Skaffa hund eller

Det finns otroligt många raser att välja mellan! Visst är det lätt att falla för utseendet hos en charmig terrier eller en söt spets. Men det är viktigt att verkligen ta sig tid att lära känna den ras eller de raser man har fastnat för. Börja med att fundera på vad du eller ni vill ha för egenskaper hos hunden. Ska den vara stor eller liten, lugn eller livlig, lättlärd eller lite egensinnig, envis eller villig att vara till lags och så vidare. Gå gärna till biblioteket och låna böcker, eller hitta rasbeskrivningar på internet om olika hundraser. Tänk särskilt på vad hunden är framavlad för. Många raser används inte längre till det de en gång var tänkta för, men man ska för den skull inte tro att det genetiska arvet inte finns kvar. En terrier kommer alltid att vara envis, en spets skäller gärna (vissa mer än andra!) och en vallhund kan få för sig att "valla" barn, cyklar eller bilar i brist på annat! Jag tycker att det är sorgligt, både för hunden och ägaren, när dessa egenskaper kommer som en överraskning när hunden är kanske ett år och man måste omplacera sitt husdjur. Vad är du själv för typ av person? gillar du frilufsliv, jakt, aktiviteter med din hund som agillyty, lydnad eller är utställningar det du brinner för? Vill du enbart ha en hund som sällskap, då bör du kanske avstå från jakthundarna och de med mkt arbete i kroppen. En hund bör inte vara hemma mer än 4 timmar. Det beror givetvis på hur väl tränad hunden är på att vara ensam som bestämmer hur länge en hund kan vara själv. Det här beror alltså mer på individen än på rasen. Det bör även kommenteras att de hundraser som har fått egenskapen sällskapshund under aktiviteter kan passa som endast sällskapshund. De raser som inte har fått den egenskap ikryssad fungerar givetvis som sällskapshund men bör även aktiveras på andra sätt. Lätta små hundar; Mops Phalène Volpino Italiano och medelstora; American Staffordshire
Terrier
 och Bullterrier Se länken nedan.
Blandraser; De som har blandraser hävdar ofta att dessa är friskare än renrasiga hundar. Det kan förvisso vara så. Om en ras har stora rasspecifika problem med en recessiv sjukdom (t ex ögonsjukdomen PRA) så är risken liten eller obefintlig att en blandrashund som bara är till hälften PRA-ras får åkomman. Men genetik är sällan så enkelt. Ofta blandas raser som påminner om varandra och då har de också ofta samma problem inom raserna. Då hjälper inte all korsningsavel i världen! Jag hävdar bestämt att blandraser är minst lika mycket sjuka och skadade som renrasiga hundar (och jag har stöd i försäkringsbolagens statistik för det påståendet!) På landet eller i lägenhet? Det är klart att det är roligare, eller i alla fall mindre tråkigt, för en hund att kunna gå ut och in som den vill på landet när ingen människa har tid med den, än att ligga inne i en lägenhet hela dagarna. Men har man inte större ambitioner med sin hund än så tycker jag faktiskt inte att man ska ha någon hund över huvud taget!
Jag förstår om det kan verka som om jag vill skrämma den som tänker skaffa sin första hund, men det är inte alls meningen! Det är bara det att jag tycker att det är sorgligt att så många hundar och deras ägare får en dålig start tillsammans bara för att ägaren har haft för bråttom att skaffa hund. Att välja fel hund kan bara få tråkiga konsekvenser för både hund och hundägare. Det är väldigt lätt att bli förälskad i en hund, man vill göra sitt bästa. Men att ta en hund som kanske egentligen inte passar ens egen person är att vara självisk istället för hjälpsam. Och på ngt sätt är det väl inte det vi vill vara, hunden är ju vår bästa vän.

Sveriges vanligaste hundar.
Schäfer
Golden retriever
Labrador retriever
Jämthund
Rottweiler
Cocker spaniel
Flatcoated retriever
Cavalier king charles spaniel
Engelsk springer spaniel
Tax, strävhårig normalstor
Shetland sheepdog
Drever

Länk till en bra sida; http://www.skaffahund.se/default.aspx?alfabet=a

Sällskapshund
  Ursprung: Bullterriern har sitt ursprung bland de kamphundar som fanns i England i början av förra seklet. Dessa var ofta blandningar av olika sorters terrier och bulldog. 1930 importerades den första hunden till Sverige.

Fördelar: Rasen är lämplig både för stadsliv och ett liv på landet. Fungerar väldigt bra för både barnfamiljer och ensamstående.
Webbadress till rasklubb: Svenska Bullterrierklubben


Lycka till därute.

Ljus, värme, kram & Tjingeling


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0