kommunikation och relationsfunderingar

Förhållanden är ingen dans på rosor. Efter den ofta härliga, nykära känslan återgår vi till vardagen och de små/stora bekymren börjar irritera oss. Men visst, glöm inte att ett hälsosamt förhållande inte bara handlar om glada miner och presenter- en bra relation kräver kommunikation, respekt och en hel del vanor som funkar för båda parterna.

Dåliga vanor kan till en början vara små irritationsmoment, men kan lätt övergå till relationsdödare.

Att gå omkring och vara irriterad, är ingen god känsla. Men kan man alltid prata med sin partner? Om kommunikation är ett av problemen, hur löser man då sina problem?

 

Har du tvättat de senaste sex tvättarna eller har du betalat för de två senaste tankningarna av bilen, varför har du inte gjort rabatterna som du sa? Tycker du att det är ett problem är det bättre att prata om det, istället för att räkna poäng och sedan använda det som ett argument i en diskussion. Detta beteende uppstår när du tycker att du gör mer i en relation än din partner, men det leder bara till bitterhet och irritation.

Kommunikation och tid tillsammans är A och O. Fysisk beröring, det man brukar kalla för kel och smek, är också en viktig del. Men utan kommunikation så blir det inget kel och smek. Dessutom glider man isär. Det blir lätt vad jag brukar kalla för "internt världskrig" och man blir ensam i tvåsamheten.  

 

När kommunikationen fungerar bra tänker vi sällan på vad det är som gör att det fungerar. Det är först när det uppstår problem som vi kanske undrar varför det inte blev som vi tänkte.

Kommunikationsproblem är vanliga. I många familjer har man svårt att prata med varandra på ett sätt som fungerar. Det kan vara att man inte känner sig förstådd eller att man pratar förbi varandra. Det kan också vara att man går omkring med en känsla av att man inte lyckas förmedla vad man tänker och därför inte får vara med och fatta gemensamma beslut.

 

Alla relationer får sin näring av kommunikation. Utan kommunikation är man utelämnad till fantasier och tolkningar. Det vakuum som uppstår i brist på kommunikation fylls snabbt med missförstånd, elakheter och vanföreställningar.

Prata kan de flesta. Men kommunikation är mer än prat. Faktum är att vi kommunicerar mer utan ord, genom gester, mimik, tonfall, kroppshållning osv. Det mesta sker omedvetet men har samtidigt det största inflytandet på hur budskapet uppfattas. Betydligt mer än orden i sig.

 

Missförstånd kan då uppstå, om man i stället för att fråga vad den andre menar, reagerar på miner och kroppsspråk och drar felaktiga slutsatser. Kanske kommer man med anklagelser, som kan visa sig vara ogrundade, och så är konflikten ett faktum.

 

Man rundsmörjer bilen regelbundet men sällan förhållandet – börja göra det! Bestäm att någon gång i veckan/månaden tar en stund att prata om förhållandet. Det kan vara praktiska eller känslomässiga saker – huvudsaken är att det finns tid.

Man kan förbättra sitt sätt att kommunicera om man lär sig att vara öppen och tydlig. Det förutsätter att mottagaren också har ett öppet lyssnande och försöker höra hela budskapet från sändaren, utan att lägga in sina egna värderingar i lyssnandet.

Goda relationer handlar en hel del om god kommunikation. Väldigt förenklat finns det tre sätt att kommunicera på:

  • krokigt
  • attackerande
  • öppet, rakt och tydligt.

Det finns naturligtvis olika varianter på de tre kommunikationssätten, men genom förenklingen blir skillnaderna tydliga. Att kunna kommunicera öppet och rakt gör att man blir tydlig med vad man menar.

 

Krokig kommunikation innebär att man uttrycker sig luddigt, lindar in det man vill säga eller inte vågar säga vad man egentligen tycker eller vill. Det skapar osäkerhet eller irritation eftersom mottagaren inte riktigt vet vad man menar eller vart man vill komma med det man säger.

En person som använder krokig kommunikation skickar ofta signaler med kroppsspråket för att förminska det som sägs, eller till och med för att förminska sig själv.

Det kan vara att man skrattar lite nervöst eller slår ner blicken efter att ha sagt något. Då kan det man har sagt uppfattas som mindre viktigt.

Krokig kommunikation ska inte förväxlas med vänlighet, ödmjukhet eller en önskan om att komma fram till en gemensam lösning på ett problem.

 

Attackerande kommunikation innebär till exempel att man trycker ner andra, kräver att få det på det sätt man själv vill, inte låter andra få komma till tals, kanske är skuldbeläggande. Ofta sker det genom kritiska eller negativa beskrivningar av vad den andre gör, tänker eller känner. Ibland blir det så för att man inte vågar säga vad man egentligen vill eller behöver.

