Magsjuka

Steg upp tidigt på fredagen, då jag började redan 6.45. cyklade till jobbet och kände mig lite hängig. Men inte överdrivet till att börja med. Men jag hade frukost på avdelningen, hann vara på toa då magen kändes orolig. Jag gick på min fikarast runt 08....ich och var återigen tvungen att besöka toan, nu hann jag knappt in på dass, och ett illamående kändes.
 
Så istället för att stanna kvar och smitta andra beslutade jag mig tack och lov snabbt att åka hem. Hann inte ens hem innan jag var tvungen att stanna och kräkas. Hemma, tog med en hink och bäddade ner mig och eländet började snabbt.
 
Kom snart båda vägarna och det är så vidrigt att ligga som en ostkrok och både hålla hink och sitta på toan =(
Man är helt maktlös, det bara kastas ur en...uch... Magen värkte och kallsvetten var ett faktum.
 
 
Magsjukor orsakade av virus smittas väldigt lätt mellan människor, vilket kan leda till att hela familjer, arbetsplatser eller förskolegrupper blir sjuka. Symptomen kommer snabbt och går oftast över inom ett par dagar.
 
Sambon var snäll och tittade till mig emellanåt och kom med dryck, trots att det bara svaldes och kom upp lika fort igen, så kändes stödet bra. Och att han tömde hinken åt mig, troligen blev det en hel del vätska från kroppen, och det luktar ju inge vidare...
 
Lördag blev en återhämtningsdag då magsjukan varade mellan ca 8-21 på fredagskvällen. Var svag och hängig och magen känslig. Munnen kändes som en öken =( så det blev blåbärs soppa, avslagen Coca cola och vatten. Men gjorde på e.m en soppa som funkade att äta för magen.
 
Så det blir åter till arbetet på måndag. Helgen har ändå känts otroligt kort då man varit sjuk. =(
 
Idag söndag var jag dock mkt piggare och har bakat blåbärspaj, bjöd hit sonen med familj på eftermiddagen men det blev bara son och Nemi. Fick rå om tösabiten lite själv, då sonen gick hem och hjälpte Malin med tvättstugan.
Vi lekte ute i sandlådan och hon skulle prompt smaka på sanden, sen var vi på gräsmattan och lekte med gå vagnen som stöd. Hon ramlade i torsdags och hennes högra ben vill inte riktigt ännu. Känner mig orolig över detta, då hon idag gick väldigt dåligt. =(  Men tydligen har det varit sämre, så det var enl. föräldrarna bättre idag.
 
Vi får vänta och se, blir det inte bättre än så här får vi nog återvända till VC och en annan läkare får kolla upp detta.
Hon fick middag här med mig, blev pasta, kyckling, broccoli i gräddsås och med morötter. Hon åt med bra aptit.
Sen gick vi en vauka runda hem, som tog en dryg timme att gå, lillan satt ju i vagnen med blixten McQueen bilen och taxen från momma.
Men det blev kyligt, så jag fick ringa sambon så han kunde cykla och möta oss med en filt efter halva rundan, då lillan var lite klädd och kändes kall. Dumt av mig att inte ta på henne mera, även jag tyckte det vart kyligt och jag promenerade ju ändå. Lurades av solen, tror jag.
 
Tur jag har en hjälpsam sambo som numera gillar att cykla =D
 
 
Näpp, nu dags att hitta igen kudden (känns dock som att jag nyttjat den en hel del) Men en ny dag imorgon.
 
 
Over and out!
 

 

 

 Be healthy, keep up, and be youMer Kärlek i varje steg – frid och tillit till ditt inre
 
 

1+2 kan bli blåbärs pics

Väder och vind, idag är det regn och så ngn uppsprickande glimt däremellan. Vi försökte pricka in en sådan glimt idag jag, Malin och Nemi. vi gick vauka och det var första ggn för Malin. Tror och hoppas hon gillade den rutten, för det är så vackert där.
 
 
Har även gjort mitt en timmes motionspass på morgonen.
Nu är det cykla 5 min uppvärmning, hoppa och springa 15-20 min och sen yogapass. Så svetten rinner, vilket känns både jobbigt och ett tecken på att jag gör ngt bra.
 
