en huslig dag

Ja, nu är det snart dags för sängen, men det blev en riktigt huslig dag idag, då jag väl kom igång.
 
Jag köpte mig en ny kokbok och vart som jag skrev imorse sugen på att baka bröd. Så efter att ha skrivit ner ingredienserna och lite till begav jag mig så till affären för att handla.
Hemskt mkt folk i byn idag, kan ju bero på silveryran som är igång på Kraja.
 
Det är ju vanligtvis inte så svårt att hitta en parkeringsplats vid konsum, men idag var det nästan omöjligt. Iaf så gick handlingen bra efter en lång stund i kö.
 
Hem å packade upp. Då hade sambon lyckats få av ett ben i duch/ångbastu/bubbelkaret, då han skulle höjja denna någon cm bak, då vattnet inte riktigt åker ner dit det ska.
Så då skulle han hitta ngt att fixa detta med.
 
Men själv satte jag igång med bak av bröd.
 
 
Jag hade inte bakat dessa förr så jag började med en ½ sats, blev 9 frallor, men riktigt goda.
 
Gi frallor (hela satsen blir ca 20 st)
 
50 g jäst
½liter mellanmjölk (laktosfri)
3½ dl havregryn
½ dl krossade linfrön
½ dl sesamfrö, skalade
½ dl solrosfrö
 
2 tsk salt
2 tsk flytande honung
6-7 dl siktat dinkelmjöl
1 dl grahamsmjöl
½ dl rapsolja
 
Blanda jästen med fingervarm mjölk i en stor bunke. häll i havregryn, linfrö, sesamfrö, och solrosfrö och rör om.
Låt stå under duk ca 10-15 min, tills det kommer upp små bubblor från degen (tips; ha bunken i ett vattenbad, men se till att det inte blir för varmt)
Blanda i salt och , honung och rör ner lite mjöl i taget, går bra att röra om med träslev i början men mot slutet får du bearbeta med händerna. Häll i oljan i slutskedet av knådandet. Degen ska lossa från händerna men vara ganska lös.
Forma små bullar, platta till dem lätt och ställ dem på en ungsplåt med bakplåtspapper och låt jäsa under duk ca 30 min.
Grädda i ugn på 225 grader i 12 minuter.
 
Vart riktigt goda =)
 
 
Jag prydde bullarna med några pumpafrön på varje.
 
Medans bullarna gräddades, städade jag undan och gjorde paj deg, för dagens middag. Ugnen var ju på och varm och köttfärs blev kvar från gårdagens taco. Så jag gjorde en pajdeg med rågsikt å dinkelmjöl, flytande smör, bakpulver å mjölk. Provade att ha dinkelmjöl istället för vetemjöl då både jag och sambo har irriterade tarmar.
 
På pajens ena halva blev det köttfärs, bakon, lök, paprika, champinjoner, fetaost och oliver och ett creme frech täcke ovanpå, med riven ost på toppen. Krydda med mkt basilika och en gnutta cayennepeppar. Jag gjorde en kant av deg till andra delen, där jag hade liknande ingredienser, men med cornfärs och ingen bacon =)
Blev suuuper gott faktiskt.
Pajen blev lite lösare i botten med dinkelmjölet, men smakade kanon gott så det fortsätter jag med.
 
 
Paj, innan den bakats i ugnen på 225 grader i 25 min. På sambons sida blev det en grön oliv, för att veta vilken sida som var hans.
 
 
 
Färdig gräddad paj, super gott med en fräch grönsallad och en kall loka citron till. =) Mums filibabba.
 
 
Idag stökade jag om lite i skafferiet, hinner jag imorgon ska jag städa där. Iaf så tog jag fram våran nya råsaft centrifug som vi inte hade packat upp.
 
 
Vår råsaft centifug, den lät ganska högt då man körde den. (klicka på bilden om du vill ha den större)
 
 
Sambon provade göra en morotsjuice i den.Han vart nöjd. Sjäv tyckte jag inte just den drycken var så god, men det finns ju massor av recept man kan prova på, även med morot i.
 
Recept jag ska prova är;
 

Avgiftaren

  • Gurka, selleri och broccoli

En riktig rengöringscocktail som ska motverka både fyllsjuka och migrän.

1 gurka

3 selleristjälkar med blad

2 broccolibuketter

Skär gurka, selleri och broccoli i bitar. Pressa grönsaksbitarna växelvis i en juicepress. Rör om och drick genast.

 
Och
 

Energikicken

  • Paprika, morot, sallad och      alfalfagrodd. (I arjeplog fanns inga a-groddar)

Energisprakande proteindrink som ska öka fertiliteten. (behöver inte det sistnämda, men energi är ju sällan fel)

 

1 handfull mogna alfalfagroddar

½ salladshuvud

1 röd paprika

4 stora morötter

 

Rensa bort alla omogna groddar och ta loss bladen från salladshuvudet. Kärna ur och skär paprikan i bitar. Ansa och skär morötterna i bitar. Svep in ca 10 groddar i varje salladsblad och
pressa i juicepress växelvis med paprika och morotsbitar. Rör om.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0