Om man använder ett attackerande sätt att kommunicera signalerar man att man är lite förmer än andra, att man inte vill diskutera det som sägs, att andras åsikter är betydelselösa eller dumma, att man inte är intresserad av en dialog, kanske till och med att man är helt ointresserad av den man talar med.

Attackerande kommunikation innebär inte att man måste vara arg. Det räcker med att man är arrogant eller får människor omkring sig att känna sig tillplattade, så har man kommunicerat med en attackerande stil.

 

Öppen, rak och tydlig kommunikation innebär till exempel att man kan ta upp en känslig eller besvärande sak, kan säga nej när det behövs, kan ställa krav och sätta gränser. Det finns många situationer som inte är så enkla.

När man lyckas med öppen och rak kommunikation blir missförstånden färre och det blir lättare att ta upp känsliga eller besvärliga saker. För att kunna uttrycka sig tydligt behöver man veta vad det är man vill säga, vilket betyder att man ofta behöver tänka efter lite och förbereda sina formuleringar, åtminstone i början när man lär sig tekniken.

Det blir lättare att komma fram till gemensamma lösningar och resultat när alla får komma till tals på lika villkor. Människor växer och utvecklas då på ett positivt sätt och trivseln ökar både i privata relationer och i arbetsrelationer.

Rak och tydlig kommunikation betyder däremot inte att man har rätt att säga precis vad som helst, på vilket sätt som helst. Det förutsätter att man har respekt för andra människor och för vars och ens situation.

Läs mer på;
http://www.1177.se/Vasterbotten/Tema/Sex-och-relationer/Relationer/Kommunikation

 

Relationerna till våra närmaste är ofta mer ömtåliga och sårbara än många andra relationer. Vi kommer nära känslor och skikt i oss själva där. Det kan göra att om kommunikationen av olika skäl blir sämre eller bryter samman, vi blir besvikna eller sårade och därmed rädda, kan vi hamna i destruktiva mönster och roller som vi behöver hjälp för att ta oss ur.

Men för att komma vidare behöver båda inse att ett problem finns.

Om man tycker att man fastnar, får svårt att prata eller säger samma sak om och om igen utan att känna sig förstådd, kan det vara bra att söka professionell hjälp. Det kan man göra på en vårdcentral, hos en psykolog, en familjerådgivning.

 

I alla relationer uppstår svackor, så det är vanligt att man periodvis grubblar på om man passar ihop. Men om det är en ständigt återkommande fråga bör du reda ut det. Fråga dig: Är det något som ligger hos mig, honom eller båda? Är jag rädd för att bli fast, rädd för att bli sviken eller rädd för att svika?
Vissa går in i förhållanden som inte känns hundra för att slippa vara ensamma. Stämmer det på dig så bör du jobba med dig själv, så att ni är ihop av rätt anledningar.


Om du inte är riktigt nöjd med din partner så tänk på att den andra känner av det, och att det är jobbigt att inte vara helt accepterad. Du kan ändra småsaker hos din partner, men personligheten går inte att ändra på – istället måste du jobba på acceptans.


Om ni fortfarande bor kvar i ett hus där det gamla förhållandet ägt rum, så kanske det är dags att flytta till något nytt och gemensamt.
Vi har lite annorlunda förutsättningar än tidigare generationer, eftersom vi lever så länge nu. Man kan lova att älska någon i dag och göra sitt bästa för att det ska bli bra. Men det är svårt att ge kärlekslöften för all framtid.

 

 Be healthy, keep up, and be you. Mer Kärlek i varje steg – frid och tillit till ditt inre

Anteckningar för gången vecka

Under onsdag tog jag 45 min friskvård, vi har 60 min friskvård i veckan vi kan ta ut. Så jag slutade 16.15 istället för 17.00 idag. Jag hade en massage inbokad och kände mig ngt nervös =) Men kunden var hur trevlig som helst, även intresserad av yoga "för vanliga människor" då passar ju min yoga jättebra.
 
Så har jag klippt sambon som imorgon ska fotograferas för ett nytt Id kort på jobbet. Hans gamla kort var ju så där 10-12 år =) det syntes kan jag förtälja. Hur får ni själva lista ut =D
 
Har ganska ont i min axel, å hoppas få tid för operation av den snart. Mitt blodtryck är återigen högt, kan bero på stress då jag inte vetat vad jag egentligen ska göra på mitt jobb. Har iaf inte hört av Piteå och op ännu, och tog blodtrycket i torsdags förra V... pratade med min läkare här och hon tyckte jag skulle komma in och ta blodtrycket på VC i tryckkammaren dom har. Har dock inte hunnit med det.

