Maj månad random å laktos

Idag måndag skiner solen fortfarande på oss och det är skönt. värmen är nog mer normal för årstiden här, ligger idag på +15 grader i skuggan.
 
Jag jobbade och det gick bra. Vi har inskolning av två barn, vilket också går bra. Är dock trött och mentalt lite blasé.
 
Jag har även beställt ett par inneskor åt Mor, det sa doktorn skulle kunna hjälpa hennes värk under fötterna. Ok, kanske måste hon till slut ha en sula? men i nuläget kan hon ju börja ha en sko, som håller foten i balans.
 
Hon får nog skon i veckan. Jag har även skickat in lite papper åt henne för bostadstillägg, kopierat mm. Men imorse upptäckte jag att jag släpat med mig hennes nycklar hem till Arjeplog...Hmm.
Så nu får hon ett brev av mig =) med nycklar och papprena jag redan kopierat.
 
Kort inlägg idag, men känner av min trötthet. Sambon kom hem med ett paket jag beställt. Så det var ju ändå lite kul att öppna.
 
Hoppas nu att systerdotter får installera sig i Älvsbyn. =) Och att hon där mår bra å inte glömmer höra av sig. Hon skulle antagligen få ha sin mobil där, så jag försöker väl ringa henne ngn dag.
 
 
Numera är det ganska vanligt att föräldrar oroar sig ang laktos känslighet hos barn.
 
OVANLIGT bland barn

Modersmjölken innehåller laktos och alla föds därför med en god förmåga att bryta ner laktos, för att kunna tillgodogöra sig den goda näringen i modersmjölken. Under barnaåren kan förmågan att bryta ner laktos minska, men det är ovanligt att barn är laktosintoleranta före skolåldern.  Om och hur mycket förmågan att bryta ner laktos minskar beror på våra genetiska förutsättningar.

 

Globalt sett är en stor majoritet av alla vuxna laktosintoleranta, men i folkslag där det under århundradena har varit en fördel att kunna bryta ner laktos, är det vanligt med en genetiskt variation som gör att man tål laktos även som vuxen. Det är det vanliga i norra Europa.

 


Laktosintolerans och Ko mjölksallergi

 


Laktosintolerans betyder att man är känslig för laktos, mjölkens egen sockerart. Det innebär att man har brist på enzymet laktas i tunntarmen. Det är dock inte farligt för en person med laktosintolerans att få i sig laktos i små mängder. Det kan inte ge några allergiska reaktioner eller skada tarmen, men det kan förstås vara obehagligt om man är väldigt känslig för laktos.  Komjölksallergi betyder att kroppen inte tål proteinerna i komjölk. Den som är allergisk mot komjölk måste utesluta alla mjölkprodukter.

 

 

Komjölks allergi

När barnet reagerar mot ett eller flera proteiner i komjölken kallas det komjölksproteinintolerans eller komjölksallergi. Ca 2% av alla barn som föds drabbas av komjölksallergi  och denna form av allergi är framförallt vanlig i spädbarnsåldern. Då barnen övergår från modersmjölk till komjölkshaltig kost t.ex. modersmjölksersättning eller välling kan barnet reagera med symptom från mage/tarm, hud eller andningsorgan. Reaktionerna kan variera från häftiga kräkningar och hudutslag som kommer redan någon minut efter intaget av mjölk till lätt diarrébenägenhet eller försämring av eksem först efter flera dygn. Det har rapporterats att mellan 20 och 30% av komjölksallergikerna också utvecklar allergi mot soja.

 

Komjölksallergi och laktosintolerans är alltså inte samma sak!

 

Den enda effektiva behandlingen är att utesluta det eller de födoämnen som ger besvär. När det gäller reaktioner mot komjölk hos små barn kan man inte bara utesluta mjölk ur kosten. Mjölken innehåller många viktiga näringsämnen som måste ersättas. Likaså kan produktionen av bröstmjölk bli otillräcklig och då kan det bli nödvändigt att ge barnet modersmjölksersättning.
Viktigt är att tillsammans med barnets läkare välja en ersättning som inte är allergiframkallande. Ett bra alternativ är Profylac - modersmjölksersättning.

 

PROFYLACGRÖT Maizenagröt från 4 månader, koktid: ca 3 minuter
3 msk maizena
2,5 dl vatten
6 mått Profylacpulver Polentagröt (majsgryn) från 4 mån, koktid: ca 5 minuter
2 msk polentagryn
2 dl vatten
5 mått Profylacpulver Risflingegröt från 5 mån, koktid: ca 3 minuter
1 dl risflingor (t ex Pama minutris)
2,5 dl vatten
6 mått Profylacpulver Mannagrynsgröt från 6 mån, koktid: ca 5 minuter
1,5 msk mannagryn
2,5 dl vatten
5 mått Profylacpulver Grahamsgröt, koktid: ca 10 minuter
2 msk grahamsgryn
2 dl vatten
6 mått Profylacpulver
Vispa ner mjöl/gryn i kokande vatten. Koktid se resp gröt. Låt blandningen svalna till ättemperatur. Vispa ner Profylacpulvret. För mindre portioner - halvera mängden ingredienser.
 

 

POTATISMOS från 4 mån.

200 g potatis (ca 3 st)
ca 1 dl Profylaclösning
1 tsk olja eller mjölkfritt margarin
salt, peppar

Skär potatisen i skivor och låt den koka ca 15 minuter. Slå bort vattnet och använd detta till Profylaclösningen. Pressa potatisarna och späd med Profylaclösningen. Rör ner oljan eller det mjölkfria margarinet. Smaksätt med salt och peppar. När ett nytt födoämne skall introduceras - börja med en smakportion. Potatis smakportion
Koka 1/2 - 1 liten potatis. Mosa den genom en vitlökspress. Blanda med lite Profylaclösning.
 

 

POTATISGRATÄNG

200 g potatis
några skivor lök
1 dl Profylaclösning
salt, peppar
Mjölkfritt margarin till formen

Skala och skiva potatisen. Varva potatis och lök i en liten eldfast form. Krydda. Häll över Profylaclösning så att det täcker potatisen. Sätt ugnen på 200°. Grädda ca 40 minuter.
 

 

VIT GRUNDSÅS från ca 6 mån.

2,5 dl Profylaclösning
1 msk vetemjöl
1 - 2 msk mjölkfritt margarin
salt, peppar

 

Mjöl och 1 dl av Profylaclösningen blandas och hälles i en kastrull. Tillsätt resten av lösningen och låt koka under omrörning ca 3 minuter. Tillsätt margarinet. Smaksätt med salt och peppar.

 

Använd den vita grundsåsen som stomme till andra såser. Det går också bra att göra en större sats och frysa i t.ex. islåda.
 

 

 

Mer Kärlek i varje steg – frid och tillit till ditt inre, till varandra ...<3

 

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0