och droger som kokain och heroin.

 

Mat som innehåller rikligt med socker eller fett skulle därför kunna ge upphov till beteenden som liknar drogberoende. Ett exempel är ökat sockersug när man försöker avstå från söt mat. Sådana beteenden skulle kunna förklara varför det är så svårt att i längden hålla sig till striktare dieter i samband med bantning. I dagarna har en amerikansk studie publicerats som visar på liknande resultat.

 

 

Johan Alsiö med kollegor har studerat råttor som haft långvarig tillgång till foder rikt på socker och fett, för att simulera den moderna människans ständiga tillgång på välsmakande fet och söt mat

 

Forskarna kunde dra slutsatsen att överkonsumtion av kalori- och fettrik mat utlöser missbruksliknande reaktioner i hjärnan. Den kaloririka maten fick råttorna att bli hetsätare.

Övrigt mina läsare

Imorgon blir det att åka till kusten, ska först till Piteå & göra ytterligare en magundersökning, sen vidare hem till Mor min med ett stopp hos Maria min massör först. Har ju lääängtat efter en av hennes massager så till den grad att jag har svårt att gå till någon annan. Jag väntar hellre till tillfällen då jag åker ner till kusten så jag får gå till Maria. Dels för att vi är vänner och för att hennes massage är den absolut bästa jag vet.

När man själv är massör vill man ju att alla sina kunder ska tycka så om den massage & det bemötande man ger. Kruxet är när jag som nu ger massage åt kollegor, då har jag olika roller mot samma grupp människor som faktiskt kan vara aningen problematiskt.

Nu dags att sova för att orka upp och ge mig av till imorgon. Halkan har ju kommit så det blir till att köra lite försiktigt, även om jag tycker det är svårt... dvs svårt att köra sakta, då jag helst vill susa fram å få milen bakom mig och nå målet så snabbt som möjligt.

"Vi" har ju tänkt att vi ska åka till värmen på en resa med Mor då hon nästa år 2012 vid påsk fyller den aktningsvärda åldern av 80 år. Med "vi" menar jag alla i släkten, vänner som är sugna att åka med och fira henne. Själv blir jag ju 50 år nästa år i juni, vilket känns väldigt lååångt borta =) men tänkte att det kan jag ju bjuda mig själv på (resa till solen med mor å de som följer)
Tänd ett ljus eller en brasa i mörkret, det är så mysigt & stämningsfullt =)Mango (syns knappt) & Chanti vilar på soffan.

Nu natta.

Ljus, värme, kram & tjingeling


änglarecept

Idag började jag lite senare, ... än igår =) öppnade igår måndag och började kl.06.00 gäsp så tidigt. När jag ska öppna (06.00) på förskolan hinner jag ingen yoga, vilket känns konstigt i hela kropp & knopp.
Men idag tisdag började jag senare dvs 08.30 så jag hann både sova lite längre, yoga & meditera. Sen har jag haft yoga för personalen och gav en massage idag. Den jag gav massage tyckte att hon fått en extra dos energi av massagen idag. Det var ju roligt att jag hade förmågan att ge det idag.

Nu har dom börjat borra hålet för bergvärmen, jippi. Så snart börjar väl det hela rulla åt rätt väg, hoppas vi. Sen ska slang ner och golv gjutas å läggas. Vi är klara med våra val av golv, beställt tapeter, mosaik till köket, nya maskiner så som tvätt å torktumlare. Det händer en hel del som man egentligen inte ser i nuläget =) men vi har börjat fantisera om inflyttning, trots att det ännu är vääääldigt långt borta då allt ska bli klart först.

Ikväll har jag varit på samiska och pratade med sonen efteråt, han vart road över att jag läste samiska. =) ville genast lära sig några ord. Så jag lärde honom lite... så ville han lära sig svordomar, men nä...det vet jag inget om, så han fick bara jallas manná vilket betyder =) Svar imorrn...

Dagens recept.....
Hittade ett "roligt" recept som dessutom är enkelt och snabbt å gott dessutom.