Vikten står nu mest stilla och troligen beror detta på att jag inte äter bättre. Jag har ingen mat energi, dvs att laga mat just nu och därför blir det husmanskost med för lite sallad helt enkelt. Sen har jag en viss kärlek för klyftpotatis i ugn, vilket inte är nyttigt... men gott. Kokt potatis tycker jag är tråkigt och sambon vill inte gärna ha ris...där är vi väldigt olika. Hade kunnat äta ris mkt oftare.
 
Sommaren har ju gått otroligt snabbt, känns inte som att vi hann det vi skulle göra eller träffa alla man skulle vilja umgås med... men, så är det. Jag kan uppleva att jag konstant får gå med lite dåligt samvete för att jag egentligen inte hinner med annat än jobb och barnbarn. Även sambon tjurar emellanåt för att jag kan inte räcka till för alla. Jag önskar jag kunde, men just nu är livet såhär.
 
Detta var väl iof ngt jag anade skulle hända, långt innan det hände.
Men det är väl så att det är ett val jag gjort, att vara och finnas till för barnbarnet just nu i småbarnsåren då det är intensivt. Jag vill inte vakna en morgon på äldre dar och ångra att jag inte gjort allt jag mäktat med för att det ska fungera. Och då blir andra stora och även viktiga poster i mitt liv lite lagd på vänt. =/ Det betyder inte att jag inte vill, men tiden min räcker tyvärr inte till. Frågan är då, mår jag bättre av att låta samvetet gnaga? eller måste jag släppa det och hoppas på de ögonblick som jag hinner umgås/socialiser, och ta vara på dessa stunder?
Det är ju inte lätt...
 
 
Pratade med storebror S på morgonen efter träningen. Han tyckte att han försökt ringa mig under hela veckan och inte fått tag på mig. Kruxet är och som jag förklarade till min kära bror är just detta, lilla Nemi är här på e.m och är hon inte här så slutar jag sent och får passa på att hinna med hemmet och vara lite social med sambon... innan han kastar ut mig =D
 
Jag upplever även en stor press på jobbet och jag önskar så att jag kunde få ett tecken från ovan, vart jag ska styra min kos? Vilka vägval har jag? Vad kan förändra och förbättra mitt liv? Detta är också en del i mitt liv som stressar mig. Alla dessa frågor i mitt huvud som jag vill finna svar på.
Lägger gärna en tarot stjärna ibland för att få ngn vishet...men det är egentligen inga svar, en hänvisning om att följa hjärtat, gå på magkänslan, släppa taget mm Typ samma visa hela tiden, kanske en retreat med yogan skulle kunna öppna mina stängda chakran?
 
 
Vi har knappt heller hunnit vara i stugan. Endast två tränings/yoga pass ute i naturen har jag kunnat/hunnit med och det är guld värld. Där får jag energi, av det lugna och harmoniska i naturen. Detta är ngt jag varje år tänker att jag vill prioritera, men som ändå kommer alldeles för långt ner på lisan av det som blir gjort.
Har inte ens hunnit gå en fjälltopp. Trodde jag skulle gå minst 3-5 st i år...men nä. Suck.
 
Tiden rullar på och inget vi kan bromsa upp, så därför borde man leva i varje ögonblick. Det är iof ngt jag får göra med Nemi, för det är svårt att inte vara närvarande med en ettåring och jag vill vara där och då. Ögonblicken som får mig att le och skratta med den underbara lilla tösen är det som får mig att leva fullt ut, just nu i mitt liv. Hon är otroligt underbar. Det är mkt farmor nu för henne och vi älskar båda två tiden vi får med varandra.
 
Här bjuder jag på lite blåbärsbilder från stugan å lite annat.
 
Börjar med att...
-ska vi hämta vatten nu, farmor?? Hon kånkar ut med hinken från stugan =)
 
 
 
Plockar blåbär
 
 
 
 
Och korv e gott ute i stugan =)
 
 
 
Myser med farfar på 4-hjulingen
 
 
 
 
 
Och idag kom de nya kläderna inför hösten som farmor köpt.
 
 
5 par byxor, en långärmad Body och en långärmad sweatshirt samt en bolero kofta =)
 
 
Idag blev det god middag. Blev potatisgratäng, strimlad kycklingfilé i gorgonzola sås, wok grönt, sallad och vatten =) sambon fick fläskfilé.
 
