Energi och brist på den..

Om energinivån sjunker, vilket lätt händer om ens liv förändras. Du får fler arbetsuppgifter eller större ansvar och ditt liv blir helt enkelt mer krävande. Dvs du får mindre bränsle i din kropp, och har svårt att hitta motivationen att träna och laga bra mat.
Men lyckligtvis är faktiskt träningen det allra bästa om du vill få mer energi och bli av med trötthet. 'Det första du bör fråga dig själv,
"varför har jag ingen energi och varför jag känner mig så trött? " Sannolikt är det att du har ätit skräpmat eller inte få tillräckligt med sömn på natten. Lös det och din energi kommer att öka. Kombinera med motion och dina energinivåer kommer att öka. Ju mer aktiv du blir, desto mer energi får du - det är så enkelt är det räcker med en 15-minuters promenad för att du ska få en kortsiktig boost.
 
Vi vet alla att motion kan bromsa det fysiska som följer med åldrandet, men var du medveten om att det också kan stoppa skadorna på hjärnan
 
För i motsats som vår hjärna säger, då vi känner oss trött och slut, "stanna i soffan - vila" så ska vi istället röra på oss, för detta ökar energin istället för att kosta energi.
Men som människa är vi lat av naturen, så det är inte alltid helt lätt att hitta den där motivationen, men låt hjärnan vila.
Sätt på en lugn, meditativ musik i örat då du tar din promenad. Det kanske känns underligt, men om du vilar sinnet och rör kroppen får du ändå energi.
 
Skräpmat tar död på din kropp, den täpper till dina vener och artärer.
Snabbmat anses vara onyttig genom att ofta vara kalorität, alltför fettrik och salt och innehålla för få vitaminer och kostfibrer. Snabbmaten tros även innehålla höga halter av mättade fetter och transfetter.
 
Vi blir alltmer sjuka av allt vi stoppar i oss. Socker är en av de största bovarna, då fler livsmedel än någonsin innehåller socker.
 
Reumatism kan orsakas av socker
En svensk-tysk forskargrupp har funnit att immunförsvaret reagerar på sockerämnen på broskytorna och inte på kollagen, som man tidigare har trott men aldrig kunnat visa. Forskarna har i djurförsök visat att immunförsvarets T-celler lämnar kollagenet orört, men reagerar på och angriper socker. Sambandet har bekräftats vid blodprov av 14 patienter med ledgångsreumatism. Fynden möjliggör nya behandlingsmetoder.
 
 
Skräpmat aktiverar skräpgener och är försurande på kroppen. Den innehåller alldeles för mycket tomma kalorier som ger inflammation i kroppen. Övervikt är en låggradig kronisk inflammation.
 
Tyvärr är det så att skräpmat aktiverar ”skräpgener” som ger inflammation och nedsatt funktion. För när man äter en måltid med mycket socker och fet snabbmat ökar halterna av inflammatoriska ämnen i blodet under minst tre till fyra timmar efter måltiden.

Gräddbakelser, godis, pommes frites och feta såser främjar alltså inflammation, vilket är en stark faktor för bl a depression och hjärtkärlsjukdomar. Socker och fett minskar även blodkärlens förmåga att expandera och dras samman allt eftersom blodflödet ökar eller minskar. Ger även högt blodtryck då blodet inte kan passera genom våra kärl.
 
Vi äter inte bara för kroppen utan också för själen! Mat är inte endast något som vi stoppar i oss utan något mycket större. Råvaror är levande väsen som består av i stort sett samma biokemiska beståndsdelar som vi. Mat är energi, och födan har även en andlig dimension. Hur maten har vuxit eller odlats, hur den behandlas, förvaras och tillagas spelar roll för vilken energi den tillför.

Men vad gör vi då för att få till det, med tid och energi.
 
Planerad matlagning. Det går snabbare att laga till då du vet vad du ska laga, men det kräver att du har tänkt och handlat i förväg. Grunden i detta tänkande är:

• Det handlar om planering – redan i dag har du i kylen och skafferiet vad som behövs till i morgon.
• Handla färskvaror en till tre gånger per vecka.
• Undvik matinköp när du är hungrig.
• Koka stora portioner ris, bönor, potatis med mera så att det räcker i flera dagar.
• Tillaga ofta i samma gryta så att du sparar tid och disk.
• Ha alltid något ätbart i kylskåpet, såsom riven råkostsallad, någon tillagad fisk, marinerade bönor, oliver, tofuröra eller kött av något slag.
 
 
Igår jobbade jag till 18.30 och cyklade så hemåt. Vi hade en grymt fin dag i Arjeplog. Solen sken och det var riktigt varmt och gott. Tyvärr blir ju arbetsplatsens utemiljö mindre kul, vattenpölar av smutsig snö som blandar sig med jorden som tinat fram =gegga. Dvs för oss och föräldrar är gården inte kul. Barnen älskar det, ligger i pölarna och kläderna blir otroligt blöta och smutsiga.
 
På tal om kläder, så önskar jag föräldrar kunde sluta sätta på sina guldklimpar till barn fina kläder att ha på förskolan. Dom är trånga och barnen blir begränsade i sin motorik. jeans, tajts och klänningar borde förbjudas. Visst finns det tajts som är ok, men ofta är dom tajta, å då blir det svårt att röra sig som liten. Visst finns det jeans som är bra, men ofta är även dom tajta och det fungerar inte när man som liten vill klättra och utforska.
Alla barn borde få ha "baggy" kläder. Löst sittande kläder som dom kan röra sig i, flera ombyten för att inte behöva vara rädd att bli smutsig. Kläder kan ändå vara fina i olika färger och mönster men oj, om vi slapp alla dessa tajta kläder, så mkt bättre det vore för barnen. Om vi ska tänka på dom?
 
Helgen blir nog en ute helg, hoppas jag. Möjligen grillning i stugan. Cyklar dit och få motion och luft på samma gång =) toppen.
 
 
 
  Be healthy, keep up, and be you. Mer Kärlek i varje steg – frid och tillit till ditt

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0