Finns Jämlikhet?

Idag skulle vi ha en städdag... Jag steg upp strax efter 08.00 Drack en kopp te, gav kissarna mat och satte igång att rensa lite i tidningshögen. Satte mig sen här vid datorn och skrev No.2 på listan.
Satte efteråt igång en tvätt och gick sen för att vika den rena tvätten på sängen i gästrummet som jag inte hunnit med.
Däreftar började jag rensa och plocka ut resväskan som stått i gästrummet sen jag kom hem. Smutstvätten hade jag givetvis plockat ur och den var tvättad och ren, men låg oxå på sängen.

Åt lite frunch =) då klockan går så fort.
runt 11 steg så sambo upp. Läste tidningen på nätet, drack lite morgonkaffe. Efter ett tag åkte han till bensinmacken och hade ett ärende till jobbet. Då städade jag kattlådorna, flyttade frysen en bit och dammsög och torkade golvet i tvättstugan. Tvättade igen och torktumlade det andra.
Sambon återkom och då undrade jag om han kunde ta sovrummet? -Visst, sa han.
Han tog sovrummet, och själv hängde jag upp en tavla i gästrummet, satte så upp en hylla efter att jag letat upp skruvar till detta, skruvade ihop brädan med konsollerna och sen måtta och kolla att den blev rak. Satte dit några foton på hyllan, och vart nöjd =) skruvade/Hängde även upp två lampor.

Sen gjorde jag dagens miss... Jag var inne i sovrummet och så föll ögonen på hyllan vi har därinne. Sambon hade ju dammtorkat, men den var fortfarande dammig? Så missen var att fråga om han verkligen hade dammtorkat! Dumt av mig...aj,aj att ifrågasätta någon annans städning. Naturligvis blev han förnärmad och dagen förstörd.

Naturligtvis ska man inte ha förväntningar på andra som dom förväntningar man har på sig själv. Jag städar på ett annat sätt, plockar ner/bort allt innan jag dammtorkar. Men det är ju mitt sätt och för det behöver det inte vara enda sättet.

Måste man städa så noga? det finns ju roligare saker att ta sig för... men å andra sidan, kan jag oxå tänka. Varför göra ngt om man gör det halvdant? Ja, jag är som jag är...antar jag.
Skulle någon klaga om jag bytte halva oljan i bilen? eller går det oxå bra.


Hittade lite intressant läsning av Relationscoachen Lennart Matikainen, författare till boken Rena relationer – fri från rädsla och skuld, tycker att det viktigaste i alla relationer är att kommunicera – och att göra det regelbundet innan det blir bråk. När bråket är ett faktum ska man undvika attacker, påhopp och personangrepp och istället lyssna och vara öppen till den andras känslor och tankar.


Att tvinga på någon sin åsikt eller sina värderingar är egoism. Kärlek är att ge varandra frihet att vara sig själva. Då behöver man bryta det negativa mönstret med attack och försvar.


Lösning:
Skapa ett avtal där båda skriver ner hur de vill bli bemötta. Sluta att sälja på varandra sina liv och börja lyssna på varandra. Förhoppningsvis tar nyfikenheten på varandras olikheter över istället för att kriga om dem.


Ta fram vad som är bra med varandra och odla det! Skriv ner hur ni vill bli bemötta, hur ni ska förhålla er till varandra och hur ni ska hantera era konflikter. Fördela städning och allt som ingår mellan er. Dags att sluta fly och ge varandra utrymme för egen tid.


För att skapa en vuxenrelation behöver ni agera som en vuxen, lyssna på vad ni önskar, släppa taget och börja göra jämlika avtal där båda får rättigheter och skyldigheter. För att bli jämlika i relationen måste båda ge och ta.

 


När vi är rädda för att bli övergivna reagerar vi på olika sätt för att skydda oss.


1. Lögner


Vi ljuger när vi friserar våra liv, när vi berättar om våra framgångar men inte om våra misslyckanden, när vi säger sånt som folk vill höra för att de ska tycka om oss. Vi ljuger när vi inte tar ansvar för våra egna känslor, utan anklagar andra för att de gör oss arga.


2. Attack


Genom att gå till attack försöker man skrämma den andra personen till att göra som man vill. Och de svarar naturligtvis med att endast ge kärlek på det villkoret att vi får dem att sluta må dåligt. När man själv blir anklagad är det lika lätt att kasta skit tillbaka för att skydda sig själv.


3. Spela offer


Offerrollen utgår från att om vi kan övertyga folk om att vi har sårats och behandlats orättvist så slutar de göra oss illa och ger oss i stället deras uppmärksamhet och sympatier. Vi spelar ofta offer utifrån tre roller


a.
Se vad du har gjort mot mig.


b.
Se nu vad du borde ha gjort åt mig.


c.
Det är inte mitt fel.


Varje gång vi inte tar ansvar för oss själva agerar vi som ett offer.


4. Flykt


Om vi helt enkelt tar oss bort från källan till smärtan så gör det mindre ont. Att dra sig undan, undvika folk, lämna relationer, dricka alkohol är alla olika former av flykt.


5. Klamra sig fast


Motsatsen till flykt är att klamra sig fast. Genom att smickra, vara överdrivet tacksamma, berätta för andra hur mycket vi tycker om någon, överösa med presenter är olika former av manipulation för att få kärlek.


Got natt!

Ljus, värme, kram & Tjingeling


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0