Återförening

Ja, nu är barnen och barbarnet hemma igen. Jag hämtade hem dom från Luleå i torsdags.
M var dålig och väldigt ont i sina öron, så hon gick till VC på fredagen.
 
Själv fick jag låna barnbarnet från fredag till idag måndag, då även sonen blev förkyld. Även om så små barn inte direkt vet vad saknad är, så hade hon mig borta, (vi träffas ju så regelbundet) vilkets har märkts tydligt. Det har verkligen varit farmors tjej dessa dygn. I fredags natt ville hon prompt mest ligga på mig, kramades och pussades, pillrade och jollrade halva natten =) Ok, visst kanske jag kan erkänna att det var lite jobbigt men ack så mysigt. Har ju saknat henne enormt.
 
Det händer ju massor hela tiden nu, så man får inte haka upp sig på att bara säga nej. Egentligen ska man focusera på ja och försöka undvika nej sägandet hela tiden
barnet i den här åldern (14 mån)  börjar komma till insikt om att det finns ”rätt och fel”. Nemi vet ofta om att hon inte får göra vissa saker, men kan ändå vilja pröva att till exempel peta knappar hon kommer åt.
 
Som vuxen ska man givetvis skydda sitt barn från det som är farligt. Det kan också vara bra att ta undan andra saker som man inte vill att barnet ska röra, till exempel fjärrkontrollen till teven. Barn i den här åldern har ofta svårt att kontrollera sina impulser och låta bli saker som ligger framme även om de förstår att de inte ska röra dem. Att pilla på det man inte får kan också vara ett sätt att få kontakt med en vuxen eftersom barnet vet att det ofta väcker reaktioner.
 
Min son sa häromdagen att han upplever att hon får så "fria" tyglar, dvs jag är inte på henne i ett, att hon inte får. Det betyder inte att jag inte har koll på vad hon gör =)
Men jag vet att det inte är lätt att bli förälder med ansvar, och Nej blir ett ofta förekommande ord om man inte plockar undan det man absolut inte vill att ens barn ska röra pga olika anledningar.
 
"Hon måste lära sig" är ett vanligt uttryck. I den här åldern upplever barn ofta att det kan påverka sin omgivning och vill gärna ha positivt gensvar. Som förälder kan man försöka stimulera barnets nyfikenhet och självständighet och samtidigt trösta i besvikelsen över att inte alltid få sin vilja igenom. När det är möjligt kan man också uppmuntra barnets initiativ, det stärker självkänslan.
 
Barnet har ofta en stark vilja att bestämma själv. Barn har rätt att på olika sätt visa starka känslor, och det är viktigt att de gör det. Barnets avsikter är aldrig elaka, men det kan agera provocerande för att lära sig var den vuxnes och dess egna gränser går. Barnet kanske inte vill äta, säger nej till att sitta i vagn, klä på sig eller byta blöja. Barnets känsloläge kan snabbt skifta från kärleksfulla kramar till utbrott av ilska. Det kan vara tålamodsprövande för den eller de som är närmast barnet. Att känna till betydelsen av att barnet får visa känslor och testa gränser kan vara till hjälp.
 
 
Nu när Nemi är 14 månader och barn mellan ett och ett halvt år kan det tillfälligt bli mer oroligt. Det är en naturlig fas i utvecklingen som kan märkas olika tydligt hos olika barn. Barnet söker mer trygghet och vill vara närmare föräldrarna/vårdaren igen efter att nyligen ha visat betydligt större självständighet. Osäkerheten kan också märkas genom att barnet plötsligt inte vill göra något som det tidigare har tyckt om.
 
Nemi blev blyg och osäker ikväll då mamma och pappa kom för att hämta henne. Nu har hon varit här hos mig i tre dygn och känner sig hemma här hos mig, (hon har ju varit här sen hon var lill liten) så vi har ju ett starkt band.
Men efter en stund blev hon som vanlig igen, glad att dom kommit.
Men hon har inte velat gå till farfar M och faktiskt varit lite rädd för svärfar Bo.
 

Små barn mellan ett och två år brukar

  • se likheter och olikheter
  • förstå "rätt och fel"
  • kunna tänka abstrakt i enkla symboler
  • utveckla och tydligt visa sin egen vilja.

Bra Tips

  • Ge möjlighet till fantasilekar med hjälp av exempelvis en låtsastelefon, utklädningskläder eller en leksaksspis och låtsasmat. (köpte lite köks saker på ikea)
  • Låt barnet få vara med och städa, tvätta, laga mat, tvätta bilen och göra andra vardagssysslor. Det är roligt och utvecklande för barnet att ta del i vuxnas sysslor. (Hon har varit hjälpsam dessa dagar, vi har lagat mat, dammsugit, lagt i tvättmaskinen och plockat i och ur diskmarskinen, detta gillar hon)
  • Använd gärna hand- eller fingerdockor. De är roliga och bra när man leker och kommunicerar med barnet.( Gjorde en sockdocka som åt sockor, detta skrattade hon verkligen åt, var så söt)

 

  • Hjälp barnet att sätta ord på vad det känner: "Du är arg för att tornet rasade, kom så bygger vi ett nytt."
  • Hjälp barnet att komma över frustrationer genom att visa hur man gör. "Du får inte ta bilen från Anton, men du kan fråga om du får låna den.” Uppmuntra barnet när det gör saker som det själv och andra mår bra av.

 

Genom att prata mycket med barnet stimulerar man inte bara dess språkutveckling, utan också dess förmåga att tänka själv. Det stärker barnets självuppfattning. Det är inte alltid så lätt för ett barn i den här åldern att göra sig förstått, vilket kan göra att barnet känner sig frustrerat. Men ofta tar barnet hjälp av gester och pekar på vad det vill ha. Genom att lyssna och ha ögonkontakt kan man som vuxen visa att man tar barnet på allvar. Barnet får bekräftelse, vilket också uppmuntrar språkutvecklingen.

 

Nu när Nemi kan förflytta sig själv alltmer blir hon också mer självständig samtidigt som hon vill ha koll på vart man är. Nu klättrar hon gärna, tar sig upp, drar ut lådor och öppnar skåp. Hon tittar på mig, nickar och öppnar ett skåp, som att få det bekräftat att det är ok att öppna skåpet =) Hon är för söt.

 

Det är viktigt och roligt för barn att på detta sätt utforska omvärlden. Som vuxen kan man minska farorna genom att exempelvis sätta in barnsäkerhetsspärrar i skåp och lådor med knivar och annat farligt innehåll.

Under perioder när rörelseförmågan ökar intensivt kan annan utveckling, till exempel av talet, tillfälligt avstanna. Barnet kan därför bli tystare än vanligt under en kortare tid.

 

Over and out!
 

 

 

 Be healthy, keep up, and be youMer Kärlek i varje steg – frid och tillit till ditt inre

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0