 
Over and out!
 

 

 Be healthy, keep up, and be youMer Kärlek i varje steg – frid och tillit till ditt inre
 
 
 
 
 
 
 
 
 

En "ledig" torsdag

Igår var det toppen fin dag och solen sken, cyklade och hämta lillan efter jobbet. Men Idag är det en grå regnig torsdag OCH surströmmings premiär =)
Lillan har då sovit hos mig sen igår då jag numera kommer att ha torsdagar lediga. Har gått ner i tid till 75% nu när lillan är liten och barnen behöver extra hjälp.
 
Men idag ska vi bjuda svärfar på surströmming, så det blir Nemis första upplevelse av detta =)
Hon hade en orolig natt då det var svett varmt i sovrummet...vet inte varför det är så kollosalt svårt att få en jämn temperatur i det rummet?
 
Sen steg vi upp runt 08.00. Jag vaknade vid 05.50 då sambon steg upp, men var så sjukt trött så efter en snabbis in på toa för att tömma blåsan la jag mig igen och somnade om. Kände mig egentligen inte piggare då Nemi vaknade och vi var tvungen att stiga upp.
 
Men vi har tjollrat på, jag har försökt träna, men inte helt lätt med en ettåring. Men vi bakade rulltårta, för det ska vi ha till kaffet efter maten idag. Hon tyckte det var spännande att titta på när jag knäckte ägg, vispade och då fick hon hålla lite i elvispen, sen smaka lite på smeten...det var mums.
 
 
Tyvärr blev nog smeten aningen tjock... men vi ska inte visa upp rulltårtan på utställning. Så våra magar knorrar nog inte att den blev lite för tjock...
 
Fyllde den med hjortronsylt som jag kokat av de bär svärfar gett mig, sen vispar jag lite grädde till den.
 
 
Lite blandade bilder.
 
I stugan åkte hon fyrhjulingen med farfar M
 
 
Och hemma fick hon provsitta på moppen med farfar, skoj
 
 
 
 
Nu ska hon snart upp från middagsvilan och jag ska skynda att skölja potatisen för middagen.
 
 
 
Over and out!
 

 

 

 Be healthy, keep up, and be youMer Kärlek i varje steg – frid och tillit till ditt inre

Höst start

Vad tiden springer iväg... Men hu, jag vill inte att höst ansvaret redan ska komma. Jag vill ha SOMMAR semester längre. Men verkligheten kommer, vare sig jag vill eller ej. Började jobba på måndag. Inte så mkt barn på förskolan ännu, så det är iof rätt lugnt.
 
Däremot vet jag inte vad som sker inuti mig. Jag hittar inte riktigt inspirationen att börja en ny höst. Det blir en ny avdelning för mig med en del nya kollegor samt att jag tydligen inte ska vara med bara ett arbetslag utan två och springa mellan!! Detta är ju ngt jag upplever som stressigt, att man ska dras hit och dit utefter behov och inte i lugn och ro få jobba ihop sig med barn och kollegor på samma avd. Men makten har talat.
 
Kanske fått en släng av Seasonal Affective Disorder (SAD), dvs säsongs depression?  Depressionssymtomen är därför samma som för andra typer av depressionsepisoder. Men det finns ändå vissa typiska tecken som karaktäriserar den årstidsbundna depressionen.
 

Det är t ex mycket vanligt att man känner en stor trötthet, som inte lindras av ökad sömn. Detta trots att man ofta också sover längre än vanligt vid årstidsbunden depression.

Ett annat vanligt tecken är ett ökat sug efter kolhydrater, och då i synnerhet socker. Till följd av tröttheten upplever man ofta svårigheter att koncentrera sig och fokusera, t ex i arbetet.

 

Många personer som har årstidsbundna depressiva besvär rapporterar också att de har nedsatt immunförsvar, vilket leder till att de ofta drabbas av infektioner och andra sjukdomar.

 

Vad gör man då???

Det kanske viktigaste är att försöka tillbringa mycket tid ute under dygnets ljusa timmar, även mulna dagar. Och undvik solglasögon eller färgade linser, eftersom det är via ögat som vi tillgodogör oss ljuset.

