Ett tag -andetaget

Tänkte berätta lite om Andning

Själva ordet andetag. Ett tag om anden. Det är ett vackert ord för mig - andedräkt. Att anden visar sig i en dräkt. Jag är kär i mitt andetag. Jag vilar i det. Jag stannar i det. Jag upplevet det och jag hämtar min kraft i det. Det behövs inte tuffa fysiska delar när andetaget är där. Inuti, i en varmare rörelse. Inuti. Så mycket vi gör av yogan som faktiskt påverkar oss inuti. Vi vet det. ja visst. Vi känner välbehag. Harmoni. Ibland leda, rädsla och förvirring. Kanske till och med skräck när kroppen hakar i ett gammalt minne. En gammal blockering. Men andetaget kan lösa knutar, om vi vågar och tillåter det.  Andetaget långt ner i kroppen gör att du syresätter dig annorlunda. Mer. Bätte. Andetaget som lugnar dig. Stillar svall i sinnet. Andetaget som flyttar fokus från uppe till nere. Och "jordar" dig. Och det finns inget liv utan vårt andetag. Så enkelt det är. Varför krånglar vi till det ibland? Varför drar vi inte i oss andningen som de törstande vi är. Sluta upp och fladdra med andetaget uppe vid nyckelbenet, andetaget behöver få fylla upp dig, hela dig. Pröva!

En viktig del av yogautövandet är sammankopplingen med rätt andning. Andningen påverkar direkt vårt fysiska och psykiska välbefinnande och i hög grad vår livskvalitet. Andningen står i direkt förbindelse med centrala nervsystemet. I yogatraditionen anses luften vara det viktigaste näringsintaget för kropp och själ. Yogis kallar detta för prana, vilket betyder livskraft. Prana är en osynlig kosmisk kraft som omger oss överallt. Genom att behärska andningstekniken ökar vi intaget av den kosmiska energin och förbättrar kvalitén på blodet, hyn och hälsan. Vi blir mer vakna och kan styra våra känslomässiga reaktioner på ett bättre sätt. Om vi är upprörda och nervösa andas vi mycket ytligare och snabbare än om vi är lugna och harmoniska. Vi kan alltså påverka vårt psyke genom att lära oss rätt andning.

Inom Kundaliniyogan är det främst: Djupandning/Långa djupa andetag

Djupandning är den enklaste formen av yogaandning. ( Men låt dig inte luras att det är enkelt om du under halva livet andats uppe i övre delen av lungorna/nyckelbenet) Men, Det är den andning du hade som barn och vilken många av de s k naturfolken fortfarande är i kontakt med. Olyckligtvis är de flesta vuxna i vårt samhälle ur kontakt med djupandning på grund av stress.


Fördelar med djupandning
Om du kan lära dig din kropp att åter andas djup yogisk andning så kommer du att påverkas på många sätt. Du kommer att känna dig mer avslappnad och lugn samtidigt som du blir mer "alert". Ditt elektromagnetiska fält (auran) blir mer vitaliserat och du får också ett bättre skydd mot negativitet och sjukdom. Giftsamlingar som finns i lungorna reduceras, blodet renas och ökad syretillförsel till hjärnan och kroppen hjälper till i helandet av din psykiska och fysiska kropp.


Hur gör man djupandning?
Slappna av i bröst och axlar. Munnen är stängd om inte annat är specificerat. Andas in, slappna av i magen, låt den falla framåt. Den nedåtgående rörelsen som nu skapas i diafragman innebär att luft naturligt strömmar till i lungorna för att fylla det vakuum som bildats.
Vid utandning låter du magen sjunka långt in hellre än att försöka dra samman bröstet. Detta skapar ett tryck mot diafragman som får till följd att luften i lungsäcken pressas ut. Om du vill prova detta kan du lägga dig på rygg med en hand på magen. Nu kan du enkelt känna hur magen utvidgas vid inandning och dras samman vid utandning. 

Om vi kommer ner mot 8 andetag per minut stimuleras hypofysen. Vid 4 andetag per minut stimuleras även tallkottkörteln. Bra grejor i hjärnan som ökar medvetenheten.Ett andetag per minut  öppnar porten till vårt meditativa sinne. Det finns en jättefin andningsmeditation där man andas endast ett andetag per minut. Man blir lugn, upplyft och fylld av livsenergi. Instruktionerna är enkla, men det tar lång tid att bemästra, så börja alltid på din nivå tills du är framme vid slutmålet för meditationen: Andas in lugnt och långsamt under 15 sekunder. Håll andan inne 15 sekunder. Andas ut lugnt och mjukt under 15 sekunder. Håll andan ute i 15 sekunder. Fortsätt 31 minuter.


Imorgon: Eldandningen  =)

Övrigt: Fredagsmiddag: grillad kyckling (utan skinn) sallad, tunnbröd.
Tv: Tillbaka till Aidensfield
ikväll, Säng: ca kl. 22.00
Trött, utarbetad efter 2 veckor på det nya jobbet. =) nä, inte så illa, men erkänner gärna att jag är slut i huvudet.

Ljus, värme, Kram & Andas lugnt! 


 





Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0