Ung...gothic?

Om jag var ung och med en figur som man vanligtvis har då man fortfarande är ung =) Så skulle jag varit modigare.
Om jag haft modet som ung, då hade jag klätt mig i klänningar som jag idag tycker är både roliga och läckra.
 
Tyvärr ser jag inte en ung kvinna längre i spegeln, ingen annan ser henne heller utan en kvinna på 50 år på nacken. En kvinna i min ålder kan inte ha de kläder som jag önskar jag hade haft modet att ha som ung.
 
Idag är tjejjer mer kvinnliga och kan vara mycket mer modiga och ta ut modesvängarna på ett mkt vidare sätt.
 
Ok, visst menar jag att jag kan ha klänning... men jag pratar om ett helt annat mode som inte ens fanns då jag var ung och född på 60 talet, kvinnlig frihet, strunta i kvinnligheten och var som grabbarna. =)
Jo, jag var ung och jag var en pojkflicka som gärna klättrade i träd, lekte indianer, och var inte ngn squaw utan oftast indianhövding eller revolverman =)
 
Sällan har jag haft klänning, och när jag väl har det så känner jag mig oftast lite vilsen. Men tänk om jag hade fått ha vissa kläder då jag var ung...åhhh, vad jag tycker dagens mode är modigt och djärvt, rent av sexigare än något annat. Men jag lovar, jag ska inte klämma mig ner i någon, men jag ska beundra och titta på avstånd.
 
Vad tusan pratar jag om för klänningar, kläder nu då??
 
Här får ni en glimt av mina önskekläder och önskar att det fanns kläder för gamla tanter oxå...
 
 
 
Hur i hela friden kan jag ens komma på att Gothic cloathing är mina favoriter??
Har ju en son som introducerade modet, genom att själv ha det under en tid. Nu vet jag inte om han längre är inne på Gothic kläder, men plaggen är definitivt lekfulla i mina ögon.
 
Visst vet jag att det finns äldre kvinnor som har dessa kläder, men ofta är det kvinnor som kanske håller på med lite udda saker i livet, och sen har jag inte sett en enda kvinna som är äldre som jag tycker passar i modet =/ visst har jag fördomar där, men jag har iaf inte modet att klä mig i gothic kläder hur mkt jag än önskar.
 
Övrigt:
Seg dag idag. Jobbigt att åka till jobbet. En stund vid lunchtid var jag så trött att det sved i ögonen, hade det då funnits en säng hade jag nog somnat ovaggad =)
Roligt ändå att träffa barnen.
 
Kom hem efter 15.30 och idag blev det en fantastisk middag bestående av korv å fullkornspasta... sen Tv å prat med syster E, kolla hur hon mådde idag då hon påbörjat ny medicin. Hon är otroligt full av tillförsikt om att hon ska bli frisk. Känns gott att hon har både hopp och tro på framtiden, även om hon egentligen måste börja leva för nuet, ta vara på vardagens guldögonblick. Men ändå bra att hon håller ljuset brinnande för framtiden och dyl.
 
 
 
 
Kärlek i varje steg – frid och tillit till ditt inre, tjingeling

flitighetens ljus brann

Idag har jag varit flitig, igen =)
Men för att börja från morgon igår lördag. Är så Skönt att vakna och ändå och veta att man inte behöver stressa upp, utan ligga kvar i sängen, småslumra och fundera på ditt å datt, sträcka på sig och bara njuta av att dagen ännu är oplanerad.
Ingen huvudvärk som hindrar eller begränsar. Steg så upp, gav kissarna mat och gjorde sonens och mina räkningar.
 
Sen satte jag igång att gå igenom i förrådet föär att få plats och få bort det som inte skulle vara där. Jag behövde plats för att få in kartonger utifrån carporten, för att i carporten få plats att strukturera om och få lite ordning.
 
Så jag höll på i 2-3 tim, sen ut och började så i carporten. Då vaknade sambon till liv och med gemensamma lösningar och krafter har vi nu fått lite ordning även där.
 
Sambon bjöd på pizza, så jag slapp fundera mat. jag hämtade och det var en hel del turister på samhället idag, många som skulle äta pizza, hamburgare =) Så det tog lite extra tid.
 
Ni vet turister i samma lika overeller =) Ser så söta ut då familjen har likadana kläder å temat på semester turister är lika träningsoveraller. Finns en låt som dom så passligt spelade i fredags på radion, gjord av ett band som heter Taxi, Där är texten att man som turist går i samma träningsovereller (sjungs på bred norrlänska)
 
Kvällen bestod av film (skorpionkungen, 3) och soffslappning, lite popcorn och te =) sambon drack dock öl å åt chips.
 
Imorse vaknade jag runt 6 första ggn, men vaknade och steg upp ca 9,00 och då hade strömmen gått. Allt var så där knäpptyst i huset, inget hummande, bullrande från varken kyl, frys eller annat elektriskt. tom kissarna låg tysta och sov. Steg upp och funderade vad man gör då man inte kan dricka te på morgonen?? Det blev ju Juice och sen blev det yogurt med flingor. ingen havregrynsgröt idag =(
 
Tiden tickade på och runt 11.00 steg så sambon upp, lite missorienterad då inga klockor visar tiden i sovrummet. Sen började han att kontakta kollegorna och försöka få igång någon ström.

"Många var idag utan ström i trakterna kring Arvidsjaur och Arjeplog efter ett omfattande strömavbrott hos Vattenfall. Cirka 8 000 abonnenter är utan ström då det är en ledning som skadats. Vattenfall kan ännu inte meddela när problemet bör vara åtgärdat." ur pite tidningen

 

Det var Åskan slog sönder en isolatorkedja varvid en ledning från Vargforsens kraftstation ramlade ner. Det gjorde 11 915 kunder strömlösa. ur Norran.

 


Strömmen var borta mellan 8.30-16.00 idag, men runt 12 fick sambons kollega igång ett reservagregat från Sädva kraftstation, så vi fick ström i ca 10-15 min, innan det slocknade igen. dock hann jag göra mig te och njöt mycket av den koppen.


Idag har jag så rensat kartongerna som blev intagna och har diskat och pyntat med det som skulle vara kvar. Sambon hängde upp spadar och trädgårdsverktyg i carporten, ser så fint ut nu.


Imorgon är det tillbaka till verkligheten och barnen =) börjar i morgontimmen 07.00

 

Men bjuder er på lite bilder oxå idag:

 

Svärfars smörgåstårta som jag gjorde och som han fick i present på sin födelsedag 17/7

 

Mango utforskar kartongen efter att sambon packat upp infravärmaren

 

Chanti provar den hon oxå... leker lite med matte

 

chanti i stugan, lite försiktig och tar skydd under husses pickis

 

Dagens outfit under lördag e.m i stugan, kallt som bara f....n, endast 13 grader

 

 

Båten pryds med den gamla båtmotorn, utan blommor iår, helt enkelt för kall sommar.

 

Sally beundrar båten =) Sally å svärfar kom förbi och vi grillade korv, gott!

Sally (blandras mellan västgötaspets och norrbottenspets)

 

 

Kärlek i varje steg – frid och tillit till ditt inre, tjingeling

Stugan

Idag formligen vräker solen äntligen ner, å vi packar för att åka till stugan.
Chanti får följa, å hon verkar längta.
mango får ha en egen lugn hemmadag utan oss andra, han kommer nog att trivas ändå. =)
Pga andra djur och att han inte varit i stugan förr, så får pojken stanna hemma.
 
Nu packning, eller allt e ju klart. Väntar på sambo som ska lite ärenden hit å dit, dels fylla på en gasoltub.
 
 
 
Chanti vilar hakan mot vattenskålen 2011
 
 
Kärlek i varje steg – frid och tillit till ditt inre, tjingeling

Ant´s

Äntligen är färgen på huset, klart...dvs nu slipper jag målarpenseln på huset mer iår...hoppas jag!
Idag har vi varit flitiga som myror. Vi steg upp tidigt och var till stugan en sväng, röjde lite gräs och jag krattade. sen hem å skura altan och utemöbler, och städade till efter allt som stått där, nu blev det fint.
 