Receptet/Kyckling med kronärtskocka och änglahår

Grov salt och peppar
2 msk mjöl
4 tunna kycklingfiléer
1 matskedar olivolja
1 msk kycklingfond utblandat i 1 dl vatten
1 kronärtskocka sköljd, rensad och delad i bitar
1 matskedar kapris
1 matskedar smör
4 portioner spagetti
1/2 dl persilja blad

Gör så här:
1. Börja koka upp vatten i en stor kastrull med lite salt.
Häll upp mjölet i en flat tallrik häll på salt och peppar. Vänd filéerna i mjölet och lägg ner i stekpannan stek varje sida i ca 3 min och lägg upp på ett fat.

2. Tillsätt fonden utblandat med vattnet. Låt allt koka upp och låt allt koka tills det är hälften kvar. Lägg i kronärtskockor, kapris och filéerna.  Rör om försiktigt. Låt koka på svag värme i någon minut. Ta bort kastrullen från värmen.

3. Tillsätt spagettin i det kokande vattnet. Koka enligt paketet avrinning. Servera med filéerna, såsen och smula över hackad färsk persilja.


Visste ni

att vi alla människor....
mår bra av fysisk kontakt. Det är rent utav nödvändigt för att överleva när vi är små, och viktigt för självkänslan och lyckan när vi är äldre. Forskning från University of North Carolina har också kommit fram till att för kvinnor kan kramandet faktiskt sänka blodtrycket och minska stress! SÅ kramas mera!

Och Forskning visar....
att vår hud myllrar av nerver som vaknar till när vi blir kramade, eller lätt berörda. Informationen förs tillbaka till hjärnan och skapar lyckokänslor. Dessa nerver hindrar sedan andra nerver från att förmedla smärta till hjärnan.

Vår hud är det största organ som vi har...
Den behöver beröring. Med beröring kommer du långt.. Det kan framföra meddelanden utan ord. En kram säger mer än många ord. Vi kan alltid ta till det universella språket av kramar.  

Krama
din vän, din älskade , dina ungar, dina föräldrar, ditt älsklings- Vill man inte bli kramad eller få en kram, så är det viktigt att respektera även detta.

tänkvärt & Billigt
En kram eller ett leende kostar mindre än elektriskt ljus, och ändå lyser det upp mer i din omgivning. Ge av dig själv och du får tusenfalt åter...


Ljus, värme, Kram & Tjingeling


En del nytt & en fertich

Lördagkväll och jag har inget bättre för mig än att sätta mig här och rafsa ner några tangent tryck. Idag väckte mig chanti, vilket inte är någon ovanlighet, utan händer istort sett varje morgon. Idag var kl. 07.30 så lite sovmorgon gav hon mig den lilla rackarn.

Som jag redan berättat är det marknad i Arjeplog denna helg, så jag tänkte att jag skulle fynda lite och gubben släppte av mig på väg mot huset. Om han skulle med, nä...han går aldrig på marknaden. I torsdags sa han dock då vi la oss att vi skulle gå en sväng, men det var nog tillfällig förvirring... För det hade han inget som helst minne av idag. Så jag gick ensam, som vanligt. Men det är ju lika så bra, kan man titta och fundera hur länge man vill. Ok, visst är det trevligt med sällskap, ska inte ljuga å säga att det är bättre ensam. Men idag hade jag inget val iaf. Jag tittade men hittade väl inget så där som kändes intressant.

Jag stannade till vid katt/hund ståndet och tittade på utredningskammar åt chantis lurviga päls. Men hon som stod där tyckte att jag skulle ta med chanti dit och faktiskt prova på några olika kammar. Så jag tackade för tipset, gick sen vidare, handlade lite mat och sen ringde jag gubben så han fick plocka upp mig igen. Köpte oss vaniljmunkar till fika, mums. Men kroppen fick nog värsta sockerkicken av den idag. Jessus så söt.

Var till huset och målade hela hallväggen, som ska bli vitDel av hallenAndra delen av hallen som jag nu målat vitt. Inget mer furu.

Gubben tog loss ett skåp och skrapade rent där mosaiken i köket ska sitta. men klagade mest att han frös =) å det är ju kallare nu, idag bara +2,5 grader. Dom har lovat -10 grader inatt. Brrr

Efter huset åkte vi hem, tog mig en macka å lite te. Sen runt 16.15 tog jag chanti med mig tillbaka till marknaden för att prova på lite kammar. Ibland är min katt förvånadsvärd, helt cool var hon över att jag tog henne på marknad, kammade i hennes päls och allt nytt runt ikring henne, sa hon inte ett pip på hela tiden. ?? Hon e för härlig. Trodde att detta kommer nog aldrig att gå, med allt som vi skulle testa. Men, en helt underbar katt, cool som bara den var hon idag. Matte är imponerad och stolt. Sen fick hon massor av komplimanger för att hon är så vacker =) vet vi ju, men trevligt att andra oxå tycker så.

