Viking tid, mode, mat

Vikingarna.
Vikinga männen brukade bära en mantel som var hopfäst över axeln. Deras byxor var vida upptill och smala nertill, somliga med fot. Till detta så bars en enkel skjorta.
Kvinnorna bar många kjolar uppfästa med band över axlarna och bar också mantel.
Skor av läder var det vanligast att ha. Mantelspännet var mycket viktigt och stor möda lades ned på att få fram vackra spännen. Med kristendomen får man smak på fotsida dräkter och männens skjorta/kjortel och kvinnans dito blir längre. Detta gäller dock främst de högre kretsarna. Vanligt folk reagerade trögare på det nya dräktskicket.
 
Medeltiden
Tjänstekvinnan.
Medeltidens tjänstekvinna bar en oblekt underklänning, en särk i linne och grön, surcot, i ylle.
Band var det som smyckade arm- och halsringningen.
Om denna kvinna var gift fick hon bära ett knytadok på huvudet eftersom gifta kvinnor inte fick visa håret.
 
Man åt väldigt nyttigt under medeltiden i Sverige, maten kunde innehålla kött, gröt, ärtor, bönor, rotfrukter m.m. Man skulle kunna tro att de också åt potatis men det hade ännu inte kommit till Sverige så tallriken fylldes med annat.
 
Det var också en skillnad på vad man åt om man var rik eller fattig, de rika hade mer pengar att lägga på mat, de åt kryddig mat, till och med färsk mat vilket de fattiga inte gjorde.
De fattiga lärde sig att spara maten tills det verkligen behövdes och då saltade man eller torkade maten, människorna som var fattiga fick odla själva, de gjorde allt för att klara sig och gjorde allt själva så att de skulle slippa att lägga pengar på överflödiga saker.

Klostren bidrog med egen odlade frukter som äpplen, körsbär och päron. Under medeltiden ansågs det vara farligt att äta råa frukter och grönsaker så människorna aktade sig för att äta sådana påhitt.
Något som var väldigt sällsynt det var rättigheten att få jaga vilt, köttet var något som alla ville ha på sitt middagsbord, samtidigt som sökandet på ett godkännande jakttillstånd så var det missväxt nästan hela tiden under medeltiden.
 

Flata vikingabröd
På vikingatiden bakade man oftast sina bröd rakt på en upphettad stenhäll eller över glöd. (Du kan lika bra göra de här bröden i en vanlig stekpanna på spisen.) Det platta brödet användes ofta som tallrik till den andra maten man åt. Var man fortfarande hungrig när den andra maten var slut, åt man helt enkelt upp sin tallrik!

2 dl vätska (vatten eller mjölk)

5 dl grovt rågmjöl, eller grahamsmjöl

1 tsk salt

Dela upp degen i 8 delar och kavla ut till en halv cm tjock rund kaka och lägg på stekpannan utan fett. Stek ca 1-2 min på varje sida på medelvärme (man får lyfta på brödet och kika lite).

 

Örtdryck Vikingarna hade inget te. Örtdrycker gjorde vikingen på unga blad av tex jordgubb, hallon, kamomill eller mynta. Man lade blommorna eller bladen i kokande vatten ett par minuter. Silade av och drack. Vill du inte dricka örtdryck kan du veta att vikingen även drack ko eller getmjölk och vatten.

 
 
Något som också är annorlunda är att under medeltiden så anordnades stora fester när ett djur av större slag hade blivit jaktbyte och ansågs då som festens huvudrätt, dagens människor har också fester men där handlar det väl lite mer om alkoholmängder i överdrift och inte lika stor njutning kring maten som på medeltiden. Apropå alkohol så brukades det också på medeltidens fester så människorna under medeltiden var väl inte hel ylle människor men samtidigt så brukades alkoholen inte på samma sätt som idag.
 
 

Samhället

Samhället bestod av hövdingar, fria män och trälar. Trälarna hade det värst. De var slavar som ägaren kunde behandla som han ville. Trälen kunde dock få sin frihet i gåva eller köpa sig fri.

De flesta fria män var bönder, vilket också kunde innebära ett hårt liv. För att dryga ut sin ofta magra inkomst samlade man ihop sig i grupper och drog ut på plundringståg, ”att fara i viking”.

När man tänker sig vikingen som en blodtörstig krigare med svärd och sköld, handlar det alltså om vanliga lantbrukare. Om din pappa är bonde kan du ju tänka dig hur han skulle lösa problem på vikingavis – om traktorn går sönder ger han sig ut med grannarna och plundrar London, så kan han köpa en ny.

 

Det är inte fel att vara intresserad av vikingar, och bära vikingasmycken. Främlingsfientlighet och våldsdyrkan, har inget med de riktiga vikingarna att göra. De dyrkade inte våldet, men levde i ett samhälle där det var svårt att överleva. Och de avskydde absolut inte främlingar, eftersom de sökte vänner över hela världen att göra affärer med, och utbyta erfarenheter med. Låt oss ta tillbaka våra vikingar från de människor, som inte begriper vad en riktig viking är!

 

 
 
Många tror att vikingatiden var en mansdominerad tid. Att väpnade män i krigsskepp styrde och ställde, skapade kungariken och plundrade kloster, medan kvinnorna satt hemma på gården och spann. Arkeologin och de skriftliga källorna visar en annorlunda bild. Vikingatidens gravar säger att män och kvinnor hade olika symboler och roller, men att det fanns rika och mäktiga personer av båda könen.
 
Vikinga tunika (källa; www.mogwai.se)

 

Makten över väldens mitt

 

Nyckel med kedja

Den vikingatida kvinnans ställning som husfru innebar att hon var gårdens och hushållets självklara chef. Detta märks på att nyckeln var en av hennes tydligaste symboler. Just nycklar har hittats i många vikingatida kvinnogravar. Långt fram i tiden symboliserade nyckeln makt över hushållet. Detta kan för en modern människa verka som en slags begränsning. Som att kvinnor hade det ansvaret istället för en offentlig makt. Men eftersom gården var själva centrum i den vikingatida människans världsbild ska man inte se det så.

 

Runstensresare

Kvinnor kunde bekosta resandet av runstenar. Det var en utåtriktad och offentlig handling av stor betydelse. Det finns många stenar där inskriptionerna säger att de rests av kvinnor.

Sagans KVINNOR

Kvinna med fin dräkt, och uppsatt hår.

Njals saga skrevs på Island under 1200-talet, men bygger på en mycket äldre tradition. Sagan handlar om bråk mellan Gunnar och Njals släkter. Sagan verkar skildra ett manligt samhälle, där männens strider och gräl dominerar historien. Men ser man närmare på berättelsen är männen egentligen nästan som marionetter. Kvinnorna styr händelserna i bakgrunden, men deltar aldrig själva i striderna. Den blodtörstiga Hallgerd, en tid Gunnars fru, lyckas få två äkta män, en fosterfar, och många andra ihjälslagna för småsaker.

(Lite som idag, bakom varje stark man står en ännu starkare kvinna) =)

 

 

Nu har jag blandat lite som ni märker, men det är så kul med vår historia.

 

Ska bli spännande att ha en vikinga fest =)

 

 

Be healthy, keep up, and be youMer Kärlek i varje steg – frid och tillit till ditt inre 

 


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0