signalfel & dopamin

Beroende och missbruk: Signalfel i hjärnan ökar sug efter socker och droger

 

När glutamat och dopamin inte samarbetar som det ska i hjärnans signalsystem ökar den kick som alkohol, socker eller andra droger kan ge. Det visar en ny svensk-kanadensisk studie på möss som publicerats i den ansedda tidskriften Journal of Neuroscience

 

Studien bidrar med en ny viktig pusselbit kring mekanismerna bakom både substansmissbruk och fetma.

 

Våra data tyder på att hjärnan blir överkänslig mot belöningar när denna samsignalering av glutamat och dopamin inte fungerar.

 

Beroendesjukdomar är ett stort samhällsproblem och det saknas tillräckligt kunskap om hur de uppkommer och hur olika substanser påverkar hjärnan.

 

Hjärnans belöningssystem ger oss känslor av välbehag och lycka, t ex när vi ätit och druckit något gott, haft sex, eller tränat. Njutningen uppstår genom att vissa signalsubstanser, främst dopamin, frisläpps i hjärnan

 

Men detta belöningssystem kan också ”kidnappas” av andra belönande substanser, t ex alkohol och missbrukardroger som kokain. Dessa ger belöningskänslor i början, men är så starka att nervcellerna i systemet kopplas om och ett beroende uppstår. Även mer naturliga ämnen, som sockerrik mat, kan ge upphov till beroendelika tillstånd.

 

Forskarna har nu gått vidare med att studera dessa mekanismer i samband med människors missbruk och försöka hitta direkta samband mellan låga VGLUT-nivåer och beroende.

 

Några kännetecken för alkoholberoende är att man föredrar att dricka i ensamhet, och att man dricker för att lindra symptom eller som tröst. Den beroende söker ständigt efter berusning, och behöver dricka mer och mer för att uppnå samma berusningseffekt. Även om man har bestämt sig för att inte dricka mer så gör man det ändå. Missbruket av alkohol leder till problem med att komma ihåg hur föregående kväll slutade.

 

Den som dricker kan lätt bli retlig och arg och väljer ofta att avstå från andra saker för få vara hemma och dricka. Blanka ögon, sluddrigt tal, fumlig motorik är vanligt hos den som dricker. Att vara retlig, irriterad och starta gräl för att känna att man har ”rätt” till sitt drickande, det är de andra som inte förstår är mycket vanligt. Man dövar helt enkelt sitt eget ansvar och skuld gentemot sina nära och omgivningen.

 

Ju mer man missbrukar alkohol desto mer alkohol ”tolerant” blir man, och det ökar i sin tur abstinenssymptomen. Den som drabbas känner sig sjuk och svag, får svettningar, darrningar, frossa, ångest, sömnstörningar, illamående och kräkningar.

 

Eftersom alkohol är depressions & stressframkallande leder det dessutom ofta till att den som dricker tror att det krävs mer alkohol för att dämpa depressionen och stressen man upplever, vilket naturligtvis är helt fel.

 

Detta gör att den som är beroende av alkoholens effekter också förlorar förmågan till naturliga lustupplevelser. Det enda som hjälper är en ny dos av drogen. Efter en tid av alkoholmissbruk minskar känslan av njutning. Drickandet övergår till att blir tvångsmässig.

 

Den som är beroende utvecklar en överkänslighet av de effekter som alkoholen ger, och får också allt svårare att avstå från den. Hjärnan reagerar dessutom med starka betingade reaktioner på det som individen har lärt sig att förknippa med alkohol. Suget efter alkohol kan bli mycket svårt av till exempel ljudet av flaskor som klirrar eller ljudet av en ölburk som öppnas.

 

Vilka risker innebär höga alkoholmängder för kroppen?

Tendensen är tydlig, ju tidigare man börjar desto snabbare och allvarligare blir skadorna. Alkohol kan bland annat orsaka hjärtsjukdomar, högt blodtryck, leversjukdomar, sjukdomar i mag- och tarmkanalen, sjukdomar i bukspottkörteln, hudsjukdomar, nervskador, psykiska sjukdomar och sjukdomar i muskler, leder och skelett. Riskerna är också större att drabbas av cancer i munhåla, svalg, luftstrupe, matstrupe, ändtarm, bröst och lever. Alkoholmissbruk leder dessutom ofta till olyckor.