Till slut valde jag två kammar, en för att reda ut tovorna och en för vardagsbruk som skulle vara skön och ändå effektiv. För att hon var så duktig köpte jag även en ny leksak och lite kattgodis =) Sen åkte vi hem.
Mango gillade verkligen den nya leksaken, chanti förstår den inte riktigt ännu. Godiset var dom nöjda med iaf.


Kam att reda ut tovorna med.

Lagade lite mat, fläskfilé åt gubben, kycklingfilé åt mig, klyftpotatis, sås å en sallad. Mkt gott vart det.
Igårkväll beställde jag en ny jacka, får väl se om den blir bra eller ej? Svårt att bo här, då man inte kan hitta ngt å prova mm. Men jag behöver en bra jacka då man ska vara ute med barnen.Gubben beställde även han en ny jacka och en varm tröja mm. Bara att hoppas att det blir bra.
Igårkväll satt jag och tittade på skor oxå, å om jag bara hade haft obegränsat med pengar, då hade jag köpt massor av fina skor och min skofertich hade blommat ut fullständigt =)
Men man kanske inte ska uppmuntra dom mörka sidorna inom sig, dvs tokschoppa skor =)??? hihi

Men, för att visa min praktiska sida så skulle jag behöva och vilja ha såna här skor. Det finns många av denna variant, men just denna sko skulle jag vilja ha. pris, endast 1695 kr =) som hittat!!Mount holly heter den

Ska jag bara begränsa mig till "vinterskor" så skulle denna nedan kunna vara ett snyggt alternativ till det praktiska =)Sko av Lola Ramona å pris endast 1799 =) snygga, visst!

Trevlig lördagkväll, själv ska jag väcka gubben i soffan å gå och lägga mig. imorgon lite mer måla å senare är vi bjudna på smörgåstårta då gubbens arbetskompis sambo fyller år. Jag glömde hitta ngt åt henne idag, suck!

Dagens ord:
Det som kommer från hjärtat, går till hjärtat


Ljus, värme, Kram å Tjingeling


snuskigt blött

Vilket väder, det är rent snuskigt blött, kallt å trist väder idag. snöblandat regn och blåsten viner i knutarna. Nu är vintern i antågande, och den kommer att stanna ända till april/maj Dubbel suck! Idag är det ju marknad här i Arjeplog, vilket inte gynnas av detta väder. Vi hade tänkt ta med barnen på marknaden, men det är ju bara att ställa in. Universums vädergud måste vara trött på oss och våra marknader då det ofta är dåligt väder just då. Suck!

Idag börjar jag sent, 09.30 och slutar först 17.30 och har stängningen idag. Trist, allra helst då gubben är ledig. Men vi har ett rätt så rättvist schema, alla har stängningen ngn gång var 6:e vecka.

Annars i veckan har jag varit på modevisning av kolt/samedräkter.
I förrgår och tittade samt lyssnade om de samiska dräkterna och kanske lärde mig ett å annat om just Samiska dräkter/kolten.

-Det är detaljerna som gör det. Och det är i detaljerna som det tysta språket talar tydligast. För den som ser, vet och förstår berättade Anna-Stina Svakko som var inbjuden att prata under kvällen. Hon är ett av kulturveckans inslag Anna-Stina Svakko som  med kunnig stämma berättade om koderna i de samiska dräkterna, och om vad som skiljer Arjeplogsdräkten från andra dräkter. Det är mkt att hålla reda på =)

Och med ett leende på läpparna gav hon också en del handfasta tips:
-Spana inte på de som har fyrkantiga knappar på bältet, de är förmodligen upptagna och gifta redan. Såvida de inte kommer från Karasjok, för där får man de fyrkantiga knapparna vid konfirmationen istället för vid bröllopet. Så man ska alltså komma ihåg allt också. Suck!

Men allt som allt var det jättekul att titta på allt, efteråt var det modevisning, men den stannade jag dock inte på. Hade gjort det om jag inte redan varit borta under tisdagen. Men kände att jag ville hem.