Var och handlade för att förhoppningsvis åka till stugan imorgon.
 
Vi har tittat serie på Tv. Hell on Wheels. Tror jag den hette, jättebra.
 

Serien utspelar sig år 1865 under vilda västerns storhetstid. Efter det amerikanska inbördes kriget
och i efterdyningarna av avskaffandet av slaveriet bestämmer sig Cullen Bohannon, en före detta

Sydstadssoldat för att hämnas på den (de) nordstadssoldat (er) som våldtagit och mördat hans fru. För att lyckas med sitt mål måste han resa längs och därmed också börja arbeta på den järnvägen, som är under uppbyggnad. Människorna som jobbar med järnvägen flyttar efter allt eftersom spåret byggs på, och bildar därmed en sorts mobil stad kallad "Hell on Wheels" av invånarna själva. Bland arbetare, spelare, prostituerade och kriminella börjar sökandet efter hämnd...

 

Tuff, hänsynslös, snygg och dricker en hel massa konjak hela tiden =)

 

Har bara en systerdotter gumman! älskar dig!

 

 

Kärlek i varje steg – frid och tillit till ditt inre, tjingeling

 
 

Demoner och usla klockor

Semester en tid av vila och återhämtning...var det iaf meningen att det skulle vara...tror jag. Under senaste 5 dagarna har jag haft en migränliknande huvudvärk varenda morgon jag vaknat. samma även imorse. Sen efter x antal piller och halva dagen försvunnen går jag omkring i en tablett dimma och kommer inte igång med just någonting. suck! Men pga stress för allt som sker denna tid i detta nu är det kanske inte konstigt att även min hjärna ger upp och vill gömma sig i ett luddigt moln av kemiskt ämne?
 
Jag vet inte, men jag skulle verkligen behöva få komma iväg på en yogaretreat, hämta kraft och balans och få kontakt med universum istället för skruvade drömmar om det ena underligare än det andra, vakna svettig och yr av dundrande hästhovar i skallen.
 
Idag har jag iaf ring och förbokat ett släp för sonens flytt, pratat med hans vaktmästare och bett denna kollavad som behöver ordnas i lägenheten inför flytten. Det skulle ske i morgon, trodde han. Har även mailat för sonens räkning och hoppas få svar.
 
Sen har jag pratat med min syster i telefon, vilket kändes behövligt. Det händer så mkt jobbigt i den nära familjekretsen nu att jag knappt orkar tänka på vad som komma skall.
 
Jag upptäcker även att jag får ett sug av onyttigheter då jag blir stressad och behovet lurar hjärnan till dumheter som jag knappt kan kämpa emot. Jag orkar helt enkelt inte stå emot utan äter och mår illa, beteendet är ett stört ätbeteende som pågått hela mitt liv. mönstret är att jag ger upp och faller för frestelsen för att lindra inre sorg och stress. Kunskapen och vetskapen, det förnuftiga försvinner i en dimma och jag upptäcker knappt hur mkt jag ätit förrän jag mår illa och behöver få upp en del igen.
 
Det är sjukt, har även sökt hjälp för det, men det finns ingen varaktig hjälp egentligen. Verktyg att ta till, men dessa är likt förnuftet bortglömt då jag hamnar i mitt mörka sinne och bedrövelsen brer ut sig.
Nog om hemliga avslöjanden... jag är besatt av tröstätandets demon i stundens nu.
 
Så hjärnan tar ut hämden med att hamra likt städet i huvudet och tröstäta för ännu en ny stressfylld dag av måsten jag inte förmår att göra då huvudet är fången inuti dimman, och styrkan att ta tag i något är för svag.
 
 
 
 
Mat å sovklockan är i olag...
 
 
 
Kärlek i varje steg – frid och tillit till ditt inre...kram

Nattsvett

Natten till idag sov jag inget vidare, vaknade svettig och en hiskelig mensvärk. Ibland önskar jag att det manliga släktet fick känna på en riktig läskig natt med värkande mensvärk. Så kanske vi kvinnor skulle få någon typ av förståelse då det känns som knivar i underlivet av kramper man helt plötsligt vrider sig i. Men, det manliga släktet kanske inte skulle stå ut med en smärta som kom varje månad, hormoner som åker omkring i systemet och gör att vi förvandlas till morrande hyenor och sexbegäret blir väldigt primitivt veckan innan. Samt allt blod som åker ur kroppen och den hemska tröttheten och värken då man väl får den. Suck!
 
För att tala om något annat så har jag då idag målat 1,5 sida av husets "midja" stående på stege (med menskramper) och målat blått. Sambon har varit hjälpsam och kommit förbi och påpekat där jag missat och vart jag borde bättra på, under målningen =) så glad för hans hjälp (ironi, vaddå?)
 
Men vädret har varit opålitligt, blåste storm imorse, sen avtog det ngt, temperaturen har legat på ca 11 grader!! mitt i sommarhettan, vår semestermånad... Så fodrade brallor, 3 lager målarkläder, fattades bara vantar å mössa idag. Vips kan solen kikat fram 5 minuter, hett! av med lite kläder, sen försvunnen bakom ett moln, på med kläderna, hutter, hutter. Så har vädret lekt med oss i dag. Men jag fick iaf lite målat, och sambon glad då jag målar å det börjar bli klart.
 
Så, han bjöd på pizza idag, jag som så snällt skulle börja sköta maten igen... suck! Inte lätt då man har mens, så den kloka tanken flög ut genom fönstret å iväg åkte jag å köpte en veg pizza åt mig å sambon ville ha superskrov. Nä, han åkte inte med, för han betalade ju!! Typiskt min kära sambo, han vill sitta hemma som en lite soffpotatis och vänta medans jag åker å hämtar.
 
Hann förbi affären oxå, då träffade jag ett av de mindre barnen från dagis (förskolan) glad i hågen köpte han sig lite lördagsgodis och undrade om jag inte skulle vara på dagis =) som en inventarie...hehe... man ska ju vara på dagis, då man jobbar där, inte åka omkring å handla el sånt.
 
Kattinfo;Mango, vår kära hankatt (kastrerad) Nu ca 8 år. Galen i oliver =) så idag då jag åt min pizza hade jag svarta oliver på, gav Mango en och han blir som besatt. Blicken stirrig, känner sig virrig och krusar ihop fötterna, kelar med oliven, leker med den och blir som lite knasig. Men så otroligt söt då han får en oliv. han vet helt enkelt inte till sig av begär till den lilla oliven =) Om jag kan någon gång ska jag filma honom då han får en oliv. Bra för pälsen är det oxå och Chanti hon bara fnyser åt oliver, tror jag är knäpp om jag bjuder henne på en. Hennes begär är med för kattgodis och chips, ibland räkor då hon får, mums.
 
 
Idag har jag varit lite telefonsocial med systerdotter, så glad att hon känner sig bättre trots smärtor i knä och ben. Men det stora steget är taget, kan bara bli bättre. Älskar henne =) och finns här för henne om hon behöver mig.
 
Pratat med mor idag oxå, bett henne ta det lite lugnt på en del plan. Hon har en tendens att vilja styra lite och samtidigt måste hon själv varva ner och ta det lite lugnt. Fast det tycker hon ju hon gör ändå.
 
Nu blir det nog lite Tv film.
 
 
Kärlek i varje steg – frid och tillit till ditt inre, tjingeling

trött, seg å off...

kände redan imorse då jag vaknade första omgången att oj, vilken jobbig morgon, så jag vände mig om och somnade igen. Vaknade inte förrän 09.45 och vet inte NÄR jag sovit så länge. Tydligen behövde den gamla kroppen vila idag.
 
Fick besöket från röbäcken (ni vet) å då blir jag rätt trötter å seg så idag har knopen varit i slow motion och jag har inte kommit igång på hela dagen. Har enbart målat 1/8 del av midjan på huset =) dvs över carport och garage entrén, inget annat.
 