 

Viktigt är för den som har missbrukat och vill sluta att lämna allt gammalt bakom sig som missbrukar vänner, krogar o pubar. Att satsa allt på en ny livsföring, bättre hälsa. Att alltid säga nej till alkohol vare sig det bara handlar om en liten mängd. Att se ljust på saken och att låta allt ta sin tid för det tar tid att få alla de människor att börja tro på att den som börjat bli nykter alkolist inte återgår tills sitt gamla jag igen. Med att hålla upp en längre tid så blir det också lättare att att inte tänka så mycket på suget efter alkohol. Det blir efter hand till en skön upplevelse att få se när nära och kära ser att det går bra för den som tidigare missbrukat. Att skaffa nya vänner

 

Rekommenderat är att den som har missbrukat skaffar sig ett intresse som kan bestå, då är det också lättare att slå ifrån tankarna på alkohol och koppla av och njuta av livet istället för att grubbla för mycket.

Att bara få vara sig själv utan att påverka sin kropp med något som är overkligt kan vara en skön njutning.

Att få känna att man är till 100% verklig och att allt man säger kan man stå för. Att inte behöva komma med en massa lögner för att skydda sitt begär. Att ha ett bra socialt liv med bra vänner och sin familj.

 

Att vakna nykter utan ångest eller sug och slippa bakfylla. Att våga ta bilen utan att ha i baktankarna att polisen kan ta dig eller köra på någon. så lätt det är att leva ett nyktert liv, och kan inte göras bättre än att avhålla sig från allt vad droger omfattar och vad mycket problem det kan ställa till med. Kan du inte ta itu med ditt drog begär sök hjälp på någon mottagning vårdcentral eller lokalt sjukhus

 

Abstinens från fet mat kan ge ångest och sockersug

Vissa individer blir lättare beroende av god mat än andra. Apotekaren Johan Alsiö visar i en ny avhandling hur råttor som blev överviktiga av mat med mycket socker och fett fick ett starkt sockersug och ångest när de återgick till sin vanliga kost Hjärnans belöningssystem aktiveras av både välsmakande mat och droger som kokain och heroin.

 

Mat som innehåller rikligt med socker eller fett skulle därför kunna ge upphov till beteenden som liknar drogberoende. Ett exempel är ökat sockersug när man försöker avstå från söt mat. Sådana beteenden skulle kunna förklara varför det är så svårt att i längden hålla sig till striktare dieter i samband med bantning. I dagarna har en amerikansk studie publicerats som visar på liknande resultat.

 

 

Johan Alsiö med kollegor har studerat råttor som haft långvarig tillgång till foder rikt på socker och fett, för att simulera den moderna människans ständiga tillgång på välsmakande fet och söt mat

 

Forskarna kunde dra slutsatsen att överkonsumtion av kalori- och fettrik mat utlöser missbruksliknande reaktioner i hjärnan. Den kaloririka maten fick råttorna att bli hetsätare.

Övrigt mina läsare

Imorgon blir det att åka till kusten, ska först till Piteå & göra ytterligare en magundersökning, sen vidare hem till Mor min med ett stopp hos Maria min massör först. Har ju lääängtat efter en av hennes massager så till den grad att jag har svårt att gå till någon annan. Jag väntar hellre till tillfällen då jag åker ner till kusten så jag får gå till Maria. Dels för att vi är vänner och för att hennes massage är den absolut bästa jag vet.

När man själv är massör vill man ju att alla sina kunder ska tycka så om den massage & det bemötande man ger. Kruxet är när jag som nu ger massage åt kollegor, då har jag olika roller mot samma grupp människor som faktiskt kan vara aningen problematiskt.

Nu dags att sova för att orka upp och ge mig av till imorgon. Halkan har ju kommit så det blir till att köra lite försiktigt, även om jag tycker det är svårt... dvs svårt att köra sakta, då jag helst vill susa fram å få milen bakom mig och nå målet så snabbt som möjligt.

"Vi" har ju tänkt att vi ska åka till värmen på en resa med Mor då hon nästa år 2012 vid påsk fyller den aktningsvärda åldern av 80 år. Med "vi" menar jag alla i släkten, vänner som är sugna att åka med och fira henne. Själv blir jag ju 50 år nästa år i juni, vilket känns väldigt lååångt borta =) men tänkte att det kan jag ju bjuda mig själv på (resa till solen med mor å de som följer)




Tänd ett ljus eller en brasa i mörkret, det är så mysigt & stämningsfullt =)



Mango (syns knappt) & Chanti vilar på soffan.

Nu natta.

Ljus, värme, kram & tjingeling


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0