Otroligt söta var barnen i sina koltar

Annars har jag denna veckan känt mig trött, kan ju bero på det trista vädret iof.
Något annat jag lärde mig i veckan var att inte ta med barnen på utflykt/promenad på e.m. Dom är för trötta och har lixom stängt hörselgångarna när man förklarar saker. Hade 4 barn med mig, två satt i vagn och på hemväg ville de två som gick oxå sitta i vagn. Då blev det ett himla liv. Alla ungar grät för att det var som det var, hur lätt är det till gråtande barn som är trötta försöka förklara att man måste dela med sig av vagnplatsen, alla var i samma ålder, så de som satt i vagnen var inte givna att sitta där. Suck! Men nä, eftermiddagsutflykter får nog vara.

Yogapasset är tufft, men succesivt tar jag mig igenom det. Mkt mage och stå i plankan, kan väl behövas =) men det är tungt. Har haft en enveten huvudvärk dock i veckan. Igår lyfte gubben upp mig för att jag skulle få räta ut lite låsningar, det skramlade i hela min ryggrad, så det kan vara en anledning till huvudvärken. Jag hjälpte även gubben att lossa på sina låsningar, han hade oxå ganska många. Små visserligen, men musklerna vid ryggraden blir spända vilket senare kan leda till muskelvärk, vilket vi inte vill ha.

Nu är det helg, och det blir antagligen en del att göra i huset. Vi har fått hem tapeter och mina fönsterbänkar som vi beställt, jättekul. Bara hitta ngn som är duktig på att hjälpa oss sätta upp tapeterna. Det är ju både mkt att tapetsera och mänga rum.

Ljus, värme, Kram & Tjingeling så länge


lusten som försvann

Jag hittade en text, som jag lånat. Håll tillgodo. Tyckte själv den var riktigt bra!

Magiskt botemedel mot olusta

 

En vän till mig hade problem i sitt äktenskap. Hans fru hade tappat lusten. Han älskade henne och hon älskade också honom. Men det blev allt mer sällan som de fann varann i varandras famn.
Detta berättade han för mig först långt senare.
Han hade grubblat på varför. Själv längtade han innerligt efter den passionerade intimitet de haft de första åren. Men sen hade barnen kommit, och jobben, och plikterna med huset, och värmepannan som krånglade, och mitt uppe i det gigantiska arbetet med att gräva ner jordvärmeledningarna över hela tomten stod han plötsligt där en dag och tittade på sina händer som var fulla med jord. Förr hade han varit så noga med att hålla dem rena och mjuka och utan rispor på naglarna för att varje stund på dygnet, när andan föll på, vara redo att smeka henne så skickligt som hon älskade. Men när hade den andan fallit på henne senast?
Han talade med henne och hon sa som det var: hon hade tappat lusten. Nä, det var inget fel på honom, och jo, hon älskade honom precis som förr, men hade inte lust längre.


Han föreslog allt möjligt.
De kunde resa bort och göra en nystart. De kunde träffas på hemliga hotell. De kunde hyra upphetsande filmer och titta på och hjälpte inte det kunde de gå till terapeut. Men hon ville inte: Har man ingen lust hur ska man då ha lust att leta efter sin lust?
Han måste hitta på en bot som kunde verka henne förutan. Fanns det kanske någon medicin han kunde smuggla in i hennes mat? Men ingen legitimerad läkare skulle gå med på nåt sånt, så han frågade runt bland alternativa healers och fick så småningom tag i en örtblandning som skulle kokas och han kunde blanda den med hennes vanliga te och hon skulle inte märka nåt konstigt. Han tänkte på det som en gåva han gav henne och visst kunde gåvor få vara lite hemliga. Det var ju en kärleksgåva.


Det gick två veckor och hustrun
började få färg på kinderna, det gick tre och hon fick glitter i ögonen och efter fyra berättade hon att hennes lust plötsligt hade återvänt. Han öppnade armarna för att omfamna henne men de stelnade i luften när hon fortsatte med att säga att inte nog med det, hon hade träffat en man, en annan, som hennes lust nu blommade med. Och det var en aldrig tidigare upplevd lust, hon hade aldrig anat att den kunde nå sådana höjder.
Hon lämnade honom för den nye, flyttade in i hans solvärmevärmda hus och barnen var hos dem varannan vecka.


