Far & Flyg =)

Idag bidde det ingen resa till Norge. Visst vi hade det som mål, och körde 8 mil men valde sen att vända. Dom höll på med hemska vägarbeten, där dom tagit bort vägen i stort sett. Helt hopplöst att ta sig framåt. Krypa i 30 km/tim i 16-20 mil var inget vi hade lust med. Så, efter 8 mil gav vi upp. Vi åkte tillbaka först till gubbens jobb i Sädva kraftstation å sen till Jäkkvick å där köpte vi oss en svalkande glass, mm gott. Sen beslutade vi oss för att åka till Adolfström istället. Man kör mot laisvall. Det var ett sött liten ställe för turister. Gubben min brukade förr i tiden åka dit för att åka skoter på vårarna. Vi gick in på turistinformationen och pratade med Kjell & Karin som har en en stor del av verksamheten i Adolfström, även vänner till gubbens föräldrar. Dom kom även på begravningen då gubbens mor begravdes i våras. Så där stod vi och pratade en stund. Man kan åka/flyga helikopter från Adolfström och flyga upp till Tjäckas som ligger 1092 m.ö.h höga fjället. Sen kan man promenera ner till laisaälven och Bäverholm, där kan man äta, därefter åker man vidare i båt genom det bördiga deltaland som Laisaälven bildat vid sitt utlopp i sjön Yraft. Sen åker man åter mot Adolfström. Jag tyckte till Gubben att detta måste vi ju prova på ngn gång? Och han var inte alls avig =). Bra. En länk till deras hemsida; http://www.fjallflygarna.se

Vi lämnade Adolfström och körde sen hemåt mot Arjeplog. Vi stannade i Båtsjaur, gubben tog en rök och vi hörde en koskälla plinga. Vi tittade oss omkring, såg ingen ko. Men ljudet kom närmare och där kom en drös renar springande efter vägen, och en av dom hade skällan om halsen. Vi fortsatte och kom fram till en stor bro, mitt i skogen utefter grusvägen vi körde på. Vi hade kommit till Dainak. Där drack gubben kaffe och han tog en ny rök. Jag fotade och gillade omgivningarna, drack lite dryck. Sen vidare hemåt.

Dagens ämne har svängt än hit å än dit. Lite politik eller vad jag ska kalla det, kanske bara ventilation av åsikter om Sveriges ”plånbok”, pga det vi hörde på radion. Min mor sa alltid förr, - Du måste mätta magen efter plånboken. Hur kan det då komma sig att den svenska plånboken läcker som ett såll? Vi hjälper andra länder i nöd och katastrofer, men glömmer att sopa framför egen dörr. Jag tycker givetvis att det är bra att hjälpa de som är i nöd. Men… har det inte blivit en överdrift i detta? Vi ska spara, vi är arbetslösa och vi tar emot många invandrare. Var finns ansvaret för detta? Om vi har dåligt med pengar, ska vi då inte ansvara för det vi har här hemma först innan vi sänder iväg pengar? Idag kan inte kommunerna säga nej till att ta emot invandrare, och jag tycker visst vi ska ta emot dom… Men detta är inte gratis, tar vi emot behöver vi också ansvara för de människor som kommer. Är det ok att bara ta hit människor och sen låta bli att hjälpa dom med jobb? Vi som redan bor här, har ju inte heller jobb! Invandrare kommer inte hit och tar våra jobb, MEN vem ska ansvara för att vi alla får jobb? Ju fler människor, ju fler behöver sysselsättning å arbete. Jag tycker det är konstigt, då det är valår i år att ingen av dessa frågor tas upp? Tragiskt. Var finns partierna som vill ta ansvar? Lova än det ena å det andra å sen skicka pengarna till hjälporganisationer hjälper inte oss som finns här, i Sverige. I Arjeplog finns inga jobb, om du inte har de traditionella utbildningarna… och kommunen har ont om pengar, men invandrare måste kommunen ta emot och ta hand om?? Ingen Kommun vågar heller säga Nej, för då blir det rama skrik och man blir anklagad för att vara rasist. Men hur är detta möjligt? Ansvar är väl inte rasistiskt? Eller är det så? Jag tycker naturligtvis att vi ska ta emot människorna som behöver vår hjälp, men en allt sinande kommunkassa gör ju att kommunerna inte kan ta sitt ansvar för oss/dem som redan finns i kommunen. Inte lätt! Hur som helst… Hur tusan ska ”vi” kunna mätta magen efter plånbok då den läcker som ett såll? Är det en urvattnad soppa vi får leva på. Naturkatastroferna avlöser varandra, och Sverige är villig att alltid stå till tjänst med pengar? Som vi andra måste dra åt svångremmen för. Och det är ju inte dom som har mest som måste snåla... Då hade antagligen pengarna räckt till fler, om de som har i överflöd fick bidra mer till de som har det sämre. Värden är allt bra underlig.

 

Lite bilder från dagen.


Gavas

 Helikopter, samt båt


Fika i Adolfström

 Sädva kraftstation, gubben jobb



Sädva kraftstation, utsikt



Bron i Dainak



Renarna i Båtsjaur



Dainak

Ljus, värme, Kram å Hej!


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0