Lagat middag och tvättat två maskiner tvätt.
 
Sen har jag suttit framför datorn och letat förslag på en vettig kattbur, för att kissarna ska kunna gå ut. Tycker jag hittade ett riktigt bra förslag, men har inte presenterat detta för sambon ännu. det bästa hade ju varit att inhängna hela trädgården, men tror inte han håller med, blir ju en hel del jobb.
 
iaf; Detta förslag fastnade jag för. Då kan man bygga detta utanför sovrumsfönstret, öppna fönstet/balkongen då kissarna vill ut å få lite luft.
Fast jag kommer nog att bygga det bredare, än på bilden.
 
Var inte detta rätt så fiffigt.
 
Nä, nu ska jag asa kroppen till soffan å se en film.
 
 
 
Kärlek i varje steg – frid och tillit till ditt inre, tjingeling
 
 

Ryktbar visdom

Drottningen av Saba, gestalt bland annat omnämnd i bibeln,  hon ska ha besökt kung salomo i jerusalem  för att pröva hans ryktbara visdom, häpnat över svaren och överlämnat rika gåvor. =)


Kära systerdotter tyckte att jag inte skulle städa så mkt så det knäckte mig inför min 50 års dag. men kanske var det för min visdom, och klokhet ni kom (oxå) =) så int städa jag mig ihjäl, som en klok gammal gumma jag är.


Min svärfar har fyllt år, i går den 17:e och till födelsedagspresent önskade han sig smörgåstårta. Så självklart slängde jag ihop en smörgåstårta till honom, och igår var vi där och fikade av tårtan som om jag själv får säga, smakade riktigt gott (mums)


Vädret är strålande och målning av huset går sakta men säkert framåt. Snart är det bara den blå "midjan" på huset kvar att måla. Igår fick jag dock en sån där "migrän ich" huvudvärk, pga överbelastning av muskulaturen vid ensidigt arbete, dvs målning. Kroppen säger alltså ifrån. Så jag var bara tvungen att gå och vila, sov nästan 3 timmar med dundrande huvudvärk och efteråt smått groggy känsla. Idag har jag inte heller målat, fy mig.


Men ibland måste man göra annat. Vi cyklar nästan varje dag, jag å sambo =) ett steg i den rätta riktningen.


Fick veta av brorsdotter att böckerna jag köpt kommit fram och familjen vart nöjd =) roligt. Hon (dom) fick 2 böcker för mat åt sin lilla, både första tiden och när hon växer. Vi pratade just om detta med mat då vi träffades. Jag tycker att man klarar sig rätt bra med maten man själv äter, om man drar ner på kryddor å dyl, som inte är bra den första tiden. men om man kanske inte är så säker på detta med mat och hur man varierar mm, då är det ju skönt att luta sig mot de kunniga i en välskriven kokbok.

 

Däremot har jag inget svar fått av brorson ang doppresent jag å Mor skickat dom =( hm. Får väl fråga bror om han kan undersöka saken.Har messat Marcus, men inget svar ännu å detta är tre dagar sen.

 

Du, min systerdotter:

Du är så fin och go, må du tro


du är stark då du tror


du är livets mening, en bit av puzzlet


därför får du inte ge upp


utan kämpa med din lust


Du ofta gömmer dina sår bakom masken


Men glöm ej vi finns för dig


även om du tyngs av lasten


Vi suckar över livet


och tar det ofta för givet


men livet går vidare


igen och igen


trots att vi av saker lider


människor ifrån oss glider


Jag finns här för dig


min underbara


systerdottertjej!


Varmaste kramar till dig, Eva (skriven idag, bara för dig)

 

 

 Kärlek i varje steg – frid och tillit till ditt inre, tjingeling

 


Vi kan inte botas!

Satt här på morgonen och läste i NSD om detta:
 
Fästingar...
 

Allt fler smittas av den fästingöverförda hjärninflammationen TBE och nu ökar antalet fästingar också i Norrbotten.

I Norrland är smittan fortfarande ovanlig, men i takt med allt fler fästingar får vi få vänja oss med oron.

- Det är en tidsfråga innan vi upptäcker det första TBE-fallet, säger Thomas Jaenson, professor i medicinsk entomologi vid Uppsala universitet.

  

 

Fästingar har varit ovanliga i Norrbotten, men nu finns de fläckvis längs hela Norrlandskusten och även upp efter älvdalarna.

 

Mildare vintrar
Anledningen till ökningen är klimatförändringarna som medför mildare vintrar och längre vegetationsperioder. Med detta ökade nämligen antalet rådjur från drygt 100 000 på 1970-talet till över en miljon i början på 1990-talet.

- Vuxna fästingar är beroende av stora däggdjur som värddjur. Rådjuren är optimala, de finns i samma typ av områden, i löv- och blandskog. Rådjuren kan vandra tiotals mil från födelseplatsen så då är det bara för fästingarna att följa med och etablera nya populationer, säger Jaenson, som forskar på fästingar och hur de fästingöverförda sjukdomarna sprids.

 

 

Vilka djur kan då få stopp på Rådjuren? Ett av våra egna rovdjur. Vargen vars huvudsakliga föda är;

Hjortdjur, främst älg, rådjur och ren  är de viktigaste bytesdjuren i Skandinavien, men även hare, bäver, vildsvin och grävling ingå också.

 

 

Vår vackra varg!

 

Hur skyddar man sig?

 

Idag finns ingen medicin som botar TBE och den behandling som ges syftar till att lindra symtomen. Det kan ta lång tid att bli frisk igen. Dödligheten är mindre än 0,5 % men ungefär 40 % av de vuxna som blir sjuka får bestående men som t ex minnesstörningar, balansstörningar, huvudvärk, hörselnedsättning, koncentrationssvårigheter eller förlamning.
Det är därför det är så viktigt att vaccinera sig mot TBE om man vistas i områden där TBE-smitta förekommer.

 

 

Äldre personer får ofta svårare symtom än barn. Har du väl haft TBE så drabbas du inte igen, då är du immun.

 

Vad gör du om du blir fästingbiten?

Hjälp varandra att inspektera kroppen noga varje dag om ni varit i områden där fästingar finns. Fästingen kan krypa runt flera timmar innan den biter sig fast.

Barn blir ofta bitna på övre delen av kroppen. Kontrollera även hårbotten och huden bakom öronen.

Fästingar som biter sig fast i huden bör tas bort så snart som möjligt eftersom smittämnen som borrelia och anaplasmabakterier överförs efter 1–2 dygn. Bär fästingen på TBE-virus överförs smittan däremot redan efter kort tid.

Använd en finspetsig pincett eller en fästingborttagare när du tar bort fästingen.

Ta tag om fästingens mundelar så nära huden som möjligt. Dra försiktigt rakt ut

 

Undvik att klämma på eller smörja in fästingens bakkropp, eftersom detta istället kan underlätta att smittämnen överförs.

Tvätta såret med desinfektionsmedel eller tvål och vatten.

Om du inte får bort hela fästingen, vänta några dagar, så kan du sedan kan ta bort de delar som är kvar i huden med pincett eller en ren nål. Det ökar inte risken för att få en fästingöverförd infektion om du inte lyckas få bort hela fästingen.

Är du osäker, rådfråga din distriktssköterska.

Kontrollera huden där du blivit biten. Kontakta läkare om det uppstår en rodnad som är större än 5 cm efter 1–4 veckor, eller om du får feber, huvudvärk eller andra symtom.

 

Visst är det underligt? Vi har inga botemedel mot fästingar och sorkfeber.

Sjukdomen smittar troligen inte direkt från människa till människa. Hundar och katter drabbas inte av sorkfeber.

Inkubationstiden anges vara två till sex veckor. Sorkfeber är en virussjukdom som sprids via skogssorken.

Något vaccin finns inte.

