Nyårslöfte för 2014?

Nytt år närmar sig och ofta har vi olika och nya tankar om det kommande året. Varför inte sätta ner dom på papper och försöka följa dom i år. Mål och löften kan annars lätt spridas för vinden. Eller man ställer för höga löften/mål, tappar fotfästet och kastar in handduken innan du klarat januari ut.

 

Nytt år och nytt blad i livet att skriva, förhoppningsvis med positiva händelser. men bäst är väl att

– Ge ett löfte eller skriva upp en vision som är långsiktigt och kom ihåg att när klockan slår tolv nollställs inte allting, (även om man önskar) utan även det du har gjort förra året hänger med, så det är en utmärkt tid att utvärdera vad du har lärt dig året före och vad du kan bli bättre på, eller hur?

 

Ett mål med fem lager

 

När det är dags att utforma löftet, eller din vision om löfte känns för mkt "måste"  tänk efter ett extra varv så att den inte blir av den förrädiska typen som bara kommer göra dig besviken. Ett beprövat knep är att göra det S.M.A.R.T. (vilket är ett mkt bra verktyg lärde jag mig på hälsovägledarutbildningen) Det vill säga:

 

Specifikt. Till exempel “Jag ska äta frukost varje dag för att inte vara vrålhungrig på lunchen”. Eller på min tallrik ska jag alltid ha ½ a tallriken med grönsaker/sallad


M
ätbart,
så att du vet när du har uppnått ditt mål. (“Jag ska ha kört 20 zumbapass före påsk”. Jag orkar 3x 40 sek i plankan, jag kör yogapass 6 ggr/v, provar en ny meditation 1 gång i månaden)

– Fokusera det mätbara på beteende i stället för vikt, för vikt är endast en konsekvens av vårt beteende och svårt att bestämma över.


A
ktuellt
. Det vill säga, utgå inte från din kropp före din första graviditet för 25 år sedan, utan ta avstamp från dina förutsättningar idag. Jag är 51 och kommer antagligen inte att se ut som när jag vägde 54 kilo och var 21 år. kanske kan jag se bra ut och väga 67 kilo?


R
ealistiskt,
så att vardagen inte blir alldeles för krånglig och du blir frestad att ge upp. Jag kommer att ta upp 5:2 igen, då detta passar mig bra.


T
idsbestämt.
Vill jag springa/gå tjejmilen i maj i Luleå...då anmäler jag mig till denna i tid.

– Känslan du får när du har uppnått något inom den tiden du har utsatt gör att du vill utmana dig själv ytterligare


Bra är ju även att ha ngn annan som tränar eller försöker nå sina mål, de behöver ju inte vara samma mål som dina(mina) Det kan vara bra att peppa och coacha varandra

 

För att underlätta ett stort mål kan man sätta upp olika delmål, för att känna att man går framåt. Skriv ner vad du kommer belöna dig själv med efter att du har klarat av dem – men belöna dig inte med mat (om du försöker tappa vikt). Unna dig/ mig till exempel en plånbok kläder, massage (kroppsbehandling) I fjol unnade jag mig en hotstone massage då jag varit duktig med mitt "Campeva" projekt. Och det tar ju aldrig slut egentligen, nya utmaningar då man lixom jag fallit tillbaka en bit.


Men tex min nya korsett, kan bli en belöning om jag kommer i den? Om jag inte säljer den och hittar på ngt annat... vi får se.

 

 

 

Mer Kärlek i varje steg – frid och tillit till ditt inre, till varandra ... <3 

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0