Det var i detta läge jag fick veta
vad som hänt. Visst var han bedrövad, mager och eländig, men ändå glad. Han gladdes för hennes skull. Hans kärleksgåva hade ju faktiskt blivit just en - kärleksgåva. Även om det inte gått exakt som han tänkt. Men så måste det ju vara med äkta gåvor, givna av hjärtat. Man kan inte styra deras användning.
Han hade träffat hustruns nye. En trevlig kille. Bra med barnen. Det hände till och med ibland att de delade en öl tillsammans, exmaken och den nye.


De blev med tiden allt med förtroliga.

Häromveckan berättade min vän, att sist hade den nye varit bekymrad. Kvinnan, som de båda älskade, hade tappat lusten. Vad ska jag ta mig till, sa den nye gråtfärdig. Du som känner henne.
Ja, berättade min vän att han svarat, jag har faktiskt ett tips. Jag känner en alternativ healer, som kör de mest otroligt effektiva örtblandningar. Och jag gav honom adressen. Tycker du att jag gjorde fel? frågade han mig. Det var ju tänkt som en gåva av vänskap.

 

Texten är skriven av © Christina Claesson


Ljus, värme, Kram & Tjingeling

En del samiskt i veckan

Inatt vid 03.00 vaknade jag av ett brak och hörde att ngt i porslin gick sönder. Satte mig yrvaket upp, insåg att det mest troligt var min katt chanti som var på rövarstråk ngn stans i huset. Så jag klev upp och tittade in i sovrummet brevid vårt, eftersom ljudet var starkt, kan det inte ha varit så långt borta. Jo, mkt riktigt min katt ertappades med att ha rivit ner en lampa för mig, en takkrona som jag hade liggande på flyttkartongerna i det rummet. Två s.k skärmar hade gått i tusen bitar. Suck!
Ut med katten därifrån så hon inte skulle skära sig och stängde dörren efter mig. vinglade trött tillbaka i säng och var nästan på väg att somna, då känner jag mig nödig! Meh, nä, inte gick det att förtränga, så upp igen på toa och sen tillbaka till den varma väntande sängen. Somnade om sååå skönt

Men ngn idot hade ställt klockan vid 06.00 Suck! jaha, var det jag. Redag morgon å jobb. Gäsp. Andra natten jag inte fått sova ordentligt å känner mig sjukt trött. Kom hem på lunch, å vad möts jag av? Jo, Mango den raringen har tagit in en råtta igen, som han nästan ätit upp helt. Resterna ligger i blodiga fläckar kvar på köksgolvet, blä. Bara att torka, dammsuga och blöttorka golv. skit.

Det har regnat hela natten och det regnade då jag åkte på jobbet 07.45. men tack å lov slutade det regna, så vi kunde vara ute med barnen på f.m Så faktiskt, solen lyser nu.

Nu har den samiska kulturveckan invigds under måndagskvällen med mingel och vernissage. I den gemensamma utställningen Med renen som utgångspunkt. Utställning med slöjd, konst och foton finns kvar att beskåda under hela kulturveckan och marknaden i Arjeplog. 

Under veckan kommer det även att finnas möjlighet för folket att testa på olika saker som att jojka eller slöjda på de olika workshops som kommer att finnas i Arjeplog. Också barnen kommer få möjlighet till att jojka, måla eller slöjda. Under Samiska kulturveckan är musiken en stor del. Fia Kaddik från Ammarnäs kommer att jojka under invigningen.


Ljus, värme, kram & Tjingeling

Finns det ett liv utan...

I fredags besökte Benny Andersson, Ludvig Andersson programmet Skavlan.
Benny berättar att även han haft problem med spriten men är nykter sedan 9 år.

Skavlan frågar Benny Andersson om livet som nykterist bara är lätt.

- Det är helt fantastiskt otroligt bra. Man tror ju inte det. Man sitter på en alptopp och dricker en kall öl och solen skiner och man ska snart åka ner efter lunch och tycker att det här kan jag aldrig avstå ifrån. De får döda mig om jag ska vara utan det här. Och så slutar man dricka och så är det borta. Jag kan bara säga en säga en sak. Jag önskar att jag hade slutat tidigare, så känner jag, för varje dag i livet idag har ett mycket större värde.

Det hoppfulla i föräldrar som är vuxna och inser att de har ett anvsvar att bryta "familjearvet"
och respekten över att myter som ”det går inte att leva utan öl och vin” bryts ner och dör framför ögonen på hela svenska folket.

