Dagens Diss

Är mitt knä. Jag var till läkare/sjukgymnast idag och han trodde det var menisken som blivit översträckt.

Meniskskador kan uppstå antingen som isolerade eller i kombination med ledbands- och/eller korsbandsskada. I mitt fall uppstod smärta i samband med översträckning av knät. Menisken har som funktion att agera som stötdämpare i knäleden. Om menisken tas bort ökar viktbelastningen på broskytorna upp till 5 gånger och koncentreras till ett mindre område av ledbrosket med ökad risk för förslitning (artros).

 

Kliniska symtom på meniskskada är som regel distinkta och karaktäristiska i motsats till t ex patello-femoralt smärtsyndrom. Om den skadade menisken är inslagen föreligger ofta låsning vid 20-30 graders knävinkel, och en oförmåga att sträcka i knäleden. Det smärtar dessutom vid försök att sträcka knät passivt. som i mitt knä.

Och i mitt fall svullnar både knäleden, och finnas en vätskefylld cysta (Bakercysta) i knävecket.

Smärtan sitter långt baktill mot knävecket, många meniskskadorna återfinns i meniskernas bakhorn,

 

Det är viktigt att jag inte överanstränger knäet innan funktionell styrka och rörlighet i knät uppnåtts, vilket kan ta till 4-5 veckor, min sambo tyckte att jag bara skulle få 4-5 dar på mig att återhämta mig.

Så iaf blev jag rekommenderad att sjukskriva mig och vara hemma en vecka, ska på återbesök nästa onsdag för att se hur det verkar. Blir det sämre ville han jag skulle återkomma innan dess. Sämre? Då dör jag väl av smärtan.

Jag åkte hem vid 14.00 idag men ska tillbaka till förskolan på områdesmöte.

Ljus, värme, Kram & Tjingeling


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0