 

Regelbunden motion, ca en timme tre gånger i veckan, och förstås allra helst utomhus, ger också effekt. Tur jag tränar 60 min varje morgon och nu har jag börjat cykla vauka rundan till jobbet. dvs cyklar 20 min enkel väg istället för de 8 min det tar den vanliga vägen. sen är jag ju ute med barnen på jobbet.

 

Alkohol förstärker depressioner och bör därför konsumeras med försiktighet om man är i riskzonen för depression. Inte så intresserad av just det.

Slutligen bör man planera sitt liv för att undvika stress, och ha regelbundna rutiner för sömn och matintag.

Känns extra svårt att veta vad man ska äta då man är låg... eller är jag ovanlig?

 
Nemi fick öroninflammation efter färden ner till västkusten. Men nu är hon kvitt den och mår bättre igen.
Just nu är hon inne i en fas där hon inte gärna lämnar mig ur sikte =)
 
Nu har jag fått rå om trollungen massor, tre helger i följd har hon fått sova hos mig. Efter att jag köpte min säng 120 bredd, sover hon bredvid mig. Det har bara fördelar enl. mig. Visst kan hon vakna nattetid, men då är jag ju redan där och hon somnar snart om. Visst sover hon väldigt tätt intill, men det blir lite varmt...och hon e ju så gooo.
 
Förra helgen, dvs inte helgen som var. Då var vi i stugan, cyklade dit med matsäck och glada sinnen både lördag och söndag. Där både badade hon, plockade blåbär och njöt av solens varma strålar och livets många mysterium.
 
Det är bra motion att cykla de 5 km dit och hem med hennes extra 11,5 kg bakpå cykel =) samt träna i stugan då lilltrollet sover. Hon sov ute på solstolen under söndagen, vilket var jättemysigt.
 
 
Denna helg som var regnade det hela helgen. Men vi var ute och lillan har ju galon kläder(regnkläder) och hon plaskade på i vattenpölarna och trivdes som en liten fisk.
 
Har beställt namnlappar som vi måste fästa på kläderna då hon i slutet av sept. börjar på förskolan. Ev kommer jag att vara både på hennes avd. och den bredvid. Får se hur det ska gå?
 
 
Nu är det inköpt, vinteroverall, vinterskor, vantar, mössa så vi är redo. =)
Även fler byxor är beställda idag.
Malin har fått ny telefon, så hon kan hålla koll på sina facebook sidor, vänner och allt det där...
 
Ingen katt ännu, för honan har inte blivit i löp ännu...men inget är som väntans tider...suck.
 
 
Snart dags för kräftskiva =D
Och tror William fyller 13 år i dagarna, hu vad tiden springer iväg...
 
 
 
HIPP HURRA för honom på sin dag. Får hitta en present till honom då jag åker neråt nästa gång.
 
 
 
Nä bilder från bärplockning får ni nästa inlägg, nu hopp i säng för att orka upp och träna imorgon.
 
 
 
 
Over and out!
 

 

 

 Be healthy, keep up, and be youMer Kärlek i varje steg – frid och tillit till ditt inre
 
 

Carpe diem genom linsen

Att få njuta av lilla Nemis vardag och utveckling är en stor gåva. Att ta vara på dagen med henne berikar verkligen livets mening. En så go liten tjej.
 
Bjuder på några av våra fina ögonblick tillsammans.
 
 
Cykeltur utefter vaukaleden
 
 
I stugan
 
 
 
 
 
Å lite jord har väl ingen dött av...
 
 
På gården med rumpan i rabatten =D
 

För söt!
 
 
 
Idag fredag hämtade jag Nemi runt 12.00 och vi cyklade återigen till stugan.
Hon badade i baljan, nu när vi har vattenvärmare behöver hon inte bada kallt. Vattnet var varmt och skönt =)
Idag har hon gått blöjfri nästan hela dagen, det är skönt.
 
 
 
Och en lite runda runt med farfar M
 
 
Underbar plats att vara på.
 
 
 
 
 
DRÖM
Sov väldigt dåligt natten till idag. Drömde också en lite otäck dröm.
Jag kom och cyklade på en slingrig väg ute på landet någonstans, hade med mig en liten baby.Solen sken och jag kände mig glad.
Såg ett hus längre fram som jag kände igen, å så kom jag på att där hade jag tillbringat en sommarvecka ngn gång då jag var liten. Typ som ett sommarhem.
 