För att förebygga smittspridning är det viktigt att tänka på följande:

 • Undvik direktkontakt med gnagare.
 • Undvik inandning av damm som kan vara förorenat av sorkens utsöndringar. När du städar bör du inte dammsuga eller torrsopa. Spreja i stället med disk- eller desinfektionsmedel och gör sedan rent med en blöt engångstrasa. Använd handskar och tvätta händerna noggrant efteråt med tvål eller desinfektionsmedel.
 • Använd handskar vid hantering av avföring, döda sorkar eller föremål där sorkar ofta befinner sig, till exempel ved.

För extra säkerhet kan andningsskydd som används på rätt sätt minska risken för överföring av luftburen smitta.

 

Men det kan forskas om allt möjligt annat, som sällan eller aldrig kanske drabbar oss. När det gäller farsoter som svininfluensan skulle ALLA vaccinera sig!??

 

I Aftonbladet fick man läsa bla om;
Anna, 37, var höggravid när hon vaccinerades mot svininfluensan. Sex dagar senare fick hon en hjärnblödning. – "Jag hörde hur hon ramlade omkull på vardagsrumsgolvet. Jag sprang dit och drog upp henne i soffan och försökte prata med henne, men hon bara kräktes." "Det har varit totalkaos", säger hennes sambo.

 

 

Vaccinet som dödar 4 ggr fler än själva svininfluensan.
Om vi bara utgår från den officiella statistiken så får vi fram dessa siffror. Efter att ha tittat närmare på den statistik som finns att tillgå har jag funnit att vaccinet är farligare än själva influensan.

Det här är en sammanställning med källhänvisningar. Kontrollera gärna uppgifterna och bilda dig en uppfattning.

 

Ja, Sverige är fantastiskt emellanåt!

 

Sol utanför fönstret idag, kanske dags för att greppa penseln igen. Ha det gott därute och glöm inte kolla djur och dig själv efter fästingar...

 

 

 

Kärlek i varje steg – frid och tillit till ditt inre, tjingeling

 


en huslig dag

Ja, nu är det snart dags för sängen, men det blev en riktigt huslig dag idag, då jag väl kom igång.
 
Jag köpte mig en ny kokbok och vart som jag skrev imorse sugen på att baka bröd. Så efter att ha skrivit ner ingredienserna och lite till begav jag mig så till affären för att handla.
Hemskt mkt folk i byn idag, kan ju bero på silveryran som är igång på Kraja.
 
Det är ju vanligtvis inte så svårt att hitta en parkeringsplats vid konsum, men idag var det nästan omöjligt. Iaf så gick handlingen bra efter en lång stund i kö.
 
Hem å packade upp. Då hade sambon lyckats få av ett ben i duch/ångbastu/bubbelkaret, då han skulle höjja denna någon cm bak, då vattnet inte riktigt åker ner dit det ska.
Så då skulle han hitta ngt att fixa detta med.
 
Men själv satte jag igång med bak av bröd.
 
 
Jag hade inte bakat dessa förr så jag började med en ½ sats, blev 9 frallor, men riktigt goda.
 
Gi frallor (hela satsen blir ca 20 st)
 
50 g jäst
½liter mellanmjölk (laktosfri)
3½ dl havregryn
½ dl krossade linfrön
½ dl sesamfrö, skalade
½ dl solrosfrö
 
2 tsk salt
2 tsk flytande honung
6-7 dl siktat dinkelmjöl
1 dl grahamsmjöl
½ dl rapsolja
 
Blanda jästen med fingervarm mjölk i en stor bunke. häll i havregryn, linfrö, sesamfrö, och solrosfrö och rör om.
Låt stå under duk ca 10-15 min, tills det kommer upp små bubblor från degen (tips; ha bunken i ett vattenbad, men se till att det inte blir för varmt)
Blanda i salt och , honung och rör ner lite mjöl i taget, går bra att röra om med träslev i början men mot slutet får du bearbeta med händerna. Häll i oljan i slutskedet av knådandet. Degen ska lossa från händerna men vara ganska lös.
Forma små bullar, platta till dem lätt och ställ dem på en ungsplåt med bakplåtspapper och låt jäsa under duk ca 30 min.
Grädda i ugn på 225 grader i 12 minuter.
 
Vart riktigt goda =)
 
 
Jag prydde bullarna med några pumpafrön på varje.
 
Medans bullarna gräddades, städade jag undan och gjorde paj deg, för dagens middag. Ugnen var ju på och varm och köttfärs blev kvar från gårdagens taco. Så jag gjorde en pajdeg med rågsikt å dinkelmjöl, flytande smör, bakpulver å mjölk. Provade att ha dinkelmjöl istället för vetemjöl då både jag och sambo har irriterade tarmar.
 
På pajens ena halva blev det köttfärs, bakon, lök, paprika, champinjoner, fetaost och oliver och ett creme frech täcke ovanpå, med riven ost på toppen. Krydda med mkt basilika och en gnutta cayennepeppar. Jag gjorde en kant av deg till andra delen, där jag hade liknande ingredienser, men med cornfärs och ingen bacon =)
Blev suuuper gott faktiskt.
Pajen blev lite lösare i botten med dinkelmjölet, men smakade kanon gott så det fortsätter jag med.
 
 
Paj, innan den bakats i ugnen på 225 grader i 25 min. På sambons sida blev det en grön oliv, för att veta vilken sida som var hans.
 
 
 
Färdig gräddad paj, super gott med en fräch grönsallad och en kall loka citron till. =) Mums filibabba.
 
 
Idag stökade jag om lite i skafferiet, hinner jag imorgon ska jag städa där. Iaf så tog jag fram våran nya råsaft centrifug som vi inte hade packat upp.
 
 
Vår råsaft centifug, den lät ganska högt då man körde den. (klicka på bilden om du vill ha den större)
 
 
Sambon provade göra en morotsjuice i den.Han vart nöjd. Sjäv tyckte jag inte just den drycken var så god, men det finns ju massor av recept man kan prova på, även med morot i.
 
Recept jag ska prova är;
 

Avgiftaren

 • Gurka, selleri och broccoli

En riktig rengöringscocktail som ska motverka både fyllsjuka och migrän.

1 gurka

3 selleristjälkar med blad

2 broccolibuketter

Skär gurka, selleri och broccoli i bitar. Pressa grönsaksbitarna växelvis i en juicepress. Rör om och drick genast.

 
Och
 

Energikicken

 • Paprika, morot, sallad och      alfalfagrodd. (I arjeplog fanns inga a-groddar)

Energisprakande proteindrink som ska öka fertiliteten. (behöver inte det sistnämda, men energi är ju sällan fel)

 

1 handfull mogna alfalfagroddar

½ salladshuvud

1 röd paprika

4 stora morötter

 

Rensa bort alla omogna groddar och ta loss bladen från salladshuvudet. Kärna ur och skär paprikan i bitar. Ansa och skär morötterna i bitar. Svep in ca 10 groddar i varje salladsblad och
pressa i juicepress växelvis med paprika och morotsbitar. Rör om.

virrvarr av tankar

Sommar å semester =) startade ju semestern period 2 med att måla på huset under torsdag. Vädret var regnigt och blåsigt, under fredag så inge vidare att gå ut över huvudtaget. Övrigt i veckan har vi ju haft sommarvärme. Igår fredag var jag på Begravning tillsammans med sambo och svärfar.
 
Min sambos vän och arbetskollega dog hastigt den 15 juni och nu var det alltså begravning.
Jag har aldrig förr varit i kyrkan här i Arjeplog på något, men denna begravning var där då det var fullt med sörjande som ville ta ett sista farväl.
Men tyvärr blev jag besviken både på prästens begravningstal och den kantor/orgenist som spelade. Det var katastrof.  Jag kan förstå om det är semester tider och det är ont om människor som jobbar, men vid en begravning borde det iaf vara en kantor som kan spela då man ska försöka sjunga psalmerna.
Dom flesta kan psalmen "blott en dag..." men det var få som sjöng då det lät rent illa i öronen av musiken. Sen sjöng varken präst eller medarbetare i någon microfon för att lyfta upp sångerna.
 
