Överlevnads kit

Vid förkylningstider kan det vara bra att köpa hem lite naturliga råvaror som kan hjälpa till att dämpa det värsta.
 
Min förkylning är äntligen på väg bort, bara huvudvärken nu skulle ge sig. Imorgon blir det iaf Arvidsjaur och utbildning samt kurs på kvällen.
 
Så här får ni några förkylningstips.
 
 
Bland de viktigaste att ha hemma är Vitlöken, ingefära samt honung...
 

Vitlök

Den smakrika löken innehåller antibakteriella ämnen och kan också motverka virusinfektioner.  Låt skivade klyftor dra tillsammans med honung och timjan över natten. Ta sedan en tesked mot luftvägsbesvär och halsont.

Lök

Lök är antiseptiskt och passar utmärkt som aktiv ingrediens i omslag mot öron- och halsont. Lägg skivad lök i en varm raggsocka, placera mot det värkande området och fixera med en halsduk, mössa eller gasbinda. Låt verka 30 minuter till en timme.

Ingefära

Ingefära är inflammationshämmande och dess starka smak är uppiggande, särskilt vid en förkylning. Riv ingefära och blanda med färskpressad apelsinjuice för en effektiv vitamininjektion.

Honung

En lenande dryck mot halsont får du om du blandar honung med ditt favorit-te eller hett vatten. Honung är också slemlösande och kan lindra envis hosta.

Citron

Citron är antiseptiskt och verkar sammandragande. Svullnaden i svalg och näsa avtar med hjälp av fruktens saft och skal. Citron är dessutom laddad med C-vitamin, som boostar immunförsvaret. Pressa färsk saft och drick eller gurgla (söta med honung om det blir för surt).

Jag gör en smoothie med; citron, apelsin, kiwi, avocado, ingefära och mynta. supergod och nyttig. har gett er receptet förr.

 

Morot

Morötter är slemlösande och har en lätt bakteriedödande effekt. Rårivna morötter till maten, en värmande soppa eller en juice på morot, apelsin och ingefära är extra bra vid förkylning.


 

Själv gör jag en brygd på;

½ dl honung + 1 tsk svartpeppar och 1 cm riven ingefära. blanda ihop och ät var 3-4 de timma under förkylningens värsta dagar.

Du kan också röra ner blandningen i hett vatten och dricka den, vilket också fungerar.

 

Min egen förkylnings smoothie:

Förkylningsboostaren

4 apelsiner
1 stor citron
2 morötter
1 päron
1-2msk färsk finriven ingefära
1 näve färsk mynta

Skala och riv morötter och päron. Blanda i och skala apelsinen och citronen och blanda ner allt i din mixer/blender med riven ingefära. sist lägger du i och mixar myntan, Häll upp i ett högt glas och servera  

 

 

Så pigga till er under hösten och vintern med dessa. Eller låt bli om ni hellre vill njuta er täppta näsa och gona er i febersvettiga lakan i sängen =) valet är alltid ditt egna.

 

 

 

 

Mer Kärlek i varje steg – frid och tillit till ditt inre, till varandra ... <3


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0