Så morskt svängde jag in på vägen upp till det röda huset. En kille i 30-35 års ålder (i drömmen var vi i samma ålder) som jag kände igen öppnade dörren. -Hej, sa jag glatt med min baby på armen. Han såg på mig och nickade, som att han kände igen mig. Men hans ögon berättade att han var förvånad, lite skeptisk till att jag kom vilket gjorde att jag kände mig obehaglig. -Stig in sa han och flyttade sig åt sidan.
-Min syster är på sitt rum, om du vill hälsa på henne?
 
Jag kom ihåg systern och att vi delat sovrum under tiden jag gästade dom. Så jag gick upp för trappan och in i rummet där brodern sa att hon var.
Rummet var fortfarande väldigt flicklikt, inte alls en vuxen kvinnas rum.
Hon satt halvnaken på sängen med endast byxor på sig, hennes outvecklade bröst var precis som en ung pojkes bröstkorg. Så hade jag inte vetat att hon var hon, hade jag misstagit henne för en pojke.
-Hej, sa jag osäkert. Eftersom hennes uppmärksamhet inte verkade vara där i rummet, kanske hon sov? undrade jag.
 
Hon lyfte sitt huvud med det toviga håret som hade rosa slingor på ena sidan, ögonen var tomma och uttryckslösa.
Nerifrån ropade hennes bror åt mig -Hon har förlorat förståndet, ingen hemma där längre.
Men plötsligt for hon upp ur sängen och fram till mig och barnet. Jag ryggade undan och hon tittade ilsket på mig. Jag rös av obehag, blev rädd att hon skulle göra oss illa, såg ut som om hon ville röra min baby.
 
Plötsligt befann jag mig i ett rum på en dubbelsäng. Skulle av ngn underlig anledning sova över i huset och jag kände mig livrädd. Rädslan att hon skulle komma in och göra både mig och min lilla baby illa.
Känslan var att jag kom ihåg att det inte var ljusa minnen från min bardomstid utan de mörka minnena började sakta komma till ytan.
 
Sen vaknade jag. men det var en stark dröm och jag kommer tydligt ihåg den.
 
 
Ungefär på detta vis såg huset i drömmen ut...brrr...
 
 
 
Over and out!
 

 

 

 Be healthy, keep up, and be youMer Kärlek i varje steg – frid och tillit till ditt inre
 
 

Mera Sommarögonblick

Sista semesterveckan...å lite ångest att återvända till vardagen igen.
 
Idag tog jag vara på dagen, skulle behövt städa här hemma men Malin hade skickat mess att hon hade 39 grader i feber, och om jag kunde ta lillan? Och självklart vill jag umgås med min älsklingstjej.
 
Så jag packade picknick mat och cyklade för att hämta mitt lilla troll. Sen bar det iväg på cykel till stugan, där vi stannade hela dagen.
 
Så idag har vi njutit väder och bara myst tillsammans. Sambon kom senare på en trim runda, så vi följdes åt hem.
 
 
 
Blommorna var i strålande prakt
 
Vi har undersökt stenarna
 
 
 
Sommaren har varit fantastisk. Besök av systerdotter till midsommar, av bror och syster första semester veckan, resor tur och retur till kusten, till Luleå och Skeå både av enbart nöje och för att skjutsa barnen till Luleå och sen hämta hem dem igen. =)
 
Jag gav mig på ett home styling projekt då barnen var iväg.
Så jag röjde och städade hela deras lägenhet, tvättade upp all tvätt och lite till. fixade i något skåp och rensade förråd. Sen var jag ju som hastigast till IKEA där jag så skulle köpa ett vitrinskåp...
 
såg ut så här:
 
DVS det avlånga vägghängda i furufärg då jag tänkt måla det svart...
 
Men kom hem och då sambon satte ihop vitrinskåpet var det en hylla!!
 
Blev ändå fint =)
 
Köpte även skåpdörrar till deras ikea hylla och jag köpte hyllor, konsoller och sen målade jag om deras bokhylla och vitrinskåp till svart med röda detaljer. Ursäkta dålig bildkvalitet. =(
 
 
 
 

Sen gjorde jag även om lite i Nemis rum.
 