Lite längre in i intervjun berättar sonen Ludvig Andersson att även han är nykter alkoholist sedan 7 år tillbaka.

- Jag kunde ta mig ur det för det fanns i någon i min närhet som visste något om det.

Jag förstår egentligen inte, hur mycket jag än läser om alkoholism, att man inte söker hjälp. Det har ju säkert med skam och rädsla att göra, men det förstår jag inte heller. För alkoholism är väl en helt vanlig sjukdom idag. Jättemånga har den, många i tystnad. Man behöver professionell hjälp för att bli frisk och sedan är alla superstolta över att man klarar att hålla sig nykter. Det har säkert med rädsla att göra, förändringen, att inte veta vad kommer sen. Att allt ska tas ifrån en. Det härliga livet då man får glömma dagens vardag och dess triviala problem. Men så är det ju inte heller. För man får ju allt tillbaka. Det man super längre och längre ifrån sig kommer ju tillbaka. Det man längtar efter djupt därinne händer. Man får nära och djupa relationer igen. Livet återvänder, sömnen blir bättre, problemen mindre och utsikterna klarare.

Eller är det så, att denna sjukdom är så omedveten att man inte märker då man klivit över gränsen. Alkohol är så legalt, så frågan i sig är verkligen känslig. Ingen vill bli anklagad för att dricka för mkt så man går in i ett förnekelsestadium. -jag dricker ju bara några glas vin/öl. -Du ska se hur mkt grannen dricker, å så mkt dricker aldrig jag...
-jag blir aldrig elak/dum så det spelar väl ingen roll. -jag har koll på mitt drickande, inte mitt fel om du är känslig! mm mm Det finns gott om anledningar till att man inte är "alkoholiserad/beroende" av alkoholen. Desamma är all annan beroendeproblematik. Men vem ska föra fram frågan? Dricker du för mkt? Vem skulle jag själv vilja ställde den till mig om jag var där? Finns det bättre eller sämre personer till detta känsliga ämne?

En människa i kris agerar inte logiskt. När det kommer till alkoholister är det extra olyckligt

För att kunna dricka måste en alkoholist stänga av omgivningens känslor och behov. Behovet av det egna drickandet är helt enkelt så starkt att det måste gå före vad omgivningen känner. Med åren bygger alla dessa förbiseenden av barn, partners, syskons, vänner och föräldrars behov till ett stort berg av skam. Skamberg i sig minskar sedan ytterligare en alkoholists empatiska förmåga.

Jag själv lever ju istort sett utan alkoholen idag, och jag saknar den inte. Att växa upp i en familj där ens pappa hade stora problem sätter sina spår (han finns inte längre ibland oss). Jag väljer hellre ett liv i medvetenhet än i dunklet av alkoholens ångor. Jag mår bättre även om jag känslomässigt ibland önskar fly, men jag vet att alkoholen ger ingen lindrig what so ever.

Ljus, värme, Kram & Tjingeling


Svar

I morse vaknade jag kl. 06.00 och kunde inte somna om. Så där låg jag då och funderade lite på livet och dess mening.  En djupdykning i mina tankegångar, hoppas det inte irrar och virrar för mkt =)

 

För att få ett svar behövs en fråga. Vi svarar oss själva i ett konstant flöde, utan att lägga någon större vikt vid det dagligen. Vi ger oss själva svaren per automatik helt enkelt. Alla val vi gör, alla beslut vi tar alla saker vi engagerar oss i är ofta ursprungligen en fråga till oss själva. Ibland kan vi även konstruera svar som känns bra för att vi inga svar hittar. Dvs att hitta en anledning till varför det är på olika sätt i mitt liv, beror kanske på ditt eller datt. För varför är det annars så här i mitt liv? Förstår du mina tankegångar?

 

Ett ”luddigt” exempel på det sista. Jag gör så här och såhär för att det ska bli sådär, men inget händer i det mål jag har. Så då kanske motgången behöver ett svar och för att inte misströsta, finner man ett som man kan känna sig bekväm med under en tid.

 

Ibland förtränger man viktiga saker i ens liv, för att de inte är bekväma i nuet. Men det är ju sällan bra att förtränga något för länge. Men ibland är man tvungen om det man förtränger involverar fler personer. Dvs man önskar att man kunde ställa en fråga och få ett svar, men frågan är infekterad, så svaret kan inte bli helt. Det måste bearbetas och ventileras innan det färdiga svaret kan levereras. Och ibland kanske jag inte vågar ta emot svaret som ges.