Prästen var entonig och hade svårt i mina öron att få oss som satt där att känna vem han pratade om, jag blev inte direkt berörd av hans predikan som var upprepande och hattig. Ingen värme, flyt och inte direkt någon riktig koppling till den avlidne. Visst pratade han om honom, men... ja, jag tyckte iaf inte det var bra.
 
Sambon var med de andra arbetskollegorna på begravningskaffet efteråt, och det tog nästan 3 tim. Men dom hade fått lite att äta samt kaffe å cheese kake. Måga tellegram hade det varit och mkt folk även där. Jag å svärfar åkte till mig och vi fikade lite och pratade om begravningen och om hur det blir efteråt för den som blir lämnad. Svärfar blev ju ensam för nu 2 år sedan och det är ju rätt nära inpå och han kan nu känna av ensamheten.
 
Idag ska jag baka bröd =) brukar inte baka bröd å dyl för jag tycker sällan jag fått till det så bra. Men jag ska iaf göra ett försök idag. Dags att ta vara på semestern och äta vettigt då man har både tid och möjlighet.
 
På onsdag ska svärfar till Piteå för hjärtat, så ev. följer jag med honom. Om han vill, förståss. Jag har alltid ngt att göra vid kusten, så kanske tar jag och åker en snabbis till Luleå och min vän Eva under tiden han är på sjukhuset. Har ju lovat komma och det verkar alltid vara så lite tid när jag är i Luleå på besök.
 
MYGG!
Vi har nu köpt en mygg "dödare" som man stoppar in i kontakten och då bildas det en rök som myggen då inte är så förtjust i. Så man kan sitta på altanen under kvällarna, när man vill utan att bli uppäten. Vi har nu även beställt en infravärme till altanen, för lite kallare kvällar.
 

Men för att berätta lite om MYGG, så I Norrland finns översvämningsmyggan Aedes cinereus, en "smygare" som håller sig nere vid benen och biter omärkligt. Den sprider ett virus som ger Ockelbosjukan.

Gruppen skogsmygg finns i hela landet och brukar förekomma i särskilt stora mängder i Norrland. Å gott om MYGG har vi! Men vi har mer i år än på många år, då det varit så blött under våren och många mygg har överlevt och inte torkat bort.

Å vad är då denna Ockelbosjukan?


De patienter som söker sjukvård besväras framför allt av ledsmärtor, och det är huvudsakligen lederna i händer och fötter som är drabbade. Till sjukdomsbilden hör också ett icke kliande hudutslag samt varierande grad av feber. Många personer smittas sannolikt inom aktuella områden med Ockelbovirus utan att få utslag eller bli sjuka, skriver Smittskyddsinstitutet på sin hemsida.

 

Kärlek i varje steg – frid och tillit till ditt inre, tjingeling


Tabun

Idag är det en ny dag =) om du inte visste detta. Nä, men idag är det första dagen på min andra semesterperiod. Inser att det var tur att jag förra veckan tog 2 semester dagar så jag hann träffa brorsdotter Aja och W. För hade jag väntat till idag, så hade dom ju redan hunnit iväg. =(
 
Något jag finner lite Tabu belagt är detta hur man hanterar sina föräldrar då de blir äldre. Har sista tiden, eller sista två åren egentligen. Men det bli iaf tydligare och klarare nästa varje gång jag träffar Mor. Att hon förändras i sitt beteende, dvs hon börjar bli "gammal" och många rädslor och känslor som har varit väl nerpackade inom henne succesivt börjar spricka upp. Ibland är det inte helt enkelt att prata med henne, för hon är väldigt tjurig och tycker att vi andra upplevs tjatiga och att vi bara går omkring och viskar (hon hör dåligt numera och är dålig på att använda sina hjälpmedel). Och en viss demens börjar visa sig, med allt vad det innebär.
 
Hon  fick en klänning av mig sist vi träffades, den var inte helt billig utan kostade väl runt 300 kr, men tyckte inte att jag alls passade i den. Och därför gav jag klänningen till henne och hon blev jätteglad, då den passade henne mkt bättre. Men då jag köpt nya skor, sist jag var nere och dom skavde min tå, så frågade jag om hon kanske ville köpa skon av mig (är ju inte rik, så det är ju lite svårt att ge bort allt nytt) Det ville hon gärna, men hade inte pengar så det räckte hemma. Då sa jag att det var ingen fara, det kunde vi ta nästa träff. Då säger hon något som sårar mig - ja, då blir det väl bara dyrare! ? Men det kanske känns så då man tappar minnet, att andra kommer och vill ha pengar av henne och hon har glömt varför.
 
Och ett exempel på detta med att bli gammal är ju detta att gå till doktorn och lyssna på denna, ta till sig en bedömning om sin egen hälsa. Hon har rökt sedan hon var 18 år, och hennes kropp börjar svikta av giftet hon dragit in i kroppen under 62 år! Men jag förstår hennes rädsla att göra sig av med sin bästa vän, sin giftpinne som hon gärna tar då hon är både stressad, orolig, ledsen, glad och social. Den finns alltid i närheten då hon tycker sig behöva dess sällskap.
 
Att då kroppens blodcirkulation blir lidande och hon får värk och dåligt att gå för att blodet inte tar sig runt i kroppen pga gift i blodcirkulationen. Hon blir både arg och rädd att höra att hon borde dra ner ordentligt på rökningen. Eller lyssna då doktorn berättar att hon har benskörhet och det inte är nyttigt att knäcka och bryta i hennes höft där hon har ont. Då kontrar hon med att -äch, nog tål kärringen det, det gjorde sjukgymnasten i byn jag bodde (för 10 år sedan) Så det blev iaf Nej av doktorn/sjukgymnasten och akupunktur blev förslaget. Detta var nytt, så imponerad var hon ju inte.
 
Jag älskar min Mor och vill henne väl, dock bestämmer hon ju själv om sin hälsa. Men hennes utsaga av läkarbesök eller hos sjukgymnast är att dom pratar strunt och de är inkompetanta. Vilket är synd, för ibland behöver man ju lyssna. Jag känner ju rädsla över hur hon kommer orka alla svåra bitar familjen drabbats av. I nuläget vet hon kanske inte direkt allt, men det kommer ju att bli tydligt under de kommande månaderna.
Jag tror även att vi kan lura oss själva med att tycka att hon är stark, men jag tror inte att hon är så stark längre.
 
Jag hoppas att min sons flytt iaf kommer att bli ett bra stöd för henne, att han kommer att finnas mitt emot henne och att hon kan känna ett visst stöd, trots allt.
Jag önskar ju och hoppas ju att min mor kan leva länge än, helst att det inte hälsomässigt blir sämre. Men hon har svårt att gå på promenad, för att träna benet och få rörelse i det som hon borde och blev rekommenderad. Så det är bara att hålla tummarna, och åka ner å hälsa på så ofta jag kan. För det mesta är hon jätteglad för sällskap, hon trivs inte att vara ensam, vilket de flesta känner. Men det är även lite ansträngande att ha sällskap längre tider, =) Hon är ju gammal nu.
 
Men min Mor är också väldigt flitig och mkt duktig. Hon städar hela sin lägenhet i ett huj, går mkt fortare för henne än det gör för mig. Men hon tycker om att städa och fixa. Hon vävde mattor i vävstugan förr, tills förra året då hon flyttade till stan, hon syr kuddar med ugglor på och hon hjälpte mig att sy dynor åt mina bänkar vid öppna spisen. Hon är en riktig krutgumma oxå för sin ålder. Nu har hon opererat starr i ena ögat, och hon ska även få operera det andra. Hon kör gärna bil, men just nu är den trasig. Hon åker dock inte gärna buss, för hon känner att hon tappar kontrollen. Hon har alltid varit duktig på allt sådant, pysslig och påhittig. Fast hon glömmer emellanåt att berätta då hon fått hjälp av mig att rita troll el dyl som mönster =) Men vad gör det, hon trivs att sysselsätta sig med det ena och andra även om hon inte riktigt kan allt så försöker hon och tar lite hjälp emellanåt.
 