Onsdagkväll var det zumba, men tydligen vet dom inte hur dom ska fortsätta med zumban?? Kanske skulle erbjuda mina tjänster, dvs om man får utbildning som zumba lärare? hehe.
Kunde ju inte gå på det i onsdags då jag hade en inbokad massage.
 
Hösten närmar sig, bladen har redan börjat bli röda å gulna. Och även blommorna börjar redan se lite ledsna ut. Känner ett visst motstånd att sommaren redan är slut å hösten knackar på.
Så Jordgubbar och grädde byts nu ut mot olika dieter i tidningarna, sandaler mot kängor och överallt i butikerna syns stickade tröjor i mörka färger. Borde det inte vara ljusa färger som piggar upp i mörkret? hm, känns ibland lite bakvänt med mode.
Men iof efter en så här skön och varm sommar klagar jag inte. Men alla somrar är för korta =) borde kanske bo på varmare breddgrader?
 
Idag är det dock redan lördag. Under torsdag hade jag ytterligare en massage, och jag har flera förfrågningar. Kruxet känns ju att jag jobbar ganska sena dagar att ovanpå det boka in för många massager gör att jag själv blir lite utsliten. Åker till kusten till helgen, får försöka se om jag kan boka in en egen massage för att få lite energi till mig själv. =)
 
Solen skiner idag, vilket känns otroligt gött efter en lång tid av grått, grått på himlen. Tänk vad solen kan göra en glad =D Idag har vi bjudit hit svärfar på surströmming, han älskar det (så även sambon) min mage däremot är inte lika förtjust, men visst smakar det gott.
 
På bordet ska det finnas och fanns (enligt mig):

Surströmming 
God kokt potatis
Finhackad röd lök
Smör
Mjukt och hårt tunnbröd
Gräddfil, lite gräslök
Nu har jag även räkor och ägg (för min mage =)
 
Ngt gott att dricka till
 
 
Det blev två surströmmingsrullar för mig, dvs 2 strömmingar med tillbehör. Och min mage var sur resten av kvällen =/ Men det var JätteGott.
Hittade 1 stor jordgubbe i landet, gav denna till svärfar, som är barnsligt förtjust i jordgubbar =)
 
 
Idag kanske jag skulle få ännu en massage, men det skulle visst bero på vädret. Å eftersom nu solen skiner kanske det inte blir? Det är väl svamp å bärtider så det ska kanske ut i skog och mark, vad vet jag? Jag plockar ju inget själv, vilket är synd för jag älskar ju blåbär, hjortron och svamp... hm.
 
Vår takläggare verkar då lysa med sin frånvaro. Sambon vill inte göra entrén (nya trappan) förrän framsida tak är gjord... men ska vi vänta på honom lär ju snön hinna komma. Dubbel suck!
 
 
Funderingar inför hösten kan jag ha... några tankar är. Bidrar jag med något av värde? Bidrar jag till någon annans/andras lycka eller välmående? Är jag relevant på förskolan, i mitt liv? Trivs jag med mig själv, min roll? Har jag någon självkänsla kvar efter allt som skett?
Läskiga frågor och funderingar med lika många olika svar kan jag tänka.
 
Är det dags att fundera hur just min kompetens och personlighet är exceptionell och hur/var jag kan använda den som bäst.
Hur kan jag använda den till saker jag älskar istället för att "vara god nog" för andra.
 
Jag älskar rörelse, yoga, massage och får nu tillfälle att göra detta på mitt jobb, iaf lite grann. Inte på långa vägar så mkt som det var sagt från början, men ett steg åt rätt riktning kan jag tycka. Hur jag ska klara av det, får väl tiden utvisa??
 
 
 
 
 
 Be healthy, keep up, and be you. Mer Kärlek i varje steg – frid och tillit till ditt inre
 
 
 
 

Alep Iksják

Idag blev det Alep Iksják (intill Hornavan, 789 m ö h) med Anna =) Sträcka från Arjeplog till plats för vandring är ca 4 mil. Att gå upp tog 55 min och ner 50. Så hela turen tog ca 4 tim.
 
Solen skiner utanför med temperaturen visar bara +9 grader. Det blev skönt att gå iaf. För man blir varm av att gå topparna =) och då gör det ingenting om luften är ngt svalare.
 
 
Här är jag på Toppen! Jippi.
 
 
Det var ganska tungt att gå då det var uppför från start. men jättefint och det fanns snitslar i blått och en stig att följa. När vi närmade oss toppen tappade vi dock bort snitslarna, men vi tog oss upp ändå. Och hittade vägen ner väldigt lätt.
 
