Tro eller ej. Yoga

Dagens människa söker friden, kärleken och meningen med livet. Kan tex en kristen lära ut yoga eller tvärtom?

Åsikterna går isär – Det fungerar visst, säger katoliken Winnie Young som lärt ut yoga under en stor del av sitt 96-åriga liv.
– Det går inte alls, tycker Ashwn Trikamjee, ledare för hinduiska Hindu Maha Sabna i Sydafrika.
-Yoga är inte en religion utan en teknik, hävdar Winne Young och säger att den hjälpt henne att komma närmare Kristus.
Del av den hinduiska religionen” Men yogaläraren och hindun Kanchana Moodliar anser att det är möjligt att undervisa i yoga utifrån olika religiösa perspektiv.
-Yoga är en del av den hinduiska religionen, men betyder det att vi måste äga den utan att dela med oss av dess fördelar? Yoga är en övning som syftar till att nå en högre form av medvetande. Därför kan den läras ut av alla som har en längtan att uppleva den Evige, säger Kanchana Moodliar. 

 
Betty Calman
 


Själv känner jag flera personer som är kristna som går på yoga. Ytterst kanske det handlar om sitt egna val mellan Bibelns Jesus eller ”den inre resan”, om vi når gemenskap med Gud genom att ta emot Jesus eller genom att gå in till djupet av vårt inre, där han redan finns som ett högre, gudomligt ”Själv” gemensamt för alla människor och alla religioner.

 

Är det ett val vi känner att vi behöver göra, då är det öppet för alla att välja utifrån sin egen övertygelse. Yogan hjälper massor av människor på olika sätt, varför inte låta alla göra sitt egna medvetna val?

 

Yoga handlar om balans, böjer man sig framåt så ska man böja sig bakåt för att hitta mittenpunkten. Yoga finns överallt omkring oss, den yoga som man kan träna handlar just om att kroppen ska balanseras för att själen ska följa efter.

Jag har inget emot kristendomen, men idag behöver man inte välja bort ngt som kan göra att du mår bra i kropp, själ och sinne. Vi kan inte skilja oss från gud, vår högre makt oavsett vilken tro eller religion vi har.

 

Men yogan är inte en religion, du har möjlighet att tro på vad du själv väljer. Jag skulle vilja rekommendera en bok jag nyss läst. Den är inte ”kristen” eller ”yogisk” utan en bok som beskriver människan genom våra olika liv här på jorden.

 

Bokens titel; ”Möte med Ambres” Sture Johansson, Sturid, nyskoga förlag. Ibland ber jag sinnesrobönen. Jag älskar den! Den är en gammal kristen bön, men jag gissar att den passar vilken tro som helst. Den inleds med Gud, men beroende på var jag är någonstans, sinnligt, inleder jag med Universum, Livet, ingenting eller kanske Gud.
Ibland avslutar jag även yogapraktiker med den, och istället för Amen blir det SatNam. Läs den och reflektera över vad orden betyder i ditt liv just NU.

En del av Arjeplogarna känner antagligen en oro för det nya? Förändring och det nya kan vara skrämmande, men det gäller bara att öppna sinnerna och inte kasta första stenen innan ni/du vet vad det handlar om.

 

Gud, ge mig sinnesro att acceptera det jag inte kan förändra mod att förändra det jag kan och förstånd att inse skillnaden.

 

 

Jag tror på vikten och friheten av att ha en egen tro, egen uppfattning om vad som är bra för just mig som person. Vill man argumentera emot det... Har man en mer låst inställning till livets val. I Sverige idag har vi möjligheten att söka våra egna vägar och fler religioner blir accepterade. Det är bara synd att en del vill tvinga på andra sina egna sanningar, trots att man inte önskar ta del av dessa. Ditt val är ditt eget, ingen annans.

 

 

Mer Kärlek i varje steg – frid och tillit till ditt inre, till varandra ... <3

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0