Idag ska jag ut och måla på min första semester dag, och hoppas vi får så mkt gjort att vi snart kan lägga husmålningen bakom oss.
Längtar till stugan och hoppas kunna vara där ett dygn själv... får se om det går. Hade behövt en helt tyst dag med meditation, yoga och bara vara med mig själv.
 
Saknar min systerdotter och hoppas allt är bra med henne i hennes kamp mot allt som rör henne. Älskar henne och skickar så mkt goda energier jag kan, kanske känner hon det ibland?
 
Har skickat efter två böcker åt Aja, kanske finner hon något bra i dessa. Vet inte när dom kommer, idag eller imorgon? Dumt att jag inte ordnade så att de kom till henne direkt... suck! Bra att vara efterklok...
 
 
 
 
Huset i ny färg, delvis =)
 
 
Kärlek i varje steg – frid och tillit till ditt inre, tjingeling
 

Sommarfröjd

Igår var det så där härligt sommarvarmt. Mina fina blommor mår gott så jag låter även er titta.
 
På söndagen var vännen S med sambo K här. vi gick husesyn då dom kom, för S visste inte att jag flyttat =) Sen åt vi en härlig fruktsallad och var lite senare en sväng å tittade på stugan, eller som K sa, den lilla stugbyn.
Vårt eget lilla "bullerbyn" =)
Vi surrade till 00.00-00.30 men sen var det sängdags, för jag skulle ju jobba måndag-onsdag.
Åkte innan dom vaknade. Roligt med besök.
 
Här bjuder jag på mina fina blommor, hoppas dom gör dig lika glad som mig!
 
 
Denna fick jag då jag fyllde år av syskonen =)
 
 
Dessa fick jag av storasyster E från hennes kollonilott, å nu blommar den.
 
 
 
 
Sommarblomman på nymålade väggen, känns så fint!
 
 
 
 
Kärlek i varje steg – frid och tillit till ditt inre, tjingeling

ett skratt i halsen el...?

Jag har visat min sambo/man hur han kan göra sin del av hushållsarbetet och nu stod han i tvättrummet och ville tvätta sin t-shirt. Han hade varit därute i cirka två sekunder då han ropade:
"Vilket program ska jag använda?"
"Det beror på" svarade jag, "vad står det på t-shirten?"
"Manchester United" svarade han.
Och så säger de att ”blondiner” är dumma...

Och

'Det är allt för varmt för att ha kläder på i dag' säger Erik när han kommer ut ur badrummet.

 - Älskling, vad tror du grannarna skulle tänka om jag klippte gräset naken?

- Att jag tog dig för pengarnas skull

 

Idag har vi städat... och vädret utanför är mer grått än sol. Idag väntar jag besök av min vän S, vilket ska bli trevligt. Han meddelade att dom ville inget ha att äta, för dom kom från matbordet. Men dom var jätteduktiga och åt heller inte fika bröd. Så då blir det att slänga ihop en fruktsallad =) Vilket alltid är super gott.

 

En nära vän och kollega till min sambo har gått bort och snart är det begravning. Idag säger min sambo att företaget ska samlas och sitta ihop. Och enligt honom ska alltså fruar, sambos till alla inte få sitta med sina respektiva. Detta har hänt en gång tidigare då en av hans arbetskollegor gick bort, men då kände jag väl att den personen inte var någon jag ens träffat och därför stannade jag hemma ändå. Men denna gång så känner jag personen och tyckte väldigt bra om honom och vill gärna visa min sympati för hans sambo och ge ett respektfullt adjö på begravningen.

 

Jag vet inte om min sambo uppfattar detta med att företagets kollegor måste sitta brevid varandra även utesluter  respektive, att det är någon feltolkning eller om det verkligen är på detta sätt? För mig verkar den policy väldigt underlig och har aldrig hört talas om sådana arrangemang. Kanske är det så att i Arjeplog är vi kvinnor på något sätt mindre värda? Jag tycker det är både kränkande mot oss som är i förhållanden med företagets anställda samt väldigt förlegat.

 

Självklart kan man väl sitta samlade, även med sina respektive vid sin sida? eller är jag väldigt korkad? Hur ska man kunna vara ett stöd och finna stöd åt sin sambo om man förevisas till någon annan plats i kyrkan?

Men visst, jag kan fråga svärfar som även han ska dit om vi ska sitta tillsammans, då min sambo inte vågar trotsa såna förlegade bestämmelser. Sen vet jag inte riktigt vem "dom" är som bestämmer...

 

 

Men

I mina tankar om att vara och varför finns ett bra citat...

”Konflikter är som salladshuvuden i kylen, i början är de fräscha och nyttiga, men med tiden rinner de ut och ingen vill ta i dem."


Kanske ska man ha haft rutten sallad i kylen för att uppskatta liknelsen till fullo. Det är inte ett problem för mig. Jag kan minns med avsmak den äckliga sörjan jag ibland fått ta hand om och tycker citatet är talande.


Konflikter är positiva. De manifesterar skillnaderna mellan oss och tillfällen att lära sig om varandras olikheter. Undviker vi att hantera dem och låter dem ligga blir de allt obehagligare. Till slut vill ingen ta hand om dem trots att de liksom salladshuvudena rinner ut och förgiftar omgivningen.


I själva verket är det bara av ondo att ha för höga förväntningar på att motparten ska ta hänsyn till våra behov. Jag förespråkar inte paranoia men att du är försiktig och planerar ditt agerande så att du kan sträva efter samarbete även om den andra inte gör det. Det går nämligen i de flesta fall.


Konflikter försvåras av att vi tolkar världen selektivt. Särskilt i konflikter tycks det som att hjärnan är anpassad till att uppleva omvärlden i ett fientligt sken. Evolutionärt var det förmodligen gynnsamt när människans vardag präglades av kamp.

När vi har såna här konflikter, som jag egentligen kan tycka är obefogade. Då  kan Jag uppleva att jag känner mig övergiven då min sambo inte vill ha med mig, känner mig bortskuffad och att själva "vi" känslan får sig en törn. I min värd stöttar man varandra vid såna här saker...


Perceptionsproblemen förstärks av starka känslor. När du varit riktigt förälskad någon gång vet du säkert hur det förvrider både dig och bilden av den du älskar. Allt tycks bli vackrare och mer felfritt. Ilska och andra negativa känslor gör samma sak, fast tvärtom. Ju starkare känslan är ju mer förvriden blir bilden.

Ibland känns det bara förvirrande...

 

 

 
Kärlek i varje steg – frid och tillit till ditt inre, tjingeling

En hel massa dagar

 
 
Är nu åter på hemmaplan, åkte hemåt i e.m. Så jag var hemma runt 19.00
 
Har varit i Luleå nu torsdag-lördag och träffat brorsdottern A samt hennes sambo W. Känns så gott att se henne och få känna lite på gravidmagen.
När jag kom var dom ute på shopping =) jag följde Mor till sjukgymnasten och fick där veta att hon behöver rör lite mer på sig och hennes blodcirkulation är mkt dålig i det vänstra benet, pga rökning. Detta ville hon dock inte lyssna på, utan avfärdade rökningen och den påverkan denna har på kroppen.
 
När vi varit hemma en stund så kom syster E och vi fikade lite go fika som Mor bakat. Får ta tag i nolltolerans med sockret nästa vecka. A+W kom hem, å det var så gott att se dom =) Gjorde sen lax i ugn, med sås, ugnsbakade grönsaker och kokt potatis.
Åt W gjorde jag parisare som Mor tagit upp ur frysen, löksås med chili. Vilket han uppskattade.
Efter maten blev det att sätta upp Tv:n åt Mor i vardagsrummet, så vi slipper sitta i "tvrummet" på pinnstolar å se Tv, vilket har varit en mindre pärs.  W å J (systerson) hjälptes åt, sen gjorde W det sista. Han kämpade på med antenn sladden, som satt längst hela v-rummet.
Sen efter att syster E å A-S gått hem spelade vi yatzy, å W förlorade, vilket han inte tyckte var roligt. Han är van att vinna så det sved i vinnarskallen hans =) Men han bet ihop och tog det bra. 
 
