Vikten av HUSDJUR

Idag en morgon med huvudvärk, migränen smyger sig på... Det känns som om den inte tänker ge vika, då den väl dykt upp. Allt det mörka som jag tryckt ner så länge, som jag inte vågar släppa ut kommer i form av spänningshuvudvärk som utvecklas till migrän. Munnen känns kletig (låter äckligt, jag vet) men jag får en sån kletig känsla i min mun när jag har svår huvudvärk. Ljuskänslig och huvudet väger säkert det dubbla.
 
Jag är slut i huvudet, slut i kroppen och själen vet inte vart den ska ta vägen i mörkret.
 
Jag hade tänkt åka till kusten imorgon torsdag, men jag vet inte. Dom lovar snöstorm/regn och det kan bli tufft att köra, så jag får se. Dom lovar bättre väder på fredag. Kanske väntar jag? Men dom har ju haft fel om vädret förr.
 
Jag hoppas jag hinner återhämta mig till i afton då vi ska till Anna å titta på lilla Melker. (jag å min kollega Anki)
 
Det känns som om huset behöver storstädas, jag tom drömmer om städning. Men det är som om jag inte fungerar just nu, dov och svårt att få igång kroppen.
 
Inte rolig läsning idag... vet. Men vissa dagar är det väl så att det är svårt att leva rikt, är bara vid liv, dock i nuet iaf. Så här är det just nu och jag kan inte göra så mkt åt det.
 
 
 
Dagens tänkvärda...
Gå ofta hem till din vän, för en oanvänd stig växer snart igen.
 
 
Så jag hoppas vi kan åka idag, dock inte gå på en stig utan med bil =)
 
 
 
Tycker att min kära Mor ska skaffa sig katt, kanske inte kattunge men det finns ju katthem som vill ha nytt boende. Varför? Jo, när så mkt tråkigt händer i våra liv, behöver man någon att bry sig om som får en att vilja leva. Det är tom forskat om husdjurens betydelse.
 

Raina et al (1999) visade i sin studie att ägandet av ett sällskapsdjur ökar livsglädjen hos äldre personer som lever ensam.

Upprätthållandet av balans mellan ensamhet och social interaktion är också gynnad av att ha ett djur.

Keil (1990) påvisade att bristen på social interaktion leder till ett starkare band mellan husdjur och ägare. Keil menar att ett husdjur kan fungera som ett substitut för mänsklig interaktion.


Flera tidigare studier visat att närvaron av sällskapsdjur kan sänka blodtrycket hos deltagarna (Hooker et al, 1999) något även Stasi et al (2004) påvisade. Ett högt blodtryck kan föra med sig ett flertal sjukdomar och är viktigt att behandla. Känslan av att vara behövd är något som många äldre saknar efter ett helt liv där detta kanske varit centralt.


Att ta hand om ett husdjur kan medföra att den äldre nu tar på sig rollen som vårdgivare och samtidigt får en vän. Detta kan då vara en återgång till det normala och känslan av meningsfullhet.


Men en lika viktig faktor är det stöd och närhet sällskapsdjuret i sig ger. Alla blir i takt med att de åldras successivt mer beroende av hjälp från andra människor. I samband med detta kan det kännas viktigt att ha ett djur som behöver den äldres vård och skötseln.

 

Vissa forskare hävdar att kontakten med djur och natur är ett basbehov hos människan.
De människor som tidigt i livet träffar djur, och upplever fördelarna med dem, kommer med stor sannolikhet att ha en god bas för en fortsatt utveckling av intresset. En positiv inställning till djuret är en förutsättning för att kunna uppnå de positiva hälsoeffekter som sällskapsdjur kan bidra till.

 

Äldre människor som har sällskapsdjur klarar sig själva i högre utsträckning än andra äldre. Deras allmänna hälsotillstånd är bättre, de går till läkaren mer sällan och de har ett bättre socialt stöd än de personer som inte äger sällskapsdjur.
Ett socialt stöd av ett sällskapsdjur kan för en äldre person innebära en minskad risk för exempelvis hjärt- och kärlsjukdom, högt blodtryck eller en för tidig död.

Sällskapsdjuren får ofta en stor betydelse för människor som hamnar i olika krissituationer, till exempel blir ensamma, går i pension eller flyttar till vårdhem. Många gånger drabbas personen av en depression, blir ensam och passiv.

 

 

Så DÄRFÖR, önskar jag att jag kan få hjälp att övertala min Mor att skaffa ett husdjur, som hon alltid önskat sig.
Men alltid tvekat av anledningar som håravfall, å jag kanske ska åka bort (vilket hon mkt, mkt sällan gör) och Så bor min son på samma gård, så han kan vara kattvakt om det skulle behövas.

 

 
 
 
Fantastiska katter... älskar dom!

 

  Mer Kärlek i varje steg – frid och tillit till ditt inre, till varandra ... <3


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0