Naturen är fantastisk, så fint och vackert och det är lätt att fylla på ny energi. Sände helande tankar åt min systerdotter och hoppas dom kommer fram då jag nu var lite på höjden =)
 
Anna tar en selfi
 
 
Fantastisk utsikt, som vanligt då man tagit sig upp.

 
 
 
 
 
Hade dock problem att skriva ut kartan som vi skulle använda, vilket irriterade mig massor. Alltid ska ngt krångla, varför? Skrivaren är ny, inga papper sitter fast och jag blir bara konfjust då den gör så. Suck!
 
I fredags stängde jag på jobbet. Det blev lite fel då chefen har gjort ett schema till mig utanför de andras men ändå "har kvar" mig på gamla schemat. Då blev det jag som fick bära hundhuvudet och alla tyckte nog att det var jag som var tvärs över. Hm.. jag tog stängningen, trots att det enl mitt nya schema inte var jag som skulle stänga, men då det på torsdagen tydligen blev dubbla som skulle stänga, så bytte jag å stängde så fredag så inte en å samma ska behöva stänga alla fredagar. Blir ganska läss på schema strul.
 
Jag gick vaukaleden till jobbet på fredag, tog längre tid än jag trodde ca 45 min. Så då jag kom hem efter att jag promenerat hem igen, bytte jag om och sambon bjöd på middag på Verona =) då kändes det ju lite bättre.
 
Lördag var jag bara hemma och helt enkelt tog det lugnt. Nästa vecka har jag hela 3 massager som ska utföras efter jobbet. Så det blir en ganska tuff vecka. Två nya kunder kommer i veckan vilket glädjer mig =)
Jag känner mig oftast glad då jag gett en massage, och det får mig att må bra.
 
Idag blir det tacos, för enkelhetens skull. =)
 
 
 
 Be healthy, keep up, and be you. Mer Kärlek i varje steg – frid och tillit till ditt inre

ÄR det valår i år,Något för tidningen?

Sjukt, den Svenska sjukvården idag... Vart finns ansvaret, vart finns hjälpen? Dagens sjukvård är så otroligt dålig då det kommer till de som har det jobbigt.
Under 22 år minst har min mkt älskade systerdotter haft sin sjukdom, då var det Psoriasisartrit (PsA) som är en ledinflammation och svår reumatism har jag för mig, (nu har jag inte kollat upp all fakta) I år firade hon sin 40 års dag på sjukhuset.
Själva PSA/ ledinflammationen behandlas utifrån svårighetsgrad med antiinflammatoriska läkemedel, kortisoninjektioner eller antireumatiska läkemedel.
 
Detta har då lett till att skelettet försvagats, så hon (systerdottern min) Har brutit benen flera ggr och för nu flera år sedan bröt hon återigen sitt ben, opererades men det blev inte bra. flera behandlingar med penicillin, mm mm
2011 i november konstaterade dåvarande läkare som trodde att det hon har i knät är en skada på menisken. Alltså inget som går över och kräver antagligen operation och lång rehabilitering. I hennes fötterna har hon avslitet ledband på höger fot samt artrosförändringar i båda.
Och har nu väntat flera år på att få en ny knäled och kanske skulle hon få operera nu under hösten 2014 efter åratal på kryckor och ett totalt vanställt ben. Men i fjol innan hon även då skulle få operera hamnade hon på sjukhus då tarmen spruckit och det höll på att kosta henne livet. Nu har hon haft stomi under ett helt år och ett tarmbråck nu ovanpå detta.
 
Att få ett bråck efter en stomioperation är en vanlig komplikation. Sitter det vid stomin så kan det också påverka tarmtömningen, den kan bli oregelbunden och tarmarna kan vrida sig och det kan bli infektioner, vilket NU har hänt.
 
Pga medicineringen för hennes sjukdom har detta utarmat hennes normala funktioner, för att själv kunna läka och tillfriskna. Kroppen är så preparerad att den inte vet hur den ska läka sig själv vilket gör att kroppen istället attackerar sig själv. Hon behöver en operation men ingen läkare vågar ta ansvaret, då hon har så dåligt läkkött och kroppen inte svarar på medicinerna längre.
 
Så mkt som 15 % av alla patienter på svenska sjukhus har hamnat där p.g.a biverkningar eller av felaktig medicinering. Och I USA dör dubbelt så många av läkemedelsbiverkningar än i trafiken, mer än 100 000 människor varje år. Vem har ansvar för vad läkarna förskriver, de behandlingar som görs och är man som drabbad rättslös? Vem representerar alla som på något sätt skadats av vården?
 
Enligt Socialstyrelsens beräkningar skadas varje år ungefär 105 000 patienter i Sverige. Av dessa får cirka 10 000 bestående men och 3000 dör. Skadorna genererar mer än 600 000 extra dagar på sjukhus.
 