Köpte en masonitskiva som jag kapade i våg på mitten. Ena biten tapetserade jag och målade den andra. Målade och tapetserade en bänk samt en lite extra hylla.
Möblerade om lite och vips blev rummet som nytt.
 

Bänk
 
 
 
överdelen
 
 
Nedredelen och den lilla vita hyllan mitt emellan.
Solen lyste in så starkt att det var svårt att få en bra bild. Men tapetserade bänk och nedredelen lika för att de skulle gå ihop. satte även fast några utklippta bilder av tapeten på den övre delen.
 

Men, sommaren skulle även innehålla ny altan och inbyggd katt inhägnad? Men nää, vi hann inte med detta i år pga trädet som föll över gäststugan, så blev det i stugan som fixet blev denna sommar. Det får bli nästa sommar projekt.
 
 
Så, sommaren drog iväg riktigt raskt, och som det brukar vara så kunde jag fortsatt vara ledig några veckor till =D
 
Träning mina vänner. Idag hann jag inte träna min timme innan jag hämtade Nemi, så när hon sov idag gjorde jag mitt träningspass ute i stugan. Helt magiskt att träna ute med utsikt som fyller hela själen.
Förutom den träningen har jag och sambon (som varit flitig tränare på cykel denna sommar) gått vaukarundan både igår och idag så stegmätaren ligger nu i snitt på 17-19000 steg per dag och rekommenderat ska man komma upp till 10-11000 om dagen. Så det går strålande.
 
Utsikt vid träningen..
 
 
Nu sängen
 
 
 
Over and out!
 

 

 

 Be healthy, keep up, and be youMer Kärlek i varje steg – frid och tillit till ditt inre

Återförening

Ja, nu är barnen och barbarnet hemma igen. Jag hämtade hem dom från Luleå i torsdags.
M var dålig och väldigt ont i sina öron, så hon gick till VC på fredagen.
 
Själv fick jag låna barnbarnet från fredag till idag måndag, då även sonen blev förkyld. Även om så små barn inte direkt vet vad saknad är, så hade hon mig borta, (vi träffas ju så regelbundet) vilkets har märkts tydligt. Det har verkligen varit farmors tjej dessa dygn. I fredags natt ville hon prompt mest ligga på mig, kramades och pussades, pillrade och jollrade halva natten =) Ok, visst kanske jag kan erkänna att det var lite jobbigt men ack så mysigt. Har ju saknat henne enormt.
 
Det händer ju massor hela tiden nu, så man får inte haka upp sig på att bara säga nej. Egentligen ska man focusera på ja och försöka undvika nej sägandet hela tiden
barnet i den här åldern (14 mån)  börjar komma till insikt om att det finns ”rätt och fel”. Nemi vet ofta om att hon inte får göra vissa saker, men kan ändå vilja pröva att till exempel peta knappar hon kommer åt.
 
Som vuxen ska man givetvis skydda sitt barn från det som är farligt. Det kan också vara bra att ta undan andra saker som man inte vill att barnet ska röra, till exempel fjärrkontrollen till teven. Barn i den här åldern har ofta svårt att kontrollera sina impulser och låta bli saker som ligger framme även om de förstår att de inte ska röra dem. Att pilla på det man inte får kan också vara ett sätt att få kontakt med en vuxen eftersom barnet vet att det ofta väcker reaktioner.
 
Min son sa häromdagen att han upplever att hon får så "fria" tyglar, dvs jag är inte på henne i ett, att hon inte får. Det betyder inte att jag inte har koll på vad hon gör =)
Men jag vet att det inte är lätt att bli förälder med ansvar, och Nej blir ett ofta förekommande ord om man inte plockar undan det man absolut inte vill att ens barn ska röra pga olika anledningar.
 
"Hon måste lära sig" är ett vanligt uttryck. I den här åldern upplever barn ofta att det kan påverka sin omgivning och vill gärna ha positivt gensvar. Som förälder kan man försöka stimulera barnets nyfikenhet och självständighet och samtidigt trösta i besvikelsen över att inte alltid få sin vilja igenom. När det är möjligt kan man också uppmuntra barnets initiativ, det stärker självkänslan.
 
