Hormonstinn häxa

Vi kvinnor kommer in i övergångsåldern när vi är mellan 45 och 55 år, det vi också kallar klimakteriet, som brukar vara i ungefär fem år. Genomsnittsåldern ligger idag på 51 år Det börjar nåt år innan vi får vår sista mens och pågår sedan i några år. Nu är jag där, 51,5 år...så det är dags.
 
Under övergångsåldern förändras hormonbalansen kraftigt i kroppen, bland annat så minskar äggstockarnas tillverkning av de kvinnliga könshormonerna östrogen och gulkroppshormon, progesteron. Det är den minskade mängden östrogen som gör att man kan få övergångsbesvär som till exempel svettningar, värmevallningar, sömnproblem och svängningar i humöret. Kroppens termostat kommer helt enkelt i obalans i samband med de hormonella förändringarna i övergångsåldern.
 
Menopaus, kommer från grekiskans mensis, som betyder månad och är definierat som tidpunkten för den sista menstruationen. Före och efter menopausen befinner sig kvinnan i klimakteriet. Klimakterium, som är det medicinska namnet, kommer från grekiskan klimakter vilket betyder kritisk tidsperiod.
 
Kroppen fortsätter dock att producera en mindre mängd av ett svagt androgen i binjurarna som ombildas till östrogen i fettväven. Kvinnor med mycket fett kan därför ibland ha mindre klimakteriebesvär än smala kvinnor, så det är faktiskt bra med lite vollanger om midjan.
 
Bland indianerna så var det först när en kvinna passerat klimakteriet som hon kunde bli shaman och medicinkvinna. Så klimakteriet är en möjlighet för en kvinna att i sin fulla prakt få blomma ut och ta plats som den kraftfulla, kreativa och visa kvinna hon faktiskt är.
 
Dåliga vanor som rökning gör att klimakteriet påskyndas med ett och ett halvt år jämfört med icke-rökaren.
 
Enligt en studie från Lunds universitet så bör det finnas en speciell bmi-tabell för kvinnor i klimakteriet. Bmi står för body mass index och ger riktlinjer för vilken vikt en person av viss kroppslängd bör ha. Kvinnor i klimakteriet borde få en högre bmi. När menstruationen upphör försämras kvinnors fettförbränning så att de går upp i vikt. Försök att banta då kan leda till ytterligare viktökning, enligt studien.
 
Det går att få i sig lite östrogen via maten. Kött, öl, alfagroddar, ärtor, bönor, sallad och kål är rika på östrogen, liksom asiatisk mat innehållande sojaprodukter. Troligtvis är det en av anledningarna till varför asiatiska kvinnor har färre besvär i samband med klimakteriet än de västerländska.
 
Sen kan man faktiskt yoga för att lindra sina besvär.
 
Nu ska hormonhäxan sova, en ny dag imorgon =)
 
 
Fick ett ärligt svar av min unga arbetskollega idag. Frågade om jag skulle färga mitt hår rött, men känner mig för gammal för färgen. Då höll hon med =D Respekt! (glad att ngn vågade säga det, och inte bara mumla...)
Trist att hon nu slutar hos oss.
 
 
 Mer Kärlek i varje steg – frid och tillit till ditt inre, till varandra ... <3
 
 
 
 

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0