Från den 1 januari 2011 infört en patientsäkerhetslag(2010: 659), vilket har medfört att vi som enda land i världen tagit bort det vårdrättsliga disciplinansvaret.
Anmälan ska numera göras till Inspektionen för vård och omsorg, Ivo. En anmälan dit är verkningslös och går inte att överklaga. Hela systemet är ett hån mot patienterna och allt vad patientsäkerhet innebär. Nej, återinför det vårdrättsliga disciplinansvaret!
 
Det finns en irritation över hur media beskriver vården. I annonstidning från Svenska läkaresällskapet, Framtidens hälso-& sjukvård, uttalar sig vice ordförande i Svenska läkaresällskapet Kerstin Nilsson oh säger att ”en negativ mediabild kan på sikt undergräva förtroendet för vården”. Öhh... menar du. Är det inte dags att låta statsmakterna ta itu med medias rapportering om vården?
 
Hur ska vi "vanliga" patienter kunna stå upp mot denna makt som vården idag har?
 
Min systerdotter kämpar år ut och år in för att få tillbaka ett något sånär liv igen. Vem ska hjälpa henne då sjukvården inte kan? Vem bär ansvaret för att hon ska bli bättre?
 
Och till råga på allt eländes elände tycker Försäkringskassan att nu har hon ju varit sjukskriven sina dagar och borde återgå till JOBB!!!
Uppriktigt. Vad FAN händer med detta samhälle? Borde det inte vara nog snart?
Försäkringskassan då är det inte frågan om den store som slår på den lille, utan om en jätte som slår på en som redan är sjuk och svag och redan ligger ner.
 
– Det som också är oroande är att de försäkringsmedicinska rådgivarna nu ska ta över all utbildning av läkare och handläggare, allt ska vara styrt från Försäkringskassan centralt.
Det liknar en uppfostringsanstalt där läkare tvingas rätta sig efter nytt beslutstöd och nya riktlinjer som många gånger saknar förankring i verkligheten.
 
Är det VAL i år, så borde politikerna vara lite mer rädd för hur vård, omsorg och hur försäkringskassans metoder ser ut idag. Det är KATASTROF!
 
 
Pratade med systerson ikväll, ja...vad finns det att göra? Lider så med henne att det är svårt att vara positiv och glad då hon ständigt finns i mina tankar, och jag vet aldrig riktigt hur hon mår. Varför är livet så orättvist? Jag läser och hör ofta att man får inte mer än man klarar av? men ska hon aldrig få njuta av livet, det borde ju bli ljusare...eller?
 
 
Sänder dig gumman allt ljus och all värme jag kan på avstånd. älskar dig och önskar av hela min själ och mitt hjärta att det ska vända och bli bättre.
 
 
 
 
 
 
 
Dagens Tänkvärda:
 
Att misslyckas betyder inte att jag ÄR misslyckad. Det betyder att jag inte har lyckats ännu och lärt mig ngt på vägen dit.
 
 
 
 

Söndag med fri tid

Jag har haft huvudvärk i två dagar. Igår var jag så på målarkurs men var tvungen att knapra tabletter hela dagen för att orka. Kom hem runt 17.15 och då blev det middag.
Sen slappade vi i soffan, såg två action filmer, och jag undrar ännu hur jag orkade?
 
Vaknade några ggr under natten av huvudvärk och att jag var rysligt törstig. Drömde en hel del vilket Linda (konst) sa att detta kunde ske då man målar. Så jag kom väl åt undermedvetandet och drömde att jag deltog i krig. Blev angiven av en bekant att jag var ett hot mot djurförsök och skulle avrättas. Gömde mig i en stuga där inget vatten eller elektricitet fanns. Huset låg underbart mitt i skogen och var i trägul färg och lyste vackert mot skogens gröna bakgrund.
 
Huset tillhörde (i drömmen) min moster, lite förvirrad kvinna i 80 års åldern. När jag var installerad dök hon plötsligt upp med två män i släptåg, jag såg dom komma genom fönstret. Jag fick hjärtklappning och rusade till källardörren, tog mig snabbt ner för trappen till källaren som var ett litet utrymme där min moster hade en frys (utan el?)
Frysen var iaf tom. Men dom kom in i huset och jag hörde röster och ljud uppifrån. Strax hör jag dörren öppnas och nerför trappen ser jag mosters ben komma. Jag trycker mig på vänster sida trappen för att inte synas uppifrån där en man står.
 
Viskar med upprörd stämma åt min moster och undrar vad hon håller på med. -jag ska bara hämta lite bullar , ler hon åt mig. Då hon öppnar frysen fungerar den och hon plockar upp bullpåsen. Då kommer mannen ner för trappan, får syn på mig och jag är fast!
 
