Folkhögskolor - Uch...
Folkhögskolor är säkert bra för många, men de som jobbar där är det inte...dvs bra för alla!
Vid bedömning för studieomdöme beaktas följande faktorer:
- Kunskaper och färdigheter och utveckling av dessa.
- Förmåga till analys, bearbetning och överblick.
- Ambition, uthållighet och förmåga att organisera studier.
- Social förmåga
Det är underligt att en av deras huvudregel för de studerande är att de måste ha en närvaro på 80% oavsett om man är sjuk eller ej. Ingen frånvaro är giltig om den studerande är borta mer än den 80% iga närvaron.
Det man kan läsa är; Allmän linje är till för dig som inte har gått klart gymnasieskolan.
Utbildningen är ett alternativ till gymnasieskola och komvux och är till för dig som vill förbereda dig för att söka vidare till högskola, universitet eller yrkeshögskola.
Att studera på Allmänna linjen vid Sunderby folkhögskola innebär mer än bara ämnesstudier. Vi ser till hela människan och hennes grundläggande behov av att vara sedd och delaktig i lärprocessen. Samarbete och
samtal i små grupper är ledstjärnor i skolarbetet. Studietiden hos oss ger därför goda möjligheter till personlig utveckling. Schemalagd tid på Allmänna linjen är 20 timmar/vecka.
Min sons flickvän har flyttat upp till Norrbotten och ville försöka läsa upp sina ämnen så hon kunde söka andra utbildningar sen. Hon var glad och väldigt motiverad över att påbörja den allmänna linjen på folkhögskolan.
Men ny miljö, och otur med sin hälsa har hon legat hemma med febertoppar, förkylningar, infektioner mm
Hon fick en varning ena veckan och veckan efter fick hon sluta på folkhögskolan då de ansåg att hon inte var studiemotiverad.
Hon känner sig illa behandlad och jag provade ringa skolan och fråga lite om det inte fanns ngn möjlighet för henne att läsa upp det hon gått miste om. NEJ, svarade personen jag pratade med. Man kan inte läsa igen närvaro! -Men, undrar jag då. Det är väl en linje för att man ska läsa upp sina betyg?
-Nej! svarar personen, här är det elevens närvaro som är grunden, utan den kan vi inte hjälpa henne.
Vi dividerade hit och dit utan att jag nådde fram till ngt med denna person. Personen ville inte berätta om vad som skett med min sons flickvän dvs hur det hela gått till, för jag var ju vem som helst i dennes ögon.
Till saken hör att vi började att maila och Malin skrev en fullmakt för att jag skulle kunna hjälpa henne och för att få del av det som skedde.
Människan på folkhögskolan menade att fullmakter inte gällde! -Jasså, sa jag. Tänk att de gör det, vad tror du banker och andra myndigheter använder när man gett en fullmakt till någon då man behöver hjälp.
En annan rad jag fastnat för då man läser om folkhögskola är:
Vi vill möta deltagarens behov av att studera för behörighet. För att ge en plattform för den enskilda att nå sina mål. Visst har man missat något då man handlar på det vis man gjort?
Ord, ord och ord och lite substitut i det man säger och skriver. Visst är det lätt att locka och skriva fina meningar, sen slänger man ut de man inte tycker uppför sig efter deras norm.
Har budskapet gått fram, att man på folkhögskolor inte får vara sjuk?! Vad ger de egentligen för budskap?
Har budskapet gått fram, att man på folkhögskolor inte får vara sjuk?! Vad ger de egentligen för budskap?
Nä, folkhögskolan, detta är under all kritik.
Ni trampar på de som redan ligger, ni har missuppfattat ord som delaktighet, behov och medmänsklighet som empati pga olika mänskliga svårigheter mm.
UCH!
Kommentarer
Trackback