Förskylnings nötter...

9 råd för att undvika förkylning

Följande nio råd bör vara dina honnörsord i kampen mot förkylning. Om du följer dem står immunförsvaret starkt och oövervinnligt vintern igenom.


1. Le mot livet

Glädje, optimism, en positiv livssyn och en avslappnad inställning är effektiva medel mot förkylning. Det är sällan de anfallande virusen får fotfäste när du är glad. Negativa tankar, stress samt en trist syn på tillvaron verkar omvänt som ett framgångsfullt bombardemang mot immunförsvaret.


2. Lägg tid på vännerna

Ju fler vänner du har, desto mindre förkyld blir du. Personer med bara 1–3 goda vänner blir fyra gånger oftare förkylda än de som har sociala kontakter med flera personer. Ett bra socialt nätverk stärker immunförsvaret och motståndskraften mot förkylningsvirus.


3. Rör på dig

Genom att hålla dig i rörelse stärker du kroppens motståndskraft och håller förkylningen på avstånd. Det visade en undersökning som lät en grupp kvinnor träna 45 minuter om dagen de flesta av veckans dagar. De drabbades sedan hälften så ofta av förkylning. Du kan mycket väl träna utomhus då den kyliga luften stärker slemhinnorna. Mycket hård träning kan dock försvaga immunförsvaret i några dagar.


4. Tvätta händerna och håll andan

Förkylning smittar framför allt från händerna när de har kontakt med näsa och ögon. Tvätta dem därför ofta. Håll andan om någon råkar nysa dig rakt i ansiktet.


5. Håll fötterna varma

När försökspersoner satt med fötterna i en balja kallt vatten blev de tre gånger så ofta förkylda som testpersonerna med varma fötter. Så glöm inte sockorna.


6. Ät nyttigt och varierat

Grönsaker och frukter ger dig hela paletten av vitaminer, mineraler och nyttiga växtämnen som optimerar immunförsvaret. Ät även kryddor som ingefära och vitlök samt te – gärna grönt eftersom det är fullt av antioxidanter.


7. Fyll D-vitamindepåerna

D-vitamin är viktigt för att stärka immunförsvaret. Vi saknar speciellt D-vitamin på vintern när solen inte skiner tillräckligt för att huden själv kan bilda vitaminet. Så ät en daglig D-vitamintablett. Höga doser C-vitamin förebygger däremot inte förkylning.


8. Stressa ner

När två människor andas in samma mängd förkylningsvirus är den mest stressade i störst fara för att bli sjuk. Stress sänker motståndskraften, så virus lättare får fritt spelrum.


9. Bli rökfri

Rökning fördubblar risken för att bli förkyld. Dels försvagar rökning immunförsvaret, dels skadar röken slemhinnorna så att virus lättare får fotfäste. Dessutom blir du generellt svagare samt sämre på att motstå en lunginflammation.

Från I FORM nr 2, 2009 • Av Jerk W. Langer • Datum: 10.9.2010

 

Myter om förkylningar

Kyla spelar ingen roll
Kanske. Forskarna är oeniga. Helgardera genom att undvika kyla.


Man bör dricka extra mycket vatten
Myt. Om man inte har feber. Vatten kan dock förebygga hostattacker.


Man kan svettas bort en förkylning
Myt. Ökad kroppsvärme påverkar inte viruset man drabbats av.


Man ska inte träna när man är förkyld
Stämmer. Oftast är lätt träning bra för immunförsvaret, men det gäller inte när man är förkyld. Då skadar träningen mer än den gör nytta.


Bör man snyta sig ofta?
Myt. Det bästa man kan göra är att få ut slemmet. Men snyter man näsan för ofta och hårt kan risken öka för att man drar på sig bihåleinflammation.


Naturmedicin kan bota förkylningen
Kanske. Det finns undersökningar som visar att vissa naturläkemedel kan hjälpa, medan andra undersökningar säger tvärtom. Man bör därför pröva sig fram och se vad som hjälper.

 

Bra, gott och nyttigt:

 

Nötter


5. Mandlar: 50 g mandlar är både fettsnålt och tillräckligt för att minska risken för hjärtkärlsjukdomar.


6. Hasselnötter: Tänk på att äta det bruna skalet som innehåller mest antioxidanter.


7. Pekannötter: Nötens innehåll av E-vitamin skyddar nervsystemet


8. Pistagenötter: Motverkar inflammatoriska tillstånd i kroppen.


9. Valnötter: Minskar risken för hjärt-kärl-sjukdomar om man har typ 2-diabetes.

 

Frukt och grönt


10. Björnbär: Har visat sig vara effektivt för att förhindra elakartade tumörer i tarmarna.


11. Blåbär: En smoothie gjord på hela blåbär varje dag ökar insulinkänsligheten hos överviktiga efter bara sex veckor.


12. Broccoli och blomkål: Kan minska risken för aggressiv prostatacancer.


13. Granatäpple: Juicen innehåller mycket antioxidanter.


14. Tomat : Färska och krossade tomater sänker blodtrycket.


ÖVRIGT:

Yoga mot förkylning

Det finns finfina yogapass som stärker immunförsvaret. Och genom att andas envist kan den täpptaste näsa ge upp.Yoga är fantastiskt på många sätt, det gör mig/dig både rörligare, mer avslappnad och gör underverk för hållningen! Dessutom är det utmärkt för att rensa ut kroppen! Har man en förkylning som ligger och drar kan man nästan vara säker på att den kommer ut ordentligt efter ett yogapass eller en djupgående massage. Även bastubad brukar ju göra susen, antingen blir man kanonsjuk eller så blir man helt frisk. Viktigt är dock att dricka rikligt med vatten.

Även starka kryddor som ingefära, citron, svartpeppar, vitlök, chili mm är utrensande för kroppen.

Lycka till i höst, var rädd om dig!


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0