Åter och -inspiration

Nu är jag hemma igen efter min utflykt till kusten =) Å inte kan jag säga emot det välkända uttrycket "borta bra, men hemma bäst"
 
Jag var till Piteå hos sjukgymnasten som mätte och kollade då jag inte har full rörlighet i höger axel efter operationen. Så jag fick även träffa min läkare som utfört operationen och han gav mig en korticinspruta för att jag skulle kunna bli mer rörlig, så att axeln fick vila och jag skulle slippa värken. Detta tackade jag för, då jag har svårt att sova när jag inte hittar sovställning pga ständig värk.
 
Körde därefter in till Piteå centrum och handlade lite. blev en huvtröja och ett par byxor, tre nya tomtar och 2 buddafigurer. En av tomtarna kanske blir Mors kommande jul =) då jag köper tomtar så här efter jul, brukar det vara toppen att ge bort till julklapp. Fina tomtar oftast till halva deras ordinarie pris.
 
Körde inom Dollarstore där jag även köpte ljus till vikingafesten. därefter blev det vidare mot Luleå. Var framme runt 14.00 och Mor var redo med paltgrytan. Hon bjöd sonen och Malin, Systerdotter och syster också på vanlig vit palt och blodpalt, den sistnämnda åt inte jag av. Hon var gullig och gjorde kyckling åt mig också. Så blev det inte så mkt palt för min känsliga mage. vitt mjöl är ju uch.
 
Skjutsade sen både son och systerdotter, så jag fick flänga en hel del under fredagen. Lördag vart det shoppingrunda med Mor, syster och sonen. Lite fynd till festen blev det, små saker som förhoppningsvis ska jag dekorationen mysig i lokalen.
Vi har även suttit och funderat vad vi ska erbjuda gästerna för skoj.
 
Har hjälp systerdotter lite hemma hos henne, då jag gav bort två¨"tavlor" till henne i julklapp. Den ena gjorde jag själv /kollage av foton från en av de sidor som gör kollage, fotoböcker mm. den andra lite tänkvärda ord på en plåtskylt i stl större.
Vi passade på att hänga upp lite andra tavlor också så det blev mysigare i hennes sovrum. lite städ, lite fix och lite prat.
 
Hjälpte Mor på söndag att plocka ner alla tomtar och allt som allt blev det 7 olika kartonger med julsaker. Jag och son var också en sväng till centrum och Claes Ohlson.
Johnny och barnen kom förbi och han var gullig att hjälpa Mor såga isär julgranen, jag å son stoppade den sen i säckar och son bar iväg detta till soprummet.
Sen bar vi upp kartonger till vindan och vips var julen över även hos Mor =) för denna gången.
 
 
Den skandinaviska vikingarna härjade från sent 700-tal e Kr till ca 1100 e Kr, mellan järnåldern och medeltiden
Vikingarnas kläder var huvudsakligen tillverkade av lin och ylle, och de som hade råd dekorerade sig gärna med smycken av brons och glaspärlor. De kända vikingahjälmarna med stora horn är en efterkonstruktion, som fått liv genom senare avbildningar och Hollywoodfilmer. Verklighetens vikingar hade släta hjälmar, men drack gärna sitt mjöd i dryckeshorn.
 
 
Vi kikade lite på vikingaskor också =) jag syster och Mor, och på den tiden var det nog inget större urval eller mode.
Några exempel:
 
 
Dessa var väldigt fina.
 
även dessa.
 
 
Inte så välfodrade på kalla vinterunderlag kanske?
 
 
 
Jag fann även på järnia i Arvidsjaur jutesäckar, ifall man vill ta en billigare variant av tunika =)
Lovade svärfar att sy en åt honom.
 
En jutesäck med hål klippta för huvud och armar, buren med ett rep i midjan – en syn som ibland dyker upp på marknader. För så såg man ju ut på medeltiden – eller? Nej. Till att börja med fanns inte jute i Europa förrän Brittiska Ostindiska Kompaniet började handla med det på 1600-talet, det vill säga ett bra tag efter medeltidens slut. De sorters säck- eller packväv som användes under medeltiden var, beroende på användningsområde, vävda av grövre hampa eller djurhår.
 
 
Hade man mönstrade kläder?
Ja, det hade man. Enfärgade kläder verkar av källmaterialet vara vanligast, men det finns många exempel i både bilder och fynd på framför allt randigt, men också rutigt, använt både trådrakt och på snedden. Mer avancerade mönster, med djur och växter, kunde vävas in i sidentyger, men det var självklart bara de riktigt förmögna som hade råd med sådant.
 
För att undvika vanliga nybörjarfel:
- Använd enkelt rutade tyger, men undvik typiskt skotskrutiga mönster.
 
 
Vikingabyxor;
 
Vikingabyxa
pösiga upptill och smalnar av under knäet, herrar.
 
 
Tunikor/skjortor
 
Tunika för herrar.
 
 
För att undvika vanliga nybörjarfel:
- Ha gärna färgglada kläder, men använd inte färger som sticker i ögonen. Att titta på medeltida bilder för att se vilka färgkombinationer som var populära är en bra idé.
- Alla onda, mystiska eller coola personer klädde sig inte i svart förr, utan i de färger som för tillfället var mest moderna. Återigen: titta på bilder från tiden!
- Linne bör vara vitt eller oblekt. Använd bara färgat linne om du läst in dig särskilt på det, och har fått en bra uppfattning om när det är lämpligt.
 
Vikinga och Medeltidens kvinnor använde vad vi vet inte underbyxor (de började faktiskt inte komma in i kvinnomodet förrän i mitten av 1800-talet och en bra bit in på 1900-talet fanns det fortfarande kvinnor som aldrig använt några), men det kanske inte alla känner sig bekväma med. Vill du använda underbyxor, välj ett par som inte syns under kläderna – ett par med knälånga ben kan vara en bra idé, då de slutar på ett ställe där man inte förväntar sig att se någon troskant och den ändå döljs rätt bra av de vida kjolarna. Vissa kvinnor som inte är vana vid att gå i kjol eller klänning tycker även att låren skaver obehagligt mot varandra utan byxor och långa underbyxor förhindrar det. 
 
Hår och Frisyrer
Långt hår ingick i det kvinnliga skönhetsidealet och en mängd frisyrer, ofta baserade på mittbena och flätor, existerade. Räckte inte det egna håret tog man till olika sorters löshår. Som alltid växlade frisyrerna med det övriga modet; ibland skulle det vara hängande flätor eller utsläppt, vågigt hår, andra gånger skulle flätorna vara konstfullt uppsatta i kringlor eller bullar över öronen (lite som Princess Leia i Star Wars). Titta på bilder för att få rätt frisyr till just den tid din dräkt är från.
 
 
Ska bli kul med fest.
 
 
 
Be healthy, keep up, and be youMer Kärlek i varje steg – frid och tillit till ditt inre 

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0