Hundprataren - veckans hundTIPS

Igår såg jag ett program med Cesar Millan och han hade ett fall med hundrasen Lhasa Apso. Ett äldre, dvs över 70 år gammalt par hade skaffat sig en ny hund av rasen Lhasa Apso. Så otroligt söt hund. Den var stressad och hade bitigt sin ägare då denna försökte lyfta upp hunden. Cesar såg vart problemet var, hunden var understimulerad och behövde mer motion. Paret hade ett löpband, men där gick hunden endast under 15 min/dag och den hade en hel del energi som den inte fick utlopp för. Men cesar hjälpte paret, hur mkt den skulle motionera på bandet, för att sen kunna gå ut med sina ägare i deras lite långsammare takt. Samt att han hjälpte hundens matte HUR hon skulle lyfta sin hund, då hundar inte är några barn. Jättebra program, å cesar är aldeles tokigt bra. Beundrar honom så otroligt.

Men den mannen har ett lugn och pratar utifrån sin starka navelpunkt, dvs i balans och blir inte stressad bara för att hundarna är det. Hans hund Daddy börjar bli till åren, men vilken klok hund. =)

Lite rasinfo om den otroligt söta hunden. Lhasa Apso har under många århundraden varit en högt skattad hundras som fötts upp som sällskaps- och vakthund i tibetanska hem och kloster. Rasnamnet apso betyder på hemlandet Tibets språk "den hårige" och anspelar på rasens karakteristiska rikliga päls.

Ett särdrag hos alla de tibetanska raserna är en viss misstänksamhet, som i standarden beskrivs som "reserverad" vilket inte får förväxlas med skygghet, rädsla eller aggressivitet

Lhasa apson skall vara lugn och fri från bjäbbighet, men ändå en utpräglad vakthund. Den är lojal och vänfast och skall utstråla värdighet. Den har rykte om sig att vara långlivad och frisk upp i hög ålder.


Lhasa Apson tycker om att vara aktiv, leka, gå promenader det finns också de som tränar och tävlar agility med sina små "lejonhundar"

Lhasa apson besitter stor personlighet, värdighet och integritet bakom den mittbenade luggen förblir dess ögon, själens speglar dolda för omvärlden så tillvida denna inte gjort sig förtjänt av apsons kärlek och uppmärksamhet.

Lhasa apso är glad och självsäker med alert och stabilt temperament men något avvaktande mot främlingar. Den har även en egen vilja och det är inte helt lätt att få denna ras att komma då du ropar, om den har ngt annat för sig. Men 0m du är rädd om din hund är det bättre att ha den kopplad så den inte råkar i klorna på större hundar som kan få för sig att jaga den.
Storlek & vikt:
Idealmankhöjd för hanar: 25,5 cm. Idealmankhöjd för tik: något lägre



Lhasa Apso är inte någon vanlig ras i Sverige, men den finns.

Ljus, värme, Kram & Tjing


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0