Systerdotter

Ja, Nu hoppas vi alla att systerdotter fått gjort sin operation, eller sina operationer på båda benen. Det hör nog inte till vanligheterna att man opererar båda benen samtidigt.

 

Idag den 29/2 har alltså operationen ägt rum, om den blev av. Ingenting hört ännu och oron finns där, gnager och väntar och hoppas att allt har gått bra. En stor operation med en skör systerdotter.

 

Universum har jag nu bett och bönat att hon ska få operationen och sitt liv åter. Hon har lidit och väntat på detta nu i flera år. Det har varit moment 22, ingen operation, för mkt infektion, huden dålig, ingen som vill/vågar pga dåliga värden och skör hud. Ja, runt, runt har hjulet snurrat. Än med den ena och andra infektionen på varandra eller annat.

 

Nu håller vi som sagt tummarna hårt, hårt att allt ska gå bra. Detta ska bli bra, trots lång rehabilitering så måste allt vara bättre än detta vakum av lång väntan.

 

Så nu ser vi framtiden med tillförsikt =)

 

Knäleden

Knäleden är kroppens största och mest komplicerade led. Knäledens ledytor bildas av lårbenets nedre del, som har två ledhuvuden, och skenbenets övre del. Framåt avgränsas leden av knäskålsbenet som ligger i lårmuskelns sena och skyddar leden.

 

Ledhuvudet och ledpannan passar dåligt ihop. För att stabilisera leden ligger därför två halvmånformade ledskivor av brosk instuckna mellan ledytorna. Dessa skivor kallas menisker. Meniskerna kan skadas om man vrider knäet kraftigt. Leden förstärks ytterligare av flera ledband, som kallas korsband. De går inuti leden och är mycket strama. På ledkapselns sidor finns andra strama ledband, som kallas kollateralligament.

 

Knäleden kallas för spiralled och är en variant av gångjärnsled. Den kan huvudsakligen sträckas och böjas. När leden är böjd slappas ledbanden av något, och då kan underbenet även vridas lite i förhållande till lårbenet

 

För att du ska få god funktion i ditt opererade knä följer en lång tids rehabilitering, flera månader upp till ett år.

Rörlighet

Det är nu du som ansvarar för att rörligheten i ditt opererade knä förbättras. Du ska på egen hand träna tre

gånger per dag enligt träningsprogrammet. Målet för varje pass är att du ska kunna böja och sträcka alltmer.

Det är normalt med smärta och svullnad efter operationen. Att smärtan ökar i samband med träning hör också till. Detta får dock inte hindra dig från att utföra övningarna på ett korrekt sätt. Det är därför av största vikt att din smärtlindrande behandling fungerar tillfredsställande. En tidig och intensiv rörlighetsträning förbättrar dina chanser att uppnå god rörlighet i din nya led!

 

Du finns i våra tankar gumman.

 

 
 
 
 
 
 
Be healthy, keep up, and be youMer Kärlek i varje steg – frid och tillit till ditt inre

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0