Fredag; Vi steg upp och gjorde oss klara för dagen. Vi startade med att åka till storheden å köpa present åt Kid (systersonens barn) Han fyllde nu 1 år, oj vad tiden går fort. Första ggn jag var upp till F & S, så det var roligt att se hur dom hade det. S väntar deras andra barn nu och hade redan köpt saker till denna.
Kid fick byggklossar i trä och en spikbräda av trä att hamra på. Han smakade mest på allt =)
Vi fick tårta som S:s mor gjort, tror jag.
 
På skokanonen fann vi att det var lagerutförsäljning, så jag köpte mig två par skor + att Robert fick ett par sneakers. A+ W hittade två skor var, och verkade nöjda med sina fynd.
 
 
Efteråt åkte vi till Mor, som denna dag var på begravning, hennes bortgångne sambos syster hade gått bort.
Där åt vi lite lunch, mellanmål och sen begav vi oss ännu en rundtur först till djursjukhuset och köpte kattmat för 710 kr sen fortsatte vi i Gammelstad, till vårt värdsarv, och hägnan.
 
Kyrkstaden är landets största och bäst bevarade kyrkstad med 408 stugor uppdelade i 553 kammare. Världsarvsområdet innefattar "kyrkan, omgiven av kyrkstaden, de gamla stadskvarteren, de offentliga byggnaderna och delar av den yngre permanenta bebyggelsen".Bland alla byggnader kan, förutom nederluleås kyrka nämnasbetelkapellet som är världsarets besökscenter.
 
Varför är Gammelstads kyrkby ett värdsarv?

Motiveringen: "Gammelstads kyrkstad är ett enastående exempel på den traditionella kyrkstad som finns i norra Skandinavien. Den illustrerar på ett utomordentligt sätt anpassningen av traditionell stadsplanering till de speciella geografiska och klimatologiska förhållanden som råder i en svår naturmiljö."

Världsarvsområdet omfattar kyrkan, omgiven av kyrkstaden, de gamla stadskvarteren, de offentliga byggnaderna och delar av den yngre permanenta bebyggelsen. Kyrkstadstraditionen, dvs sedvänjan att övernatta i kyrkstugorna i samband med kyrkobesök, är avgörande för världsarvsstatusen.

 
 
 
Butiken, hägnan

Levande tradition

Kyrkstugorna är fortfarande privatägda och flera gånger om året kommer kyrkstugeägarna och andra församlingsbor till kyrkhelg, marknader, föreläsningar, kurser och under den traditionella konfirmationsläsningen före midsommar bor ungdomarna i kyrkstugorna. Då övernattar man ofta i sina kyrkstugor.
 
 
 
Vi tittade på byggnaderna och allt som finns där, fler bilder kommer då jag laddat upp. W hittade ett kort han köpte som han skulle skicka iväg.
Vidare en sväng in på biltema å köpa en elektrisk grillgaffel, då vår därhemma blivit dålig. In en sväng till djuraffären, mer kattmat till min chanti denna gång.
Efter rantandet åkte vi så tillbaka till Mor där vi stylade om och åkte in till södra hamnen för att umgås och äta gott med resten av släktingarna.
 
Sen bar det iväg hemåt och en kvälls yatzy innan vi la oss. Jag vann! he,he.
 
Lördag; Vaknade 06.00 och kunde inte somna om, steg upp och bäddade ihop madrass och sängkläder mm som jag använt. Läste några tidningar och drack en kopp te, messade med syster Å innan mor steg upp runt 08.00. Hon hade inte sovit gott och hade krångel i magen.
Hade kokat kaffe å hon drack en kopp.
Runt 09.30 steg A och en stund senare även W upp. W skulle hjälpa mig hämta säng, som jag köpt till sonen och en hylla som jag hittat på blocket åt mor. Så vid 10.20 åkte vi och jag tog ut pengar, sen hämtade vi släp och jag körde in till centrum där sängen var. vi hämtade å lastade. vidare sen till bokhyllan, men det var vägbygge så vi fick slingra oss runt på flera vägar innan vi hittade till rätt adress. hm.
 
Roberts säng:
 
Dubbelsäng Svelvik från Ikea säljes, komplett med madrass (2x90cm Sultan Florvåg), ribbotten (2x90cm Sultan Lade) och mittbalk (Skorva).
 
Hyllan;
 
 
Betsad Furuhylla, var mörkare i verkligheten vilket passade jättebra.
 
Men väl framme på adressen hämtade vi hyllan som passade jättebra hos Mor. Körde till Mor och mötte på hemvägen A + Mor i deras bil, vinkade men dom såg ingenting =) A var för koncentrerad på vägen å vart de skulle.
Vi lastade av och allt gick bra. Lämnade W hos Mor och han fixade så hyllan kom på plats medans jag körde släpet som vi hyrt tillbaka till shell, backade in det där det stod och återvände till mor.
 
Gick sen en kort sväng till syster A-S med ett paket som Ellinore ska ha, som fyller år på tisdag.
promenerade tillbaka, då hade mor å A kommit tillbaka från ögon på sunderbyn, och allt var bra. Gav A + W massage, dom ojjade sig eftersom båda var ordentligt spända i musklerna. Men efteråt såg båda lite mosiga och nöjda ut (hoppas jag). Sen körde jag hemmåt, med ett kort stopp vid ICA Maxi å Jula för att titta om dom hade myggdödare, vilket inte fanns.
 
I bilen kände jag mig trött, men det gick bra att köra. endast två-tre renar såg jag efter vägen. Vädret var dock väldigt grått, dimmigt och en å annan regnskur.
 
Imorgon får jag besök av min vän S med särbon K. Ska bjuda på fruktsallad!
 
 
 
 
 
Kärlek i varje steg – frid och tillit till ditt inre, tjingeling

På G...

Tagit 2 dagar semester och tar mig ner till kusten för att träffa brorsdotter med sin sambo.
 
Har packat ner lite kläder, sambon har varit gullig å tankat bilen, men jag böhöver pumpa i lite luft i däcken. Så det ska jag strax iväg och göra nu.
 
Mor skulle till läkaren idag, så jag ska ta och följa med henne, och få någon rätsida på hennes krämpor.
Ibland kan det ju kännas skönt med stöd, för hon är inte så bra på att trycka på själv ang vilka behov hon har.
 
Idag regnar det? Det sa dom inget om på väderleken igår, typiskt. Igår hade vi faktiskt sol hela dagen (alltid tacksam för det lilla) Men värmen är inte riktigt här ännu.
 
Sonen pep och ville göra en deal idag =) Om han reducerade mkt av sina kläder inför flytt, fick han köpa en jacka då? Så jag svarade att han fick reducera kläder ändå, men ok han fick en ny jacka om det kunde sporra. Jag hoppas den inte är för lik den andra jackan som han ville ha för typ 1,5 månad sedan. =)
 
Så, alla ni därute...
 
Nu bloggas det inte på några dagar.
 
 
 
Brorson Marcus lilla kille, Milo (döptes i helgen som var)
 
 
Kärlek i varje steg – frid och tillit till ditt inre, tjingeling

sommaren som aldrig kom...

Idag gick dagen relativt fort, slutade vid 14.00 och cyklade hemåt. Tänkte först att jag skulle passa på att måla dörren, när jag nu kom hem tidigare. Men fick två massager, så då fick dörren vänta =)
Men kanske orkar jag imorgon, fast då slutar jag först 17.00 suck!
 