Sov lite längre på morgon då jag sovit så dåligt hela natten.
 
Ringde min bror G och vi surrade bort 1,5 timme =) Det var länge sen vi pratade. Jag undrade om jag kanske skulle komma tillbaka och göra färdigt det jag sist inte hann, dvs stenarna runt blombänken.
 
Det tyckte han var en utmärkt idé. =)
 
Pratade kort med min systerdotter och hon mår tyvärr inge vidare. lider så med henne. Önskar jag kunde hjälpa henne. Hon sa att jag kunde ju säga upp mig från jobbet och så kom hon å bodde hos mig. Bra idé. Kan bli lite knapert ekonomiskt dock men annars en strålande idé.
 
 
Tanken var att vi skulle gå en topp i helgen, men det gick inte då Annas sambo åkte å fiska, så då blev det inget.
 
 
Lite trädgårds stugbilder att njuta av.
 
 
 
 
 
Utsikt
 
 
 
 
Nya gardiner i gäststugan, gardinstången har jag använt björkar till.
 
 
 
 
 
 Be healthy, keep up, and be you. Mer Kärlek i varje steg – frid och tillit till ditt inre

Färg utan form ingen konst

 
Lördag var jag på en kurs med Linda. Inspirativ målning är

"Leken med färg och form är ett kravlöst redskap att öppna sig för vår inre visdom och läkning.

Vi är i stunden i kreativitetens flöde, som skapar möjligheter att bli den vi är i enhet med andra människor och världen runt oss.

Vi skapar för vårt inre och yttre liv, att leva i balans och glädje.

 

Under kursen ges verktyg för att skapa kravlöst och i ett meditativt flöde.

Vi målar i tystnad (ibland till musik) på tapetrullar och med kritor och vattenfärg. De som vill kan måla på duk med akryl efter ett tag, men det är valfritt. Efter kursen tolkar vi bilderna tillsammans."

 

Så här visar jag nu mina kreativa inre alster =) Det var kul att måla igen och jag behövde verkligen gå en kurs för att påbörja det igen.

Vi började med kritor och sen vattenfärg. jobba med både vänster och höger hjärnhalva var tricket för att släppa tankarna som annars kan hindra mig till kontroll. Så dessa alster är okontrollerade verk av mig =D hihi.

 1)

 1)
 
 
2)
Och när flödet satt igång blev det, det ena efter det andra, om det är bättre eller sämre, vete tusan.
 
 
För mig var det att få måla och känna mig levande =)
 
 3)
 
 
4) 
 

 
5)
 
 
Lite åska skulle denna uttrycka =) Denna bild känns bättre i verkligheten än på bild såg jag då jag satte in den här.
 

 

 

Och så bidde det en liten fisk också.

 6)

 

I Levande konst rör vi oss mellan  väglett skapande och stillhet. Då skapar vi utrymme för färg,  form och ord,
utan krav på prestation eller teknik.

 

Tyvärr kunde jag inte åka dit idag söndag, den andra dagen pga huvudvärk som hållit mig vaken och inte velat ge med sig. Därför missade jag kursens sista steg: tolka bilderna tillsammans.

Så tyvärr kunde jag inte få veta allt mitt undermedvetna berättade i mina nyskapande okontrollerande bilder som blev frukten av min kurs.

 

 

”Form betraktas som en manifestation av tingets sanna verklighet och innehåll. För

oss är varje tings namn dess yttre skepnad. För skaparen är det dess inre hemlighet.”

Rumi.

 

Att väcka den egna kreativiteten är som en självläkningsresurs.

 

 

Be healthy, keep up, and be you. Mer Kärlek i varje steg – frid och tillit till ditt inre

 


Lunch

Idag är det så torsdag och jag jobbar, men har lunchrast just nu. Idag bjöds det på palt, så min mage har otrevligt sagt ifrån att den gillar inte detta. Hade ingen annan mat med mig å så stänger jag idag, så då blev det att äta palt. Jag får otrolig halsbränna och magen känns som en spärrballong =/
 
Imorse drömde jag en av mina såna där konstiga drömmar. Jag drömde att jag skulle å bada, på badhuset. Men jag skulle åka och bada med mina kissar, chanti var föga imponerad av mitt förslag och fräste och tyckte inte hon ville kliva i bassängen. Man får inte ha katter med sig i badhuset så vi var ensam om min lysande idé. Helt plötsligt kom min bror Gunnar och skulle skjutsa oss någonstans, men sen vaknade jag.
 
 
lustigt med drömmar. Ibland är dom glasklara då jag vaknar, kommer ihåg detaljer mm, och vissa ggr är det bara några fragment, lösryckta små saker jag kommer ihåg.
 
