Påskmiddag
En festlig och smakrik paj som passar fint till påskbordet. Servera gärna med sallad.
Ingredienser
- 75 g Svenskt Smör från Arla
- 2 dl vetemjöl
- 3⁄4 dl Arla Köket Kesella® kvarg
- 2 msk vatten
Jag använde mitt egna pajrecept, så jag vet inte hur detta recept ovan på degen blir?
Mitt pajskal, recept. (som jag då använder)
½ dl flytande margarin
3 dl bovetemjöl (då jag helst skippar vetemjölet)
2 tsk bakpulver
1½ dl mjölk (i min använder jag laktosfri)
Blanda ihop och Kavla ut på mjölat bord, sätt i smord form. Behöver inte vila eller förgräddas.
Bakas samma tid som denna, samma ugnstemp.
Fyllning
- 300 g laxfilé
- 1 liten purjolök
- 1 msk Svenskt Smör från Arla
- 100 g färsk babyspenat
- 1 rivet skal av citron
- 3 ägg
- 3 dl Arla Köket® matlagningsgrädde (jag tog 2½+ ½ dl creme frech)
- 1 tsk salt
- 1 krm svartpeppar (citronpeppar)
- 1 dl riven Kvibille® Svecia
Gör så här:
Pajdegen; Hacka ihop smör och mjöl till en grynig massa. Tillsätt kvarg och vatten och arbeta snabbt ihop till en deg. Tryck ut degen i en form med löstagbar kant, ca 24 cm i diameter. Låt vila i kyl 30 min. Sätt ugnen på 200°. Förgrädda pajskalet i mitten av ugnen ca 10 min.
Skär laxen i små bitar. Skölj och skär purjolöken i ca 1 cm stora skivor. Fräs purjolöken i smör i en panna. Tillsätt spenat och fortsätt fräsa tills spenaten är mjuk och glansig. Vänd ner citronskalet.
Fördela lax och spenatfräs i pajskalet. Vispa samman, ägg matlagningsgrädde, salt och peppar. Häll det i pajskalet och strö över osten. Grädda i mitten av ugnen 30-35 min.

