Ur Hälsa om Yoga

Yoga förändrar inte livet, men gör det lättare att hantera dess upp- och nedgångar, tycker Karin Lange, certifierad lärare i Iyengaryoga och yogautövare sedan 25 år tillbaka. Det vi kallar yoga är bara en del av en hel filosofi, säger hon.

- Många svenskar tänker bara på det fysiska, men yoga innefattar så mycket mer - andning, meditation, koncentration, moraliska regler för hur man ska vara mot andra och sig själv, och en djupare kontakt med en högre kraft.

Just den andliga delen kan få jordnära svenskar att uppfatta yogan som flummig.

- Men tränar du bara för att få en snygg kropp är det inte yoga. Tar du ett steg till öppnar sig en ny värld.

 

Kundaliniyoga

En lugnare träning som fokuserar på andning och hållning. Bygger på en filosofi där människan har en fysisk och en subtil kropp. Den subtila kroppen består av energicentra, chakror. Genom yogaövningar som andning, koncentration och mantran väcker man kundalinikraften och pressar den uppåt genom chakrorna.

- Kundalini används även medicinskt, till exempel för människor som har haft hjärtinfarkter. Det passar både de som är mer intresserad av det andliga och dynamiska yogaträningen. En väg snabbare in i ditt inre, om du vill förändra och förbättra ditt inre jag.

 

Poweryoga

Fysiskt krävande yogaform som bygger på ashtanga, men ordningen på övningarna byts ut och varieras, i ett aerobicspass. Förbättrar kondition, styrka och rörlighet. Poweryoga används ofta som kompletterande träning för löpare, fotbollsspelare, dansare och andra idrottare.

- Det är gymvarianten av ashtanga. Jag tycker det är lite urvattnat och långt ifrån originalet, men det är lättillgängligt, och en bra första kontakt med yoga. Man får testa de vanligaste positionerna, säger Karin Lange.

 

Ur Hälsa Publicerad 8 oktober 2011

 

Man behöver naturligtvis inte stå upp å ner... men bra att få lite blod i hjärnan emellanåt.

 

 

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0