Idag är det fortfarande kvavt och vi väntar på regn. Inte för att jag längtar efter regn, men det är väldigt kvavt och jag får en sån enveten huvudvärk då vädret står stilla.
Middag idag då jag stänger 18.15 ska min sambo ordna, hoppas jag. kan bli si eller så eller inget. Men han behöver endast steka oss någon hamburgare så e det klart.
 
 
I helgen ska jag ev på en målarkurs med min kollega här från mitt jobb. Förr målade jag mkt men nu har jag nog inte målat mer än hus å dyl, men på duk är det troligen 20 år sen eller mer.
Vi ska måla med vattenfärg, så det blir väl mest för att komma igång. Jag har alltid målat i olja och tycker om att måla i olja då det ger ett starkt uttryck =)
 
Har köpt akvarell färg, tänkte jag skulle våga prova på det.
 
 
Må bra tips; Gör roliga saker
Planera in tid i almanackan för sånt som du njuter av eller tycker är kul. Det blir sällan av om du tänker att du ska försöka hinna med det sen. Tänk ut något som du skulle vilja göra, en weekendresa, en dagsutflykt och shoppa, en lunch med en gammal god vän, en kortkurs eller gå på bio. Boka tid med dig själv, din vän eller partner och skriv in det i almanackan. Det motar bort vardagstristessen och ger massor av ny energi.
 
Nu tillbaka till jobbet.
 
 
 
 
Snygg pose =)
 
 
 
Be healthy, keep up, and be you. Mer Kärlek i varje steg – frid och tillit till ditt inre
 
 

Gårdagens fjäll topps bilder

Idag var det inte speciellt mkt barn på jobbet, men då det är så lite barn blir man lite seg. Men dagen tog iaf slut vid 16.30 då jag cyklade till affären å vidare hem efteråt.
 
Här kommer några bilder från Velbmabouda igår, som jag även höll på att förlora... uch vilken jobbig känsla det var. Men, men hade jag mist dom hade det ju inget annat varit än accepterat faktum.
 
Så njut lite extra av dessa utsiktsbilder.
 
 
 
 
 
 

Ett underbart vridet gammal träd =) Naturens under
 
 
 

Vi skrev våra namn i gästboken som fanns inne i stugan =)
 
 
 
Lilla Tova 4 år kämpade gott uppför å gick hela vägen ner, sen somnade hon i bilen på väg hem. Väl kämpat!
 
 
 
 
 Be healthy, keep up, and be you. Mer Kärlek i varje steg – frid och tillit till ditt inre

Topp sex

Nu har jag äntligen klarat av sex
 
Igår gick jag, Anna och lilla Tova 4 år Välbmaboulda (710 m ö h intill sjön Uddjaure) dvs. sex av mina fjälltoppar =) är avklarade.
Lilla Tova var jätteduktig, dock fick mamma bära henne 400-500 meter den sista biten upp. Men att vara så liten var hon en otrolig tjej på att traska. Hon hade ju mer eller mindre hinderbana uppåt. Det var väldigt stenigt, stora härliga stenar att hoppa upp å ner ifrån. Inte konstigt att hon blev lite trött på slutet. Tur är väl också att hon har en så stark mamma =)
 
 
Det var även väldigt brant på sina ställen och lite läskigt att gå neråt sen. Anna lyckades vricka foten, men som tur var tog hon sig ner för egen maskin, men det ömmade säkert bra. (nu skrev jag som jag pratar, =D )
 
Nu är det så bara 4 kvar... Får se om det blir alla, men två till siktar vi på.
 
Välbmaboulda (710 m ö h intill sjön Uddjaure) Gjord, Tjeck
Kvar är nu;
 
Alep Iksják (intill Hornavan, 789 m ö h)
 
Avvuhatjåhkkå (intill Mierkenes, med masten 1 054 m ö h)
 
Kráhpiesvárrie (intill Gautosjö, toppen Tjårras 1 036 m ö h)
 
Ruonektjåhkkå (söder om dalgången Smuolevágge 1 516 m ö h)
 
 
 
Fipplade med mina bilder igår. tog ur dom från kameran, och hur jag nu lyckades så försvann dom efter att jag redigerat dom?? har aldrig hänt förr. Men min snälla sambo hjälpte mig hitta dom igen, tyvärr blev det inte alla...men jag trodde jag förlorat alla gårdagens fjällbilder =//
 
 
Fick huvudvärk på e.m men vi hade tur och blev bjuden på middag hos svärfar - hemlagad pizza. Smakade mkt gott! La mig tidigt, runt 21.30 sov nog redan vid 22.00
 
Idag måndag, Tillbaka till jobbet igen efter semestern.
 