Barnet har ofta en stark vilja att bestämma själv. Barn har rätt att på olika sätt visa starka känslor, och det är viktigt att de gör det. Barnets avsikter är aldrig elaka, men det kan agera provocerande för att lära sig var den vuxnes och dess egna gränser går. Barnet kanske inte vill äta, säger nej till att sitta i vagn, klä på sig eller byta blöja. Barnets känsloläge kan snabbt skifta från kärleksfulla kramar till utbrott av ilska. Det kan vara tålamodsprövande för den eller de som är närmast barnet. Att känna till betydelsen av att barnet får visa känslor och testa gränser kan vara till hjälp.
 
 
Nu när Nemi är 14 månader och barn mellan ett och ett halvt år kan det tillfälligt bli mer oroligt. Det är en naturlig fas i utvecklingen som kan märkas olika tydligt hos olika barn. Barnet söker mer trygghet och vill vara närmare föräldrarna/vårdaren igen efter att nyligen ha visat betydligt större självständighet. Osäkerheten kan också märkas genom att barnet plötsligt inte vill göra något som det tidigare har tyckt om.
 
Nemi blev blyg och osäker ikväll då mamma och pappa kom för att hämta henne. Nu har hon varit här hos mig i tre dygn och känner sig hemma här hos mig, (hon har ju varit här sen hon var lill liten) så vi har ju ett starkt band.
Men efter en stund blev hon som vanlig igen, glad att dom kommit.
Men hon har inte velat gå till farfar M och faktiskt varit lite rädd för svärfar Bo.
 

Små barn mellan ett och två år brukar

  • se likheter och olikheter
  • förstå "rätt och fel"
  • kunna tänka abstrakt i enkla symboler
  • utveckla och tydligt visa sin egen vilja.

Bra Tips

  • Ge möjlighet till fantasilekar med hjälp av exempelvis en låtsastelefon, utklädningskläder eller en leksaksspis och låtsasmat. (köpte lite köks saker på ikea)
  • Låt barnet få vara med och städa, tvätta, laga mat, tvätta bilen och göra andra vardagssysslor. Det är roligt och utvecklande för barnet att ta del i vuxnas sysslor. (Hon har varit hjälpsam dessa dagar, vi har lagat mat, dammsugit, lagt i tvättmaskinen och plockat i och ur diskmarskinen, detta gillar hon)
  • Använd gärna hand- eller fingerdockor. De är roliga och bra när man leker och kommunicerar med barnet.( Gjorde en sockdocka som åt sockor, detta skrattade hon verkligen åt, var så söt)

 

  • Hjälp barnet att sätta ord på vad det känner: "Du är arg för att tornet rasade, kom så bygger vi ett nytt."
  • Hjälp barnet att komma över frustrationer genom att visa hur man gör. "Du får inte ta bilen från Anton, men du kan fråga om du får låna den.” Uppmuntra barnet när det gör saker som det själv och andra mår bra av.

 

Genom att prata mycket med barnet stimulerar man inte bara dess språkutveckling, utan också dess förmåga att tänka själv. Det stärker barnets självuppfattning. Det är inte alltid så lätt för ett barn i den här åldern att göra sig förstått, vilket kan göra att barnet känner sig frustrerat. Men ofta tar barnet hjälp av gester och pekar på vad det vill ha. Genom att lyssna och ha ögonkontakt kan man som vuxen visa att man tar barnet på allvar. Barnet får bekräftelse, vilket också uppmuntrar språkutvecklingen.

 

Nu när Nemi kan förflytta sig själv alltmer blir hon också mer självständig samtidigt som hon vill ha koll på vart man är. Nu klättrar hon gärna, tar sig upp, drar ut lådor och öppnar skåp. Hon tittar på mig, nickar och öppnar ett skåp, som att få det bekräftat att det är ok att öppna skåpet =) Hon är för söt.

 

Det är viktigt och roligt för barn att på detta sätt utforska omvärlden. Som vuxen kan man minska farorna genom att exempelvis sätta in barnsäkerhetsspärrar i skåp och lådor med knivar och annat farligt innehåll.

Under perioder när rörelseförmågan ökar intensivt kan annan utveckling, till exempel av talet, tillfälligt avstanna. Barnet kan därför bli tystare än vanligt under en kortare tid.

 

Over and out!
 

 

 

 Be healthy, keep up, and be youMer Kärlek i varje steg – frid och tillit till ditt inre

RSS 2.0