ghee?

Vaknade utvilad 07.45 och steg upp. Gav kissarna mat och kokade vatten, sen dagens yoga för doshorna.
Idag har jag även gjort Ghee, dvs renat smör.

Tidsåtgång: c:a 45 min till 3 h min (beroende på mängd). Idag tog det 3 timmar av två 500gr smör paket. (Protein och laktos som mjölken innehåller avlägsas under utarbetandet av ghee, så vanligt osaltat smör går bra.)

Ingredienser och redskap:

·     Färskt osaltat smör (vårt svenska smör är syrat, men det är bara bra)

·     En stadig kastrull

·     En hålslev (vanlig sked funkar också)

·     En ren och torr glasburk med tättslutande lock

·     En finmaskig trådsil

·     En tratt eller en kaffefilterhållare

·     Ett eller två flergångskaffefilter i nylon (finns att köpa i vanliga livsmedelsaffärer)

·     ELLER 3-4 engångskaffefilter, det går åt då man behöver byta ofta för att det ska kunna rinna igenom.


Dela smöret i mindre bitar och lägg i kastrullen. Värm smöret på låg- till medeltemperatur tills det har smält och börjar sjuda. Det kan stänka, så ett stänkskydd i ståltrådsnät är inte fel. Låt det inte bli för varmt, för då bränns det! Det ska inte ändra färg, utan fortfarande vara samma gyllene. Sänk temperaturen så mycket du kan. Idag hade jag på mindre än 1:an och det kokade ändå. Har du en spis med gjutjärnsplattor och få lägen där ettan är för varm, lägg en femtioöring/peng på plattan under kastrullen, så att kastrullen lyfts lite från värmen!

Låt smöret puttra försiktigt för sig självt en god stund. Det som puttrar och fräser är vattnet i smöret som förångas. Det kommer att lägga sig en hel del skum på ytan av smöret, och samlas en del bottensats, som består av mjölkprotein. Låt både skummet och bottensatsen vara. Skummet, det som blir på ovansida kan användas för att smörja in sig, om du har exem el dyl så ska det vara väldigt näringsrikt.


Vad är då Ghee? = Smörolja, Ghee eller klar smör är en effektiv Rasayana. I den Ayurvediska köket används ghee i stället för smör eller olja. Enligt Ayurveda stärker Ghee matsmältning och är perfekt för god hälsa. (Protein och laktos som mjölken innehåller avlägsas under utarbetandet av ghee).  Ghee kan även användas utvärtes vid olika hudproblem. Det står väldigt mycket om Ghee i de gamla skrifterna om Ayurveda, en olja för både kroppen och sinnet. Ghee smakar fantastiskt med sin nötaktiga och lena smak. Dessutom är den en rik källa på antioxidanter. Ghee är ett fett som tål upphettning mycket bra och därför passar att steka i. I indien anses det som en stor konst att laga ett gott ghee och det är något man lär sig genom att göra det många gånger.

Idag har jag även varit och handlat mat. Även hämtat ut ett paket från Ellos, lite nya t-shirt för ny start på nytt jobb. Blev nöjd, gubben fick nya kasingar =)
Nu blir det tv kväll och fredagsmys. Alla problem får vänta till sen.

Ljus, värme, kram & Tjingeling


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0