 

Att leva livet är ju som de flesta vet, iaf ganska knepigt emellanåt. Det svåraste är väl då man i relationer inte kan påverka eller ta upp saker som gnager i en. Varför blir det så? Ja, om vi svaret på det visste! Men alla människor är ju utrustade med känslor, och de flesta människor utgår från sina känslor. Ens egna känslor är ibland förväxlade med vår inre sanning. Enl yogan om jag kort går in på den, där ska vi vara i det neutrala sinnet för att leverera det bästa utifrån vår totala inre balans. Men det är ju en ganska lång bit dit, kan tyckas. Men jag tror ju på yogans filosofi och hoppas jag en dag kommer till det neutrala sinnet.

 

För om jag kommer dit, behöver inte de infekterade känslosvaren eller frågorna styra över mina funderingar kring de frågor och svar jag tänker på. Jag försöker och jag skriver försöker för mer kan jag inte begära, det kan alltid bli bättre, lättare med försöken, men man vet aldrig om man klarar mer än att försöka, dvs sträva efter att leva så balanserat jag bara kan. Genom att utöva yoga och meditation varje dag kommer jag ett myrsteg närmare det neutrala sinnet för varje litet steg jag tar.

 

Att leva i förnekelse är heller inte lätt. Hur väcker man upp det som gått i dvala och som inte vill bli uppväckt? För det är väl så att vårt undermedvetna ändå ger oss små påminnelser emellanåt. Eller så är det kanske det som är lätt? Att förneka, då slipper man ta tag i saker och ting, vilket kan kännas bra under en tid. Men är vi människor så rädda för livet att vi måste fly det? Är inte livet med dess utmaningar något vi ska bejaka och försöka finna meningen med, hitta vår inre och yttre väg…Eller om man i livet har någon i ens liv som lever så, ska man hjälpa eller är det bättre att låta bli. Vad gör det mig då? Är det min rädsla som hindrar mig från att ta upp saker, för att jag kan påverkas och vet jag om påverkan är positiv eller negativ? Måste jag veta svaret innan jag ställer frågan?

 

När det gäller våra primära behov: Är du den du vill vara? Jag tror att först se till sina egna behov av att uppfylla sina önskningar för att inte bli bitter och avhållsam mot ens partner/vänner. Skyll inte vem du blivit och vem du inte är på någon annan. Det är ditt ansvar att kommunicera dina drömmar, ja faktiskt också ditt ansvar att drömma dem.

 

Mina drömmar; Om jag börjar närmast är det väl att jag får ha en kärleksfullrelation med allt inbakat, där närhet, lust och känna nyfikenhet på min partner som fördjupas och utvecklas. Kärlek är inte en vardag utan ett jobb med sitt inre där man hittar sig själv utan att ha förväntningen att leva igenom ens partner. Att få känna sig som en prinsessa  för sin sambo emellanåt, vore trevligt. Att aktivt titta på sig själv och sin lust och försöka hitta den med sin partner ökar chanserna till en djup relation.
Andra drömmar är att få igång en yogastudio här i Arjeplog, där jag får undervisa alla som tänkas våga sig dit och att jag en dag får leva på att vara yogalärare. Att själv få finna mitt center och ge för att andra ska finna sitt.
Min tredje dröm är inte åt mig själv, utan att min son ska finna en väg där han kan känna glädje och få utnyttja sin fulla potential som den person han är. Kanske blir det ett avtryck i universum, då kan allt gå i uppfyllelse =)


Min affirmation denna vecka:
Jag, Eva, är värd det allra finaste


Blev du fundersam, så går det bra att kommentera.

 

Ljus, värme, kram & Tjingeling. Ha en trevlig söndag! I Arjeplog öser regnet ner igen… trist


5 cm High heels

Läste i en nyinköpt tidning att höga klackar kan ge migrän enl Amerikanska fotterapeuternas förbund. Spänningar i ryggmuskulaturen kan ge migrän. Gäller särsilt klackar högre än 5 cm. Dock inte vetenskapligt bevisat.