Idag lyste solen till och från, men har man fortfarande vårjackan med foder på sig när man vistas ute, kallar jag inte detta fölr sommar!! Snälla Universum, vi vill bli värmda av solens ljus, underbara strålar...lys på oss och värm vår jord, NU! pleas...
 
Idag hade vi fisk på förskolan, men det är ingen mat att rekomendera =/ för det är inte mkt smak och är gärna sönderkokt eller nåt sånt. Man får väl hoppas att även barnens mat snart ska bli bättre?
 
Massagen gick bra, roligt att jag får förfrågningar trots att jag inget har annonserat =) antagligen blir det ringar på vattnet, när kunderna blir nöjda.
 
Torsdag blir det kusten. Har bokat en dubbelsäng åt sonen som jag ska hämta och betala på lördag, som inflyttningspresent. Han/dom har sovit i bäddsoffa nu i två års tid. Så då får man ju förbarma sig.
 
Sonen försöker sluta röka, men Sonens flickvän röker tyvärr =( Då är det aldrig lätt att bryta en ovana när ens sambo fortsätter på den dåliga vägen. Men jag hoppas han kan hålla upp ändå.
 
Lite bra tips, om du funderar över din hälsa:
 
 • Kom ihåg 5 om dagen

Ät minst 500 g blandad frukt och grönt om dagen,

varav max 2-3 frukter (200-300 g) och gärna 500-800 g grova grönsaker.

Till exempel morot, rödbeta, selleri, persiljerot, broccoli, blomkål, brysselkål, spetskål, vit-, röd- och grönkål, ärter och bönor.


 • Var sparsam med Socker!

Kvinnor bör få i sig max 50 g socker om dagen. Män bör få max 65 g socker om dagen.

Välj därför frukostprodukter med max 15 g socker per 100 g. Skär ner på godis och kakor - ät bara sådant vid till exempel födelsedagar. Välj hårda karameller, vingummin och lakrits i stället för kakor och choklad. Välj drycker utan socker - som till exempel vatten, mineralvatten, light-läsk, light-saft osv. Vanlig saft, läsk, chokladmjölk och juice innehåller ca 10 g socker per deciliter!

 

 • Ät fisk och fiskpålägg

Ät 300 g fisk och skaldjur i veckan - gärna fet fisk.
Både mager och fet fisk innehåller många viktiga vitaminer, mineraler och sunda fettsyror. 

 • Fullkorn

Ät fullkornsprodukter - men med måtta.
Du bör äta max 100 g grovt bröd (ca 2 skivor) eller 2 dl havregryn eller 6 skivot grovt knäckebröd eller 4 mellanstora potatisar eller 60 g fullkornspasta/parboiled eller råris/bulgur (rå vikt) om dagen.

Fullkornsbröd (t ex rågbröd) och gryn (t ex havregryn) är nyttigt, bra för matsmältningen och mättar mycket. Det beror på den höga fiberhalten och hälsosamma ämnen i fullkorn. Kombinera gärna de olika produkterna.


 • Ät varierat och kom ihåg, använd MINDRE salt

Ät dig mätt på nyttiga saker. Välj olika grönsaker, frukter, sädesprodukter, fisk och andra nyttigheter.

Välj dessutom livsmedel med låg salthalt och begränsa mängden salt i matlagningen.

 

 • Fett

Välj magra mjölk- och mejeriprodukter. Mager ost är max 30+ eller 16% - begränsa intaget till 1-2 skivor om dagen. Magra mjölkprodukter är t ex minimjölk och miniyoghurt - ät/drick max 2-5 dl per dag.

Spara in på dressingar, såser osv. Ät max 0,5 dl ketchup, senap, soja, mager färdigsås eller fettfria dressingar om dagen.

 

 • Dryck

Drick minst 1,5 liter vatten om dagen. Drick dock mer i värme och under fysisk aktivitet - du ska dricka ungefär en liter vatten per timme som du tränar hårt. Både vatten, kaffe, te och light-saft/-läsk helt utan kalorier räknas också. KOM även ihåg att varmt vatten är nyttigare för kroppen än kallt.

 • Alkohol

 

Begränsa intaget av alkohol, eftersom alkohol ger mycket energi utan någon nämnvärd mängd vitaminer och mineraler. Många tomma kalorier alltså.

 

 • Måltidsmönster


Fördela din mat jämnt över dagen med tre huvudmål och två till tre relativt stora mellanmål. På det sättet håller du i gång förbränningen, undviker att bli hungrig och minskar behovet av något sött.

 • Var fysiskt aktiv

 

Fysisk aktivitet/motion ökar förbränningen, gör din viktminskning lättare och mer varaktig samt ger dig hälsa och välbefinnande. Motionera minst 30-60 minuter varje dag.

 

Försökte motivera sambon att följa mig på promenad, men tyvärr gick inte detta. Imorgon tänkte jag ev promenera till jobbet =) då har jag dagens motion där. Försöker hålla mig ifrån socker just nu. Få det ur systemet, för det är fruktansvärt lätt att bli socker överkänslig.

 

Nu sova.

 

Kärlek i varje steg – frid och tillit till ditt inre, tjingeling

idag är idag en ny dag...

Jahapp, en vanlig måndagskväll utan speciellt mkt happening =)
Imorgon ska jag öppna, så jag börjar jobba 06.15 gäsp. Så med andra ord så ska jag strax äntra den sköna sängen och sluta ögonlocken över mina trötta ögon =)
 
Det var trevligt i Lördags, men lite utdraget. men så är det lätt att det blir. Men vi grillade själva det vi ville äta och det fanns gott om gottigheter att grilla.
Vår kollega tror jag blev nöjd med våra påhitt, så allt var bara bra. Kom hem strax efter 21.00 så det kändes som om helgen blev en dag för kort, trots allt.
 
Under söndagen skurade jag ytterdörren, för jag ska måla den blå, som husknutarna =) tror det kommer att bli super fint. Annars var vädret väldigt växlande å en å annan åskskur med ett hårt regn i efterkälken, gjorde att målandet fick pausa. Sambon som har jour fick sen en utryckning då vi just satt å skulle se lite film =( han fick jobba hela natten, stackarn.
 
I veckan kommer nog brorsdotter med sambon till Luleå, så jag ska väl försöka bege mig till kusten en sväng. Vill ju hemskt gärna träffa min guddotter =)
 
Nu är det väl dags för en sån där nyttig drink igen, för att boosta kroppen =9
 

Matsmältningsraketen:

Ingefära, cayennpeppar och gurkmeja är kryddor som alla har läkande egenskaper och främjar matsmältningen. Röran bidrar till att födan lättare omvandlas till energi istället för fett samt hjälper kroppen att ta upp näringen bättre. Gurkmeja skyddar levern mot gifter och sänker kolesterolhalten.

Ingredienser:

 • 1 tsk malen ingefära
 • 1 tsk gurkmeja
 • 2 tsk pressad citron
 • En knivsudd cayennpeppar
 • 2 tsk vatten
 • 1 msk honung

Gör så här:

 1. Tag 1 tsk av blandningen före lunch och middag. Kan förvaras i kylskåp ca 3 dagar.
 
Och ännu en mkt nyttig drink;
 
Kolestrolsänkaren

Grapefrukt innehåller C-vitamin samt fibrer som är kolesterolsänkande. Kiwi skyddar blodkärl och hjärtat - rikt på C-vitamin samt sänker skadliga kolesterolet.

ingredienser:

 • 1 Banan
 • 2 msk proteinpulver
 • 2 kiwi
 • 1 grapefrukt
 • Vatten
 
Tillagning:
 1. Kör i en blender, på så sätt bevaras frukternas fibrer.
 
Människan har i alla tider förstått den stora nyttan av att insupa naturkraft genom frukter, bär och grönt. Idag får vi i oss alldeles för lite av de viktiga ämnen kroppen behöver för att vi ska kunna upprätthålla en god hälsa och en balanserad vikt.
 
 
Kärlek i varje steg – frid och tillit till ditt inre, tjingeling

RSS 2.0