Skärtorsdag

 

 

Skärtorsdagen är en högtidsdag som infaller torsdagen (idag) före påsk, dagen före långfredag. Bakgrunden var att Jesus den natten firade den judiska påskmåltiden tillsammans med sina lärjungar

 

Vissa exegeter menar att han då förklarade symboliken hos ett av bröden och en av bägarna

(de som judarna menade tillhörde den stundande Elia), som Hans Kropp respektive Hans Blod.

 

Namnet kommer av "skära" som förr betydde "rena", vilket syftar på att Jesus tvättade lärjungarnas fötter före deras sista måltid.

 

Skärtorsdagen är enligt folktron framför allt den dag då häxorna begav sig till Blåkulla på lämpligt redskap.

 

På långfredagen firas ofta korsvägsandakt till minne av Jesu lidande. Gudstjänsten är ofta förlagd till klockan tre på eftermiddagen då det var vid den tidpunkten Jesus dog (den nionde timmen). På kvällen kan gravandakt firas.

 

Idag under skärtorsdag har vi inte gjort så mkt. Jag skulle ha jobbat och stängt idag, men jag är ju hemma och sjukskriven för axlarna.

Min Mor sa igår - men tänk om du inte får jobba kvar, då du nu varit borta så mkt?
Ja, så är det. Sjukdomar, hastigt dödsfall, egna sjukdomar allt avlöser varandra. Får jag inte fortsätta på jobbet, så får jag väl acceptera det. Inte mkt jag kan göra. Förhoppningsvis har jag ändå visat vad jag går för, och mer kan jag inte göra.

 

Hade hoppats att sonen skulle komma och fira påsk hos oss, men han var trött och sliten och ville hellre bara vara hemma. Så då får han givetvis vara det.

 

Svärfar kom förbi med en fisk innan, ska laga till denna till middag. Övrigt blir det en filmkväll.

 

Har en klump i magen och oroar mig just nu en hel del över min kära systers tillstånd. Hon såg allt annat än pigg ut, sist jag såg henne (tisdags)

 

 

Glad Påsk till er alla!

 

 
 
 Kärlek i varje steg – frid och tillit till ditt inre, till varandra ... <3
 

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0