Barn, Napp eller ej?

 
Många föräldrar funderar och undrar hur dom ska göra med att använda napp till sitt lilla barn. Bäst är kanske att följa sin instinkt som mamma...
 
Men dock, Enl. min yogaguru Yogi Bhajan, menar han att vi aldrig skulle sätta en napp i ett barns mun. Hans huvudpoäng var att det negativt påverkar ett barns hjärna att suga och får ingenting. En tanke jag själv inte funderat på förrän nu då jag arbetar på förskola och så många barn har napp.
 
Många småbarn som alltför ofta tystas av en napp hämmar din baby att prata till den grad att även barnet sätter napp i munnen av sig själva, vilket hämmar verbala svar och språkutveckling i allmänhet. Min känsla är, att föräldrar och vårdgivare gör detta för att många gånger få lugn och ro, i stället för att ta reda på den verkliga anledningen till barnets skrik. För barnets bästa, som behöver lära sig att verklig komfort kommer inifrån.
 
Jag kan själv tycka att barn kan behöva någon typ av tröst om det är oroligt vid sänggående, men att ständigt ha denna napp i munnen är inte av godo.
 
En helt annan tanke - kanske ska du prova något bärredskap som bärsjal eller ergonomisk bärsele? Amning är ju inte bara mat, utan också närhet och trygghet, och barns snuttande kan ju vara ett uttryck för just det behovet av att vara nära. En del barn är väldigt nöjda bara de får kroppskontakten. Ofta är det fördelaktigt med en sådan sjal/sele där barnet sitter direkt mot kroppen, dvs där det inte är något tyg/material mellan dig och bebisen som det är på en del märken. Om barnet sitter i bärsjal/sele så får du ju också händerna fria och kan röra på dig.
 
Många barn på förskolan vill ha denna plastmoj i munnen hela tiden. Dom begränsas i sin lek med andra, då det blir svårt att prata. Även alla dessa snuttefiltar som finns idag? Varför? Dom släpar på de där trasorna och händerna är upptagna av att hela tiden hålla reda på napp och snutte. En del föräldrar verkar inte begränsa användandet alls, så det blir svårt att kunna sätta bort sakerna utan gråt.
 
Barn vill ha trygghet och närhet, inte en substitut i munnen för sin Mors bröst.
Är man 1 år och ammningen är över, vänj då även av ditt barn från ett ev napp användande, låt inte barnet gå med napp upp till 3-4 års ålder. Det hämmar barnet, och det vill vi väl inte?
 
 
 
 
 
Kärlek i varje steg – frid och tillit till ditt inre och till varandra...kram
 

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0