Bilder kommer =)
 
 
L. B.  Keep up, girl!
 
 
Be healthy, keep up, and be you. Mer Kärlek i varje steg – frid och tillit till ditt inre
 
 

Fick ju Ny kamera

Här är lite tokroliga bilder från min nya kamera, de första bilderna, "random"
 
 
 
Detta är väl en himla bra skylt. Gav den till min sambo efter min Hallandsresa. Passar nog för många av oss <3
 
 
 
 
Fin kisse som jag köpte i Halland
 
 
 
 
Jag (bloggägaren) i ett galet glädjeskutt då son å hans Malin var hos oss.
 
 
Blombacken min
 
 
Närbild
 
 
Min födelsedagstårta 17/6
 
 
 
 
Vår svarta snygging Mango
 
 

Kylskåpskatt inköpt i Halland =)
 
 
Utsikt över den vackra utsikten i stugan då himlen kan ha de vackraste färgerna
 
 
 

Min kära son fiskar vid stugan
 
 
och sist... Svärfar i gungning.
 
 
 
 
 
Idag blev det att bjuda svärfar på middag. Vi åt grillad ryggbiff (jag kycklingfilé) stekt potatis, champinjon/kantarellsås, sallad och bröd. Det smakade mkt bra.
 
Övrigt har det tagits ganska lugnt idag. Gick barkrundan 2,5 km, lite meditation, lite datortid, lite handling å matlagning. Blir antagligen lite Tv å sen isäng =)
 
 
Dagens tänkvärda;
"Att klaga är som att sitta i en gungstol -du har något att göra men kommer ingenstans"/ Dalai Lama
 
 
 
 
 
 

 

 Be healthy, keep up, and be you. Mer Kärlek i varje steg – frid och tillit till ditt inre

Siebniesbuovdda

Japp, det blev storberget dvs Siebniesbuovdda ( 714 m ö h) Det vart en fantastisk tur upp på toppen. Väl markerad liten stig som vi hittade direkt. Blött så in i norden var det, så vi mer eller mindre plumsade 500 meter från starten, klafs klafs. Men vilken bra investering jag gjorde då jag köpte mina vandringskängor, ångrar mig inte ett ögonblick. Torr om fötterna, känns toppen då di andra denna gång tyvärr blev väldigt blöta.
 
 
 

 
Vi åkte vid 18.00 från Arjeplog och det tog ca en timme att köra dit efter grusvägarna. Framme och kl hade då blivit 19.00 och vi drog på oss skor och ryggsäckar å traskade så iväg. Solen sken och det tidigare åskvädret var förbi.
 
Det var mkt skog, inte så mkt kalfjäll... men vackert ändå.
 
Anna tog täten, känns tryggt. Hon är duktig på att följa vimplarna, vilket inte jag är... tappar dom ur sikte ideligen, så det är så skönt att hon går först. Så jag å svärfar hakade på henne, hunden Sally skulle givetvis vara kring benen hela tiden och då det blev brant var det lite trixit. Parera stenar å hund i uppförsbacke =) men det gick ju det också.
 
Även idag fredag, sista helgen på semestern skiner solen, vilket alltid får mitt humör på TOPP =) hihi.
 
Bjuder på lite fjällbilder på gårdagens topp.
 
 
 
Skogen upp, svårt att se men det ser jättemurrigt ut då det hänger på träden. en trollskog =)
 
 
 

Utsikt på väg upp, rätt fint va!
 

På toppen av storberget
 
 
På hemvägen såg vi en av de sötaste renar jag sett häruppe. Mörk mörkt brun, nästan svart med vit mule och fina horn =) men som chafför hade jag inget att fota den fina renen med.
 
 
 
 
Nu ska jag ut på barkbanan en sväng.
 
 
Önskar dig en bra dag å tack för din titt.
 
 
 Siebniesbuovdda/Storberget (nära Eriksholm 714 m ö h) Gjord, tjeck.
 
 
"Bara" resten kvar:
 
Alep Iksják (intill Hornavan, 789 m ö h)
 
Avvuhatjåhkkå (intill Mierkenes, med masten 1 054 m ö h)
 
Kráhpiesvárrie (intill Gautosjö, toppen Tjårras 1 036 m ö h)
 
Välbmaboulda (710 m ö h intill sjön Uddjaure)
 
Ruonektjåhkkå (söder om dalgången Smuolevágge 1 516 m ö h)
 
 
 
 
 
Be healthy, keep up, and be you. Mer Kärlek i varje steg – frid och tillit till ditt inre
 
 

RSS 2.0