Lappland

Ibland kan jag känna ett visst vemod. Jag är nu åter hemma och det känns skönt på många sätt, men jag har hela tiden tankarna hos min familj i Luleå.
 
Jag kan känna ett vemod pga jag bor på denna vackra plats i Sverige och det känns lite som "skomakarens barn går alltid i trasiga skor"
Vad menar jag då? Jo, vi /sambon har en fin skoter (som mest står i garaget) och underbar natur. Men eftersom min sambo inte tycker detta med skoteråk är lika intressant/roligt längre som jag gör som endast bott här i 3½ år blir det inte så ofta vi är ute med skotern som jag skulle önska. Jag har ingen egen skoter och har inte pengar att köpa en för den korta tiden som mars-april körningen är.
 
Nu är han dock ledig och har en semester vecka och jag är sjukskriven för mina onda axlar, kanske vi iaf kan ta oss till stugan och vistas där lite grann. Vädret här i fjällen är ju otroligt vackert just nu.
 
Så vemodet är att allt detta vackra utanför vårt fönster inte tas tillvara. =´/
 
Jag körde hem igår, väldigt lite trafik, inga djur och det var så tyst och skönt att sitta och köra.
Tog några bilder från fönstret =)
 
På väg hemåt bilder...
 
 
 
Skog och snö följde vägen mellan kusten och upp till Arjeplog. Vägen känns oändlig framför fönstret.
 
När jag åkte från Halmstad till Göteborg var det mer bart, inte mkt vitt där inte och mkt trafik. Så visst är det en otrolig skillnad att åka i södra Sverige som i Norrbotten/Lappland =)
Vill inte byta tillbaka. Är nog väldigt mkt "lapp" utan att vara same. Vi har ju dock samisk härkomst från tornedalen och Mor fick ju ärva ett 40 tal renar efter en av sina långväga (inte allra närmaste i släktledet) släktingar. Hon gav dock bort både sitt samiska arv och sina renar till den sameby dom tillhörde. Så var det med det.
 
 
 
 
Övrigt så har jag rätt ont i min högra sida och axel, men hoppas det ger med sig. Inflammation i ledkapseln, Kan orsakas av reumatisk sjukdom. min diagnos är mjukdelsreumatism, antar detta beror på min grundsjukdom.
 
Axeln består inte bara av en led utan också av flera senor, en ledkapsel och slemsäckar. Leden kan bli inflammerad, men även var och en av senorna och även ledkapseln.
Överbelastning och problem med senorna brukar komma av ensidiga belastningar, framför allt om man jobbar mycket med armarna ovanför axlarna. Behandlingen är ofta sjukgymnastik och värktabletter eller inflammationsdämpande tabletter.
 
Ibland är det aktuellt med kortisonspruta och i svåra, långdragna fall där inget verkar hjälpa kan ibland operation övervägas...
 
Inflammationer i slemsäckar och i ledkapseln kan ge smärta ända ned mot handen. Vilket det gör för mig.

Nyckelbensleden hör till undantaget och smärtan kan här förläggas ovanpå axeln och eventuellt stråla utefter nyckelbenet eller mot nackbasen på samma sida. Vilket det också gör för mig.
Ett vanligt symptom är att ligga på axeln ger smärta och ibland orsaka att jag vaknar av detta. Vilovärk förekommer.
 
Jag läste att mekanismen är att högt blodsocker och blodinsulin är inflammationsframkallande, och att den inflammationen med förkärlek sätter sig även i slemsäckarna i axlarna. Kalkutfällning kan ske i slemsäckarna.
 
Så en mindre kolhydratrik kost kanske kan hjälpa att öka tillfrisknandet? ska testa.
 
 
 
 
 
 
 Pratade med systerdotter och syster A-S som skulle upp till min syster E på sjukhuset. Hon är bättre för var dag, vilket känns skönt. Bara att hoppas hon nu återhämtar sig så pass att hon kan komma hem några dagar.
 
 
Kärlek i varje steg – frid och tillit till ditt inre, till varandra ... <3
 
 

Kommentarer
Postat av: Linda

Har vi samiskt påbrå och har mormor ägt renar?? :) ja man lär sig nåt nytt varje dag. Kraaaaaaaaaaam!

Svar: Ja...ägt men inte haft. Hon mottog dom inte. Men hon hade kunnat ta emot dom, men valde att lämna dom där de hörde hemma i samebyn.
Eva

2013-04-07 @ 18:48:12

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0