mehn... Äntligen

Ja, det kan tyckas både knäppt och underligt men idag efter en h-vetes natt av menskramp, kom äntligen blödningen igång. Förhoppningsvis lugnar sig hjärnspökerna och hormonerna sig nu.
 
 
 
"Hormonbalans är det viktiga. Brist på progesteron är det första som uppstår när ägglossningen börjar utebli. Östrogen fortsätter dock att bildas i bla fettceller. Östrogendominans / progesteronbrist kan ge en rad symptom som tex viktökning, ömma bröst och huvudvärk.
 
Först kommer mensen med flera månaders mellanrum för att till slut upphöra helt. Den här perioden har inga skarpa gränser och det kan vara svårt att skilja på besvär som hör till övergångsåldern respektive             klimakteriet. Dina känslomässiga symtpom kan vara bra vägvisare. Det är vanligt att man känner apati, att man inte bryr sig. Man kan ha problem med korttidsminnet, torrt underliv och torra ögon, vallningar, trötthet, viktökning, hjärtklappning, ledsmärtor, sömnlöshet, det kryper i skinnet, oro, irritation, humörsvängningar, gråten i halsen, nedstämdhet."
 
"Många kvinnor säger att de inte längre känner igen sig själva och att de inte känner sig i kontroll över sina kroppar. De förstår inte varifrån humörsvängningarna och raseriet kommer och de känner ofta skam och skuld över oförmågan att kontrollera sitt humör. Det kan även vara så att man omväxlande känner sig omotiverad och låg och inte längre tar några initiativ fast man kanske egentligen är en väldigt framåt person."
 
Hittade denna text och tyckte den förklarar ju en hel del. Konstant huvudvärk, tröttheten, viktökningen (bla) och dessa humörsvängningar som att inte bry sig, irritation, ilska och dåligt korttidsminne. Jag känner mig som en dr. jakell och Mr hyde om ni vet vem det är.
 
 
Tycker det är konstigt att inte VC tar upp ngt ang mina besvär, då jag frågat. Min läkare bara tittar på mig och nickar... som att jo, det har jag hört förr, naturligt. Men inga ingående förklaringar vad som sker i min kropp. Tur man kan hitta själv och läsa. Trodde jag förvandlats till ngn helt annan ilsk person som tagit över hjärnan därinne.
 
Alla dessa negativa tankar, uch. Å så beror hela skiten på ens hormoner då man är i övergångsåldern. Det kanske är pga det mitt blodtryck också åker upp å ner?
 
 
 
 
Så även sötsug kan göra en till en surtant. Inte konstigt egentligen att alla över 50 ich blir rundare =) Det är inte lätt att vara kvinna och försöka se bra ut, då allt hela tiden är emot oss, även våra hormoner. Suck!
 
Nu finns det även kokböcker som skriver att man ska äta hormonsmart...
 
Jag tror vi är grundlurade från början. Tror vi måste sluta focusera på utsidan och lyfta fram de egenskaper som finns inuti.
 
Jag brukar ha en å annan uggla, klokt i mitt huvud men numera är den full av kraxande skator som tjattrar och tröttar ut varenda vettig tanke.
 
 
 
 Mer Kärlek i varje steg – frid och tillit till ditt inre, till varandra ... <3

Kommentarer
Postat av: Johanna

Hej, bra blogg. Känner igen mig i din beskrivning. Nu när jag är i sen 40-års ålder har jag likt många andra börjat få huvudvärk, värmevallningar och humörsvängningar. Jag har letat efter bra tips på hur man kan lindra dem och läste på en sida om klimakteriebesvär att motion och naturläkemedel kan hjälpa. Har börjat lätt med yoga och hittills verkar det lovande...

Svar: Yogan har hjälpt mig enormt mkt. Nu verkar jag vara i slutfasen och är lugn och ganska harmonisk. Inga hemska humörsvängningar längre. Har inte behövt äta östrogentabletter heller, troligen för att jag yoga så pass mkt.
Eva

2015-08-26 @ 09:52:48

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0