vårtecken

Är ju inte enbart blommor mm, det kan ju även vara fåglar. just nu har tranorna kommit och dom ligger på iskanten i mynningen till Hornavan. Jag cyklar förbi detta fina ställe dagligen. Idag hade jag med mig kameran, tyvärr var dom lite långt bort idag...men det är väl det vanliga då man kommit ihåg kameran =)
 
 
Dom ser ju rätt små ut, då de ligger så långt borta från där jag står. Men det är stora fåglar. Och vår vackra omgivning =)
 
En vuxen trana är ungefär 96-119 cm lång, har ett vingspann på 180-222 cm och väger 4-6 kg.Hanen är generellt något större än honan.Dess fjäderdräkt är huvudsakligen grå. Kinder, nacke och hals är svarta, huvudets sidor bakom ögonen och på överhalsen vitaktiga. På hjässan har den en fjäderlös röd vårtaktig hudfläck som tranan varierar i färgintensitet och storlek med hjälp av sin kraftiga nackmuskel.
Tranan har ett högljutt nasalt och skorrande trumpetande läte.
 
 
I Sverige häckar den mer eller mindre sparsamt i hela landet utom i fjällen =D Dvs här i Arjeplog blandannat.
 
Tranor som häckar norrut har sitt vinterkvarter i och runt Tunisien. Tranan har ökat kraftigt i Sverige sedan mitten av 1990-talet och man uppskattar att det idag häckar mellan 20 000-25 000 par i Sverige.
 
 
Fick lite rökt abbore av svärfar i helgen och även lite nybakta gakkos. Ett bröd som jag uppskattar väldigt mycket, jättegott.
 
 
RECEPT
 
Gahkku, glödkaka

När man bodde i tältkåta var det vanligt att man bakade bröd varenda dag. Ingredienserna håller sig färska länge, åtminstone om man använder vatten som degvätska. Man var tvungen att ta med sig mycket mjöl och annat när man flyttade upp till fjälls på våren, för att det skulle räcka ända till hösten.

Först av allt måste ni ha en gjort upp en eld. Medan ni väntar på att det ska bli riktigt bra glöd gör ni degen i en bunke och låter den jäsa.

Recept: 10 stora kakor, storlek som en stekpanna

7 dl mjölk eller vatten (eller blandat)
1 dl olja/flytande margarin
1 påse torrjäst
1 dl sirap
1 tsk salt
1 dl rågsikt
vetemjöl

Värm vätskan och oljan till 37°C och slå i jästen. Blanda och rör i sirap, salt och rågsikt. Rör i vetemjöl till en lagom fast deg (som en bulldeg). Rör 5-10 minuter. Jäs ca 40 minuter i bunken under duk. Dela degen i tio lika stora delar och kavla ut kakorna på en mjölad träplatta. Nagga (picka hål i kakan med en gaffel) och grädda i het gjutjärnspanna.
Ät och njut.
 
 
 
 
 Be healthy, keep up, and be you. Mer Kärlek i varje steg – frid och tillit till ditt

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0