different views

Olika åsikter! Som människor och individer har vi alla en mängd åsikter/tyckande, våra övertygelser helt enkelt som gör oss till den vi är. Ibland har vi olika åsikter än vår omgivning som emellanåt kan leda till konflikter. Men om alla hade samma åsikter, så skulle vi inte vara den vi är. Friktionsfritt visserligen, men ack så menlöst. Alla har vi vår personliga rätt att ha en åsikt, hoppas jag. Ibland kanske man har en åsikt men ändrar den för att ngn annans övertygelse har fått oss att ändra inställning eller om någon som är mer övertygad om sin åsikt gör att vi väljer att vika oss pga. vi inte vill, orkar eller har mod att stå upp för vår egen åsikt/övertygelse eller bara känner att vi inte behöver stå upp för vår egen åsikt i just det sammanhanget. Men det som är viktigt i alla fungerande relationer med våra medmänniskor är att vi måste respektera allas olika åsikter. Vilket inte betyder att vi måste överta alla andras åsikter utan att helt enkelt acceptera att vi tycker olika och att vi har allas våran egen övertygelse då det gäller olika ting här i livet.

Själv har jag en stark övertygelse dvs en åsikt om flera olika saker i mitt liv. Ibland väljer jag att inget yttra, om inte åsikten är av den art att jag känner att jag måste. Ibland kan jag känna att åsikter jag har kan vara olik ngn annans men undermeningen ändå vara desamma. Tex: jag bryr mig om person 1 och har en åsikt gällande personen, en annan person 2 har och är utav en helt annan åsikt men bådas våra olika åsikter grundar sig av omtanke till person 1. Och hur man än upplever någon annans åsikt, så handlar det om att acceptera att det finns olika åsikter.

I min grundfamilj (mor, far och syskon) Har jag upptäckt att vi är väldigt olika. Vissa saker har vi gemensamt naturligtvis men på livet ser vi verkligen med helt skilda ögon. Som näst yngst och endast 1 år fyllda då jag fick ett nytt syskon förutom alla äldre syskon, har jag varit ganska tystlåten och hållit mig i bakgrunden, inte yttrat mina åsikter så högt. Jag fick helt enkelt inte den uppmärksamhet ett barn behöver i den åldern, vilket gjorde att jag drogs med  en låg självkänsla och ett dåligt självförtroende under hela min uppväxt, vilket under omständigheterna inte var ovanligt eller konstigt. Men ett livslångt arbete för att bli den jag är idag. Som förälder är det ju det minsta av barnen i familjen som behöver mest å tyvärr sitter det i, hela livet. Men för att inte irra för långt bort i sidospåret så har jag som vuxen med ökad självkänsla och tro på mig själv, oftare sagt min åsikt och står upp för min övertygelse. Detta är inte helt lätt, att förändras inom sin grundfamilj är bland det svåraste man kan göra. Man bryter mönster, helt plötsligt hävdar en helt annan åsikt än den som ”borde” vara inom ”familjen” Detta får minst sagt en hel del motstånd. Helt enkelt är åsikter/övertygelser inte alltid av den lätta sorten. Att göra andra upprörda är heller inte ngt jag tar med lätthet, och ibland sväljer jag mina åsikter trots att jag inte alltid mår bra av det. Men ibland tar jag även strid för dom, när jag verkligen tycker ngt starkt och är väldigt övertygad. Att inte mottagare blir lika övertygade får stå för deras egna åsikter/övertygelse och jag accepterar det. Vilket jag upptäckt är svårt tex i min grundfamilj, att acceptera att någon annan har en annan åsikt, utan gärna vill vara den/de som har den rätta övertygelsen/åsikten. Vilket gör det väldigt svårt emellanåt. Jag tror dock att vi alla månar om varandra på ett djupt plan, trots alla olikheter och våra olika åsikter.


”Åsikt är en människas sätt att se på någonting, till exempel:

-Min åsikt i detta är, att vi ska hissa flaggan.

Det handlar alltså om ett uttalande om vad personen ifråga (personligen) tycker. Eftersom en tyckes fråga alltid är bestående tycker man alltid någonting i alla frågor vare sig bestämt eller inte bestämt. Man kan alltså inte tycka ingenting.” ur; Wikipedia,den fria encyklopedin.

Åsikter är vägvisare. Utan dem skulle vi gå vilse i livet. citat av Hans Albrecht Moser

Det finns människor som alltid inbillar sig att man angriper dem när man säger sin åsikt. citat av Christian Morgenstern


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0