fibromyalgismärta-orsak?

Jag hittade detta svar på just fibromyalgismärta.
 

Amerikanska forskare har hittat orsaken till smärtan som uppstår vid fibromyalgi. Upptäckten är uppseendeväckande då många länge har trott att smärtan har psykiska förklaringar. Nu visar forskarna att den beror på ett överskott av blodkärl i handen.

 

Länge har många trott att fibromyalgismärta har varit inbillad eller psykisk, men nu visar forskarna att smärtan kommer från en oväntad källa; handen. Amerikanska forskare har via hudprover från fibromyalgipatienters händer upptäckt att dessa innehåller ett stort överskott av en speciell sorts nervfibrer.

Tidigare har forskarna trott att dessa fibrer bara var involverade i att reglera blodflödet och att de inte har något att göra med smärtförnimmelser. Men nu har man upptäckt att det finns en direkt koppling mellan dessa nerver och den utbredda smärta som fibromyalgipatienter känner.

 

Kan leda till botemedel Upptäckten kan leda till nya behandlingar och kanske till och med ett botemedel, skriver The Guardian Express. Studien skulle även kunna ge svar på frågan varför många fibromyalgipatienter drabbas av smärta i just händerna.


För att lösa mysteriet med fibromyalgi undersökte forskarna huden på handen på en patient som hade brist på sensoriska nervfibrer, vilket orsakade en minskad smärtreaktion.

 

Forskarna tog sedan hudprover från fibromyalgipatienter och blev överraskade när de upptäckte att dessa innehöll ett extremt överskott av en speciell sorts nervfibrer. Tidigare har forskarna trott att dessa fibrer bara var involverade i att reglera blodflödet och att de inte hade något att göra med smärtförnimmelser, men nu har man upptäckt att det finns en direkt koppling mellan dessa nerver och den utbredda smärta i kroppen som fibromyalgidrabbade känner.

 

 

Detta genombrott skulle även kunna ge svar på frågan varför många fibromyalgidrabbade har extremt ont i händerna, såväl som på andra ”ömma punkter” på olika delar av kroppen samt varför kyligt väder verkar kunna förvärra symptomen. Utöver en djupgående, utbredd vävnadssmärta lider många fibromyalgidrabbade även av extrem trötthet/utmattning. http://www.fibromyalgi.se/1.0.1.0/96/1/?item=art_art-s1%2F663


**********************************************************************************************************************

Smärtsystemet är en del av kroppens nervsystem. När smärtnerverna i musklerna retas, skickas signaler till nervcellerna i ryggmärgen. Där kan smärtsignalerna gå vidare oförändrade eller dämpas och bli svagare, eller förstärkas och bli kraftigare. Från ryggmärgen går smärtsignalerna till hjärnan. Det är först när signalen når hjärnbarken som man medvetet upplever smärta. Man känner hur stark smärtan är, hur obehaglig den känns, och var den sitter.

Signaler skickas också till de delar av hjärnan som ger upphov till känslomässiga reaktioner på smärta. Långvarig smärta handlar i stort sett alltid både om kropp och själ.



 

En del reumatiska sjukdomar, framför allt muskelreumatism, kan ha symtom som påminner om fibromyalgi. Också andra sjukdomar kan ge muskelvärk. För att utesluta andra sjukdomar gör läkaren en noggrann undersökning.

 

Medicinering

För att ta udden av den värsta fibromyalgismärtan använder många sig av en opioid (t.ex. Tramadol), ofta i kombination med paracetamol. Var dock uppmärksam att opioider kan vara starkt beroendeframkallande och vid långvarig användning kan de även orsaka ökad smärtkänslighet.

 

Läkemedel med effekt på det centrala nervsystemet, exempelvis antidepressiva så kallade SNRI-preparat, har också visat sig fungera bra mot fibromyalgi genom att på kort sikt lindra både smärta, trötthet och sömnproblem.
Ett relativt nytt smärtstillande medel är Palexia som är avsett att användas vid svår kronisk smärta.

 

Fysisk träning

Om man lider av kronisk smärta är det naturligt att man kanske inte lockas av att träna, men faktum är att träning är bra för fibromyalgiker. Träning får dig också att må bra eftersom den utlöser endorfiner - kroppens eget ”må  bra”-hormoner, ökar din energi och hjälper till att mildra fibrodimman.  

 

Att regelbundet utföra lätta fysiska aktiviteter eller lågintensiv träning, som t.ex. promenader, vattengymnastik, stretching och yoga, har visat sig lindra fibromyalgismärtan och dessutom öka muskelstyrkan. Man kan också använda sig av vibrationsträning för att stärka muskler, gynna cirkulation och reducera smärta.

 


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0