Jag har insett det för läääänge sedan, därför är det oftast rätt platt under mina fötter. Tycker det är jättesnyggt med klackar, men då man som jag lidigt av migrän sedan 16 års ålder har jag lärt mig ett å annat om mig själv.
Choklad, vin både rött & vitt, stress, att gå länge i höga klackar och lysrör av en viss sort det ger mig migrän. Jag har alltid haft svårt att säga "nej" då jag gärna vill vara vänlig och ställa upp, det sitter i min ryggrad tror jag. Kan bero på stor syskonskara och beteendet kanske var en överlevnadsstrategi för att synas på något vis. Har nog blivit bättre på det med åren, men är inte helt lätt.


Idag har jag varit duktig, om jag får skryta över mig själv. Vilket jag får på denna sida =)
Jag steg upp 07.45 gjorde yoga 1 timme och sen klädde jag mig och tog en timmes promenad i det underbara soliga vädret. Så där lagomt kyligt, att det är skönt då man går med stavar och blir varm inombords. Idag var jag av ngn underlig anledning lite osäker i skogen, fick för mig att det var björn där. Vilket jag inte har en aning om det var, utan tankarna dök upp i skallen och jag gick i rask takt i de våta elljuspåret. Men promenade var otroligt skön och jag kom hem lättare i sinnet.

Åt frukost, då jag då varit i rörelse i 3 timmar och magen kändes väldigt tom och hungrig. Blev verumfil och albrans flingor, 1 kopp te. Sen klädde jag om efter att ha tvättat av mig. Jag å gubben åkte å handlade färg & cement till huset, åkte vidare med detta till huset och han & svärfar åkte iväg med husbilen upp till sädva (10 mil enkel väg) För att ställa den där över vintern. Själv skulle jag måla klart taket i yogarummet. Vilket jag gjorde (känns bra) Sen hann jag måla ytterligare tre fönsterkarmar och ett valv i vitt. Så nu känns det jättebra att vi kommit igång lite. Under de 4,5 timmar jag målade åt jag en banan och drack en läsk. Finns inget vatten i huset, så det blev vad som fanns hemma.

Gubben & svärfar kom tillbaka och dom fixade en plåt till nya toafönstret och svärfar fixade staketet. Gubben hjälpte mig att ta bort en fönsterbräda, den satt som sten. Vi ska ha några nya fönsterbrädor i kök & Vardagsrum. Resten får vi byta eftersom.

Sen hem & äta middag, plockade ur diskmarskinen och satte igång en tvätt. Dusch och sen sjunka ner i tv soffan med en kopp te. Vilket jag tyckte jag förtjänat idag. Gubben sa då dom kom tillbaka efter husbilslämnandet, gick in i yogarummet och studerade mitt tak. -Du har ju missat i den & den sprickan och så pekade han. SUCK! Inte att, -vad duktig du varit som målat hela taket... jag visste att det fanns sprickor dit inte färgen nått, men efter ett helt tak är nacken rätt trött! Så därför får jag berömma mig själv! Å vad duktig jag har varit idag =)
Jag sa till honom att han var lite trist som sa så. Då sa han oxå att javisst, du var duktig... hm...ja,ja...Män!

Dagens ordspråk
Tänd hellre ett ljus, än klaga på mörkret Kinesisktordspråk 
Nu zzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzz

Visste du att 4 sekunders tystnad är allt som behövs för att stämningen i ett samtal ska bli obehagligt.


Receptet/ Snabba morgon bullar
3 dl dinkelmjöl
2 dl grahamsmjöl
2 dl Filmjölk
1/2 dl sirap
1 tsk bikarbonat
1 krm salt
1 st riven morot
1 ägg
1/2 dl solrosfrön

Gör så här:
1. Sätt ugnen på 200C.
2. Blanda de båda mjölsorterna, bakpulver och salt i en bunke.
3. Riv moroten och blanda i. Rör ner sirap och filmjölk. Arbeta ihop allt till en deg.
4. Forma 12 bullar av degen(mjöla händerna för degen är klibbig el klicka ut med sked)
5. Lägg dem på en pappersklädd plåt.
6. Pensla med uppvispat ägg och strö på solrosfrön.
7. Grädda mitt i ugnen ca 10-15 min. Och låt sedan svalna övertäckta på galler.


Ljus, värme, Kram & Tjingeling. Önskar er alla en god natt & en mysig söndag vad du än gör!

RSS 2.0